Czy feminizm jest nadal potrzebny? - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-07-11, 18:19   #181
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Czy feminizm jest nadal potrzebny?

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;86973836]Nadal st ndardowym pytaniem na rozmowie kwalifikacyjnej jest pytanie o plany macierzyńskie, status cywilny. Aneksy do umowy o niezachodzeniu w ciąże w czasie X też nie są rzadkością.[/QUOTE]Jest standardowym pytaniem, czyli jak częstym? Bo sporo rozmów mam za sobą, a pytań o ciążę i stan cywilny dokładnie zero. Wspomnianych aneksów do umowy nigdy nie widziałam również.
Cytat:
Napisane przez boruzza Pokaż wiadomość
To wytłumacz mi dlaczego w krajach, w których najbardziej stawia się na równość więszkość kobiet wybiera nauki humanistyczne niż ściśłe, a w "konserwatywnych" takich jak Polska czy Irak ten odsetek jest mniejszy?
A ty mi wytłumacz skąd się biorą w takim razie w egalitarnych krajach skandynawskich te kobiety, które nauk humanistycznych nie wybrały i dlaczego jest ich taki duży odsetek, a nie coś rzędu kilku procent. I jak to się ma do istnienia kobiecej natury, w której istnienie wierzysz.
Cytat:
Napisane przez KarmelowaKrowka Pokaż wiadomość
Mi osobiście nie pasuje obecny feminizm w tej formie której jest. <- Tak wiem, zaraz wywołam burzę.
Ale feminizm nie jest w żadnej obecnej formie, bo to nie jest żadna instytucja z określonym statutem i zasadami działania. Są różni ludzie o różnych poglądach. Poniżej wymieniasz sporo rzeczy, które w ogóle w feminizmie nie są obowiązkowe ani go nie definiują w żaden sposób.
Cytat:
Po 1. Feminizm przedstawia kobietę jako kogoś gorszego, samym tym krzyczenim, że "kobiety mają siłę" "girls power" itd. <-- wg. mnie to nie jest siła, jeżeli cały czas trzeba o niej przypominać, wykłócać się, żeby nie daj boże facet nie miał racji itd. Tak samo np. co chwila podkreślanie, że np. niegolenie się jest normalne i nie powinno być piętnowane. Po co to w ogóle co chwila podnosić? Nie można jakoś po prostu niegolić się, żyć z tym i ignorować ewentualne zaczepki?
Bo na tym polega oddziaływanie na społeczeństwo? Widocznie te, które dany temat podnoszą robią to, bo ciągle mają z tego tytułu problemy. Jak nie chcesz, to przecież nie musisz uczestniczyć w dyskusji na temat golenia nóg.
Cytat:
Po 2. wszelkie stereotypowo"kobiece" cechy, które niegdyś były cenione i wręcz wywyższane jak np. wrażliwość, delikatność czy po prostu "bycie miłą", obecnie są uważane za złe, słabe, niegodne... Teraz kobieta ma być agresywna, niezależna (w złym tego słowa znaczeniu), dominować, konkurować itd.
Jakie jest złe znaczenie słowa "niezależna"?
A wrażliwość czy delikatność rzeczywiście jest wadą i obiektywnie utrudnia życie, więc nie dziwię się, że jest to uważane za negatywną cechę.
Cytat:
Po 3. na siłę pcha się kobiety w "karierę" na przykład, jak już było wspomniane - organizując kursy tylko dla kobiet. W autobusie kiedyś widziałam jakieś feministyczne reklamy np. że ileś % kobiet z dziećmi w Polsce nie jest aktywna zawodowo ani nie szuka pracy, co jest najwyższym wskaźnikiem w Europie. Może kobiety w Polsce wolą na przykład zostać z dzieckiem, nie chcą robić z jakiegoś powodu kariery? A przedstawia się to jako zacofanie i zaściankowość, bo na tle Europy wypadamy słabo. Serio, według mnie to jest traktowanie kobiet jak niepełnosprawne, którym trzeba wiecznie pomagać, uświadamiać, robić za nie (np. te kursy, czy "uświadamianie" że kobieta wychowujaca dziecko to zło - bo na tle Europy wypadamy źle)...
Kobiet, które chcą zostać w domu nikt za fraki nie wywleka do robienia kariery, więc nie rozumiem o jakim "na siłę" mówisz. Jak chcą, to ignorują propozycje, proste. A kursu i tak nikt za nie nie zrobi.
Cytat:
Po 4. Feminizm promuje przyjmowanie męskich cech/wzorców przez kobiety np. oświadczanie się kobiet mężczyznom, zostanie rekinem biznesu itd. A co za tym idzie "psuje" obecnych mężczyzn - w mojej opinii są oni kompletnie zdominowani przez kobiety w społeczeństwie, muszą bardzo uważać na to co mówią, bo zaraz zostaną posądzeni o seksizm, szowinizm itd. Obecnie obserwuję, że to kobiety są bardziej agresywne od mężczyzn i jest to całkiem normalne w odbiorze społecznym. Gdyby zaś w ten sam sposób zachowywali się mężczyźni, zostaliby oskarżeni o szowinizm, seksizm ...
Mężczyzn obecnie się spycha i nie daje się im być "mężczyznami', bo jak na przykład któryś otworzy drzwi kobiecie to będzie foch i obraza, jak zapłaci na randce to foch i obraza, jak zasugeruje, że kobieta dobrze gotuje i może mogłaby zrobić jakiegoś dnia obiad - o nie! Taki facet może od razu uciekać, najlepiej za granicę. Męska, szowinistyczna świnia.
To jest absurd xD Feminizm zniszczył związki między kobietami a męzczyznami wywracając wszystko na głowie
No skandal. Feminizm pokazał kobietom i mężczyznom, że nie muszą się wpasowywać w seksistowskie standardy
Cytat:
Po 5. Mnie na przykład feminizm mocno oszukał, bo wmówiono mi, że jak będę robić 'karierę", będę niezależna od tych przebrzydłych samców, którzy chcą mnie jedynie wykorzystać, to wtedy będę spełniona i szczęśliwa. A wcale że nie. Feminizm działa na niekorzyść kobiet (tak tak), traktuje pozostanie z dzieckiem w domu jako coś niepożądanego. Według feministek idealnym rozwiązaniem jest kobieta "rekin biznesu", która robi karierę, dziecko jeżeli w ogóle to ma jak najpóźniej, mężczyzny w ogóle nie ma, a jak jest to powinien siedzieć w domu i się nim zajmować, ewentualnie dzielić się obowiązkami idealnie po połowie.
Oczywiście wszystkie wiemy, że rzadko tak bywa, i głównie na filmach. Co za tym idzie - obecnie na barkach kobiet spoczywa zarabianie na rodzine + dbanie o dom + o dziecko (jak któraś ma szczęście, to dzieli się na pół z partnerem). Jak komu odpowiada :p Mi bardzo to nie odpowiada i jak dla mnie jest to zrobienie z kobiet przemęczonych niewolników.
Najbardziej mnie bawi, że tobie się wydaje, że lepiej wiesz co uważają feministki niż same feministki. Dla mnie, feministki, ten sposób myślenia jest zupełnie obcy i nawet nie mam w swoim feministycznym, egalitarnym otoczeniu żadnej osoby, która by miała takie poglądy.
A ty wolisz zwalać winę na feminizm zamiast na głupie wybory indywidualnych ludzi. Skoro jakaś kobieta wybrała sobie, że będzie robić na 3 etaty, bo praca-dom-dziecko, to ma tak, bo sobie wybrała i to wyłącznie jej problem, że wybrała źle. To jej dał feminizm - wybór. Nikt z niej przemęczonego niewolnika na siłę nie zrobił.
Cytat:
Napisane przez HrabiaRoztocki Pokaż wiadomość
Zachodzenie w ciążę (oficjalnie) dzień po podpisaniu umowy i żerowanie na pracodawcy przez następne parę lat też nie jest rzadkością. Całą resztę pozwolę sobie uznać za pustosłowie.
To jest zwykłe kombinatorstwo, które stosują ludzie niezależnie od płci. Przecież lewe zwolnienia lekarskie to standard. Dlatego tutaj raczej bym się przyjrzała procedurze wystawiania zwolnień. Osobiście uważam, że żadnych zwolnień na ciążę nie powinno być, tylko najwyżej typowe zdrowotne w przypadku realnej choroby.
Natomiast nie rozumiem o co chodzi z tym żerowaniem na pracodawcy przez lata. Od pewnego momentu to wcale nie on płaci jeśli dobrze się orientuję.

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
Napisane przez boruzza Pokaż wiadomość
Masz rację to kultura sprawiła, że to kobiety rodzą dzieci, a nie mężczyźni.
Rodzenie to co innego niż karmienie, zmieniane pieluch, zostawanie latami na macierzyńskim i generalnie zajmowanie się dzieckiem.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-11, 18:46   #182
Violentacrez
Raczkowanie

Czy Polska waszym zdaniem jest krajem w którym dba się o prawa kobiet ?

Zwolenniczki (i zwolennicy) dostępu do aborcji odpowiedzą na pewno przecząco i tęsknym wzrokiem spojrzą na Szwecję albo Francję. Ale przecież z drugiej strony Rosja która ma najbardziej liberalne przepisy dotyczące aborcji na świecie jest krajem w którym zarazem pobicie albo zgwałcenie żony oficjalnie nie jest przestępstwem, a przypuszczam że w praktyce obcej kobiety bardzo często też nie. Wystarczy choćby wspomnieć niedawną historię sióstr Chaczaturian. Podobne przepisy dotyczące aborcji są też w dużej części Australii i Nowej Zelandii gdzie premierem jest feministka Jacinda Andern. Co o tym myślicie ?
Violentacrez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-11, 21:10   #183
goldennight
BAN stały

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86980860]
Poza tym rozumiem, ktoś sobie może uważać, że płód to człowiek, ok. Nikt nigdy nie będzie w stanie udowodnić od kiedy człowiek się zaczyna, bo to kwestia semantyki raczej. Ale ja nie nakazuję robić aborcji. A anty-choice nakazują innym rodzić i dosłownie wciskają swoje niemożliwe do udowodnienia poglądy innym do macicy. A jak już dziecko się urodzi to żadnego z nich nie obchodzi, co się z nim stanie. Chore, wręcz trzeba być psychopatą.

No i - absurdalne, ale osobiście jestem pewna, że gdyby to mężczyźni nagle zaczęli się rodzić z macicami i zachodzić w ciążę to aborcja natychmiast zostałaby całkowicie zalegalizowana, na całym świecie.[/QUOTE]

Ale kwestia aborcji nie jest na takiej zasadzie " ja nie uznaję ale wy sobie róbcie co chcecie" ponieważ przeciwnicy uważają że to zabicie człowieka a więc nie może tu być z ich strony na akceptacji.Granica wolności człowieka się kończy tam gdzie zaczyna się ingerencja w cudze życie.Idąc takim tokiem myślenie obrońcy zwierząt powinni wygłosić my zwierząt nie zabijamy ale wy swoje własne możecie macie do tego prawo.

Dodam nie jestem przeciwniczką aborcji ale akurat to rozumiem i nigdy tak nie będzie że te dwie grupy dojdą do jakichkolwiek porozumień.
goldennight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-11, 21:28   #184
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez goldennight Pokaż wiadomość
Ale kwestia aborcji nie jest na takiej zasadzie " ja nie uznaję ale wy sobie róbcie co chcecie" ponieważ przeciwnicy uważają że to zabicie człowieka a więc nie może tu być z ich strony na akceptacji.Granica wolności człowieka się kończy tam gdzie zaczyna się ingerencja w cudze życie.Idąc takim tokiem myślenie obrońcy zwierząt powinni wygłosić my zwierząt nie zabijamy ale wy swoje własne możecie macie do tego prawo.

Dodam nie jestem przeciwniczką aborcji ale akurat to rozumiem i nigdy tak nie będzie że te dwie grupy dojdą do jakichkolwiek porozumień.
Nie wydaje mi się to dobrym porównaniem, bo za sprzeciwianiem się okrucieństwu wobec zwierząt stoją racjonalne przesłanki, jak to, ze zwierzęta to rozwinięte organizmy zdolne do odczuwania bólu, w przeciwieństwie do zarodka który nie czuje nic.

Dla mnie skrajnie niemoralne jest, kiedy patologiczna parka przepijajaca wszystkie swoje dochody robi sobie szóstkę dzieciaków, a jakoś nie postuluje, żeby te osoby przymusowo sterylizowac - właśnie dlatego, że jak sama piszesz, jest to ingerencja w czyjeś życie. Każdy ma prawo do samodzielnego decydowania o prokreacji, a więc może sobie rodzic tyle dzieci ile sobie zamarzy i nie można mu tego zakazać.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-11, 21:51   #185
tinkerver2
Zakorzenienie

A teraz patrzcie na to
Wiceprzewodniczącym komisji praw KOBIET
Zostaje mężczyzna.
Czaicie absurd? Screenshot_2019-07-11-15-17-29-062_com.facebook.katana.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-12, 06:19   #186
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
A teraz patrzcie na to
Zostaje mężczyzna.
Czaicie absurd? Załącznik 7682814

Nie czaję absurdu.

---------- Dopisano o 06:19 ---------- Poprzedni post napisano o 06:18 ----------

Przecież czepianie się że został wiceprzewodniczacy jest jakimś absurdalnym zaprzeczeniem feminizmu i równości.

Stary 2019-07-12, 07:17   #187
tinkerver2
Zakorzenienie

Yyy... No a mi się wydaje, że Wiceprzewodniczącym do spraw kobiet powinna być kobieta.
Bo teraz na dość ważnym stanowisku, jakby nie patrzeć - decydującym i występującym w kwestii PRAW KOBIET siedzi facet.
Dlaczego Wiceprzewodniczącym w komisji ds praw kobiet nie może być kobieta? Mało to kobiet, które nadawałyby się na to stanowisko?
Kojarzysz te wszystkie zdjęcia, memy , kiedy np. O sprawach aborcji, czarnego marszu - wypowiadają się sami faceci?

Stary 2019-07-12, 07:19   #188
tinkerver2
Zakorzenienie

Tak na szybko. Kogo bezpośrednio dotyczy aborcja - kobiet? Kto o tym dyskutuje? Mężczyźni. Screenshot_2019-07-12-07-18-15-560_com.android.chrome.jpg

Stary 2019-07-12, 07:19   #189
motyla
Zakorzenienie

może wybór był między nim a Szydło (taki tam głupi żarcik...)
motyla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-12, 08:06   #190
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Yyy... No a mi się wydaje, że Wiceprzewodniczącym do spraw kobiet powinna być kobieta.
Bo teraz na dość ważnym stanowisku, jakby nie patrzeć - decydującym i występującym w kwestii PRAW KOBIET siedzi facet.
Dlaczego Wiceprzewodniczącym w komisji ds praw kobiet nie może być kobieta? Mało to kobiet, które nadawałyby się na to stanowisko?
Kojarzysz te wszystkie zdjęcia, memy , kiedy np. O sprawach aborcji, czarnego marszu - wypowiadają się sami faceci?

No ale jednym z postulatów feminizmu jest to aby to nie płeć decydowala o stanowisku. Może Biedroń ma większe doświadczenie w tym zakresie niż jakaś kobieta. Przecież to nie Arabia Saudyjska że w sprawach kobiet decydują sami faceci. Na tym polega demokracja. Wybieramy przedstawicieli, są różnej płci, możliwe że Robert dostał nawet więcej głosów od kobiet niż od mężczyzn.
Poza tym on nie będzie decydował o żadnych prawach czy ich braku. On jest tylko wiceprzewodniczacym komisji a nie dyktatorem czy królem.

No a jemy kojarzę ale jakoś nie opieram swoich poglądów o memy.

Bardziej mnie śmieszy to że sytuacja z mama Biedronia jest co najmniej podejrzana a tu obrońca praw kobiet.

Stary 2019-07-12, 09:47   #191
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak na szybko. Kogo bezpośrednio dotyczy aborcja - kobiet? Kto o tym dyskutuje? Mężczyźni. Załącznik 7682844

Ale przecież według gender bycie mężczyzną czy kobietą to kwestia bardziej kulturowa. Biedroń symbolicznie jest bardziej kobietą (czy też może trochę mężczyzną a trochę kobietą). Ma w sobie nawet taki kobiecy wdzięk kiedy się wypowiada.

Edytowane przez Dobranka
Czas edycji: 2019-07-12 o 09:48
Dobranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-12, 09:53   #192
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
A teraz patrzcie na to
Zostaje mężczyzna.
Czaicie absurd? Załącznik 7682814
Ja to się zastanawiam gdzie ta jego głośno zapowiadana rezygnacja z mandatu europosła.

A że go wybrali na to stanowisko...demokracja, nie?
Stary 2019-07-12, 09:56   #193
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Ja to się zastanawiam gdzie ta jego głośno zapowiadana rezygnacja z mandatu europosła.

A że go wybrali na to stanowisko...demokracja, nie?
Zrezygnował z oddania mandatu... Bo tak. A zapowiadał, że odda go kobiecie
A dla mnie nadal to paranoja, że w komisji ds praw kobiet siedzi facet. Ot i tyle.

Stary 2019-07-12, 10:34   #194
commerce
Raczkowanie

Dot.: Czy Polska waszym zdaniem jest krajem w którym dba się o prawa kobiet ?

Cytat:
Napisane przez Violentacrez Pokaż wiadomość
Zwolenniczki (i zwolennicy) dostępu do aborcji odpowiedzą na pewno przecząco i tęsknym wzrokiem spojrzą na Szwecję albo Francję. Ale przecież z drugiej strony Rosja która ma najbardziej liberalne przepisy dotyczące aborcji na świecie jest krajem w którym zarazem pobicie albo zgwałcenie żony oficjalnie nie jest przestępstwem, a przypuszczam że w praktyce obcej kobiety bardzo często też nie. Wystarczy choćby wspomnieć niedawną historię sióstr Chaczaturian. Podobne przepisy dotyczące aborcji są też w dużej części Australii i Nowej Zelandii gdzie premierem jest feministka Jacinda Andern. Co o tym myślicie ?
Halo, w Polsce również zgwałcenie żony nie jest przestępstwem. Przynajmniej jeszcze 5 czy 6 lat temu zapadały w takich sprawach wyroki uniewinniające bo nie było gwałtu małżeńskiego. Co ma piernik do wiatraka?

Wysłane z
Stary 2019-07-12, 10:58   #195
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86985216]Jest standardowym pytaniem, czyli jak częstym? Bo sporo rozmów mam za sobą, a pytań o ciążę i stan cywilny dokładnie zero. Wspomnianych aneksów do umowy nigdy nie widziałam również.[/QUOTE]
O aneksach słyszałam dwa razy, co prawda 3 i 5 lat temu (raz od kolegi prawnika i raz sąsiadka).
O sprawy osobiste byłam pytana na 2 z 5 rozmów odbytych po skończeniu studiów. Warszawa, biura o wielkości 20-100 pracowników.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-12, 10:58   #196
ridja devojka
Zakorzenienie

Dot.: Czy Polska waszym zdaniem jest krajem w którym dba się o prawa kobiet ?

Cytat:
Napisane przez commerce Pokaż wiadomość
Halo, w Polsce również zgwałcenie żony nie jest przestępstwem. Przynajmniej jeszcze 5 czy 6 lat temu zapadały w takich sprawach wyroki uniewinniające bo nie było gwałtu małżeńskiego. Co ma piernik do wiatraka?

Wysłane z
Jest przestępstwem.
A to czy zapadają takie wyroki to inna sprawa.

Stary 2019-07-12, 11:35   #197
tinkerver2
Zakorzenienie

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;86987105]O aneksach słyszałam dwa razy, co prawda 3 i 5 lat temu (raz od kolegi prawnika i raz sąsiadka).
O sprawy osobiste byłam pytana na 2 z 5 rozmów odbytych po skończeniu studiów. Warszawa, biura o wielkości 20-100 pracowników.[/QUOTE]Ja również byłam pytana o dzieci i męża, a najlepsze jest to, że wtedy chciałam pracować na stoisku w galerii, na zleceniu.

Stary 2019-07-12, 14:44   #198
Kymonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dobranka Pokaż wiadomość
Ale przecież według gender bycie mężczyzną czy kobietą to kwestia bardziej kulturowa. Biedroń symbolicznie jest bardziej kobietą (czy też może trochę mężczyzną a trochę kobietą). Ma w sobie nawet taki kobiecy wdzięk kiedy się wypowiada.
Boże, co za bzdura xD

Nie, bycie gejem nie czyni cie genderowo kobietą. Gender (jak to nazwać po polsku, płeć kulturowa?) jest kwestią tego jak sama siebie postrzegasz i tak długo jak Biedroń traktuje siebie jako normalnego faceta, tak jest facetem.

A sam Biedroń strasznie odwalił - 0 zwłaszcza, że dotychczas w swoim PR-ze mocno grał kartą nie zajmowania miejsc kobietom w momencie kiedy dyskusja dotyczy kobiet.

Edytowane przez Kymonka
Czas edycji: 2019-07-12 o 14:46
Kymonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-12, 15:37   #199
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kymonka Pokaż wiadomość
Boże, co za bzdura xD

Nie, bycie gejem nie czyni cie genderowo kobietą. Gender (jak to nazwać po polsku, płeć kulturowa?) jest kwestią tego jak sama siebie postrzegasz i tak długo jak Biedroń traktuje siebie jako normalnego faceta, tak jest facetem.

A sam Biedroń strasznie odwalił - 0 zwłaszcza, że dotychczas w swoim PR-ze mocno grał kartą nie zajmowania miejsc kobietom w momencie kiedy dyskusja dotyczy kobiet.
Dziękuję Ci.
Tak, Biedron nigdy nie wspominal, że czuje się kobietą (?)

Stary 2019-07-12, 17:42   #200
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Boże, co za bzdura xD

Mówię o byciu symbolicznie kobietą. Dla mnie symbolicznie jest trochę kobietą. Kobieta - lewa strona świata (w symbolice, ludowości - a co za tym idzie pop kulturze, antropologii kultury). Prawa strona symbolizuję mężczyznę, zasadę pozytywną (w odróżnieniu od lewej strony negatywnej)

Edytowane przez Dobranka
Czas edycji: 2019-07-12 o 17:51
Stary 2019-07-12, 18:10   #201
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Mówię o byciu symbolicznie kobietą. Dla mnie symbolicznie jest trochę kobietą. Kobieta - lewa strona świata (w symbolice, ludowości - a co za tym idzie pop kulturze, antropologii kultury). Prawa strona symbolizuję mężczyznę, zasadę pozytywną (w odróżnieniu od lewej strony negatywnej)
Ah! To wszystko ma sens!

Meskość to suchość, gorąco, słońce i prawa strona.

Dlatego miłościwie nam panujący prezes prawicy jest słońcem narodu!

To wszystko się łączy w jedną całość!

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-12, 18:18   #202
Dobranka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Ah! To wszystko ma sens!

No niestety, ale choćbyś tupała nogą i przeczytała całą encyklopedię od deski do deski to nasze myślenie, reklamy, piosenki, tv, wszystko jest przesiąknięte symbolami bardziej niż zdajemy sobie z tego sprawę. I nie tylko chodzi o oczywiste Damy i Wieśniaczki na tvn.

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Ah! To wszystko ma sens!

Dokładnie Widzisz, nawet nie musisz korzystać ze słownika symboli (czy twórczości Świetlickiego, że Księżyc to Żyd), aby wiedzieć intuicyjnie, że mężczyzna to słońce a kobieta symbolizuje księżyc.

Edytowane przez Dobranka
Czas edycji: 2019-07-12 o 18:21
Stary 2019-07-12, 18:19   #203
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
No niestety, ale choćbyś tupała nogą i przeczytała całą encyklopedię od deski do deski to nasze myślenie, reklamy, piosenki, tv, wszystko jest przesiąknięte symbolami bardziej niż zdajemy sobie z tego sprawę. I nie tylko chodzi o oczywiste Damy i Wieśniaczki na tvn.

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:17 ----------

Dokładnie Widzisz, nawet nie musisz korzystać ze słownika symboli (czy twórczości Świetlickiego, że Księżyc to Żyd), aby wiedzieć intuicyjnie, że mężczyzna to słońce a kobieta symbolizuje księżyc.
Oczywiście, że tak.

To chyba wiadomo nie od dziś.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2019-07-12, 19:03   #204
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Nie rozumiem w ogóle co ma na celu ten post i jaki jest sens porównywania Rosji ze Szwecją. Jako zwolenniczka pełnego dostępu do aborcji cieszę się, że jest dostępna. To, że w Rosji przemoc domowa nie jest przestępstwem, to nie jest żadne "z drugiej strony", tylko zupełnie inny temat niezwiązany z aborcją.
Cytat:
Napisane przez goldennight Pokaż wiadomość
Przeciwnicy aborcji i obrońcy praw zwierząt posługują się jednak innymi argumentami, więc to słabe porównanie.
Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
No ale jednym z postulatów feminizmu jest to aby to nie płeć decydowala o stanowisku. Może Biedroń ma większe doświadczenie w tym zakresie niż jakaś kobieta.
Otóż to. Dlatego mnie totalnie nie interesuje płeć polityka, tylko faktyczne doświadczenie i działania, jakie podejmuje.
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;86987105]O aneksach słyszałam dwa razy, co prawda 3 i 5 lat temu (raz od kolegi prawnika i raz sąsiadka).
O sprawy osobiste byłam pytana na 2 z 5 rozmów odbytych po skończeniu studiów. Warszawa, biura o wielkości 20-100 pracowników.[/QUOTE]Ale ja nie pytałam o dowody anegdotyczne, tylko o konkretne dane.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-12, 23:11   #205
7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28
Konto usunięte

Na poczatku tez bylam oburzona wyborem Biedronia, ale jest 4 wice, pozostale trzy wice to kobiety.

Chociaz jakby byla komisja do spraw mezczyzn to juz widze jak te lesne dziadki chociaz jedna kobiete by tam dopuscily.
7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-13, 01:51   #206
Hultaj
BAN stały

tak długo jak długo za przeproszeniem idiotki będą wygłaszać tezy z gatunku ''nie jestem feministką'' bojąc się by przypadkiem nie zostać zaklasyfikowaną jako przysłowiowa baba z wąsem jest potrzebny.
feminizm to nie jest napieprzanie na facetów i udowadnianie czy wniesie się szafę na 4 piętro czy nie.
nie mówiąc o tym że nie wszędzie kobiety mają swobodę i jest równouprawnienie.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-14, 19:56   #207
Violentacrez
Raczkowanie

Cytat:
Bo dla proliferów nie chodzi o jakieś faktyczne poszanowanie życia, tylko sam fakt dokonywania czegoś wbrew ich mentalności i wierze. A co sie dzieje potem to nie ich problem, ważne że zadecydowali za kogoś i ustawili mu życie. To tak jak z parami homoseksualnymi - brak legalnych ślubów nie sprawi nagle, że geje, lesbijki czy osoby trans nie bedą uprawiać seksu czy wychowywać dzieci jak wszyscy inni, ale przecież trzeba drzeć szaty o legalizacje bo jeszcze zatwardziali katolicy będą musieli przyznać, że takie osoby istnieją i normalnie funkcjonują.
prędzej czy później takie podejście konserwatystów (i fundamentalistów wszlakiej innej maści też) zawsze się na nich mści, bo idąc na pewne ugody zawsze zachowaliliby część władzy, a kiedy w pazerny sposób próbują zagarnąć dla siebie wszystko, potem budzą się z prawie całym społeczeństwem przeciwko sobie. Patrz Irlandia i USA, co się zdarzyło w Irlandii to chyba nikomu nie muszę mówić, w USA religia już od wielu lat nie ma prawie żadnego wpływu na politykę, aborcja jest tam legalna od 1973 , czyli wcześniej niż najbardziej zlaicyzowane kraje Europy jak Francja czy Szwecja a większość społeczeństwa nadal jest tam bardzo religijna, do tego stopnia że jawny ateista nie ma tam większych szans zostać prezydentem (inna sprawa że prezydenci po prostu ściemniają w tym względzie). No i Polscy konserwatyści albo w porę to dostrzegą (na co powoli zaczyna się robić za późno) albo skończą jak Irlandzcy. Choć nastąpi to później niż w Irlandii po w Polsce do końca lat 80 u władzy byli jeszcze bardziej znienawidzeni komuniści, których Kościół Katolicki był solidnym wrogiem.

Edytowane przez Violentacrez
Czas edycji: 2019-07-14 o 20:01
Violentacrez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-15, 15:43   #208
Myshqa
Raczkowanie

Cytat:
prędzej czy później takie podejście konserwatystów (i fundamentalistów wszlakiej innej maści też) zawsze się na nich mści, bo idąc na pewne ugody zawsze zachowaliliby część władzy, a kiedy w pazerny sposób próbują zagarnąć dla siebie wszystko, potem budzą się z prawie całym społeczeństwem przeciwko sobie. Patrz Irlandia i USA, co się zdarzyło w Irlandii to chyba nikomu nie muszę mówić, w USA religia już od wielu lat nie ma prawie żadnego wpływu na politykę, aborcja jest tam legalna od 1973 , czyli wcześniej niż najbardziej zlaicyzowane kraje Europy jak Francja czy Szwecja a większość społeczeństwa nadal jest tam bardzo religijna, do tego stopnia że jawny ateista nie ma tam większych szans zostać prezydentem (inna sprawa że prezydenci po prostu ściemniają w tym względzie). No i Polscy konserwatyści albo w porę to dostrzegą (na co powoli zaczyna się robić za późno) albo skończą jak Irlandzcy. Choć nastąpi to później niż w Irlandii po w Polsce do końca lat 80 u władzy byli jeszcze bardziej znienawidzeni komuniści, których Kościół Katolicki był solidnym wrogiem.
Ja bym powiedziala, że u nas to widac juz teraz. Kościól jest kompletnie nieprzygotowany do zmieniajacego sie swiata oraz wlasnych problemow i coraz bardziej zaostrza swoj kurs szukajac dookola wrogów wiary i tradycji. Efekt jest w sumie odwrotny od zamierzonego bo coraz wiecej ludzi czuje sie otwarcie zniecheconych.
Myshqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-07-15, 16:26   #209
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Myshqa Pokaż wiadomość
Ja bym powiedziala, że u nas to widac juz teraz. Kościól jest kompletnie nieprzygotowany do zmieniajacego sie swiata oraz wlasnych problemow i coraz bardziej zaostrza swoj kurs szukajac dookola wrogów wiary i tradycji. Efekt jest w sumie odwrotny od zamierzonego bo coraz wiecej ludzi czuje sie otwarcie zniecheconych.
Nigdy w życiu nie popierałam kościoła jak teraz.

Dawajcie arcybiskupi, więcej mądrości, więcej pie*dolenia, więcej ukrywania pedofilii!

Jeśli Kościół musi zginąć i pociągnąć za sobą inne ofiary w skutek swojego zachowania, to ja jestem gotowa na to poświęcenie.

Skoro inaczej się nie ugną, to niech gniją.

Już wolę tych "homoseksualistów należy kamienować, tak mówi Biblia" niż "ja nic nie mam do homoseksualistów, to Bóg ma" bo z tymi pierwszymi łatwiej się walczy, nawet nie udają normalnych ludzi.

Stary 2019-07-15, 18:51   #210
ViLLeMkA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
tak długo jak długo za przeproszeniem idiotki będą wygłaszać tezy z gatunku ''nie jestem feministką'' bojąc się by przypadkiem nie zostać zaklasyfikowaną jako przysłowiowa baba z wąsem jest potrzebny.
feminizm to nie jest napieprzanie na facetów i udowadnianie czy wniesie się szafę na 4 piętro czy nie.
nie mówiąc o tym że nie wszędzie kobiety mają swobodę i jest równouprawnienie.
Dokładnie tak!

Kiedyś w rozmowie z koleżanką określiłam się jako feministka i ona mocno się zdziwiła. Wytłumaczyłam jej moje poglądy i ona sama stwierdziła, że ma bardzo podobne.

Tylko oczywiście feminizm (mówię o zwykłym feminizmie, nie radykalnym) ma bardzo zły pr. I wiadomo, że feministka to sfrustrowana i nieatrakcyjna kobieta, która nienawidzi mężczyzn. To bardzo smutne.

ViLLeMkA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości