![]() |
#1291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: on nie płaci za mnie na randkach, czy to normalne?
Poważne tematy feminizmu https://m.facebook.com/story.php?sto...d=114368419365
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój główny problem jest taki, że według niej to kobiety są dyskryminowane. A gówno prawda. Obie płcie w różnych częściach świata są w różny sposób dyskryminowane. Brzydzi mnie opinia, że patriarchat jest takim rajem dla wszystkich mężczyzn, tylko kobiety są poszkodowane. A jest wiele zawodów, w których mężczyzna będzie dyskryminowany (pielęgniarz, kosmetyczka, przedszkolanek), systemy prawne, które dyskryminują mężczyzn (łatwo facetowi zniszczyć życie oskarżając go o gwałt, seks nauczyciela z uczniem jest surowiej karany niż seks nauczycielki z uczniem) i biologicznie (jeśli mężczyzna chce dziecka, a kobieta nie, to on nie ma praktycznie środków, żeby to dziecko się urodziło, chyba że przywioże kobietę do kaloryfera, żeby nie zrobiła aborcji), podejście kulturowe (mężczyzna według niektórych wciąż ma płacić i zapraszać na pierwszą randkę, przypuszczać w drzwiach, bo taki sv). Mężczyzna dba o swój wygląd - jest pedalem. Mężczyzna zostaje w domu z dziećmi jak kobieta wraca do pracy - jest pantoflem. Mężczyzna chce chodzić w sukience? Powodzenia przy spotkaniu pierwszej grupy dresow. Więc definicja, która podajesz jest dla mnie paskudna. Tak, kobiety mają źle w niektórych aspektach. I mężczyźni w niektórych. Więc upieranie się, że którakolwiek z płci jest _dyskryminowana_ jest dla mnie nie na miejscu. Ja będące chlopczycą mam zdecydowanie łatwiejsze życie niż zniewiescialy facet. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Jak ja pójdę do biura w garniturze, to jestem trendsetterką, jeśli to odpowiednio ubiorę i wloze dodatki. Kim jest mężczyzną przychodzacy do biura w sukience? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1293 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy ubierasz się np. w garnitur, ubierasz na siebie strój kogoś "wyżej" postawionego w hierarchii społecznej. Gdy facet ubiera sukienkę, zniża się do poziomu baby. Więc j@bać go. Nienawiść do "zniewieścienia" bierze się z mizoginii. I ja nie uważam że patriarchat jest rajem dla facetów, wręcz przeciwnie, ryje im berety aż przykro patrzeć. Cytat:
![]() |
![]() |
#1294 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie interesuje mnie co ktoś na siebie ubiera jeżeli jest czyste i nie śmierdzące. Sądzę że jestem feministką. Kim jest trendsetterka? Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2018-10-09 o 20:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1295 |
Rozeznanie
|
Nie chodzi o to, że jakaś kobieca praca jest gorsza, tylko mężczyzna traci w oczach kobiety na atrakcyjności i odwrotnie. Ja jestem kobieca i chcę męskiego faceta, tylko taki wzbudza moje zainteresowanie i porzadanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co jest mało "męskiego" w pracy pielęgniarza? Ciężka robota, odpowiedzialna, ważna. Dlaczego miałby tracić☠na atrakcyjności? Albo facet dbający o siebie - co jest mało męskiego w dbaniu o cerę i włosy?
![]() |
![]() |
#1297 |
Zakorzenienie
|
Ależ ja wiem ze w każdej grupie są szaleńcy. Ale zobacz - ktoś takie bzdury publikuje, ktoś nie ma wstydu puszczać takie dyrdymaly w druku. Jak traktować poważnie gender studies nawet jeśli 50% treści jest sensowna, skoro drugie 50% to jakiś bełkot. Co z tego ze Krytyka Polityczna czasami ma dobry tekst jak ma też masę idiotycznych. Problem polega na tym ze nie da się tego oddzielić. Patrząc na polskie podwórko, feministki skupiają się wokół określonych środowisk, czasopism, mediów itp. Ja patrzę na to globalnie. Oczywiście są pewne inicjatywy i działania inicjowanie ze strony środowisk feministycznych które są słuszne i dobre (np budowa domu dla młodych matek - wychowanek domów dziecka) ale często te same osoby zajmują się także typowymi problemami pierwszego świata jak w podanym przeze mnie linku. No i czar pryska.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Zobacz ze teksty z linka pojawiały się w czasopismach uznawanych za naukowe. Naukowe! Pisanie o tym ze biali mężczyźni nie powinni zabierać głosu na uniwersytetach. Naukowe czasopismo gender studies to chyba nie jakiś margines? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1298 |
Rozeznanie
|
Ależ w dbaniu o skórę i włosy nie ma nic złego, to norma. Ale już facet z wydepilowanymi nogami na mnie nie działa, czy facet w sukience.
---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Pielegniarz to przecież tez męski zawód, faceci mają więcej siły by pacjenta podnieść, przenieść, pchać wózek. No i zawsze mniej krepujace dla pacjenta mężczyzny jest podmywanie przez innego mężczyznę, to samo z pielegniarkami. Wolałabym być dotykana w intymne miejsca przez kobietę. Nawet jeśli byłaby lesbijka ale przecież bym o tym nie wiedziała, także nadal czułam się komfortowo |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1299 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jednak współcześnie obie płcie mają pewne ograniczenia ze względu na swoją płeć i o to mi chodzi. Co mi z tego, że nie mogę czegoś zrobić, bo to urąga mojej godności, skoro nie mogę tego zrobić, bo mam taką a taką płeć? To wciąż seksizm. I mężczyźni w modelu koniecznie zarabiania więcej, bycia żywicielem rodziny też mają przesrane. Tak samo jak kobieta zamknięta w kuchni. Jak babcia oczekuje ode mnie, że będę miała czyściej w pokoju niż kuzyn, to wciąż seksizm, mimo że wynika z tego, że ma dla mnie wyższe standardy niż dla niego, więc teoretycznie to komplement. ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
Ja miałam na myśli na przykład makijaż oczu, więc źle to ujęłam.
![]() |
![]() |
#1300 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#1301 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się w zupełności. Wiele z tego to po prostu bełkot. Co z tego, że jakiś procent jest sensowny. ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
Nawet odrobinę nie jestem zdziwiona. A to coś mówi o tym środowisku. ![]()
![]() |
![]() |
#1302 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1303 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale ja jestem feministką i nie uważam, że białe dzieci powinno się zamykać do klatek, że biali mężczyźni powinni milczeć na uniwersytetach i że analna masturbacja wibratorem jest narzędziem zmiany społecznej. Co ci to mówi o moim środowisku? Dlaczego głos jakiejś przypadkowej laski w internecie jest dla ciebie większym wyznacznikiem tego, co się dzieje "w tym środowisku" niż mój? Czyżbyś była uprzedzona i szukała potwierdzenia tezy? Ja rozumiem, że jeśli nie podoba nam się jakieś środowisko - czy to weganie, feministki i katolicy - fajnie jest spojrzeć na grupkę oszołomów (radio maryja, ludzie typu "meat is murder", panie z linku ridji) i na ich podstawie zakwestionować sens bytu całej ideologii. Ale to jest po prostu intelektualne lenistwo i tyle.
![]() |
![]() |
#1304 |
Zakorzenienie
|
Pomyłka
![]() |
#1305 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja sie absolutnie zgadzam ze wielu meczyzn jest poszkodowanych, bo sa ofiarami patrairchatu - chocby duzo wyzszy odsetek samobojstw. Mezczyzni nie moga byc do konca saoba bo tez sa w tym systemie, w ktorym zyjemy dyskryminowani - w zupelznosci sie zgadzam. I dlatego ja walcze z patriarchatem, ktory w zalozeniu daje inne spoleczne przyzwolenia/oczekiwania dla kobiet i mezczyzn. ma to fatalne skutki spoleczne i inne, wieloplaszczyznowe. Tak, mezczyzni tez na skutek tego cierpia, ale bardziej przez porownania ich spolecznych zachowan do tych 'niemeskich' czy 'kobiecych', czyli z gruntu gorszych. Dopoki nie odczarujemy tego ze babskie = gorsze, nie damy rady zrownac plci. Facet moze miec pelno 'zlych' cech - byc agresywny, krzyczec itc., ale dopiero spotka sie ze spolecznym oostracyzmem jak wykaze cechy normatywnie uznawane za kobiece - wlasnie dlatego, ze sa 'kobiece', czyli w zalozeniu - gorsze, slabsze, 'gejowe'. Ja mysle ze tez byc moze jestem dla niektorych oszolomka, kiedy absolutnie nie zgadzam sie na zadne seksistowskie zarty w moim otoczeniu (bo zdaje sobie sprawe ze prowadza one do uprzedmiotowienia kobiet i wspieraja kulture gwaltu), czepiam sie slowek (w polsce - nie zachowuj sie jak baba, w UK - don't be a sissy) bo takie wszystkie szczegoly pomimo ze maja mala szkodliwosc por se to utrwalaja spoleczne stereotypy. A propos systemow prawnych i oskarzania o gwalt, jako ze jest to temat bardzo mi bliski - ~8% oskarzen jest falszywych. na poziomie falszywych oskarzen o kazde inne przewinienie. Gdzies widzialam staty (ale kurde nie podam teraz) ze jako facet masz 0.00031% szans na bycie oskarzonym o gwalt (mniej niz atak rekina...). Jako kobieta masz 25% szans ze bedziesz zgwalcona. Uzywam jezyka celowo, nikogo nie chce urazic |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1306 |
Zakorzenienie
|
Wybacz ale naukowe dywagacje o braku rąk wydają mi się mniej niebezpieczne niż pisanie o zakazie wypowiedzi dla białych mężczyzn bo to po prostu przeczy jakiejkolwiek równości, jest nawoływaniem do dyskryminacji i sprawia że nie mogę patrzeć poważnie ani na autora (ok fejk) ani na wydawcę, ośrodek "naukowy" i wszystkich którzy to pozytywnie recenzowali. No nie i juz.
![]() |
#1307 |
Zakorzenienie
|
Przykład - jeśli jakiś ksiądz mówi publicznie coś rażącego to często oczekujemy reakcji ze strony góry. I często ta reakcja jest, bo coś co powiedział ksiądz nie jest zgodne z nauką kosciola. Jak jakiś polityk PiS cos powie to alarm ze oni wszyscy tacy/dojna zmiana czy faszyzm. Albo jakiś KODziarz, whatever. Czasami to sa incudenty wiadomo ze nie da się kontrolować wszystkich przedstawicieli. Ale w przypadku organizacji feministycznych to jest po prostu codzienność. Dlatego więcej mi mówią te artykuły niż twoja słowa, bo nie wypowiadasz się w imieniu organizacji partii czy stowarzyszenia.
![]() |
#1308 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:21 ---------- Poprzedni post napisano o 01:11 ---------- Cytat:
Dopiero w samym środku zimy przekonałem się, że noszę w sobie niepokonane lato. https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0 Edytowane przez ruda_beksa Czas edycji: 2018-10-10 o 01:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1309 |
Zakorzenienie
|
Ale myślę że zgodzimy się co do tego ze gdyby na uniwersytecie katolickim ktoś pisał prace na temat tego, że kobieta z racji swojego niższego IQ powinna/nie powinna czegostam, to byśmy się obie oburzyly, że to pseudonauka, że uniwersytet nie powinien na to pozwolić, oczekiwalybysmy reakcji kościoła, mediów, rektora i bog wie kogo.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:30 ---------- Poprzedni post napisano o 07:30 ---------- Ruch feministyczny jako taki nie ma szefowej, ale już czasopismo feministyczne ma, gender studies ma, organizacja czy fundacja tez ma. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1310 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wlasnie mialam dac podobny przyklad. Zalozmy ze jestes naukowcem i wierzysz w jakies fakty naukowe i robisz swoje badania. Jest grupa 'naukowcow' oszolomow (np ta pani od podstawy programowej ktora glosi farmazony na tematy rozrodczo seksualne pomimo bycia profesorem) to tez sie odzegnujesz i mowisz 'nie chce byc kojarzona z naukowcami'? Albo jestes lekarzem, czy w wyniku niektorych lekarzy antyszczepionkowcow tez nie chcesz byc kojarzona ze srodowiskiem lekarskim? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1311 |
Zakorzenienie
|
Ale zauważ że tu nie chodzi o naukowców tylko o osoby o określonej ideologii. Nie ma się co oszukiwać ze gender studies to obiektywna nauka.
![]() |
#1312 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co masz na mysli ze gender studies to nie jest nauka...? Jak bys zdefiniowala gender studies w takim razie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1313 |
Zakorzenienie
|
A jaka jest definicja nauki?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1314 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1316 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czyli uwazasz ze identyfikacja plciowa nie istnieje? Ze ktos sie czuje kobieta czy mezczyzna nie istnieje? Co uwazasz o osobach transplciowych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo nie ma zestawu cech, które oznaczają kobietę czy mężczyznę. Sam koncept gender jest dla mnie seksistowski, bo zakłada właśnie cechy i zachowania przypisywane jednej płci. Jak zapytasz 10 kobiet, co to znaczy CZUĆ się kobietą, każda ci powie co innego. Bo to będzie ich definicja czucia się po prostu dobrze we własnym ciele i bycia pewną siebie. Jeśli gender to zestaw cech, to mamy prawie 7,5 miliarda różnych identyfikacji płciowych. I ja w to wierzę, każdy jest po prostu sobą i powinien móc tak żyć i to wyrażać. Uważam, że każdy jest dyskryminowany, zwłaszcza jak wchodzi feminizm intersekcjonalny. Czarna kobieta inaczej przeżywa seksizm, azjatka inaczej. A może każdy w swoim życiu przeżywa inaczej i nie zależy to od płci i koloru skóry? Obrzydliwa ideologia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1318 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Obrzydliwa ideologia gender, tak? Czy feminizm intersekcjonalny? Tylko ze wlasnie, z tego co mi wiadomo, gender studies tez sie paraja na odkrywaniu wielu aspektow swiadomosci plciowej i seksualnosci. Czyli osoby transplciowe wedlug Ciebie wymyslaja tak? Czy jak? A moze po prostu jest to jeden z tmatow, w ktorych masz dosc ograniczone doswiadczenie, i uwazasz ze ono rozciaga sie na cala ludzkosc (unconcious bias)? Jeszcze raz - absolutnie nie krytykuje, dobrze mi sie z Toba dyskutuje i prowokuje do myslenia ![]() Natomiast niezgoda miedzy nami powstaje byc moze z tego wzgledu, ze ja przyznaje ze nie wiem co osoby transplciowe czuja, ze poddaja sie kosztownym i bolesnym zabiegom zeby zmienic plec. Jeszcze niedawno moje poglady bylyby bardzo podobne do Twoich - ze ja tam sie kobieta nie czuje i gender nie istnieje. Ale jest cos takiego jak unconcious bias (nieswiadome uprzedzenia) o ktorym tez chyba niedawno pisalas. I ja w sumie tez - o tym filtrze przez ktory patrzysz na swiat, ktorego sobie nawet nie uswiadamiasz. Inni maja inne filtry - o ktorych mi sie nawet nie snilo. Dla mnie szacunek do osob transplciowych i ich doswiadczenia sa wystarczajace zeby zrozumiec je jesli ja czegos nie widze, to tego nie ma. Ja cale zycie bylam kobieta - nie wiem jak to jest byc mezczyzna. Ty tez nie - chyba ze jestes transplciowa. Zawsze w takich przypadkach sobie mysle o przykladzie ryby - ryba nie ma swiadomosci zycia w wodzie. Jak zapytasz rybe co to jest woda to nie bedzie wiedziala. DOpiero jak jej dasz porownanie to zauwazy. Tak samo, w mojej opinii, jest z plciowoscia. Edytowane przez mikolajkowa Czas edycji: 2018-10-10 o 12:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można zrobić hair colour and texture studies i badać jak przeżywają pewne doświadczenia osoby blond z prostymi włosami. Ba! Na pewno jak się postaram, to udowodnię jakąś dyskryminację takich osób. Co nie znaczy, że jest to nauka obok chemii, biologii, archeologii itd. Nie bądźmy śmieszni. I właśnie dlatego, skoro każdy ma ograniczone doświadczenia, nie ma czegoś takiego jak przezywanie czegoś na sposób kobiecy, czarny czy granatowy. I wmawianie mi, że jako jedynaczka z bogatego domu i wszechstronnym wykształceniem mam w życiu gorzej niż 7 chłopaków, którzy mieszkali obok mnie z matką bez nogi i bez ojca, którego znaleźli powieszonego pewnego dnia na strychu bo PATRIARCHAT jest obrzydliwe, chore, nieludzkie i w ogóle z czym do ludzi. Inna sprawa, że dwóch z nich już się zabiło. Ale hej, są mężczyznami, więc widocznie z dobrobytu się w dupach poprzewracało, co? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- Ideologia gender i feminizm ignorują ludzi i ich przeżycia, cechy, charakter i wrzucają ich do rubryczki, determinujac poziom ich uprzywilejowania ze względu na kolor skóry i płeć. To jest obrzydliwe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też byłam na randkach np na rowerze czy spacerze i nawet by mi do głowy nie przyszło, że to w ramach oszczędności. Tak samo żałosne byłoby polowanie na faceta żeby kupił jedzenie (choć jakoś trudno mi to sobie wyobrazic, że ktoś serio po to idzie na randke) jak przeżywanie, ze dziewczyna jeszcze się naje za free i się przyzwyczai do wykorzystywania ![]() Jakieś testowanie w tym temacie jest dla mnie nie do pomyślenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:22.