Puszyste też piękne :) forum plotkowe !! - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-16, 11:08   #4411
Faficzkowa
Wtajemniczenie

Dot.: Puszyste też piękne :) forum plotkowe !!

ja jestem
ale z pewnością zaraz uciekam...
jakoś cicho się tu zrobiło

Faficzkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 11:47   #4412
ineczka7
Zadomowienie

przyszłam

postanowiłam, że nie chce mi się iść na arabski, to już moja 4 nieobecność wiem, że to się źle skończy, ale noo..nie chce mi się
a po południu jadę na urodziny mamy, bo okrągłe są
ineczka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 11:53   #4413
gastone
Raczkowanie

Ja jestem co prawda z opoznieniem dwu dniowym ale jestem.Mam mnostwo roboty przed swietami bo wszystko sama robie wiec same rozumiecie..Wczoraj robilam pierogi, uszka i paszteciki.Wszystko zamrozilam i przynajmniej najgorsza robota zrobiona.Poza tym w koncu mam te upragniona zmywarke! 3 miesiace czekania na debila wrrr eh nie chce mi sie juz o nim pisac. U mnie choineczka juz stoi, dziecko gra bombkami w pilke.Wiecie ze u nas bombki nie tlukace sie? Z plastiku heheh pomalowane, brokatowane.Z jednej strony fajnie bo nie ma szkla zwlascza jak jest male dziecko a z drugiej nie ma jak to pieknie malowane polskie bombki..Dzis leniuchuje.wyobrazcie sobie ze wczoraj diete mialam heheh.Tak sie zapedzilam w robocie pierogow ze o 20 przypomnialam sobieze nic nie jadlam i nie pilam.Szok.Zyje, wciaz zyje heheh
To moje paszteciki.Robilam pierwszy raz.Naszukalam sie przepisow a gdy przyprawialam farsz na pierogi na przyprawie przepis i skorzystlam.Sa pyszne, kruche i smaczne.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1000642.jpg (44,7 KB, 27 załadowań)
Małgorzata...- nerwowa choleryczka o duzej pobudliwosci,kobieta o nieprzewidywalnych zmiennych reakcjach jak u pstraga.Urocza kobieta pelna magnetyzmu.Nie łatwo w całej rozciągłości poznać jej psychikę, gdyż wszystko u niej za szybko się zmienia!
gastone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 12:14   #4414
Dorka_Sz
Zadomowienie

GG do Dorka_Sz

Nice, nie nikogo nie ma

Gastone, w polskich sklepach też dużo plastikowych bombek jest. Przy małym dziecku takie się sprawdzają

Postanowiłam w tym roku zrobić barszczyk na prawdziwym zakwasie (zwykle kupuje po prostu z Knora ) Oczywiście buraków w domu nie posiadam, więc mnie czeka dziś wyprawa do sklepu

Dorka_Sz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 12:45   #4415
nice6irl
Zakorzenienie

Już was przybyło
Gastone, paszteciki wyglądają bardzo smakowicie i sama bym teraz takiego zjadła, ale nie mam Pychotki!
Ogólnie u mnie pustki w lodówce, tylko zamrażara napchana rybami i mięsami na święta.

U mnie w domu w tym roku na szczęście nie ma żadnej choinki dwumetrowej, ani nawet półmetrowej i wcale nie ma bombek, więc nice jest zachwycona tym pomysłem
Mamy tylko maleńką choinkę z Praktikera, która ma w gałązkach lampki. A w swoim pokoju mam cyprysik, którego wczoraj obficie podlałam i też jest mały, bo razem z doniczką ma 20cm. Mi wystarczy
Stary 2008-12-16, 13:13   #4416
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Paszteciki wygladaja apetycznie, az zglodnialam
RosesAreRed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 13:14   #4417
guantanamera
Zakorzenienie

GG do guantanamera

Dziewczyny ale jaja...Jutro jade z TZ do Essen na 4 dni a wczesniej jeszcze kolokwium bleee
Stary 2008-12-16, 13:31   #4418
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

gratulejszyn guanta
Stary 2008-12-16, 14:40   #4419
gastone
Raczkowanie

eee Guanta tos podniecona?
Dorcia no popatrz nie wiedzilam ze w Pl tez plastiki sprzedaja. Ja lubie te nasze polskie bombki.U mnie w miescie jest fabryka bombek.Ladne cacka dmuchaja.Moja przyjaciolka jak jeszcze mieszkalam w Pl co roku dawala mi w prezencie wymalowane specjalnie przez nia bombki.Wszystkie cuda zostawilam w Pl..a szkoda.sliczne byly ..
Roses kochanie a ja tez moglabym zobaczyc te twoja czekoladke?? Wszystkie widzialy na privie a ja nie buu.Pochwal sie i mnie!
Małgorzata...- nerwowa choleryczka o duzej pobudliwosci,kobieta o nieprzewidywalnych zmiennych reakcjach jak u pstraga.Urocza kobieta pelna magnetyzmu.Nie łatwo w całej rozciągłości poznać jej psychikę, gdyż wszystko u niej za szybko się zmienia!

Edytowane przez gastone
Czas edycji: 2008-12-16 o 14:41
Stary 2008-12-16, 15:59   #4420
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez guantanamera Pokaż wiadomość
Dziewczyny ale jaja...Jutro jade z TZ do Essen na 4 dni a wczesniej jeszcze kolokwium bleee
Bawcie się dobrze

Ja jestem trochę podłamana, bo nie mam pracy i ogólnie jestem do dupy, a rodzina tylko w tym mnie utwierdza. Tż to jedyna osoba, która mnie wspiera.

W dodatku moi rodzicie uważają, że moim obowiązkiem jest przygotować brata do matury. Ok, nie mam przeciwskazań żadnych, poza jednym - on mnie nie słucha i drugi dzień naszej nauki wygląda tak, że chodzę za nim i płaczę, krzyczę, proszę, błagam, poniżam się żeby się uczył, żeby mnie słuchał, żeby coś przeczytał.
Jaki efekt? Przeczytał 2stronicowe streszczenie Antygony i powiedział, że mu wystarczy. A gdy go spytałam jaka była Antygona to stwierdził: rozsądna. Tyle miał do powiedzenia Nie mam już siły robić z siebie błazna. Tylko boli mnie to, że rodzice wrzeszczą po mnie za to, że nie poszła mu wcale próbna matura, że miał 6% z polskiego.

Stary 2008-12-16, 16:06   #4421
Faficzkowa
Wtajemniczenie

Nice wybacz ale to ja na Twoim miejscu pogadałabym z rodzicami i wytłumaczyłabym że ty sobie sama poradziłaś z przygotowaniami do matury i jakoś ją zdałaś a Twój brat jest DOROSŁY więc też powinien sam sobie poradzić w końcu to egzamin dojrzałości! Skoro się nie chce uczyć i mu nie zależy to go olej po co sama będziesz się stresować?

a tym że nie masz pracy się nie przejmuj , to musi trochę potrwać!!!! a teraz przed świętami to nie wiem czy ktoś przyjmujący o tym myśli :/

głowa do góry !!!! jesteś super i nie daj nikomu innemu wmówić sobie że jest inaczej!!!!

Edytowane przez Faficzkowa
Czas edycji: 2008-12-16 o 16:07
Stary 2008-12-16, 16:36   #4422
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

widze, za malo postow, chyba kazdy do swiat sie przygotowuje
przynajmniej ja
nicegirl oj brat to tez nieuk, nigdy mnie nie slucha.;/
jesli sam nie zrozumie ze musi sie nauczyc to chocbys sama niewiadomo jak sie starala to i tak wyjdzie mu to drugim uchem.
Nie setrsuj sie, est dorosly- sam ma sie przygotowac i powiedz to mamie, ze on ma gdzies Twoja pomoc.
My zdecydowalismy i tak i tak wrocic do poski w przyszlym roku,
Nic nie zyskujemy siedzac tu, strasznie sie teskni,
w Pl tz pojdzie do strazy, ja znajde prace nawet za minimum i chyba bedzie lepiej niz tu,
Przynajmniej mam taka nadzieje.
robie obiad i sprzatam, czekajac na tz
widzialam wczesniej jakies pierozki hmmmm smakowite;]]
ja nie wiem czy mi sie bedzie chcialo robic pierogi, dla 2 osob jak narobie niewiadomo ile potraw to i tak tego nie zjemy
zrobie serniczka, salatke, barszczyk, rybke- wystarczy
Swieta bez rodziny to nie swieta.

Gastone jak patrze na te pierozki to slina mi podchodzi ;]] moze zapodasz przepis ??
Jesli bym miala skladniki to moze bym zrobila, bo wygladaja naprawde swietnie

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2008-12-16 o 16:38
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 16:38   #4423
adrijah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nice6irl Pokaż wiadomość
Bawcie się dobrze

Ja jestem trochę podłamana, bo nie mam pracy i ogólnie jestem do dupy, a rodzina tylko w tym mnie utwierdza. Tż to jedyna osoba, która mnie wspiera.

W dodatku moi rodzicie uważają, że moim obowiązkiem jest przygotować brata do matury. Ok, nie mam przeciwskazań żadnych, poza jednym - on mnie nie słucha i drugi dzień naszej nauki wygląda tak, że chodzę za nim i płaczę, krzyczę, proszę, błagam, poniżam się żeby się uczył, żeby mnie słuchał, żeby coś przeczytał.
Jaki efekt? Przeczytał 2stronicowe streszczenie Antygony i powiedział, że mu wystarczy. A gdy go spytałam jaka była Antygona to stwierdził: rozsądna. Tyle miał do powiedzenia Nie mam już siły robić z siebie błazna. Tylko boli mnie to, że rodzice wrzeszczą po mnie za to, że nie poszła mu wcale próbna matura, że miał 6% z polskiego.

wiesz co jest najbardziej przerażające? że jemu to streszczenie naprawdę wystarczy aktualnie matura to żenada, a z polskiego najbardziej. Efekt jest taki, że im mniej się zna książkę, tym więcej ma się punktów, bo się improwizuje
Stary 2008-12-16, 16:39   #4424
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Faficzkowa Pokaż wiadomość
Nice wybacz ale to ja na Twoim miejscu pogadałabym z rodzicami i wytłumaczyłabym że ty sobie sama poradziłaś z przygotowaniami do matury i jakoś ją zdałaś a Twój brat jest DOROSŁY więc też powinien sam sobie poradzić w końcu to egzamin dojrzałości! Skoro się nie chce uczyć i mu nie zależy to go olej po co sama będziesz się stresować?

a tym że nie masz pracy się nie przejmuj , to musi trochę potrwać!!!! a teraz przed świętami to nie wiem czy ktoś przyjmujący o tym myśli :/

głowa do góry !!!! jesteś super i nie daj nikomu innemu wmówić sobie że jest inaczej!!!!
Próbowałam z nimi rozmawiać, ale to jest akurat ten typ ludzi, który wszystko załatwia krzykiem i groźbami.
Więc usłyszałam, że skoro tak widzę sprawę, to mam już do nich po nic nie przychodzić, o nic ich nie prosić i nie odzywać się do nich.

Daria,
Antygona jest akurat jedną z łatwiejszych lektur i bardzo łatwo jest odczytać jej znaczenie, wychwycić sens. Ale nie w tym tkwi problem, bo gdyby brat faktycznie chciał się przygotować do matury to nie stwarzałby niesamowitych problemów, tylko wziąłby chociaż te marne streszczenie i przeczytał. A on robi to z wielką łaską, powtarzając pod nosem, że jestem idiotką. Rodzice siedzą sobie w innym pokoju i tylko krzyczą: uczysz go? Przepraszam, ale to ja mam czytać po raz kolejny te lektury?

Wiem, nie mogę mieć do was pretensji. Ale nerwy już mam w strzępkach. Ja marzę tylko o rodzinie, w przyszłości, w której wszyscy będą potrafili ze sobą rozmawiać. Z tż tak łatwo jest mi załatwić pewne sprawy, czasami tylko na siebie popatrzymy i wiemy. A moim rodzicom nigdy nic nie pasuje. Zamiast dzień dobry mówią swoje słynne hasło, które już mnie nie rusza "ale ty jesteś gruba". Jak zadałam mamie pytanie czy jedziemy do babci na święta to odpowiedziała mi: "jesteś idiotką".

Wiecie gdzie mam takie życie?

Edytowane przez nice6irl
Czas edycji: 2008-12-16 o 16:47
nice6irl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 16:48   #4425
adrijah
Zakorzenienie

Nice wiem, znam Antygonę ale ja mówię ogólnie. Ja przed maturą przeczytałam jedynie streszczenia i opracowania (a właściwie swoje skrótowe notatki z lekcji), a i tak mi się to na maturze do niczego nie przydało.
Na pisemnym polskim masz najpierw tekst i jedyne co trzeba umieć, to czystać ze zrozumieniem i odpowiadać na podstawie tekstu.
Do wypracowania też więcej niż postaci i ogólny zarys książki, wiedzieć nie trzeba wbrew pozorom. Naprawdę nie rozumiem czego Ty miałabyś go uczyć? czytania?
No, chyba, że masz mu pomóc zroić prezentację na ustny? czy już z nich zrezygnowali?

Edytowane przez adrijah
Czas edycji: 2008-12-16 o 16:49
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 16:57   #4426
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
Nice wiem, znam Antygonę ale ja mówię ogólnie. Ja przed maturą przeczytałam jedynie streszczenia i opracowania (a właściwie swoje skrótowe notatki z lekcji), a i tak mi się to na maturze do niczego nie przydało.
Na pisemnym polskim masz najpierw tekst i jedyne co trzeba umieć, to czystać ze zrozumieniem i odpowiadać na podstawie tekstu.
Do wypracowania też więcej niż postaci i ogólny zarys książki, wiedzieć nie trzeba wbrew pozorom. Naprawdę nie rozumiem czego Ty miałabyś go uczyć? czytania?
No, chyba, że masz mu pomóc zroić prezentację na ustny? czy już z nich zrezygnowali?
Bartek już ma prezentację.

Wiesz wydaje mi się, że inaczej jest w twoim przypadku, niż w przypadku mojego braciszka, który nawet nie wie, jakie lektury go obowiązują. A do tego pisze maturę rozszerzoną, więc tej podstawy, o której wspomniałaś on nie ma. A na rozszerzeniu musi wykazać się własną interpretacją tekstu, a żeby umieć coś zinterpretować, powyciągać wnioski, to musi ćwiczyć. Tylko jak on ma ćwiczyć skoro on nie chce czytać?
Stary 2008-12-16, 16:59   #4427
gastone
Raczkowanie

Agatka ja zrobilam wiecej i zamrozilam, a wcale nie musze tego zjesc.O a paszteciki jeszcze na sylwetra sie przydadza!
Fakt cisza tu, ale przynajmniej nie musze nadrabiac z czytaniem.
A dzis kapusniaczek zrobilam bo mi sie kwasnego chce.Mniam ide jesc!
Nice wspolczuje ci troche, bo ty sobie gadac mozesz a rodzice i tak na glowie beda siedziec. A brat len smierdzacy i tyle!
A co do rodzicow,wiesz jak ja bylam w domu to tez mnie wkurzali, ciagle co, a schudnij, a sprzataj tralala sra tatata.Tez nie moglam sie doczekac az sie wyprowadze.A kiedy jestem juz samodzielna, mam wlasna rodzine, inaczej juz to wszystko wyglada.Kocham ich strasznie i tesknie i juz tak nie zloszcze jak kiedys.I chodz ze juz nie chcialabym wrocic do mieszkania z rodzicami to nie wyobrazam sobie zycia bez moich kochanych rodzicow.Teraz sie z nich smieje a oni smieja z tych wszystkich sytuacji i nieorozumien miedzy nami.A uwierz mi ze bylo ich wiel, zwlaszca miedzy mna a moja mama.Mamy odmienne charaktery, ja jestem jak tatus a mamie to zawsze przeszkadzalo.Oj nie bylo za wesolo w domu.Ale mam madrych rodzicow i fajnie ze sie smieja z tego co bylo...za to tesciowa..eh szkoda gadac.Nawet kartki na swieta nie przyslala, a taka rodzinna i katoliczka, a wlasnym dzieciom zle zyczy..A ja wyslalam , bo kulturalna jestem i wogole swieta sa!!!

Edytowane przez gastone
Czas edycji: 2008-12-16 o 17:10
Stary 2008-12-16, 17:11   #4428
adrijah
Zakorzenienie

Nice to ja nie rozumiem dlaczego wybrał rozszerzony polski skoro jest tak bardzi na nie jeśli chodzi o lektury? dziwne jak dla mnie..
Stary 2008-12-16, 17:16   #4429
nice6irl
Zakorzenienie

Gastone, wiem, że wszystko zmieni się w momencie, kiedy spakuję walizki i wrócę jedynie jako gość. Ale im bardziej tego chcę, tym mniej mi to wychodzi. Ciągle szukam stałej, dość atrakcyjnej pracy, dzięki której mogłabym się utrzymać, gdzieś w wynajętym pokoju.

Daria, ja też nie wiem. Mój brat ogólnie jest dziwnym człowiekiem, który myśli, że wszystko jakoś samo się uda, samo się rozwiąże i samo się nauczy.
Stary 2008-12-16, 17:57   #4430
Dorka_Sz
Zadomowienie

GG do Dorka_Sz

Cytat:
Napisane przez gastone Pokaż wiadomość
JWczoraj robilam pierogi, uszka i paszteciki.Wszystko zamrozilam i przynajmniej najgorsza robota zrobiona.
Podaj mi przepis na uszka. Tylko tak szczegółowo... dla laika, bo nigdy nie robiłam. Po za tym marny ze mnie kucharz

Dorka_Sz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 18:44   #4431
adrijah
Zakorzenienie

Cytat:
Daria, ja też nie wiem. Mój brat ogólnie jest dziwnym człowiekiem, który myśli, że wszystko jakoś samo się uda, samo się rozwiąże i samo się nauczy.
ah, wszystko jasne

ale wiesz, pocieszające może być to, że takie osoby wbrew pozorom potrafią bardzo wiele osiągnąć (i to nie przemęczając się)
Stary 2008-12-16, 18:50   #4432
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Daria wyslalam ci sms ale nadal nie dostalam raportu To ostatnie seminarium w tym roku wiec "troszke" dluzej posiedzielismy Padam na twarz

Gastone podaj maila na priv

Nice a bratu
Stary 2008-12-16, 19:10   #4433
nice6irl
Zakorzenienie

Daria,
pewnie jeszcze mu się ze trzy razy bardziej ułoży niż mi.

Ale ja stwierdziłam, że mi brakuje strasznie nauki, rozwoju i takie trwanie w miejscu jest nie dla mnie. Dlatego będę starała się dostać na wymarzone studia w październiku. Tylko jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało, bo z domu wyprowadzić się muszę.

Matka właśnie mi wykrzyczała, że wyrzuci mnie z domu w wigilię. Pieprzę całą tę szopkę ze świętami, może mnie wyrzucić nawet już. Tylko niech mi kiedyś powie czym sobie na to zasłużyłam.

Edytowane przez nice6irl
Czas edycji: 2008-12-16 o 19:14
nice6irl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 19:27   #4434
malinka_86
Zakorzenienie

GG do malinka_86

nice - kurde z bratem to masz prze... po prostu a widzę, że i rodzice Ci nie ułatwiają no masakra...
ja się męcze z laptopem do domu próbuję go zainstalować obinstalować itp.

Dziś wygram wszystko albo nic. Ostatnią szansę dał mi los -
Metro "Chcę być kopciuszkiem"
malinka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 19:51   #4435
madzia_g
Zakorzenienie

Cytat:
Daria,
pewnie jeszcze mu się ze trzy razy bardziej ułoży niż mi.

Ale ja stwierdziłam, że mi brakuje strasznie nauki, rozwoju i takie trwanie w miejscu jest nie dla mnie. Dlatego będę starała się dostać na wymarzone studia w październiku. Tylko jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało, bo z domu wyprowadzić się muszę.

Matka właśnie mi wykrzyczała, że wyrzuci mnie z domu w wigilię. Pieprzę całą tę szopkę ze świętami, może mnie wyrzucić nawet już. Tylko niech mi kiedyś powie czym sobie na to zasłużyłam.
Nice bardzo mi przykro nie zaslugujesz na takie słowa! jestes wspaniala kobietka
a wyprowadzka dobrze Ci zrobi ja znowu nie moge zniesc ojca wyslalabym go w kosmos!!! serio tez mnie czeka niedlugo szukanie pracy jak licencjat zrobie(juz w tym roku) i pomysle o wyprowadzce bo oszaleje

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post33278604
madzia_g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 20:43   #4436
Ponura
Wtajemniczenie

Nice, wybacz te słowa, ale rozszarpałabym tę Twoją pożal się Boże rodzinkę

Uciekaj stamtąd jak najprędzej!!!! Zawsze się podgotuję jak czytam takie historie...

PS. Dorko, czy dostałaś PW ode mnie?

Stultorum infinitus est numerus...

Edytowane przez Ponura
Czas edycji: 2008-12-16 o 20:48 Powód: pogrubienie
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 20:47   #4437
adrijah
Zakorzenienie

Roses dostałam 2 smsy od Ciebie

Nice jak to tak wygląda to tym bardziej się bratem nie przejmuj, tylko się wyprowadzaj jak najszybciej, bo to chore :/ a jest opcja żebyś np zamieszkała z/u TŻta?
Stary 2008-12-16, 20:49   #4438
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

nicegirl mialam to samo, rozumiem Cie.
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-16, 20:53   #4439
guantanamera
Zakorzenienie

GG do guantanamera

Nice trzymaj sie :| jak mozna takie teksty mowic, ale pewnie wyspiewala to w zlosci
Trzymaj sie Kochana
Stary 2008-12-16, 20:57   #4440
Faficzkowa
Wtajemniczenie

Malwinko pamiętam jak na początku pisałaś że z rodzicami masz problemy z komunikacją itp.... dobrze że masz TŻta który Cię wspiera... i jego mamę którą mówiłaś bardzo lubisz...
ja też nie lubię tej całej szopki świątecznej... cały rok nie jest ciekawie (jeśli chodzi o mojego ojca) a potem w wigilie mamy sobie super życzenia składać i udawać że kochająca się rodzinka? ....
a nie mogłabyś się przeprowadzić do TŻta? co jego rodzina na to? wiem że to na pewno nie tak jakbyś chciała, ale może na jakiś czas to dobre rozwiązanie? a w między czasie można znalazłabyś coś innego? w takiej sytuacji jakiej jesteś ty to bym chyba do głowy dostała... dziewczyno oni Cię gnoją na każdym kroku, wszystko co robisz jest nie tak.... i jeszcze krytykują Twój wygląd który jak dla mnie jest boski... eh... ale trzymaj się tam....dasz radę!!!!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości