Dlaczego kochamy kotki? - Strona 153 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-10-09, 20:15   #4561
Kattarina
Zakorzenienie

Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

Cytat:
Napisane przez sabbatha Pokaż wiadomość
hm nie wolno dawac ludzkichm to czemu weterynarze na pecherz zapisuja typowo ludzkie, na robaki to ta sama tabletka co na owsiki itp?:PP
To sa inne tabletki.
Pisalam o ludzkich lekach na przeziebienie, (takich bez recepty, nie antybiotykach), bo rzadko sa one jednoskladnikowe, dlatego nie potrafie przewidziec czy nie beda zawieraly aspiryny czy paracetamolu- a wiem, ze one akurat sa szkodliwe.
Kattarina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-09, 20:15   #4562
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Wiem, wiem ze dobrze byloby zaszepic, gdy go kastrowalam pytalam o szczepienia- 100-150 w zaleznosci jakie, Pewnie to nie byloby tylko jedno szczepienie- tylko na pare chorob, wiec to duze pieniadze sa- pieniadze nie na moja kieszen;/// wklejam 2 zdjecia biedaczyska tez mam nadzieje, ze tylko zarazil sie ode mnie czym lekkim ja mialam goraczke od zeba, takze nie mam grypy ani tp,,, ok ide pod prysznic, pozniej lezec z nim LIcze, ze mu sie polepszy.a JAK PYTALAM O TABLETKI TO CHODZILO MI WLASNIE O PRZECIWGORACZKOWE W STULU PARACETAMOL I TP, ale mam nadzieje ze sie wylize bo naprawde kochany z niego kocur. Jesli wszytsko juz bedzie ok- przestanie chodzic na pole- nie chce go stracic.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zzzzzzzzzzzz.jpg (41,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zzzzzzzzzzz.jpg (41,7 KB, 15 załadowań)
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-09, 20:19   #4563
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
Wiem, wiem ze dobrze byloby zaszepic, gdy go kastrowalam pytalam o szczepienia- 100-150 w zaleznosci jakie, Pewnie to nie byloby tylko jedno szczepienie- tylko na pare chorob, wiec to duze pieniadze sa- pieniadze nie na moja kieszen;/// wklejam 2 zdjecia biedaczyska tez mam nadzieje, ze tylko zarazil sie ode mnie czym lekkim ja mialam goraczke od zeba, takze nie mam grypy ani tp,,, ok ide pod prysznic, pozniej lezec z nim LIcze, ze mu sie polepszy.a JAK PYTALAM O TABLETKI TO CHODZILO MI WLASNIE O PRZECIWGORACZKOWE W STULU PARACETAMOL I TP, ale mam nadzieje ze sie wylize bo naprawde kochany z niego kocur. Jesli wszytsko juz bedzie ok- przestanie chodzic na pole- nie chce go stracic.
I tak nie moznaby go obecnie zaszczepic, poniewaz juz jest na cos chory- teraz potrzebuje lekarstwa na te konkretna dolegliwosc, ktora powinien zdiagnozowac weterynarz. My mozemy tylko gdybac

Edit- znalazlam informacje na temat szkodliwosci paracetamolu: http://www.czterylapy.net.pl/sug_plu...topic.php?2533
Stary 2008-10-09, 20:23   #4564
sabbatha
Zakorzenienie

hm, któreś tabletki można podawać kotom... Na miau.pl poszukaj lepiej, może coś znajdziesz, tam może ci pomogą.

a właśnie, myślicie że moja kota mogła dwa razy obsikać pościele dlatego, że kuweta wywędrowała na balkon a jest dość zimno? Dodam, że dzisiaj jak się posikała to dopiero wieczorem gdy się chłodno zrobiło (przedtem był ciepły dzień i nic takiego nie było). Kotka niedawno wyleczona, więc w sumie wykluczam zapalenie dróg moczowych. Zastanawia mnie to, w sumie człowiek też by nie chciał się załatwiać na zimnie

Edytowane przez sabbatha
Czas edycji: 2008-10-09 o 20:45
sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-09, 21:16   #4565
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sabbatha Pokaż wiadomość
hm, któreś tabletki można podawać kotom... Na miau.pl poszukaj lepiej, może coś znajdziesz, tam może ci pomogą.

a właśnie, myślicie że moja kota mogła dwa razy obsikać pościele dlatego, że kuweta wywędrowała na balkon a jest dość zimno? Dodam, że dzisiaj jak się posikała to dopiero wieczorem gdy się chłodno zrobiło (przedtem był ciepły dzień i nic takiego nie było). Kotka niedawno wyleczona, więc w sumie wykluczam zapalenie dróg moczowych. Zastanawia mnie to, w sumie człowiek też by nie chciał się załatwiać na zimnie
Właśnie chciałam Ci napisać to co napisalaś na końcu

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-09, 21:51   #4566
sabbatha
Zakorzenienie

no tak mi się właśnie wydaje, więc kuweta wróciła do przedpokoju, gdzie kota ma prywatność i ciepło

Stary 2008-10-10, 08:01   #4567
hihi
Zakorzenienie

Dziewczyny, mojej młodej "chodzi" skóra na pleckach.

Zastanawiam się czy powinnam leciec z tym do weta, czy to raczej nie jest żaden niepokojący objaw?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-10, 09:56   #4568
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mojej młodej "chodzi" skóra na pleckach.

Zastanawiam się czy powinnam leciec z tym do weta, czy to raczej nie jest żaden niepokojący objaw?
Hihi, masz na mysli to, ze mozna ja przesuwac, jakby nie byla "przymocowana" do miesni, etc?
To normalne- koty sa takie miekkie i elastyczne, zeby uchronic sie przed urazami, m.in. podczac skokow.
Nawet kosci ramienia i lopatki, sa u nich przymocowane do ciala pojedynczym miesniem, zeby kociarze mogly poruszac przednia lapa we wszystkich kierunkach.
Tak naprawde, to swietnie przystosowani mysliwi, ktorzy chodza praktycznie na palcach, a nie na calych stopach- zeby zachowac gotowosc do szybkiego biegania, no i oczywiscie ogolna zwinnosc i precyzje ruchow.
Stary 2008-10-10, 09:59   #4569
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kattarina Pokaż wiadomość
Hihi, masz na mysli to, ze mozna ja przesuwac, jakby nie byla "przymocowana" do miesni, etc?
To normalne- koty sa takie miekkie i elastyczne, zeby uchronic sie przed urazami, m.in. podczac skokow.
No własnie nie to

Ostatnio zaobserwowałam, że skóra jej jakby... WIEM! Faluje! O! Np. stoi w łazience, gapi sie na mnie, a skóra na pleckach jejt ak jakby FALUJE właśnie. Nie weidziałam jak to nazwać.

I kurcze zaniepokoiło mnie to starsznie, ale nie wiem czy to powód jechania do weta, czy to coś złego... bo jeżdzę do wetki z każdym problemem i juz mam mnie za przewrażliwionego świta
Stary 2008-10-10, 10:05   #4570
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
No własnie nie to

Ostatnio zaobserwowałam, że skóra jej jakby... WIEM! Faluje! O! Np. stoi w łazience, gapi sie na mnie, a skóra na pleckach jejt ak jakby FALUJE właśnie. Nie weidziałam jak to nazwać.

I kurcze zaniepokoiło mnie to starsznie, ale nie wiem czy to powód jechania do weta, czy to coś złego... bo jeżdzę do wetki z każdym problemem i juz mam mnie za przewrażliwionego świta
Czy wyglada to jak skurcze lub jakby tik nerwowy? I umiejscowione jest na grzbiecie, blizej ogona?
Stary 2008-10-10, 10:18   #4571
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Czy wyglada to jak skurcze lub jakby tik nerwowy? I umiejscowione jest na grzbiecie, blizej ogona?
Zaobserwowałam to w sumie tylko w jednym rodzaju sytuacji - jak gapi się na cos i widac, że kombinuje - jak wskoczyc na wanne, jak mężowi zaatakować noge - w sytuacjach, gdy widac, że "myśli"

I właśnie w tylnej części plecow

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-10, 10:25   #4572
Kattarina
Zakorzenienie

Cytat:
Zaobserwowałam to w sumie tylko w jednym rodzaju sytuacji - jak gapi się na cos i widac, że kombinuje - jak wskoczyc na wanne, jak mężowi zaatakować noge - w sytuacjach, gdy widac, że "myśli"

Moje tak maja od zawsze- wyglada to tak, jakby je ktos popiescil delikatnym pradem Czesto, gdy sie je poglaszcze po grzbiecie i podrapie u masady ogona- reaguja takim "dreszczykiem".

Z drugiej strony, jesli sie mysle, to nie chcialabym narazic Twojego kotka na chorobe, zatem moze podjedz do weterynarza
A moze inne kociary sie jeszcze wypowiedza?
Stary 2008-10-10, 10:30   #4573
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Z drugiej strony, jesli sie mysle, to nie chcialabym narazic Twojego kotka na chorobe, zatem moze podjedz do weterynarza
A moze inne kociary sie jeszcze wypowiedza?
Gadam z jedna kociarą i narazie wszystko wskazuje, że to jednak nie choroba
Stary 2008-10-10, 10:55   #4574
konspiracja
Zakorzenienie

To jest jak najbardziej normalne u kićkow, hihi Moja też tak czasem ma, a oprócz tego czasem już dostaje tzw"prądzik" jak zbliżam rekę, żeby ją pogłaskać, a jeszcze wcale nie dotknęłam futra... nie wiem, może prądy powietrza ją łaskoczą :-D

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-10, 17:27   #4575
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Pisalam wczesniej o chorobie kociaka, dzis wstal pochodzil, pozniej zjadl, napil sie, kuwetka teraz jest 18 i miska cala wyczyszczona z jedzenia a kot zadowolony, takze mu chyba przeszlo, Leki dzis mama kupila i wyslala ;/ 50 zl na marne wydane Nie no ciesze sie, ze juz wszytsko z moim Rudzkiem ok pozdrAAWIAM i dzieki za rady
Stary 2008-10-10, 18:44   #4576
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Pisalam wczesniej o chorobie kociaka, dzis wstal pochodzil, pozniej zjadl, napil sie, kuwetka teraz jest 18 i miska cala wyczyszczona z jedzenia a kot zadowolony, takze mu chyba przeszlo, Leki dzis mama kupila i wyslala ;/ 50 zl na marne wydane Nie no ciesze sie, ze juz wszytsko z moim Rudzkiem ok pozdrAAWIAM i dzieki za rady
Cieszę się i proszę : zaszczep go
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-10, 19:02   #4577
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

To normalne jest Koty tak mają, gdy np. są podniecone oczekiwaniem, zamierzają upolowac jakąś tłustą muchę czy wskoczyć na twoje plecy
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-10, 19:10   #4578
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:

To normalne jest Koty tak mają, gdy np. są podniecone oczekiwaniem, zamierzają upolowac jakąś tłustą muchę czy wskoczyć na twoje plecy
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-10, 19:21   #4579
moniek897
Raczkowanie

ja zdjecia dodam jutro bo dzisiaj sie spiesze ale mam mala slodziuska kicie. I co jest dziwne strasznie lubi ludzi najchetniej caly czas bylaby glaskana i w ogole. Jest szalona jak nie wiem co ostatnio wdrapala sie na moje lozko pietrowe po rurce i co mnie zdziwilo zaczepia mojego labladorka Bore a kicia podbiega drapie ja a bora nie reaguje ale kotow nie da sie nie kochac!!! a najbardziej lubi wchodzic za biurko wlazic na polke na polke gdzie stoi klawiatura i gdy ja gram to ona mi naciska a potem kladzie sie na moich kolanach i idzie spac Uwielbiam ja
moniek897 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-10, 19:32   #4580
moniek897
Raczkowanie

a to zdjecie kiciusia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wakacje 258.jpg (66,1 KB, 17 załadowań)
Stary 2008-10-10, 19:36   #4581
moniek897
Raczkowanie

i jeszcze ..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wakacje 244.jpg (64,2 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wakacje 224.jpg (54,8 KB, 10 załadowań)
Stary 2008-10-10, 22:22   #4582
Rosalyn
Zakorzenienie

Moja kota jest z nami 2 godziny i jest super - 0 problemów z adaptacją w nowym miejscu, jedzono, poszalała i zasnęła. Bardzo się ciesze, że jest z nami, bo w poprzednim mieszkaniu była stara kotka, która jej nie akceptowała, ale na szczęście bywała w innym domu. A teraz jest z nami, ma 6 tyg, ale wygląda na więcej.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0008.jpg (79,7 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0009.jpg (70,8 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0015.jpg (78,4 KB, 13 załadowań)

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-10, 23:44   #4583
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość
Moja kota jest z nami 2 godziny i jest super - 0 problemów z adaptacją w nowym miejscu, jedzono, poszalała i zasnęła. Bardzo się ciesze, że jest z nami, bo w poprzednim mieszkaniu była stara kotka, która jej nie akceptowała, ale na szczęście bywała w innym domu. A teraz jest z nami, ma 6 tyg, ale wygląda na więcej.
Cytat:
Napisane przez moniek897 Pokaż wiadomość
a to zdjecie kiciusia
ale fajne koty śliczne !
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-11, 05:43   #4584
sabbatha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość

piękna, a jaki ma dojrzałe spojrzenie

Stary 2008-10-11, 14:22   #4585
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

Wczoraj znalazłam małego kociaka. Jest chudziutki i ma koci katar, ale już dziś czuje się lepiej- byłam z nim u weterynarza, dostał zastrzyki, antybiotyk.
Dziś już ładnie je, bawi się. Wczoraj cały dzień spał, a karmić musiałam go na siłę ze strzykawki, bo taki był wyczerpany.
Maluch zostanie u mnie dopóki nie wydobrzeje, jednak nie mogę go zatrzymać na stałe...
Płakać mi się chce już na samą myśl rozstania z nim.
Chcę mu znaleźć dobry dom, gdzie będzie kochany i rozpieszczany- to naprawdę miły i słodki kociak.
Może któraś z Was zna kogoś lub sama chciałaby kotka? Szukam kogoś z Lublina i okolic.
Dodaję zdjęcie śpiącego Kocurka.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1190961.jpg (81,3 KB, 35 załadowań)
Stary 2008-10-11, 21:14   #4586
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661
Wink Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

Cytat:
Napisane przez sugar_kitty Pokaż wiadomość
Wczoraj znalazłam małego kociaka. Jest chudziutki i ma koci katar, ale już dziś czuje się lepiej- byłam z nim u weterynarza, dostał zastrzyki, antybiotyk.
Dziś już ładnie je, bawi się. Wczoraj cały dzień spał, a karmić musiałam go na siłę ze strzykawki, bo taki był wyczerpany.
Maluch zostanie u mnie dopóki nie wydobrzeje, jednak nie mogę go zatrzymać na stałe...
Płakać mi się chce już na samą myśl rozstania z nim.
Chcę mu znaleźć dobry dom, gdzie będzie kochany i rozpieszczany- to naprawdę miły i słodki kociak.
Może któraś z Was zna kogoś lub sama chciałaby kotka? Szukam kogoś z Lublina i okolic.
Dodaję zdjęcie śpiącego Kocurka.

Joj taki malutki i chory mam nadzieje, ze znajdzie wspanialy dom dobrze, ze go przygarnelas i nie zdechl z wyczerpania. Dobra z Ciebie osoba POWODZENIA
Stary 2008-10-12, 08:53   #4587
arletaszari
Przyczajenie

GG do arletaszari

Cytat:
hej- mam problem....Mam kota, ma rok - wychodzi czasami na polko, ale malo kiedy, Mieszkam w Irlandii. Ostatniio zaczal kichac, ale mu przeszlo, Dwa dni pozniej caly dzien spal, nie zachowywal sie poprostu jak moj kot,ktory jest najwiekszym lobuzem na swiecie,,,Pozniej goraczka...pojechalam do weterynarza- do pn nie przyjmuje, Kot jest osowialy, jak sie go posadzi to siedzi w jedym miejscu,nie chce chodzic woglole ale jak juz chodzi to tak jakby go miesnie bolaly, nie biega za kuleczka co ejst najwiekszym jego,, hobby,, chodzi takimi malutkimi kroczkami,, co chwile siada ;(((((((( czytalam o gryppie kotow, ale nie wymiotuje, nie ma biegunki, nie szlocha nosem, ani juz nie kaszle !!! ma bardzo maly apatyt- od 2 dni nic a nic nie pil, wczoraj nic nie jadl, dzis sie skusil na tunczyka, jutro mama pojdzie do weterynarza w pl, ale czuje ze nie bedzie wiedziala jak to wytlumaczyc, prosze jesli wiecie co moze byc mojemu rudemu odpiszcie ejszcze dzis mama jak jutro wysle leki to pewnie dojda na wt srode.......cholerka nie wiem co robic ps. jestem chora-goraczkowalam, kot zawsze spi kolo mojej glowy- mogl sie zarazic ?? NIE WIEM CO MAM ROBIC ;(((((((((((((((

Jeśli ma objawy przeziębinia czyli np. kicha - jak Twój to możesz mu podawać rutinoscorbin i tran przez tydzień.
Jesli kot jest markotny, nie myje się, nagle sierść zrobiła się matowa to KONIECZNIE musisz skontaktować się z weterynarzem.
Cóz, muszę też dodać, że odpowiedzialny opiekun zwierzęcia koniecznie musi go szczepić i odrobaczać. Na odrobaczanie dobry jest frontline i jeśli kot wychodzi na dwór to odrobacza się go co trzy miesiące - w Polsce koszt tabletki to ok. 15 zł. Szczepienie raz w roku - ok. 50 zł (np. felovax) no i dodatkowo przeciwko wściekliźnie- tez tylko raz w roku po ukończeniu przez kota 1 roku zycia.
Jakiej karmy używasz? Jesli z wyższej półki to wtedy ok, ale jeśli czegoś typu kiticat czy whiskas to dokup odkłaczacz - np. bezopet. Albo posadź trawkę w doniczce- o wiele zdrowiej. Zakłaczony kotek też nie najlepiej się czuje.
arletaszari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-10-12, 09:07   #4588
arrakis
Zakorzenienie

GG do arrakis

dziewczyny mam takie pytanie. Moja kotka zawsze szalona - biegala wszedzie, bawila sie - a ostatnio zrobila sie jakas taka apatyczna.....ciagle spi, albo lezy, chowa sie do lozka cyz gdzies....jakos sie tak dziwnie zachowuju - niby je normalnie wyglada zdrowo...ale zachowuje sie dziwnie....wiecie co to moze byc?to normalne,ze koty w pewnym momencie sie tak uspokajaja? Mnie dosc czesto nie ma -czasem caly dzien sama siedzi - moze jakas depresje ma czy co?

dodaje nowa fotke mojej lilith z psem mojej babci
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1010241.jpg (51,1 KB, 16 załadowań)
Stary 2008-10-12, 10:39   #4589
sabbatha
Zakorzenienie

moja kota ma czasami fazy wyciszenia

Stary 2008-10-12, 15:27   #4590
slonko1990
Raczkowanie

Dziewczyny kurcze mojemu kotu ostatnio zdarza się tak prychać, kaszleć(?).... Niby chciałby zwymiotować, ale nic mu z buzi nie leci.... Zdarzyło mu się tak ostatnio 2 razy.... Stresujace to jest bo nie wiem co to ma znaczyć
slonko1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości