![]() |
#241 |
Przyczajenie
|
Dot.: serce czy rozum
"jednak nawet w takiej sytuacji jest mozliwy kompromis gdyby tylko wykazal minimalne checi"
I tu jest pies pogrzebany hehe. Może nawet w tym miasteczku nieopodal gospodarstwa by coś wynajął , ale nie. U mamci najlepiej 🙈 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie. Nic (z tego co opisujesz) nie jest normalne. Pranie mózgu starszemu synowi, jedno wspólne konto z dostępem dla całej rodziny... Byłam zatrudniona u rodziców po studiach, bo potrzebowali i zdrowo wygląda to tak, że ja sobie mieszkałam na wynajmowanym, dostawałam od nich normalnie stawkę za pracę (rynkową), miałam umowę, odprowadzane składki i swoje pieniądze. W każdej chwili mogłam się zabrać, złożyć wypowiedzenie i wyjść. Każdy chce dobrze dopóki rodzice żyją. Naprawdę, może będziesz tym jednym szczęściarzem na tysiąc, że się rodzeństwo nie upomni, ale budowanie na tej podstawie swoich planów życiowych nie jest rozsądne.
![]() |
![]() |
#243 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo ja tu poza tym ze tak jego rodzice chca nie widze ŻADNYCH argumentow na to zeby musial tam mieszkac Wiesz zrozumialabym jakby np mial tam matke na wozku inwalidzkim I nikogo w domu do pomocy to ok rozumiem ze by sie mogl czuc zoobowiazany byc tam na miejscu do pomocy ale w tym momencie nie widze takiej potrzeby skoro rodzice sa zdrowi ojciec tego doglada to w czym problem?po co on tam 24/7? Jakby cos tam sie zadzialo to by mogl podjechac w 15-20min nic by sie nie stalo chyba? Dla mnie takie wymuszenie bycia w domu I przy farmie non stop brzmi jak niewolnictwo Ps.a jak oni sobie radza z ta farma jak on jedzie do ciebie I zostaje na noc?
z wizazem od 12.2004 Edytowane przez xfrida Czas edycji: 2025-06-22 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem osobą, która za każdym razem przed zakupem nieruchomości sprawdza, czy jest ona na terenach zalewowych, więc nie, nawet jakby to był idealny związek i najzdrowsza rodzina na świecie i teściowie certyfikowani przez 9 na 10 psychiatrów to bym zaproponowała mieszkanie na dwa domy. Obserwowałam i rozmawiałam z ludźmi z terenów zalanych i podziękuję. Podziękuję za wynoszenie całego dorobku życia na górne piętro, wywożenie samochodów, kombajnów i czego tam jeszcze na wyższe tereny, stres i przygody z serii "nie śpię, bo odświeżam stan wysokości wody na najbliższym mi punkcie pomiaru", "czy mogę iść spać i nie obudzę się odcięta od świata". ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
Mają demencję i tego typu sprawy. Mój dziadek wydziedziczył swoją córkę, u której mieszkał na starość. Nie że ona u niego, tylko on u niej, w mieszkaniu, które sobie sama z mężem kupiła. Tak mu się uwidziało pewnego dnia, że ona tylko czycha na jego kasę i tyle. Nie było to wiążące prawnie i wszyscy to olali, ale serio różnie może być. Testament raz spisany też zawsze można zmienić.
![]() |
![]() |
#245 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nigdy w zyciu nie kupilabym swiadomie domu w takim miejscu ani go nie budowala Rozumiem jak cos sie zmieni raptownie nie wszystko w życiu da sie przewidziec szczególnie klęski żywiołe ale jak wiesz ze teren byl zalany kilka razy z rzedu to swiadomie tam inwesowac kase moze tylko idiota
![]() |
![]() |
#246 |
Zadomowienie
|
Wydziedziczenie jest wiążące pewnie, inaczej nie jest wydziedziczeniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 |
Przyczajenie
|
Xfrida , autorka pisała wcześniej, że chłopak nie chce płacić konus za wynajem skoro może mieszkać u rodziców i nie płacić i że dobrze się tam czuje i po prostu chce tam być.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Zadomowienie
|
Prawnie*
---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Dokładnie , był temat wynajmu , popłakał kilka tygodni. Skończyło się tak naprawdę na ultimatum zmiękczonym , albo się zgadzasz albo do widzenia. Nie wiem też dlaczego mu się tak paliło z tematem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym pisala tez ze on nie chce zawiesc rodzicow ,woli zawiesc ja niz sprzeciwic sie rodzicom to chyba mowi wszystko o tymm ile ich zwiazek dla niego znaczy
![]() |
![]() |
#250 |
Zadomowienie
|
Sądzę , że autorka jest coraz bardziej tego świadoma co napisała frida, dlatego wcześniej skupiała się na terenach zalewowych, gdy wiele innych kwestii jest alarmujących, stwierdziła, że mamy rację. Myślę , że boi się odrzucenia, bólu, odejścia osoby, którą przecież kocha. I że już wybrał i to nie ją. To rozumiem w zupełności .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi o to, że chciał i podjął taką decyzję, ale nie zdążył/nie umiał już tego zrobić tak, żeby było wiążące. Inna sprawa, że w Polsce jeśli dobrze się orientuję, to nie ma możliwości wydziedziczyć kogoś ot tak. Trzeba mieć realne, określone prawnie powody.
![]() |
![]() |
#252 |
Zadomowienie
|
Ok, rozumiem. Tak trzeba mieć powody określone w kc, a nie „błahe”. Zgadzam się z tym co napisałaś odnośnie sprawdzenia nieruchomości przed zakupem (tereny zalewowe/obciazenia w kw, itp.).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 |
Raczkowanie
|
Chcesz zamieszkać w domu gdzie będzie grzyb, owady, wszelkiego rodzaju trujące rzeczy? To skutki terenów zalewowych.
To jak widzisz swoje życie gdzie trafisz prywatność? To są skutki mieszkania z rodzicami czy teściami bycia w związku.
![]() |
#254 |
Zakorzenienie
|
Dodam jeszcze, że mieszkanie na kupie to też ogromne źródło konfliktów: lejesz za dużo wody / światła, gotujesz za tłusto / chudo, kupujesz za drogi ser i za tani chleb, w kółko okupujesz kuchnię, za dużo / za mało sprzątasz, za późno się kładziesz, za długo się wylegujesz w łóżku, wnuk za ciepło ubrany, wnuczka olaboga wybrzydza. Aż po "żarty" na temat życia seksualnego - jak to u młodych było wczoraj cicho lub głośno, coś za cicho by dać nam wnuka itd. O spontanicznym numerku w kuchni w trakcie gotowania obiadu zapomnij. Takie coś można znieść jak się jest u kogoś na kilka dni w odwiedzinach czy nastąpiła jakaś losowa sytuacja i trzeba parę tygodni przeczekać, ale po paru miesiącach takich docinek atmosfera w domu robi się tak gęsta, że można siekierę powiesić.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#256 |
Zadomowienie
|
Ale podobno mama nie zajmuje się farmą no i ma męża ktory pracuje "next door" wiec to nie jest to samo co matka na wozku inwalidzkim bez pomocy z zewnatrz
![]() |
#257 |
Raczkowanie
|
Ja chciałam się odnieść do kwestii, spadku po rodzicach jej chłopaka. Jeśli nie ma ,,w papierach,, zapisane ze rodzeństwo zrzeka się udziału w spadku to naprawdę niczego nie możesz być pewna. Dam ci przykład ze swojego ,,ogródka,, Mój ojciec sam wykupił mieszkanie swoich rodziców, jednak nie zostało to zapisane w żaden sposób w akcie notarialnym. Ma bogate rodzeństwo ( jego siostra od 20 lat w USA, brat emerytura dyrektora ZUSU). Siostra mojego ojca przez 20 lat nie była w Polsce i w rozmowie stwierdziła ze nie będzie miała żadnych żądań co do wypłaty zachowku. Dziadkowie umierają..i co się dzieje później? Zarówno brat mojego ojca jak i jego siostra pomimo ustnych deklaracji chce wypłaty zachowku i ojciec musiał ich spłacić. Przemyśl to autorko bo u ciebie tez wszystko jest palcem po wodzie pisane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Raczkowanie
|
Szczerze z nim pogadam i zobacze co powie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Raczkowanie
|
powiedział że gospodarstwo jest dla niego najważniejsze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Wtajemniczenie
|
Co Ty o tym sądzisz? Jak to widzisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 |
Raczkowanie
|
Chyba nie ma wyjścia, jakby kochał to by mi nie pozwolił odejść, przykre ale widać tak miało być
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zadomowienie
|
On sie zaslania ta farmą
Przeciez nie oczekujesz od niego porzucenia farmy tylko oddzielnego mieszkania .mozna te rzeczy pogodzic latwo pod jednym warunkiem -trzeba tego chciec On nie chce ,woli poswiecic dobry zwiazek niz troche zmodyfikowac swoje plany I nie ma tu twojej winy ,twoje oczekiwania nie sa z kosmosu ,przeciez nie kazesz mu porzucac farmy ,nie chcesz zeby wyprowadzil sie na drugi koniec polski tylko 15-20 min od rodziców To nie jest milosc z jego strony ,przynajmniej oszczedzilas sobie czas i ominęłas rozwod
![]() |
#266 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro pracuje tam to powinien sie dogadac z rodzicami co do wyplaty ktora powinna wplywac na jego konto co miesiac Ja nie wiem jak to wyglada u rolnikow ale czy nie musi nic placic na ubezpieczenie spoleczne? Jak wypracuje emeryturę?
![]() |
![]() |
#268 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jal dla mnie jest facet frajer z nie odcięta pępowiną Naprawdę stac cie na cos lepszego
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:39.