![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Beznadziejna sytuacja i tyle
Cytat:
Chcesz żeby rodzice Twojego partnera porozmawiali z Twoimi rodzicami o finansowaniu Twojego wesela? Co na to wszystko Twój partner? Dlaczego sami nie sfinansujecie swojej imprezy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja będę odkladac swoją część .. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
Rodzice partnera finansują mu wesele, nie im. Sądzę że po prostu zapłacą za gości ze swojej rodziny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;82811491]dlaczego sie na to zgodziliście?
Chcesz żeby rodzice Twojego partnera porozmawiali z Twoimi rodzicami o finansowaniu Twojego wesela? Co na to wszystko Twój partner? Dlaczego sami nie sfinansujecie swojej imprezy?[/QUOTE]Bo nas na to nie stać. Rodzice Tz sami chcieli, my nie nalegaliśmy z tym. Oni cały czas pomagają. No wiesz chcą się poznać.. zależy im Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;82811526]Rodzice partnera finansują mu wesele, nie im. Sądzę że po prostu zapłacą za gości ze swojej rodziny.[/QUOTE]
...czy ja się wychowałam w dżungli, czy to przedziwna sytuacja?
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;82811526]Rodzice partnera finansują mu wesele, nie im. Sądzę że po prostu zapłacą za gości ze swojej rodziny.[/QUOTE]Dokładnie
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- A jak to powinno wyglądać? Hm? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
po co się na pomoc rodziców zgadzacie? Ślub w USC kosztuje 100 zł, a w kościele " co łaska". Obiad dla rodziny - 2-5 tys, wyjście ze znajomymi i młodszą częścią rodziny do klubu - ?????. Po co mamisz się wizją wesela skoro wiesz jacy Twoi rodzice są. Zatrują Ci życie swoim zachowaniem. Jakie stanowisko ma Twój partner ? ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
Kosmetyczka sukienka, fryzjerka, buty itp - ja, a partner swoje wydatki sam ogarniał. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Płacą rodzice panny młodej 2. Płacą młodzi 3. Rodzice młodych dzielą się kosztami po równo Natomiast sytuacja, w której rodzice pana młodego płacą "tylko za swoją rodzinę" a panna młoda ściubi grosz do grosza przez dwa lata żeby uzbierać na "swoją" część to dla mnie kosmos. Jeśli moi rodzice nie chcieliby płacić za wesele, zorganizowałabym wesele na jakie mnie stać, ale ok.
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Autorko o jakich kwotach rozmawiamy, bo mam wrazenie ze jeszcze chwile i wyjdzie ze sie obudzicie na drugi dzien po weselu bez grosza przy duszy, za to z "dlugami" - wdziecznosci u rodzicow.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;82804476]Eeee co? Matka twojego faceta chce dzwonić do obcych sobie ludzi i omawiać prywatne sprawy dorosłej kobiety (twoje)?
![]() ![]() To po co odbierasz? Już pomijając inne przykłady toksycznych zachować, to akurat tutaj sama dajesz sobie wejść na głowę. No to zdecyduj się czy zamierzasz się odseparować i żyć na własny rachunek, czy jednak ciągnąć kasę na wesele, które nawiasem mówiąc nie jest obowiązkowe. Skoro cię nie stać na pokrycie kosztów takiej imprezy, to jej nie organizuj. To tylko jedna z wielu rzeczy, na które cię nie stać.[/QUOTE] Skoro sama nie potrafi, to rodzice robią to za nią ![]() Jest dorosła,a odpowiedzialnosc na wszystko zrzuca na rodziców. Jej sie nie układa, bo mama, bo tata, bo ciocia, bo dziadek, bo babcia... Przeczytałam cały wątek i bije z każdego postu autorki postawa roszczeniowa - oni zrobia, oni zapłaca, oni porozmawiają, oni to i tamto.... z jej strony nic, zadnego działania :/ Edytowane przez MeganEagle Czas edycji: 2018-04-09 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
W Polsce to dość częsta sytuacja, że każda strona (rodzina), płaci za "swoich gości", czyli gości z ich rodziny.
A jak jednemu z przyszłych małżonków rodzice nie chcą finansować, to musi biedak odkładać na "swoich". Kiedyś na wizażu był nawet wątek, że z jednej strony było bardzo dużo gości, a z drugiej kilkanaście osób, bo panny młodej "nie było stać". Szczerze, dla mnie to jest jakieś kuriozum, nie ogarniam dzielenia na moich i twoich, kiedy ślub jest "początkiem nowego, wspólnego etapu ![]() ![]() Autorko, robicie razem listę gości, zbieracie do kupy koszty wesela, odejmujecie to, że co rodzice narzeczonego chcą dać, a na resztę zbieracie razem. A najlepiej, nie bierzecie nic od nikogo i zapraszacie tyle osób, na ile nazbieracie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
w takiej sytuacji jak tu Autorka opisała normalna bylaby rezygnacja z wesela i zrobienie czegoś małego na koszt Młodych.
Cytat:
spotkałam się z sytuacją że rodzice płacili za swoich gości, a Młodzi za swoich znajomych i swoje zachciewajki. Czytałąm to na forum ślubnym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
A czy pomysł na słub wyszedł od was czy tez rodzice zaaranżowali? Mama narzeczonemu pomogła kupic pierścionek itd?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I dlaczego to musi być weselicho a nie coś małego? I dlaczego sprawy finansowania Twojej części mają omawiać rodzice Twojego faceta A NIE TY? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
A w moim otoczeniu tak się robi zazwyczaj. Ale co ja tam wiem - mieszkam tylko w zaściankowej Polsce
![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;82812181]Pytałam kilkakrotnie co na to wszystko Twój partner. I dlaczego to musi być weselicho a nie coś małego? I dlaczego sprawy finansowania Twojej części mają omawiać rodzice Twojego faceta A NIE TY?[/QUOTE] Bo ona nie ma pieniędzy i nie ma zamiaru odkładać. ![]() A weselicho musi byc bo rodzice tak postanowili.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() [1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8281057 6]Ten watek jest dziwny. Niby autorka zdaje sobie sprawe jak to wszystko wyglada, a i tak brnie w to dalej[/QUOTE] masz rację, pierwszy raz coś takiego widzę ![]() popracuj nad trollingiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Że przykładowo z jego strony będzie 100 osób, bo rodzice płacą, a z Twojej 20, bo sama odkładasz? Ja bym zrobiła tak, że jeśli mnie stać, żeby zapłacić 5 tys, a rodziców narzeczonego stać, żeby dać 25 tys, to znaczy, że do wydania jest 25 tys i to jest do wydania na WSPÓLNYCH gości. Nie zaprosisz ukochanej cioci, bo Cię nie stać, a z rodziny faceta będzie siódma woda po kisielu, bo rodzice zapłacili za 100 osób i ani jednej mniej? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Liczy na daninę i organizacje,a ona tylko zatryumfuje suknią ślubną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jeśli rodzina panny młodej chce zorganizować elegancką imprezę w pałacyku a rodziców pana młodego stać na podmiejską restaurację, to mają zaprosić 5 osób, żeby mogli opłacić talerzyki, czy zadłużyć się na długie lata? Sprzedać rodowe pamiątki? Przecież wesele ma być połączeniem obu rodzin... cóż, Wizaż uczy.
![]() |
![]() |
#86 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zamiast zrobić skromną imprezę na którą stać oboje? Gdzie ten zaścianek? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;82812261]przecież nie musi się zgodzić, mogą mu te pieniądze dać na wkład własny do mieszkania albo kupić autko.[/QUOTE]Auto kupili już więc już ma to za sobą
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Rodzice przewaznie zbierają na wesela dla dzieci. ![]() No i wszystkie wesela na których bywam i o których słysze w moim otoczeniu wygladaja tak samo.. zadnych szaleństw w żadna stronę - pałacyków i fajerwerków ani obiadów w restauracjach.. Cóż - tylko na wizazu czytam o jakiś ciekawych pomysłach ![]() ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Cytat:
![]() A Ty chcesz w ogóle wyjśc za mąż? Jak to się stało, że Ci sie oświadczył? ![]() Edytowane przez MeganEagle Czas edycji: 2018-04-09 o 19:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:15.