Mycie włosów odżywką - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-30, 19:03   #691
Mia694
Zadomowienie

Dot.: Mycie włosów odżywką

Czyli lepiej jak będę ją traktować jako zwykłą odżywkę, tak?

Wobec tego jaka odżywka dla OMO będzie najlepsza??

Przepraszam za szereg głupich pytań
Mia694 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 14:56   #692
Arctica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
Jakiego szamponu uzywasz na codzien? Nie twierdze ze ta metoda musi podpasowac kazdemu, ale moze warto byloby najpierw przystosowac wlosy do takiego mycia?
Najczęściej drogeryjnymi - PANTINE, GARNIER FRUCTIS, TIMOTEI, LOREAL, H&S różnie... naprawdę... nie znalazłam idealnego dla siebie. Generalnie muszę myć głowę rano, bo nawet jak umyję wieczorem, to rano już jest porażka. Nie wiem, może się mylę, ale wydaje mi się, że dłuższy czas mycia samą odżywką pogorszy ten stan (choć pewnie by się przydało, bo włoski na długości dłuższej niż jakieś 5 cm od głowy są przesuszone i zniszczone, a mam długie włosy). Sama nie wiem, może korzystam ze złych szamponów no i złych odżywek - zbyt obciążających... nie wiem
Stary 2008-12-01, 15:27   #693
6a7e0cf2eda2bda4316abe84f76a420338a84d81_65555ccf31198
Konto usunięte

Dzisiaj mama do mnie się pyta co ja robię, że mi się włosy tak błyszczą. Się pyta jakim lakierem się popsikałam, ja mówię że żadnym, nawet żelu nie używałam. Teraz sama się zastanawiam od czego, czy to od mycia odżywką, waxa, czy że są odżywione. Ja żadnego błysku nie widzę, może dlatego że na kręconych włosach się trudno go dopatrzyć. Grunt, że inni go dostrzegają
6a7e0cf2eda2bda4316abe84f76a420338a84d81_65555ccf31198 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 17:13   #694
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Arctica Pokaż wiadomość
Najczęściej drogeryjnymi - PANTENE, GARNIER FRUCTIS, TIMOTEI, LOREAL, H&S różnie... naprawdę... nie znalazłam idealnego dla siebie. Generalnie muszę myć głowę rano, bo nawet jak umyję wieczorem, to rano już jest porażka. Nie wiem, może się mylę, ale wydaje mi się, że dłuższy czas mycia samą odżywką pogorszy ten stan (choć pewnie by się przydało, bo włoski na długości dłuższej niż jakieś 5 cm od głowy są przesuszone i zniszczone, a mam długie włosy). Sama nie wiem, może korzystam ze złych szamponów no i złych odżywek - zbyt obciążających... nie wiem
Jak dla mnie te szampony, które wymieniłaś to porażka ;] Ja bym radziła stosować metodę OMO- odżywkowanie-mycie-odżywkowanie [ użyłam takiego rozwinięcia tego skrótu, bo odżywka-mycie-odżywka brzmi głupio :P Jak już to odżywka-szampon-odżywka :P ]
Stosując metodę OMO odżywisz dolne partie włosów, a nie obciązyć górnych.
No i radzę zmienić szampony na jakieś ziołowe. Najlepiej Barwy albo Joanny. Mnie na przetłuszczanie pomógł też trochę szampon Ziaji dla dzieci
Stary 2008-12-01, 17:33   #695
Arctica
Raczkowanie

Wielkie dzięki. Rzeczywiście spróbuję, a może pomoże. Fakt, kiedyś miałam szampon Joanny i był dobry, więc może poszukam gdzieś coś z tej serii
Stary 2008-12-01, 19:40   #696
zapaałka
Zakorzenienie

Cytat:
Najczęściej drogeryjnymi - PANTINE, GARNIER FRUCTIS, TIMOTEI, LOREAL, H&S różnie...
Takie drogeryjne szampony sa zwykle napakowane silikonami i odzywka jest po pierwsze za slaba zeby je zmyc, a po drugie wlosy przyzwyczajone do mocnych detergentow, ktore znajduja sie w takich szamponach niezbyt dobrze zareaguja na sama odzywke Od siebie polecalabym przerzucic sie na delikatne (z naciskiem na to slowo) szampony dzieciece, a gdy wlosy sie troche oswoja dopiero wprowadzic mycie odzywka - jest szansa ze nie to nie bedzie dla wlosow szok i wtedy czuprynka zaakceptuje taki sposob mycia
zapaałka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 20:07   #697
Arctica
Raczkowanie

Oczywiście zastosuję się do rad. Wielkie dzięki. Kiedyś próbowałam Baby Derm ale jakoś mi nie służył. Może tym razem spróbuję jakiegoś innego. Oj, chyba pora udać się na zakupy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-01, 20:49   #698
aszia
Raczkowanie

Myję włosy odżywką już kilka miesięcy, a na końcówki używam serum, które napakowane jest cyklicznymi silikonami, wiem że włosy trzeba co jakiś czas oczyścić i w związku z tym mam pytanie czy nałożenie WAX'a zagranicznego (który przecież zawiera sodium lauryl sulphate) raz w tygodniu na ok 20 minut wystarczy aby oczyścić włosy z silikonów czy jednak trzeba użyć co jakiś czas szamponu?
aszia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 22:36   #699
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

to ta metoda OMO polega na tym, że nakładam odżywkę, spłukuję ją, myję włosy i jeszcze raz nakładam..? ;/
Stary 2008-12-01, 23:43   #700
zapaałka
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście zastosuję się do rad. Wielkie dzięki. Kiedyś próbowałam Baby Derm ale jakoś mi nie służył. Może tym razem spróbuję jakiegoś innego. Oj, chyba pora udać się na zakupy
Oj tak z tym Baby Dreamem to wiele osob mialo przeprawe Moje wlosy sie z nim nawet polubily, z tym ze ja szampony typowo drogeryjne odstawilam juz rok temu
Na poczatek najlepiej oczyscic wlosy szamponem bezsilikonowym, ale z SLESami (mozna dodac pare tabletek aspiryny badz sody oczyszczonej dla lepszego efektu), a pozniej wlaczyc np. Bebi Barwy czy Nivea Baby. Mozliwe ze troche to potrwa az wlosy sie przestawia na taka pielegnacje, ale pozniej juz bedzie lepiej i mozna spokojnie myc je odzywka

Edytowane przez zapaałka
Czas edycji: 2008-12-01 o 23:45
Stary 2008-12-02, 10:04   #701
agusia_85
Zadomowienie

GG do agusia_85

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
to ta metoda OMO polega na tym, że nakładam odżywkę, spłukuję ją, myję włosy i jeszcze raz nakładam..? ;/
Nakładasz odżywkę na długości włosów, myjesz skórę głowy szamponem - potem wszystko razem spłukujesz. Nakładasz drugi raz odżywkę i spłukujesz (drugie "odżywkowanie" można sobie ewentualnie darować).

agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-02, 22:11   #702
black-bubu
Zakorzenienie

A ja muszę się poskarżyć na YOUNGA, dostałam łupieżu od niego, stanowczo go odkładam, ale za to wracam do pottersa.
black-bubu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-03, 17:16   #703
rare bird
Wtajemniczenie

możecie napisac coś więcej o tej kauflandowej odżywce aile?
Stary 2008-12-04, 19:29   #704
neitka
Zadomowienie

GG do neitka

A ja serdecznie przepraszam, ale staram się sama znaleźć i ni choroby, co to jest OMO dokładnie? wyszukiwarka znajduje mi tylko olbrzymie wątki o dbaniu o włosy.Na pewno gdzieś jest, ale jakoś nie mogę wpaść... wesprzecie jakimś linkiem?

neitka
neitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 19:31   #705
lukrecja222
Zakorzenienie

Chatul napisala kilka postow wyzej :

OMO- odżywkowanie-mycie-odżywkowanie [ użyłam takiego rozwinięcia tego skrótu, bo odżywka-mycie-odżywka brzmi głupio :P Jak już to odżywka-szampon-odżywka :P ]
Stosując metodę OMO odżywisz dolne partie włosów, a nie obciązyć górnych

lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-04, 19:35   #706
neitka
Zadomowienie

GG do neitka

Znalazłam tamtą odpowiedź, ale nadal nie do końca rozumiem... czy to jest najpierw jakby mycie skóry głowy i włosów odżywką, potem mycie semaj skóry głowy szamponem, a potem nakładanie odżywki? któraś z dziewcząt pisała, że trzyma włosy pokryte odżywką w górze??

Ja chyba muszę mieć jak krowie na granicy

Ja serdecznie przepraszam, tępam jak siekiera do cukru, toż trzy posty wyżej napisane jak byk. Jeszcze raz przepraszam...

neitka

Edytowane przez neitka
Czas edycji: 2008-12-04 o 19:36
Stary 2008-12-04, 19:45   #707
carlo_rossi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez neitka Pokaż wiadomość
Znalazłam tamtą odpowiedź, ale nadal nie do końca rozumiem... czy to jest najpierw jakby mycie skóry głowy i włosów odżywką, potem mycie semaj skóry głowy szamponem, a potem nakładanie odżywki? któraś z dziewcząt pisała, że trzyma włosy pokryte odżywką w górze??

Ja chyba muszę mieć jak krowie na granicy

Ja serdecznie przepraszam, tępam jak siekiera do cukru, toż trzy posty wyżej napisane jak byk. Jeszcze raz przepraszam...
Idziesz do łazienki, odkrecasz wode, moczysz włosy nakladasz odzywke na dlugosc wlosow. bez pocierania, bez szarpania. bierzesz szampon, myjesz skore glowy, pluczesz.nakladasz jeszcze raz odzywke na dlugosc wlosow.płuczesz. e voila!
edit
no tak a ja slepa jestem i nie widzialam ze edytowalas i doszlas do tego.
jednak 3godz snu to malo jak dlamnie i lepiej pojde juz spac bo bzdury pisze :P

Edytowane przez carlo_rossi
Czas edycji: 2008-12-04 o 19:48 Powód: dopiska
carlo_rossi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-04, 20:57   #708
neitka
Zadomowienie

GG do neitka

Proszę Cię, i tak mi wstyd, że o to spytałam... nielubię pytać o rzeczy, które powinny być oczywiste i wizażankom już ręcę opadają od mielonego tego samego pytania... ale i tak mi się zdarzają takie wpadki jak widać... dziękuję za cierpliwośc i odpowiedź i... długiego snu życzę

neitka
Stary 2008-12-04, 21:05   #709
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

A czy jeśli nakładam na włosy przed myciem jakiś olejek, to niełatwo tak zmyć to odżywką^ a już na pewno nie emulsją Polleny-Malwy.
tak więc lepiej wtedy myć włosy na całej długości szamponem?
Stary 2008-12-04, 21:08   #710
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
A czy jeśli nakładam na włosy przed myciem jakiś olejek, to niełatwo tak zmyć to odżywką^ a już na pewno nie emulsją Polleny-Malwy.
tak więc lepiej wtedy myć włosy na całej długości szamponem?
Jeśli czujesz, że lepiej zmywa Ci taka miksurę szampon niż odżywka, to po olejkach myj włosy szamponem, nie odzywką. Musisz sama zdecydować, która metoda - szampon czy odzywka - jest dla Ciebie lepsza. Tu nie ma jednej zasady, każdy robi po swojemu

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 13:41   #711
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
Oj tak z tym Baby Dreamem to wiele osob mialo przeprawe Moje wlosy sie z nim nawet polubily, z tym ze ja szampony typowo drogeryjne odstawilam juz rok temu
Na poczatek najlepiej oczyscic wlosy szamponem bezsilikonowym, ale z SLESami (mozna dodac pare tabletek aspiryny badz sody oczyszczonej dla lepszego efektu), a pozniej wlaczyc np. Bebi Barwy czy Nivea Baby. Mozliwe ze troche to potrwa az wlosy sie przestawia na taka pielegnacje, ale pozniej juz bedzie lepiej i mozna spokojnie myc je odzywka
taką normalną sodę oczyszczoną w proszku wsypać? ile mniej więcej?
Stary 2008-12-05, 15:50   #712
carlo_rossi
Rozeznanie

Cytat:
Raz mylam babydreamem z sodą. łyzeczka szamponu + łyzeczka sody. Pozniej do ostatniego plukania woda z octem jablkowym.
Stary 2008-12-05, 15:58   #713
zapaałka
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, zwykla sode oczyszczona do pieczenia Trzeba dodac troche do porcji szamponu (ja wiem tak 0.5 - 1 lyzeczki), dokladnie umyc wlosy i obowiazkowo porzadnie je nawilzyc! Cos mi sie jeszcze przepomina, ze na koniec wlosy powinno sie splukac woda z octem, albo sokiem z cytryny, zeby zmienic ph i zamknac luski

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-05, 18:11   #714
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Okej, dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi
a można ten zabieg powtarzać regularnie? np. co miesiąc, dwa- pół roku? ;>
Stary 2008-12-05, 18:30   #715
kosmarka
Wtajemniczenie

wogule to jest taka zasada, że olejów żadna lekka odżywka prz pierwszym "o" nie zmyje - do zmywania olejów tylko szampon - więc jeśli używasz olejków np. 1 raz wyt. to wtedy myj szamponem, potem nałóż odzywkę. Pierwsze "o" nie spełni swej roli .
Jeśli używałaś kosmetyków z silikonami do stylizacji nakładanie odżywki przed myciem szamponem też nic nie da .
OMO, lub samo mycie odżywką stosuj jak masz czyste włosy-tzn. tylko przetłuszczone .

Teraz moje bóle i problemy: modyfikuję lekko swoją metodę OMO - pierwsze "o" zostaje (aktualnie emulsja gloria, potem "m" też tym samym szamponem, ale trzecie"0" musi być podwójne, przynajmniej co drugie mycie - bo tak stosuję waxa. Dlaczego podwójne "o" - ponieważ waxa sobie cenię jako odżywkę, która wczesna wiosną aż do maja przyczyniła się do zniwelowania wypadania włosów do minimum , ale reszta włosów średnio ją tolerowała-były i są nadal po jego użyciu szorstkie-sls . Nie odpuszczę mu dlatego wax będzie szedł na skórę głowy, a na długość włosy pójdzie inna odzywka nawilżająca . Przy najbliższej okazji wypróbuje ten niezmiernie ciekawy jak dla mnie pomysł

Edytowane przez kosmarka
Czas edycji: 2008-12-05 o 18:37
kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 18:39   #716
carlo_rossi
Rozeznanie

Cytat:
Okej, dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi
a można ten zabieg powtarzać regularnie? np. co miesiąc, dwa- pół roku? ;>
Jesli na codzien uzywasz kosmetykow z silikonami to mozna raz na jakis czas oczyscic w ten sposob ale nie ma co przesadzac z czestoliwościa...ale jesli nie uzywasz silikonow albo ew tych 'lagonych' to zbyt czeste mycie w ten sposob moze wysuszyc wlosy. Raz mylam w ten sposob zeby pozbyc sie reszty wszystkich silikonow i przejsc na mycie odzywka, teraz raz na jakies 2 tyg myje babydreamem albo jakims zilowym i wg mnie styka
Stary 2008-12-11, 16:16   #717
iustitia
Zadomowienie

Myję włosy odżywką już jakiś czas, stosuję Yunga niebieskiego, różowego albo Mrs Potter's aloesowy i jestem zadowolona. Włosy bez problemu się rozczesują, są miłe w dotyku, kiedyś miałam problemy z przetłuszczaniem się, teraz już nie ale lekka skłonność pozostała, ale przez cały dzień fryzura jest świeża i ładnie się układa, wieczorem już jest trochę gorzej, chociaż i tak myję codziennie, to nie szkodzi
iustitia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 17:32   #718
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

mam teraz na głowie maseczkę z nafty, olejku rycynowego i odżywki. i tak się zastanawiam- jak ja mam to spłukać?^ tak jak kosmarka pisała, odżywka tego nie zmyje..
czy mogę zrobić tak, że nałożę odżywkę, a szamponem (mam dziecięcy póki co, więc delikatny..^ bez sls i tych wszystkich innych) zmyję to wszystko?
Stary 2008-12-11, 18:00   #719
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
mam teraz na głowie maseczkę z nafty, olejku rycynowego i odżywki. i tak się zastanawiam- jak ja mam to spłukać?^ tak jak kosmarka pisała, odżywka tego nie zmyje..
czy mogę zrobić tak, że nałożę odżywkę, a szamponem (mam dziecięcy póki co, więc delikatny..^ bez sls i tych wszystkich innych) zmyję to wszystko?
hm niebardzo rozumiem na co chcesz nakladac odzywke... ja nafte i wszelkie oleje zmywam szamponem a potem nakladam odzywke

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 18:03   #720
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

chciałam spłukać lekko wodą tę mieszankę i na to dać odżywkę..
fakt, może trochę bez sensu.
to mogę to traktować jako to pierwsze O?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości