![]() |
#511 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Schudnę w 2021
Myślę żeby do tych dolnych szafek powkładać zamknięte pudełka z różnymi rzeczami. Problem mam z takimi rzeczami które chcę mieć pod ręką: przyprawy, z pojemników też na okrągło korzystam. Dużo ziół trzymam też w szklanych pojemnikach i te lepiej żeby mały się nie czepiał. Na razie dałam mu na przód puszki z fasolą i kukurydzą.
![]() |
#512 |
Zadomowienie
|
Dobry pomysł, a są tam zawleczki do otwierania? Bo dzieciak może je szybko rozpracować.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieciak rozpracował zamknięcia już dawno i w tym właśnie jest problem. Właśnie nastawiłam placki bananowo owsiane. Dodałam do nich dynię. Postanowiłam je upiec w piekarniku. Chleby się też szykują, wieczorem będę piekła. Na podwieczorek zupka z kluskami. Dzisiaj już nic nie zrobię ze sprzątania. Ogarnęłam trochę leki w kuchni ale nie zrobiło się dużo miejsca.
![]() |
![]() |
#514 | ||||
Challenge(r) me!
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Piekny spadek! Gratulacje. Etapy sa fajne, bo jest to odczucie, ze sie cos udalo osiagnac. Tez mam najpierw 7 z przodu, a pozniej bede patrzec. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Muszę wreszcie wypróbować te twoje placki. Przepis wisi i czeka Cytat:
U mnie jutro połówkowe mierzenie. Mam nadzieję że choć małe spadki będą. A i dziś zamówiłam sobie nową bieliznę bo majtki mi z tyłka lecą, a w stanikach to wiatr piszczy, tyle wolnego miejsca mi się tam zrobiło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 |
Challenge(r) me!
|
Kciuki za jutro! Ja sie waze codziennie i waga automatycznie mi sie zapisuje w aplikacji. Nie wiem ile tygodniowo mam spadku/wzrostu, patrze tylko na tendencje. Ostatnio byla wzrostowa niestety, ale poki co sie nie lamie i dzialam dalej.
Milego wieczoru! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej poczytaj o tej bazylii. Ja nie jestem dobrym źródłem informacji jeśli chodzi o to. Ja ostatnio ćwiczyłam na tym plenerowym orbitreku to mi nic nie liczył Mi Band. Cytat:
Co do placków to próbowałam nowy mix taki mój własny. 10 placków z tego wyszło. szklanka płatków błyskawicznych 1 jajo (w przepisie dwa ale miałam tylko jedno) jeden średni banan 2 łyżki gotowanej dyni 2 łyżki oleju rzepakowego do ciasta. Blachę też trochę posmarowałam ale nie dużo. Piekarnik na 180 piekłam 20 min a potem zostawiłam jeszcze 10 min w ciepłym piekarniku. Zjadłam jednego bo resztę dzieciaki spałaszowały. W smaku nawet słodkie i można dzieciom trochę dyni przemycić. Ale co najważniejsze nie tłuste. Przy smażeniu to odsączałam tłuszcz ręcznikami papierowymi. Aha. I jeszcze kaloryczność 100 g tych placków (w przypadku 2 jaj) wychodzi mi 208 Kcal. ---------- Dopisano o 20:34 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Cytat:
Masz wagę analityczną?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2021-04-14 o 19:30 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Też miałam zapytać to co Michalina. Jaką masz wagę?? Ja zapisuje na aplikacji w tel. Nie wolno się poddawać!!! Cytat:
Ja po ważeniu i mierzeniu. W ciągu 2tyg uciekło mi z wagi -1,2kg, biust bez zmian, talia -2cm, pępek -2cm, biodra -1cm, udo -0,5cm. Powoli ale za to do celu. Muszę więcej hula hop kręcić. Tylko czy ja znajdę na to czas? Miłego dnia dziewczyny Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I propos garderoby - jak wspominałam wywaliłam 3/4 szafy. Obecnie mam trochę ciuchów które już są za duże ale w czymś chodzić muszę oraz trochę sprzed 15 lat w które pomału wchodzę, ale jeszcze nie na tyle by pokazać się światu. Nie mam nic w swoim rozmiarze, nawet nie wiem jaki mam obecnie rozmiar ![]() Byłam wczoraj w Lidlu - wzięłam spodnie rozm 42 i sweterek rozmiar M. Byłam pewna, że będą za małe i będę oddawać. Okazało się że są dobre! Wiem, że w Lidlu ciuchy wypadają większe, ale to i tak dla mnie sukces kupić coś w "normalnej" rozmiarówce! Cytat:
![]() ![]() Idę robić śniadanie - twarożek z rukolą i chlebem razowym. Na lunch będzie sałatka owocowa. Na obiad stary domaga się schaboszczaka ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to miły spadek na ![]() Ja chyba nie powinnam się ważyć w tym tyg, ale dzisiaj jest lepiej jak wczoraj. Można powiedzieć że waga stoi od jakiegoś czasu. Chociaż mam podejrzenie, bo ostatnio więcej soli mam w diecie, śledzik, makrela, wczoraj jeszcze mąż przesadził z przyprawą do gyrosa w mięsie. Zwiększyłam też objętości warzyw co mi nie zaszkodzi raczej. Ale nadal się ważę codziennie. Moja mama uprawia dynie i cukinie i w zeszłym roku skroiłam to i gotowałam do zamrażarki. Trochę żałuję że tak bo teraz zrobiłabym co innego z tych dyni, np gotowane na parze albo pieczone, ale dobre i to. Dodaję dzieciakom, do owsianki, do koktajli i gdzie się da. Zamroziłam tych dyń z 5 w sumie takich dużych + robiliśmy zupy, sosy na bieżąco. Cukinie na bieżąco schodziły. Mam jeszcze 2 duże porcje tych dyń i kilka sosów w słoikach. Na sosy i zupy mieliłam razem z pestkami. Cytat:
![]() Ostatnio przymierzałam moją ulubioną różową kamizelkę odblaskową na rower i pasuje ![]() Syn domaga się muffinek. Nigdy nie piekłam.
![]() |
![]() |
#521 | ||||
Challenge(r) me!
|
Dzien dobry, u nas dzis piekna pogoda, ptaki spiewaja, chce sie isc na spacer. Pracuje do 15, wiec mysle ze pozniej sie wybiore.
Tak, dostalam "w nagrode" za przejscie na diete - Omron Viva. Wspolpracuje z aplikacja Samsung Health. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 |
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio kupiłam wagę ale zwróciłam, bo na początku wydawała się ok ale jak zważyliśmy mojego męża to się okazało że mięśnie i tłuszcz wychodzi 109 %, a do tego jeszcze kości, narządy. Potem zaczęłam się uważniej przyglądać i ciągle mi wykazywało że nawodnienie niewystarczające, gdy piję po 2 - 3 l wody dziennie + inne płyny. Najlepiej jak przestawiłam sobie na tryb sportowca. Na logikę pomiary powinny być te same (skoro mierzą cię elektrody), tylko zmienia się zapotrzebowanie i kilka innych parametrów. A waga dodała mi jakieś 5 % mięśni, odjęła tłuszcz, dodała nawodnienia. Ostatecznie oddałam bo mój mąż zamiast się zmotywować żeby schudnąć to był zadowolony że mu wyszło 68 % mięśni nie wiem skąd.
Apropo kupowania w rozmiarach XXL. Może ja nie miałam takich problemów z kupowaniem na siebie ale czasami chciałam coś kupić na mojego męża i dużo razy mi się zdarzała taka sytuacja, szczególnie na bazarach. Przykładowo, widzę koszulkę która mi się spodobała i chcę kupić mężowi, pytam o rozmiar większy, albo dwa rozmiary większą, a sprzedawca mi podaje i szuka zupełnie inny krój, kolor, po prostu podaje mi nie taką koszulkę tylko wszystko co ma w tym rozmiarze i czasami wciska na siłę coś czego nie chcesz. A ja chciałam taką konkretną koszulę a nie te inne które mi się nie podobały. Tak jest prawie za każdym razem jak coś chciałam kupić dla męża. Jeszcze walczę o te muffinki ale chyba mi nie wyjdą.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2021-04-15 o 10:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W "większych" czasach stacjonarnie sobie i mężowi kupowałam głównie w C&A i H&M. Czasami zamawiałam w BonPrix - w tych sklepach można znaleźć całkiem fajne ciuchy w większych rozmiarach, niekoniecznie babciowo-dziadkowe. Muffinki są super wdzięczne bo zawsze wychodzą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 |
Kobieta zimowa
|
Zajrzałam się przywitać
![]() Czytam wątek i podziwiam Wasze wyniki ![]() Ja już prawie zrzuciłam nadwyżkę okołoświąteczną ![]() Do południa pilnuję zdalnego nauczania dziecka, bo zaczęło prowadzić podwójne życie w sieci w czasie lekcji ![]() Wczoraj miałam kontakt z osobą z możliwym covidem, dziś będzie robić test, oczywiście dowiedziałam się po 20 minutach siedzenia 1.5 m ode mnie ![]() A już się cieszyłam, że wreszcie od 2 dni mniej kaszlę ![]() Wracając do tematu ![]() ![]() Wróciłam do okna żywieniowego w g. 11- 19, bo muszę zjeść przed wyjściem do pracy i szybko po powrocie. To się u mnie sprawdza.
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2021-04-15 o 11:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak nie zawsze wychodzą, bo nie wyszły. Nie wiem co poszło nie tak. Nie upiekły się w środku. Piekarnik wzięłam duży z termoobiegiem, bo gazowy nieprzewidywalny na takie wypieki. Może powinnam piec w małym piekarniku, ostatnio bułeczki i brownie mi wyszło w nim, tylko że te babeczki by się nie zmieściły. Albo może powinnam robić tak jak mój mąż, jak coś piecze to podgrzewa gazowy na 20-30 st więcej niż w przepisie.
![]() |
![]() |
#526 |
Kobieta zimowa
|
Michalina
a z jakiego przepisu piekłaś muffinki ? Ja mam taki bazowy od lat, zawsze wychodzą, chyba, że wrzucę za dużo owoców ![]()
![]() |
#527 | |
Zakorzenienie
|
U mnie na obiad dzisiaj pstrąg łososiowy z piekarnika i kasza gryczana. Tak apropo za tego pstrąga to się płaci prawie drugie tyle za kg za wyraz "łososiowy" od normalnego pstrąga ale ostatnio kupiłam tego zwykłego i dla nas ok. ale dzieciaki nie bardzo. Trochę ościsty się okazał.
Syn powiedział po zjedzeniu dwóch muffinek, że chce następnym razem inne babeczki, ale nie spodobała mu się czekoladka 50% w środku. Hiver Coś kojarzę, że moja znajoma przeszła na tą dietę przeciwzapalną. Nie znam dokładnie tematu, ale u niej wykryto bardzo złośliwego raka piersi jakieś 7 lat temu, na którego zresztą w bardzo młodym wieku umarły jej mama i babcia. Zwalczyła raka, ale jako profilaktykę zalecano jej pozostać na tego typu diecie już na stałe. Więc to skutkuje jak ktoś się przyłoży. ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Cytat:
https://kuron.com.pl/artykuly/przepi...i-z-czekolada/ Możliwe że piekarnik zawinił. Rzadko używam tego elektrycznego.
![]() |
![]() |
#528 | |
Kobieta zimowa
|
Cytat:
Mam taki przepis na muffiny: 1-sza miska, skladniki suche: 2 szklanki (mam taką z uchem) mąki 1/2 szkl. cukru 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody (jeśli chce mi się przesiać mąkę, to daję po 2/3 łyżeczki proszku i sody). 2-ga miska: 2 jajka rozbełtane niepełna (1 cm od brzegu) szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju (daję rzepakowy) 1 łyżeczki esencji waniliowej Wymieszać zawartość każdej miski oddzielnie a potem suche do mokrych i tylko do połączenia składników drewnianą łyżką (lub z tworzywa), nie za długo, nie miksować. Mnie zawsze gorzej wychodzą, kiedy zbyt dokładnie wymieszam. Dodać 1 szklankę pokrojonych owoców. Jeśli owoce kwaśne np. truskawki, to można dać 2/3 szklanki cukru lub później posypać cukrem pudrem. W wersji bardziej babeczkowej zamieniamy jogurt na mleko, a olej na masło, ok.1/2 kostki rozpuścić i wystudzić, też przy ciemnych muffinkach i dodatkowo 2 łyżki mąki zamieniamy na kakao. Bardzo dobre wychodzą ciemne z łyżeczką dżemu w środku. Piekę w 180 st. góra dół teraz, w poprzednim piekarniku 170 st z termoobiegiem ok.30-40 minut. Jako całe ciasto jogurtowe z owocami na wierzchu i czasem kruszonką, piekę w 190 st. i ok. 1h.
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2021-04-15 o 12:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydłużyłam i piekły się prawie godzinę, bo jakieś takie blade z wierzchu były. Dzięki za przepis. Zapisałam sobie, ale raczej na razie nie prędko zrobię muffinki. Może spróbuję kiedyś w małym piekarniku, tam dobrze mi wychodziły bułki twarogowe. Ja lubię ciasta z kakaem i ciemne ale mój starszy syn nie chce jeść żadnego ciemnego ciasta, ani nic z kakaem. Następnym razem spróbuję ciasteczka owsiane zrobić. Te to myślę że przejdzie nawet w gazowym piekarniku. Kiedyś piekłam w nim podobne ciasteczka.
![]() |
![]() |
#530 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja robię podobnie - jogurt czasami zmieniam na kefir czy maślankę. I dodaję rózne owoce sezonowe, zimą mrożone (bez rozmrażania). Czasami dodaję też rozgniecionego banana. Ogólnie zależy co mam i na co mam ochotę - wychodzą zawsze. Mam foremki silikonowe - takie nie za duże - bardzo szybko się pieką, nie potrzebuję tych papierków. A na słono polecam te: https://kuchnialidla.pl/muffiny-o-smaku-pizzy Są mega, nawet na drugi dzień świetnie smakują. Idealnie sprawdzają się do pracy albo na piknik. No i do środka oczywiście można dać co nam zalega w lodówce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 |
Kobieta zimowa
|
Michalina
A te ciasteczka to z dużych kawałków płatków owsianych? U mnie nie chcą takich, tylko z dokładnie zmielonych, coś w rodzaju ciastek digestive, jakbyś miała taki sprawdzony przepis, to poproszę. Mam plan, żeby do lata wyjść całkiem ze sklepowych słodyczy poza czekoladą w ograniczonych ilościach, ale muszę czymś je zastąpić, bo inaczej dziecko i mąż się zbuntują ![]() ![]()
![]() |
#532 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Super z tymi spodniami. Ja też poluje na jakieś fajne spodnie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do nauki to wiem że łatwo nie ma. Moja dwójka Doprowadza mnie czasem do szału ale i tak lekcje muszą być odrobione. A o tej diecie nie słyszałam więc nie wypowiem się. Michalina to pewnie dużą zamrażarkę masz że to wszystko pomieściłas. Ja kiedyś dynie sialam ale tylko zabrała mi za dużo miejsca i ciężko było kosić trawnik bo rozrosła się jak szalona a miała tylko jedna malutka dynie. Zniechecilam sie tym. Za to cukinię mam co roku ale nigdy nie mrozilam. W słoiki leczo bezmięsne robiłam. U mnie dziś na śniadanie jogurt z musli i owoce. Obiad- makaron z warzywami, kolacja- jajko i ser. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 | |
Kobieta zimowa
|
Cytat:
![]() Kiedyś zrobiłam na słono z cheddarem z książki Nigelli Lawson i dodałam szynkę. Też mam silikonowe, okrągłe pojedyncze i w formie po 6 w ksztalcie serduszek, super są, można myć w zmywarce. I takie z powłoką na 12 sztuk na papilotki. U mnie balkonie róże przecięte (bo w końcu kwitną forsycje) i wypuszczają listki, a ziemia po nocy oprószona śniegiem, bo od kilku dni codziennie śnieg z deszczem. Idę gotować zupę na 2 dni , bo jutro znów do wieczora w pracy i na dziś placki albo nalesniki dla dziecka, mąż ma jeszcze spaghetti z wczoraj, ja zwykle jem tylko 1 danie. Zważę się w weekend, zobaczymy.
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2021-04-15 o 13:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#534 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam przepis ale nie jest sprawdzony. Właściwie to dopiero od tego roku piekę więcej więc większość to nowości. Mały zjada te grube ale duży wybrzydza. Mimo to spróbuję na grubych zrobić ale na razie spasuję. Windows Mam normalną zamrażarkę taką jak jest w dużej lodówce. Tyle że te dynie i inne rzeczy to na bieżąco się zużywało. W pewnym momencie było tak że cała szuflada to była dynia.
![]() |
![]() |
#535 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 | |
Kobieta zimowa
|
Cytat:
![]() Mojej córce np. w czasie zdalnych lekcji przeszkadza, kiedy coś robię w kuchni ![]() Zajrzałam do moich ubrań na imprezy ![]() Oczywiście nie schudnę do tego czasu tyle, ile chciałam ![]() Chciałabym kilka kg mniej na wadze za 3 miesiące, w połowie lipca, wtedy mam zamiar pojechać w sprawach zdrowotnych do innego miasta.
![]() |
![]() |
#537 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I też uważam że zdrowie jest najważniejsze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 |
Zakorzenienie
|
Ej no chyba mamy cały rok na schudnięcie, no nie.
Ja trochę sobie ogarnęłam jedną szafkę w kuchni. Okazało się że mam dużo kaszy gryczanej kupione, ze 4 kg nazbierałam po szafkach. Pochowałam kurtki i przesortowałam eleganckie ciuchy. Nie miałam ich na sobie od lat bo jedyne okazje gdzie były potrzebne to jak byłam w ciąży albo się nie mieściłam w nie. Poskładałam też sterty upranych cuchów. Odkurzanie, zmywanie itp. W międzyczasie dzieciaki mi porozwalały wszystkie zabawki, książeczki, misie. Kupiłam kiedyś coś takiego tylko dużą. Fajna sprawa przy sprzątaniu. https://selero.pl/pl/p/Mata-worek-na...iABEgKwxPD_BwE Chyba muszę spasować z tymi słodkościami dla dzieci. Niby zjadam tylko trochę na spróbowanie tego co robię, ale potem jak nie dojadają to szkoda mi wyrzucać i coś tam dojadam nawet jak nie mam specjalnie ochoty. Dzisiaj na podwieczorek zrobiłam koktajl z kaszy gryczanej która została z obiadu i z jabłek. Do tego kiełki, trochę sezamu i mleko. Wyszło całkiem niezłe. kasza gryczana jakieś 3 łyżki gotowanej kiełki z pszenicy 2 łyżki jedno jabłko łyżka sezamu zmielonego mleko jakieś 200-250 ml.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2021-04-15 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj rano wykonywałam gimnastykę i aktywności dla maluchów. Chyba wolałabym dla przedszkolaków zajęcia zdalne, bo jak czytam z kartki te wysłane przez wychowawców to mi się syn szybko rozprasza, a jak coś włączam na youtube to coś tam udaje się zrobić.
Na obiad jeszcze została nam ryba i zrobię ją z ryżem ale mam plan żeby zrobić ryż z jabłkami i cynamonem. W przepisach jest żeby ugotować ryż na mleku. Da się to jakoś zrobić żeby nie stać 40 min przy garach mieszając?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Michalina83 Czas edycji: 2021-04-16 o 11:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 |
Zakorzenienie
|
Moja mama to ten ryż robi na wodzie ale na wodzie to tylko takie węglowodanowe danie. Ostatecznie podgotowałam ryż na wodzie i jak stawiałam do pieczenia to zalałam mlekiem.
warstwa ryżu wymieszana z mlekiem, rodzinkami i cynamonem, warstwa jabłek startych cienka warstwa ryżu z jogurtem i posypać cynamonem. Wszystko w naczyniu żaroodpornym i do piekarnika na 30 min na 180 st. Wyszło dosyć apetycznie jak ciastko. Zrobiłam dzisiaj jeszcze trochę ćwiczeń, wykroki, wykopy, przysiady, ogólnie zestaw ćwiczeń na stojąco. Oczywiście jednego dzieciaka niechcąca kopnęłam bo podszedł, drugiego walnęłam w nos i tyle z mojego treningu.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.