Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-11, 15:50   #931
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez chomicura Pokaż wiadomość
ojj ja niestety mam kiepskie wspomnienia po yasminelle
brałam te tabletki ponad rok, na początku wszystko było ok, tak do 8 miesięcy brania.
ale potem im dłużej bralam tym gorzej sie czulam ciagle mi bylo niedobrze.
koszmar to byl i na dodatek zepsula mi sie cera :| schudlam ponad 10 kg -to chyba jedyny pozytyw nie licząc tego, ze nie mam dzidziusia :P
coraz częściej zauważam taki schemat przy yasminelle:
fajnie, fajnie, a po 8-9 miesiącach wszystko się psuje.. dziwne, no ale cóż, zawsze można przejść na inne tabsy

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-11, 16:49   #932
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
coraz częściej zauważam taki schemat przy yasminelle:
fajnie, fajnie, a po 8-9 miesiącach wszystko się psuje.. dziwne, no ale cóż, zawsze można przejść na inne tabsy
u mnie było tak samo

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-11, 16:57   #933
Finlora
Zakorzenienie

To pewnie głupie pytanie ale czy mogę równoczesnie z tabletkami anty zacząć brać jakiś chrom albo coś w tym stylu na zahamowanie apetytu? Nie wpłynie to na ich skuteczność?
Wiem, że teraz jak biorę antybiotyki muszę uważać, ale co do innych to nie mam pojęcia.
Kiedyś brałam też Bromergon i wiem, że on obniża skuteczność tabletek.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-11, 17:49   #934
smv
Zakorzenienie

ja skonczylam 2 op. Y. i strasnzie mnie piersi bolą, jak juz wspominalam mam o wiele większe no ale ten ból..niby sie przyzwyczaiłam ale...mimo wszytsko dyskomfort jest
Stary 2008-12-11, 17:56   #935
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
To pewnie głupie pytanie ale czy mogę równoczesnie z tabletkami anty zacząć brać jakiś chrom albo coś w tym stylu na zahamowanie apetytu? Nie wpłynie to na ich skuteczność?
Wiem, że teraz jak biorę antybiotyki muszę uważać, ale co do innych to nie mam pojęcia.
Kiedyś brałam też Bromergon i wiem, że on obniża skuteczność tabletek.
chrom nie wpływa pod warunkiem, że bierzesz go w zalecanych dawkach i robisz min. 4 godziny przerwy między łyknięciem go, a łyknięciem tabsa

Stary 2008-12-11, 17:58   #936
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
chrom nie wpływa pod warunkiem, że bierzesz go w zalecanych dawkach i robisz min. 4 godziny przerwy między łyknięciem go, a łyknięciem tabsa
Dzięki
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-11, 20:43   #937
wnik
Przyczajenie

wie ktoś może jak Meridia wpływa na skuteczność Y? Meridia to tabletki odchudzające nie biorę ale tak właśnie się zastanawiam czy obniża skuteczność hmm...
wnik jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-11, 21:04   #938
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wnik Pokaż wiadomość
wie ktoś może jak Meridia wpływa na skuteczność Y? Meridia to tabletki odchudzające nie biorę ale tak właśnie się zastanawiam czy obniża skuteczność hmm...
nie obniżają działania tabletek, ale słyszałam, że to straszny szajs, masa skutków ubocznych, potem problemy z wątrobą i takie tam inne.. wiele osób odradza jeśli to faktycznie nie jest aż tak koniecznie (podobno powinny ją brać tylko osoby, które mają BMI powyżej 30- chociaż im też się radzi co innego..)

Stary 2008-12-12, 11:51   #939
wnik
Przyczajenie

Wdowa po leninie patrze Ty to normalnie jesteś skarbnica wiedzy , wszystko wiesz ;oD
wnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-12, 12:36   #940
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wnik Pokaż wiadomość
Wdowa po leninie patrze Ty to normalnie jesteś skarbnica wiedzy , wszystko wiesz ;oD
ja może nie, ale moja znajoma bardzo interesuje się farmaceutyką, interakcjami leków itp.. ma trochę książek i czasopism - jest niezawodna, nie raz mnie poratowała ja bazuję przede wszystkim na jej wypowiedziach

Stary 2008-12-12, 12:45   #941
serduszkowa
Rozeznanie

a czy ketokonazol (lek przeciwgrzybiczny) może być równocześnie przyjmowany z tabletkami anty?
w ulotce nie jest napisane nic o interakcji tych dwoch leków, ale na innych forach czytałam, że nie powinno się przyjmować ich naraz..
serduszkowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-12, 13:17   #942
witka43
Przyczajenie

Witam Was!!!
Pisałam o swoim problemie tak niedawno, ale nikt mi nie odpowiedział, proszę jeżeli któraś z was ma to samo co ja to niech się odezwie, ponieważ nie mam możliwości skontaktowania się z moim ginekologiem to za bardzo nie wiem co robić. Właśnie kończę pierwsze opakowanie Yasminelle (wcześniej brałam Nowynette) i zaczęły mi strasznie puchnąć dłonie i stopy. Czy może mieć to związek z tabletkami anty, czy może zatrzymuje mi się woda w organiźmie. Co robić?
witka43 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-12, 13:29   #943
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez serduszkowa Pokaż wiadomość
a czy ketokonazol (lek przeciwgrzybiczny) może być równocześnie przyjmowany z tabletkami anty?
w ulotce nie jest napisane nic o interakcji tych dwoch leków, ale na innych forach czytałam, że nie powinno się przyjmować ich naraz..
ketokonazol może podwyższać stężenie hormonów w organizmie, a po odstawieniu go, organizm może przyjąć to jako spadek hormonów i wtedy wypadałoby się dla własnego spokoju dodatkowo zabezpieczać
a o tym, ze nie powinno się ich razem przyjmować nie słyszałam, koleżanka brała bez problemu, tylko po prostu zabezpieczała się dodatkowo

Stary 2008-12-12, 13:32   #944
serduszkowa
Rozeznanie

dziękuję, własnie wyczytałam, że ketokonazol poprostu zmniejsza wchłanianie się tabletki anty.. chciałam skontaktować się z dermatologiem, ale będzie dopiero pod telefonem 16 grudnia, a ja dzisiaj biorę swoja pierwszą w życiu tabletke yasminelle, trzymajcie kciuki dziecwzyny!
Stary 2008-12-12, 13:43   #945
Yasminelle
Raczkowanie

A ja niedawno zaczęłam brać tabletki z drugiego blistra. Krwawienie w przerwie pojawiło się bez bólu i dyskomfortu. Niestety pojawia się inny problem...

Od kiedy biorę Yasminelle, cierpię na suchość pochwy. Bez żelu nic nie da rady. Ale ostatnio z żelem, nawet dobrą grą wstępną i pełnym wyluzowaniem, podczas stosunku odczuwam niewyobrażalny ból prawej części wejścia do pochwy. Nie odczuwam tego jako ucisk, czy pieczenie, ale jako ostry ból, jakby mi ktoś tam ciął nożem. Ból jest tak silny, że nie jestem w stanie się kochać. Leją się łzy i nic po za tym. Nienawidzę swojego ciała. Jak nie choruję na zapalenie pęcherza, to z kolei teraz tam jakieś problemy. W przyszłym tygodniu idę do ginekologa. Może on coś ustali. Ale już teraz mam pytanie - czy któraś z was, też coś podobnego przeżywała? Czy to może być coś poważnego?
Yasminelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-12, 16:24   #946
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yasminelle Pokaż wiadomość
A ja niedawno zaczęłam brać tabletki z drugiego blistra. Krwawienie w przerwie pojawiło się bez bólu i dyskomfortu. Niestety pojawia się inny problem...

Od kiedy biorę Yasminelle, cierpię na suchość pochwy. Bez żelu nic nie da rady. Ale ostatnio z żelem, nawet dobrą grą wstępną i pełnym wyluzowaniem, podczas stosunku odczuwam niewyobrażalny ból prawej części wejścia do pochwy. Nie odczuwam tego jako ucisk, czy pieczenie, ale jako ostry ból, jakby mi ktoś tam ciął nożem. Ból jest tak silny, że nie jestem w stanie się kochać. Leją się łzy i nic po za tym. Nienawidzę swojego ciała. Jak nie choruję na zapalenie pęcherza, to z kolei teraz tam jakieś problemy. W przyszłym tygodniu idę do ginekologa. Może on coś ustali. Ale już teraz mam pytanie - czy któraś z was, też coś podobnego przeżywała? Czy to może być coś poważnego?

nie pomoge ci w kwestii bólu mysle ze lekarz moze tu cos wiecej powiedziec. i lepiej z żadnym bolem nie zwlekac.
co do kwestii suchosc to rowniez z tym zjawiskiem mam problem. zel jest niezbedny ale tez bardzo skuteczny te z durexa sa swietne

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-13, 20:48   #947
OnaJuzNieZyje
Zadomowienie

Mam pytanie do was...zaczerłam brać tabletki . Ale niestety po chyba 2-3 opakowaniach z pewnych powódów przestalam je brąc... czyli jakies 4-5 miesiacy temu... Czy gdybym teraz chciała znowu do nich powrócic musze przechodzić cała tą "procedure" co odbywa sie przy braniu pierwszego opakowania??

2014r:
Skalpel x 1
Bez slodyczy 1/30
OnaJuzNieZyje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-13, 20:57   #948
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez OnaJuzNieZyje Pokaż wiadomość
Mam pytanie do was...zaczerłam brać tabletki . Ale niestety po chyba 2-3 opakowaniach z pewnych powódów przestalam je brąc... czyli jakies 4-5 miesiacy temu... Czy gdybym teraz chciała znowu do nich powrócic musze przechodzić cała tą "procedure" co odbywa sie przy braniu pierwszego opakowania??
jaką procedurę?
ze musisz zaczac w pierwszy dzien okresu?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-13, 21:20   #949
kasiek1122
Zakorzenienie

Jak dobrze, że jest ten wątek co wieczór tu zaglądam i jeśli nawet zapomnę zazyć tabletkę to jak tylko włącze net to mi sie przypomina bo wizaż mam na stronie startowej

Właśnie kończe drugie opakowanie, jest ok, humor spoko i takie tam, ale kłopoty z cerą dalej mam straszne, pomimo, że leczę ją wszelkimi sposobami
Stary 2008-12-14, 11:07   #950
OnaJuzNieZyje
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
jaką procedurę?
ze musisz zaczac w pierwszy dzien okresu?

Przepraszam że nie sprecyzowałam swojej wiadomości 1 opakowanie muszę wziaść 2 dnia okresu , a potem musiałam wziaść 14 tabletek żeby zaczeły działac... )

2014r:
Skalpel x 1
Bez slodyczy 1/30
OnaJuzNieZyje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-14, 11:08   #951
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Przepraszam że nie sprecyzowałam swojej wiadomości 1 opakowanie muszę wziaść 2 dnia okresu , a potem musiałam wziaść 14 tabletek żeby zaczeły działac... )
No nie bardzo...
1 tabletka w 1 dzień okresu i wtedy zabezpieczenie od razu.
Proponuję lekturę ulotki.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-14, 11:55   #952
serduszkowa
Rozeznanie

Ja zazyłam dopiero dwie tabletki, nie wiem czy po takim czasie można odczuwać już jakieś dolegliwości, ale zauważyłam u siebie wzrost apetytu i co dla mnie dziwne mój okres zawsze trwał 6 dni, a teraz już drugiego dnia był bardzo skąpy.. Wyczytałam, że to normalne, ale jakoś mi tak dziwnie.
A są tu dziewczyny, które noszą soczewki podczas zażywamoa yasminelle i jest wszystko ok? Boje się o to, czy w razie czego wsytaczą krople nawilżające?
Stary 2008-12-14, 11:58   #953
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Ja zazyłam dopiero dwie tabletki, nie wiem czy po takim czasie można odczuwać już jakieś dolegliwości, ale zauważyłam u siebie wzrost apetytu i co dla mnie dziwne mój okres zawsze trwał 6 dni, a teraz już drugiego dnia był bardzo skąpy.. Wyczytałam, że to normalne, ale jakoś mi tak dziwnie.
A są tu dziewczyny, które noszą soczewki podczas zażywamoa yasminelle i jest wszystko ok? Boje się o to, czy w razie czego wsytaczą krople nawilżające?
u mnie było wszystko ok

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-14, 12:01   #954
serduszkowa
Rozeznanie

to szczęściara z Ciebie mam nadzieje, że u mnie też będzie wszystko ok, czytałam gdzieś, że soczewki przy tabletkach anty z miesięcznych mogą sie zrobić dwutygodniowe... Ja używam pure vision a Ty?
Stary 2008-12-14, 12:02   #955
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
to szczęściara z Ciebie mam nadzieje, że u mnie też będzie wszystko ok, czytałam gdzieś, że soczewki przy tabletkach anty z miesięcznych mogą sie zrobić dwutygodniowe... Ja używam pure vision a Ty?
no tu Ci nie pomoge, bo ja nie noszę codziennie soczewek
i dlatego używam jednodniowych Iwearów

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-14, 12:04   #956
serduszkowa
Rozeznanie

rozumiem, ale i tak dzięki
pozdrawiam wszystko yasminellowiczki))
Stary 2008-12-14, 13:31   #957
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
ja przy yasminelle nosiłam miesięczne soczewki- strasznie szybko się wysuszały oczy, krople nie pomagały
obecnie noszę jednodniowe (i biorę logesty:P) ale jest lepiej krople nawilżające muszą być, ale to dopiero po 6ścio godzinnym noszeniu.. a wcześniej już po dwóch odpadałam ;p

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-14, 13:46   #958
ona2008
Rozeznanie

Cytat:
ja sie dowiedzialam od swojej to samo z tym ze tabletka w pierwszy dzien(caly czas mowie o sytuacji pierwszego opakowania bez badan itd). kolezanka z noynette(nie wiem jak to sie pisze) dowiedziala sie od gin-faceta to samo. dwoch ginekologow sie myli? a ulotka ulotka ale tam tez jest o tym ze jak sie zajdzie w ciaze to trezeba przestac itd i wychodzi na to ze bierzemy je zeby sobie okres wyregulowac a nie przed ciaza chronic no bo ciaglew tylko jak sie zajdzie , ze jest taka szansa, ze moze niezadzialac, ze to ze tamto;/
plus na tym forum ale w innym watku ktos napisal ze podczas pierwszego opakowania mozna zajsc(przez ten tydzien ? ) i nikt z tym nie dyskutowal a ja nie zacytuje bo nie bylam wtedy u siebie i sie nie zalogowalam na wizaz(bo sie kryje ze mam konto:Pbo jeszcze zaczna moje wypowiedzi czytac na prezentowym:P)

podczytuje: http://slawek34.blog.onet.pl/ i http://dwojako.blog.onet.pl/
od 15.02.09:bez chipsow,alkoholu(poza piwem),cwicze na stepie,dbam o cere, //bez kawy od 12.03.09
ona2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-14, 13:50   #959
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

ona2008 szczerze mowiac to nic nie rozumiem z pierwszej czesci Twojej wypowiedzi

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-14, 13:54   #960
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ona2008 Pokaż wiadomość
ja sie dowiedzialam od swojej to samo z tym ze tabletka w pierwszy dzien(caly czas mowie o sytuacji pierwszego opakowania bez badan itd). kolezanka z noynette(nie wiem jak to sie pisze) dowiedziala sie od gin-faceta to samo. dwoch ginekologow sie myli? a ulotka ulotka ale tam tez jest o tym ze jak sie zajdzie w ciaze to trezeba przestac itd i wychodzi na to ze bierzemy je zeby sobie okres wyregulowac a nie przed ciaza chronic no bo ciaglew tylko jak sie zajdzie , ze jest taka szansa, ze moze niezadzialac, ze to ze tamto;/
plus na tym forum ale w innym watku ktos napisal ze podczas pierwszego opakowania mozna zajsc(przez ten tydzien ? ) i nikt z tym nie dyskutowal a ja nie zacytuje bo nie bylam wtedy u siebie i sie nie zalogowalam na wizaz(bo sie kryje ze mam konto:Pbo jeszcze zaczna moje wypowiedzi czytac na prezentowym:P)
nic nie daje 100% pewności, a o ciąży wzmianka być musi bo jeśli ktoś bierze nieregulanie, nie stosuje się do ulotki, łyka antybiotyki itp to w ciąże zajść może i chyba musi wiedzieć co ma później zrobić, prawda?

ulotka to skarbnica wiedzy o tabletkach i jeśli jest tam mowa, że od pierwszej tabletki jesteśmy zabezpieczone to tak jest- z tym się nie dyskutuje bo to producent ma rację a nie jakaś anonimowa osoba na forum

ot co, takie moje zdanie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości