Hiszpania Lloret de mar obozy.. zbiorczy - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-18, 20:21   #631
Wiika
Raczkowanie

Dot.: Hiszpania Lloret de mar.. kto był?:>

no właśnie, jak jest tam w Lloret? czy opaliłyście się dziewczynki ?
Wiika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-18, 21:34   #632
ANDyY
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez duska132 Pokaż wiadomość
alkohol mnie nie obchodzi ;P bo nie pije ale o dyski xD hę. byles juz tam czy codopiero jedziesz?
Dopiero jade nie byłem jeszcze ale z dystkotekami wiem bo wczesniej juz pisał ktoś
ANDyY jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 07:21   #633
duska132
Raczkowanie

Wink Dot.: Hiszpania Lloret de mar.. kto był?:>

Cytat:
Napisane przez ANDyY Pokaż wiadomość
Dopiero jade nie byłem jeszcze ale z dystkotekami wiem bo wczesniej juz pisał ktoś

hę. no moze mi sie jakos uda xD
duska132 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 16:26   #634
syskaa90
Rozeznanie

Cytat:
a gdzie wpuszczaja 14,15 latki do jakich dyskotek?
Na pewno do Magica ;]

17.01.09r. - studniówka
04.05.09r. - matura...

13.06.2oo9r. - kurs prawa jazdy kat. C
syskaa90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 16:31   #635
wykrasana
Szara Eminencja

Dot.: Hiszpania Lloret de Mar hotel VILA GARBI

Przecież jest już jeden wątek o obozach w Lloret . . .
wykrasana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 17:41   #636
duska132
Raczkowanie

Question Dot.: Hiszpania Lloret de mar.. kto był?:>

Cytat:
Napisane przez syskaa90 Pokaż wiadomość
Na pewno do Magica ;]

a jaka to dyskoteka? ile kosztuje karnet ? i od ktorej do ktorej trwa dyska? ;P
Stary 2008-07-19, 17:46   #637
imperdible
Raczkowanie

Cytat:
slyszalam ze jest tam fiesta od 13-18 co wtedy robia opiekunowie? nie wychodzimy nigdzie czy jak ?!
siesta nie fiesta zaczyna sie okolo 13.30-14.00 i jest to czas na zjedzenie lunchu i poleniuchowanie. biura i sklepy [ale nie centra handlowe] sa w tym czasie zamkniete. Trwa to do 17.00, wtedy wszystko otwierane jest ponownie [do okolo 20.00-20.30]
imperdible jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-19, 19:46   #638
XxJustinexX
Przyczajenie

GG do XxJustinexX

Cytat:
Napisane przez wykrasana Pokaż wiadomość
Przecież jest już jeden wątek o obozach w Lloret . . .

jaki?

Było bossko.!
I <3 Lloret!

XxJustinexX jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 19:59   #639
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez XxJustinexX Pokaż wiadomość
jaki?
Koleżanka miała na myśli ten wątek. Możesz zwrócić uwagęna temat postu wykrasana, jest inny niż tego wątku. Wątek o takim tytule założony przez duska132 został połączony z tym.

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-19, 20:59   #640
asiak151
Przyczajenie

Hej, to jak z tą pogodą? Brać jakieś swetry na chłodne wieczory czy jest ciepło?
Stary 2008-07-19, 21:32   #641
wykrasana
Szara Eminencja

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Koleżanka miała na myśli ten wątek. Możesz zwrócić uwagęna temat postu wykrasana, jest inny niż tego wątku. Wątek o takim tytule założony przez duska132 został połączony z tym.

Dokładnie

Cytat:
Napisane przez asiak151 Pokaż wiadomość
Hej, to jak z tą pogodą? Brać jakieś swetry na chłodne wieczory czy jest ciepło?

http://pogoda.interia.pl/miasta?id=12238&sw=1 Chyba jest ciepło ale jakiś sweterek badź bluza w walizce nie zawadzą
wykrasana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 07:20   #642
asius123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez XxJustinexX Pokaż wiadomość
Czy w Lloret jest sklep New Yorker??
nie przesadzaj z marzeniami. xdd

i love london!

ps. mów mi - asia aka kalwas.

23.07-03.08, lloret, hotel ancla!

asius123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 16:12   #643
Wiika
Raczkowanie

możecie mi powiedzieć, czy tam w Paryżu i w Hiszpanii hotelu sanmarti są suszarki "na stanie" ?;>
Stary 2008-07-20, 19:53   #644
princesss_
Raczkowanie

Cześć dziewczyny ;*
wróciłam parę dni temu z Hiszpanii, tylko akurat byłam prywatnie, z ciotką, w Valencii. W Barcelonie w sumie 2 dni też (tam chłodniej..).
Wrażenia mam świetne. Prześlicznie, woda ciepła, ale słona piasek był tak gorący, że nie można było boso ustać.
Odrobinę hiszpańskich zwrotów przyswoiłam, np. dotyczących narzekania na upały, co słyszałam co chwilę
Pogoda ogólnie gorąca, ale zdarzyło się parę chłodniejszych dni (tzn. trochę zmarzłam w bluzce na ramiączkach po 18).

W Hiszpanii jest wiele polskich sklepów i dostępnych u nas produktów. Z cenami jest na ogół bardzo fajnie, bo raczej są nizsze niz w PL. I jest dużo przecen. New Yorkera faktycznie nie ma ale jest wiele innych sieci. Piwo raczej tansze niz u nas, zaś drinki raczej nie.. Podobno w ogóle produkty spożywcze są w Es tańsze (ciotka mieszka kilkanascie lat i ma takie spostrzeżenia). Ludzie są raczej mili i pomocni, na dworcu wiele razy ktos sie litował i przenosił mi bagaż, bo chyba kiepsko wyglądałam szarpiąc sie z 30kg na schodach..
Ciężko sie dogadać, bo hiszpanie na ogół ani po ang, ani nawet po francusku nie rozumieją. W ogóle maja parę dialektów i niektórzy znaja tylko swój.. No, ale ludzie są na pewno bardziej otwarci. W sumie nic nie rozumiałam, co mówili jak przechodziłam, ale jak mi potem tłumaczono to sie smiałam, bo szczere ich teksty, ale jakieś sympatyczne oni sie niczym nie przejmują
Barów na plażach jest pełno, z takimi parasolkami słomianym jakby. Wygląda jak na Hawajach

Co do siesty to jest faktycznie śednio między 14, a 18, ale większe centra i miejsca nastawione pod turystów są czynne normalnie. Za to prawie wszystko otwieraja przed południem, bo lubią długo spać
Chyba jedynym minusem było dla mnie to, że mi gardło padło, bo klimatyzacja to u nich standard. Jest wszędzie.
Kupiłam dużo biżuterii, szczególnie w Biju Brigide, bo w Hiszpanii jest tam dużo taniej niż w Polsce. A produkty identyczne. No, przeglądając pierścionki, na rękach miałam te same co tam były, więc aż się dziwnie czułam ;] niestety tu kupiłam za 50zł/szt, a tam były za 5-10 Euro.
Podobno piwo mozna kupowac niezaleznie od wieku, bo nie sprawdzają.
Polecam hiszpańską sangrię, jest rewelacyjna ^^ no i donutsy, babeczki czekoladowe i inne pyszności, ktore jada się na śniadania

Ogólnie, zależy tez w jakich regionach, ale w Hiszpanii nie kradną i nie oszukują, bo hiszpanie żyli przez pare ostatnich lat na wysokim poziomie (tak mi powiedziano, gdy przejmowałam się zostawieniem gdzies walizki, bez opieki i gdy w butiku kobieta przepraszała mnie parokrotnie, że liczy ile sztuk kupiłam, bo ma obowiazek; jakoś mało podejżliwi ludzie tam są).

Teraz jestem pare dni w Polsce i szukam jakiejś wycieczki do Hiszpani na sierpien. W sumie na zaraz.
Więc mam też pytanie, wiem, że dużo osób już pojechało okoł 18.07, ale może ktos sie wybiera teraz?
Tak się złożyło, że będę jechać sama, a nigdy sama nie jeździłam na takie wypady, więc wiecie

Ps. Wy jeździcie w jakich przedziałach wiekowych? Bo uparłam się na powiedzmy obóz, a stara trochę na takie rzeczy jestem, bo za niedługo 19 stuknie. Myślałam o imprezach w stylu 18-25, czy 16-26..

Się rozpisałam, no, ale mam nadzieję, że będzie wam się chciało czytać
princesss_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 21:35   #645
Wiika
Raczkowanie

ło, super że opisałaś to wszystko i że CI się chciało :P ja np. jadę na obóz do 18 lat... ;P i mam 18, moja kumpela też ma 18 wydaje mi się że będzie dużo osób tak około 17-19 lat... przecież 10 latka chyba rodzice nie puszczą do Hiszpanii? ;|
Stary 2008-07-20, 23:30   #646
Nanushina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wiika Pokaż wiadomość
ło, super że opisałaś to wszystko i że CI się chciało :P ja np. jadę na obóz do 18 lat... ;P i mam 18, moja kumpela też ma 18 wydaje mi się że będzie dużo osób tak około 17-19 lat... przecież 10 latka chyba rodzice nie puszczą do Hiszpanii? ;|
Ja tez bylam na obozie od 13 do 18. Najwiecej osob bylo w wieku 16 lat, trzy osoby miały 18 a reszta to takie dzieci w wieku 14,15
Nanushina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 23:37   #647
margaretiss
Raczkowanie

a ja chciałam zapytać jak jest z podziałem na grupy tam na miejscu.
dzielą się tak jak napisane na 10-14 lat i 15-18 czy może jakoś inaczej?
no i gdzie mnie przydzielą jeżeli mam 15, moja koleżanka 14 a chcemy być razem.
margaretiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-20, 23:48   #648
Anja91
Raczkowanie

GG do Anja91

Sądzę, że z 17 i 18-latkami was nie przydzielą zresztą możecie powiedzieć, że chcecie być razem w pokoju. Mam 17 lat i też wolałabym być w pokoju z osobą w moim wieku, bądź starszą. Z młodszymi jakoś dogadać się nie mogę.. ;/ No i mam nadzieję, że więcej osób będzie powyżej 16 lat..

A do tych co już byli: Jak dzielą facetów i dziewczyny ? Bo nie chce być za bardzo oddzielona od mojego faceta

~'~ Lloret de Mar <13.08> ~'~
c(;

Anja91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 00:20   #649
Wiika
Raczkowanie

no to pewnie będziecie razem, jeśli jakoś powiedzie o tym przed podziałem... albo do biura idź i to zasygnalizuj... ale pewno was do tej młodszej przydzielą.... chyba....
Stary 2008-07-21, 07:46   #650
duska132
Raczkowanie

Talking Dot.: Hiszpania Lloret de mar.. kto był?:>

Cytat:
Napisane przez Nanushina Pokaż wiadomość
Ja tez bylam na obozie od 13 do 18. Najwiecej osob bylo w wieku 16 lat, trzy osoby miały 18 a reszta to takie dzieci w wieku 14,15

Yhhh. sory ty myslisz ze 14,15 latki to dzieci ;/ sama niedawno tyle mialas . a po za tym po to sa obozy od 13-18 zeby jezdzili wszyscy ktorzy chca a nie tylko takie ktore maja 18 . Rownie dobrze mozesz jezdzic juz na wczasy jak nie odpowiada ci wiek obozowiczow
Stary 2008-07-21, 09:43   #651
asius123
Zadomowienie

Cytat:

żebyś się nie zdziwiła!. ;d
w naszej grupie [obóz 13-18] był 11-sto letni chłopiec z 12-sto letnią koleżanką. ^^

i love london!

ps. mów mi - asia aka kalwas.

23.07-03.08, lloret, hotel ancla!

asius123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 10:35   #652
Wiika
Raczkowanie

o, no super extra... jak bedzie dziecinada taka... to masakra... nie piszcie mi takich rzeczy, bo mnie zniechęcacie i nie pojadę xD
Stary 2008-07-21, 11:05   #653
Anja91
Raczkowanie

GG do Anja91

Cytat:
Yhhh. sory ty myslisz ze 14,15 latki to dzieci ;/ sama niedawno tyle mialas . a po za tym po to sa obozy od 13-18 zeby jezdzili wszyscy ktorzy chca a nie tylko takie ktore maja 18 . Rownie dobrze mozesz jezdzic juz na wczasy jak nie odpowiada ci wiek obozowiczow
Jasne, ale większość 14 i 15-latków zachowuje się strasznie ;/ nie sądzę, że wszyscy, ale część tak. Poza tym jeśli ma się od 16 lat w górę to chyba logiczne, że chciałoby się być w otoczeniu rówieśników, bądź starszych. Co za tym idzie - większa swoboda. Wątpię, żeby 14-latki mogły wyjść same gdzieś się na miasto przejść, natomiast starsi na pewno będą mogli.

c(;

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-21, 11:06   #654
krool88
Przyczajenie

Cytat:
o, no super extra... jak bedzie dziecinada taka... to masakra... nie piszcie mi takich rzeczy, bo mnie zniechęcacie i nie pojadę xD
a co Ty myslalas ze beda tam osoby tylko w wieku 17-18 lat? na takich obozach srednim wiekiem jest najczesciej 15-16 lat.. chcesz jechac na oboz gdzzi bedzie wiecej starszych osob to sproboj sie zapisac na oboz studencki , przedzial wiekowy nieco wiekszy i moze uda Ci sie zaplapac..

wkurza mnie to narzekanie ludzi w wieku 17-18 lat ze sa za starzy i beda sie zle bawic w grupie ludzi 2-3 lata mlodszych.. akurat w tym wieku ta roznica nie jest tak bardzo widoczna wiec prosze nie narzekaj tak i nie rob z siebie takiej doroslej i dojrzalej ( a jezeli sie za taka uwarazasz to serio zapraszam na oboz dla ludzi 19-25 lat ;] , moze znami znajdziesz wspolny jezyk )

co do wypowiedzi princesss_ to skoro szukasz obozu w sierpniu z nieco starszym towarzystwem to zapraszam na oboz Orlando Travel 23.08 - 03.09 jest to oboz bardziej studencki...patrzac na twqoj wiek to skonczylas juz chyba liceum i masz wakacje do pazdziernika wiec bedzie Ci ten termin odpowiadal

pozdrawiam ;]
krool88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-21, 11:15   #655
krool88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Anja91 Pokaż wiadomość
Jasne, ale większość 14 i 15-latków zachowuje się strasznie ;/ nie sądzę, że wszyscy, ale część tak. Poza tym jeśli ma się od 16 lat w górę to chyba logiczne, że chciałoby się być w otoczeniu rówieśników, bądź starszych. Co za tym idzie - większa swoboda. Wątpię, żeby 14-latki mogły wyjść same gdzieś się na miasto przejść, natomiast starsi na pewno będą mogli.
no i nastepna... jestes starsza od tych 15-latków tylko rok a uwarzasz ich za zle zachowywujace sie dzieciaki ;] pewnie tak bardzo od nich sie nie roznisz.. wogole sprawa lazenia na dyskoteki przez osoby 15-16 letnie to troche smieszne..w polsce czegos takiego nie ma.. super musza wygladac takie dyskoteki gdzie na sali tancza same "gorące 16tki" i pare starszych ludzi..powinni robic osobne kluby dla ludzi mlodszych, zeby mieli szanse sie wyszalec i wyszumiec...
Stary 2008-07-21, 11:28   #656
Anja91
Raczkowanie

GG do Anja91

Cytat:
Napisane przez krool88 Pokaż wiadomość
no i nastepna... jestes starsza od tych 15-latków tylko rok a uwarzasz ich za zle zachowywujace sie dzieciaki ;] pewnie tak bardzo od nich sie nie roznisz.. wogole sprawa lazenia na dyskoteki przez osoby 15-16 letnie to troche smieszne..w polsce czegos takiego nie ma.. super musza wygladac takie dyskoteki gdzie na sali tancza same "gorące 16tki" i pare starszych ludzi..powinni robic osobne kluby dla ludzi mlodszych, zeby mieli szanse sie wyszalec i wyszumiec...
Za parę miesięcy kończę 18 lat, tak do twojej wiadomości. A co do 15-latków, to że tobie nie przeszkadza ten wiek to super. Byłam na wielu obozach i wiem, że jeśli trafi się młodsza grupa, to nie ma takiej swobody, jak gdyby byli sami moi rówieśnicy. Dlatego wolałabym, podkreślam wolała żeby było więcej osób w moim wieku, niżeli młodszych. Co do dyskotek, sądzę że przedział wiekowy jest odpowiedni. Wiesz, ale ja nie wyobrażam sobie normalnego klubu, w którym tańczą "gorące" 13, czy 14-latki. Jeśli młodsza młodzież chce iść się pobawić, potańczyć to niech im zorganizują zabawę na plaży (wieczorem), a nie w klubie gdzie zapewne większość ma 19, czy 20 lat.

To tyle na ten temat.

c(;

Stary 2008-07-21, 11:34   #657
Wiika
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krool88 Pokaż wiadomość
a co Ty myslalas ze beda tam osoby tylko w wieku 17-18 lat? na takich obozach srednim wiekiem jest najczesciej 15-16 lat..
wkurza mnie to narzekanie ludzi w wieku 17-18 lat ze sa za starzy i beda sie zle bawic w grupie ludzi 2-3 lata mlodszych.. akurat w tym wieku ta roznica nie jest tak bardzo widoczna wiec prosze nie narzekaj tak i nie rob z siebie takiej doroslej i dojrzalej ( a jezeli sie za taka uwarazasz to serio zapraszam na oboz dla ludzi 19-25 lat ;] , moze znami znajdziesz wspolny jezyk )

pozdrawiam ;]

yyy? ja byłam na obozie w zeszłym roku i jakoś nie było dzieci 13 letnich... albo co gorsza mniej! wiec chyba mogę być zdziwiona... prawda?!
Nie, gdzie tam wcale nie ma różnicy między 17 latką a 13 czy 14, skądże znowu... i nie robie z siebie dorosłej i dojrzalej a w ogóle odpierwiastkuj się ode mnie i innych którym się to nie podoba, ok?

znalazł się inteligent cholewka... pff
Stary 2008-07-21, 11:53   #658
krool88
Przyczajenie

Cytat:
yyy? ja byłam na obozie w zeszłym roku i jakoś nie było dzieci 13 letnich... albo co gorsza mniej! wiec chyba mogę być zdziwiona... prawda?!
Nie, gdzie tam wcale nie ma różnicy między 17 latką a 13 czy 14, skądże znowu... i nie robie z siebie dorosłej i dojrzalej a w ogóle odpierwiastkuj się ode mnie i innych którym się to nie podoba, ok?

znalazł się inteligent cholewka... pff

hmmm...mialem pierwszej odpisac anja91 ale twoja riposta zrobila na mnie takie wrazanie i tak sie nia przejąłem, ze bede musial odpisac wpierw tobie ;]

1) to ze byłas na oboze rok temu i nie widzialas tam dzieci 13 letnicj wcale o niczym nie swiadczy... bedac raz na obozie nie masz zadnego porownania.. zreszta czemu masz sie dziwic widokiem osob w takim wieku? w katalogu jest napisane ze jest to oboc dla osob 16-18? chyba nie... duzo mlodszych osob ma prawo jezdzic na takie obozy, a to ze Ty bedziesz patrzyla na nich z gory jako osoba starsza to juz Twoja sprawa...chcesz miec swobode? to sama zorganizuj sobie kolegami/kolezankami rowiesnikami wyjazd do lloret bedziesz mogla robic co chcesz, zadnej kontroli ! no i nie bedziesz musiala chodzic/ jesc sniadania i innych z dzieciakami 14-15 letnimi

nie pisalem ze nie ma zadnej roznicy wiekowej miedzy 14-15 latkami a 17, tylko ze nie jst tak duzo ( ale ty widocznie myslisz inaczej) jestes juz na tyle dorosla ze musisz miec pełna swobode...

to jest forum, i moge powiedziec co o tym mysle skoro Ty to robisz...Tobie sie nie podoba ze beda tam dzieci mlodsze od Ciebie, mi sie nie podoba twoj punkt postrzegania innych ;] zapewniam Cie ze na tym oboze beda mlodsi i wspolczuje z bedziesz musiala ogladac ich dzieciece wygłupy

kurde... bede musial sie od Ciebie odpierwiastkowac :/ cholewka :/ no ale trudno.. pfff

;]
Stary 2008-07-21, 11:59   #659
krool88
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Anja91 Pokaż wiadomość
Za parę miesięcy kończę 18 lat, tak do twojej wiadomości. A co do 15-latków, to że tobie nie przeszkadza ten wiek to super. Byłam na wielu obozach i wiem, że jeśli trafi się młodsza grupa, to nie ma takiej swobody, jak gdyby byli sami moi rówieśnicy. Dlatego wolałabym, podkreślam wolała żeby było więcej osób w moim wieku, niżeli młodszych. Co do dyskotek, sądzę że przedział wiekowy jest odpowiedni. Wiesz, ale ja nie wyobrażam sobie normalnego klubu, w którym tańczą "gorące" 13, czy 14-latki. Jeśli młodsza młodzież chce iść się pobawić, potańczyć to niech im zorganizują zabawę na plaży (wieczorem), a nie w klubie gdzie zapewne większość ma 19, czy 20 lat.

To tyle na ten temat.
no tak...za pare miesiecy skonczysz 18 lat... to zmienia postac rzeczy

skoro przeszkadzaja Ci ludzie w wieku 15 lat to poprostu nie jedz na ten oboz..po co bedziesz miala sie wkurzac i niepotrzebnie stresowac..

ja np nie wyobrazam siebie normalnego klubu w którym bawia sie osoby poniezj 18 roku zycia..ale to moj punkt widzenia...w polsce sie nie wyszalejesz w tym wieku, za to w hiszpani bedziesz krolowa dyskotek.. :0 ja jestem ciekaw jak odbieraja to wszystko ludzie starsi...ida na dyskoteke a tam sama dzieciarnia :/
Stary 2008-07-21, 12:46   #660
Wiika
Raczkowanie

czy ja mówiłam (pisałam), że nie będę mogła zjeść śniadania z 13 latkami? chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że jeśli będzie więcej młodszych osób to opiekunowie muszą być automatycznie bardziej czujni, co jest dość logiczne, że nie będą mieć zaufania do 14 latków, takiego co do 17 letnich obozowiczów... i nie będę na nich patrzyła z góry... wydaje mi się, że przypisujesz cechy ludziom nie znając ich... ale dobra, to nie jest istotne. a to co napisałam, że "mnie zniechęcają i nie pojadę'' to był żart... przecież nie napisane jej nigdzie, że mam się kumplować z 14 latkami, prawda?

i tyle mam do powiedzenia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości