Co robicie na obiad? - część XIX. - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Zamknij wątek
 
Narzędzia
Stary 2020-04-16, 08:46   #1111
lulka19
Zakorzenienie
 
Avatar lulka19
 
Zarejestrowany: 2013-12
Wiadomości: 12 833
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Pandemonium możemy sobie dziś podać wirtualnie łokieć haha. Ja robię pulpety w sosie pomidorowym od Agafisia. Puree ziemniaczane z chrzanem i buraczki.
I kupiłam drożdże wczoraj a dziś chce upiec bulki

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 09:24   #1112
Pelagia_W
Wtajemniczenie
 
Avatar Pelagia_W
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 2 630
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Spaghetti z czosnkiem chili i świeżą bazylia i serem pecorino romano
Pycha, chyba podkradnę pomysł

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
poszliśmy dziś oboje w makaron Ja wczoraj lepiłam kluski śląskie, a dziś totalna łatwizna, ale za to smakowa petarda, Fettuccine Alfredo, o mamo i córko, ja to jadłam dopiero pierwszy raz w życiu, ale przysięgam mogę jeść codziennie!
Albo może ten pomysł podkradnę... a jakby tak kurczaka jeszcze dodać?

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Dzisiaj lasagne mało mięsne, za to mocno pomidorowo-serowe.
Albo może lasagne ale taka zupełnie bez mięsa?
No nie mogę, ale mi narobiliście wszyscy smaka na makaron

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
My dziś - mimo wietrznej pogody - zrobiliśmy sobie ognisko Była kiełbaska i pieczonki w garnku. Do pieczonek zrobiłam mizerię. Ale się objedliśmy okropnie
Super, wczoraj głośno stwierdziłam, że po świętach mam dość kiełbasy na dłuższy czas, ale chyba zmienię zdanie!

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze, z sałatka obowiązkowo u mnie.
Pyszności

U mnie dziś marynuje się kurczak w jogurcie, cytrynie i cynamonie. Będzie z tego pilaw z przepisu Nigelli. Do pracy zrobiłam sobie krem podwójnie selerowy z prażonym słonecznikiem.
Pelagia_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 09:47   #1113
LegoJedi
Wtajemniczenie
 
Avatar LegoJedi
 
Zarejestrowany: 2018-07
Wiadomości: 2 011
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Tak fromage blanc to ser podobny do homogenizowanego. A jaki masz przepis z takim serem?



Ricotte juz mam w lodowce, tylko ten sernik z ricotta jak pieczemy to trzeba wlozyc naczynie z woda do piekarnika?
Nie musi być naczynie z woda w piekarniku !!
__________________
Pieniądze mogą dużo.... Miłość może wszystko

Wysłane z iPad
LegoJedi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 09:49   #1114
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona
 
Avatar Knife_Girl
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: świętokrzyskie ~> k. tego Miasta Cudów
Wiadomości: 6 815
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Wow! Zazdroszczę, genialnie! Ale słuchajcie, czy oprócz klimatu jest różnica w smaku? Jutro wyjeżdżamy do rodziców i nawet mają jakiś garnek na ognisko ale obawiam się, że mieszanie byłoby uciążliwe. Ciekawa opcja, jednak ja jak słysze, że mam dać do ciasta tyle samo masła co mąki, o cukrze nie mówiąc, to jestem blada zawsze szukam czegoś mniej kalorycznego i czuję się rozgrzeszona XD złudnie...

Wczoraj cały dzień pracowałam w domu, na obiad dorabiany zapiekany makaron z filetami z kurczaka w sosie pomidorowym.
Dziś chyba dzień bardziej gotujący, mam mięso mielone i zapewne powstaną z niego pulpety, zaraz będę zarabiać chleb i jeszcze ciasto do upieczenia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Czuć w smaku, że to na ognisku się piekło
Nie trzeba tego mieszać. Ustawiasz na żarze i się samo robi


Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
A to nie, u mnie jogurt grecki jest kompaktowy prawie jak tofu...
jednak jest sztywny a nie płynny . Jak sie nałoży na łyżkę to zostaje forma a serek homogenizowany zacznie lekko spływać chyba
Serek homogenizowany jest bardziej tłusty tez



Wow ale super ��. Mam kiełbasę Polska i szukam pomysłu na obiad. Co to za pieczonki tam dodałas??? Oczywiscie u mnie bedIe musiało byc w piekarniku
Poproszę o przepis pieknie wyglada!




Dzieki Ci!

Moje wczorajsze, z sałatka obowiązkowo u mnie.
Ale apetyczny makaron Też mi narobiliście wszyscy smaka na makaron! Chyba dziś do obiadu jako dodatek będzie zatem pasta z salsą serową


W piekarniku też się da na pewno, choć osobiście nie robiłam.

Ale robiłam normalnie w garnku na indukcji, tylko w tym przypadku wcześniej podsmażyłam pierś z kurczaka, kiełbasę i boczek (podsmażyłam tak naprawdę mocno), wszystko wymieszałam z pokrojonymi warzywami, w garnku ułożyłam liście kapusty, potem tę mieszankę, całość podlałam bulionem, na wierzchu ułożyłam poszatkowaną dość grubo kapustę i dusiłam do miękkości. Tej mieszanki nie odstawiałam na noc do lodówki.



W wersji na ognisko robię tak: ziemniaki pokrojone w kostkę lub plastry, cukinia w kostkę, cebula w piórka, kolorowa papryka, pieczarki, marchewka (poprzednio dodałam też bakłażana pokrojonego w kostkę - wcześniej oczywiście postał posypany solą), boczek w kostkę (ja obieram z nadmiaru tłuszczu), kiełbasa w kostkę i opcjonalnie - jak mam - dodaję pierś z kurczaka wcześniej przyprawioną ziołami. To wszystko mieszam w misce, doprawiam ulubionymi ziołami (trzeba sporo doprawić, bo warzywa to wchłoną, jak ta mieszanka postoi), dodaję 2 łyżki oliwy i odstawiam przykryte do lodówki, zazwyczaj na całą noc.
Garnek żeliwny wykładam dosyć grubo liśćmi kapusty, wrzucam całą tę mieszankę razem z sokiem, który się wytworzył, na wierzchu układam poszatkowaną grubo kapustę albo całe liście kapusty. Musi być dosyć szczelnie przykryte kapustą. Całość przykrywam i ustawiam na żarze. W naszym garnku, który ma 4 litry, piecze się 40 minut do godziny.

Jak zaczyna wydobywać się zapach, odkrywam, żeby trochę odparowało i się podpiekło. Podczas pieczenia można garnek obracać, na wypadek, gdyby żar nie był równomierny.
__________________
He's mine!

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl

Edytowane przez Knife_Girl
Czas edycji: 2020-04-16 o 10:06
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 09:51   #1115
LegoJedi
Wtajemniczenie
 
Avatar LegoJedi
 
Zarejestrowany: 2018-07
Wiadomości: 2 011
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Moje wczorajsze, z sałatka obowiązkowo u mnie.
Jak się zasłoni lewa ręką tę sałatkę na zdjęciu to... bardzo udana carbonara
__________________
Pieniądze mogą dużo.... Miłość może wszystko

Wysłane z iPad
LegoJedi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 09:56   #1116
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona
 
Avatar Knife_Girl
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: świętokrzyskie ~> k. tego Miasta Cudów
Wiadomości: 6 815
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Mamy jeszcze taki kociołek, jak na fotce. To jeszcze moi teściowie kupili dawno temu. Bardzo rzadko używamy, bo jest dosyć spory. Wyciągamy na większe imprezy. Poza tym zauważyłam, że w garnku lepiej mi to danie wychodzi.


Teściowie, jak robili kociołek, to układali poszczególne składniki warstwami i te warstwy doprawiali. Ja tak spróbowałam zrobić, to raz wyszło mi za ostre a raz w ogóle nie było czuć przypraw. Od tej pory mieszam wszystko i odstawiam, a przed zapakowaniem do garnka próbuję. I nie ma problemu, że źle doprawiłam

Aha, no i u teściów obowiązkowo na spód kociołka szła kostka smalcu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kociolek-mysliwski-7l-zeliwny-pan-kociol-330501.jpg (26,7 KB, 21 załadowań)
__________________
He's mine!

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 12:15   #1117
Ellen_Ripley
Zakorzenienie
 
Avatar Ellen_Ripley
 
Zarejestrowany: 2018-04
Wiadomości: 21 343
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez Pelagia_W Pokaż wiadomość
(...)
Albo może lasagne ale taka zupełnie bez mięsa?
No nie mogę, ale mi narobiliście wszyscy smaka na makaron
(...)
Byłoby całkiem bezmięsne, ale okazało się, że sos ze słoika, którego musiałam trochę użyć (bo mi zabrakło mojej bazy) miał w składzie mięso. Ja bym chętnie odeszła od mięsa całkiem, ale mój TŻ nie za bardzo za tym. Natomiast i tak jemy dużo mniej, niż kiedyś.

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Wow! Zazdroszczę, genialnie! Ale słuchajcie, czy oprócz klimatu jest różnica w smaku? Jutro wyjeżdżamy do rodziców i nawet mają jakiś garnek na ognisko ale obawiam się, że mieszanie byłoby uciążliwe. Ciekawa opcja, jednak ja jak słysze, że mam dać do ciasta tyle samo masła co mąki, o cukrze nie mówiąc, to jestem blada zawsze szukam czegoś mniej kalorycznego i czuję się rozgrzeszona XD złudnie...
(...)
Blada z niedożywienia pewnie. Musisz zjeść dobrego ciasta. Cukru, jak pisałam, na luzie można dać połowę. Masła też pewnie można spróbować dać mniej. Ja bym poeksperymentowała. 3 dzień i ciasto jest coraz lepsze - właśnie jemy resztkę na późne drugie śniadanie.
__________________
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 12:16   #1118
damdalena
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2008-06
Lokalizacja: podkrakowskie
Wiadomości: 3 610
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Zupa wielowarzywna z przecierem pomidorowym i makaronem.

Na drugie będzie klasyczny schabowy, puree z koperkiem, surówka z marchwi, rzodkwi i ogórka kiszonego z sosem musztardowym

Edytowane przez damdalena
Czas edycji: 2020-04-16 o 15:55
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 13:44   #1119
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 28 816
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Jak ktos ma przepis na sernik na zimno, to ja chetnie przetestuje.



U mnie dzis pieczona dorada i ratatouille.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 14:32   #1120
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !
 
Avatar Kamilaa21
 
Zarejestrowany: 2007-10
Lokalizacja: z daleka :)
Wiadomości: 9 922
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Ćwiartki ziemniaka i do tego kawałki piersi kurczaka :p

Wszystko w 40min upieczone w piekarniku


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 15:00   #1121
Ellen_Ripley
Zakorzenienie
 
Avatar Ellen_Ripley
 
Zarejestrowany: 2018-04
Wiadomości: 21 343
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Wczorajsza lasagne, dzisiaj w wersji zapiekankowej ze świeżo startą marchewką i plastrami pomidora na wierzchu (odgrzewam w piekarniku).
__________________
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 15:02   #1122
marza_mr
Zakorzenienie
 
Avatar marza_mr
 
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 7 316
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez Pelagia_W Pokaż wiadomość

Albo może ten pomysł podkradnę... a jakby tak kurczaka jeszcze dodać?
Wydaje mi się że tu właśnie chodzi o prostotę i niewielką ilość dobrych jakościowo składników.

Cytat:
Napisane przez Kamilaa21 Pokaż wiadomość
Ćwiartki ziemniaka i do tego kawałki piersi kurczaka :p

Wszystko w 40min upieczone w piekarniku
U nas trochę podobnie: talarki ziemniaków z rozmarynem i udka z kurczaka w ziołach pieczone w piekarniku, do tego ogórki kiszone.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 15:05   #1123
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2019-01
Wiadomości: 5 702
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

U mnie bedzie dzisiaj chlodnik. Z salata, ogorkiem i rzodkiewka.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 16:32   #1124
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
Czuć w smaku, że to na ognisku się piekło
Nie trzeba tego mieszać. Ustawiasz na żarze i się samo robi



Ale apetyczny makaron Też mi narobiliście wszyscy smaka na makaron! Chyba dziś do obiadu jako dodatek będzie zatem pasta z salsą serową


W piekarniku też się da na pewno, choć osobiście nie robiłam.

Ale robiłam normalnie w garnku na indukcji, tylko w tym przypadku wcześniej podsmażyłam pierś z kurczaka, kiełbasę i boczek (podsmażyłam tak naprawdę mocno), wszystko wymieszałam z pokrojonymi warzywami, w garnku ułożyłam liście kapusty, potem tę mieszankę, całość podlałam bulionem, na wierzchu ułożyłam poszatkowaną dość grubo kapustę i dusiłam do miękkości. Tej mieszanki nie odstawiałam na noc do lodówki.



W wersji na ognisko robię tak: ziemniaki pokrojone w kostkę lub plastry, cukinia w kostkę, cebula w piórka, kolorowa papryka, pieczarki, marchewka (poprzednio dodałam też bakłażana pokrojonego w kostkę - wcześniej oczywiście postał posypany solą), boczek w kostkę (ja obieram z nadmiaru tłuszczu), kiełbasa w kostkę i opcjonalnie - jak mam - dodaję pierś z kurczaka wcześniej przyprawioną ziołami. To wszystko mieszam w misce, doprawiam ulubionymi ziołami (trzeba sporo doprawić, bo warzywa to wchłoną, jak ta mieszanka postoi), dodaję 2 łyżki oliwy i odstawiam przykryte do lodówki, zazwyczaj na całą noc.
Garnek żeliwny wykładam dosyć grubo liśćmi kapusty, wrzucam całą tę mieszankę razem z sokiem, który się wytworzył, na wierzchu układam poszatkowaną grubo kapustę albo całe liście kapusty. Musi być dosyć szczelnie przykryte kapustą. Całość przykrywam i ustawiam na żarze. W naszym garnku, który ma 4 litry, piecze się 40 minut do godziny.

Jak zaczyna wydobywać się zapach, odkrywam, żeby trochę odparowało i się podpiekło. Podczas pieczenia można garnek obracać, na wypadek, gdyby żar nie był równomierny.
Dzieki Ci wielkie, juz sie robi. Chociaz dodałam troche mild curry polder . I niestety nie miałam piersi z kurczaka. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Miałam toruńska i myśliwska...

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Jak się zasłoni lewa ręką tę sałatkę na zdjęciu to... bardzo udana carbonara
Lego dla Ciebie bym serwowała oczywiscie bez sałatki

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
Mamy jeszcze taki kociołek, jak na fotce. To jeszcze moi teściowie kupili dawno temu. Bardzo rzadko używamy, bo jest dosyć spory. Wyciągamy na większe imprezy. Poza tym zauważyłam, że w garnku lepiej mi to danie wychodzi.


Teściowie, jak robili kociołek, to układali poszczególne składniki warstwami i te warstwy doprawiali. Ja tak spróbowałam zrobić, to raz wyszło mi za ostre a raz w ogóle nie było czuć przypraw. Od tej pory mieszam wszystko i odstawiam, a przed zapakowaniem do garnka próbuję. I nie ma problemu, że źle doprawiłam

Aha, no i u teściów obowiązkowo na spód kociołka szła kostka smalcu
Troche podlalam oliwa z oliwy ale bardzo mała iloscia.

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Jak ktos ma przepis na sernik na zimno, to ja chetnie przetestuje.



U mnie dzis pieczona dorada i ratatouille.
Rena ten polecam z całego serca . Jest obłędny! Robiłam go kilka razy jak mieszkaliśmy we Frnacji na rożne uroczystości i zawsze ludzie bardzo zachwalali. Niestety nie robie go nigdy w domu bo moj Tz nie toleruje kremów czy ogólnie białych serów. I sernika ani na ciepło ani na zimno nie zje . Jak bedziesz miała problem co do typów sera to podpowiem Ci jakie ja używałam


https://www.dailymotion.com/video/x3dpac3
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg BA474FDC-E2E0-4657-A952-E43A30B2B543.jpg (132,4 KB, 36 załadowań)
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 16:47   #1125
agafisia
Zakorzenienie
 
Avatar agafisia
 
Zarejestrowany: 2011-12
Wiadomości: 13 517
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Ja dziś robiłam papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem. Farsz jak na gołąbki. Upieczone plus sos pomidorowy lekko ostry pycha od 11 jestem w pracy więc obiady gotuję o 9

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
__________________



agafisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 16:48   #1126
agafisia
Zakorzenienie
 
Avatar agafisia
 
Zarejestrowany: 2011-12
Wiadomości: 13 517
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87756878]U mnie bedzie dzisiaj chlodnik. Z salata, ogorkiem i rzodkiewka.[/QUOTE]Mniam buraczkowy? Chyba mi się w Biedrze rzuciła w oczy botwinka. Teraz nie chodzę na rynek to nawet nie wiem co z nowinek jest...

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
__________________



agafisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 16:58   #1127
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2019-01
Wiadomości: 5 702
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez agafisia Pokaż wiadomość
Mniam buraczkowy? Chyba mi się w Biedrze rzuciła w oczy botwinka. Teraz nie chodzę na rynek to nawet nie wiem co z nowinek jest...

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Hehe, nie ma szans na botwinke u mnie taki lekki warzywny.
Botwinke sprobuje ugotowac sama, podobno jak sie glowke buraka wlozy do wody i da temu podrosnac, to zrobi sie sadzonka botwinki i mozna wlozyc do ziemi. Sprobuje
Pojawilo sie duzo smacznych warzyw i owocow i az mi slinka cieknie. Truskawki juz z Holandii, nie zza morza, takie slodkie, ze zjadlam je zaraz po przyjsciu do domu. A szkoda, bo marzyl mi sie makaron z twarogiem i truskawkami, no ale to moze innym razem.

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Cytat:
Napisane przez agafisia Pokaż wiadomość
Ja dziś robiłam papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem. Farsz jak na gołąbki. Upieczone plus sos pomidorowy lekko ostry pycha od 11 jestem w pracy więc obiady gotuję o 9

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Wow, gratulacje ze ci sie chce rano gotowac
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 18:07   #1128
pandemonium4
Zadomowienie
 
Avatar pandemonium4
 
Zarejestrowany: 2018-03
Wiadomości: 1 180
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
A to nie, u mnie jogurt grecki jest kompaktowy prawie jak tofu...
jednak jest sztywny a nie płynny . Jak sie nałoży na łyżkę to zostaje forma a serek homogenizowany zacznie lekko spływać chyba
Serek homogenizowany jest bardziej tłusty tez



Wow ale super 🤩. Mam kiełbasę Polska i szukam pomysłu na obiad. Co to za pieczonki tam dodałas??? Oczywiscie u mnie bedIe musiało byc w piekarniku
Poproszę o przepis pieknie wyglada!



Dzieki Ci!

Moje wczorajsze, z sałatka obowiązkowo u mnie.
Na taki makaron to ślinka leci

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
Pandemonium możemy sobie dziś podać wirtualnie łokieć haha. Ja robię pulpety w sosie pomidorowym od Agafisia. Puree ziemniaczane z chrzanem i buraczki.
I kupiłam drożdże wczoraj a dziś chce upiec bulki

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
A jednak nie, jak spytałam chłopa to wybrał klasykę- kotlety mielone

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
Czuć w smaku, że to na ognisku się piekło
Nie trzeba tego mieszać. Ustawiasz na żarze i się samo robi



Ale apetyczny makaron Też mi narobiliście wszyscy smaka na makaron! Chyba dziś do obiadu jako dodatek będzie zatem pasta z salsą serową


W piekarniku też się da na pewno, choć osobiście nie robiłam.

Ale robiłam normalnie w garnku na indukcji, tylko w tym przypadku wcześniej podsmażyłam pierś z kurczaka, kiełbasę i boczek (podsmażyłam tak naprawdę mocno), wszystko wymieszałam z pokrojonymi warzywami, w garnku ułożyłam liście kapusty, potem tę mieszankę, całość podlałam bulionem, na wierzchu ułożyłam poszatkowaną dość grubo kapustę i dusiłam do miękkości. Tej mieszanki nie odstawiałam na noc do lodówki.



W wersji na ognisko robię tak: ziemniaki pokrojone w kostkę lub plastry, cukinia w kostkę, cebula w piórka, kolorowa papryka, pieczarki, marchewka (poprzednio dodałam też bakłażana pokrojonego w kostkę - wcześniej oczywiście postał posypany solą), boczek w kostkę (ja obieram z nadmiaru tłuszczu), kiełbasa w kostkę i opcjonalnie - jak mam - dodaję pierś z kurczaka wcześniej przyprawioną ziołami. To wszystko mieszam w misce, doprawiam ulubionymi ziołami (trzeba sporo doprawić, bo warzywa to wchłoną, jak ta mieszanka postoi), dodaję 2 łyżki oliwy i odstawiam przykryte do lodówki, zazwyczaj na całą noc.
Garnek żeliwny wykładam dosyć grubo liśćmi kapusty, wrzucam całą tę mieszankę razem z sokiem, który się wytworzył, na wierzchu układam poszatkowaną grubo kapustę albo całe liście kapusty. Musi być dosyć szczelnie przykryte kapustą. Całość przykrywam i ustawiam na żarze. W naszym garnku, który ma 4 litry, piecze się 40 minut do godziny.

Jak zaczyna wydobywać się zapach, odkrywam, żeby trochę odparowało i się podpiekło. Podczas pieczenia można garnek obracać, na wypadek, gdyby żar nie był równomierny.
Jak czuć w smaku, to muszę spróbować choć raz zrobić! Teraz podczas pobytu u rodziców.

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Byłoby całkiem bezmięsne, ale okazało się, że sos ze słoika, którego musiałam trochę użyć (bo mi zabrakło mojej bazy) miał w składzie mięso. Ja bym chętnie odeszła od mięsa całkiem, ale mój TŻ nie za bardzo za tym. Natomiast i tak jemy dużo mniej, niż kiedyś.

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------



Blada z niedożywienia pewnie. Musisz zjeść dobrego ciasta. Cukru, jak pisałam, na luzie można dać połowę. Masła też pewnie można spróbować dać mniej. Ja bym poeksperymentowała. 3 dzień i ciasto jest coraz lepsze - właśnie jemy resztkę na późne drugie śniadanie.
Haha, żebym ja taka niedożywiona była naprawdę gdybym jadła coś słodkiego raz kiedyś, to mogłaby być i bomba kaloryczna. Tak się pocieszam że wybieram lekko zdrowsze opcje

Cytat:
Napisane przez agafisia Pokaż wiadomość
Ja dziś robiłam papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem. Farsz jak na gołąbki. Upieczone plus sos pomidorowy lekko ostry pycha od 11 jestem w pracy więc obiady gotuję o 9

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Takie papryczki są pyszne! Podziwiam gotowanie przed robotą, ja ile wcześnie bym nie wstała, tyle będę się guzdrała przy kawie

U mnie dziś jednak obiadowa klasyka na życzenieIMG_20200416_142040_resize_7.jpg

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
pandemonium4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 18:07   #1129
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona
 
Avatar Knife_Girl
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: świętokrzyskie ~> k. tego Miasta Cudów
Wiadomości: 6 815
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

KarolinaK, daj znać, czy wyszło i czy Wam smakowało

Ja dziś zrobiłam pierś z kurczaka z patelni grillowej zapiekaną z suszonymi pomidorami i mozzarellą, do tego - jak planowałam - trochę makaronu tagliatelle (w związku z tym, że chodził za mną przez Was ) w sosie serowym (z parmezanem i pecorino) i insalata mista.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200416_165122.jpg (126,8 KB, 33 załadowań)
__________________
He's mine!

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 18:15   #1130
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Na taki makaron to ślinka leci



A jednak nie, jak spytałam chłopa to wybrał klasykę- kotlety mielone



Jak czuć w smaku, to muszę spróbować choć raz zrobić! Teraz podczas pobytu u rodziców.



Haha, żebym ja taka niedożywiona była naprawdę gdybym jadła coś słodkiego raz kiedyś, to mogłaby być i bomba kaloryczna. Tak się pocieszam że wybieram lekko zdrowsze opcje



Takie papryczki są pyszne! Podziwiam gotowanie przed robotą, ja ile wcześnie bym nie wstała, tyle będę się guzdrała przy kawie

U mnie dziś jednak obiadowa klasyka na życzenieZałącznik 7713059

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Po raju jakie kształtne .
Słuchajcie kotletów mielonych nie jadłam wieki a mam wlasnie burgery mielone dobre tylko do jutra... co tam dodać zeby wyszły?

Jako? Bułka tarta? I obtoczyć to2 bułce czy jak???

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
KarolinaK, daj znać, czy wyszło i czy Wam smakowało

Ja dziś zrobiłam pierś z kurczaka z patelni grillowej zapiekaną z suszonymi pomidorami i mozzarellą, do tego - jak planowałam - trochę makaronu tagliatelle (w związku z tym, że chodził za mną przez Was ) w sosie serowym (z parmezanem i pecorino) i insalata mista.
Wow pieknie podane .i w słoneczku
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 18:22   #1131
LegoJedi
Wtajemniczenie
 
Avatar LegoJedi
 
Zarejestrowany: 2018-07
Wiadomości: 2 011
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Trofie peperoni e zucchine... czyli makaron z chili ,cukinią , świeżą bazylią i serem pecorino
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg EF33181E-0B19-404E-96A5-32EC3544CA6A.jpg (98,6 KB, 38 załadowań)
__________________
Pieniądze mogą dużo.... Miłość może wszystko

Wysłane z iPad
LegoJedi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 18:30   #1132
Personal_Jesus
Zakorzenienie
 
Avatar Personal_Jesus
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 37 317
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Trofie peperoni e zucchine... czyli makaron z chili ,cukinią , świeżą bazylią i serem pecorino
A, mniam, kolejny super makaron
Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość

Ja dziś zrobiłam pierś z kurczaka z patelni grillowej zapiekaną z suszonymi pomidorami i mozzarellą, do tego - jak planowałam - trochę makaronu tagliatelle (w związku z tym, że chodził za mną przez Was ) w sosie serowym (z parmezanem i pecorino) i insalata mista.
Ale pyszny obiad, kurczak i makaron, mój duet
Ja miałam robić dziś ryż z jabłkami, ale uznałam, że banany wymagają natychmiastowego zużycia, zrobiłam więc risotto z bananami i cynamonem. Mówię Wam, poezja. Jak risotto, najpierw smaży się ryż na maśle, zalewa wodą, mlekiem, na koniec śmietanka, banany i dużo cynamonu na wierzch, coś fenomenalnego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg photomania-d8c79840f18f37c3a0c284c5b05644f5.jpg (123,9 KB, 32 załadowań)
__________________
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin


Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 18:41   #1133
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 888
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Knife_Girl kraju jakie to dobre. Spróbowałam bo chciałam zeby syn posmakował. Ovzywiscie niejadek nawet nie polizał ale ja zjadłam ze smakiem troche . Pyszności! I jak sie gotowało to chyba wszyscy sąsiedzi dookoła czuli bo Tz w biurze na pierwszym pietrze mówił ze pieknie mu pachnie ...
Zdecydowanie zapisuje do powtórki klask i:


Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Trofie peperoni e zucchine... czyli makaron z chili ,cukinią , świeżą bazylią i serem pecorino
Mniam! Bardzo wege cos zdecydowanie dla Ervisha , chociaz ja tez bym nie pogardziła... zwłaszcza ze Lego serwuje

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
A, mniam, kolejny super makaron

Ale pyszny obiad, kurczak i makaron, mój duet
Ja miałam robić dziś ryż z jabłkami, ale uznałam, że banany wymagają natychmiastowego zużycia, zrobiłam więc risotto z bananami i cynamonem. Mówię Wam, poezja. Jak risotto, najpierw smaży się ryż na maśle, zalewa wodą, mlekiem, na koniec śmietanka, banany i dużo cynamonu na wierzch, coś fenomenalnego
Personal wyglada palce lizać i chyba pojutrze zrobie ryz na mleku dla moich chłopcow bo oboje uwielbiaja
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 19:58   #1134
Pelagia_W
Wtajemniczenie
 
Avatar Pelagia_W
 
Zarejestrowany: 2006-09
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 2 630
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Byłoby całkiem bezmięsne, ale okazało się, że sos ze słoika, którego musiałam trochę użyć (bo mi zabrakło mojej bazy) miał w składzie mięso. Ja bym chętnie odeszła od mięsa całkiem, ale mój TŻ nie za bardzo za tym. Natomiast i tak jemy dużo mniej, niż kiedyś.
To wypisz, wymaluj jak u nas. Zredukowałabym mięso niemal do zera, TŻ niezbyt. Wędlin jemy o wiele wiele mniej niż kiedyś. Wieprzowinę chętnie odstawiłabym prawie całkowicie (ale ze schabowego TŻ nie zrezygnuje nigdy).

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Wydaje mi się że tu właśnie chodzi o prostotę i niewielką ilość dobrych jakościowo składników.
Racja i mam na to rozwiązanie - raz zrobię jakiś makaron z kurczakiem (uwielbiam taki z brokułami i gorgonzolą), a raz tak jak podała Personal

Cytat:
Napisane przez agafisia Pokaż wiadomość
Ja dziś robiłam papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem. Farsz jak na gołąbki. Upieczone plus sos pomidorowy lekko ostry pycha od 11 jestem w pracy więc obiady gotuję o 9
Obśliniłam się

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Słuchajcie kotletów mielonych nie jadłam wieki a mam wlasnie burgery mielone dobre tylko do jutra... co tam dodać zeby wyszły?

Jako? Bułka tarta? I obtoczyć to2 bułce czy jak???
Jajko, bułka tarta albo jak masz taką starszą bułkę to namocz w mleku i odciśnij. I koniecznie cebulka przesmażona! I potem panierujesz w bułce.

U nas dziś wspomniany pilaw z kurczakiem i orzechami mocno cytrynowy.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20200416_171552.jpg (126,3 KB, 33 załadowań)
Pelagia_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 20:07   #1135
Personal_Jesus
Zakorzenienie
 
Avatar Personal_Jesus
 
Zarejestrowany: 2011-02
Lokalizacja: Trójmiasto
Wiadomości: 37 317
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez Pelagia_W Pokaż wiadomość
U nas dziś wspomniany pilaw z kurczakiem i orzechami mocno cytrynowy.
pysznie wygląda, musiał pięknie pachnieć ten pilaw

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość

Personal wyglada palce lizać i chyba pojutrze zrobie ryz na mleku dla moich chłopcow bo oboje uwielbiaja
zrób koniecznie, duże dziecko we mnie mówi mniam
__________________
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin


Mój kulinarny kącik
Personal_Jesus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 22:20   #1136
pandemonium4
Zadomowienie
 
Avatar pandemonium4
 
Zarejestrowany: 2018-03
Wiadomości: 1 180
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
KarolinaK, daj znać, czy wyszło i czy Wam smakowało

Ja dziś zrobiłam pierś z kurczaka z patelni grillowej zapiekaną z suszonymi pomidorami i mozzarellą, do tego - jak planowałam - trochę makaronu tagliatelle (w związku z tym, że chodził za mną przez Was ) w sosie serowym (z parmezanem i pecorino) i insalata mista.
Bardzo smakowity kurczaczek

Cytat:
Napisane przez LegoJedi Pokaż wiadomość
Trofie peperoni e zucchine... czyli makaron z chili ,cukinią , świeżą bazylią i serem pecorino
Wygląda pysznie

Cytat:
Napisane przez Personal_Jesus Pokaż wiadomość
A, mniam, kolejny super makaron

Ale pyszny obiad, kurczak i makaron, mój duet
Ja miałam robić dziś ryż z jabłkami, ale uznałam, że banany wymagają natychmiastowego zużycia, zrobiłam więc risotto z bananami i cynamonem. Mówię Wam, poezja. Jak risotto, najpierw smaży się ryż na maśle, zalewa wodą, mlekiem, na koniec śmietanka, banany i dużo cynamonu na wierzch, coś fenomenalnego
Wierzę że poezja to musiało być pyszne

Cytat:
Napisane przez Pelagia_W Pokaż wiadomość
To wypisz, wymaluj jak u nas. Zredukowałabym mięso niemal do zera, TŻ niezbyt. Wędlin jemy o wiele wiele mniej niż kiedyś. Wieprzowinę chętnie odstawiłabym prawie całkowicie (ale ze schabowego TŻ nie zrezygnuje nigdy).


Racja i mam na to rozwiązanie - raz zrobię jakiś makaron z kurczakiem (uwielbiam taki z brokułami i gorgonzolą), a raz tak jak podała Personal


Obśliniłam się


Jajko, bułka tarta albo jak masz taką starszą bułkę to namocz w mleku i odciśnij. I koniecznie cebulka przesmażona! I potem panierujesz w bułce.

U nas dziś wspomniany pilaw z kurczakiem i orzechami mocno cytrynowy.
Ostatnio TŻ obejrzał jakiś dokument o sportowcach na diecie wegańskiej i jest chętny na zmniejszenie ilości mięsa i wżeranie soczewicy

A takiego kurczaka z chęcią bym sprobowała

Moje dzisiejsze chlebki i szybka drożdżówka z mrożonymi wiśniami. Sernik jutro
IMG_20200416_180500_resize_25.jpgZałącznik 1IMG_20200416_215000_resize_77.jpg

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200416_193620_resize_33.jpg (99,9 KB, 29 załadowań)

Edytowane przez pandemonium4
Czas edycji: 2020-04-16 o 22:35
pandemonium4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 23:02   #1137
lulka19
Zakorzenienie
 
Avatar lulka19
 
Zarejestrowany: 2013-12
Wiadomości: 12 833
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
Na taki makaron to ślinka leci



A jednak nie, jak spytałam chłopa to wybrał klasykę- kotlety mielone



Jak czuć w smaku, to muszę spróbować choć raz zrobić! Teraz podczas pobytu u rodziców.



Haha, żebym ja taka niedożywiona była naprawdę gdybym jadła coś słodkiego raz kiedyś, to mogłaby być i bomba kaloryczna. Tak się pocieszam że wybieram lekko zdrowsze opcje



Takie papryczki są pyszne! Podziwiam gotowanie przed robotą, ja ile wcześnie bym nie wstała, tyle będę się guzdrała przy kawie

U mnie dziś jednak obiadowa klasyka na życzenieZałącznik 7713059

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Mniam. Pysznie wyglada

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
KarolinaK, daj znać, czy wyszło i czy Wam smakowało

Ja dziś zrobiłam pierś z kurczaka z patelni grillowej zapiekaną z suszonymi pomidorami i mozzarellą, do tego - jak planowałam - trochę makaronu tagliatelle (w związku z tym, że chodził za mną przez Was ) w sosie serowym (z parmezanem i pecorino) i insalata mista.
O bardzo ciekawe polaczenie. Zjadłabym

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 23:04   #1138
agafisia
Zakorzenienie
 
Avatar agafisia
 
Zarejestrowany: 2011-12
Wiadomości: 13 517
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Co do gotowania przed pracą... Nie cierpię gotować po południu nawet kolacji nie lubię robić więc albo nie jem albo zrobi mi mąż albo zjem chipsy
Jutro rano wstaje i gotuję barszcz czerwony. Mam pracę do 16 i zabieram sobie obiad żeby koło 13 zjeść tam

Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
__________________



agafisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 23:06   #1139
lulka19
Zakorzenienie
 
Avatar lulka19
 
Zarejestrowany: 2013-12
Wiadomości: 12 833
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Personal mniam. Ale to musi byc mega !
Karolina ja robię tak. Cebulka ( surowa drobno siekana) czosnek , namoczona bulka lun chleb , jajko , musztarda , pieprz i sól. Tesciowa mówiła , ze warto dac wodę. Ja bym była jednak za rosołem , ale jeszcze nie próbowałam

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Ja dziś upiekłam znowu bulki. To jest takie przyjemne. Tanio , i wiem co jem
Tez ograniczam mięso. Wędliny Kupne to juz całkiem. Szynkowar w użyciu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-04-16, 23:47   #1140
Ellen_Ripley
Zakorzenienie
 
Avatar Ellen_Ripley
 
Zarejestrowany: 2018-04
Wiadomości: 21 343
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
(...)
Ja dziś upiekłam znowu bulki. To jest takie przyjemne. Tanio , i wiem co jem
(...)
Jestem totalnie za. Zaczęłam piec chleb, ale po pandemii zamierzam nadal to robić. Chleb - robiłam z przepisu znalezionego na YouTube, jak kto będzie ciekawy, to podlinkuję - nie dość, że świetny, to jeszcze dzisiaj (był pieczony na wielkanocną niedzielę) nadal jest dobry. Żadnej pleśni i innych sensacji, które często zdarzają się w przypadku kupnego chleba.

Jedynie co, to mięso jest jak dla mnie dosyć ważne w przygotowywaniu zup. Jednak inny smak, gdy robi się zupę na bulionie, czy chociażby wodzie na której podgotowało się skrzydełka, czy udka.

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

Cytat:
Napisane przez pandemonium4 Pokaż wiadomość
(...)
Moje dzisiejsze chlebki i szybka drożdżówka z mrożonymi wiśniami. Sernik jutro
Załącznik 7713086Załącznik 1Załącznik 7713087
Zazdroszczę efektów!
__________________
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. Witaj Życie po Wizażu (Discord). Wszystko przed nami.
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2020-11-09 08:01:44


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:17.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.