|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zadomowienie
|
ocena poziomu hormonow-goraco prosze
Szanowny Panie Wojciechu!
Zwracam sie z ogromna prosba o ocene poziomu hormonow. Test zostal wykonany w fazie lutealnej (3 badz 4 dni przed okresem). Dodam iz z badan USG wynika, iz cykle mam owulacyjne a srednio ok 9-10 dnia jajeczko osiaga rozmiar 2 cm. Cykle mam ok. 25 dniowe i raczej regularne. Za ocene skladam serdeczne podziekowania. Testosteron 0,560 ng/ml Prolaktyna 10,8 ug/l Progesteron 2,6 ng/ml 17ß (estrogen) E2 29 ng/l DHEA 3,1 mg/l TSH (tarczyca) 0,688 mU/l Ginekolog pocieszyl mnie, iz takie chormony przed okresem, biorac pod uwage owulacyjne cykle, moga byc u mnie norma. Nie mieszkam w kraju i jakiekolwiek dalsze leczenie badz diagnozy uwarunkowane jest zawarciem przeze mnie zwiazku malzenskiego, jako, ze nie posiadam obywatelstwa kraju, w ktorym mieszkam a na bezplodnosc badz diagnozie poddawane sa pary. Czuje sie wiec troche "osamotniona" tym bardziej, ze starania o dzidzie trwaja juz 9 miesiecy... |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: ocena poziomu hormonow-goraco prosze
Panie doktorze???
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Witam!!
Pisałem już o hormonach w sensie przydatności klinicznej tego badania. Jakieś 30 - 40 moich postów temu. To, że stężenia hormonów są w normie (której zakres jest niekiedy bardzo szeroki, niczego jeszcze nie gwarantuje) Owulacja jest i to jest najważniejsze. Stężenia hormonów mieszczą się w normie. Na razie nie ma tylko ciąży. Sama owulacja oczywiście, jak wiadomo nie wystarczy. Potrzebny jest "czynnik męski" i to nie tylko w sensie prawidłowego składu nasienia. ZAtem dopiero badania w których udział weźmie partner mają szansę popchnąć sprawę do przodu.
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Dziekuje, kamien spadl mi z serca
Partner rowniez wybiera sie do lekarza na badanie nasienia oraz hormonow. W mojej kwestii pytalam, poniewaz slyszalam iz przy niskim stezeniu Estradiolu moze nie dochodzic do pekniecia pecherzyka graffa.... Raz jeszcze sliczne podziekowania !!!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:50.

Partner rowniez wybiera sie do lekarza na badanie nasienia oraz hormonow. W mojej kwestii pytalam, poniewaz slyszalam iz przy niskim stezeniu Estradiolu moze nie dochodzic do pekniecia pecherzyka graffa.... Raz jeszcze sliczne podziekowania !!!