![]() |
#61 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielki najazd na humanistów.
Cytat:
![]() Cytat:
Ja mam taki plan na życie. ![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zalozenie stad, ze potrzeba 10 lat zeby moc zostac lekarzem jak dobrze pojdzie i jak sie wszystko zaliczy w terminie, a zeby to zrobic trzeba poswiecic sporo zycia na rycie wszystkich kosteczek, miesni, sciegen po polsku i po lacinie, a najlepiej tez po angielsku. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I rodzina zadowolona, w koncu to swieta trojka zawodow- lekarz, prawnik i ksiądz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zreszta uczenie sie masy wzorow uwazam za bzdure. Najwazniejsze mam w glowie. Reszte w swoich materialach ![]() Na ostatnie zaliczenie nauczylam sie kilkudziesieciu wzorow i mi bokiem wychodzi.
![]() |
![]() |
#69 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja na matmie wlasnie musialam wszystko umiec (nie studiowalam matmy samej w sobie wiec to nie byly az tak trudne rzeczy, do opanowania), ale na kartce mialam np. 50 wzorow do roznych metod liczenia przepustowosci portu czy czasu zamrazania, nie ma szans zeby wszystko zapamietac, raczej zapamietanie ktory do czego to juz sukces XD i jak ktos nie zna wzorow z matmy to mu nic nie pomoze ze ma rozpisane wzory w ktorych jest glupia silnia (dla niektorych 1*2*3 to kosmos). Nie znac wzorow z matmy to jak probowac pisac kolokwium bez dlugopisu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do istoty wątku - za złą opinię humanistów odpowiedzialni są ludzie, którzy nawet do liceum nie powinni trafić, a co dopiero na studia. Ale skoro mamusia i tatuś pchają na studia, to idą do Wyższej Szkoły Tego i Owego w Iksowie Dolnym na pierwszy z brzegu kierunek - a najczęściej jest to kierunek humanistyczny, nie oszukujmy się. Sama stoję po środku. Uwielbiam matematykę, miałam bardzo wysoki wynik z rozszerzonej matury, ale też kocham języki obce i szeroko pojętą kulturę. I tu historyjka odnośnie tego, żeby brać kierunki po jakich jest praca: rok temu poszłam na informatykę - bo matematyka w praktyce, bo praca, bo zarobki itd. i już po kilku miesiącach tych studiów miałam ich serdecznie dość i rzuciłam je. Nie interesują mnie kierunki techniczne, nudzi mnie ekonomia - chyba nie pozostaje mi nic innego jak czarna rozpacz, bo odrzuciłam kierunki, według internautów, dające niemal 100% gwarancję zatrudnienia ![]() Edytowane przez Kiriko Czas edycji: 2011-07-09 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czasem trafia sie nam "jamnikowe" wzory, kilka przypadkow a roznica tkwi np w jednym minusiku. Wazniejsze jest to, ze potrafimy ich uzyc. Bo to,ze wzor jest na kartce nie oznacza,ze zadanie rozwiaze sie samo. Pol biedy jesli wzor da sie wyprowadzic, gorzej jak trafisz na wzor empiryczny ![]() Tak czy siak te ktorych potrzebuje mam w malym paluszku ![]()
![]() |
![]() |
#72 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Z drugiej strony - zapotrzebowanie na absolwentow studiow jest tez w pewnym momencie ograniczone, a jesli chodzi o niektore kierunki, to go nie ma po prostu. Wiec sila rzeczy, z obydwu stron wynika, ze studia nie sa dla wszystkich. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
-------------- Jeszcze jedna uwaga - zaskoczylo mnie stwierdzenie, ze podanie wzorow na kolokwium/egzaminie, to smiech na sali. Ja w naiwnosci swojej myslalem zawsze, ze chodzi o umiejetnosc zastosowania tychze wzorow w rozwiazywaniu problemow, a nie umiejetnosc wykucia ich na pamiec... ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kirko- o fajnie Ci babka powiedziala, idz na medycyne, jakby tak bylo latwo mature napisac ze wszystkiego na 80% i sie dostac XD Tam sie chyba ciezej dostac niz utrzymac. Wyrak- mysle ze na potrzebe tej dyskusji dobrze zachowac ten podzial, bo jakos trzeba tych ludzi nieumiejacych matmy nazwac, ale to tylko tutaj i tylko w tym celu, krzywda sie chyba tym prawdziwym humanistom nie stanie. Tez mi sie wydaj, ze w pracy kazdy wezmie sobie program komputerowy otworzy z gotowymi wzorami, a jak nie ma programu to wezmie kartke i kalkulator i policzy. Ale powinien byc jakis limit, delte trzeba znac, silnie trzeba znac itd., takie dlugie wzory to jak najbardziej bym dala na kartke bo ktos moze umiec to policzyc a sie kopnie we wzorze. Jakbym miala najprzyjemniejsza prace pod sloncem, testowanie wyrobow czekoladowych czy nowych samochodow ale miala za to dostawac minimalna krajowa to tez bym tego nienawidzila. Wole chyba nieprzyjemna prace po ktorej moge przyjemnie spedzic czas w domu bo mnie stac na to. Ale co kto woli. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-07-09 o 17:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Rozeznanie
|
ciekawy temat, ostatnio myślałam o tym nawet, po tym jak trafiłam na list pewnej dziewczyny na portalu wyborczej (tu można przeczytać http://wyborcza.pl/1,95892,9882464,N...wa___list.html ). Dziewczyna ta zdała polski rozszerzony na 100% i oblała matmę. Pięknie pisze jaka to nie jest głupia ani leniwa ale szczerze mówiąc dla mnie z jej listu bije kompletnie co innego... a mianowicie, kompletnie nie rozumiem tej postawy "na co mi obliczanie prawdopodobnienstwa wylosowania czarnej kuli / jakim procentem liczby a jest liczba b / pola i objętości bryły przeciętej płaszczyzną"...
ok może i takie konkretne zadania nie są nikomu potrzebne na codzień, ale może gdyby Ci "humaniści" którzy niemalże szczycą się swoim brakiem wiedzy matematycznej umieli przełożyć zdobytą wiedzę na życie codziennie to umieliby tez policzyć raty kredytu jaki spłacają i nie twierdziliby że ich podwyżka benzyny o 10% nie dotyczy bo zawsze tankują za 100 zł... (tak, tak wiem że to dowcip ale słyszałam też to jako autentyk). btw, jestem po matematyce oraz informatyce. I kocham książki i języki obce. Może ta "dwukierunkowość" czyni mnie także humanistką? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
maszyna, nie człowiek
|
Wyrak, ze wzorami masz rację. Prawda jest taka, że nawet jak pozwalają jakieś mieć, to co mi z wzorów na pochodne podstawowych funkcji, skoro używałam ich tyle razy, że powiedziałabym je obudzona w środku nocy? Uczenie się na pamięc, gdy nie jest to potrzebne, to strata czasu.
Tygrysiak, ja nie wierzę w prawdziwość tego listu, ale jesli ktoś serio tak uważa, to współczuję mu, że rozwijanie umysłu jakim jest uczenie się podstaw matematyki (nawet większość nie ma pojęcia jak malutkich podstaw) to po prostu rozwijanie mózgu - umiejętności kojarzenia faktów, zauważania pewnych zalezności i wielu tego typu rzeczy ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
szczerze? obecnie jestem w stanie w to uwierzyć. Mam styczność ze studentami na praktykach w firmie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
maszyna, nie człowiek
|
No cóż, aj uważam, ze sprawdzenie która odpowiedź jest poprawna często podstawiając ją do pytania jest zajęciem dla gimnazjalisty.
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Ktorzy idealnie pisza i rozumieja po polsku i ani me ani be z matmy? Albo ona klamie albo nie istnieje i jest tylko dziennikarska prowokacja do dyskusji.
Ja zawsze bylam przekonana ze do czytania ze zrozumieniem niezbedne jest matematyczne rozumowanie. Ponoc statystycznie klasy matematyczne lepsze wyniki z tego maja na maturach, ale gorsze z wypracowan, bo ich sie nie uczy jak je pisac. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-07-09 o 18:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
maszyna, nie człowiek
|
U mnie w klasie właśnie tak było - problem na wypracowaniach był z tzw wstrzeleniem się w klucz i pełnym podsumowaniem najczęściej
![]()
![]() |
#81 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() widzę "możliwości" niektórych praktykantów... wygląda na to że niektóre rzeczy potrafią perfekcyjnie a inne... cóż... słabo to za mało powiedziane |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zreszta, w slowniku jest wyraznie napisane, co oznacza humanista. ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Jesli ktos nie jest w stanie obliczyc ile to procent 100 - 80 ze 100, to wg mnie taka osoba nie powinna miec zdanej matury, no sorry.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||
Zakorzenienie
|
Tak czytajac ten list, to skoro matematyka mialaby wg. tej dziewczyny byc nieobowiazkowa "bo po co nam to" to ja bym chciala miec nieobowiazkowy polski. Lubie ksiazki, ale kanon lektur szkolnych poza jedna pozycja (w dodatku nieobowiazkowa ktora nigdy na maturze sie nie pojawi "Tango" Mrozka) przyprawia mnie o mdlosci. A juz ten cholerny klucz wg ktorego istnieje tylko jedna sluszna interpretacja lektury
![]()
![]() |
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Macie racje mówiąc ,że studia nie są dla wszystkich. Aktualnie jestem w liceum i...czasami po prostu nie wiem co niektórzy ludzie z mojej klasy tam robią. Ich hasło to "OBY ZDAĆ". Z wszystkiego wyciągają dwóje i to jeszcze po mega poprawach i płaczach. Ludzie pchają się teraz do ogólniaków ,ponieważ dziś chodzenie do zawodówki to dla wielu po prostu wstyd. Takie nastawienie mają nawet nauczyciele, którzy nie raz w gimnazjum mówili "ucz się bo wylądujesz w zawodówce". I czemu tu się dziwić? Przyjmują do tych liceów praktycznie wszystkich i mają teraz za swoje choćby w postaci tegorocznych matur. Oczywiście nie chce nikogo obrażać, dla mnie chodzenie do zawodówki to normalna rzecz ,dla mnie to nie jest coś gorszego. Po prostu są różni ludzie, różne zainteresowania i pasje.
---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Cytat:
Co do polskiego...no masz racje ,ten mus wpasowania się w klucz jest bez sensu. Po prostu nie można chyba zbyt wiele kombinować ,trzeba myśleć prosto :P W tym przypadku nie warto być inteligentnym i kreatywnym ,a tego ma podobno uczyć szkoła. Parodia.
![]() |
![]() |
#85 | ||
Wtajemniczenie
|
Przeczytałam list z GW i mam wrażenie, że autorka jest jednak głupia lub leniwa albo jedno i drugie. Żeby zdać maturę wystarczy 30%. Nazbieranie 30 pkt. z jakiegokolwiek przedmiotu nie powinno stanowić problemu dla osoby, która uczęszczała w miarę regularnie na zajęcia i na nich nie przysypiała.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tysiące rozwiązanych arkuszy i nie ma tych 30%? Nawet małpa by się nauczyła. LO jak sama nazwa wskazuje powinno wpajać wiedzę z każdego przedmiotu, również z tych ścisłych. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#87 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a nie 15pkt?
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Ok, chodzi mi po prostu o to ,że nie trzeba być skrajnym idiotą żeby się zestresować nie zdać. Wystarczy być nerwowym człowiekiem ,albo mieć okres.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.