Wpadki inteligentnego kierowcy w spódnicy! - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-04-10, 16:20   #121
Claris
Zakorzenienie

Dot.: Wpadki inteligentnego kierowcy w spódnicy!

Cytat:
Napisane przez SPIDER Pokaż wiadomość
Będziesz w wielu jeszcze sytuacjach, gdzie bez umiejętności, np. wjeżdżania w zatoczkę nie ujedziesz daleko.
pff... ja już jeżdzę od pół roku codziennie i jakoś sobie radzę z parkowaniem, a nigdy nie jest to zatoczka

Świniaczek, wyobrażam sobie, ze z tym hamowaniem to było dramatyczne;/ Ale tak śmiesznie to opisałaś, ze wybacz... ale
Claris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-10, 17:27   #122
pani_sylwia
Raczkowanie

opowieść jak z komedii ,ale wyobrażam sobie ile cię to kosztowałoale teraz ciąg dalszy "inteligentnego inaczej"kierowcy:na jakim biegu poruszacie się w korkach.wiem że to banalne pytanie ,ale miałam ostatnio taką sytuację że ruszałam ,więc jedynka,za chwilę dwójka i stop znowu korek ,więc znów jedynka i znowu stop.więc tak się zastanawiam czy można się poruszać na jedynce?przecież ja za pół roku zarżnę to biedne auto.a kiedy trójka?wiem że to podstawy ,ale ja tak długo nie jeździłam że właściwie zaczynam od zera
pani_sylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-11, 10:47   #123
aluchelek
Raczkowanie

Ja mam prawko od 7 lat, ale nie jeździłam prawie wcale. Wpadek miałam kilka, ale tą najlepszą na egzaminie
Otóż: jako jeden z manewrów na egzaminie wylosowałam ruszanie pod górkę. Jedziemy z egzaminatorem, ustawia mi autko. Ja wsiadłam, gazu daję, a auto ryczy, ryczy i nic. Wściekła próbuję drugi raz: to samo: auto ryczy i się stacza. Oblałam egzamin, wracam do domu i wkurzona mówię Tacie, że egzaminator to straszna świnia, łapówkę chyba chciał, bo mi trzymał sprzęgło i nie mogłam ruszyć.... Dopiero wtedy mnie oświeciło, że nie wrzuciłam biegu. Do dzisiaj się cała rodzina ze mnie śmieje

Druga wpadka (ta jakoś bardziej mi się podoba): odebrałam ostatnio auto. Jadę do rodziców, chcę się pochwalić. Mówię bratu, żeby się przejechał, zobaczył co i gdzie tam jest. Mówię mu, że coś jest nie tak, bo nigdzie nie mogę znaleźć tylnej wycieraczki. Mówię, że dusiłam wszystkie przyciski i szarpałam wszystkie rączki, ale nie mogę znaleźć. Brat obiecał, że sprawdzi. Przejechał się, wraca i wyje ze śmiechu...Okazało się, że w moim aucie NIE MA tylnej wycieraczki i pewnie dlatego nie mogłam znaleźć dźwigienki

Raz nalałam sobie benzynę w buty, ale to akurat dosyć typowe

aluchelek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-11, 11:39   #124
Demri
Rozeznanie

.

Edytowane przez Demri
Czas edycji: 2008-09-23 o 23:49
Demri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-12, 10:44   #125
Claris
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani_sylwia Pokaż wiadomość
opowieść jak z komedii ,ale wyobrażam sobie ile cię to kosztowałoale teraz ciąg dalszy "inteligentnego inaczej"kierowcy:na jakim biegu poruszacie się w korkach.wiem że to banalne pytanie ,ale miałam ostatnio taką sytuację że ruszałam ,więc jedynka,za chwilę dwójka i stop znowu korek ,więc znów jedynka i znowu stop.więc tak się zastanawiam czy można się poruszać na jedynce?przecież ja za pół roku zarżnę to biedne auto.a kiedy trójka?wiem że to podstawy ,ale ja tak długo nie jeździłam że właściwie zaczynam od zera
Jak nie musisz dodawać gazu i auto ma się tak powolutu toczyć, to jak najbardziej na jedynce tylko nie trzymaj nogi na sprzęgle! A jak juz musisz dodać gazu to dwójeczka, no a trójka to się czuje jak silnik męczy się na dwójce i są wyzsze obroty. W moim to tak ok 30km/h
Stary 2008-04-12, 14:13   #126
pani_sylwia
Raczkowanie

Dziękuję Claris,jeżdżę już cały tydzień sama i jakoś mi idzie,czasami mi silnik troszkę zawyje przy zmianie biegu i brak płynności w tym momencie ,ale co tam nie od razu Rzym zbudowanoa dzisiaj to byłam z siebie dumna ,bo zaparkowałam pod uczelnią za samochodem a później następny za mną ale prawie na zderzaku i musiałam wyjeżdżać pierwsza i udało mi się ,oj nakręciłam się żeby nie pyknąć w tego za mną ,ale teraz widzę jak ważny jest odstęp od innych samochodów.Na pewno nie będę parkowała komuś na zderzaku

Edytowane przez pani_sylwia
Czas edycji: 2008-04-12 o 14:15 Powód: błędy w pisowni
pani_sylwia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-12, 16:27   #127
Świniaczek
Zakorzenienie

GG do Świniaczek

Claris, teraz to nawet ja się z tego śmieję, bo moja mina za kierownicą musiała być bajeczna Ale sytuacja była zdecydowanie nieprzyjemna

Demri, właśnie z ABSami w tym aucie są cyrki ogólnie, nie wiem dokładnie, ale wiem, że jakby ABSy były w nim sprawne to by nie wjechał, a przynajmniej słabiej, a on przez to, że coś tam nie tak się robi, to prawie wcale nie hamuje momentami Na szczęście już tego samochodu nie mamy (wuja go kupił, ostatnio miałam okazję jechać i przy hamowaniu tak rzuca na boki, że to nieporozumienie, ponoć też przez ABSy), dziwię się, że nikt tego nie naprawił do teraz :/

Co do parkowania na czyimś kuprze, jakaś durna baba (inaczej akurat tej nazwać nie mogę, bo popisała się nieumiejętnością myślenia) zastawiła mnie wzdłuż i wszerz. Stałam na samym końcu parkingu, przy budynku. Przede mną samochód, z boku samochód, a z drugiego boku ściana A pani "inteligentna" stanęła sobie za mną Co ja się tam natrąbiłam i nawyzywałam zanim przyszła, powiedziałam jej, żeby następnym razem patrzyła jak parkuje i nie blokowała innych w tak perfidny sposób, nawet przepraszam nie powiedziała, trochę kultury by się przydało skoro myśleć się nie potrafi Ale jakby to był facet, to chyba bym go opieprzyła, jej tylko uwagę zwróciłam, a faceta to bym chyba od góry do dołu zjechała Ogólnie ja mam obsesję na punkcie parkowania, nigdy nie zaparkuję tak, żeby zastawić kogoś Staram się jak mogę, żeby nikogo nie zastawić i nie stanąć tak, żeby ktoś miał jakikolwiek problem z wyjechaniem Nie licząc oczywiście sytuacji jak ktoś na pustym parkingu stanął na 2 pasach, tak jakby ciężko było trafić w jeden. W takich sytuacjach staję tak, żeby zmieścić się na którymś z tych dwóch pasów, no chyba, że ktoś stanie tak, że pas rozdzielający ma centralnie na środku samochodu, to wtedy się nie da Ale ogólnie to jestem strasznie złośliwa, jak widzę, że komuś strasznie ciężko poprawić to, jak zaparkował, no bo ciężko wrzucić wsteczny i lekko pokręcić kierownicą

Świniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-25, 13:24   #128
niewskazanaaaa
Raczkowanie

Ja kiedyś wyjeżdzałam z bardzo małego parkingu od kolegi, i w miejscu jak sie kończy parking to jest "spad" na chodnik no a, ze mam dlugie autko ( kombi) to oczywiście nie wyczułam tego momentu i przód samochodu normalnie był na parkingu a tylne koła wisiały w powietrzu zahaczone nad tym chodnikiem ;p na szczęście znajomi byli u tego kolegi, zadzwoniłam i pomogli mi wyciągnąc go ;p ale naśmiewają się do dziś;p

raz jak wyjeżdzalam w zimię spod banku to na końcu parkingu była ogromna zaspa sniegu ...tzn. myslalam ze to śnieg... i wjechałam sobie , żeby nie otrudniać manewru ale jak sie okazało to był lód a tylko na wierzchu troszkę sniegu...cały tylni zderzak miałam zgnieciony ;p na szczęscie tatę mam wyrozumiałego i powiedział, że chrzest przeszłam ;p

a i tak moja mama jest najlepsza bo kiedyś pomyliła gaz z hamulcem i wjechała w szklane drzwi na stacji benzynowej

super wątek
niewskazanaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-26, 20:00   #129
Zabaneta
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez niewskazanaaaa Pokaż wiadomość
a i tak moja mama jest najlepsza bo kiedyś pomyliła gaz z hamulcem i wjechała w szklane drzwi na stacji benzynowej

Ja w tej chwili nie potrafie sobie przypomniec swoich wpadek ale na pewno jakieś były
Stary 2008-06-21, 20:15   #130
karoolaaa
Zakorzenienie

up up
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-21, 21:25   #131
CAPOMAN
Raczkowanie

No dziewczyny ...wpadki superale na pocieszenie i ja się mogę do czegoś przyznać....kiedyś wziąłem z firmy służbowe auto (to był pierwszy raz) jeździłem, jeździłem- gra muzyka, zimny łokieć itp....wszystko było fajnie do momentu jak podjechałem na stację benzynową no i zatankowałem benzynkę....i wszystko byłoby dobrze gdyby nie fakt, że to był diesel no cóż daleko nie zajechałem
CAPOMAN jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-04, 12:44   #132
dahufka
BAN stały

jak na razie miałam tylko jedną wpadkę -mój pierwszy wyjazd do miasta moim autkiem

wjechałam w coś takiego biało czerwonego / jak na zał./ przejechałam zwyczajnie!! A TO JEST WIELKIE
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 04_01.jpg (108,3 KB, 327 załadowań)
dahufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-04, 16:37   #133
Claris
Zakorzenienie

o kurcze a jak swietnie zobrazowane hehe. chociaz auta nieuszkodziłas?
Stary 2008-07-04, 16:52   #134
Madzia87
Zakorzenienie

GG do Madzia87

Hej
ja zawsze gdy widzę w pobliżu policję to zaczynam wyprawiać za kółkiem głupoty i dostaje białej gorączki

tak też było kilka miesięcy temu kiedy nagle zauważyłam, że skręciła za mną policja..
a przede mną akurat światła !! tyle, że światła na przejściu dla pieszych..
Zobaczyłam przed sobą te migające pomarańczowe kółeczko i panika !! zatrzymać się czy nie ? przecież nikogo nie ma na przejściu ani przed nim.. zatrzymać się czy jechać ? kurde, ale jak przejadę i mi jeszcze dadzą mandat ?! niee.. nie mogę, muszę stać.. i stoję, stoję, stoję. Myślę sobie chyba dobrze robię bo policjanci z tyłu na mnie nie trąbią... aż nagle zauważam babkę, która stoi autem na przeciwko, patrzy na mnie i się śmieje... wtedy Madzia zdała sobie sprawę, że jednak chyba może ruszyć jak przez pasy nikt już nie ma zamiaru przejść..
Jack Canfield i Mark Victor Hansen

Madzia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-04, 19:01   #135
dahufka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Claris Pokaż wiadomość
o kurcze a jak swietnie zobrazowane hehe. chociaz auta nieuszkodziłas?
Ani ryski nie ma, golfy 3 nie mają lakierowanych zderzaków, więc wytarłam [od tej czerwonej farby trochę było] ale od tego czasu zaczęła mi migać kontrolka ręcznego [mechanik mówi, ze to niemożliwe , że od tego, ale dziwny zbieg okoliczności]. Może jakiś kabelek, albo coś, postawię na dłużej jak wrócę z Zakopca [na szczęście nie jadę swoim tylko fabią mamy] i wtedy może się wyjaśni. W każdym bądź razie huk dało taki, że myślałam, że cały przód mam rozwalony, ale jechałam jeszcze ok. 10 km zanim się zatrzymałam , wysiadłam i z ulgą odetchnęłam. Jeszcze koleś w mercedesie jechał za mną [strasznie przystojny] i wszystko widział i jak się ulica z jednopasm. zrobiła dwupasm,. to mnie wyprzedził i zaczął się nabijać , a ja sinoczerwona ze wstydu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-04, 21:15   #136
stella06
Raczkowanie

Ja sie dopiero ucze jezdzic ( 11 godzina dzis za mna ) ale juz wpadek mialam oooooooo duzo. Jedna ze smieszniejszych - niedziela, pozne popoludnia, znikomy ruch i ja z instruktorem w Elce. Szło juz mi calkiem znosnie, dojezdzamy do skrzyzowania, moj instrukotr cos zapisywal na kartce, zaufal mi bo pustki byly na miesice a mi sie za duzo gazu wcisnelo i za szybko sprzeglo wyszlo z czego wyszedl pisk czyli tzn "palenie opon" (?). Tak sie przestraszylam, ze sama sobie trabnelam ALE! nie zauwazylam tego i sie rozgladalam kto to tak na mnie trabi
Jaki ubaw mial ze mnie moj instrukor nie musze pisac...:P
Stary 2008-07-06, 21:24   #137
Arethaf
Wtajemniczenie

Fajne te Wasze wpadki, Dziewczyny Moja mama przyszła do pokoju i spytała z czego tak rechoczę Ja co prawda mam mało kobiet za kółkiem w swojej rodzinie i wśród znajomych, ale na pocieszenie mogę Wam opisać wpadki facetów, którzy mają prawko od ponad 20 lat

1. Mój tata cofa samochodem dostawczym koło sklepu. Jakaś pani postawiła tam wózek (dobrze, że dziecko wzięła ze sobą). Ok wycofał i okazało się, że hakiem zaczepił o wózek i ciągnął go za sobą Ktoś biegnie za nim i krzyczy, że wózek mu się do samochodu przyczepił.
2. Jakiś dziadzio zaparkował swoim cienkocienko i poszedł do sklepu, mój tata zaparkował dupą do niego. Dziadek wychodzi ze sklepu, cofa i walnął mojemu tacie w pakę. Ojciec wychodzi z samochodu, dziadek przerażony i mówi "Pana tu nie było!!!!!!!!". Mój tata w śmiech. Z jego autem wszystko ok, za to dziadek miał do wymiany zderzaki
3. Mój chrzestny, największa sierota wśród kierowców- naprawdę, laski, nie wstydźcie się swoich wpadek, bo mój kochany wujaszek po prostu bije rekordy- jedzie sobie, pełen luzik, rozbujany i wyhamował dosłownie pół metra przed jadącą przed nim nowiuteńką Alfa Romeo. Wujcio się zagapił, bo dłubał w nosie
Arethaf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-07, 18:34   #138
dahufka
BAN stały

-

Edytowane przez dahufka
Czas edycji: 2008-08-06 o 23:43
Stary 2008-07-11, 16:49   #139
lunita
Raczkowanie

ja z kolei mialam dwie powazniejsze wpadki :P jechalam sobie samochodem TŻta, on oczywiscie obok mnie zagadalam sie a on nagle uwazaj, ja ni z tego ni z owego hamulec do dechy a samochod jedzie bylo slisko po burzy kola sie zablokowaly bo ABSu nie bylo , juz w glowie slyszalam trzask uderzanego samochodu, no doslownie milimetr przed czerwona vectra zatrzymalam sie. Co sie potem okazalo tak sie zagadalam ze nie zauwazylam ze czerwone swiatlo sie zaczelo jak pas zmienialam to widzialam ze gosciu z vectry taki przestraszony zreszta ja potem przez tydzien nie wsiadlam do auta bo sie balam

kolejna sytuacja bylam tak zaaferowana tym ze jade na zakupy samochodem TŻta ( to bylo kiedy pierwszy raz dal mi samochod do poprowadzenia ) a TŻ obok mnie. no wiec tak wypatrywalam tego zjazdu do galerii handlowej ze nie zauwazylam ze przed nia sa w ogole swiatla no i w ostatniej chwili zobaczylam ze ludzi hamuje a ja wielka zdziwiona jakos w ostatniej chwili sie zatrzymalam ja patrze a tu swiatla hehe w dodatku czerwone ale mialam wtedy stracha a z tydzien mnie TŻ przekonywał zebym znowu wsiadla i jechala

No byl juz taki moment ze bardzo sie czulam pewnie w samochodzie ze juz myslalam ze poprostu super ze mnie kierowca hehehe do czasu az gdy cofalam do tylu nie zauwazylam slupka i walnelam w niego heheh az lusterko sie samo zlozylo hehhe od tamtej pory a bedzie jakis rok wiekszych wpadek nie zarejestrowalam odpukac w niemalowane
lunita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-12, 11:13   #140
Claris
Zakorzenienie

lunita ale Twój TŻ ma do Ciebie dużo cierpliwości
Stary 2008-07-12, 12:16   #141
lunita
Raczkowanie

no ma cierpliwość i to anielską hehehe
Stary 2008-07-13, 07:31   #142
lunita
Raczkowanie

wczoraj jadąc samochodem przypomniały mi sie dwie sytuacje z kursu , wszystkie z pierwszej lekcji jazdy.

1) jechałam sobie pierwszy raz po drodze głównej, ja jak najbardziej przejęta, a tu nagle instruktor do mnie
- co ty tak tańczysz tym samochodem po całej ulicy
a ja na to
- ćwiczę przed studniówką

2) jechałam sobie również na pierwszej jeździe no i oczywiście musiałam spojrzeć w lusterko, no to najpierw jedna reka otworzylam lusterko ( to w samochodzie ta klapka taka ) no i jak sie juz lusterko otworzyło to pościłam kierownice i poprawiałam bodajże włosy
a instruktor wielce przestraszony
-Matko Boska ty nigdy nie puszczaj kierownicy z rąk

hehe takie były moje początki za kółkiem
Stary 2008-07-13, 11:52   #143
SPIDER
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lunita Pokaż wiadomość
wczoraj jadąc samochodem przypomniały mi sie dwie sytuacje z kursu , wszystkie z pierwszej lekcji jazdy.

1) jechałam sobie pierwszy raz po drodze głównej, ja jak najbardziej przejęta, a tu nagle instruktor do mnie
- co ty tak tańczysz tym samochodem po całej ulicy
a ja na to
- ćwiczę przed studniówką

2) jechałam sobie również na pierwszej jeździe no i oczywiście musiałam spojrzeć w lusterko, no to najpierw jedna reka otworzylam lusterko ( to w samochodzie ta klapka taka ) no i jak sie juz lusterko otworzyło to pościłam kierownice i poprawiałam bodajże włosy
a instruktor wielce przestraszony
-Matko Boska ty nigdy nie puszczaj kierownicy z rąk

hehe takie były moje początki za kółkiem
Cierpliwość Twojego instruktora była zadziwiająca
Mój wsadził by Cię za kierownicę do starego malucha bez hamulców (samą) i patrzył jak sobie poradzisz

Pozdrawiam
SPIDER jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-13, 12:41   #144
lunita
Raczkowanie

hehehe oj nie jeden raz sie na mnie wydarł hehe tylko w sumie to było tak, pokrzyczał coś a za minute dowcipy opowiadał
Stary 2008-07-14, 17:36   #145
Szept-Aniola
Raczkowanie

uwielbiam takie historie! poplakalam sie ze smiechu. od niedawna mam swoje autko i kazda "podroz" w miasto jest wielkim przezyciem. Ostatnio ze stresu zablokowalam cala uliczke ;/ na dodatek autobus mnie porbowal wyminac - co mu zncznie utrudnilam - chcac pomoc wycofalam w tyl <tak jakbym chciala koperte zrobic> i wjechalam w kwietnik, Kierowca autobusu otworzyl drzwi zeby na mnie pokrzyczec, ale zmiekl kiedy zobaczyl za kierownica bezradna blondynke z autem w krzakach ) wpadka - taka słaba. Ale rozczulilo mnie to ze gosciu otworzyl drzwi i chcial na mnie nakrzyczec i zmiekl.

Lepsza wpadke mialam jeszcze na kursie. Instruktor mowi do mnie "paulina skrecamy pierwsza w lewo" no to ja kierunek skrecam i co? jestem na zajezdni autobusowej <na dodatek pod prad> ;D patrze na mine instruktora ktory umiera ze smiechu i mowie "no co pierwsze w lewo to pierwsze w lewo prosze bardziej precyzowac "

Za to na na egzaminie walnelam tez adekwatnie do koloru moich wlosow czekam na placu na moja kolei. widze dziewczyna z ktora przed chwila gadalam, wsiada do auta i zaczyna prezentowac wszystkie swiatla po kolei, wlacza awaryjne, a ja do dzieczyny obok "jezuuuu jak sie włącza dwa kierunkowskazy na raz?!" masakra ;D
Stary 2008-07-14, 17:44   #146
Claris
Zakorzenienie

to ostatnie- umarłam
Stary 2008-07-14, 18:01   #147
aaricia8
Zakorzenienie

Cuuuudny wątek
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-14, 18:11   #148
lunita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Szept-Aniola Pokaż wiadomość

Za to na na egzaminie walnelam tez adekwatnie do koloru moich wlosow czekam na placu na moja kolei. widze dziewczyna z ktora przed chwila gadalam, wsiada do auta i zaczyna prezentowac wszystkie swiatla po kolei, wlacza awaryjne, a ja do dzieczyny obok "jezuuuu jak sie włącza dwa kierunkowskazy na raz?!" masakra ;D

wymiatasz
Stary 2008-07-14, 19:13   #149
wanda164
Zadomowienie

czytam ten wątek i płaczę jaka ulga, że nie tylko ja...

hamulec ręczny - normalka... http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=123
tutaj przestraszyłam się lusterka
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=136

a jeszcze na kursie, parę lat temu - instruktor ciągle mi zwracał uwagę, że powinnam jechać bliżej prawej krawędzi jezdni, a nie środkiem drogi. Za nic nie mogłam tego wyczuć. W końcu wykombinowałam, że muszę widzieć prawy krawężnik w połowie prawej wycieraczki.
Jakiś czas było ok. Dopóki nie przyszedł deszczowy dzień... Włączyłam wycieraczki i straciłam orientację Instruktor był przerażony: - co się z panią dzieje??? Już tak dobrze pani szło... i nie mógł zrozumieć, że jak deszcz pada, to nie wiem, jak mam jechać
Stary 2008-07-14, 22:39   #150
lunita
Raczkowanie

dobre z tymi wycieraczkami
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości