|
|
#2251 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008
pomponik - jeżeli się pręży podczas jedzenia to coś z brzuszkiem musi być, a nie ząbkami, moja miała podobnie - jadła zawsze długo aż w końcu podczas jedzenia (tak po 5 min.) zaczynało ją brzucho boleć (nóżkami rzucała), a teraz jakby to pamięta i nie je dłużej niż kilka minut, stąd mało przybiera. I też śpi nie dłużej niż 30min.
|
|
|
|
#2252 |
|
Zakorzenienie
|
oto moje dzielo sztuki,dwa wieczorki pracy
mamusia zdolna sama dekoracje na sciane zrobila
|
#2253 |
|
Zakorzenienie
|
caterin - nie chcesz sie moze do Koszalina przelecieć? ja mam puste ściany
![]() otrzymałam dzis potwierdzenie przyjecia do żłobka (niestety - prywatnego, www.bajlandia.pl), mam się stawić 1 października by wypełnić dokumenty. cieszę się jak gwizdek Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2008-09-15 o 09:25 |
|
|
|
#2254 |
|
Rozeznanie
|
czy wasze dzieci za wami placza? moj synek od dwoch dni ma jakis kryzys. jak poszlam wieczorem na masaz caly czas plakal i usnal ze zmeczenia, wczoraj poszlam wieczorem na baseni maly tez caly czas plakal a jak wrocilam i wzielam na rece to sie uspokoil. troche mnie to martwi bo przeciez nie dlugo bedzie trzeba wrocic do pracy. jak to wyglada u was
Sonia wczoraj podalam malemu kleik dokładnie tak jak pisałaś w ciągu dnia. bylo ok, maly potem sobie utnal 3 godzinna drzemke ziec dzis bede probowac na noc. na 90ml mleka dodalam jedna lyzeczke kleiku i konsystencja nadal byla plynna wiec podalam przez najmniejszy smoczek i maly wyciagnal bez problemu Asia ja kupilam bardzo dojrzale owoce i zyszly bardzo slodkie, a gototwalas na parze? mi sie zydaje ze owoce gotowane na parze sa slodsze, a jak bedzie za kwasne to malej mozesz wymieszac gruszka z brzoskwinia lub jablko z brzoskwinia. jezeli chodzi o zakupy to robie je w koninie na bazarze - mysle ze pezniejsze zrodlo niz poznanskie markety i sklepy. a i bylam wczoraj w koninie na basanie - pytalam czy woda w brodziku jest dostosowana do niemowlat - wiec jest dostosowana tylko temperaturowo a sklad chemiczny jest taki sam jak na duzym basenie wiec lepiej wstrzymaj sie chociaz do pol roku z pojsciem na basen. pomponik moj maly tak sie wkurzal jak mu mleko za wolno plynela lub bylo go za malo, moze sprobuj odciagnac i podac butelka/ Edytowane przez kmat Czas edycji: 2008-09-15 o 10:03 |
|
|
|
#2255 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2256 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny od rana boli mnie lewa pierś.Jest miekka a boli na dole głównie rzy naciskaniu .Jak miałam zapalenie piersi to nie odczuwałam takiego bólu jak teraz.Co robic?jakies okłady?tylko zimne.groące?Kiedys któras z dziewczyn miala podobny problem to ktos napisał ,ze piersi moga być zmęczone. |
|
|
|
|
#2257 |
|
Zakorzenienie
|
moze wlasnie sa zmęczoe, mam podobnie bo musze odciagać dodatkowo (mały jest leniuch i sie nie najada - albo karmenie co godzine, albo dokarmianie wczesniej odciagnietym i więcej czasu jest syty)
|
|
|
|
#2258 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanko, pracodawca kazał mi przynieś zaświadczenie, że karmię piersią. będę wtedy pracować 7 godzin. Jaki lekarz to wystawia i na jakiej podstawie?
|
#2259 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Skoro Ty jeździsz aż do Konina na bazar to moze ja też kupię gruszki itp na bazarze, bo te z działki już się skończyły i było ich bardzo mało. Ja tez orientowałam się co do naszego basenu - i wstrzymam sie do conajmniej pół roku z kąpielą maluszka. To chyba lekarz pediatra
|
|
#2260 |
|
Rozeznanie
|
Asia rozmawialam z pediatra na temat warzyw i owocow bio, mowila ze fajnei jak ma sie cos z dzialki ale nie mozna dac sie wzariowac bo dziecko i tak predzej czy pozniej bedzie mialo kontakt z tradycyjnymi warzywami. Mysle ze jako pierzse dania warto podac cos pewnego dzialkowego albo sloiczek ale po miesiacu ze spokojem mozna dawac zwykle warzywa. pewnie trzeba byc bardziej ostroznym jak dziecko bedzie mialo alergie
a jezeli chodzi o mrozonki - znajoma polacala mi zeby kupowac mrozonki dobrych firm jak hortex , np polacala mi marchewki mini - akurat na jeden obiadek dla dziecka, mowila ze fajnie miec kilka rodzai warzy, no brokul marchewka kalafior fasolka - i bardzo szybko mozna z tego zupke ugotowac - poprostu wyciaga sie wszystkiego po sztuce. Mrowkasz albo pediatra albo Twoj rodzinny. alusia cieple oklady przed karmieniem |
|
|
|
#2261 |
|
Zadomowienie
|
Hej, mało tu bywam ale czasami was czytam ale czym wiecej czytam to dochodze do wniosku ze mnie zaczyna głowa boleć, czasami takie głupoty piszecie
) ale pozegnam się z wami bo też nie mam czasu zaglądać a wole czas spędzić z moim bąblem na zabawie niż na pisaniu... Pa Pa
|
#2262 |
|
Zakorzenienie
|
agusia - nie wiem gdzie te straszne głupoty wyczytałaś, ale wpadaj czasami (i uaktualniaj dane - jak ci twoja królewna urośnie). trzymajcie się!
ps mój synek własnie bawi się sam w gadanie do mnie więc pisać mogę
|
|
|
|
#2263 |
|
Zakorzenienie
|
Agusia - już dawno wyczułam ze jesteś ponad to
![]() ostatnio sa takie zimne noce że moja mała marznie a jeszcze nie grzeją, dzis ją ubrałam w body na długi rękaw i pajaca a i tak miała lodowate ręce i chłodne policzki ![]() a ja cały czas myślę o tym weselu które mnie czeka i boję się że mama sobie nie poradzi z małą, że się jej obudzi, że będzie chciała jeść (a będzie chciała zanim ja wrócę), a z butli tak średnio ciągnie, i się rozbudzi w nocy bo cyca nie dostanie mam głupie pytanie - czy będąc na chrzinach, na ceremoni można sobie odejść (któeś z nas lub chrzestnych) i zrobić zdjęcie? bo oprócz nas obawiam się że nikt inny nie poradzi sobie z tym zadaniem , np w momecie jak ksiądz będzie polewał wodąmonia - to twoją siostrę widziałam u ciebie w linku z obciętymi włosami? wielka zmiana, nie do poznania |
|
|
|
#2264 |
|
Zadomowienie
|
hejka rzadziej tu ostatnio zagladam bo zwyczajnie nie mam czasu... u nas ok choc malej znow wyskoczyly krosty na buzi (skaza lojotokowa) odkad przestalam ja smarowac kremami przepisanymi przez lekarza (skonczyly sie).Za tydz idziemy na szczepienie to pewnie jeszcze cos przepisze- ale mam nadzieje ze cos innego bo to dziala objawowo, wiec bez sensu troche.
Poza tym zimno jak diuabli, w pokoju mam 17 stopni, juz nie wiem jak mam dziecko ubierac, w nocy mi marznie- cieplo ubrana pod kocem i koldra... ech.. kmat jesli chodzi o spa..masz zlotego meza, tylko pozazdroscic ![]() pomponik moja bierze 3 krople cebion multi i 4 krople cebion (nie wiem po jakiego grzyba bierze i cebion multi i cebion )senna24 ja mialam tantum rosa w szpitalu, przynosilo ulge, rozrabialam w malej butelce po wodzie mineralnej z ciepla kranowka porod nie jest taki straszny, ja najgorzej wspominam dochodzenie po nim tzn gojenie krocza, ale da sie przezyc, dzis juz nie pamietam o boluCzy karmiac piersia moge zaszczepic sie na grype????? monia duzo taki zlobek m-cznie kosztuje? Mrowkasz mnie tez sie wydaje ze pediatra |
|
|
|
#2265 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny podnosicie mnie trochę na duchu,ale i tak nie wyobrażam sobie tego. Na dodatek wszystko mnie dzisiaj boli bo chciałam dobrze i zrobiłam sobie spacerek z miasta do domu ok.7km pfff. Miłego dnia Wam i waszym maluszkom życzę.
|
|
|
|
#2266 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
No właśnie nie musi to być brzuszek, ale oczywiście może. Mój tak się zachowywał jak miałam za mało pokarmu i mu za wolno leciało. Z tego co wiem dziecko może też się tak zachowywać jak mu za szybko leci mleko, albo jak ma pleśniawki w buzi albo właśnie na zęby. Może też jak ma za dużo bodźców i nie może się wtedy jeść. Proponuje ściągnąć pokarm i zobaczyć ile go masz-czy nie jest za mało i jak szybko leci - czy nie za wolno albo nie za szybko. Jeżeli wszystko jest ok to możesz spróbować karmić w cichym, spokojnym pokoju żeby nikt wam nie przeszkadzał. Jak i to nie podziała to możesz spróbować pomasowac dziąsełka albo posmarować specjanym żelem. Możesz też próbować zmieniać pozycje karmienia - jak zaczyna płakać przy cycku to ponosić chwilkę, odczekać aż się uspokoi i pokarmić w innej pozycji. Możesz też spróbować butelką i zobaczysz czy przy butelce też się tak zachowuje. Mój synek ostatnio poprostu nie chciał cyca, wolał butelkę, a wczoraj pięknie ssał pierś - widac ma takie humory - może Tojemu maluszkowi też przejdzie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ja też dziś dalam 1 łyżeczkę kleiku do 100ml mojego mleka - dalam smoczek 2 i ładnie wypił. Jutro dam też w ciągu dnia może nawet 2 łyczeki i potem sprobuje na noc. Cytat:
Cytat:
Też się nad tym zastanawiam
|
||||||
|
|
|
#2267 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#2268 |
|
Zakorzenienie
|
żłobek ma kosztować ok 600 zł. ja nie wierzę niewykwalifikowanym opiekunkom, nad którymi nikt nie ma kontroli i dlatego właśnie żłobek... prywatny, bo w miejskim lista niekończąca się (też składam wniosek ale szanse minimalne). miejski kosztuje 200 zł.
gothika - tak, to moja siostra. |
|
|
|
#2269 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a czy któraś z Was ma, lub będziemieć nianie i ile jej płaci??
Ja planuje na parę godzin wsiąść znajomą bo nie wiem czy mama wydoli sama i nie wiem nic o stawkach opiekunek. Agusia może dlatego piszemy dla Ciebie bzdury, że Ty już masz 2 dzidzi a większość z nas dopiero pierwsze i wszystko jest nowe. Przy drugim na pewno będziemy mądrzejsze Senna24 ja nie wspominam źle porodu,gorzej pierwsze 2 tygodnie po ![]() Teraz mam iść do dentysty i myślałam że po porodzie mój strach się zmniejszy Ale lepiej urodzić dziecko niż iść do niego
|
#2270 |
|
Wtajemniczenie
|
niedlugo ide do ginekologa bo nadal mam bóle w piersi i wyczułam zgrubienie.moja polozna na urlopie ide do "nie swojego"ginekologa ale juz mi obojetne,byle to ktos zobaczył.Martwie sie ,zebym nie musiala brac znowu antybiotyku.Ostatnio przy zapaleniu wziełam i co skonczyło sie pokrzywką...
Dziewczyny mój mały dzis nie chce jeśc!!!o 6 rano zjadł,pózniej o 9 złapał na chwile a teraz znow nie chce.To do niego nie podobne bo zawsze jest chetny na jedzonko.Nawet jak nie był głodny to by wisiał przy cycu i sie przytulał. |
|
|
|
#2271 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja miałam kilka opiekunek dla mojego pierwszego dziecka:
- Pierwsza woziła moje dziecko z przodu w maluchu bez fotelika i bez pasów, "bo musiała załatwić swoje sprawy" -zwolniona natychmiast. - Druga bardzo fajna, młoda, chciało jej się bawić z dzieckiem itp - zwolniła się z dnia na dzień, bo jej się znudziło, - Trzecia wspaniała, starsza pani, Kuba ją pokochał - musiała odejśc ze względów zdrowotnych - Czwarta spuer babka, młoda, ale bez wyobnraźni - po powrocie w pracy pojechaliśmy do szpitala, bo Kuba miał złamaną rękę. W końcu dziecko "dorosło do przedszkola" (miał trochę ponad 2 lata) i poszedł do przedszkola i skończyły się problemy z opiekunkami, ale zaczęły nieustanne choroby... W grupie dzieci zaczął się fantastycznie szybko rozwijać, móeić wierszyli piosenki itp. To był dobry wybór ![]() Alusia, a próbowałas rozgrzać pierś np pod prysznicem i rozmasować te zgrubienia ? Ja przeszłam ropień piersi i nie życzę tego nikomu, wiec dla pewności pędź do lekarza, póki nie jest za późo.
|
#2272 |
|
Zakorzenienie
|
alusia - ogrzewaj pierś, bo jak nie chce jesc to pewnie kanalik zatkany, nie leci więc nie ciagnie bo po co. mój tak miał i to się ropniem skńczyło. podobnie jak asia - nie zyczę nikomu (tyle że mi antybiotyki nie pomogły...)
|
|
|
|
#2273 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny ale mnie nastarszyłyscie.siedze i czeka byle do 13:30 i lece do lekarza.Jak mialam zapalenie piersi to mleko nie chcialo leciec a teraz wlasnie leci,piers mięciutka tylko taka gula siedzi.A Marcel nie chce ani z jednej ani z drugiej.Jestem w szoku ,ze nie chce jesc,taki zawsze glodomorek.Czy jest to powod do niepokoju?to ,że nie chce jesc.ja bym juz do lekarza leciala ale moze za wczesnie?
Co myslicie nad szczepieniem dziecka na rotawirusy?ja sie zastanawiam... |
|
|
|
#2274 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zaszczepiłam.
|
#2275 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2276 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak 1 dzień mniej nie je to ja bym się nie martwila - mój czasem tak ma, ale jak nie je wcale albo zaczyna spadać na wadzę to do lekarza.
Na roawirusy ja nie szczepiłam - pediatra nam odradziła. Mówi że często biegunki są wywoywane innymi wirusami i wtedy szczepienie nie pomaga. Podnadto twierdzi że nawet jak mały będzie miał biegunkę to nie jest ona aż tak niebezpieczna - trzeba tylko pilnowac zeby dziecko się nie odwodniło - ewentualnie podać kroplówkę. Do tego trzeba sciśle przestrzegać terminów podawania - jak się przegapi np z powodu choroby czy przeziebienia to nic to nie daje. No i jest doyć droga - ja osobiście wolę zaszczepić na pneukoki niż rotawirusy, ale gdymbym nie liczyła się z kasą to pewnie bym i na to zaszczepiła. Ale oczywiście wybór należy do Ciebie. rotawirusy to szczepionka do picia http://www.szczepienia.pl/media/index.php?id=417 "Dziecko podczas wizyty w punkcie szczepień połyka 1 dawkę preparatu. Szczepienie należy rozpocząć między 6. a 16. tygodniem życia. Aby dziecko było trwale chronione, podaje mu się 2 dawki preparatu w odstępie 4-8 tygodni. Szczepienie należy zakończyć przed upływem 24 tyg. życia" "Cena 1 dawki szczepionki to ok. 300 PLN." - z tą ceną to nie wiem czy aktualne - wydaje mi się że terz to jakoś taniej jest ale nie jestem pewna
|
|
|
|
#2277 |
|
Wtajemniczenie
|
To jest szczepionka doustna koszt około 300 zł.
Ja szczepiłam, bo moje pierwsze dziecko jak było malutkie to było chore przez te cholerne rotawirusy i teraz już wolałam nie ryzykować. Tydzien byliśmy w szpitalu, miał rączki w kroplówkach, siniaki od ukłóć, płakał...do dziś to pamietam
|
#2278 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Pozdrawiam Was serdecznie ![]() Która ma wózek musty,to mam pytanie czy ma spacerówke i jak sie sprawdza bo Oliwier juz wyrósł z fotelika i musze kupić tylko zastanawiam się czy kupić jaks inna spacerówke a fotelik i stelaż sprzedać ![]() Macie jakiś fajnych sprzedawców na allegro ciuszków tylko nowych
|
||||
|
|
|
#2279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2280 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.

mamusia zdolna sama dekoracje na sciane zrobila

) ale pozegnam się z wami bo też nie mam czasu zaglądać a wole czas spędzić z moim bąblem na zabawie niż na pisaniu...
Pa Pa

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

porod nie jest taki straszny, ja najgorzej wspominam dochodzenie po nim tzn gojenie krocza, ale da sie przezyc, dzis juz nie pamietam o bolu