|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V
Hej?Ale jak sam obiad czy wszystko? Mam nadzieje ze wszystko
|
#4622 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4623 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4624 |
|
Rozeznanie
|
U/P ;]
Śniadanie: Grahamka z masłem Trzy parówki cielęce z musztarda miodową Sałatka z pomidorów i zielonej cebulki polana oliwą z oliwek II śniadanie: Placek owsiany z orzechami posmarowany dżemem Jabłko Obiad: Zabielana zupa ogórkowa Kawał panierowanej smażonej rybki Puree ziemniaczane (z masłem i śmietaną) Surówka z kapusty i marchewki Deser: Porcja panna cotty z sosikiem wiśniowym Kawa z mlekiem Podwieczorek: Kawałek galaretki z kurczakiem Kanapka na pszenno-żytnim chlebie z masłem, szynką i pomidorem Kolacja: Makaron z twarożkiem wymieszanym z borówkami Deser: Magnum Almond ;]
|
#4625 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4627 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a może w takim razie chleb razowy ze sliwka lub z musesli, albo pumpernikiel. To może osobiście ulubione gatunki pieczywa. A na sniadanko oprócz płatków mozna zjeśc też jakiś wartwowy jogurcik z orzeszkami i do tego kromeczkę czy dwie owego chlebka.Cytat:
|
||
|
|
|
#4628 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Druga sprawa to te owoce. Fakt faktem, na redukcji zaleca się ograniczanie, ale to też sprawa wysoce idywidualna- jedni mogą zjeść pare sztuk dziennie będąc na R i będą chudli. Trzeba troche poobserwować siebie
|
|
|
#4629 |
|
Zakorzenienie
|
U
I wiejski z jabłkiem, cynamonem, musli; kostka gorzkiej II kromka domowego chleba z serkiem śmietankowym, sopocką, ogórkiem kiszonym III kawałek pieczonego łososia, gotowana fasolka szparagowa z sosem czosnkowym (na bazie majonezu), trochę pomidora, ziemniaków IV dwa kawałki placka z wisniami V big milk toffi VI serek wiejski z dżemem truskawkowym, kawałek pomidora |
|
|
|
#4630 |
|
Zakorzenienie
|
ja wstaję teraz około 7 zazwyczaj a kładę spać trochę po 24 (w roku szkolnym rodziennie o 6, bo kładę się 23-00). 6-7h snu mi wystarcza zupełnie. A jadasz cukry proste, smażone produkty i inne mniej zdrowe? Bo jak wspominałam na mnie cukier działa bardzo źle i budzę się niewyspana..
|
|
|
|
#4631 |
|
Rozeznanie
|
mam dosc!
juz tak utylam ze od nowa musze zaczynac, 4cm w biodrach! nie jem slodyczy- 2 tyg na poczatek ;> dzisiaj masakra przed chwila zjadlam trzy batoniki czekolade i zagryzlam kanapkami z zoltym serem gr a na obiad cala 3osobowa porcje ryzu z sosem grr ja sie musze upilnowac pierdziele najwyzej nad morzem nie poswawole ale bede sie lepiej czula ja juz nie moge nawet chrom mi nie pomaga czuje sie bezsilna
|
|
|
|
#4632 |
|
Raczkowanie
|
[quote=garden_d;8450887]Oj Kochana, Kochana. Nie wiem czy wiesz, ale człowiek z natury jest rannym ptaszkiem (gdzieś czytałam że zgodnie z naturą powinien wstawać ze słońcem i kłaść się zaraz po jego zachodzie
), także z Twoim organizmem jest wszystko w porządku. Cukier osłabia organizm, więc jeśli będziesz jadła więcej słodyczy (a przecież to ani zdrowe, ani pożyteczne) to prawdopodobnie rano nie będziesz rześka i będziesz chciała się trochę dłużej powylegiwać (odczułam bardzo dużą różnicę jeśli chodzi o wstawanie i energię w ciągu dnia w zależności od jadłospisu). Hehe...za mało energii, żeby spać? Na spanie przeznaczasz mniej energii niż na inne czynności W takich godzinach jak śpisz człowiek wysypia się najlepiej Ciesz się tym! Masz dłuższy dzień i możesz go dobrze wykorzystać ![]() Tez cos takiego czytałam gdzies choc w roku szkolnym by mi to pewnie pasowało ![]() w wakacje trochę mniej ale cóż . A słodyczy raczej nie zamierzam więcej jeśc Dziś znów o 7 .. ale 8h przespane ![]() ![]() Toffiee- hmm nie wiem ile ja tłuszczów jem nawet... Na obiady jem jak np moja mama coś smaży, np ryba, pierś z kurczaka . Wydaje mi się, że to zależy od zwiekszenia ilości kalorii ,choć się na tym za bardzo nie znam ale ważne,że jest
|
|
|
|
#4633 | |||
|
Zakorzenienie
|
oczywiscie ze wszystko
Cytat:
czytajac to robie sia głodna...![]() Cytat:
Cytat:
Na pewno utyłas ? Az tak jest CI z tym nie dobrze kchana? Pamietaj zeby tylko glupstw nie robic |
|||
|
|
|
#4634 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj Utrzymanie:
ok7-pół grahamki,1 łyżeczka dżemu, szklanka mleka+60 g musli po 11- serek wiejski ze szczypiorkiem(150g ) ,pół grahamki z pomidorem po14- kiwi , kawałek piersi z kurczaka smażonej na oliwie, 2 spore ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka przed 16 (w drodze do rodzinki ) - 2 gałki lodów smietankowychpo 17- troche rosołu (musialam choc nie bylam glodna-babcia wcisneła )- tylko wypilam bo makaron prawie caly zostawilam![]() ok 18-19- MALINY!! (nigdy nie moge sie oprzec jak tam jestem ) tyle zjadlam..nawet nie wiem ile bo to prosto z krzaków- tak sie najadłam,że az brzuch mnie bolał...(i tak mnie bolał od okresu a co powiedziec...) -ale byly pyszne oj od jednego razu nic sie nie stanie..![]() ![]() heh a a pozniej nic juz nie jadłam - nie moglam wiem ze troche niezdrowo tak tyle owocow na noc ale coz ![]()
|
|
|
|
#4635 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie przybywa nic a nic... i co ja mam zrobić? po takich posiłkach jestem już najedzona często mam się "opychać" na przymus?![]() ![]() ![]() wczorajsze W: Iśn- ok 150 gr płatków z mlekiem, bardzo dużo placka drożdzowego z miodem z ciekawości kiedyś zważe ile go może być , 2 mandarynkiIIśn- grahamka z polędwicą sopocką i pomidorem, jabłko i kilka orzechów O: rosół z makaronem (ok 160 gr ugotowanego), ziemniaki polane masełkiem plus koperek, smażone udko, mizeria, pół szklanki Kubusia cytrynowego kawałek tortu, rożek orzechowy P: grahamka z jakąś wędliną-nie wiem z czego i nie znam nazwy , pomidorem, ogórkiem, herbata słodzona 0,5 łyżeczki3 cukierki "Pawełki" (cukierki nie batony )K: szprotki w sosie pomidorowym-200gr, kromka chleba słonecznikowego-->1 bo była taka duża po kolacji późnym wieczorem jogurt naturalny z marchewką i cynamonem... tak było wczoraj, oceni ktoś?
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4636 |
|
Zakorzenienie
|
Monchrome - mogę przepis na ten placek owsiany
? .
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#4637 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
o rany, daj boze zebym mogla kiedys tak na luzie jesc (... i nie tyc), jak dla mnie sliczny jadlospis, Kika! Wydaje mi sie, ze nie musisz bron boze w siebie wmuszac, a zwyczajnie czekac na wyniki, ale że jestem wybitna specjalistka (
|
|
|
#4638 |
|
Rozeznanie
|
i kolejny do oceny
moze się naucze co to jest zdrowe odzywianie :PR śniadanie: bułka żytnia ( 1 połówka z twarożkiem i rzodkiewką , 2 z ogórkiem) 2 śniadanie: prażone jabłko z cynamonem obiad: sałatka z tuńczyka ( poł puszki) kukurydzy i pomidora z dodatkiem jogurtu deser: kawałek szarlotki kolacja: pół kostki chudego twarogu z rzodkiewka i ogórkiem do tego, 3 kawy kubek maślanki litr wody szkalnka soku marchwekowego |
|
|
|
#4639 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
na pewno utyłam. zle mi z tym czuje sie jakby cos obcego bylo na mnie i nie poznaje sie w lustrze O.o wczoraj na wadze bylo 55kg i sie zalamalam ale dzisiaj rano juz znowu 50 (najlepiej sie czuje jak waga pokazuje 47-48) (mowie 'pokazuje' bo moja waga dziala zle wiec nie wiem ile naprawde waze wiem tylko ile mi przybywa) wczoraj cwiczylam godzine, dzisiaj tez ale sniadanie zjadlam pozadne i reszta posilkow tez bedzie okej ;> eeeh patyczkowatoscii mojeee wroccieee (jak juz mi cycki urosly to znak ze serio przytylam sporo i to nawet nie wiem kiedy )
|
|
|
|
|
#4640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlugo Cie nie bylo...Ale masz wage...to nie mozliwe zebys tak szybko utyla 5 kg. Malutko chcesz wazyc. Nie wiem jaki masz wzrost ale mysle ze jestes niska ![]() Jezeli tak to zycze powodzenia ![]() A biust to nie zaleta ?;> |
|
|
|
|
#4641 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Płatki były różne tzn ja mieszam sobie cookie crisp, chockoschoki, corn flakes, mlekołaki miodowe i nestle fitness![]() placek posmarowałam miodem sama![]() Dziękuję bardzo wiesz tylko boję sie, że póki co nie tyję, a nagle zacznę to robić w zastraszającym tempie i nie będzie końca![]() buuu![]() (:
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
|
#4642 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak już sama napisałaś, jesz tyle ile chcesz, nie opychasz się, "bo musisz przytyć". Pamiętam, że ja zamiast jeść na ludzie na początku chronicznie chciałam wszystko na już, na teraz, zaraz natychmiast - no i potem oczywiście wielkie wyrzuty sumienia, źle się ze sobą czułam, opamiętałam się (już po przytyciu ;//) i teraz staram się wyważyć całe to szaleństwo jedzeniowe. Ty wracasz do normalności w normalny ;-) sposób, a to przecież najważniejsze - nie za dużo, nie za mało. Uwierz w swój organizm, sam się domaga, sam sobie poradzi.
|
|
|
#4643 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4644 |
|
Raczkowanie
|
U
1. serek wiejski + kilka winogron + Nescafe Frappe z mlekiem 1,5% 2. piwo Lech 500ml z sokiem niebieskim 3. chyba 2 szklanki zupy kalafiorowej niezabielanej |
|
|
|
#4645 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4646 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
<- to napisałam wierząc w Twój rozsądek. Jeśli owa wiara była na wyrost, to po co to tu wkleiłaś? Aby się pochwalić jak mało jesz?
|
|
#4647 |
|
Raczkowanie
|
UUUUUUUU:
Ś: płatki corny linea czekoladowe ze szkl mleka 0,5%, 2 mandarynki IIŚ: kromka chleba graham z 2 łyżeczkami wieśniaka, plasterkiem szynki indyczej i pomidorem, lód grand kokosowy w polewie czekoladowej 1 h spacerku O: talerz zupy jarzynowej zabielanej 5 kopytek ze szczypiorkiem ( nie ma białka )po obiedzie: 2 pierniczki, 2 malutkie wafelki w białej czekoladzie posypane orzeszkami ziemnymi P: serek homo naturalny ( 150g) z orzechami wloskimi i cynamonem 2 marchewki K: jajecznica z 2 jajek ze szczypiorkiem i pomidorkiem pokrojonym w kosteczkę, kromka żytniego chleba
|
|
#4648 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4649 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak jest pięknie, tylko widzę, że nie przepadasz za mięsem? bo jest tu tylko jeden plasterek szynki. postaraj się to poprawić |
|
|
|
|
#4650 |
|
Raczkowanie
|
Organizm ludzki jednak jest przewrotny
Wróciłam wczoraj z nad morza, gdzie mój jadłospis wyglądał mniej więcej tak...śniadanie: serek z musli i owocami lub kanapki z "czymś" ![]() na plaży: owoce, orzeszki Obiad: ryba (oczywiście smażona w dużej ilości tłuszczu w panierce Wieczorem: gofr z bitą śmietaną i owocami lub duże lody (albo i jedno i drugie ), piwo z sokiem (czasem nie jedno )I co...? I w 10 dni schudłam 1,5 kg Wolę jednak nie sprawdzać czy dalej bym chudła na takim menu i wracam do mojej rozsądnej redukcji Ocenicie?śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków owsianych, serek wiejski lekki, ok. 200 g borówki amerykańskiej) II śniadanie: kanapka z łososiem (kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana łyżką serka homo naturalnego z 25 g łososia wędzonego, kilkoma plastrami pomidora, posypana koperkiem i kiełkami); i tu moje pytanie --------> mogę od czasu do czasu taką kanapeczkę zjeść? Wiem, że jest to łączenie tłuszczy i węgli, ale chyba nie wpłynie to jakoś drastycznie na efekty diety jeśli będę je łączyć sporadycznie? Obiad: kawałek piersi z kurczaka (ok.150 g) z sosem czosnkowym (ok. 3 łyżki serka homo z wyciśniętym czosnkiem)+ surówka (pomidor, kapusta pekińska, papryka, cebula, 5 oliwek) Podwieczorek: reszta serka homo z 10 migdałami i słodzikiem (taki deserek )Kolacja: serek wiejski lekki z warzywami.
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.

czy wszystko?
Mam nadzieje ze wszystko

pierdziele najwyzej nad morzem nie poswawole ale bede sie lepiej czula ja juz nie moge nawet chrom mi nie pomaga 

), także z Twoim organizmem jest wszystko w porządku. Cukier osłabia organizm, więc jeśli będziesz jadła więcej słodyczy (a przecież to ani zdrowe, ani pożyteczne) to prawdopodobnie rano nie będziesz rześka i będziesz chciała się trochę dłużej powylegiwać (odczułam bardzo dużą różnicę jeśli chodzi o wstawanie i energię w ciągu dnia w zależności od jadłospisu). Hehe...za mało energii, żeby spać? 
?
Wydaje mi sie, ze nie musisz bron boze w siebie wmuszac, a zwyczajnie czekac na wyniki, ale że jestem wybitna specjalistka (