Sposoby na przyśpieszenie porostu włosów - część VI - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-25, 19:33   #2161
jo4nna
Raczkowanie

Dot.: Sposoby na przyśpieszenie porostu włosów - część VI

Witam, ja chciałabym zapytać, bo na pewno któraś z Was, jeśli nie większość stosowała Seboradin- konkretnie ten w ampułkach, ponieważ mam co do jego stosowania małe pytanie i byłabym wdzięczna, za rady. Czytałam i szukałam, ale nic szczegółowego nie znalazłam- Czy te ampułki można stosować na "suche" włosy, tzn nie bezpośrednio po umyciu i czy ma to jakiś wpływ? Oczywiście robię masaż głowy przed i po wcieraniu Seboradinu, ale po prostu nie chciałabym myć głowy przez dwa tygodnie codziennie, skoro włosy tego nie potrzebują i są świeże 2-3 dni... Z góry dziękuję
jo4nna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-25, 20:33   #2162
vouge13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ston3d Pokaż wiadomość
Powinno trzymać się w ciemnym, chłodnym miejscu... Słoneczko może Ci ładnie zepsuć olej
z tego co wyczytałam i pamiętam, to trzeba go trzymać w jasnym miejscu, dopiero gdy jest gotowy to trzeba go przelać do ciemnej butelki i przestawić w chłodne miejsce.

Cytat:
Napisane przez angelinmyheart Pokaż wiadomość
Właśnie tam byłam.
kocham! uwielbiam! zazdraszczam!

u mnie dzisiaj wax ^^
Stary 2011-10-26, 07:54   #2163
magdalenka_87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jo4nna Pokaż wiadomość
Witam, ja chciałabym zapytać, bo na pewno któraś z Was, jeśli nie większość stosowała Seboradin- konkretnie ten w ampułkach, ponieważ mam co do jego stosowania małe pytanie i byłabym wdzięczna, za rady. Czytałam i szukałam, ale nic szczegółowego nie znalazłam- Czy te ampułki można stosować na "suche" włosy, tzn nie bezpośrednio po umyciu i czy ma to jakiś wpływ? Oczywiście robię masaż głowy przed i po wcieraniu Seboradinu, ale po prostu nie chciałabym myć głowy przez dwa tygodnie codziennie, skoro włosy tego nie potrzebują i są świeże 2-3 dni... Z góry dziękuję
ja je kiedyś stosowałam, bardzo mi pomogły przy wypadaniu, ja co prawda myje włosy codziennie, ale z tego co pamiętam to myłam włosy rano a ampułkę wcierałam wieczorem więc na suche włosy, teraz jak używam innych wcierek też tak robię więc myślę że można
magdalenka_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-26, 07:57   #2164
fortepianistka
Rozeznanie

przepis na ten macerat jest niejasne, ja podgrzałam mocno olej i zalałam do słoika ze skorupkami, strasznie bulgotało, bo widocznie skorupki miały troche wilgoci. Ale okazało się ze za mało dałam tego oleju i nastepnego dnia dolałam zimnego. Teraz stoi w szafie i wyciagne to za miesiąc. Zobaczymy

Jantar jest dostepny, jade na uczelnie na 13 to zajde do dozu i powiem zeby mi zamowili jeden poki jest.

Ostatnio w ogóle nie mam czasu na rzepkę, chyba ze dwa tygodnie nie wcieralam ;/ tylko spię i jestem poza domem, chyba zaraz wetrę choć na poł godzinki.
Stary 2011-10-26, 08:15   #2165
Kakcia
Raczkowanie

Dziewczynki wiem, ze to jest już troszkę wałkowane ale powiedzcie mi co ma na celu taki macerat, jak się go robi (jakie proporcje i czy zalewam gorącym olejem) i co właściwie mogę dodać do takiego maceratu? Jaki olej do tego przeznaczyć? Bo troszkę szkoda mi niektórych
Kakcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-26, 15:39   #2166
ston3d
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vouge13 Pokaż wiadomość
z tego co wyczytałam i pamiętam, to trzeba go trzymać w jasnym miejscu, dopiero gdy jest gotowy to trzeba go przelać do ciemnej butelki i przestawić w chłodne miejsce.
Nie boisz się, że Ci zjełczeje jak tak będziesz na słońcu trzymać? Światło w żaden magiczny sposób nie sprawi że będziesz mieć więcej substancji czynnych, za to przyśpieszy starzenie się oleju, a taki zjełczały tylko zaszkodzi.
Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro

Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.

ston3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-26, 16:04   #2167
Czarna93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fortepianistka Pokaż wiadomość
przepis na ten macerat jest niejasne, ja podgrzałam mocno olej i zalałam do słoika ze skorupkami, strasznie bulgotało, bo widocznie skorupki miały troche wilgoci. Ale okazało się ze za mało dałam tego oleju i nastepnego dnia dolałam zimnego. Teraz stoi w szafie i wyciagne to za miesiąc. Zobaczymy
A takie październikowe skorupki nadają się na macerat ?
Czarna93 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-26, 16:18   #2168
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez czarnaaa33 Pokaż wiadomość
Poszłam dziś po rzepkę, jeszcze nie zdarzyłam wejść do sklepu-a juz na wadze ładne 2 kg dla mnie leżało. Pani juz mnie pamieta, że co wtorek rzepichę wykupuje . Ale, ale....jak zobaczyła moje babiki /powiedziała, że aureola niczym anielska/ to padła. A przeciez w sumie to dopiero miesiąc się z nią bawię. A wcieram 3 -4razy w tyg.
A mogłabyś powiedzieć jak stosować taką rzepkę? chodzi mi o to, na jak długo przed myciem ją wcierasz w skalp? I ile kosztuje rzepka?
ffb13763ddeb19d95255f96b349e2f21757b5e15_67b67088155fe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-26, 16:32   #2169
photoholic
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kakcia Pokaż wiadomość
Dziewczynki wiem, ze to jest już troszkę wałkowane ale powiedzcie mi co ma na celu taki macerat, jak się go robi (jakie proporcje i czy zalewam gorącym olejem) i co właściwie mogę dodać do takiego maceratu? Jaki olej do tego przeznaczyć? Bo troszkę szkoda mi niektórych
Np. na przyciemnienie lub rozjaśnienie włosów, przyspieszenie porostu itp. Proporcje 1:1, zalewasz olejem, który można podgrzewać. Trochę jest opisane na wątku olejowym. Ja używałam rzepakowego, takiego z kuchni. Jeden macerat z liści orzecha włoskiego(przyciemniający ), a drugi ze skrzypem, pokrzywą, miętą i łopianem(przyspieszyć). Nie wiem czy one rzeczywście coś dadzą, ale spróbuję jak będą gotowe

Zauważyłam, że mi sie mniej włosy przetluszczają, chyba że to chwilowo jakoś. Już 2 raz. Albo od używania szamponu alterry, albo jantara, chociaż przypuszczam to pierwsze. Dzisiaj 2 dzień, włosy są świeże i mogłabym nie myć, ale nałożyłam żel aloesowy i olej
photoholic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-26, 17:15   #2170
Kakcia
Raczkowanie

To ja zrobię taki macerat dopiero w 2012 roku jak nieopodal mojego domku zacznie rosnąć skrzyp, pokrzywa itp.
Stary 2011-10-26, 17:39   #2171
photoholic
Raczkowanie

Obok mnie nie rośnie (chyba, że gdzieś w zagłębiach asfaltu ), kupiłam w zielarskim.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-26, 18:07   #2172
Kakcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez photoholic Pokaż wiadomość
Obok mnie nie rośnie (chyba, że gdzieś w zagłębiach asfaltu ), kupiłam w zielarskim.
No właśnie mam ten problem, że w moim pobliżu nie ma żadnego zielarskiego W ogóle nie orientuję sie o lokalizacji takich sklepów Więc z lenistwa poczekam sobie do wiosny A przypominam sobie jak jeszcze niedawno mama klnęła na skrzyp, który zagłuszał jej truskawki na działce :P Dzisiaj pole zaorali więc tym bardziej nie znajdę tam ani źdźbła skrzypu
Stary 2011-10-26, 18:34   #2173
photoholic
Raczkowanie

We Wrocławiu mieszkasz i nie masz tam zielarskiego? Przecież tam jest pełno sklepów. Chciałabym tam mieszkać, takie urocze miasto
Stary 2011-10-26, 18:42   #2174
czarnaaa33
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość
i gdzie trzymasz te rzepki? w lodowce czy gdzies w szafce w ziemnym miejscu? hihi
w lodówce. Ale i tak 2kg mi na 4-5 dni starcza))

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;30164721]A mogłabyś powiedzieć jak stosować taką rzepkę? chodzi mi o to, na jak długo przed myciem ją wcierasz w skalp? I ile kosztuje rzepka? [/QUOTE]

ja tylko godzinke , górę dwie przed myciem
Rozpoczęłam przygodę z Jantarem
czarnaaa33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-26, 18:43   #2175
Kakcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez photoholic Pokaż wiadomość
We Wrocławiu mieszkasz i nie masz tam zielarskiego? Przecież tam jest pełno sklepów. Chciałabym tam mieszkać, takie urocze miasto
Brzydko mówiąc mieszkam na zad***u W centrum jestem codziennie bo na uczelni, ale tam nie ma w pobliżu zielarskich

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-26, 20:07   #2176
vanadis
Wtajemniczenie

dziewczyny przez miesiąc urosły mi tadam: 1cm! przecież to jakieś chore jest używam radicala z olejkami eterycznymi, łykam humavit Z plus, czasami seboradinu (bo zapominam) macie jeszcze jakieś pomysły ?
kofeina w proszku do wcierek ?
tzn zaraz o tym maceracie przeczytam, ale szczerze mówiąc pierwsze słysze :P

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-26, 20:17   #2177
syla929
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czarnaaa33 Pokaż wiadomość
w lodówce. Ale i tak 2kg mi na 4-5 dni starcza))

Mi jedna rzepka (150g) wystarcza na ok tydzień codziennego stosowania.

1,02 - 56cm
12.03 - 58,5cm
12.04 - 60cm
12.06 - 62cm
Cel: hmmm, 65 a może 70cm?
syla929 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-26, 20:19   #2178
Kakcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
dziewczyny przez miesiąc urosły mi tadam: 1cm! przecież to jakieś chore jest używam radicala z olejkami eterycznymi, łykam humavit Z plus, czasami seboradinu (bo zapominam) macie jeszcze jakieś pomysły ?
kofeina w proszku do wcierek ?
tzn zaraz o tym maceracie przeczytam, ale szczerze mówiąc pierwsze słysze :P
Może zacznij olejować włosy. Są różne fajne olejki, które potrafią przyspieszyć porost np. Sesa. I może też pij drożdże Ja co prawda pije dopiero od 3 dni, ale dziewczyny sobie chwalą Widziałam test w którym średnia długość przyrostu miesięcznego to aż 2,5 cm
Stary 2011-10-26, 20:33   #2179
vanadis
Wtajemniczenie

Cytat:
Może zacznij olejować włosy. Są różne fajne olejki, które potrafią przyspieszyć porost np. Sesa. I może też pij drożdże Ja co prawda pije dopiero od 3 dni, ale dziewczyny sobie chwalą Widziałam test w którym średnia długość przyrostu miesięcznego to aż 2,5 cm
olejków używam ale tylko alterra i baby dream, kokosowy wyrzuciłam
zastanawiam się nad olejem Dabur'a „ Dziki Kaktus”w składzie ma czosnek i chyba imbir. także może zaryzykuje? sądzicie ze te składniki coś pomogą ?
bo mnie cholera strzela jak dwóm moim bardzo dobrym koleżanką rosną włosy dosłownie w oczach

vanadis jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-27, 01:59   #2180
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Macerat powstaje w wyniku zalania dowolnych ziół dowolnym olejem i pozostawieniu ich na kilka tygodni. W tym czasie rośliny powoli oddają do oleju swoje składniki aktywne. Powstały płyn po odcedzeniu zwany jest maceratem. Po co się to robi? Jest to prosty sposób na uzyskanie wyciągu roślinnego w dosyć trwałym medium, jakim jest olej. Znając właściwości poszczególnych roślin oraz wybranego oleju możesz skomponować macerat o określonym działaniu - np. dziewczyny robią macerat pociemniający włosy a ja ostatnio zrobiłam macerat wzmacniający.
Technologia produkcji jest prosta - zalewasz zioła olejem i zostawiasz na kilka tygodni (im dłużej tym lepiej). Czy trzeba podgrzewać olej, zdania są podzielone. Proporcje ziół są raczej dowolne, olej raczej rafinowany (najlepszy zwykły rzepakowy lub winogronowy).
Może zajrzyj do wątku o olejowaniu włosów, tam będzie więcej informacji.

Cytat:
Nie boisz się, że Ci zjełczeje jak tak będziesz na słońcu trzymać? Światło w żaden magiczny sposób nie sprawi że będziesz mieć więcej substancji czynnych, za to przyśpieszy starzenie się oleju, a taki zjełczały tylko zaszkodzi.
Nie chodzi o światło, tylko o ciepło. Mój macerat stał przez pewien czas na słońcu i nie jest zjełczały, ale użyłam oleju rafinowanego.

Cytat:
No właśnie mam ten problem, że w moim pobliżu nie ma żadnego zielarskiego W ogóle nie orientuję sie o lokalizacji takich sklepów Więc z lenistwa poczekam sobie do wiosny A przypominam sobie jak jeszcze niedawno mama klnęła na skrzyp, który zagłuszał jej truskawki na działce :P Dzisiaj pole zaorali więc tym bardziej nie znajdę tam ani źdźbła skrzypu
Przecież zioła można w aptece kupić

Cytat:
Napisane przez vanadis Pokaż wiadomość
olejków używam ale tylko alterra i baby dream, kokosowy wyrzuciłam
zastanawiam się nad olejem Dabur'a „ Dziki Kaktus”w składzie ma czosnek i chyba imbir. także może zaryzykuje? sądzicie ze te składniki coś pomogą ?
bo mnie cholera strzela jak dwóm moim bardzo dobrym koleżankom rosną włosy dosłownie w oczach
Wypróbuj sama, będziesz mieć twarde fakty zamiast spekulacji.
Stary 2011-10-27, 07:55   #2181
ston3d
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość

Nie chodzi o światło, tylko o ciepło. Mój macerat stał przez pewien czas na słońcu i nie jest zjełczały, ale użyłam oleju rafinowanego.
Ale jak stawiasz na słońcu to jednocześnie działa też światło. No nie wiem, robisz to wbrew wszelakim zasadom, ale Twoja sprawa Ja bym się bała że olej mi się zepsuje.
Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro

Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania.

ston3d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 09:13   #2182
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Ale jak stawiasz na słońcu to jednocześnie działa też światło. No nie wiem, robisz to wbrew wszelakim zasadom, ale Twoja sprawa Ja bym się bała że olej mi się zepsuje.
Mam nadzieję, że chociaż konstytucji nie złamałam
Na psucie oleju ma wpływ i światło i temperatura. Jeśli się tym sugerować, to w ogóle robienie maceratu jest szkodliwe, bo raczej większość przepisów w sieci każe macerować w ciepłym miejscu
Stary 2011-10-27, 09:24   #2183
blond_i
Raczkowanie

Mój w sobotę będzie miał 2 tyg. Zrobiłam przeciw wypadaniu włosów z nadzieja że pobudzi porost. Zalałam ciepłym olejem rzepakowym pokrzywę, nagietek, bazylię, rozmaryn, chciałam jeszcze skrzyp ale nie dołapałam, zobaczymy co podziała
Stary 2011-10-27, 10:10   #2184
Kakcia
Raczkowanie

Ano można kupić można w aptece Ale w ogóle o tym nie pomyslałam. Dzisiaj za to szperajac w szufladzie z przyprawami znalazłam ziele skrzypu oraz rozmaryn, myślicie że to bedzie dobre połączenie? Chodzi mi o wzmocnienie głównie, ewentualnie porost
Stary 2011-10-27, 15:58   #2185
tosiajola
Rozeznanie

Czy myślicie,że włosy z natury rzadkie da się zagęscić ? Bo mam takie od urodzenia i wątpię ze cos pomoze...i jeszcze rosną 1cm na miesiąc. moze te metody wszystkie pomagają tylko tym, którzy chwilowo maja osłabione włosy,a nie genetycznie

Hermann Hesse

Edytowane przez tosiajola
Czas edycji: 2011-10-27 o 16:02
tosiajola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 16:05   #2186
smutna_dziewczyna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tosiajola Pokaż wiadomość
Czy myślicie,że włosy z natury rzadkie da się zagęscić ? Bo mam takie od urodzenia i wątpię ze cos pomoze...i jeszcze rosną 1cm na miesiąc. moze te metody wszystkie pomagają tylko tym, którzy chwilowo maja osłabione włosy,a nie genetycznie
Ja też mam rzadkie włosy, ale staram się je zagęścić stosując wcierki, a co z tego będzie to się okaże w przyszłości... Jak na razie widzę sporo baby hair i jestem dobrej myśli. Tylko kiedy one urosną... Na wszystko potrzeba czasu i cierpliwości.

smutna_dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 16:18   #2187
photoholic
Raczkowanie

Cytat:
Ano można kupić można w aptece Ale w ogóle o tym nie pomyslałam. Dzisiaj za to szperajac w szufladzie z przyprawami znalazłam ziele skrzypu oraz rozmaryn, myślicie że to bedzie dobre połączenie? Chodzi mi o wzmocnienie głównie, ewentualnie porost
Myślę, że to bardzo dobre połączenie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-27, 16:23   #2188
Czarna93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tosiajola Pokaż wiadomość
Próbuj
Czarna93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 16:44   #2189
myslenieszkodzi
Raczkowanie

dziewczyny, pomóżcie. miałam kilkumiesięczną przerwę na wizażu, znów wracam do szału na przyspieszenie porostu włosów i za Chiny Ludowe nie mogę sobie przypomnieć nicku pewnej wizażanki, której włosy rosły metrami. Regularnie umieszczała zdjęcia - najpierw bob długi do brody, na koniec włosy sięgały ramion. Nie były farbowane. Bawiłam się wyszukiwarką, ale bez rezultatu.

swoją drogą fajnie wrócić na wizaż, tona wiadomości do przeczytania, zastanawiam się już nad stworzeniem jakiegoś maceratu..
myslenieszkodzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-27, 16:54   #2190
coldold
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myslenieszkodzi Pokaż wiadomość
dziewczyny, pomóżcie. miałam kilkumiesięczną przerwę na wizażu, znów wracam do szału na przyspieszenie porostu włosów i za Chiny Ludowe nie mogę sobie przypomnieć nicku pewnej wizażanki, której włosy rosły metrami. Regularnie umieszczała zdjęcia - najpierw bob długi do brody, na koniec włosy sięgały ramion. Nie były farbowane. Bawiłam się wyszukiwarką, ale bez rezultatu.

swoją drogą fajnie wrócić na wizaż, tona wiadomości do przeczytania, zastanawiam się już nad stworzeniem jakiegoś maceratu..
Lifunia?
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1190
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić.
- Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy.
coldold jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości