![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przedszkole - TAK czy NIE?
Ja również przedszkolom mówię tak, jeśli sytuacja mnie do tego zmusi a raczej tak to i dziecko do żłobka pośle, choć wtedy serce będzie mi się krajać.
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Przy tak postawionym pytaniu dziś odpowiedziałabym NIE.
Nie dla dwulatka, nie dla trzylatka. Kompetencje społeczne nie są w tym wieku potrzebne. To jeszcze czas silnego związania z rodzicami. Pamiętam siebie w przedszkolu. Jak źle mi tam było, jak uciekałam do babci. Wolałam stać z nią w kolejce trzy godziny za paczką kawy, niż siedzieć w przedszkolu. Nie byłam gotowa na separację i nie chciałam jej. Dla pięciolatka, sześciolatka powiedziałabym TAK. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
A ja sama nie wiem.
Nie przeceniałabym wartości przedszkola w życiu. Ja nie chodziłam prawie wcale, mój brat w ogóle (wymiotował przechodząc przez próg i mama go wypisała w końcu). Zgadzam się z Kropką. 3 latkom socjalizacja i kontakty społeczne nie są niezbędne, większość rozwojowo nie gotowa na wspólne zabawy. W maluchach to bardziej pilnuje się fizjologiczo-opiekuńczych spraw. Poza tym w przedszkolach bywa w grupie po 30 dzieciaków ![]() Jestem za przedszkolami, ale nie w postaci, że dziecko spędza tam same dnie. A widziałam takie dzieciaki przywożone po 6 i odbierane o 18. Agata pewnie pójdzie do przedszkola. Jako 3 latka pewnie na mak. 5 godzin. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
A ja z perspektywy czasu widzę, że trzeba na dziecko patrzeć i tyle. Moja poszła do przedszkola do grupy żłobkowej (dzieci musiały mieć min. 1,9roku do 3rż, obecnie część już 3 lata skończyła, część ma 2,5 najmniej) mając prawie 2,5 roku, od razu zaczęła się z dziećmi bawić, załapała najlepszego kumpla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co w takim przypadku, nie mieć dzieci bo nie stac nas na kilkuletnia przerwe w pracy zawodowej? A odpowiedź na pytanie czy przedszkole jest ok dla dwu- trzylatka powinna również zależeć od tego jakie przedszkole i jak rozwija sie i czego potrzebuje dziecko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
Nawiasem mówiąc - na doktorku, przez któego temat zakładałam, okrutnie się zemściłam na ostatnim egzaminie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39936021]Nawiasem mówiąc - na doktorku, przez któego temat zakładałam, okrutnie się zemściłam na ostatnim egzaminie
![]() ![]() ![]() A niepotrzebnie, moim zdaniem, się mściłaś, bo moze on tak jak Kropka, po prostu zmienił zadnie pod wpływem własnych dzieci ![]() Dacn, przypominam, że w tym wątku to bardziej teoretyzujemy i juz sama autorka wątku prosiła aby pominąć aspekt pracy rodziców.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Ja wiem że teoretyzujemy, ale jest to daleko posunięta teoria że rodzice będą mogli poświęcić dziecku 5 lat. To raczej nie teoria ale marzenia, do spelnienia dla małej części społeczeństwa. A przedszkoli na prawdę bym się nie bała, od czasu jak my same byłyśmy w przedszkolu wiele rzeczy zmieniło się tam na plus.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Moim zdaniem, jeśli można sobie na to pozwolić, to 3 - 3,5 lat to taki idealny wiek na pzredszkole. Na początek idealnie na kilka godzin - jeśli kogoś stać ![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pod tym względem moje dzieci były chyba typowe, syn jako trzylatek poszedł do przedszkola i była to wielka porażka. Córka jako trzylatka o przedszkolu nie chciała słyszeć, jako czterolatka poszła do przedszkola i nie było z tym problemu, chociaż ona ogólnie zachwycona nie była. Dopiero w szkole się odnalazła ![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
A tak w ogóle to są plany przesunięcia wieku przedszkolnego dla 2latków już.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I już bez jaj, tak piszesz jakby dziecko w domu rosło jak dzikie zwierzątko ![]()
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Luba, ale ta zemsta nie była celowa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39937505]A tak w ogóle to są plany przesunięcia wieku przedszkolnego dla 2latków już.[/QUOTE]
W Niemczech zdecydowana większość dzieci chodzi do przedszkola, i dwulatki też, ale obowiązek przedszkolny jest dla czterolatków. Jakoś nie widzę w Polsce tego obowiązku dla dwulatków, jesli czasem i dla czterolatków brakuje miejsc. ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:35 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;39937556]Luba, ale ta zemsta nie była celowa ![]() Domyślam się ![]() ![]()
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
Miałam
![]() Nie, 2latki nie obowiązkowo, ale na zasadzie jak teraz 3latki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Ja nie chodziłam do przedszkola. Problemów z samooceną niemiałam, ba nawet studia skończyłam (może dlatego, żeby nadrobić przedszkolne braki i to co się robi w przedszkolu ja robiłam na studiach
![]() Poza tym z moich obserwacji wynika, że dzieci same w sobie instynktownie wiedzą jak się rozwiać, kwestia tego, żeby rodzice nie zabraniali mu eksperymentować. A poza tym nawet jak dziecko chodzi do przedszkola, a rodzice mają w nosie jego rozwój to i tak będzie miało braki, bo przedszkole nie zwalnia rodziców obowiązku dbania o rozwój własnych dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Ja wcześniej byłam przeciwna żłobkowi i przedszkolu dla 4 lat. tzn 4latka bym puściła.
Ale moja poszła do żłobka i dobrze się tam czuje, tęskni za ciociami, po przerwie aż skakała z radości że w żłobku będzie, bardzo też się rozwinęła,nie ma problemów z jedzeniem. Chociaż gdybym miała możliwość być z nią w domu to na pewno bym jeszcze została ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Hej mamusie, mój syn chodzi już trzeci rok do przedszkola, został mu jeszcze rok. Posłałam go jak miał 2 latka i 10 miesięcy. Nie żałuję, bardzo szybko się zaaklimatyzował, chociaż nie wszystkie dzieci z jego grupy tak samo
![]() Ja przedszkole polecam, chociaż przez nie narobiło się sporo problemów zdrowotnych syna, niestety, to są mankamenty tej decyzji, ale prędzej czy później i tak by go dopadły "obce" zarazki. Niedawno np ostrzeżono nas, że w przedszkolu panuje wszawica ![]() ![]() Jeszcze chciałam się odnieść do wieku, w którym najlepiej posłać dziecko. Nie jest prawdą, jak ktoś tu powyżej napisał, że w wieku 2-3 lat dziecko nie potrzebuje przedszkola, a wręcz nie jest na to gotowe w większosci. Z moich obserwacji wynika, że dzieci nie są na to gotowe, ale w zdecydowanej mniejszości, ok.10-20%. W dodatku akurat moje dziecko już w wieku roku-półtora życia czuło silną potrzebę więzi z innymi dziećmi. Jeśli miałabym coś doradzić rodzicom, którzy się zastanawiają, kiedy dla ich dzieci jest najlepszy moment na pójście do przedszkola, to trzeba dziecko po prostu zapisać i posłać, jeśli mu się nie spodoba, będzie tęsknić za rodzicami, ewidentnie nie lubieć przedszkola po ok dwóch tygodniach, strzelać fochy, to nie zmuszać, może iśc od nowa za rok. Edytowane przez Korah Czas edycji: 2013-03-23 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak pisze Scio, niektóre dzieci w grupie córki chodzą od 3 rż, a niestety widać, że w domu to nikt z nimi nie pracuje, na żadnym polu.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2013-03-23 o 22:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Korah Czas edycji: 2013-03-23 o 23:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Moim zdaniem większość z nas kobiet po jakimś czasie przerwy od pracy potrzebuje jej bardzo. Z wielu powodów: aby poczuć się pewniej - sama zarabia, ubrać sie porządnie i umalować (bo jak się idzie do pracy to siła rzeczy nalezy się inaczej ubrać i pomalować), pogadać z innymi babkami o innych rzeczach a nie tylko o dzieciach, poplotkować , itp., itd ---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ---------- Cytat:
![]() A oczywiście racją jest, że nie samym pzredszkolem dziecko żyje i mama z tatą, że powinni czas dziecku poświęcić. Zgadzam się absolutnie. ![]()
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Takim stereotypowym mysleniem teraz polciałaś, że nawet nie wiem od czego zacząć ![]() Nie wiem gdzie ty żyjesz, ale w dość chyba duchowo ubogim środowisku, jesli masz takie obsrwacje. Ja znam kobiety, które zostają w domu z dziećmi pare lat i nie fiksują, nie chodzą w dresie i z fajką w zębach, malują się, chodzą na różne zajęcia, nie gadają ciągle o dzieciach i mają mnóstwo pomysłów na spędzanie z nimi czasu. I wcale nie czują się niepewnie, bo nie zarabiają same pieniędzy. A wręcz po powrocie do pracy z rozrzewnieniem wspominają czas spędzony z dziećmi, ileż to one nie miały czasu dla dzieci, na lekturę, na różne działania, zainteresowania. Niestety wciąz pokutuje socjalistyczne myslenie: kobiety na traktory, tylko w pracy możesz się rozwijać, matka w domu to kocmołuch śledzący tępo losy bohaterów telenowel, dziecko siedzi razem z nią przed telewizorem a plastelinę widzi przez szybę sklepu papierniczego ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-03-25 o 10:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pusty śmiech mnie ogarnia jak słyszę, że trzeba się rozwijać, a to tylko w pracy, że niepracująca kobieta to się uwstecznia. Robienie kariery jest najważniejsze itd. tak jakby wszystkie kobiety zajmowały wysokie stanowiska w firmie... Są kobiety świadomie rezygnujące z pracy, żeby być z dziećmi, są matki co z musu siedzą, bo nie mają z kim dziecka zostawić, są matki leniwe co im się nie chce pracować itd itd. Edytowane przez Scio Czas edycji: 2013-03-25 o 19:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Smutne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
Moona zgadzam się, że smutna jest taka postawa...
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie smutniejsze, niż to, że "ktoś tak ma" jest twierdzenie i wyobrażenie, że "tak ma większość".
![]() |
#87 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Drogie matki Polki! myślę, że niepotrzebnie się spieracie. Każdy jest inny i ma różne potrzeby, są kobiety, które oprócz potrzeby troszczenia się o dom i rodzinę potrzebują też innych bodźców tzw z zewnątrz do bycia spełnionymi tak w 100%, inaczej wariują, najczęściej jest to praca, albo nauka, z kolei inne nie potrzebują do szczęścia nic więcej, spełniają się np w kuchni, ogrodzie, czy po prostu trosce o bliskich i spędzaniu z nimi czasu, mają też chwile na jakieś swoje hobby, przecież nikt nie jest niewolnikiem
![]() Edytowane przez Korah Czas edycji: 2013-03-25 o 23:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#90 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Moje obserwacje potwierdzają, że kilkuletnia przerwa od pracy powoduje u wielu kobiet obniżenie samooceny. Czuje się mniej pewnie. Jednak nie będę polemizowała z twoimi. Co do mojego duchowego środowiska - to chyba mieszasz pojęcia...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.