|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Rozeznanie
|
Dot.: METAMORFOZY POKOI - opinie, porady, inspiracje
Dlaczego nie, choć ten brąz powinien być bardziej jak gorzka czekolada. Brakuje tylko jakiegoś jasnego akcentu. Śliwka to pewnie ściany, a ten brąz to meble, czy sofa?
#3902 |
Zadomowienie
|
Ostatnio jestem w trakcie remontu i odnawiałam sobie meble. Pomyślałam, że wkleję tu efekt, może kogoś zainspiruję.
1 zdjęcie - fragment komody przed ( nie patrzcie na "remontowy" bałagan) 2 - komoda po ![]() 3 - do komody jest szafeczka pod telewizor, która wcześniej była biurkiem. Jak jakieś pytania - chętnie odpowiem ![]()
#3903 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3904 |
Zadomowienie
|
Malowałam, emalią akrylową, 3-4 razy.
#3905 |
Zadomowienie
|
Na zdjęciu komoda wygląda świetnie, chyba sama się na coś takiego zdecyduję. Nie błyszczy się za bardzo mebel po pomalowaniu taką emalią? Ile schnie jedna warstwa i czy do pomalowania takiej komody trzeba mieć jakieś specjalne umiejętności?
![]()
![]() |
#3906 | |
Optymistka
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3907 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Szukasz fotografa noworodkowego w Warszawie? Zapraszam na moją stronę: www.magdaskrzypczak.com Edytowane przez KroofkaNeonoofka Czas edycji: 2008-12-03 o 20:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3908 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3909 |
Zadomowienie
|
jedna puszka kosztuje chyba ok. 22 zł. Zużyłam dwie, opędzlowałam jeszcze krzesło i jeszcze trochę zostało. Uchwyty wyszły mnie drożej niż farba, ale i tak bym za to nowych mebli nie kupiła
![]()
#3910 |
Rozeznanie
|
Nie wiem, czy kroofka też tak robiła, ale meble przed malowaniem warto zmatowić, nawet jeśli to tylko płyta, a nie prawdziwe drewno. Jak? Umyć porządnie, po wyschnięciu przetrzeć delikatnie drobnym papierem ściernym, odpylić i na końcu można jeszcze dodatkowo odtłuścić np. denaturatem.
A potem dopiero malować. I radziłabym odczekać dłużej niż 6 godzin między kolejnymi warstwami - po takim czasie farba z wierzchu wydaje się sucha, ale lepiej nie ryzykować. 100% pewności dają odstępy 24 h. |
![]() ![]() |
![]() |
#3911 |
Zadomowienie
|
Moja się wydawała byc sucha już po godzinie, ale czekałam 6, jak było napisane na puszce, myślę, że w przypadku akurat tej farby wystarczy, choc na pewno nie zaszkodzi poczekac dłużej. No ja właśnie nie zmatowiłam - mój błąd wiem. Liczę się z tym, że może mi się coś odrapac. Ale mi się po prostu nie chciało. Jak na razie już raz przy przesuwaniu porządnie zadrapałam paznokciem i nie zlazło, więc może nie będzie tak źle. Ale rzeczywiście słuszna rada z tym papierem!
#3912 |
Raczkowanie
|
Hej
Prosze pomozcie wybrac mi kolor scian, mebli i kolor dodatkow, szczegolnie chodzi mi o dywan i poduszki na kanape. Kanapa jest na zdjeciu ponizej, kolor ma kremowy, ale nie taki jasniutki, dokladnie wyglada jak szampan. Sciany obecnie sa 3 zielone i jedna kremowa ( choc wyglada prawie jak biala). Chcialabym przemalowac pokoj, ten zielony nie podoba mi sie jest za zimny. A poza tym wydaje mi sie,ze kanapa lepiej prezentowalaby sie na ciemniejszym kolorze. Pokoj jest kwadratowy, ale nie za duzy i niezbyt sloneczny, ma duze okno, ale od poludniowego-zachodu. Na oknach najprawdopodniej beda jasno-zlote zaluzje, panele na podlodze sa cieplego koloru, takie cieniowane-troche ciemnych smug z przewaga rudego. Drzwi sa drewniane tez rudawe. Prosze o propozycje. Innych mebli jeszcze nie mamy, ale beda raczej jasne. ps. zdjecia robilam przy sztucznym swietle |
![]() ![]() |
![]() |
#3913 |
Zakorzenienie
|
Ratunku!
Udało mi się sprzedać stare meble i jutro mam zamiar jechać zamówić nowe... Przed sprzedażą byłam prawie pewna, jak chcę, żeby wyglądał mój pokój, jednak w tej chwili mam dylemat i nie wiem co wybrać. Pod uwagę biorę dwa kolory mebli: -jasne (klon nida) -ciemniejsze (olcha miodowa) Kupuję szafę+komodę z kompletu, dodatkowo zamawiam biurko i mini regał na książki w tych samych kolorach, co meble, żeby wszystko do siebie pasowało. Zdecydowałam się na olchę, jednak ciągle nie jestem przekonana i ciągle się zastanawiam, czy słusznie... Dodaję zdjęcia mebli oraz podłogi i tapety- zależy mi, żeby meble pasowały do paneli i do ścian, choć te chciałabym w przyszłości pomalować na niebiesko-turkusowo- coś w morskich odcieniach, (albo może taki pomarańcz, jak jest z jasnymi meblami?), ale zanim bym pomalowala te ściany (najwcześniej w wakacje) to chyba meble by za bardzo zlewały się z jasnymi ścianami i panelami... Olcha byłaby bardziej uniwersalna-teraz i w przyszłości z ciemniejszymi ścianami. Wklejam zdjęcia mebli, ściany i podłogi oraz łóżka, bo nie wiem czy lepiej by pasowały do niego jasne czy ciemniejsze meble...
po prostu Milena ![]() Edytowane przez sugar_kitty Czas edycji: 2008-12-05 o 18:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#3914 |
Rozeznanie
|
Nataszka - moze sprobuj kolor gorzkiej czekolady na scianie z kanapa plus jakis obraz lub pólka dekoracyjna, na pozostałych scianach daj jakis krem, bezyk i na ich tle dałabym meble ciemny braz lub ciepłe, np. miodowe, w sumie raczej miodowe bo takie beda pasowac tez na sciane ciemna przy sofie - np. jakas szafeczka na lampke nocna. poduszki na kanape i dodatki moga byc czekoladowe, albo jasnozielone/jasnofioletowe jesli chcesz przełamac ew. monotonie. dywan bym dała jasny w kolorze kanapy
sugar_kitty - nie wydaje mi sie zeby mialo sie to wszystko zlewac a nawet jesli bedzie, to tylko przez okres przejsciowy i mozesz wtedy dac kontrastowa narzute i bedzie całkiem, całkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
#3915 |
Zakorzenienie
|
Jasne meble są sporo tańsze, więc mogłabym wtedy od razu zainwestować w dodatki- mam na oku narzutę z niebieskimi elementami.
Nie wiem jednak, kiedy udałoby mi się pomalować ściany... Narazie tapeta jest jeszcze w niezłym stanie i szkoda ją zrywać.
![]() |
#3916 |
Zakorzenienie
|
sugar kity do tych jasnych mebli masz większe pole do popisu. Ja sama mam meble klonowe w salonie. I nie ma z nimi klopotu, Pasuja do wszytskiego i ladnie sie prezentuja.
Z ta olcha juz tak latwo nie jest bo to jest trudny kolor wg mnie. i nie do kazdego wnetrza pasuja. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3917 |
Rozeznanie
|
sugar kity- faktycznie jasne meble są bardziej uniwersalne i łatwiej dobrać do nich kolory. Ale moim zdaniem taka jasna tapeta i jasna podłoga i jasne meble nie beda ładnie wyglądać zrobi sie bardzo mdło.
Ja bym zmieniła kolor ścian na innny. |
![]() ![]() |
![]() |
#3918 |
Zakorzenienie
|
qberka ja mam jasną klonową podlogę, te jasne meble i do tego biale sciany i wyglada super. Z tymze naroznik czekoladowy i parapet ciemny orzech
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3919 |
Zakorzenienie
|
Oglądam w katalogu zdjęcia mebli klon nida i widzę, że są zestawione właśnie z jasnymi ścianami (nawet białe, ale to już mi się nie podoba) i jasnymi podłogami- taka jak moja.
Więc chyba nie będzie aż tak mdło do czasu przemalowania ścian... Niestety nie widziałam na żywo mebla klon nida, tylko kawałek deski ![]()
#3920 |
Rozeznanie
|
Kliwa- napewno wygląda to super ale ten narożnik u Ciebie jet tym mocnym kolorystycznym akcentem plus dodatki w tym kolorze
![]() Suggar Kitty - nie wiem jakiej firmy meble chcesz kupić ale odradzam Ci system TIP-TOP z BRW moi znajomi mają te meble i niestety okleina koszmarna zwykły papier. |
![]() ![]() |
![]() |
#3921 |
Zakorzenienie
|
Meble już zamówiłam- te jasne- klon nida
![]() Z Tip-Topa wzięłam biurko+regał (taki na książki). Miałam przez kilka lat meble z BRW i nie było z nimi źle, więc myślę, że i te posłużą mi kilka lat ![]()
#3922 |
Raczkowanie
|
A ja załączę moje przed i po pokoju
![]() Przed. W szafach się nie mieściłam po prostu. Ogromna ilość rzeczy musiała być na zewnątrz bo szafy były pełne i wcale nie zabałaganione. No, ale meblościankę dostałam jako ośmiolatka i wtedy moje potrzeby były mniejsze. Mając 16 lat zwłaszcza meble były dla mnie bezużyteczne. O, np. książki musiałam trzymać w innym pokoju. I osobiście nie polecam drzwi rozsuwanych - w szafie na ubrania to fajne rozwiązanie, ale już szafka na książki to... Masakra, zwłaszcza z ksiązkami w formacie A4. No i zależy wszystko jeszcze od głębokości szafy. Na dodatek nie przepadałam za niebieskim - tapetę kupiono bez mojej wiedzy na moją Komunię, nie zapytano mnie nawet o kolor ![]() Po. Nowe meble (na prawie całą ścianę - co ciekawe, na jasne fronty zdecydowałam się w ostatniej chwili i dobrze, bo nadają lekkości tym meblom, wcale nie ma się wrażenia zawalenia pokoju meblami), łóżko na antresoli z blatem, nowa tapeta w ciepłym kolorze. Sporo drobiazgów pomagających porządkować rzeczy. Jeszcze parę rzeczy się zmieni, myślę nad tym co zrobić z oknem - firana na całą ścianę już mi kiepsko pasuje, myślę o zasłonie... Ale ogólny obraz, te najważniejsze rzeczy, jest skończony. |
![]() ![]() |
![]() |
#3923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko minusem może być usadzenie znajomych, jak przyjdą z wizytą ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3924 |
Raczkowanie
|
Teoretycznie mogłabym jakiś fotel wstawić za drzwiami, nie widać tego na zdjęciu, ale sporo miejsca tam jest. Tylko, że stoi tam metrowa klatka szynszyli
![]() A póki co, mam taki składany stołek, który pożyczam od mamy, której przydaje się w kuchni ![]() Przez klatkę po prostu nie mam miejsca na żaden fotel, więc w razie czego będę musiała z kuchni krzesła pożyczać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3925 |
Zakorzenienie
|
Mogłabym prosić o wrzucanie jakis fioletowych pokoi?
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3926 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Myślałam nad małymi eko pufami, mogłabym taką pod łóżko schować, jak ktoś przyjdzie wyciągnąć i już ![]() Zazdroszczę szynszylka ![]() ![]()
![]() |
#3927 |
Raczkowanie
|
Mi się wersalki nigdy nie chciało składać, koc kładłam na pościel i tyle
![]() Teraz mam radochę, bo wcale nic na górze robić nie muszę, pościel sobie leży i nie ma, że "powinnam coś z tym zrobić" ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3928 |
Zakorzenienie
|
Skąd ja to znam
![]() Kliknęłam przed chwilką na all firanki spaghetti, bo na te moje obecne już się patrzeć nie mogę ![]() ![]() Teraz trzeba się rozejrzeć za narzuta na łóżko ![]() Do świąt powinnam się wyrobić, tak więc wrzucę fotki, gdy pokój będzie się nadawał do publicznego pokazania ![]()
#3929 |
Rozeznanie
|
to niecierpliwie czekamy na zdjecia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3930 |
Zakorzenienie
|
No to przedświąteczna mobilizacja
![]() Mam nadzieję, że allegro mnie nie zawiedzie, bo czekam na firanki, ale chyba jeszcze nie ma takiego szału świątecznego na poczcie ![]() Muszę się szybko na narzutę decydować i klikać ![]()
po prostu Milena ![]() Edytowane przez sugar_kitty Czas edycji: 2008-12-08 o 22:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:18.