![]() |
#541 |
Zadomowienie
|
Dot.: Schudnę w 2021
A ja już dawno jadłam ryż z jabłkami. Nawet nie pamiętam kiedy.
Ja dziś miałam tak zabiegany dzień że nawet telefonu otworzyć nie było czasu. Jedzeniowo wyszło trochę kiepsko ale nie przejmuje się. Z ruchu to tylko praca i rower. A i rajd po zakupach. W 4 sklepach byliśmy. Michalina uważaj na te swoje dzieciaczki by nie chodzili z podbitymi oczami ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jutro w planach ćwiczenia rozciągające więc może nikogo nie pobiję. I może się na planach nie skończy. Dzisiaj miałam luźniejszy dzień. Mój dzieć się domaga muffinek. ---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Właśnie słucham program na temat picia wody. Z takich ciekawostek które właśnie się dowiedziałam to jak się ma wysoką zawartość tłuszczu to też nawodnienie będzie ciągle niewystarczające, bo tłuszcz leży nic nie robi a to mięśnie się nawadniają i puki nie zmienią się proporcje mięśni i tłuszczu to to nawodnienie będzie niewystarczające mimo picia dużych ilości. To by wyjaśniało wskazania mojej wagi. No i jeszcze taka ciekawostka, że jak pijemy regularnie wodę to organizm nie gromadzi tak wody i jej nie przechowuje i nie puchnie.
![]() |
![]() |
#543 | |||
Challenge(r) me!
|
Dobry wieczor, jeszcze runda forum przed spaniem.
Co do bazarkow to u nas nawet nie ma ciuchow, wiec problem z glowy. Sa za to obledne jajka, warzywa i wedliny, wiec raz na jakis czas sie wybieramy. Cytat:
Cytat:
Poki co dobrze. Pierwsze co to jak zwazylam sie na starej i na tej nowej to mi wyszla roznica 800 g na niekorzysc. No ale zrzucam ta na ta stara wage, ktora pewnie nie byla zbyt dokladna. Ta pokazuje miesnie, tluszcz, kalorie i cos tam jeszcze, jakie ma opcje to nie wiem bo jest nowa i szczerze to moj maz wszystko ustawial. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Zadomowienie
|
Ciekawe to z tym piciem.
Hellcat a robiłaś rozgrzewkę ? Trzeba trochę ciało rozruszać i rozgrzać. U mnie na śniadanie dziś płatki ryżowe z bananem. Obiad śledzik z chlebem, kolacja grill. Z ruchu rower i koniec. Muszę trochę odpocząć po wczorajszym dniu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio na legimi widziałam książki o diecie na tarczycę. Zdrowa tarczyca i S.O.S dla tarczycy. Sama się nie interesowałam tematem bo nie mam tego problemu. Moja mama ma problem z niedoczynnością więc nie wykluczone że kiedyś też będę musiała się zainteresować tematem. Z tymi przysiadami to jakoś niedawno pisałam o kucaniu. Przeczytałam o tym całkiem niedawno że niektóre kultury zamiast siadania w trakcie odpoczynku to praktykują kucanie i że to jest zdrowsza forma bo i rozciąga stawy kolanowe i nogi i kręgosłup. Miednica się rozluźnia i otwiera. Ostatnio tego trochę próbuję że np kucam sobie i czytam książkę zamiast wygodnie leżeć. Można się na początek przytrzymywać albo oprzeć o coś ale dążyć do tego żeby trzymać równowagę bez tego. My jesteśmy przyzwyczajeni do siedzenia i kucane jest niewygodne, ale nauczenie się odpoczywać w pozycji kucania jest korzystniejsze. Cytat:
Dzisiaj zrobiłam rozciąganie 40 min. Po zakwasach z wczoraj bardzo przyjemnie. Na śniadanie ryż z cynamonem i jabłkiem, a na obiad to nie wiem bo zagoniłam męża i nie wiem czym mnie zaskoczy. Zważywszy na to że jeszcze się nie zabrał to pewnie będę przymierać głodem do 15 z jego tempem. wygląda na to że z różnymi wahaniami moja waga stoi od 2 tyg.
![]() |
![]() |
#546 |
Kobieta zimowa
|
Odetchnęłam z ulgą, bo ta osoba z kontaktu ujemna, a opiekuje się rodzicem, który jest dodatni.
Dziewczyny, ja mam autoimmunologiczną nadczynność tarczycy od 10 lat, teraz 3-ci rzut, kiedy TSH spada prawie do zera. Bierze się lek (straszne świństwo, może nawet przyblokować szpik kostny) przez 2 lata i najczęściej leczy jodem radioaktywnym przy wyrównanych hormonach, ale z racji, że mam dziecko w domu, to na razie unikam jodowania. Nie mam akurat jedynego korzystnego objawu czyli szybkiego chudnięcia ![]() ![]() Czytałam już kiedyś książki o dietach w chorobach autoimmuno, w tym tarczycy, ale teraz chcę konkretny plan żywieniowy i przepisy. Ta ostatnia o lektynach, roślinnych białkach szkodliwych dla człowieka. Zamówiłam to ![]() ![]() ![]()
![]() |
#547 |
Zadomowienie
|
Michalina waga jeszcze ruszy. Zwyczajny zastój i tyle. Też mnie te zastoje denerwowały.
Hiver jak książka dojdzie to daj znac jakie fajne przepisy są. A ja napilam się trochę soku winogronowego gazowanego i dostałam takiego bólu głowy że zaraz pójdę spać i tyle z dnia. Moja tolerancja na słodkie chyba spada. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#548 | |||||
Challenge(r) me!
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja dzis bylam aktywna w ogordzie, nieprzesadnie, ale cos tam udalo sie ruszyc. Mamy tyle pomyslow, a zadnego nie zrealizowalismy. Poki co zastanawiam sie jakie drzewo sobie zasadzic. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 | |
Zakorzenienie
|
Hiver
Te Stany zapalne to też bym chętnie przeczytała. Kiedyś się borykałam z przewlekłym stanem zapalnym, to było związane z bólami kręgosłupa. Teraz nadal boli czasami ale nie jest tak źle. Pamiętam, że najlepiej mi pomagały na to zioła, nie leki. Cytat:
Prawdę mówiąc to się tak strasznie tym nie przejmuję. Mierzę tą wagę codziennie i mam takie wahania że raz niżej raz wyżej, wczoraj np było pół kg mniej niż dzisiaj. Owulacja się zbliża a to u mnie najbardziej wodę trzyma. Kiedyś miałam zastój w wadze chyba ze 2 miesiące (nie pamiętam ale długo) a wymiary leciały. Mąż zrobił rybę z makaronem, dzieciom jajko sadzone. No i dojadaliśmy ryż z jabłkami. 5 kg jabłek poszło. I poza 2 jabłkami które poszły w ten ryż to wszystko zjedliśmy na surowo albo w koktajlu. Jutro mąż ma przywieźć następne. Lodówka świeci pustkami chyba że ktoś lubi nabiał. Od tygodnia poluje na pierś z indyka i co idziemy to nie ma. Chciałam zrobić pieczoną.
![]() |
![]() |
#550 |
Kobieta zimowa
|
Windows
Mam nadzieję, że to nie migrena? HellcatRedeye Chorujemy na to samo, dobrze, że z Tobą lepiej ![]() Michalina U mnie wczoraj też makaron z rybą- tuńczykiem i pesto. Dziś będę piec na obiad filety z kurczaka i oddzielnie: ziemniaki, bataty, papryka, czerwona cebula, do tego ogórki z jogurtem.
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2021-04-18 o 06:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 | |
Challenge(r) me!
|
O! Nie znam nikogo innego z ta choroba. Ja mam swoja od 4 lat i mialam tylko jeden taki "rzut", ale za to uspokojenie go trwalo 1,5 roku. Jak sobie z tym radzisz? Jestes caly czas na tabletkach, czy jak Cie ureguluja to mozesz odstawic?
Cytat:
Windows, jak tam dzisiaj Twoja glowa? Moja waga pokazala dzisiaj 82,2 kg. Schodze co prawda z ponad 90 kg, ale licze teraz tylko od listopada, kiedy porzadniej sie za sobie wzielam - wtedy mialam 87,7 kg na liczniku, czyli rowne 5,5 kg mniej. Jest radosc. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w zeszłym miesiącu chciałam sprawdzić u siebie jak się waga waha w cyklu i dlatego to ważenie codziennie. U mnie wychodzi na to że największe wahania są teraz w fazie pierwszej a w drugiej waga regularnie spadała. Tak jak pisałam 2 dni temu było pół kg więcej niż wczoraj i dzisiaj a nie możliwe żebym zjadła coś co mnie utuczyło pół kg w ciągu dnia. Widzę że miałyśmy podobny start. Ja zaczynałam od 96 kg. Nadal karmię dziecko co mi daje dodatkowe spalanie, ale też nie mogę sobie pozwolić na obcinanie kalorii. Mogę co najwyżej nadrabiać sportem i zmienić sposób odżywiania. Po pierwszej ciąży to mi włosy garściami zaczęły lecieć jak jadłam mniejsze porcje więc nawet nie próbuję sobie znacznie obcinać.
![]() |
![]() |
#553 | |
Challenge(r) me!
|
Przyznam, ze nigdy nie wpadlam na to zeby po cyklu patrzec jak sie waga waha. Ale tez moje cykle regularnie sie rozjezdzaja, wiec nie wiem czy taki dokladny obraz bym miala. Pol kilo w ciagu dnia to chyba niemozliwe zeby rzeczywiscie przytyc, ale i moja waga nie raz, nie dwa tak pokazala. Grunt nie zalamywac sie i nie "nagradzac" jedzeniem bez umiaru "skoro i tak sie nic nie udaje".
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój ma półtora roku i już niewiele wyciąga ale nadal wyciąga, pamiętam czasy jak piłam 3 butelki wody na dzień i nadal byłam spragniona i podjadanie po nocach. Waga się jako tako trzymała w normie puki mały nie zaczął jeść więcej innych pokarmów. Wtedy też nie mogłam zrzucać bo po 3 miesiącach po cesarce wylądowałam u chirurga i zakazał mi nosić nawet dziecko, a u nas nie ma dobrego podjazdu więc nawet spacery odpadały jak mi ktoś dziecka nie wyniósł. Po pierwszej ciąży to już po miesiącu na rowerze jeździłam na zajęcia gimnastyczne dla mam więc po drugiej ciężko było tak się zastać. A z tym ważeniem to tak mi wpadło do głowy bo przeważnie waga wzrasta u kobiet przed okresem a u mnie to w trakcie owulacji i przed. Mam na to swoją teorię, bo kiedyś wahania cyklu leczyłam suplementując magnez i nie zauważałam u siebie czegoś takiego jak łaknienie na słodkie przed miesiączką. Masz odżywiony organizm = Nie łakniesz tak słodyczy = woda nie zatrzymuje się i są mniejsze wahania. Hormony trochę wpływają na te wahania, ale to właśnie w trakcie owulacji jest ich najwięcej. ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- A tak jeszcze w kwestii ważenia to już pisałam o tym kiedyś. Przyjęło się tak że na diecie nie powinno się ważyć częściej niż raz na tydzień albo raz na miesiąc. A ostatnio czytałam coś przeciwnego, a mianowicie że można się ważyć nawet codziennie jak chcesz, tylko pod warunkiem że właśnie nie nagradzasz się i nie dołujesz za każdym wahaniem wagi. Tak sobie myślę że ja bardziej bym się przejęła jakbym 2 tyg temu i tydzień temu zobaczyła tą samą wagę na liczniku mimo tych 2 tyg starań. Przy mierzeniu codziennym widziałam jak to się waha. Ale są osoby które dołują takie wahania i lepiej żeby się ważyły raz na miesiąc.
![]() |
![]() |
#555 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
U mnie dziś tylko rower. Nawet na spacer nie idę bo pada ciągle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
Zakorzenienie
|
No i dzieć mi smęcił o tych muffinkach że postanowiłam zrobić ale ciasto jogurtowe. Tym razem spróbuję w mini piekarniku elektrycznym. W gazowym zaraz chleb będę nastawiać. Ostatnio w tym małym piekłam brownie i wyszło nawet nieźle. Teraz też się keksówka zmieściła. Podejrzewam że z tej masy mi by babeczki też wyszły ale trochę za dużo jak na babeczki mi wyszło masy. Trochę nie wiem co wyjdzie, bo ciasto bez mąki. W przepisie były 2 budynie ale zamiast tego dodałam łyżkę skrobi ziemniaczanej bo nie miałam budyniu i przepis nie zawierał nic na spulchnienie więc dodałam proszek do pieczenia, teraz się modlę żeby wyszło coś z tego. Jeśli wyjdzie to przepis całkiem zdrowy.
![]() |
#558 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam trening siłowy bez sprzętu. z rozciąganiem i ganianiem dzieciaków to godzina będzie.
Co do ciasta to wyszło ale klapło, ale nie szkodzi bo dzieciaki spałaszowały całą keksówkę. Z tego co widzę na zdjęciach to te jogurtowe to nie wyrastają tylko czasami są nazywane jako sernik bez sera. Ja dodałam trochę proszku do pieczenia więc wyrosło ale faktycznie miało konsystencję sernika. Mama mi powiedziała że powinnam te ciastka zostawiać w piekarniku żeby przestygły to wtedy nie klapną. Moje grzechy na dzisiaj to 2 kromki cieplutkiego chleba z masłem po treningu ![]()
![]() |
#559 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Weekend jedzeniowo bez szału ale też bez tragedii. Wpadło trochę wina ![]() ![]() Dzisiaj wracamy na dobre tory - śniadanie owsianka, lunch - jakieś owoce; obiad - reszta ogórkowej z soboty i chcę przetestować nowy przepis z neta - placuszki twarogowe ale nie z patelni a piekarnika. Zainteresowanym mogę dać znać potem czy dały radę ![]() Szykuje nam się jeszcze wydatek spowodowany odchudzaniem - wymiana obrączek... Mąż przestał nosić tak mu spada, ja noszę z pierścionkiem mniejszym o 4 rozmiary. Dowiadywaliśmy się u jubilera - niby zmniejszyć można o 1-2 rozmiary. My jeszcze chudniemy więc stawiam że docelowo każde będzie potrzebowało z 5 rozmiarów mniejszą... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#560 |
Challenge(r) me!
|
Czesc Wam, u mnie waga w gore.
![]() Michalina, juz tez rozne opinie slyszalam o czestotliwosci wazenia. Szczerze powiedziawszy mysle, ze kazdy powinien robic to co dla niego najlepsze. Jedni sie doluja bardzo wahaniami i rzucaja wszystko, a ja na przyklad gdybym sie nie wazyla codziennie to bym nie miala kopa zeby dalej dzialac. Windows, jak tam pogoda, da sie w koncu wyjsc? U nas po pieknym weekendzie mgla, ze swiata nie widac i bardzo sennie. Praca do 18, chyba dzis oprocz z psem to nie wyjde. Shaylla, wow, no to kolejna osoba z G-B. Pozdrowienia dla meza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
My z mężem po 3 latach zrezygnowaliśmy z noszenia obrączek i już z 10 lat nie nosimy. Niektórych to dziwi ale mieliśmy takie zajęcia że biżuteria bardzo przeszkadzała. Najpierw remont mieszkania które kupiliśmy. Potem u męża się przytyło a nie chciał latać poszerzać a ja miałam prace przeplatane fizyczna z biurową i też przeszkadzało. Noszę tylko na jakieś okazje i to też nie zawsze. Cytat:
Nie dołuj się. Ja jak mi waga bardzo skacze go góry z dnia na dzień to sobie mówię, że przecież nie mogłam zjeść wczoraj 3500 nadprogramowych Kcal. Na obiad dzisiaj kasza i piekę kurczaka w rękawie. Do tego sałatka: sałata, mozzarella, kiełki z rzodkiewki, oliwki, oliwa i otręby.
![]() |
![]() |
#562 |
Raczkowanie
|
Ja to bym nie mogła codziennie sie ważyć - to dla mnie taki stres że się zawsze kilka dni zbieram na odwagę
![]() ![]() A obrączki zawsze nosiliśmy - tak się przywyczailiśmy. Mąż krótko po ślubie często zdejmował w trakcie dnia bo nie mógł się przywyczaić, ale potem to zawsze nosił. Zobaczymy właśnie czy kupimy całkiem nowe czy damy te do przerobienia. Ja nie jestem sentymentalna - w sumie to nawet nie mamy obrączek ze ślubu, bo dostaliśmy nie te co zamówiliśmy. Nie było czasu więc wzięliśmy do ślubu żeby jakiekolwiek były a za 2 dni oddaliśmy do jubilera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 | ||
Challenge(r) me!
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Może warto poczekać że zmniejszaniem do końca roku. Cytat:
Waga się nie przejmuj jeszcze będziesz widziała spadki. Pytanie z innej beczki. Używaliście może szamponu w kostce? Przy zmianie moich nawyków staram się ogólnie inaczej zorganizować i ogarnąć pielęgnację i otoczenia. Chce popróbować trochę bardziej ekologicznie i ekonomicznie żyć. I możliwe że jestem trochę zacofana bo jeszcze nigdy wczesniej o takich szamponach nie słyszałam. Wydajniejsze i lepsze podobno. Jedzeniowo dzis- śniadanie owsianka i kawałek placka ( koleżanki urodziny w pracy były), obiad kasza perłowa z warzywami, kolacja będzie serowo- jajeczna. Z ruchu była praca, jest rower, a będzie jedzcze hula hop. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Zadomowienie
|
Zrobiłam sobie dziś mleko owsiane. Dość ciekawy smak. Chce trochę ograniczyć produkty mięsne i mleczne i poszukać trochę zdrowsze zamienniki.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 |
Challenge(r) me!
|
Ja tez slyszalam o tych szamponach, ale jeszcze nie probowalam. Pomysl wydaje mi sie dobry, szczegolnie ze wzgledu na srodowisko, ale przyznam ze wyobrazam sobie ten szampon jak mydlo, tzn. pierwsze uzycie jest ok, ale pozniej sa nim wlosy i juz nie jest tak fajnie. Ale moze sie myle.
![]() Co do innych mlek to tez probowalam kilku i niestety, nie podchodza mi. Ale ja tylko do kawy pilam, wiec moze gdyby cos na takim mleku zrobic to nie byloby najgorsze. U mnie dzis na kolacje jogurt naturalny z owocami. Obiad byl kaloryczny to i jesc sie wiecej nie chce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja chciałam wypróbować coś innego. Gadałam z sąsiadka o różnych zamiennikach bo ona jest weganką i nawet kilka pomysłów mi się spodobało. Pasztet z fasoli jeszcze chce wypróbować. Kupiłam sobie tez smalec roślinny z cebulką tak na spróbowanie. Idzie ciepło, dnie będą dłuższe to i więcej czasu i ochoty będzie na próbowanie nowości. Tofu też bym spróbowała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 |
Challenge(r) me!
|
Tofu nie trawie.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.