![]() |
#31 |
Holy Crap!
|
Dot.: Urodziny w pracy
A czy u Was w pracy też bywały delegacjedo świeżo upieczonej matki by zobaczyć dziecko i dać prezent? Słyszałam o tym, ale u nas to raczej nie jest praktykowane, raz byłam z dwiema koleżankami z prezentem na herbatkę, ale sama zapraszająca wyszła z inicjatywą by ją odwiedzić.
Ale to było przed pandemią.
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z dzieckiem pewnie wpadnę do pracy w jakiś spokojniejszy dzień, bo bardzo dobrze żyję w koleżanką z pokoju obok i nieźle z działem księgowości, ale bez robienia z tego szoł. O ile i kiedy sytuacja epidemiczna pozwoli.
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Ja nigdy nie lubiłam skladek na imieniny czy urodziny w pracy. Do pracy przychodzę pracowac i zarabiać, bo muszę. Co innego prezent na odhodne. To wydaje mi się dobrą okazją do prezentu od firmu albo załogi. Ze składkami poza tym zawsze jest problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | ||
Holy Crap!
|
Cytat:
Cytat:
Ale składanie się za plecami, umawianie kiedy by grupie pasowało a potem dzwonienie ni stąd ni z owąd, że hello chcemy zobaczyć bombelka, kiedy możemy wpaść jest straszne i żenujące. Ale to tak samo w rodzinie jest, z opowieści słyszałam, bo matką nie jestem, że jakieś tam ciotki nie odzywają się latami a tu pojawia się dziecko i one nagle w gości chcą się wpraszać i jak tu wykręcić się z takiej sytuacji? Ja pewnie odmówiłabym, bo nie zależy mi czy ktoś w sumie obcy obrazi się czy nie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
U nas jest tak, że wisi kartka z listą urodzin i są tam wszystkie osoby z wydziału. Ogólnie w wydziale jest około 20 osób, ale w tym są dwie odrębne grupy zawodowe. W jednej z tych grup składki i prezenty ogarnia zawsze jedna osoba (najmłodsza z tej grupy :P), natomiast w drugiej różnie, ale często ja :P Składka wynosi zawsze 5 zł od osoby i każda z tych około 20 osób dostaje prezent na taką samą kwotę, przy czym osoba sama musi powiedzieć co chce. Przy czym musi też przynieść ciasto. Bardzo trudno byłoby się z tego wyłamać, ale relacje są raczej koleżeńskie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
U nas w pracy jesteśmy w biurze na stałe z koleżanką więc tak robimy sobie drobne prezenty urodzinowe/imieninowe.
Przynosimy jakieś dobre ciacho. Szkoleniowcy jak wpadną do biura to też dostają po ciachu a jak pamiętają to zwykle jakiś alkohol przyniosą lub coś na słodko. Patrząc na to że jesteśmy tylko we dwie to u nas nie ma składania się na prezent. U mojej siostry w pracy wcześniej faktycznie częściej to obchodzili ale z uwagi na to że w jednej części firmy pracuje około 50 osób to niestety za często się jakieś okazje odbywały wiec i kierownictwo zaczęło na to krzywo patrzeć. W laboratorium i na produkcji ma się pracować a nie imprezować przy przerwie śniadaniowej. Teraz obchodzą tylko pełne urodziny. Wszyscy robią składkę i jedna osoba kupuje prezent taki jak chce dana osoba.
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Przypomniałyście mi ten zwyczaj w poprzedniej pracy - pomijam już te wieczne składki, dziwne prezenty i niezręczność przy życzeniach .. ale najgorsze było to, że obowiązkowo trzeba było przynieść ciasto :/ co jedna bardziej perfekcyjna pani domu robiła po kilka cudów z kremami dekoracjami itp marnując na to pewnie cały wieczór a ja byłam wściekła, że MUSZĘ coś robić wbrew swojej woli, że będzie wielkie ocenianie i porównywanie kto co przynosi a do tego dojeżdżałam komunikacją miejską także było bardzo wygodnie z wielką ciężką blachą. Ah i to zbieranie od ludzi pieniędzy też było super, żebranie dej pińć złoty na Halynke.... uh.
Przepraszam jeśli kogoś urażę ale dla mnie ten cały cyrk to tylko rozrywka dla osób, którym się nudzi i chociaż w pracy chcą zabłysnąć talentem kulinarnym i poplotkować o innych. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak ktoś nie ma talentu do pieczenia ciast, to potem w sumie wyda tyle samo na to ciasto, co się na niego złożyli. Albo i więcej przy obecnych cenach. Zupełny bezsens.
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-05 o 03:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
No jasne, tak do 5 osób to jest inaczej bo to nawet nie co drugi miesiąc wychodzi akcja, u nas było ciągle coś...
Potem też już kupowałam ciasta ale kieszeń bolała ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Ja od listopada pracuję w nowej firmie i tu jest to samo. Ciągle są jakieś składki. Średnio po 15 zł, jeśli nie na urodziny, to na nowonarodzone dzieci, a jeśli nie na dzieci, to na osoby odchodzące z pracy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2021-04-12 o 11:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
jeszcze co do tego że jeden dostał mniej drugi więcej: u mnie odchodził pracownik który pracował jakieś 5 lat, żadnej składki na prezent nie było, na emeryturę odchodziły pracownice które przepracowały w firmie nawet po 40 lat, składki były, ale jak odchodziła babka która miała świetny kontakt chyba z każdą osobą w firmie to ta składka już była większa niż w przypadku innej osoby
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88637675]żaden to benefit, jeśli całosć kwoty prezentu pochodzi ze zbiórek pracowniczych, a firma nawet cześci nie dokłada. Firma tego nie sponsoruje, bo to w KUPy nie idzie :P.[/QUOTE]
No właśnie o to chodzi i uważam, że to żenujące. Wpisują takie coś obok owocowego dnia i przyjaznej atmosfery, bo nie mają co wpisać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
ja i tak dość często widzę w ofertach w "oferujemy" takie hasła jak "wynagrodzenie na czas"... przyjazna atmosfera kosztem terroru ekonomicznego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88637835]ja i tak dość często widzę w ofertach w "oferujemy" takie hasła jak "wynagrodzenie na czas"... przyjazna atmosfera kosztem terroru ekonomicznego[/QUOTE]
U mnie w benefitach są jeszcze "elastyczne godziny pracy", szkoda, że nie wpomnieli, że te elastyczne godziny zaczynają się zawsze o 9:00 a kończą o 17:00 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przestałam rozumieć problem, odkąd sama się w pracy odezwałam. Wszystko w głowie. Nikt mnie nie potępił plus potem inni zaczęli się tak samo wyłamywać i głośno mówić, że za dużo tyvh składek.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2021-04-12 o 14:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2021-04-12 o 15:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze Ci ktoś tyłek obrobi, z byle powodu. Serio to aż takie bolesne? Jedną z większych zbrodni jest nienauczenie dziecka asertywności, tylko wciskanie mu, że każdy ma go lubić. Po co?
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2021-04-12 o 15:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
ja bym i tak olała, zaczynam mieć wywalone na to co sobie o mnie prywatnie współpracownicy myślą, skoro i tak nie mamy super koleżeńskich stosunków to niech sobie pomyślą że i sknerą jestem. zobaczy jeden i drugi że się nie złożyłam na prezent niech se pomyśli co chce, zapamięta i nie złoży się na prezent dla mnie, płakać nie będę. jeszcze się może okazać że nikt się nie wyłamuje bo co inni powiedzą, a wyłamie się jedna osoba to i zaraz się może okazać że i druga się wyłamie i trzecia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
jestem w szoku, bo to straszna żenada taka lista dla solenizanta, normalnie terror prezentowy - ale, że ja mam wywalone na takie sprawy, to nikt by mnie nie zmusił do udziału w takim cyrku tak jak Ellen napisała -uwzględniam tylko zrzutkę na wieniec pogrzebowy i odejście na emeryturę. Edytowane przez 2f6abb6d3878858271ffdb3efd65c95d1f4fde9b_623d0cb3af0b6 Czas edycji: 2021-04-13 o 06:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego takich rzeczy nie robi sie poza miejscem pracy?
![]() |
![]() |
#60 |
Holy Crap!
|
No ja tak samo ,na hasło musi przynieść ciasto staję okoniem, to nie jest obowiązkowe a wywieranie na kimś presji, że MUSI MUSI MUSI, bo inne tak robią jest bardzo słabe.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:04.