|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Biżuteria sposobem na biznes
Hej, od paru lat zajmuje się biżuterią, ostatnio wpadłam na pomysł, żeby otworzyć własny biznes (produkowanie i sprzedaż biżuterii). Jednak nie chciałabym robić tego sama, chciałabym mieć także innych pracowników lub wspólników. I o to właśnie chciałam zapytać. Czy ma któraś z was taką firmę, jak to wygląda od strony technicznej. Spółka? Czy może działalność jednoosobowa? Jak ewentualnie wygląda zatrudnianie pracowników? Jak ZUS, Urząd skarbowy, jaki sposób prowadzenia księgowości?
Jestem na etapie zbierania informacji i byłabym wdzięczna za każdą sugestię. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Biżuteria sposobem na biznes
Co prawda nie zajmuję się wyrobem biżuterii, ale kilka moich koleżanek - tak. I są to jednoosobowe działalności gospodarcze. Z zatrudnianiem na etat jest niestety problem - bo musisz przygotować pomieszczenie do pracy, zgodnie z normami, chyba musi to zatwierdzić inspekcja pracy, pracownicy muszą przejść szkolenie BHP... Do tego koszty pracownika - płacenie jego ubezpieczeń i składek.
Nie wiem, skąd jesteś - ale w większych miastach są organizacje, które udzielają bezpłatnych konsultacji co do zakładania firmy. Myślę, że tam uzyskasz więcej odpowiedzi na swoje pytania.
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za sugestię. Sprawy się trochę pokomplikowały i nie wiem czy rzeczywiście nie otworzę "biznesu" sama.
Nie wiem czy jakaś z wizażanek ma swoją działalność gospodarczą - rękodzieło i sprzedaż własnych wyrobów. Jak to wygląda od strony technicznej, jaką formę opodatkowania wybrać, gdzie tworzycie swoje dzieła (w domu - jeżeli tak, to czy trzeba mieć odpowiednie dostosowane warunki pracy i czy są jakieś wytyczne). Byłabym wdzięczna za odpowiedź. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Mogę Ci tylko podpowiedzieć, jak jest z jednoosobową działalnością gospodarczą - przy tej możesz biżuterię wytwarzać we własnym domu, żadna kontrola nie będzie Ci sprawdzać bezpieczeństwa i higieny pracy. Sprawa się zmienia, jakbyś zatrudniała kogoś na etat, ale tutaj o wyglądzie stanowiska pracy decydujesz Ty pod względem swojej wygody.
Powodzenia
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
jest watek dokładnie na ten temat, polecam lekturę całości
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=303955
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:47.