|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.
Pandemonium możemy sobie dziś podać wirtualnie łokieć haha. Ja robię pulpety w sosie pomidorowym od Agafisia. Puree ziemniaczane z chrzanem i buraczki.
I kupiłam drożdże wczoraj a dziś chce upiec bulki ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1112 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Pycha, chyba podkradnę pomysł
Cytat:
Albo może lasagne ale taka zupełnie bez mięsa? No nie mogę, ale mi narobiliście wszyscy smaka na makaron ![]() Cytat:
![]() Pyszności U mnie dziś marynuje się kurczak w jogurcie, cytrynie i cynamonie. Będzie z tego pilaw z przepisu Nigelli. Do pracy zrobiłam sobie krem podwójnie selerowy z prażonym słonecznikiem. |
||
|
|
|
#1113 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie musi być naczynie z woda w piekarniku !!
|
#1114 | ||||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Cytat:
Czuć w smaku, że to na ognisku się piekło Nie trzeba tego mieszać. Ustawiasz na żarze i się samo robi ![]() Cytat:
Też mi narobiliście wszyscy smaka na makaron! Chyba dziś do obiadu jako dodatek będzie zatem pasta z salsą serową ![]() W piekarniku też się da na pewno, choć osobiście nie robiłam. Ale robiłam normalnie w garnku na indukcji, tylko w tym przypadku wcześniej podsmażyłam pierś z kurczaka, kiełbasę i boczek (podsmażyłam tak naprawdę mocno), wszystko wymieszałam z pokrojonymi warzywami, w garnku ułożyłam liście kapusty, potem tę mieszankę, całość podlałam bulionem, na wierzchu ułożyłam poszatkowaną dość grubo kapustę i dusiłam do miękkości. Tej mieszanki nie odstawiałam na noc do lodówki. W wersji na ognisko robię tak: ziemniaki pokrojone w kostkę lub plastry, cukinia w kostkę, cebula w piórka, kolorowa papryka, pieczarki, marchewka (poprzednio dodałam też bakłażana pokrojonego w kostkę - wcześniej oczywiście postał posypany solą), boczek w kostkę (ja obieram z nadmiaru tłuszczu), kiełbasa w kostkę i opcjonalnie - jak mam - dodaję pierś z kurczaka wcześniej przyprawioną ziołami. To wszystko mieszam w misce, doprawiam ulubionymi ziołami (trzeba sporo doprawić, bo warzywa to wchłoną, jak ta mieszanka postoi), dodaję 2 łyżki oliwy i odstawiam przykryte do lodówki, zazwyczaj na całą noc. Garnek żeliwny wykładam dosyć grubo liśćmi kapusty, wrzucam całą tę mieszankę razem z sokiem, który się wytworzył, na wierzchu układam poszatkowaną grubo kapustę albo całe liście kapusty. Musi być dosyć szczelnie przykryte kapustą. Całość przykrywam i ustawiam na żarze. W naszym garnku, który ma 4 litry, piecze się 40 minut do godziny. Jak zaczyna wydobywać się zapach, odkrywam, żeby trochę odparowało i się podpiekło. Podczas pieczenia można garnek obracać, na wypadek, gdyby żar nie był równomierny.
Edytowane przez Knife_Girl Czas edycji: 2020-04-16 o 10:06 |
||||
|
|
|
#1115 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak się zasłoni lewa ręką tę sałatkę na zdjęciu to... bardzo udana carbonara
|
#1116 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
Mamy jeszcze taki kociołek, jak na fotce. To jeszcze moi teściowie kupili dawno temu. Bardzo rzadko używamy, bo jest dosyć spory. Wyciągamy na większe imprezy. Poza tym zauważyłam, że w garnku lepiej mi to danie wychodzi.
Teściowie, jak robili kociołek, to układali poszczególne składniki warstwami i te warstwy doprawiali. Ja tak spróbowałam zrobić, to raz wyszło mi za ostre a raz w ogóle nie było czuć przypraw. Od tej pory mieszam wszystko i odstawiam, a przed zapakowaniem do garnka próbuję. I nie ma problemu, że źle doprawiłam Aha, no i u teściów obowiązkowo na spód kociołka szła kostka smalcu
|
|
|
#1117 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
Musisz zjeść dobrego ciasta. Cukru, jak pisałam, na luzie można dać połowę. Masła też pewnie można spróbować dać mniej. Ja bym poeksperymentowała. 3 dzień i ciasto jest coraz lepsze - właśnie jemy resztkę na późne drugie śniadanie.
|
|
#1118 |
|
Zakorzenienie
|
Zupa wielowarzywna z przecierem pomidorowym i makaronem.
Na drugie będzie klasyczny schabowy, puree z koperkiem, surówka z marchwi, rzodkwi i ogórka kiszonego z sosem musztardowym Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2020-04-16 o 15:55 |
|
|
|
#1119 |
|
Zakorzenienie
|
Jak ktos ma przepis na sernik na zimno, to ja chetnie przetestuje.
U mnie dzis pieczona dorada i ratatouille. |
|
|
|
#1120 |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Ćwiartki ziemniaka i do tego kawałki piersi kurczaka :p
Wszystko w 40min upieczone w piekarniku Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#1121 |
|
Zakorzenienie
|
Wczorajsza lasagne, dzisiaj w wersji zapiekankowej ze świeżo startą marchewką i plastrami pomidora na wierzchu (odgrzewam w piekarniku).
|
#1122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas trochę podobnie: talarki ziemniaków z rozmarynem i udka z kurczaka w ziołach pieczone w piekarniku, do tego ogórki kiszone. |
|
|
|
|
#1123 |
|
Konto usunięte
|
U mnie bedzie dzisiaj chlodnik. Z salata, ogorkiem i rzodkiewka.
|
|
|
|
#1124 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. I niestety nie miałam piersi z kurczaka. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Miałam toruńska i myśliwska...Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
https://www.dailymotion.com/video/x3dpac3 |
||||
|
|
|
#1125 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dziś robiłam papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem. Farsz jak na gołąbki. Upieczone plus sos pomidorowy lekko ostry pycha
od 11 jestem w pracy więc obiady gotuję o 9 ![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
#1126 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87756878]U mnie bedzie dzisiaj chlodnik. Z salata, ogorkiem i rzodkiewka.[/QUOTE]Mniam
buraczkowy? Chyba mi się w Biedrze rzuciła w oczy botwinka. Teraz nie chodzę na rynek to nawet nie wiem co z nowinek jest... Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
#1127 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
taki lekki warzywny. Botwinke sprobuje ugotowac sama, podobno jak sie glowke buraka wlozy do wody i da temu podrosnac, to zrobi sie sadzonka botwinki i mozna wlozyc do ziemi. Sprobuje Pojawilo sie duzo smacznych warzyw i owocow i az mi slinka cieknie. Truskawki juz z Holandii, nie zza morza, takie slodkie, ze zjadlam je zaraz po przyjsciu do domu. A szkoda, bo marzyl mi sie makaron z twarogiem i truskawkami, no ale to moze innym razem. ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1128 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
gdybym jadła coś słodkiego raz kiedyś, to mogłaby być i bomba kaloryczna. Tak się pocieszam że wybieram lekko zdrowsze opcje ![]() Cytat:
U mnie dziś jednak obiadowa klasyka na życzenieIMG_20200416_142040_resize_7.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||||
|
|
|
#1129 | ||
|
Piekielnie Ubrunetowiona
|
KarolinaK, daj znać, czy wyszło i czy Wam smakowało
![]() Ja dziś zrobiłam pierś z kurczaka z patelni grillowej zapiekaną z suszonymi pomidorami i mozzarellą, do tego - jak planowałam - trochę makaronu tagliatelle (w związku z tym, że chodził za mną przez Was ) w sosie serowym (z parmezanem i pecorino) i insalata mista.
|
|
|
#1130 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słuchajcie kotletów mielonych nie jadłam wieki a mam wlasnie burgery mielone dobre tylko do jutra... co tam dodać zeby wyszły? Jako? Bułka tarta? I obtoczyć to2 bułce czy jak??? Cytat:
|
||
|
|
|
#1131 |
|
Wtajemniczenie
|
Trofie peperoni e zucchine... czyli makaron z chili ,cukinią , świeżą bazylią i serem pecorino
|
#1132 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja miałam robić dziś ryż z jabłkami, ale uznałam, że banany wymagają natychmiastowego zużycia, zrobiłam więc risotto z bananami i cynamonem. Mówię Wam, poezja. Jak risotto, najpierw smaży się ryż na maśle, zalewa wodą, mlekiem, na koniec śmietanka, banany i dużo cynamonu na wierzch, coś fenomenalnego
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
||
|
|
|
#1133 | ||
|
Zakorzenienie
|
Knife_Girl kraju jakie to dobre
...Zdecydowanie zapisuje do powtórki ![]() ![]() klask i:Cytat:
, chociaz ja tez bym nie pogardziła... zwłaszcza ze Lego serwuje ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1134 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
U nas dziś wspomniany pilaw z kurczakiem i orzechami mocno cytrynowy. |
||||
|
|
|
#1135 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
||
|
|
|
#1136 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
to musiało być pyszneCytat:
A takiego kurczaka z chęcią bym sprobowała Moje dzisiejsze chlebki i szybka drożdżówka z mrożonymi wiśniami. Sernik jutro IMG_20200416_180500_resize_25.jpgZałącznik 1IMG_20200416_215000_resize_77.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez pandemonium4 Czas edycji: 2020-04-16 o 22:35 |
||||
|
|
|
#1137 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
Co do gotowania przed pracą... Nie cierpię gotować po południu
nawet kolacji nie lubię robić więc albo nie jem albo zrobi mi mąż albo zjem chipsy![]() Jutro rano wstaje i gotuję barszcz czerwony. Mam pracę do 16 i zabieram sobie obiad żeby koło 13 zjeść tam ![]() Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
|
#1139 |
|
Zakorzenienie
|
Personal mniam. Ale to musi byc mega !
Karolina ja robię tak. Cebulka ( surowa drobno siekana) czosnek , namoczona bulka lun chleb , jajko , musztarda , pieprz i sól. Tesciowa mówiła , ze warto dac wodę. Ja bym była jednak za rosołem , ale jeszcze nie próbowałam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Ja dziś upiekłam znowu bulki. To jest takie przyjemne. Tanio , i wiem co jem Tez ograniczam mięso. Wędliny Kupne to juz całkiem. Szynkowar w użyciu ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1140 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedynie co, to mięso jest jak dla mnie dosyć ważne w przygotowywaniu zup. Jednak inny smak, gdy robi się zupę na bulionie, czy chociażby wodzie na której podgotowało się skrzydełka, czy udka. ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.

Ja wczoraj lepiłam kluski śląskie, a dziś totalna łatwizna, ale za to smakowa petarda, Fettuccine Alfredo, o mamo i córko, ja to jadłam dopiero pierwszy raz w życiu, ale przysięgam mogę jeść codziennie!
Była kiełbaska i pieczonki w garnku. Do pieczonek zrobiłam mizerię. Ale się objedliśmy okropnie 

Też mi narobiliście wszyscy smaka na makaron! Chyba dziś do obiadu jako dodatek będzie zatem pasta z salsą serową 

Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami. 

od 11 jestem w pracy więc obiady gotuję o 9 

klask i:
nawet kolacji nie lubię robić więc albo nie jem albo zrobi mi mąż
albo zjem chipsy