|
|
#2191 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!
Bo nie ma czym
Narazie zaczepiłam się w firmie przeczesującej ciuszki, taki ost przystanek przed ciuchlandem , na te które nadają się do dalszego obrotu i te które już są do wywalenia.. Bez rewelacji , moich ambicji to w zupełności nie zadawala.. ale że nic innego narazie nie mam, to robię. Przynajmniej pare euro wskoczy do kieszeni a długo też nie planuję tu być.
|
|
#2192 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
400 na początek to bardzo fajna kaska. Co prawda, zalezy też czy mieszkasz w "drogim mieście" czy w takim w miarę normalnym, ale i tak bardzo fajnie. Ja pamiętam jak zaczynałam minimalna była 8,02 i odbierałam tak ok 290-300euro, także można Ci jak na razie pogratulować![]() Ps kurcze.... ja chyba też muszę pomyśleć nad zmianą pracy...
|
|
|
#2193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Na kasę nie narzekam- jak mówiłam- nie muszę wydawać jej na mieszkanie czy jedzenie A że mieszkam w miare tanije miejscowości to jest ok ![]() a czym się teraz zajmujesz??
|
|
|
#2194 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczynki, siedze sobie wlasnie w internet cafe u chinczyka :P i robie pierwsze kroki w irlandii...
Znalazlam ladny pokoik (270e/mies) w bardzo komfortowym domu, mam 2 milych wspollokatorow z poludnia Polski, okolice Milk Market, w samym centrum Limerick (moze ktos kojarzy) ![]() Jeszcze nie pracuje, na dniach maja mi przyslac PPSam, ale juz szukam pracy, roznioslam kilka cv, bylam w FASie-ale nie wiem za co oni tam dostaja kase-zero praktycznej pomocy, a ogloszenia te same co w necie. To dopiero moj piaty dzien tutaj, ale jakos mi tak czasem smutno-mysle ze wszystko minie jak dostane prace. Kasa idzie jak woda... Czy ktos korzystal juz z Was z prywatnych job agencies, czyli innych niz panstwowy FAS? Moze mi jakas polecicie? buzka |
|
|
|
#2195 |
|
Zadomowienie
|
Sylwia ja kojarze milk market
jak warunki mieszkaniowe? bo pamietam kiedys chcialam wynajac w centrum lime i troche nie bardzo bylotia FAS to porazka lepiej wejsc na neta, chyba ze chcesz dzwonic do potencjalnego pracodawcy, wtedy masz bodajze 3 polaczenia za darmo (tak bylo dawniej nie wiem jak teraz) wygrzebie kilka b.cards z agencji to podesle ci numery na priva, ale nie wiem czy numery aktualne Dark Kicia Miau kurde jak se pomysle jakie marne grosze teraz dostaje, wiecej w fabryce mialam, ciesz sie praca, teraz masakra cos znalezc. wlasnie zwalniaja nast 60 osob w nast fabryce w mojej miescinie,zaczyna byc coraz gorzej
|
#2196 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dzisiaj po 8h jestem nawet na siłach, może obiadek na jutro ugotuję także staram się nie przemęczać
|
|
|
#2197 |
|
Przyczajenie
|
Dark_Kicia_Miau: gratulacje!! szczerze powiem, że to bardzo przyzwoite pieniądze
więc jeśli nie wydajesz na mieszkanie i żarcie, to powinnaś oszczędzić całkiem fajną kaskę ale może nie oszczędzaj tak bardzo, od życia też się coś należy ![]() Sylwia: witaj w Limerick będzie dobrze, zobaczysz co czwartek wychodzi taka darmowa gazeta (Post), tam też zazwyczaj jest sporo ogłoszeń o pracę ![]() Słuchajcie Dziewczyny z Dublina: gdzie pojechać na zakupy?? chodzi mi o jakieś miejsca poza centrum miasta znacie jakieś? i jak się tam dostać??Pozdrawiam!!
|
|
|
|
#2198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to z kasą powinno być bardzo ok już mam pare rzeczy w planach do kupienia ..Pozdrowionka
|
|
|
#2199 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki z Dublina
czy któras zna namiary na hotelik B&B w Dublinie w miarę niedrogi by przetrwać tam jedną noc?Ja nawet nie mam jak do domu polecieć Bo z Dublina jest samolot o 7:30 a ja przecież za skarby nie dojadę na 7:30 rano z drugiego końca irlandii![]()
|
#2200 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a już za kilka dni do Was dołączę dziewczyny, już się nie mogę doczekać ![]() Lecę we wtorek.
|
|
#2201 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2202 |
|
Zakorzenienie
|
mieszkam koło Cork
znalazłam, że jeszcze central leci z dublina do wawy (baaardzo zależy mi na tym by przylecieć do wawy) i startuje o 18:05 tak wiec dojadę - nie muszę nocować bo chodzi o to, że ja źle znoszę lot i wszelakie poruszanie się i jeszcze jakbym miala jechać autobusem do dublina 4 godziny ( ) i potem lecieć to bym padła. wolę pociąg i 2,5 godziny jazdy(zresztą pociąg lepiej znoszę...). tylko że pociąg to pierwszy jakoś na 9 do dublina dojeżdża ( a aerlingus startuje o 7.30). więc zostaje mi tylko słynny central...![]() z cork do wawy leci wizzair ale płatność chyba tylko kartą kredytową zresztą ta strona wizzair to taka pokręcona, że baja. leciał ktoś? zna ktoś?
|
#2203 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-Blanchardstown Shopping Centre-dojedziesz np. jakimś autobusem (nie pamiętam nr) z przystanku na przeciwko Trinity College. Kiciu, fajnie, że znalazłaś pracę
|
|
|
|
|
#2204 |
|
Zadomowienie
|
A u mnie leje codziennie, jest lipiec a ja w kurtce śmigam, u Was tez?
Poza tym nadal pracuje, na jesień ide na studia to pójde na part time pracować. Aha Centralwings po 3 miesiącach oddał nam kasę za bilety, za lot którego już nie ma a wiecie że myślałam na święta polecieć do PL a tam 1.000euro za 2 osoby!!!!! to jakiś absurd!!!
|
#2205 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też leje
|
|
|
|
#2206 |
|
Przyczajenie
|
oj, dziewczyny...
Dzis z ranka dość pogodnie wygląda... ...jak znam tę pogode to po 16:00 będzie ulewa, o ile nie wcześniej
|
|
|
|
#2207 |
|
Przyczajenie
|
Serenite: dzięki bardzo!
pojadę sobie za tydzień wydać ciężko zarobione pieniądze pojechałabym jutro, ale w moim przedszkolu rozpanoszył się wirus, który i mnie dopadł więc zostanę w domu.Chociaż patrząc za okno i słysząc to wycie w kominie, może to i lepiej
|
|
|
|
#2208 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zerpo deszczu przez cały dzień ależ piękna pogoda była aż za 'wakacjami' zatęskniłam..
|
|
|
#2209 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
u nas może i ciepło ale jak pojechałam na zakupy po pracy to i tak zmokłam
|
|
|
#2210 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkich - tych starych "wyjadaczy" i nowicjuszy. Dawno mnie tu nie było bo obecnie przebywam na urlopiku w domku
Cudnie jest - i rodzina, i przyjaciele i znajomi i pogoda (jak spaliłam sobie plecki we czwartek tak do dzisiaj mnie pieką - nic tylko lać i patrzeć czy równo puchnie - jak głupki wystawilismy się na 40 stopni, jakbyśmy w zyciu na oczy słońca nie widzieli...). Wracamy we środę, ależ się niebedzie chciało...Chyna powoli dojrzewam do myśli o powrocie, tym bardziej, że kupiliśmy działeczkę pod budowę naszego wymarzonego domku, nasze miejsce na ziemii... Pozdrawiam z Ojczyzny, jak wrócę na dobre to nadrobie watek
|
|
#2211 |
|
Przyczajenie
|
Witam, od dawna podczytuje ten wątek, jeszcze przed przyjazdem do Irl. Mieszkam w Dublinie od stycznia. I mam do Was kochane takie pytanie. Chciałabym jak bede w Polsce we wrześniu iść do szpitala na zabieg. Jak jest z ubezpieczeniem? Czy będe płaciła 100 % za leczenie? Słyszałam o jakiejś karcie, którą się wyrabia, ale za bardzo szczegółów nie znam. Byłabym wdziędzna za odp.
|
|
|
|
#2212 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Natomiast z tego co wiem, to jest to karta tylko do nagłych wypadków- typu jedziesz na narty i łamiesz nieszczęsliwie nogę. Chociaż ostatnim razem jak byłam w Pl, moja kumpela poszła z tą kartą (swoją właśną, nie moją ) do gina, a tam pani w recepcji się nie znała i ją przyjęli za darmo. No, ale to z niewiedzy ![]() myslę, że jeśli nie masz w Pl żadnego ubezpieczenia, to niestety musisz płacić za leczenie... |
|
|
|
|
#2213 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2214 |
|
Zakorzenienie
|
Hey dziewuszki
) a juz tez wrocilam z polski ojjj masakra nie chce tam wracac;(( co zazdrosc robi z ludzmi bleee....Dziewczynki z okolic limerick shannon lub Galway nie wiecie gdzie mozna znalesc jakas prace? plinie poszukuje *
|
|
|
|
#2215 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
Tak sobie czytam te posty i w sumie zdziwiona jestem,ze teraz jeszcze ktos do Irlandii przyjezdza, bo generalnie o prace coraz ciężej.... ale w każdym razie powodzenia życze. Odnotowano najwyższy poziom bezrobocia od kilkunastu lat. Wszystko "ładnie pieknie" w tej Irlandii ale pogoda mnie już dobija...hehhe Pozdrawiam serdecznie: HAMALIELKA
|
#2216 |
|
Zadomowienie
|
oj Natalyya w shannon same zwolnienia, kazdego dnia dostajemy info (pracuej w gazecie) ze albo zamykaja fabryke albo maja masowe zwolnienia.w limeryku tez podobnie. celtycki tygrys zaczyna cienko miauczec
|
#2217 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jakimś wyjściem mogłoby być skorzystanie z dobrowolnego ubezpieczenia VHI/ BUPA/ Quinn Healthcare, najczesciej oferowanego przez pracodawce jako bonus, bo to dodatkowe 700e/rok. A i tak nie jestem pewien czy pozwoliloby to sfinansowac zabieg, ktory spokojnie można przeprowadzić w Irlandii (i jest wtedy calkowicie pokrywany + wyplacana dieta za każdy dzien pobytu) |
|
|
|
|
#2218 |
|
Przyczajenie
|
Kia81, Bagusia i Facet Kosmetyczki bardzo Wam dziękuję za odpowiedz.
|
|
|
|
#2219 |
|
Zakorzenienie
|
pani z herbata dziekuje za odpowiedz...
a tak nawiasem mowiac to nie za ciekawie sie zrobilo w Irlandii z ta praca fuck;/ |
|
|
|
#2220 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja słyszałam dzisiaj w pracy, że podobno ma padać przez następne sześć tygodni.....
ja chcę spowrotem lata.....Ale chyba będziemy mieli niestety powtórkę z zeszłego roku... ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.

Narazie zaczepiłam się w firmie przeczesującej ciuszki, taki ost przystanek przed ciuchlandem
, na te które nadają się do dalszego obrotu i te które już są do wywalenia.. Bez rewelacji
, moich ambicji to w zupełności nie zadawala.. ale że nic innego narazie nie mam, to robię. Przynajmniej pare euro wskoczy do kieszeni 

jak warunki mieszkaniowe? bo pamietam kiedys chcialam wynajac w centrum lime i troche nie bardzo bylo

czy któras zna namiary na hotelik B&B w Dublinie w miarę niedrogi by przetrwać tam jedną noc?
i jeszcze jakbym miala jechać autobusem do dublina 4 godziny (
) i potem lecieć to bym padła. wolę pociąg i 2,5 godziny jazdy(zresztą pociąg lepiej znoszę...). tylko że pociąg to pierwszy jakoś na 9 do dublina dojeżdża ( a aerlingus startuje o 7.30). więc zostaje mi tylko słynny central...
zębole
aż za 'wakacjami' zatęskniłam..
*
ja chcę spowrotem lata.....
93...83...73...70...
65...63