![]() |
#211 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Kobieca i męska energia.
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
uparta chmura
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89108499]Z ciekawości zajrzałam przed chwilą na stronę sklepu Smyk. Zabawki podzielone ze względu na funkcję a nie płeć. W kategorii zabawki edukacyjne na większości brak zdjęć sugerujących dla jakiej płci miałby być to gadżet, jeżeli już to zdjęcie i chłopca i dziewczynki. W pojedyńczych egzemplarzach rzeczywiście zdjęcie tylko np dziewczynki choć na zestawie do eksperymentów fizycznych. W kategorii ubrania która rzeczywiście jest podzielona na płeć jak dla mnie i po jednej i po drugiej stronie kolory dość stonowane powtarzające się u jednej i drugiej płci.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Oczywiście. Nawet reklamy na mini mini np kolejka Tomek i przyjaciele, a w reklamie dziewczynka się nią bawi, tak samo w sklepach nie ma podziału zabawek na płeć, tylko kategorie.
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
To ciekawe, bo po wejściu w kategorię "Zabawki I gry" na smyk.com wyświetla mi się "zabawki dla dziewczynek" i "zabawki dla chłopców".
https://www.smyk.com/zabawki-dla-dziewczynki.html EDIT. https://www.smyk.com/zabawki-gry.html Proszę, do wyboru "bestsellery", "dla dziewczynki" I "dla chłopca". Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
To boldly go where no man has gone before. Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię. Edytowane przez Limonka2738 Czas edycji: 2022-02-07 o 22:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Rozeznanie
|
Upss
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89107972]Sama sobie znajdź jeśli cię to interesuje
![]() Sądzę, że ten % jest wystarczająco duży, by opłacało się produkować ubrania "męskie" na ludzi o takich wymiarach, skoro ja mając takie wymairy (160 wzrostu, ~60 w talii, 80parę-90 w tyłku i cyckach) mam większość ubrań "męskich" i na mnie pasują.[/QUOTE] A dlaczego nagle to maja być ubrania męskie, o takich kształtach? Przecież podział jest be i fuj. No jakby ten % osób płci męskiej o kobiecych kształtach ciała był wystarczająco duży, to by takie ubrania się opłacały i były produkowane i sprzedawane. Jakoś nie ma. Opłacalność jest głównym i 100% bezwzględnym wyznacznikiem dla producentów i sprzedawców. ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Cytat:
A potem jakoś nagle się zmieniło. Swoją droga jak ktoś ma problem z kolorami to przecież może swoim, oraz wszystkim znajomym dzieciom i całemu otoczeniu przemycać info, ze różowy to kolor nadmanganianu potasu a niebieski to lakmus w kwaśnym odczynie, a jak odczyn jest inny to kolor tez się zmienia. Wszyscy wyniosą z tego jakaś korzyść życiowa, bez względu na płeć, a dzieci lubią takie wklejki.
![]() |
![]() |
#216 |
BAN stały
|
On sobie nic nie robi z podziałów:
https://www.instagram.com/markbryan9...c4WNO6tYAnEMkk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89108947]Zajrzałaś chociaż na tą stronę żeby zobaczyć jak ten podły podział wygląda czy sobie darowałaś bo przecież wystarczy że w fachowej literaturze feministycznej napiszą ze tak jest i bierzesz to za pewnik? Proszę, zdjęcie z podziałem kategorii Smyka. Tych podstawowych czyli pierwszych bo do tego co przesłała Limonka trzeba się przeklikać a więc nie jest to sklepowy standard a jedynie opcja. Załącznik 7767176
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Mi dosłownie wyskoczyło od razu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#220 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Załącznik 7767183 Dla mnie i kolorystycznie i rodzajowo to bardzo neutralne produkty. I nie przeczę że znajdziemy na stronie Smyka zdjęcia dziewczynek księżniczek tylko dlaczego ich ma nie być skoro część dziewczynek właśnie tymi księżniczkami chce być? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a Czas edycji: 2022-02-08 o 11:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89109143]Limonka a tak szczerze uważasz że te zabawki które są w kategorii dla dziewczynki to serio takie wzmacniające stereotypy? Wszystkie w różu i cekinach?
Załącznik 7767183 Dla mnie i kolorystycznie i rodzajowo to bardzo neutralne produkty. I nie przeczę że znajdziemy na stronie Smyka zdjęcia dziewczynek księżniczek tylko dlaczego ich ma nie być skoro część dziewczynek właśnie tymi księżniczkami chce być? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Ja tylko mówiłam o tym, że podział w ogóle istnieje. Co już jest słabe. https://www.taniaksiazka.pl/bajki-dl...gaAiKUEALw_wcB To takie przykłady dosłownie pierwsze z brzegu, ja naprawdę nie szukam specjalnie, bo nie siedzę w temacie w ogóle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#222 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Rozeznanie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;89109143]Limonka a tak szczerze uważasz że te zabawki które są w kategorii dla dziewczynki to serio takie wzmacniające stereotypy? Wszystkie w różu i cekinach?
Załącznik 7767183 Dla mnie i kolorystycznie i rodzajowo to bardzo neutralne produkty. I nie przeczę że znajdziemy na stronie Smyka zdjęcia dziewczynek księżniczek tylko dlaczego ich ma nie być skoro część dziewczynek właśnie tymi księżniczkami chce być? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] A ty wszystko musisz tak negować? Strasznie agresywna jesteś ![]() Specjalnie dla ciebie, analiza: Kategorie dla dziewczynek: - niemowlęce - lalki i akcesoria - artystyczne i kreatywne - odgrywanie ról - pluszaki - klocki Kategorie dla chłopców: - niemowlęce - klocki - samochodziki i pojazdy - edukacyjne - figurki - warsztat i narzędzia Tylko dwie kategorie się pokrywają. Dlaczego "warsztat i narzędzia" jest tylko w kategorii dla chłopców? Dziewczynki też lubią takie zabawki. Dlaczego "edukacyjne" są tylko w dziale dla chłopców? Dlaczego "pluszaki" i "odgrywanie ról" są tylko w kategorii dla dziewczynek? Bo chłopcom nie przystoi bawić się w dom? Kategoria odgrywanie ról dla dziewczynek, przykłady stereotypowych zabawek: - Przybory kuchenne ze stolnicą, - Pani Domu, pralka, żelazko, deska do prasowania, zestaw z akcesoriami - mikser ręczny - suszarka na pranie, drewniana zabawka - zmywarka do zabawy - deska do prasowania z żelazkiem, drewniana zabawka Ojej, ciekawe czemu takiej kategorii zabawek nie ma "dla chłopców" ![]() ![]() Wydaje mi się żę ty nadal nie rozumiesz o co chodzi. Taki podział zabawek na płeć jest zupełnie niepotrzebny, zabawki NIE MAJĄ płci. Edycja: wrzucam screen z głównej strony "Zabawki i gry", bo ktoś tu insynuuje że ten podział na płeć jest jakoś ukryty ![]() Edytowane przez Sally1642 Czas edycji: 2022-02-08 o 13:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a Czas edycji: 2022-02-08 o 14:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;89107972]Sama sobie znajdź jeśli cię to interesuje
![]() Sądzę, że ten % jest wystarczająco duży, by opłacało się produkować ubrania "męskie" na ludzi o takich wymiarach, skoro ja mając takie wymairy (160 wzrostu, ~60 w talii, 80parę-90 w tyłku i cyckach) mam większość ubrań "męskich" i na mnie pasują.[/QUOTE] Sorry ale już to widzę, jak przy wymiarach 60 talia/90 biodra pasują ci męskie spodnie. Jak ktoś lubi ubrania worowate to się ubierze, ale dopasowanej marynarki, koszuli czy dżinsów na pewno nie, nie przy takiej sylwetce.
![]() |
#226 | |
uparta chmura
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#227 |
Rozeznanie
|
taka_ona86, ja kończę dyskusję bo jak kulą w płot. Pisałam już wcześniej dlaczego taki podział jest zły i prowadzi do pogłębienia stereotypów płci które mają negatywny wpływ na dzieci jak i dorosłych, niezależnie od płci.
Skoro ty tego nie rozumiesz (albo nie chcesz zrozumieć z jakiegoś powodu) to trudno. Badania na ten temat są i to potwierdzają a ty nadal swoje. Trochę jak rozmowa z foliarzem / plaskoziemcem, ktoś pokazuje badania a on nadal obstaje przy swoim. Mam nadzieję że żadne bliskie tobie dziecko nie będzie wyśmiane z powodu tego że bawi się zabawką "przeznaczoną do drugiej płci". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Konto usunięte
|
Byłam dziś w carrefour i podziału brak - wszystko ułożone kategoriami.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89111628]Byłam dziś w carrefour i podziału brak - wszystko ułożone kategoriami.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Carrefour jest za mały, żeby stosować podział. W hipermarketach typu Auchan, gdzie jest dużo miejsca, to ten podział wciąż jest aktualny. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#232 |
uparta chmura
|
Kiedyś byłam w lekkim szoku, będąc u koleżanki która ma dwoje dzieci ze znaczną różnicą wieku i po starszej córce miała wypasione różowe kabrio z zestawu z Barbi, naprawdę porządne i nie zniszczone i powiedziałam jej że super będzie dla jej synka teraz (miał może ze dwa 2 lata) a ona taka obruszona, że chyba zwariowałam, przecież on jest różowy
![]() Tak samo kiedyś znajoma, zresztą sporo ode mnie młodsza, wyskoczyła z tekstem o moim dziecki- czy diabełek już wygoniony (,chodziło jej o chrzest xD) serio, a jeszcze całkiem inna pytała czemu nie mam czerwonej wstążeczki w wózku, że jej dziecko było zauroczone i ona dzwoniła szybko do ciotki i ciotka jakieś jajka rozbijała. I to były młode 30letnie dziewczyny po studiach, nie jakieś starsze ciotki klotki. Z
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle bardzo nie lubię skrajności, a osoby od twierdzeń typu "nie ma różnicy między kobietą i mężczyzną" często mają takie poglądy, że bałabym się żyć w ich świecie. Bo "tolerancja" idzie tylko w jedną stronę. Jeśli odnajdujesz się w tym tradycyjnym podziale płci to niby od razu kierujesz się stereotypami, jesteś ciemiężona przez mężczyzn i nie myślisz samodzielnie. ![]() Z mojej perspektywy to wymyślanie problemów na siłę, bo serio każda grupa społeczna mogłaby zbudować sobie teorie, jak to społeczeństwo ją ciśnie stereotypami. Tymczasem moim zdaniem i tak idziemy w lepszą stronę i każdy naprawdę ma dużo możliwości na wyrażanie siebie i bycie sobą. Wiadomo, że zawsze będą jakieś kwasy, bo ludziom się nigdy w 100% nie dogodzi, ale to po prostu życie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To tak jakbyś powiedziala, po co się szczepić na ospę, przecież tej choroby już nie ma. Ano nie ma, ponieważ ludzie się szczepią. Mylisz przyczynę że skutkiem Masz prawo wyrażać siebie jak chcesz, ponieważ inni włożyli w to wysiłek, wywalczyli i wciąż walczą. X lat temu prawo kobiety do głosu było uznawane za przesadę, prawo własności dla kobiet, wczesniej zniesienie niewolnictwa, nieprzynalezemie do religii itd. To były poglądy ekstremalne. I to dzięki ludziom którzy je wyrażali przesuwają się granice w kierunku wolności Sent from my BV9800Pro using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
[1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;89113619]Tylko dlatego, że ci ludzie, których poglądy są dla Ciebie zbyt ekstremalne, odwalili cała robotę i te zmiany popchnęli do przodu. Właśnie wytykając nierówności i stereotypy.
To tak jakbyś powiedziala, po co się szczepić na ospę, przecież tej choroby już nie ma. Ano nie ma, ponieważ ludzie się szczepią. Mylisz przyczynę że skutkiem Masz prawo wyrażać siebie jak chcesz, ponieważ inni włożyli w to wysiłek, wywalczyli i wciąż walczą. X lat temu prawo kobiety do głosu było uznawane za przesadę, prawo własności dla kobiet, wczesniej zniesienie niewolnictwa, nieprzynalezemie do religii itd. To były poglądy ekstremalne. I to dzięki ludziom którzy je wyrażali przesuwają się granice w kierunku wolności Sent from my BV9800Pro using Tapatalk[/QUOTE]Jasne, tylko szkoda, że część tych osób zapomniała, że niektórzy ludzie wybierają tradycyjny model życia, związku itp. z własnej woli, a nie z powodu uciemiężenia. Dla mnie każda skrajność jest zła i trochę dziwi mnie to, że te najbardziej wyzwolone wizażanki mają tak duży brak tolerancji dla kobiet, które dobrze czują się w tym tradycyjnym, stereotypowym stylu życia. Nie piszę tutaj konkretnie o sobie, bo moje życie wygląda jak połączenie obu tych poglądów, ale właśnie taką tendencję widzę na wizażu - tolerancja działa tylko w jedną stronę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...) – Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus. Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow Edytowane przez j_fly Czas edycji: 2022-02-11 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
[1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;89113619]Tylko dlatego, że ci ludzie, których poglądy są dla Ciebie zbyt ekstremalne, odwalili cała robotę i te zmiany popchnęli do przodu. Właśnie wytykając nierówności i stereotypy.
To tak jakbyś powiedziala, po co się szczepić na ospę, przecież tej choroby już nie ma. Ano nie ma, ponieważ ludzie się szczepią. Mylisz przyczynę że skutkiem Masz prawo wyrażać siebie jak chcesz, ponieważ inni włożyli w to wysiłek, wywalczyli i wciąż walczą. X lat temu prawo kobiety do głosu było uznawane za przesadę, prawo własności dla kobiet, wczesniej zniesienie niewolnictwa, nieprzynalezemie do religii itd. To były poglądy ekstremalne. I to dzięki ludziom którzy je wyrażali przesuwają się granice w kierunku wolności Sent from my BV9800Pro using Tapatalk[/QUOTE]Ok, ale jeśli już iść tym tropem - wszyscy jesteśmy sobie potrzebni. Te stereotypy i schematy mają swoje funkcje społeczne. Dają uproszczony obraz świata i porządkują go na tyle, że nasz gatunek ludzki po prostu działa. Tacy jesteśmy. Gdyby każdy miał wymyślać siebie na nowo to trwałby chaos i prawdopodobnie nie bylibyśmy w stanie zapewnić sobie przetrwania. Co jakiś czas nadchodzą zmiany, ale żeby się przyjęły potrzeba aprobaty większości i lat na przyswojenie nowego porządku. Mi się wydaje, że i tak ludzkość pędzi z tymi zmianami i rozwojem. Może czasem próbuje się nadać temu zbyt szybkie tempo, przez co pojawia się wiele skrajności i konfliktów. Ogólnie to jest złożony temat i na pewno wychodzi poza coś więcej niż "bo ja, bo ty". Wydaje mi się też, że wiele kobiet wciąż preferuje styl mężczyzny, który ma w sobie jakieś cechy dominujące i jest po staremu męski. Że ta zmiana "równouprawnienia" nie została jeszcze przyswojona w standardowej wersji, a co dopiero jakieś zaprzeczanie płci. Skąd niby ogromna popularność romansów mafijnych? Kiedyś sięgnęłam po jakiś bestseller i myślę, że te "fantazje" dużo mówią o podświadomych pragnieniach. Ten typ faceta, który wie, czego chce, zrobi wszystko, by to osiągnąć, będzie opiekować się swoją kobietą, ale będzie też nieraz szorstki i brutalny w obyciu. Nie można przeżyć ileś dziesiątków lat w jakiejś myśli kulturowej, a potem nagle ot tak, przewrócić ją na drugą stronę. Natomiast zbyt skrajne forsowanie pewnych rzeczy może przynieść odwrotny skutek i uskrajnić też drugi biegun. Rozumiem, że zwolennicy myśli "mężczyzna i kobieta to to samo" walczą o swoje i pewnie tak musi być, tak jak zwolennicy bardziej tradycyjnego podejścia będą stawiać opór. Czas pokaże jaka postawa zwycięży. Sama jestem ciekawa co przyniesie przyszłość, bo może okazać się zaskakująca. Musimy też postawić sobie pytanie - po co to wszystko? Żeby ludziom żyło się lepiej i szczęśliwiej? Wiadomo, że nigdy nie będzie sytuacji, gdy zadowoli się wszystkich. Odważna teza: czy kobieta, która nie miała prawa do głosowania i była zdana na męża była mniej szczęśliwa od współczesnej kobiety, która robi karierę i jest singielką? Jestem pewna, że mimo zmiany sytuacji obie doświadczają tych samych emocji, ale z różnych powodów. Frustrują je inne rzeczy, radują inne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Pociąg seksualny/romantyczny wynika z natury człowieka i płci w tym kontekście nie da się olać (poza osobami pan), ale natura nie napisała konstytucji uznającej tylko małżeństwa różnopłciowe, nie stworzyła jogurtów dla mężczyzn i różowych odkurzaczy dla dziewczynek, nie przypisała też żadnej płci określonych kolorów czy fasonów i nie zdecydowała, że tylko męskie ciuchy będą miały porządne kieszenie - co jest złego w dyskusji o (nie)zasadności tych zjawisk? Myślicie, że ktoś z Zary przeczyta ten wątek i wymiesza Wam jutro męskie portki z damskimi? ---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez chacaos Czas edycji: 2022-02-12 o 00:04 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Karierowiczka może być sfrustrowana brakiem awansu czy singielstwem. Kobieta żyjąca w patriarchacie w Indiach będzie sfrustrowana gwałtem małżeńskim i niemoznoscia odejścia i decydowania o swoim życiu. Tak, obie mają inne frustracje, jednak nie są to frustracje o jednakowej wadze Sent from my BV9800Pro using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() [1=b7c523c48d685fff13c5db5 a9d3e58ccf0b35a9f_65555d0 8413b4;89114455]Kobieta karierowiczka może po prostu nie zagłosować i znaleźć sobie męża, który będzie jak utrzymywał. Ma wolność wyboru. Dla drugiej uslugiwanie mezowi było jedyna możliwa droga przetrwania - ten wybór dla niej nie istniał. [/QUOTE] Ale jeśli człowiek nie zna alternatywy, coś jest dla niego normą i najbliższą codziennością - postrzega to w inny sposób. Ja wiem, że to trudny temat, szczególnie z naszego kulturowego punktu widzenia. Niemniej naprawdę wydaje mi się, że trudno porównywać różne epoki/kultury w czarno-biały sposób. Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.