Nachalna koleżanka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-10-12, 15:20   #1
zajetasprawami
Przyczajenie

Nachalna koleżanka

Witajcie.

Mieszkam z koleżanką, która jest bardzo natarczywa. To fajna dziewczyna, lubimy się, mamy mnóstwo śmiechu, ale... ona potrafi przychodzić do mnie po pięć razy dziennie i oczekiwać, że będę ją zabawiać rozmową.
W ogóle nie patrzy na to, że jestem zajęta.
Mówiłam jej już o tym, prosiłam, żeby mi nie przeszkadzała. Nic. Zaczęłam nawet te jej "odwiedziny" ignorować - ja robie swoję, a ona siedzi. Myślicie, że jej to przeszkadza? Otóż nie.
Z tego wszystko stałam się ostatnio dość opryskliwa w stosunku do niej, bo mnie to po prostu irytuje. Kiedy słyszę jak puka do moich drzwi robię się już coraz bardziej nerwowa.
Nie wiem, może to ja jestem dziwna, ale nie potrzebuję tak częstego spędzania czasu, szczególnie że gadamy codziennie i jestesmy ze swoimi sprawami na biężąco.
Czuję taki kompletny brak komfortu, że nie mogę się zamknąć w pokoju z książką czy filmem, bo zaraz ona zapuka i będzie pytać co robię
zajetasprawami jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-12, 16:08   #2
malzonka121
Raczkowanie

Dot.: Nachalna koleżanka

Najlepiej delikatnie porozmawiać o tym wprost z koleżanką.
malzonka121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-12, 16:14   #3
ruda_beksa
Zakorzenienie

Skoro prosiłaś, żeby przestała, a ona ma to gdzieś, pozostaje ci zamykać drzwi na klucz lub się wyprowadzić. Nie wytrzymałabym z kimś takim.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-12, 16:21   #4
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

Ja bym nie otwierala jesli by pukala ewentualnie ostrzej powiedziala ze chce miec wlasna przestrzen i nie mam ochoty z nikim gadac.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-12, 16:55   #5
Rorin
Przyczajenie

A Wasze pokoje nie są zamykane od środka? Jeżeli rozmowa nie pomaga, to nie wiem, co pomoże :/
Rorin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-13, 10:26   #6
AuroraCoriolis
Zadomowienie

Mysle ,ze Twoja kolezanka jest ekstrawertyczka a Ty introwertczka.
Są ludzie,ktorzy maja potrzebe przebywania z innymi cały czas i tacy,ktorzy potrzebuja czasu dla siebie.

Jesli lubisz kolezanke to moze sprobowalybyscie sobie ulozyc jakies aktywnosci razem-np ogladanie razem jakis filmow wieczorami czy cos. A wczesniej to powied znp,ze musisz cos zrobic na studia/do pracy wiec potrzebujesz 2-ch godzin dla siebie a jak skonczysz to wlasnie pogadacie.
AuroraCoriolis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-13, 13:28   #7
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Konto usunięte

Trochę nie chce mi się wierzyć że powiedziałaś jej wprost że nie chcesz teraz gadać i chcesz pobyć sama a ona dalej sobie siedzi w Twoim pokoju i nic z tego nie robi. Możesz podać przykład tego co dokładnie do niej powiedziałaś?

f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-13, 20:37   #8
skara
Zakorzenienie

Dlaczego ją wpuszczasz? Otwórz drzwi, powiedz, że akurat nie masz możliwości spędzić z nią czasu i odezwij się jak będziesz miała ochotę lub umów na następny raz.

skara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-13, 20:48   #9
Pani_Robot
Śnięta Mucha

Cytat:
Napisane przez AuroraCoriolis Pokaż wiadomość
Mysle ,ze Twoja kolezanka jest ekstrawertyczka a Ty introwertczka.
Są ludzie,ktorzy maja potrzebe przebywania z innymi cały czas i tacy,ktorzy potrzebuja czasu dla siebie.

Jesli lubisz kolezanke to moze sprobowalybyscie sobie ulozyc jakies aktywnosci razem-np ogladanie razem jakis filmow wieczorami czy cos. A wczesniej to powied znp,ze musisz cos zrobic na studia/do pracy wiec potrzebujesz 2-ch godzin dla siebie a jak skonczysz to wlasnie pogadacie.
A ja obstawiam, że jest jednak nachalna.
Zmieniłabym mieszkanie, nie znam rady na prostactwo.

Wyzwanie Czytelnicze 25 / 34 (26)
Wyzwanie Filmowe
5 / 100
100 książek w 2023 92 / 55

Pani_Robot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-13, 20:54   #10
kennedy
Zakorzenienie

Ja bym powiedziala ze chce byc sama bo jestem zajeta i nie wpuszczala.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-14, 14:00   #11
zajetasprawami
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Rorin Pokaż wiadomość
A Wasze pokoje nie są zamykane od środka? Jeżeli rozmowa nie pomaga, to nie wiem, co pomoże :/
Nie, nie są zamykane na klucz.
Ja drzwi ma zwykle zamknięte, a ona wtedy do mnie puka.

[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;85986138]Trochę nie chce mi się wierzyć że powiedziałaś jej wprost że nie chcesz teraz gadać i chcesz pobyć sama a ona dalej sobie siedzi w Twoim pokoju i nic z tego nie robi. Możesz podać przykład tego co dokładnie do niej powiedziałaś?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

"Nie mam teraz czasu, jestem zajęta. Dlaczego mi przeszkadzasz widząc, że coś robię?" Na co ona zaczyna pytać CO robię i interesować się tym, co akurqt przeglądam/czytam/oglądam.

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Dlaczego ją wpuszczasz? Otwórz drzwi, powiedz, że akurat nie masz możliwości spędzić z nią czasu i odezwij się jak będziesz miała ochotę lub umów na następny raz.

Mogłabym za każdym razem kiedy puka mówić, że jestem zajęta, ale ona będzie wtedy pytała czym i twierdziła, że przyszła na chwilę, bo chce ze mną pogadać.
Stary 2018-10-14, 14:04   #12
skara
Zakorzenienie

No to mówisz "uczę się / czytam gazetę" i zamykasz drzwi. Trochę asertywności w życiu Ci się przyda.

Stary 2018-10-14, 14:07   #13
zajetasprawami
Przyczajenie

Cytat:
No to mówisz "uczę się / czytam gazetę" i zamykasz drzwi. Trochę asertywności w życiu Ci się przyda.

A wtedy ona wejdzie do mojego pokoju, siądzie na łóżku i będzie patrzeć jak czytam tę gazetę. Już tego próbowałam. Zwykle widząc mój brak reakcji odpuszcza i wychodzi po 5-10 minutach, ale samo to, że muszę siedzieć i ją ignorowąc jest męczące.
Stary 2018-10-14, 14:09   #14
skara
Zakorzenienie

Ale dlaczego pozwalasz jej wejść?

Stary 2018-10-14, 14:11   #15
zajetasprawami
Przyczajenie

Cytat:
Ale dlaczego pozwalasz jej wejść?

Nie pozwalam. Mówię przez drzwi, że jestem zajęta, ale te drzwi nie są zamykane na klucz, więc ona sobie wchodzi.
Ja już nawet za to na nią nakrzyczałam, ale bez większego skutku
Stary 2018-10-14, 14:19   #16
skara
Zakorzenienie

Gdybyś nie pozwalała, to by nie wchodziła. Stań w drzwiach, zamknij je potem i tyle. Jeśli spróbuje wejść to po prostu ją wyproś.

Stary 2018-10-14, 17:15   #17
kennedy
Zakorzenienie

Popros zeby nie wchodzila.

Stan w drzwiach i powiedz ze sie uczysz i jej obecnosc ci przeszkadza w skupieniu.

Serio doroslej kobiecie trzeba takie rzeczy tlumaczyc? Kazde slowo i ruch jak krowie na rowie?

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2018-10-14, 17:17   #18
kalor
Gazela inteligencji

A mówiłaś jej żeby wyszła i ze ci to przeszkadza? Oczywiscie to zachowanie jest kuriozalne, ale tu chyba trzeba jak krowie na rowie, bez cackania
Stary 2018-10-17, 19:41   #19
Agataa_S
BAN stały

A nie możesz zamieszkać z inną koleżanką?
Agataa_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-17, 19:50   #20
zajetasprawami
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Popros zeby nie wchodzila.

Stan w drzwiach i powiedz ze sie uczysz i jej obecnosc ci przeszkadza w skupieniu.

Serio doroslej kobiecie trzeba takie rzeczy tlumaczyc? Kazde slowo i ruch jak krowie na rowie?

Co prawda jestem już po studiach, ale jeszcze się dokształcam dla siebie samej, więc faktycznie opcja z tłumaczeniem się nauką nie jest zła.

Cytat:
Napisane przez kalor Pokaż wiadomość
A mówiłaś jej żeby wyszła i ze ci to przeszkadza? Oczywiscie to zachowanie jest kuriozalne, ale tu chyba trzeba jak krowie na rowie, bez cackania
Jest kuriozalne, bo jesteśmy ze sobą blisko i ona nie ma wobec mnie granic. Mówiłam, że mi przeszkadza. "A co takiego robisz? Przecież ja tu tylko chce trochę z tobą posiedzieć"

Cytat:
Napisane przez Agataa_S Pokaż wiadomość
A nie możesz zamieszkać z inną koleżanką?
Moje pozostałe koleżanki są z innych miast. Mam do wyboru ewentualne mieszkanie z obcymi ludźmi, ale wolałabym nie...
Stary 2018-10-17, 21:32   #21
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zajetasprawami Pokaż wiadomość
Co prawda jestem już po studiach, ale jeszcze się dokształcam dla siebie samej, więc faktycznie opcja z tłumaczeniem się nauką nie jest zła.

Jest kuriozalne, bo jesteśmy ze sobą blisko i ona nie ma wobec mnie granic. Mówiłam, że mi przeszkadza. "A co takiego robisz? Przecież ja tu tylko chce trochę z tobą posiedzieć"

Moje pozostałe koleżanki są z innych miast. Mam do wyboru ewentualne mieszkanie z obcymi ludźmi, ale wolałabym nie...
'Wybacz ale chce zostac sama'

Stary 2018-10-17, 21:40   #22
Silesian Girl
Rozeznanie

Wchodzi do twojego pokoju pod twoja nieobecnosc? Jeśli tak zostaw na lozku cos co ja zawstydzi np. wibrujacego wojownika. Następnym razem moze zastanowi sie kilka razy zanim otworzy drzwi kiedy mowisz ze jesteś zajęta

http://8-pietro.blogspot.com/

Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko
Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy

Zapraszam na pierwszego bloga

Edytowane przez Silesian Girl
Czas edycji: 2018-10-17 o 21:56
Silesian Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-17, 21:52   #23
yesterdaystar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Silesian Girl Pokaż wiadomość
Wchodzi do twojego pokoju pod twoja nieobecnosc? Jeśli tak zostaw na lozku cos co ja zawstydzi np. wibrujacego wojownika. Naztepnym razem moze zastanowi sie kilka razy zanim otworzy drzwi kiedy mowisz ze jesteś zajęta

Haha... xD To jest dobre. Możesz też zostawić np włączona kamerkę w laptopie i jeżeli zdarzy się, że weszła pod twoją nieobecność, włączyć przy niej ten filmik i pokazać co takiego ogladasz gdy zapyta, co właśnie robisz.

Chociaż to w sumie mogłoby być za mocne... No ale skoro mówisz, że nic innego na nią nie działa...

Edytowane przez yesterdaystar
Czas edycji: 2018-10-17 o 21:54
yesterdaystar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-18, 07:52   #24
Agataa_S
BAN stały

Moje pozostałe koleżanki są z innych miast. Mam do wyboru ewentualne mieszkanie z obcymi ludźmi, ale wolałabym nie...[/QUOTE]

A może właśnie ktoś obcy będzie fajny i bedzie Wam sie super mieszkało?? Gdyby mnie ta dziewczyna tak wkurzała to nie miałam bym sentymentów i podziekowałabym jej za wspólne mieszkanie i zamieszkała z kimsobcym. Widac nie jestes az tak zdesperowana jak piszesz
Agataa_S jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-28, 15:02   #25
zajetasprawami
Przyczajenie

Dziewczyny, pozwalam sobie wywołać ten temat, bo nie chcę zakładać kolejnego, a mam nowy problem i chciałabym poznać Wasze opinie.

Koleżanka z którą mieszkam powiedziała ostatnio mojemu najlepszemu koledze, że wykorzystał limit odwiedzin do końca roku. Od lipca był u mnie cztery razy (!!). Co więcej, mówiła to serio, bo ona sobie życzy spokoju i ciszy w mieszkaniu... rzecz w tym, że my jesteśmy cicho. Znamy się 10 lat i ja nie mogę zaprosić bliskiej osoby na pogaduchy, bo przeszkadza to koleżance.
Jak to według Was wygląda? Bo ja ostatnio zaczęłam planować odkładanie pieniędzy na kaucję i nowe mieszkanie...
Stary 2018-10-28, 15:14   #26
skazana_na_bluesa
.

Trzeba bylo jej powiedziec, ze to nie ona bedzie decydowala o takich rzeczach. Ja tez bym szukala czegos innego.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości