Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008 - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-12, 12:38   #2221
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008

KMAT suuuper prezent! ale Ci zazdroszcze!miłego wieczorku!ja uwielbiam masaze relaksacyjne,zawsze odpływam...Narazie musi mi wystarczyc paro minutowy robiony przez mojego meza...

załanczam aktualne zdjęcia mojego synka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz1kkkkkkk.jpg (28,0 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz1l.jpg (46,7 KB, 15 załadowań)
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 13:55   #2222
BRAXA
Zadomowienie

GG do BRAXA

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
dubel

dziś zapisałam syna do żłobka - jak się uda to od listopada będzie chodził (a raczej jeździł)
Monia nie miałas problemu z zapisaniem? bo u mnie w mieście sa straszne problemy a bardzo bym chciała zapisać.U mnie przyjmują dopiero od roku a u Was chyba od pół roku.W Bielsku jest prywatny żłobek ale kosztuje miesięcznie 900 zł to troche za duzoMonia a ile będziesz płacić?

Cytat:
Napisane przez alusia* Pokaż wiadomość

załanczam aktualne zdjęcia mojego synka
Alusia super zdjecia
BRAXA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 14:15   #2223
agulan82
Rozeznanie

Kmat zazdroszczę nawet nie wiesz jak bardzo, ale pewnie większość z nas ma takie uczucia.Ale Ty idź i relaksuj się na całego

alusia ślicznie wyglądacie

Dziewczyny nie wiem jak to działa, ale od dłuższego czasu nie mogę się wylogować z Wizażu, tzn. niby mnie wylogowuje ale jak wchodzę np. następnego dnia to już jestem zalogowana

Czy możliwe, żeby dziecko miało bardzo suchą skórę od przegrzania? Tak mi powiedziała health visitor - pielęgniarka. Ostatnio na noc zakładałam mojej Julii body bez rękawków na to śpiochy no i kocyk i na klatce piersiowej i trochę na plecach ma taką strasznie suchą skórę, miejscami się łuszczy a miejscami jest w dotyku taka jakby twarda. Ostatnio do kąpieli zaczęłam używać mydełka Bambino i zastanawiam się czy to czasem nie ono wysusza jej skórę. Wczoraj już odstawiłam, zobaczymy może się coś zmieni. A przy okazji czym wy myjecie swoje maluchy i czy nawilżacie skórkę po kąpieli jakimś kremem bądź oliwką?
Stary 2008-09-12, 14:37   #2224
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*

AGULAN od przegrzania to raczej potowki.Moze to mydełko tak wysuszyło skórę?

Dziewczyny mój mały pare dni temu skonczył antybiotk ,lekarz powiedział ,ze jest juz zdrowy.Katar daloej sie utzrymuje ale daje mu jeszcze kropelki.Od paru dni wypróznia się 7 razy w ciagu dnia (żółta,wodnista nieraz z grudkami i sluzem).Taka liczba jest u dzieci normlana ale niepokoi mnie konsystencja i ten sluz.Jak myslcie poczekac czy iśc do lekarza.A moge sama podac lek ,który kiedys brał na rozwolnienie?Chyba nie bardzo nie?
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 14:57   #2225
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Agulan - ja z tym wizażem mam tak od zawsze, mam Operę a tam jest opcja automatycznego zapamiętywania hasła i logowania - może ty też to włączyłaś?

Ja nie nawilżam skóry małej niczym, mimo że mam balsam.

alusia- a ta kupka jest taka sama jak kiedyś miał podczas brania tego leku? i czy ten lek jest na recepte? nie wiem, może warto spróbować jeżeli kupka tak samo wygląda

Po lekarzu- mała przybrała 500gr po 3 tygodniach - o 100gr więcej niż ostatnio - ale lekarz nic na to nie powiedział że mało, mówi że wcale nie musi przybierać 100%, tylko ona wcześniej ładnie przybieraa i zresztą z butli je chyba więcej (chyba bo zmierzyć nie mogę)

Mam dośc - ona dziś nic nie spała! - nie potrafię jej uspić - co odkładam to zaraz się budzi, zmęczona jak nie wiem a nie spi. I w dodatku te gazy nocne mnie dobijają bo ma wzdęcia i się budzi i w środku nocy muszę ją usypiać, ja wtedy się rozbudzaam i muszę książkę czytać by zasnąć znowu, więc ja powoli zasypiam a ona znowu się budzi
Z tym jej zasypianiem musze coś zrobić bo co za interes jak ją lulam 30 minut a ona zasypia na 25 minut. nie wiem co robić....

czyli monia - mała waży 6.100, 65 cm i pierś póki co
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 16:22   #2226
pomponik84
Raczkowanie

mam pytanie do mam podających CEBION MULTI i DEVIKAP. Po ile kropelek dzienne dajecie ? Pytam bo ja wczesniej podawałam krople devikap z juvitu -witc, z wit a i połowa rozkruszonej b1.Miałam dosc codziennego packania i kupiłam ciebion multi i devikap ale nie wiem jak podawac bo cebion ma w składzie juz wit d3
pomponik84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 16:59   #2227
83monia
Zakorzenienie

a devikap to co to - wit d3? ja mam vigantol i podaje 1 krople co 3 dni. cebion 3x1

alusia- lepiej nie podawaj jesli to lek na receptę

braxa - ja zapisuje do prywatnego. na miejski nie mam żadnych szans bo nawet mati samotnie wychowujące dzieci nie dostają. za duzo u nas dzieci. o prywatnym dosedzialam sie z forum regionalnego, otwierają akurat nowy oddzial i dlatego może łatwiej - nie wszyscy wiedzą. podobno ma być płatny 600 zł plus ew wyżywienie (mozna samemu przyniesc)

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 17:20   #2228
Kjane
Zadomowienie

Hubercik śpi - dzisiaj przysypia co chwilke - to chyba przez to ciśnienie mnie też potwornie chce się spac
a wy co porabiacie?
Ja szukam teraz ubranka na chrzest dla mojego Aniołeczka kochanego
Kjane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 18:31   #2229
sybillla
Zakorzenienie

ja daje codziennie 3 krople cebiotonu multi i dwie witaminy D3 a połowa i tak ląduje na śliniaku
sybillla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 21:23   #2230
malami112
Raczkowanie

GG do malami112 Send a message via Skype™ to malami112

Ja daję 3 krople d3 i 3 cebionu multi i tak codziennie

malami112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-12, 22:56   #2231
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agulan82 Pokaż wiadomość
. A przy okazji czym wy myjecie swoje maluchy i czy nawilżacie skórkę po kąpieli jakimś kremem bądź oliwką?
jak kąpałam w oliatum to nie kremowałam ani nie balsamowałam.
Teraz kąpię w zwykłej wodzie bez oliatum, myje żelem do ciałka Hipp i po kąpieli daję oliwke Hipp, bo sie ładnie wchlania i nie zatyka porów jak ta cholerna bambino .
Sama się smaruje tą oliwką Hipp i jest rewelacyjna!

Cytat:
Napisane przez malami112 Pokaż wiadomość
Ja daję 3 krople d3 i 3 cebionu multi i tak codziennie
A mi kazali dawać tylko Vigantol 1 kropla raz dziennie (czyli tylko wit D3)
Zwariować mozna..co lekarz to inaczek każe dawac te witaminy...

-----------------------------------------------------------------------------------------
Dziewczyny oświećcie mnie jszcze w kwesti tego gotowania..
np, brzokwinię czy gruszke na parze - to ile to treba gotować?
Co jeszcze można maluszkwi teraz przygotować?
Stary 2008-09-13, 00:23   #2232
83monia
Zakorzenienie

asia - ja jeszcze jakieś warzywka ugotuje. tylko musze kupić jakieś pojemniki na mrożonki. podaję listę co kiedy niby można podawać
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zy...o_dziecka.html
http://www.babyboom.pl/niemowleta/zy...ty_dzieci.html

a ja dziś (czemu dopiero dziś?) stwierdziłam że może mały ma mało jedzenia i karmię go z obu piersi. wieczorem (20:00) dostał wcześniej ściagnięty pokarm (90 ml) i pierś (5 minut sylko ssie ostatnio) i spał do północy. teraz dostał z dwóch - z przerwą na przewijanie, bo inaczej śpi po 5 minutach. ciekawe na ile mu to wystarczy. moze mnie zadziwi i bedzie spac do rana?

Stary 2008-09-13, 08:51   #2233
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

Monia nie liczylabym na taki cud, mysle ze jak sie budzil do tej pory to napewno przynajmniej raz obudzi ci sie tak juz widac ma, a mojemu maluszkowi co chwila sie przemienia pora wstawania ale i tak mniej wiecej jest to 2 razy.
A mnie dzis naszlo na robienie sztuki i kupilam sprzet farbki itp.
i namalowalam duzego tygryska, wlasciwie nie skonczylam bo nastala mnie polnoc
powiesze go na scianie nad lozeczkiem jak dokoncze to zrobie fotke i wkleje
Stary 2008-09-13, 12:07   #2234
83monia
Zakorzenienie

i tak byłam pozytywnie zdziwiona - obudził się dopiero o 4 rano. troche pogadal, zjadł (już nie chcił z 2 piersi, za bardzo rozbudzony) i spał do 8. podoba mi się. od tego czau jadł już 2 razy po 5 minut, 90 ml mojego pokarmu z butli i łyżeczkę marchewki. chyba mu coraz bardziej smakuje bo je szybciej.

Stary 2008-09-13, 18:15   #2235
kmat
Rozeznanie

witajcie

wczoraj bylam u pediatry ipoziedziala ze na noc moge sprobowac podac makemu kleik ryzowy, najpierw jedna lyzeczk potem dwie, co o tym myslicie, czy ktoras z was dawala juz dziecku kleik?
kmat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 18:26   #2236
83monia
Zakorzenienie

tak, podawalam, kleik z malinami, tak 3 łyzeczki zjadł... po pół godziny zobaczylam kleik znowu... zwymiotował. ale moje dziecko chyba tak ma. mam najpierw podawac marchw i jablko, potem przyzwyczaic do modyfikowanego a nastepnie kleik czy kaszkę.

Stary 2008-09-13, 19:07   #2237
Mrowkasz
Raczkowanie

Hej,
ja podaje małemu 3 kropelki z wit. D. Asia Ty też karmisz butlą, więc nie musisz dawać innych bo są one w sztucznym mleku. Ja też nie daje.

kmat ja daja małemu kleik ryżowy i kukurydziany, ale do butli jak pije mleczko dodaje po 1 łyżeczce.

Mój mały od początku ma tak w nocy i nic się nie zmienia: usypia o 19.00, sam w łóżeczku, 1 pobudka o 1.00-2.00, później o 5.00 drugie karmienie, kimanko do 6 i pobudka.

Pozdrawiam
Stary 2008-09-13, 20:46   #2238
kmat
Rozeznanie

wlasnie tez chce dodac kleik do butli, ale tak sie zastanawiam czy przez najmniejszy smoczek poleci mleko z kleikiem? probowalam juz podac malemu wiekszy smoczek ale sie krztusi.
kmat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-13, 22:09   #2239
..Asia..
Wtajemniczenie

kmat za dawnych czasów (jak moje dziecko była malutkie 8 lat temu) to kupowało się smoczek do kaszek. On miał taki krzyżyk zamiast dziurki. Czasami jak były problemy ze ssaniem to normalnie wyparzonymi nożyczkami powiększałam ten "krzyżyk". Mały ładnie pił i nie krztusił sie.
Stary 2008-09-14, 01:11   #2240
senna24
Raczkowanie

Hej powiedzcie czy poród jest naprawdę taki straszny?? Za 3 tygodnie powinno się zacząć,panicznie się boję ,nawet po nocach już mi się śnią porody. Najgorsze myśli mi przychodzą do głowy,to wszystko chyba z braku zajęcia. Chciałabym mieć to już za sobą
senna24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-14, 05:57   #2241
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

Senna24 kazdy porod jest troche inny, wiesz ja swoj wspominam milo i taki moglabym powtorzyc, wiesz czesciej pewnie slyszysz i ogladasz jakie to straszne sa porody, podejdz do tego pozytywnie ze nie idziesz na sciecie a rodzic swoje ukochane dziecko
Stary 2008-09-14, 10:24   #2242
83monia
Zakorzenienie

senna - ja gorzej przeszłam wyrywanie zębów niz poród

Stary 2008-09-14, 11:13   #2243
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

senna - nic strasznego ,chwila bólu (lub więcej chwil) i po krzyku, ja zawsze się bałam 10 razy bardziej wizyty u dentysty niż poród jest wart strachu

czyli monia - mała waży 6.100, 65 cm i pierś póki co
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-14, 12:14   #2244
83monia
Zakorzenienie

dziś zaczynam wprowadzanie sztucznego mleka. pół miarki na butlę z moim mlekiem (plus troche wody, jakies 15 ml). synek na razie śpi słodko od 1,5h, nic go nie męczy. trochę ulał a na początku wcale mu nie smakowało i nie chciał pić.

Stary 2008-09-14, 12:34   #2245
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
dziś zaczynam wprowadzanie sztucznego mleka. pół miarki na butlę z moim mlekiem (plus troche wody, jakies 15 ml). synek na razie śpi słodko od 1,5h, nic go nie męczy. trochę ulał a na początku wcale mu nie smakowało i nie chciał pić.
ale mleko następne wprowadzasz czy od 1 zaczynasz??
ja kupiłam kleik mleczno-ryzowy no i zobaczymy moze zaczne wprowadzanie... we wtorek na szczepienie (miedzy innymi meningokoki)
tymczasem u mojej małej zauważyłąm ze ząbek juz widać prawa dolna jedynka...

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-14, 16:48   #2246
pomponik84
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny.

Pisze do Was bo jestem juz całkowicie zalamana i wyczerpana. myslałam ze maly żabkuje ale to raczej co innego.
Maly nie chce jesc odwraca głowe w druga strone od piersi,prezy sie jak przy kolakch--nigdy nie mial kolki ewnualnie male wzdecia.gdy wkocu sie zdecyduje to possie chwile i koniec a dalsze proby zmusznis koncza sie placzem..jednego dnai robi wodnista kupe ze sluzem...czasami zielonkawym sluzem a innego nie moze jej zrobic i gdy pomagam termometrem leci gesta zołta kupa. Podawalm mu bobtic ale nic nie pomogło tylko zaeczelo sie ulewac. Podaje plantex i lacido baby=probioyk na regulacje pracy jelit. Narazie nic. Byłam u lekarza pow ze albo zabki albo kolka bo po zbadaniu nic nie wakzuje innego.Maly nie moze spac w ciagu dnia...najwiecej pospi 30 min i koniec. Pozatym dziecko jest pogodne.Mieliscie taki problem?Myslalam ze to moze od tego ze biore nowe zelazo.Wiec wczoraj odstawilam....zobaczymy.J utro ide do innego leakrza ...padam juz z sil
pomponik84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-14, 17:31   #2247
83monia
Zakorzenienie

pomponik - nie wiem, ale to chyba jednak zai. moj tez czasem zolta kupe robi i wariuje przy piersi. wtedy musze odciagac mleko

stella - beblon comfort 1 podaje. jest ok, nie wymiotowal, nie marudzil.po kilku dniach zwieksze dawke. niedlugo tez wprowadzam jabłko, ziemniaka czy inne gotowane warzywka i owoce (kupilam foremki do lodu i bede mrozic)
po ile sa meningokolki i ile szczepien?

Stary 2008-09-14, 18:21   #2248
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez senna24 Pokaż wiadomość
Hej powiedzcie czy poród jest naprawdę taki straszny?? Za 3 tygodnie powinno się zacząć,panicznie się boję ,nawet po nocach już mi się śnią porody. Najgorsze myśli mi przychodzą do głowy,to wszystko chyba z braku zajęcia. Chciałabym mieć to już za sobą
Nie ma się czym martwić. Pierwszego porodu bałam się tak panicznie ze zafundowałam sobie znieczulenie zewnąrzoponowe - nie czułam wcale bólu, ale rodzilam 25 godzi. Przy drugim porodzie byam bardziej odważna i poszłam bez znieczulenia - i teraz wiem ze to nic strasznego, ze da się wytrzymać i ze niepotrzebnie brałam poprzednio to znieczulenie.
Na pewno dasz radę, tylko zmień myślenie, wmawiaj sobie że ze wszystkim sobie poradzisz, że jesteś do tego stworzona. bardzo ważna jest psychika. Wtedy mozna góry przenosić. Pamietaj ze w szpitalu dysponują różnymi środkami przeciwbólowymi, jak cos co po prostu z nich skorzystasz.
Czy rodzisz sama czy z partnerem?? Czy masz już rozwarcie szyjki, czy jest ona twarda czy miękka? Miałas zagrożona ciążę przedwczesnym porodem?

Ja właśnie w weekend porobiłam Kalinie mrożonki. Za rada Kmat zrobiłam brzoskwinie i gruszki i maliny (mam to z własnego ogródka, więc wiem ze nie jest niczym pryskane itp). Czy wy kupujecie te owoce z jakiś pewnych źródeł, czy moze kupujecie z tych hodowli ekologicznych?
ale jak spróbowałam brzoskwiń to okazuję się ze sa trochę kwasne. wątpię czy Kala będzie chciała je jeść. Czy wy bedziecie dosładzac te rzeczy czy nie?
Stary 2008-09-14, 20:53   #2249
Sonia11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kmat Pokaż wiadomość
witajcie

wczoraj bylam u pediatry ipoziedziala ze na noc moge sprobowac podac makemu kleik ryzowy, najpierw jedna lyzeczk potem dwie, co o tym myslicie, czy ktoras z was dawala juz dziecku kleik?
Ja mam zamiar zacząć podawać bo mały przestał przesypiać całe noce-a przesypiał odkąd skończył 1.5miesiąca. Doszłam do wniosku że już się tak nie najada i chce dać mu bardziej kaloryczne jedzenie na noc, ale 1 raz albo 2 razy dam mu w dzień - żeby zaobserwować jak reaguje - czy go brzuch po tym nie boli, albo czy nie zwymiotuje jak arturek Moni. Jak będzie ok będę dawać do ostatniego karmienia.

Cytat:
Napisane przez ..Asia.. Pokaż wiadomość
kmat za dawnych czasów (jak moje dziecko była malutkie 8 lat temu) to kupowało się smoczek do kaszek. On miał taki krzyżyk zamiast dziurki. Czasami jak były problemy ze ssaniem to normalnie wyparzonymi nożyczkami powiększałam ten "krzyżyk". Mały ładnie pił i nie krztusił sie.
Teraz są też takie smoczki do kaszki, ale to jak się robi juz taką kaszkę z przepisu (4 miarki na 100ml)- przy wprowadzaniu lepiej zacząć od 1 łyżeczki i stopniowo zwiększać - do tego ten z krzyżykiem może być za duży. Ja chyba będę podawać smoczkiem nr 2 i zobaczymy powinien być ok.
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-14, 21:10   #2250
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
po ile sa meningokolki i ile szczepien?
u nas na wsi za darmo urząd miasta sponsoruje w moim mieście szczepienia....
pomponik a od ilu dni tak masz??
nie wiem co ci poradzic moze faktycznie zabki?? moja tez sie pręzy...ale je... pierś juz mi poraniła (nie bardzo ale boli mnie szczególnie jedna...) moja czasem sie pręży jak jej wolno leci i wtedy przystawiam ją do drugiej piersi...
moze spróbuj z mlekiem modykfikowanym?? może pij soki jednodniowe marchwiowe i jabłkowe - mi to pomoglo...

sonia moja STefcia też przestała przesypiać całe noce. spała od 20 - 3 - 6 a teraz od 20 - 23 - 2-5-7
nie wiem juz co mam robic...budzi sie w nocy je i zasypia ....ale...jak moglam wyjsc wieczorem po sostanim karmieniu tak teraz nie moge...

ja bede podawać łyżeczką - jeżli juz sie zdecyduje...na podawanie kleiku....

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości