![]() |
#91 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Dot.: Przedszkole - TAK czy NIE?
Cytat:
![]() Jednak czytając te ataki na Moniliczkę mam wrażenie, że wychodzą one od osób wyraźnie czymś sfrustrowanych, a może trafiła kosa na kamień, może ona ma rację i prawda kole w oczy ![]() ![]() Sory mamusie, ale takie odniosłam wrażenie, a lubię szczerość. Niektóre odebrały jej słowa jako atak na swoją osobę, a było to jedynie chęcią podzielenia się swoim zdaniem. Zaraz jej wydrapiecie oczy i jeszcze mnie się oberwie. Polecam wyluzować, bo naprawdę uwierzę, że nie macie nic innego do roboty, tylko roztrząsanie się nad swym losem, który może rzeczywiście nie być tak cukierkowy, jak próbujecie tu wykreować. Mnie jej słowa nie bodzą, chociaż sama jestem chwilowo niepracująca. Pozdrawiam Was wszystkie, żadna niech nie czuje się gorsza, ja szanuję gospodynie domowe na pełnym etacie tak samo jak mamy karierowiczki ![]() Edytowane przez Korah Czas edycji: 2013-03-26 o 09:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
Korah: prosze Cie, edytuje posta wyzej, wymaz moj nick, pomylil Ci sie z innym
![]() A czego jeszcze nie lubie, to nazywanie kobiety matka Polka, mamusia, no zesz, mamusiu to moze to do mnie moje dziecko mowic, ale nie obca kobieta ![]() Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2013-03-26 o 09:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do pogrubionego, to nie, nie mylę pojęć, po prostu widać, ze takie masz obserwacje, ponieważ w takim własnie środowisku się obracasz, gdzie kobiety są wciśnięte w sztywne ramy, a te, które te ramy "przekraczają" czują się źle i nie mogą się odnaleźć. Cytat:
![]() ![]() Ja też cenię szczerość i dlatego od lat na wizażu tłumaczę nie raz i nie dwa różne rzeczy ![]() ![]() A jak już jesteśmy przy tej szczerości, to mimo deklarowanego przez ciebie szacunku, widać przecież i u ciebie źle ukrytą pogardę do tych jak to określiłaś "gospodyń domowych". Wyglądasz mi na taka mamę, która tylko przebiera nogami, żeby dziecko komuś podrzucić, pozbyć się go, żeby wreszcie iść na ploty do pracy. Hmmm, miła jest taka ocena? Myślę, ze nie. Dlatego nie dziw się, że komuś nie musi być miło, jeśli ktoś inny oceni go jak zapuszczonego garkotłuka ![]() I zanim sie zastanowisz czy mam coś innego do roboty, niż siedzieć przed kompem, to owszem, trochę mam. Ale widzisz, tak to jest, że różnie się ludziom życie układa i czasem okazuje się, że jedyną rozrywką, która nam pozostaje jest komputer. ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3998384 1] A czego jeszcze nie zniosze, to nazywanie kogos matka Polka, mamusia, no zesz, mamusiu to moze to do mnie moje dziecko mowic, ale nie obca kobieta ![]() Prawda, że miło? ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3998384 1]Korah: prosze Cie, edytuje posta wyzej, wymaz moj nick, pomylil Ci sie z innym
![]() A czego jeszcze nie lubie, to nazywanie kobiety matka Polka, mamusia, no zesz, mamusiu to moze to do mnie moje dziecko mowic, ale nie obca kobieta ![]() A to przepraszam, ja na wizażu czuję się jak wśród swoich, być może nie ten poziom i nie dorastam ![]() Cytat:
![]() Sama jestem mamą niepracującą od roku. Syn ma 5 lat, od 3 roku życia chodzi do przedszkola, Wtedy wróciłam do pracy na 2 lata, więc pytanie czy miło czy nie miło po prostu mnie nie dotyczy ![]() Co konkretnie Cię rozbawiło ![]() ![]() Naprawdę szanuję wszystkie matki. Nie lubię generalizowania, że skoro kobieta chce robić karierę, to po co się decydowała na dziecko, żeby je teraz zostawić. To są bolesne osądy, tak samo jak bolesne jest twierdzenie, że kobieta niepracująca jest niespełniona i czuje się więźniem rodziny i samej siebie, co nie zmienia faktu, że są takie przypadki, a ten kto najgłośniej temu zaprzecza i kontratakuje sam się prosi o takie podejrzenie, ponieważ został nadepnięty na odcisk, czuły punkt. Mam kilka koleżanek matek w swoim otoczeniu, każda jest inna, każda wpisuje się w inny stereotyp. Edytowane przez Korah Czas edycji: 2013-03-26 o 09:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I powiem więcej - ja nawet te kobiety rozumiem doskonale. Mnie się też obecnie nie chce fajnie ubierać - bo mój syn ulewa po każdym posiłku i jestem co najmniej 4-5 razy dziennie cała zarzygana, nawet z tej okazji ścięłam włosy bo trudno, żebym włosy sięgające niemal pasa myła kilka razy dziennie mając dwoje dzieci do opieki ![]() ----------------------------------- Ale w temacie - ja jestem za przedszkolem. Sama nie chodziłam, byłam w domu z mamą i ja akurat "siedziałam w domu" dosłownie. Nie pamiętam, żeby się mama ze mną bawiła, bawiłam się najczęściej sama, byłam jako dziecko zamknięta w sobie, wstydziłam się innych dzieci, nie umiałam nawiązać przyjaźni (do dziś dnia mam z tym problem bo rodzina zawsze była i jest nadal moim całym światem) , nie chciałam się nigdy bawić z dziećmi czy grać w piłkę, miałam przez to trudności w szkole, gorzej się odnajdywałam itd. Nie chciałabym tego samego dla swojej córki, a jednocześnie widzę, że mnie "siedzenie w domu z dziećmi" nieco męczy - nie realizuję się w wymyślaniu coraz to nowszych zabaw, dzieci nie stały się całym moim światem, czuję, że mi czegoś brakuje i cały czas rozmyślam o tym, jak zorganizować swój świat tak, żeby wszyscy byli zadowoleni ![]() A córkę zapisałam do przedszkola od września i składam ofiary całopalne ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Klarisso, bo częsty błąd polega na tym, że kobieta koncentruje się tylko na dzieciach, a cały "myk" polega na tym, żeby dzieci nie stał sie całym światem. Bo tu nie o to chodzi, żeby "poświęcić się" tylko domowi i dzieciom. Najlepsze efekty, ze tak powiem, widzę u kobiet, które nie realizują się tylko w zabawach z dzieckiem, ale mają swoje zainteresowania, jakieś hobby, pomysł na swoje życie.
Bo przecież jesli tego pomysłu nie będziesz miała to co da Ci to, ze posiedzisz 8 godzin za biurkiem? Nic, ten sam marazm co w domu, tylko w innym miejscu ![]()
![]() |
#97 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślisz, że dziecko zacznie się w przedszkolu ekspresowo rozwijać, proporcjonalnie do zarobków matki, która wraca do pracy? Albo cofać się będzie w rozwoju, gdy matka nie zarabia? Nie było pytanie o kasę, tylko o przedszkole i dobro dziecka. I na to pytanie odpowiedziałam, tak jak uważam. ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ---------- Cytat:
Plus że hej. ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- Cytat:
Jak widać nawet na forum. ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- Cytat:
![]() Czekałam na to. ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | ||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() ......................... ........ Dokładnie, uważam, że jak nas swędzi, to trzeba być aktywnym, szperać, szukać zajęcia, choćby chwilowej odskoczni od rutyny. Mnie przytłacza niestety rutyna, codzienność, która jest taka sama, nie pracuję od roku, rozkoszuję się domkiem, większą ilością wolnego czasu, że coś ugotuję od zera, a nawet upiekę, przygotuję święta z synkiem, który uwielbia mi pomagać we wszystkim ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Tam zaraz diagnostyka, proste myślenie, bo ja prosta dziewczyna jestem bez fiZolofii ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak byłam po zasiłek pielęgnacyjny w MOPS to doznałam szoku. Kilkadziesiąt bab po wychowawczy - a to kobiety nie pracujące i słabo sytuowane, z racji wymogów przepisowych - 80% z nich umalowana, zrobione jakieś pasemka (nie że gustowne, ale zrobione), kuse kurteczki, buty na obcasie (fakt, że wszystko z targu ale to nie o szeroko pojęta elegancję chodzi) itp. Większość tych pań wyraźnie się sobie podobała i czuła się zadbana. A w tym wszystkim ja, matka pracująca na ładnie brzmiącym stanowisku, w jeansach, butach trekingowych i czarnym golfie. W makijażu na który składał się tusz i krem. ![]() Ostatnio miałam wolne na potrzeby spraw urzędowych. Dwie z poznanych w MOPS pań spotkałam na spacerku z wózkami. Botki na szpilce, blond fryz ułożony w kok, makijaż od a do z, nawet pazury miały pomalowane. A wyszły tylko na spacer. Ja idąc na dwór z synem np. w sobotę rano, nie maluję się, a strój mam taki by mi było wygodnie, bym mogła np. wleźć za nim na zjeżdżalnię, jak zajdzie taka potrzeba. ![]() Częściej malowałam się na macierzyńskim. ![]() ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
Ale na przedszkole z taką obsługą to już każdego... ![]() W moim mieście nie ma ani jednej placówki, gdzie by były trzy panie na komplet dzieci. Ani jednej! Zbyt proste, właśnie. ---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Możesz mi wytłumaczyć, dlaczego mnie obrażasz? Czy to u Ciebie taki standard ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To może zdiagnozuj teraz siebie i pomyśl: dlaczego? Coś w rodzaju "prawda w oczy kole" czy coś w ten deseń... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale tu nie ma jęków o zamknięciu w domu i gnuśnieniu, po prostu tu ludzie są generalnie aktywni przez całe życie. W porównaniu z Polakami to duuuużo aktywniejsi, co widać też u starszych ludzi. Inne jest podejście do życia, do macierzyństwa. Zaznaczę od razu, że nie, nie zachłysnęłam się zachodem ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-03-26 o 11:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
No i właśnie.
Tam się ma dziecko i żyje. Tu się siedzi w domu i nic nie robi, gnuśnieje, hoduje futro pod pachami i głupieje od siedzenia z dzieckiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
kobieta za ladą
|
a jak sie już odda dziecko do przedszkola i nie daj Bóg straci sie pracę a dziecko nadal uczęszcza można usłyszeć ,ze matce to sie już we d poprzewracało oddała dziecko do przedszkola chociaż sama nie pracuje i mogłaby zająć sie młodym
![]() moja już zaczyna chyba normalnieć w przedszkolu(tfu tfu ![]() ![]() ja mam w okolicy mamusie stadne ![]()
![]() |
#105 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() W przeciwieństwie do Ciebie nie obraziłam nikogo, chyba, że nieumiejących czytać ze zrozumieniem. Nie wyrywaj proszę z kontekstu moich słów, napisałam "może prawda w oczy kole" co nie jest równoznaczne z osądem jakim jest jednoznaczne stwierdzenie "prawda w oczy kole", a pochopnym osądzaniem i w ogóle wydawaniem sądów, co miało miejsce z Twojej strony się z całego serca brzydzę. Przykre to jest, co zaprezentowałaś, w dodatku jeszcze śmiesz pytać. Ty nie poczułabyś się obrażona, jak zgaduję, ale wierz mi, że każdy inny tak. Coś Cię ubodło z mojej strony, dlaczego mnie nie zapytałaś, albo mogłaś to zgłosić tam gdzie trzeba, a nie wylewać jad. I nietrudno się dowiedzieć z forum, co kto robi całymi dniami Sama siebie genialnie podsumowałaś. Gratuluję. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | ||
Zakorzenienie
|
Nie obraziłaś nikogo, bo nikt się nie poczuł obrażony.
Ale próbowałaś... Odbiłam Ci Twój tekst. Ciekawe, że Ciebie on razi. ![]() Cytat:
Nie mam na to argumentu. ![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Cytat:
![]() Pień się dalej. ![]() Pozdrówki! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Wiesz co proponuję dajmy sobie na wstrzymanie, bo zaraz to ja zacznę podejrzewać kogoś o zbyt proste myślenie ![]() wracając do tematu: Moje dziecko dziś w przedszkolu robi pisanki, nie mogę się doczekać, bo obiecało dla mamy najładnijeszą ![]() Edytowane przez Korah Czas edycji: 2013-03-26 o 13:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja akurat zawsze znajdę te 10 minut żeby się pomalować i ogólnie ogarnąć. Nie jest to może taka ilość czasu jakiej bym sobie życzyła, ale wystarcza żeby nie wyglądać jak fleja. Cytat:
![]() Ja tam posyłam, wybrałam ładne przedszkole, blisko domu i jeszcze mają jakieś tam nagrody jako "eko przedszkole" i przynajmniej do jedzenia nie dają dzieciom byle czego tzn. przynajmniej na kartce to wygląda jako tako ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3998121 8]Bo wiekszosc kobiet sobie jeszcze z tego sprawy nie zdaje lub wypiera to uczucie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja naprawdę widuję wiele dziewczyn z malutkimi dziećmi, przeważnie z dwójką rok po roku i one robią różne rzeczy, ja na początku nie mogłam ogarnąć a potem zobaczyłam, że się daje tak żyć.
![]() |
![]() |
#111 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dojscie do glosu prawdziwych uczuc to pierwszy krok. Ten najwazniejszy. Teraz juz wszystko z gorki pojdzie. ![]() Napisala Moona, ktora wlasnie wybiera barwniki do jajek i szuka na necie foremek do ciastek w ksztalcie krolikow i kurczakow i czuje sie z tego powodu 100 % kobieta, pomimo tego, ze nie pracuje i leni sie calymi dniami w domu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 |
Raczkowanie
|
Jestem jak najbardziej za posłaniem dziecka do przedszkola, pod warunkiem, że dziecko jest na nie gotowe. Na szczęście moja córeczka chodzi chętnie i codziennie rano cieszy się, ze spotkania z dziećmi i ciociami. Do przedszkola poszła jak miała 2 i pół roku, wcześniej chodziła do klubu malucha 2x w tygodniu. Posłałam ją pomimo tego, że sama "siedzę" z młodszą w domu. Latem czynnie spędzałyśmy czas, jeździłyśmy na całodniowe wycieczki do zoo, do pobliskiego lasu, odwiedzałyśmy znajomych i okoliczne place zabaw. Spotykałyśmy się z innymi mamami. Niestety przyszła jesień i zima, która nie sprzyja długim wędrówkom i wdarła się w nasze życie rutyna. Młodsza odmawiała wózkowej współpracy od kiedy stanęła na nogi, wychodzić mogłyśmy jedynie na pobliski plac zabaw a to dla starszej była nuuuda. W końcu przyzwyczaiła się do letnich wojaży. Trudno było spożytkować jej energię. Ciężko jest też zadowolić dwójkę dzieci mających różne wymagania. Młodsza niewiele jeszcze rozumie i pewne zabawy i "działania artystyczne" są dla nas kłopotliwe. Starsza chętnie bawiłaby się plasteliną, ciastoliną, masą solną i malowała a to wszystko ciężko ogarnąć przy chodzącym roczniaku, które wszystko zjada i roznosi po całym domu wgniatając w dywan i upychając po kontach. Początkowo do tego typu zadań wykorzystywałyśmy drzemkę młodszej ale znowu pojawił się problem z wykonywaniem domowych obowiązków. Wiadomo, że najlepiej bawić się z mamą ale niestety mama czasem musi ugotować obiad, zrobić pranie, odkurzyć i poprasować. Przyznam, że czułam się sfrustrowana taką sytuacją. Niczego nie mogłam dokończyć, ciągle latałam ze ścierą, ciągle coś musiałam zrobić. Trochę posprzątać, trochę się pobawić, trochę ugotować, znowu trochę się pobawić.... Kilka osób wypominało mi, że posyłam dziecko do przedszkola podczas, gdy sama mogę się nią zająć. Przecież jest taka mała i ma jeszcze czas a ja i tak będę się poświęcała drugiemu dziecku.
Widzę ogromną zmianę w naszej rodzinie. Ja mogę trochę odetchnąć, dziewczynki mogą odpocząć od siebie. Wreszcie domowe obowiązki mogę wykonać w spokoju bez marudzenia i ciągłego przerywania. Ogarnięcie mieszkania zajmuje mi o wiele mniej czasu. Mam też czas dla młodszej na zabawy odpowiednie dla jej wieku i poziomu a co najważniejsze całe popołudnie mam dla nich mogę się poświęcić zabawie i bardziej w nią zaangażować. Starszak w przedszkolu zadowolony, uczy się piosenek i zabaw w grupie. Nabrała samodzielności i codziennie zaskakuje mnie nowymi umiejętnościami. Razem w domu śpiewamy przedszkolne piosenki, młoda "uczy" mnie jak do nich tańczyć. Widzę same plusy ! ![]() Dodam tylko, że przedszkole jest państwowe, mieliśmy szczęście, ponieważ w ciągu roku zwolniło się miejsce i "dostaliśmy się" z listy rezerwowej. Przedszkole jest małe ale obsługa jest liczna. Na grupę 25-ciu dzieci przypadają 2 nauczycielki i jedna pani do pomocy, pan , który pomaga sprzątać leżaczki po spaniu, panie z kuchni pomagające przy karmieniu. Full wypas. Tak poza tematem to nie do końca rozumiem sens sporu, który tu się toczy tylko zaśmieca wątek ;/. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Ja też popieram decyzję o posłaniu do przedszkola. Mam dokładnie te same odczucia. Nie tylko rodzic odpoczywa, czy ma czas na inne ważne sprawy, ale i dziecko odpoczywa od rodziców, Po pierwsze poznaje znaczenie słowa tęsknota, że gdy mamy nie ma w pobliżu przez 5 minut, to jeszcze żaden dramat ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Korah Czas edycji: 2013-03-27 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() ![]() Poza tym proszę o usunięcie cudzysłów, bo ja tego nie napisałam. Edytowane przez Korah Czas edycji: 2013-03-27 o 11:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ależ oczywiście, że należę do niektórych. Ale nie, nie mam za dużo wolnego czasu. Juz to pisałam, tylko nie zrozumiałaś. Nie mam obecnie możliwości robić nic innego niż pisać na komputerze, po prostu jest to moja jedyna rozrywka. Dotarło wreszcie?
![]() |
![]() |
#117 |
Konto usunięte
|
Korah: odkladajac na bok kto co napisal i kogo urazil, slusznie czy nie slusznie, ja mam pytanie do Ciebie czemu Cie tak interesuje kto co robi w wolnej chwili? Jedni ogladaja tv, inni robia na drutach lub spaceruja a jeszcze inni pisza posty na wizazu.
Masz z tym jakis problem? Jak bede chciala to bede krecic pilke na nosie, moj nos, moja pilka, moje wolne chwile! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- [1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4000488 1]Korah: odkladajac na bok kto co napisal i kogo urazil, slusznie czy nie slusznie, ja mam pytanie do Ciebie czemu Cie tak interesuje kto co robi w wolnej chwili? Jedni ogladaja tv, inni robia na drutach lub spaceruja a jeszcze inni pisza posty na wizazu. Masz z tym jakis problem? Jak bede chciala to bede krecic pilke na nosie, moj nos, moja pilka, moje wolne chwile![/QUOTE] Proszę przytocz moje słowa, gdzie napisałam zapytałam o czyjeś zajęcia, czym się zajmują, co robią w wolnej chwili ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Prosze |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzeniona Zmorah
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;4000502 2]Prosze[/QUOTE]
Daruj sobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.