Mamy lipcowe 2018 cz. I - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-12-10, 10:17   #3751
Sandam13
Rozeznanie

Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. I

Cytat:
Napisane przez aniama6 Pokaż wiadomość
Witam. U nas znów średnia noc, ale u Tymka rozwinęło się przeziębienie. Katar się nasilił, zaczyna kaszleć, gorączki nie ma, ale może go coś boli. Pobawimy się zatem w lekarza dziś. Narazie na paracetamolu jedziemy. Ale czas kupić nebulizator. Ale i tak super ze tz już jest i nie dość ze śniadanie zrobi, zakupy to i wieczorem trochę się małym zajmie. Co do wkładki noworodkowej to nie wiem jaka Wy macie. U nas to był to był taki mały zagłówek i już dość dawno wyjęliśmy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja też nie miałam wkładki tylko zagłówek. U nas dalej jest bo nie można go wyciągnąć ale już najwyżej jak można. Macie już jakieś typy tych kolejnych fotelików? Bo ja się czuję jak dziecko we mgle takie wybór, że nie wiadomo co kupić..

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Sandam13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 10:39   #3752
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joas711 Pokaż wiadomość
My mieliśmy wesele w bliskiej rodzinie jak młody miał 2.5 miesiaca . Na szczęście wesele było w hotelu, ok 15km od domu. Wzięliśmy małego i teściowa do pilnowania. Liczyliśmy się z tym że w każdej chwili będziemy musieli zakończyć imprezę a tu młody był grzeczny i spał całą noc jak nigdy. Wesele się skończyło a my wychodzilismy jako jedni z ostatnich.
Największym problemem był zakup kiecki bo raz że ciężko się ruszyć na zakupy ż takim maluchem a dwa że figura ciut inna
U mnie jeszcze stopa o pół rozmiaru większe po ciąży to i buty trzeba było kupić zamawiałam i odsylalam te wszystkie buty (5 par)i kiecki (szt.10)aż w końcu trafiłam na akceptowalny zestaw

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

Mamusie które karmią mm jak często wyparzacie butelki?

Ja myje i wkładam do sterylizatora co butelkę. To znaczy mam 8 butelek i zwykle to robie dwa razy dziennie mimo ze czasami wszystkich nie użyje ale lubie miec w kuchni czysto wiec tak co 4 butelki myje.

Cytat:
Napisane przez emma90 Pokaż wiadomość
mi też tutaj zdecydowanie wygodniej

na fb mam mnóstwo powiadomień, tam te konwersacje są nadbudowywane i się gubię

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

biedna

ale miałaś przeżycia..

przelewam wrzątkiem smoczek i butelkę po każdym karmieniu, a myję je dokładnie płynem gdzieś raz w tygodniu

Nie myjesz po każdym karmieniu? Tylko wyparzasz
Moj Tz robił to samo to znaczy mył tylko raz na jakis czas a wkładał do sterylizatora po kazdym jedzeniu. Ale ja widze w butelce jakies ślady tluste zawsze dlatego myje płynem i wkładam do sterylizatora co skończona butelkę.

Cytat:
Napisane przez julanna Pokaż wiadomość
Cześć Kasza!

Mnie tu ostatnio nie było, bo prawie zero czasu, ale już wracam do świata i będę pisać, żeby wątek nie upadl

Właśnie zrobiłam pieczona zupę, zjemy i pójdziemy na spacer, mimo że pada i brzydko. Ale pooddychać trzeba.

W ogóle w tym roku zupełnie nie ogarniam prezentów :O Ani dla rodziny, ani nie wiem co bym chciała, jak mnie pytają... Bo co mi potrzebne z dzieckiem w domu U was już pozałatwiane?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Jaka zupę??? Co to za zupa pieczona???

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Kasza witaj - pisz pisz, bwdzuemy sie odzywac
Ja wyparzam butelki na az dziennie, ale zadtanawiam sie nad steryluzatorem. To raczej gadżet, czy taki must have ?
Ja prezentow jeszcze wgl nie mam, ale to standard u nas, wszystko na ostatnią chwilę haha
Chmurka cześć !
Summer po co ma zime golic nogi ? Ja tam zapuszczam, cieplej będzie
Dziewczyny, a kiedy wyciagacie te wkladki niemowlęce z fotelikow samochodowych ? Myslicie, ze to juz ??

Zua ja wkładkę wyjelam jak E miał 3 miesiace.u mnie napisane było do 60 cm. Wiec jak miał te 60 to wkładkę wyjęłam bo juz ledwo sie mieścił. Ale zagłówek zostal.

Mi tez dziwnie w dwoch miejscach nie nadrobię tego tyle...

U mnie dzis debiut... Eli spi sam na drzemce w swoim pokoiku a nie w dostawce w mojej sypialni...
Nie wiem czy sie odważę ale chciałabym podczas świat juz go zacząc przenosić powoli do przesypiania nocy w swoim pokoju. Nie wiem jak to wyjdzie ale najpierw musze go przyzwyczaic do nowego łóżka. Wczoraj kupiłam ten sam materacyk sleepyhead co ma w dostawce i dzis pierwsza drzemka w swoim pokoju
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 10:42   #3753
RudyKotBialyKot
Raczkowanie

Bursztynek - z Białą już lepiej, zaryzykuje stwierdzenie, że kończymy leczenie bo po tygodniu latania wokół kota jestem już padnięta. A starego pochwalę : podjarał się prezentem, wczoraj wieczorem półke zawiesił i sobie cedeki układał nawet mi powiedział, że czuje zew wiercenia w ścianach i może coś jeszcze ma zawiesić hahah - chyba sobie na zapas dziur pod coś zażyczę bo normalnie taki rychliwy nie jest.

Kasza - weź nie strasz takie hardcory przy zębach - rany boskie, współczuję (i już się boję jak to będzie)

Aniama - zdrówka dla Młodego, przynajmniej wiesz czemu ostatnie noce takie marudne.

My jeszcze z tą wkładką w foteliku jeździmy bo bez niej Wanda się jakoś tak zapada. Może dzisiaj sprawdzę jak jej się będzie siedziało bez - dzięki Zua za przypomnienie
U nas noc kiepska bo Młoda obudziła się o 4 i chciała się bawić jakoś z mężem ją na zmianę ponosiliśmy, a że się darła to dostała zabawki do łóżeczka i tak sobie napieprzała nimi do 6 - chłop poszedł do roboty a bobas trochę przysnął na cycu ale i tak jestem wymeczona- blady strach mnie oblatuje bo ona normalnie śpi po nocach i po takich akcjach zawsze się boję, że jej tak zostanie i już się nie będę wysypiać. Idę się doić bo czuję zastój w lewym cycu - w końcu u mnie tydzień bez zastoju to tydzień stracony 🤬

RudyKotBialyKot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 11:38   #3754
Kasza888
Raczkowanie

Cześć!

Sandam - ja dla starszej córki mam taki fotelik Britax-Romer 9-18 kg bodajże, jest o tyle fajny, że mozna go trochę odchylic do spania.

Kocie-tak u nas zeby to był hardcore, Ale każde dziecię przechodzi to inaczej, koleżanka u swojego synka nie zauważyła nawet kiedy mu wyszły zęby, więc jest nadzieja😁😁😁

Karolina - ja w ogóle nie używam sterylizatora, kiedyś używałam przy córce, Ale moja pediatra, która bardzo cenię, powiedziała mi, żebym się puknela w głowę, że takie ciągle wyjalawianie butli też jest zle, i bądź tu człowieku mądry🤔🤔

Aniama zdrówka dla T.!!

U nas nocka w porządku, jedna pobudka.

Za to mąż jadąc z córka do lekarza miał stłuczkę eh i tylny zderzak do wymiany eeehhh

U nas też szaro, buro i ponuro🙄🙄🙄
Kasza888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 12:13   #3755
KarolinaK
Zakorzenienie

Dziewczyny ktore dietę rozszerzają, kiedy jabłko podałyscie??? W jakiej kolejności?
Stary 2018-12-10, 12:57   #3756
aniama6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Ja myje i wkładam do sterylizatora co butelkę. To znaczy mam 8 butelek i zwykle to robie dwa razy dziennie mimo ze czasami wszystkich nie użyje ale lubie miec w kuchni czysto wiec tak co 4 butelki myje.

Nie myjesz po każdym karmieniu? Tylko wyparzasz
Moj Tz robił to samo to znaczy mył tylko raz na jakis czas a wkładał do sterylizatora po kazdym jedzeniu. Ale ja widze w butelce jakies ślady tluste zawsze dlatego myje płynem i wkładam do sterylizatora co skończona butelkę.

Jaka zupę??? Co to za zupa pieczona???

Zua ja wkładkę wyjelam jak E miał 3 miesiace.u mnie napisane było do 60 cm. Wiec jak miał te 60 to wkładkę wyjęłam bo juz ledwo sie mieścił. Ale zagłówek zostal.

Mi tez dziwnie w dwoch miejscach nie nadrobię tego tyle...

U mnie dzis debiut... Eli spi sam na drzemce w swoim pokoiku a nie w dostawce w mojej sypialni...
Nie wiem czy sie odważę ale chciałabym podczas świat juz go zacząc przenosić powoli do przesypiania nocy w swoim pokoju. Nie wiem jak to wyjdzie ale najpierw musze go przyzwyczaic do nowego łóżka. Wczoraj kupiłam ten sam materacyk sleepyhead co ma w dostawce i dzis pierwsza drzemka w swoim pokoju

Super z tym spaniem w pokoju! Tez miałam takie myśli i plany kiedyś. Ale teraz wiem ze raczej dopóki karmie piersią to Tymek śpi z nami. Nie dam rady inaczej a wiem ze te nocne karmienia są ważne i nic nie będę robić żeby go odzwyczaić. Wy na mm to zupełnie inna sprawa. Ale zaraz po Nowym Roku chcemy mu robić pokój i szukam inspiracji bo nie chce już dla dzidziusia typowo tylko bardziej dla mobilnego dziecka. Np lozeczko może będzie na drzemki tylko początkowo a może nawet i nie wiec chce jakieś takie rosnące z dzieckiem bardziej żeby do tych 3-4 lat posłużyło. Jakieś regały na zabawki żeby sam mógł ściągnąć, na książeczki itp

aniama6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 13:01   #3757
Kasza888
Raczkowanie

Kiedy Wasze dzieciaczki polubiły leżeć na brzuszku? Bo mój kończy 4 miesiące, a tego nie cierpi, max 5 minut i już ryk🙄🙄🙄 nie przewraca się jeszcze sam, czasem uda mu się na boczek przekręcić, Jak dobrze zamachnie się nóżkami🙂🙂
Stary 2018-12-10, 13:52   #3758
joas711
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kasza888 Pokaż wiadomość
Kiedy Wasze dzieciaczki polubiły leżeć na brzuszku? Bo mój kończy 4 miesiące, a tego nie cierpi, max 5 minut i już ryk nie przewraca się jeszcze sam, czasem uda mu się na boczek przekręcić, Jak dobrze zamachnie się nóżkami
Mój chyba wcale nie polubił , pokazy max 5min i zaczyna się denerwować. Też za czesto go nie kładziemy bo albo jest po jedzeniu albo tuż przed (je co 2h) i jest rozdrazniony .

Zua wkładkę wyjela mi siostra co ma 2 starszych dzieciaków jak młody miał 2,5miesiąca. On się dług i urodził bo miał 60cm i ledwo sie mieścił. Ja bym pewno z ta wkładkę do teraz jeździła

Dziecko mi się zepsuło, chyba przez zęby, bo się strasznie marudny sie zrobił, w nocy cyc co 2h, i na dodatek od 2 do 3.30 nie spał tylko mruczał. Dodatkowo w prawej piersi sutek mnie tak boli że prawie płacze jak go karmię. Zewnętrznie nic nie widać żeby był jakiś pogryziony czy coś i już nie wiem skąd to się wzięło.

U nas też zimno, buro i ponuro. Byliśmy chwilę na spacerze ale kolka od gondoli pojechały ż tż do pracy i musieliśmy się ratować spacerowka rozłożona na płasko. Młodemu się nie podobało bo nie zasnął tylko marudził a na dodatek to nie widziałam bo tyłem do mnie jechał i szybciutko wróciliśmy do domu. Więcej stresu niż przyjemności.

Teraz pojadl i spi- zobaczymy jak długo.

Melduję że choinka już ubrana

joas711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 13:53   #3759
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniama6 Pokaż wiadomość
Super z tym spaniem w pokoju! Tez miałam takie myśli i plany kiedyś. Ale teraz wiem ze raczej dopóki karmie piersią to Tymek śpi z nami. Nie dam rady inaczej a wiem ze te nocne karmienia są ważne i nic nie będę robić żeby go odzwyczaić. Wy na mm to zupełnie inna sprawa. Ale zaraz po Nowym Roku chcemy mu robić pokój i szukam inspiracji bo nie chce już dla dzidziusia typowo tylko bardziej dla mobilnego dziecka. Np lozeczko może będzie na drzemki tylko początkowo a może nawet i nie wiec chce jakieś takie rosnące z dzieckiem bardziej żeby do tych 3-4 lat posłużyło. Jakieś regały na zabawki żeby sam mógł ściągnąć, na książeczki itp

Anima na kp jest to pewnie raczej nierealne 🙁. Ja to jeszcze na mm to raz w nocy moge wstać i nakarmić ale gdyby jadł dwa czy trzy to pewnie jeszcze bym go do tego pokoju nie przenosiła bo wygodniej mi by było w lozku go karmic.

Popatrz na meble w Ikea. My mamy łóżeczko na kilka lat. Tam mozna zdjąć barierkę boczna i wtedy jest dla starszego dziecka otwarte,
Przewijak zmienia sie w biurko kiedy dziecko podrośnie a szafa jest wysoka na 150 cm wiec jak bedzie większy to sam dosięgnie po kurtke czy bluzkę z wieszaka. I sam otworzy szufladę...
Mielismy w planach zupełnie inne meble... pamiętacie te moje przejścia z ta dziadowska firma co pieniędzy nam nie chciała oddac... No kupiliśmy całkiem przypadkowo te Ikea i myśleliśmy je zmienic jak te nasze ulubione beda dostepne. Ale poki co nic nie zmieniam. Dobre sa.
Stary 2018-12-10, 14:35   #3760
aaska92
Zadomowienie

Mój nie wiem, czy zabki idą, czy po prostu ma tako charakter, ale dziś jest jeszcze bardziej wymagający. Zabawy go nudzą szybko, zmęczony, ale wydrzec się na matkę musi, że to nie to ... Noc była w miarę to w dzień daje popis

aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 15:03   #3761
Kasza888
Raczkowanie

U nas dziś za to sennie, już druga drzemka ponad 2h, przynajmniej trochę ogarnę chałupę przed Świętami, bo w tym roku jedna Wigilia u nas, druga u teściów i ciągle w biegu, a gdzie ten czas na odpoczynek?!
Stary 2018-12-10, 15:04   #3762
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
U nas dziś za to sennie, już druga drzemka ponad 2h, przynajmniej trochę ogarnę chałupę przed Świętami, bo w tym roku jedna Wigilia u nas, druga u teściów i ciągle w biegu, a gdzie ten czas na odpoczynek?!
Gdyby tak moj Chodz jedna taka drzemke miał

Stary 2018-12-10, 15:12   #3763
julanna
Raczkowanie

Karolina, zupa pieczona, to u mnie po prostu pieczone warzywa miksowane z bulionem. Wczoraj upiekłam dynie, cukinię, selera, cebulę i ziemniaki w piekarniku, dodałam oliwy i bulionu i zmiksowalam. Mi bardziej smakuje niż zwykła gotowana zupa. Wczoraj się śmiałam, bo zupełnie jakbyśmy słoiczki dla niemowląt wsuwali

My po spacerze, ale w chuście. Młody pospal mi tylko 20 minut na dworze i teraz muszę od nowa zabawiać jeszcze 3 godziny, wróci mąż i będę miała wolne

julanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 15:57   #3764
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Hejka

Poranna może to spóźniony nn Mikołaj chciał przyjść a ty go nie wpóściłaś

Aniama zdrówka dla T u nas dla odmiany chyba zęby w natarciu, mało co śpi dziś i płacze. Wydaje mi się że coś się tam przebija. Ale ręki nie dam sobie uciąć no ciężko jej do buzi zajrzeć.

Karolina kciuki za E może bez problemu zaakceptuje nowe miejsce.
Ja podałam owoc jakoś po 3 tygodniach, pierwsze dawałam warzywa a potem owoce tak zaleciła mi pediatra i chyba tak jest w tym schemacie żywienia.

Kocie to zaszalał twój tż z tą półka chwali się mu

Kasza stłuczka akurat przed świętami masz ci los dobrze że taka drobna.
Moja na brzuszku zaczęła tak ok 3 miesiąca ale na krótko, po 4 to już długo leżała. Ale nie martw się każde dziecko w swoim tempie

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
Anima na kp jest to pewnie raczej nierealne . Ja to jeszcze na mm to raz w nocy moge wstać i nakarmić ale gdyby jadł dwa czy trzy to pewnie jeszcze bym go do tego pokoju nie przenosiła bo wygodniej mi by było w lozku go karmic.

Popatrz na meble w Ikea. My mamy łóżeczko na kilka lat. Tam mozna zdjąć barierkę boczna i wtedy jest dla starszego dziecka otwarte,
Przewijak zmienia sie w biurko kiedy dziecko podrośnie a szafa jest wysoka na 150 cm wiec jak bedzie większy to sam dosięgnie po kurtke czy bluzkę z wieszaka. I sam otworzy szufladę...
Mielismy w planach zupełnie inne meble... pamiętacie te moje przejścia z ta dziadowska firma co pieniędzy nam nie chciała oddac... No kupiliśmy całkiem przypadkowo te Ikea i myśleliśmy je zmienic jak te nasze ulubione beda dostepne. Ale poki co nic nie zmieniam. Dobre sa.
No to na dobre wam z mebelkami wyszło

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
Mój nie wiem, czy zabki idą, czy po prostu ma tako charakter, ale dziś jest jeszcze bardziej wymagający. Zabawy go nudzą szybko, zmęczony, ale wydrzec się na matkę musi, że to nie to ... Noc była w miarę to w dzień daje popis

U nas identycznie już wcześniej właśnie pisałam że chyba zęby daj na boziu cierpliwość

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ----------

Cytat:
Ja też już się wzięłam za porządki, dziś poprałam firany, wymyłam meble w salonie i wszystkie szkła (szkła to akurat zmywarka) a jutra okna i cała reszta a i zrobiłam przecierki jabłkowe bo przywiozłam od mamy jabłuszka z sadu

---------- Dopisano o 15:57 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Cytat:
Napisane przez julanna Pokaż wiadomość
Karolina, zupa pieczona, to u mnie po prostu pieczone warzywa miksowane z bulionem. Wczoraj upiekłam dynie, cukinię, selera, cebulę i ziemniaki w piekarniku, dodałam oliwy i bulionu i zmiksowalam. Mi bardziej smakuje niż zwykła gotowana zupa. Wczoraj się śmiałam, bo zupełnie jakbyśmy słoiczki dla niemowląt wsuwali

My po spacerze, ale w chuście. Młody pospal mi tylko 20 minut na dworze i teraz muszę od nowa zabawiać jeszcze 3 godziny, wróci mąż i będę miała wolne

Musi być dobrą taka zupka, ja bym ją jeszcze wsunęła z grzankami. Muszę wypróbować

xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 18:07   #3765
chmurka508
Raczkowanie

GG do chmurka508

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Kasza witaj - pisz pisz, bwdzuemy sie odzywac
Ja wyparzam butelki na az dziennie, ale zadtanawiam sie nad steryluzatorem. To raczej gadżet, czy taki must have ?
Ja prezentow jeszcze wgl nie mam, ale to standard u nas, wszystko na ostatnią chwilę haha
Chmurka cześć !
Summer po co ma zime golic nogi ? Ja tam zapuszczam, cieplej będzie
Dziewczyny, a kiedy wyciagacie te wkladki niemowlęce z fotelikow samochodowych ? Myslicie, ze to juz ??

Czesc zua,
Z tym sterylizatorem to raczej nie must have, spokojnie da sie wrzatkiem. Chodz oczywiscie jest wygoda, odkad go mam to pakuje tez tam koncowki od szczoteczek czy do mycia twarzy i tez sie sprawdza super. A i jeszcze zabawki w nim czasem wyparzam ale takie bez bateri ma sie rozumiec, proste plastikowe grzechotki

Co do wkladek - rety ja to wyciagnelam ponad miesiac temu i nawet nad tym sie nie zastanawialam. Pomimio ze Karolcia chuchro to przy jesiennych kombinezonach juz mi sie nie miescila. Moze to od rodzaju fotelika zalezy..my mamy najprostszy maxi cosi

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Bursztynku, tak z tego wynika ze idziecie przyjetym schematem zywienia czyli warzywka, a potem owoce. Mi jednak pediatra wskazala zebym od kaszki ryzowej, poki co byly 3 karmienia raz dziennie, na razie to sie wogole lyzeczka jesc uczymy. A jak bylo u Ciebie, czy po warzywach i owocach juz byly jakies przyrosty? Na jakim jestes etapie w diecie?

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Hej porannarosa, a ile u Ciebie jest tego przyrostu na kp. Bo ja 600 g miesiecznie do tej pory mialam, i troche pediatra glowa krecila, ale z drugiej strony dala mi wybor ze to ode mnie zalezy czy podac juz kaszke. Wolalabym pozostac przy piersi i po 6 m-cu rozszarzac diete ale rozum mi mowi ze chyba tak na granicy przyrostow balansowac tez nie jest rozsadnie no i karmimy sie od 3 dni. po nowym roku okaze sie pewnie czy cos to dalo, aczkolwiek mam wrazenie ze teraz jakos gorzej mala z piersi je. Generalnie dzis byl placz, podziubie piers 5 min i nie chce.

Bursztynku 50 centyl to super. Moja wlasnie tez jest niebutelkowa bo tez probowalismy.

chmurka508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 18:51   #3766
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chmurka508 Pokaż wiadomość
Czesc zua,
Z tym sterylizatorem to raczej nie must have, spokojnie da sie wrzatkiem. Chodz oczywiscie jest wygoda, odkad go mam to pakuje tez tam koncowki od szczoteczek czy do mycia twarzy i tez sie sprawdza super. A i jeszcze zabawki w nim czasem wyparzam ale takie bez bateri ma sie rozumiec, proste plastikowe grzechotki

Co do wkladek - rety ja to wyciagnelam ponad miesiac temu i nawet nad tym sie nie zastanawialam. Pomimio ze Karolcia chuchro to przy jesiennych kombinezonach juz mi sie nie miescila. Moze to od rodzaju fotelika zalezy..my mamy najprostszy maxi cosi

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Bursztynku, tak z tego wynika ze idziecie przyjetym schematem zywienia czyli warzywka, a potem owoce. Mi jednak pediatra wskazala zebym od kaszki ryzowej, poki co byly 3 karmienia raz dziennie, na razie to sie wogole lyzeczka jesc uczymy. A jak bylo u Ciebie, czy po warzywach i owocach juz byly jakies przyrosty? Na jakim jestes etapie w diecie?

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Hej porannarosa, a ile u Ciebie jest tego przyrostu na kp. Bo ja 600 g miesiecznie do tej pory mialam, i troche pediatra glowa krecila, ale z drugiej strony dala mi wybor ze to ode mnie zalezy czy podac juz kaszke. Wolalabym pozostac przy piersi i po 6 m-cu rozszarzac diete ale rozum mi mowi ze chyba tak na granicy przyrostow balansowac tez nie jest rozsadnie no i karmimy sie od 3 dni. po nowym roku okaze sie pewnie czy cos to dalo, aczkolwiek mam wrazenie ze teraz jakos gorzej mala z piersi je. Generalnie dzis byl placz, podziubie piers 5 min i nie chce.

Bursztynku 50 centyl to super. Moja wlasnie tez jest niebutelkowa bo tez probowalismy.

U mnie wcześniej przybierała przez 1,5 miesiąca ok 10 gram dziennie. Zaczelam rozszerzanie od tych zwykłych warzyw marchew, dynia i tp. Po tym dałam kilka razy owoce na zmianę jabłko, banan, gruszka. A później już wprowadzałam gluten i zupki robie z kaszą manną bądź z płatkami jaglanymi czy owsianymi a drugi posiłek po południu to robię 60mm do tego kleik ryżowy i owoc. Lub jakieś płatki jeżeli nie dawałam do zupki. Teraz je już zupki z mięsem a za ok 2 tygodnie wprowadzam rybę a jak tylko skończy 6 m to jajko. Jakoś tak szybko nam to idzie, oprócz tego po każdym posiłku pije cały czas z piersi ale ja tak jak pisałam to nie mam za dużo mleka. W ciągu trzech tygodni przybrała 430 gram a tak to było niecałe 200.

Pediatra powiedziała że teraz to może przybierać jak jej pasuje, mam się już nie martwić bo ten przyrost będzie teraz dużo mniejszy.

Edytowane przez xxxbursztynekxxx
Czas edycji: 2018-12-10 o 18:52
Stary 2018-12-10, 20:33   #3767
pola25
Zakorzenienie

Kasza moja jest na 25 centylu.600g na miesiąc to super przyrost.
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 20:46   #3768
joas711
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxxbursztynekxxx Pokaż wiadomość
U mnie wcześniej przybierała przez 1,5 miesiąca ok 10 gram dziennie. Zaczelam rozszerzanie od tych zwykłych warzyw marchew, dynia i tp. Po tym dałam kilka razy owoce na zmianę jabłko, banan, gruszka. A później już wprowadzałam gluten i zupki robie z kaszą manną bądź z płatkami jaglanymi czy owsianymi a drugi posiłek po południu to robię 60mm do tego kleik ryżowy i owoc. Lub jakieś płatki jeżeli nie dawałam do zupki. Teraz je już zupki z mięsem a za ok 2 tygodnie wprowadzam rybę a jak tylko skończy 6 m to jajko. Jakoś tak szybko nam to idzie, oprócz tego po każdym posiłku pije cały czas z piersi ale ja tak jak pisałam to nie mam za dużo mleka. W ciągu trzech tygodni przybrała 430 gram a tak to było niecałe 200.

Pediatra powiedziała że teraz to może przybierać jak jej pasuje, mam się już nie martwić bo ten przyrost będzie teraz dużo mniejszy.
O rety jakie różności już podajesz, super ja to jestem w lesie ż tematem nowych posiłków. Powoli dojrzewam do tego żeby marchewkę podac
A te płatki jaglane i owsiane to takie zwykle z np. Lidla? Czy jakieś specjalne dla dzieci?

joas711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 21:00   #3769
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez joas711 Pokaż wiadomość
O rety jakie różności już podajesz, super ja to jestem w lesie ż tematem nowych posiłków. Powoli dojrzewam do tego żeby marchewkę podac
A te płatki jaglane i owsiane to takie zwykle z np. Lidla? Czy jakieś specjalne dla dzieci?

Ja akurat kupiłam na bio żywności w markecie. 100% płatki bez żadnych dodatków. Przypuszczam że można takie chyba wszędzie kupić.

Stary 2018-12-10, 21:08   #3770
aaska92
Zadomowienie

Ja podawałem marchew, dynie i brokuł, ziemniak z dynia i marchew z dynia, wszystko mega powoli z hipp , ale potem po tej akcji jak zwymiotowal po prawdopodobnie bobovicie zrobiłam przerww z 4 dni i zaczęłam znowu sama marchwia. Chcę wprowadzić na kolacje właśnie kaszke jakąś z mm, może to go dłużej po trzyma na noc. A słoiczek jemy w porze obiadowej. U mnie problem bo mi nie chce pić wody, ani herbatek tylko mm. Dziś owocowa dla niemowląt jedynie coś lyknal niewiele, choć chciałam takich uniknąć. Póki co jest ok, ale jak wejdzie kaszka to się obawiam o kupki.

Edytowane przez aaska92
Czas edycji: 2018-12-10 o 21:36
Stary 2018-12-10, 21:12   #3771
porannarosa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez chmurka508 Pokaż wiadomość
Czesc zua,

Kasza ma rację 600 g miesięcznie jest jak najbardziej ok na tym etapie czyli po 3 miesiącu. Wg WHO minimum to 450 g na miesiąc. U mnie M szła cały czas na granicy 3 centyla i pediatra chciała, żebym zaczęła rozszerzanie diety, ale ostatnio na wizycie u gastrologa było 660 g i lekarka powiedziała że nie ma takiej konieczności. I że mogę dawać jakieś minimalne ilości na poznanie smaku. W sobotę podałam pierwszy raz troszkę dyni.
Wydaje mi się, że lekarze trochę boją się tego 3 centyla i chcą żeby dzieci jak najszybciej wskakiwały na wyższe centyle...
porannarosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 21:28   #3772
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:

Wow bursztynek to Wam niezle idzie!!!

Ja na razie podałam marchewkę, dynie, ziemniaka słodkiego, cukinie ale to pomemlal moze po trzy łyżeczki wypluwając polowe.
Teraz chciałabym jakblko. Chyba jutro mu zrobie.
Kiedy podajecie? Przed mlekiem, po mleku czy w trakcie??? Jesli po mleku to ile czasu???
A mieso to kiedy mozna podawac?
Banana tez trzeba na parze przyrządzić?

Cytat:
Ja podawałem marchew, dynie i brokuł, ziemniak z dynia i marchew z dynia, wszystko mega powoli z hipp , ale potem po tej akcji jak zwymiotowal po prawdopodobnie bobovicie zrobiłam przerww z 4 dni i zaczęłam znowu sama marchwia. Chcę wprowadzić na kolacje właśnie kaszke jakąś z mm, może to go dłużej po trzyma na noc. A słoiczek jemy w porze objadowej. U mnie problem bo mi nie chce pić wody, ani herbatek tylko mm. Dziś owocowa dla niemowląt jedynie coś lyknal niewiele, choć chciałam takich uniknąć. Póki co jest ok, ale jak wejdzie kaszka to się obawiam o kupki.

A picie to z kubeczka podajecie?
Stary 2018-12-10, 21:35   #3773
aaska92
Zadomowienie

Cytat:

Ja na razie podałam marchewkę, dynie, ziemniaka słodkiego, cukinie ale to pomemlal moze po trzy łyżeczki wypluwając polowe.
Kiedy podajecie? Przed mlekiem, po mleku czy w trakcie??? Jesli po mleku to ile czasu???

Z butelki i próbowałam jeszcze z łyżeczki, kubeczki widziałam 6m+,a nawet wiekszosc 9m+

Stary 2018-12-10, 21:47   #3774
Kasza888
Raczkowanie

Bursztynku a jak dodajesz do jedzonka płatki jaglane czy owsiane to ja miksujesz/rozgniatasz na gładką papkę?
Stary 2018-12-10, 21:59   #3775
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:

U mnie jest jeszcze kp więc po stałym coś tam dojada mlekiem z piersi.
Mięso dałam po skończonym 5 miesiącu.
Owoce daje surowe i starte, dziś akurat zrobiłam kilka słoiczków musu bo miałam jabłka od mamy, przegotowane i zapasteryzowane. Picie próbuje dawać z doidy cup ale jeszcze nam nie idzie.

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

Cytat:
Bursztynku a jak dodajesz do jedzonka płatki jaglane czy owsiane to ja miksujesz/rozgniatasz na gładką papkę?
Tak gotuje prawie do rozgotowania i blenduje. Akurat po owsianych są troszkę większe grudki ale Lidka sobie radzi z nimi.

Stary 2018-12-10, 22:08   #3776
monyaa108
Raczkowanie

hej Dziewczyny

Tez wole wizaz, jakos na fb nie nadazam.

Witajcie Kasza i Chmurka
Kasza wspolczuje przezyc po cc, lezalam na sali w matce polce z dziewczyna po reoperacji krwiaka, straszne to bylo.

W temacie fotelikow to powiem wam szczerze ze nie moge zalezc nigdzie zalecen od jakiej wagi czy wzrostu wyjac wkladke, mam cybexa aton m, no faktycznie z wkladka ciasno.....

a jesli chodzi o rozszerzanie diety, to podaje sloiczki z warzywami od 4 miesica, i od wczoraj kaszki bezglutenowe - kleik ryzowy itp. dorabiam z mm i daje lyzeczka raz dziennie, warzywa tez raz dziennie, oprocz tego moj Mareczek je normalnie posilki mleczne, ma taki mega apetytt ze nie nadazam mu podawac lyzeczka krzyczy jak zrobie sekunke przerwy

---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Cytat:
Ja podawałem marchew, dynie i brokuł, ziemniak z dynia i marchew z dynia, wszystko mega powoli z hipp , ale potem po tej akcji jak zwymiotowal po prawdopodobnie bobovicie zrobiłam przerww z 4 dni i zaczęłam znowu sama marchwia. Chcę wprowadzić na kolacje właśnie kaszke jakąś z mm, może to go dłużej po trzyma na noc. A słoiczek jemy w porze obiadowej. U mnie problem bo mi nie chce pić wody, ani herbatek tylko mm. Dziś owocowa dla niemowląt jedynie coś lyknal niewiele, choć chciałam takich uniknąć. Póki co jest ok, ale jak wejdzie kaszka to się obawiam o kupki.

aska u mnie tez sam problem nie chc pic plynow innych niz mm

sloiczki daje miedzy posilkami mm jako przegryzke on sie tym nie najada, a kaszki raczej po 18.00 staram sie, dzis juz byla histeria i nie chcial jesc lyzeczka wiec wypil zamiast aszki 170 ml mm w ciagu 4 minut chyba....
monyaa108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-10, 22:13   #3777
aaska92
Zadomowienie

Patrzyłam teraz na tą diodę cup ale u nas raczej to nie przejdzie mój to spokojnie nie usiedzi, myśle, że z kubka niekapka będę go uczyć jak będzie starszy.

Edytowane przez aaska92
Czas edycji: 2018-12-10 o 22:27
Stary 2018-12-10, 22:18   #3778
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Patrzyłam teraz na tą diodę cup ale u nas raczej to nie przejdzie mój to spokojnie nie usiedzi, myśle, że z kupka niekapka będę go uczyć jak będzie starszy.

No początki nie są łatwe, ja nalewam na razie po parę kropel i uczę przechylania żeby wiedziała że coś tam jest. Jak załapie o co chodzi to będę zwiększać ilości. Oczywiście nawet te kilka kropel rozleje ale myślę że w końcu ogarnie temat.

Stary 2018-12-10, 22:27   #3779
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
No początki nie są łatwe, ja nalewam na razie po parę kropel i uczę przechylania żeby wiedziała że coś tam jest. Jak załapie o co chodzi to będę zwiększać ilości. Oczywiście nawet te kilka kropel rozleje ale myślę że w końcu ogarnie temat.

Pewnie małymi kroczkami, czytalam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie jak się nauczy z tego pić. Znalazłam teraz jakies kubki niekapka od 4 Mc, ale myślę, że zacznę po 6. Dziś mi się raz tak zakrztusil mlekiem, że myślalam, że na zawał zejdę normalnie..

Stary 2018-12-10, 22:42   #3780
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Pewnie małymi kroczkami, czytalam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie jak się nauczy z tego pić. Znalazłam teraz jakies kubki niekapka od 4 Mc, ale myślę, że zacznę po 6. Dziś mi się raz tak zakrztusil mlekiem, że myślalam, że na zawał zejdę normalnie..

Mi ostatnio zakrztusiła a raczej zadławiła się paracetamolem, też się strasznie wystraszyłam. Od razu krew w żyłach ścina takie coś.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości