|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
Cytat:
|
|
|
#4322 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Proponuję wieśniaka z warzywami bo nie ma w twoim jadłospisie dużo białka. |
|
|
|
|
#4323 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkich
Bardzo chciałąbym schudnąć
|
|
|
|
#4324 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
j.w |
|
|
|
|
#4325 |
|
Raczkowanie
|
W zasadzie chodzi o to,że jem, co jest w lodówce, a nie jem to co powinnam i tak by trzeba. Nie bardzo też mam za co się rozpieszczać, więc wybieram, co jest. Myślałam,że jeśli jestem na R to nie znaczy eliminacja całkowia wszytskiego. Bo ja sucha krakowska to były dwa cieniutkie plasterki, plaster sera też na pół. Innego ryżu niż białego nie miałam, a to lepsze niż ziemniaki. No, ale już jem orzechy, a strasznie ich nie lubię, więc mielę na proch i mieszam. I nie jestem na jakiejś diecie nie łączenia. Ważne,że nie piję nic słodkiego, nie jem słodzyczy. Kiedyś jadłam po 300 gram sera dziennie. :| Ostatni posiłek oczywiście co najmniej 3 godziny przed snem. Jutro wybieram się na zakupy dopiero więc zamienię ryż no i wszystko, co tu polecacie.
Mam jedno pytanie, czym u licha jest wieśniak ? ![]() Ach,no i jeszcze coś. Nie mogę jeść normalnie, więcej. Tylko dlatego,że siedzę w domu, nie pracuję, wychodzę tylko 2 razy z psem. Mam bardzo mało aktywne życie więc od 3 dni ćwiczę ze 2 godziny w domu.
Edytowane przez Isabel_Neukor Czas edycji: 2008-12-16 o 20:39 |
|
|
|
#4327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Black-lulu ma rację, jesli chodzi o okres 'stracony' przez odchudzanie, buraki raczej niewiele pomogą, chyba, że rownoloegle stwierdzono anemię itp. Mi endo od razu kazala zrobic badanie przysadki i hormonów ofc, a buraki przysadki nie naprawią... Tluszczu raczej od nich tez nie przybedzie... ![]()
|
|
|
#4328 |
|
Zadomowienie
|
Ślicznie proszę o ocenę mojego RRR:
śniadanie: jajecznica z dwóch jajek z szynką i pomidorem, 2 kromki razowca II śniadanie: moje ukochane - serek homo naturalny z mieszanką studencką, ziarnami sezamu i czubatą łyżeczką błonnika jabłkowego obiad: tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i surówką z kapusty pekińskiej, pomidora i papryki podwieczorek: jajko na miękko, pokrojona w paski papryka kolacja: tuńczyk wsw z pomidorem i cebulą Za poprzednie oceny dziękuję i proszę o więcej |
|
|
|
#4329 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwłaszcza jak przypominam sobie Twój wychudzony brzuch to mysle,ze nawet powinnas
|
|
#4330 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A dlaczego ryz bialy lepszy niz ziemniaki? Przepraszam, a co w sobie zlego maja ZIEMNIAKI?! Ziemniaki sa duzo mniej kaloryczne od ryzu (100g ziemniakow - 70 kcal, 100g ryzu - 350 kcal), maja rowniez duzo witamin i wartosci odzywczych i sie NIE ZGADZAM, ze bialy ryz lepszy niz ziemniaki, bo ziemniaki to kopalnia witamin, a ryz bialy to biale.... nic. Sladowe ilosci wartosci odzywczych. Nie zmuszaj sie do orzechow jak je nie lubisz. Jedz TLUSTE ryby morskie (losos, sledz, makrela), oliwa z oliwek, slonecznik, dynia.... jest co wybierac wiesniak to serek wiejski ![]() Dlaczego nie mozesz jesc normalnie, wiecej? Normalna kobieta, ktora nie rusza sie zbyt wiele powinna jesc 2000 kcal, wiec nie widze w czym problem ? Chyba, ze lezysz calutki dzien, to wtedy mozesz jesc 1700, ale skoro nawet wychodzisz z psem to zawsze jest to jakis wysilek, chyba, ze wychodzisz na 2 minuty...
|
|
|
#4331 |
|
Zakorzenienie
|
a jaki sledz polecany na r ze sie tak zapytam? taki solony czy jaki?
|
#4332 |
|
Zakorzenienie
|
oceni ktoś ??
ś: płatki (ponad 100gr miks sportina, BF, czekoladowe, cynamonowe) + cynamon z ciepłym mleczkiem, bułka słowiańska z masełkiem, serkiem wiejskim i szynką drobiową, pomidor, sałata, keczup + kilka rzodkiewek 2ś: j.naturalny z bananem i fitellą bananową, jabłko, mandarynka, paczka herbatników o: kotlet schabowy obsypany startym serem żółtym, ziemniaczki, kapusta zasmażana, barszcz czerowny zabielany z grochem ![]() ![]() d: aero ![]() p: danmleko, grahamka z masłem, serem żółtym, szynką, majonezem, sałatą, ogórkiem kiszonym, pomidorkiem, przekąska owsiana tej firmy na "E" k: grahamka z masłem i serem żółtym, jajko, musztarda, surówka warzywno-owocowa (seler, rodzynki, ananas), pół grahamki z wiejskim i szynką drobiową, pomidor, jabłkopo: dwa jabłka, mandarynka a teraz się uczyłam i zjadłam z 80 g orzechów włoskich, heh ładnie proszę o ocenę
|
|
#4333 |
|
Wtajemniczenie
|
R:
1. 2 łyżeczki budyniu toffi, filiżanka mleka 0,5%, śliwka suszona, 1/2 malutkiego jabłka, kiwi, 100g wiejskiego light, garść płatków z rodzynkami i kawałkami jabłka, 2,5 łyżki owsianych, łyżka otrąb; kawa z mlekiem 2. 3 liście sałaty, bułka wieloziarnista cienko posmarowana serkiem topionym light (1/3 trójkącika), plaster szynki drobiowej, plaster pomidora 3. talerz rosołu z wylowionymi gotowanymi warzywami (dużo- seler, pietruszka, marchewka), kawałki gotowanej nóżki z kaczki, bułka wieloziarnista i 1/2 bułki grahamki z sosem słodko kwaśnym (znowu słabość...) 4. kawałek tuńczyka wędzonego (nie wiem, może ze 100g), około 10 ? liści sałaty zielonej, 1,5 łyżki sosu słodko-kwaśnego chilli Chyba już nic nie będzie, brzuch mi wydęło, ryba była godzinę temu, chyba że łyżka wieśniaka po ćwiczeniach.
|
#4334 |
|
Zakorzenienie
|
U
Sniadanie 150 g wiesniaka light + 30 g quarka (chudy smarowalny twarog) + 2 lyzki naturalnego jogurtu + rzodkiewka + pomidorki koktajlowe + ogorek + kielki soczewicy 3 oat cakesy 4 suszone morele 1/4 avocado Lunch danio jagodowe + nerkowce + banan Latte z sokiem waniliowym, ciastko (Starbak) Obiad wieeeelka porcja strogonowa (wolowina+pieczarki+cebul a usmazone na duzej ilosci oliwy z o + przecier pomidorowy + smietana) z ok kubkiem ugotowanego brazowego ryzu salatka z mozarelli, papryki, pomidorow, salaty i oleju z wloskich I jak? proooosze niech ktos oceni, bo ostatnie dwa jadlospisy przeszly bez echa
|
|
#4335 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A czy 250 mleka 3,2 % + 3 duże kanapki ze serkiem lub pasztetem = Pełnowartościowe śniadanie. Przypominam, że mam zanik okresu. I co proponujecie na kolacje ?
|
|
#4336 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, jakis lanczyk maly ![]() Cytat:
A na kolacje? To na co masz ochote... nie popadaj w paranoje, nie bedziemy Ci tu wypisywac co masz zjesc na kolacje.
|
|
|
#4337 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak zawsze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
i w ogóle za mało kalorii, spowalniasz metabolizm, do tego aż 2h ćwiczeń bez kitu, a chociaż siłowe z aerobami czy co to dokładnie jest?Cytat:
Edytowane przez shockwaves Czas edycji: 2008-12-16 o 22:04 |
||||
|
|
|
#4338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no nie wiem, nie wiem, czy pozwolę ![]() ![]() ![]() Shockwaves, oceniiiisz? bo kurczę, wszyscy mnie ignores-vousują! ![]()
|
|
|
#4339 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mi się baaaardzo dziś podoba, dużo i dobrze Tylko dawno chyba żadnej rybki tu nie widziałam? Ale poza tym super |
|
|
|
|
#4340 |
|
Wtajemniczenie
|
1. miska płatków z mlekiem (celofanowa od zupy, pełna) z łyżeczką cukru
2x kromka razowca, jedna z pasztetową i pomidorem a druga z nutellą 2. 2 kromki razowca, platerek żółtego sera, pół pomidora, 1,5 jabłka 3. kopytka ze skwarkami i szczyptą cukru.. nie wiem ile ok. 10? trening tkd 1,5 h 4. 3 kromki razowca, jedna z kiełbasą i ogórkiem, druga z ćwikłą i polędwica, trzecia z nutellą to U... hmmmmm proszę o ocenę |
|
|
|
#4341 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja myślę, że w piątek była![]() jem co tydzien w piatki duuuzo rybek, a czasem jak mam ochotę, częściej, ale nic na siłę wiem, wiem, rybka zdrowa, ale rekompensuję sobie jej brak innymi nnkt Cytat:
byloby OK, gdyby nie trening, dlugi i pewnie meczacy zwieksz posilek numer dwa, do obiadu dorzuc moze zupę, deser? chrup sobie czasem orzeszki
|
|
|
#4342 |
|
Zadomowienie
|
Cieszę się
Tylko proszę się przygotować na hardcore Dzień 1: śniadanie: 2 Twixy, kromka ciemnego pieczywa z chudą wędlinką, kawa z mlekiem i cukrem. 2 śniadanie: jogurt Campina, kawa z mlekiem i cukrem Obiadokolacja: Fasolka po bretońsku, kawa z mlekiem i cukrem, kromka białego pieczywa. Między posiłkami: 3 delicje, kawka , 2 cukierki, kawałek ciasta, kilka łyków wody mineralnej niegazowanej.Dzień 2: śniadanie: 2 kromki białego chleba z wędliną i pomidorem, kawka. 2 śniadanie: obwarzanek, kawka lub gorąca czekolada z automatu, czasem drożdżówka Obiadokolacja: ziemniaki, mięsko smażone drobiowe, kawka Między posiłkami: batonik, coca cola light, czasem trochę wody mineralnej. Od razu mówię: wiem, że jem za dużo słodyczy, ale jestem chyba od nich uzależniona, nie mogę przynajmniej raz dziennie czegoś słodkiego nie zjeść. Chyba za dużo też tej kawy ![]() Na swoje usprawiedliwienie mam to, że od rana do wieczora jestem na uczelnia tam do wyboru mam albo napoje z automatu (ciepłe lub zimne), albo obwarzanki od pana spod uczelni, albo drożdżówki ze sklepu obok. Chcąc zabrać zdrowsze jedzenie z domu na cały taki zień nie wystarczyłoby mi chyba miejsca na książki i zeszyty. Chociaż to pewnie mnie nie tłumaczy
|
|
|
|
#4343 |
|
Rozeznanie
|
Dobra jadę z tym koksem
![]() P: Ś: bułka 100g z masłem, tartarem orzechowym, świeżym ogórkiem, pomidorem i natką pietruszki, 2 ogórki kiszone, banan pieczony(dzięki Izuś 3 ciastka owsiane, kubek koziego mleka ![]() O: zupa fasolowa (wczorajsza) zapiekanka ala Kawwaa - 2 pokrojone parówki drobiowe, warzywa na patelnie z ziemniakami, posypane obficie serem, zapieczone w piekarniku i polane keczupem D: duży kawał rolady lodowej o smaku waniliowo-toffi P: bułka 100g z pestkami dyni z masłem ziołowym, wędliną, żółtym serem, ogórkiem konserwowym i majonezem sok Kubuś jabłko Prince Polo Quattro ---- > i to wszystko na uczelni w odstępach czasowych K: dwa jajka na miękko, dwie kromki chleba z ziarnami z masłem ziołowym, musztarda, majonez, 2 mandarynki Po: przywiązywałam sznureczki do cukierków i pierników które zawisną na choince i tak wpadło: 5 trufli ( musiałam spróbować każdego smaku) 4 pierniki z lukrem i posypką pyszneMogę prosić o ocenkę dziołchy
|
#4344 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
szkoda tylko, że 2ś takie skromnawe, ale nadrobiłaś POkolacją ![]() a teraz proszę o ocenę mojego Pyyy
|
|
|
#4345 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dzięki wielkie dziewczyny Cieszy mnie to obym sie nie zagalopowała hm nie wiem jak toz tym metabolizmem.. ja kiedys jadłam więcej i gorzej jakościowo,nieregularnie itp to może dlatego ,że teraz taka zmiana Nie przesadzajcie, wy też byście tak mogły![]() i napewno byście nie przytyły,skoro ja jakoś utrzymuję wagę,a tyłam jak jadłam byle co,podjadałam i nie brałam nic do szkoły(myśląc że schudnę ) A ruszam się sporo nawet- chodzę na łyżwy nieraz, spacery, rzadziej siłownia- ogólnie nie lubie siedzieć w domu
|
|
|
|
|
#4346 |
|
Zadomowienie
|
P/U???
Iśn- grahamka z masłem, serem, wędliną i warzywkami plus serek wiejski z pomidorem i ogórkiem, kawałek sernika, mandarynka IIśn-A) kanapka szkolna z parówką(paluch, masło, ser, parówa, warzywka, sos jakiś) jabłko b) kilka kulek a'la rafaello, kubuś, ze 3 biszkopty banan, czekoladki jakieś-4 O- zupa grzybowa zabialana, zaprawiana mąką, jakieś mięsko z zupy, knedle ze śliwkami polane śmietaną z cukrem gorąca czekolada, Pawełek śmietankowy P: 2 domowe hamburgery- bułkki z sezamem i kotlety z biedronki, ser żółty, pomidor, ogórek itp majonez, ketchup, musztarda..., kawałek sernika znowu K: 4 kanapki z masłem i dżemem jabłkowym, kubek kakao i 2 kawałki sernika twaróg 200gr z nutellą ![]() wyszło jednak chyba P...
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
#4347 |
|
Rozeznanie
|
Izuś u Ciebie dzisiaj pysznie i bardzo zdrowo
A próbowałaś mielonych ze startym żółtym, w środku? Też pyszne...Moje ciasteczka owsiane to takie kupowane na wagę ze słonecznikiem i orzechami, dość pokaźnych rozmiarów, no i nie traktuję tego jako 2 śniadanie, raczej przekąska półtorej godziny po śniadaniu, wcześnie mam obiady i dlatego tak wypada ![]() A masełko to normalne Osełkowe ale dodane to tego zioła i przyprawy, moja mama takie robi, można też kupić gotową mieszankę do masła, jeśli się nie mylę to z Kamisa
|
#4348 |
|
Zakorzenienie
|
Oj baaardzo dawno nie było mnie w tym wątku
Trochę czasu minęło i zdążyłam już pogubić się w mojej diecie i przybrać dodatkowe 5 kg które chciałabym zrzucić Dlatego byłabym przeogromnie wdzięczna za wszelkie komentarze i sugestie co do mojego R edukcyjnego jadłospisu:Kawa z odrobiną mleka (7.30) Godzina biegania (8.00-9.00) Śniadanie (9.30): bułka żytnia + lekki wieśniak (pół bułki z małą łyżeczką dżemu, cynamonem i wieśniakiem, druga połowa z wieśniakiem wymieszanym z korniszonem, ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem), herbata zielona grejpfrutowa ![]() II śniadanie (12.00): serek homo naturalny + łyżeczka gorzkiego kakao + garść mieszanki orzechów + jabłko, herbata biała mandarynkowa Obiad (15.00): filet z ryby z ziołami podsmażony na łyżeczce oliwy + 200g fasolki szparagowej (z odrobiną sosu ziołowego do sałatek ) + mały ziemniak, herbata czerwona cytrynowaPodwieczorek(18.00): 100g twarogu zmiksowanego z cynamonem, błonnikiem i słodzikiem + jabłko ‘podpieczone’ w mikrofali , kawa z odrobiną mlekaKolacja(21.00): sałatka z kapusty pekińskiej, pomidora, korniszona, cebuli i połowy puszki tuńczyka wsw, herbatka zielona ananasowa ![]() Dodam tylko, że mam spowolnioną przemianę materii przez niedoczynność tarczycy. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
|
#4349 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- spróbuj zamienić biały chleb na razowy - zamiast słodyczy polecam daktyle lub świeże owoce - zrezygnuj z coli i innych gazowanych słodkich napojów - unikaj cukrów na śniadanie- później cały dzień ma się na nie ochotę - staraj się jeść 5 pełnowartościowych posiłków co 2-3 godziny, jak jesteś na uczelni to zrób sobie w domu kanapkę i zabierz ze sobą, może jakoś zmieścisz do torby, a to będzie o wiele lepsze niż drożdżówki czy słodycze -i nie widzę NNKT- jedz rybki, oliwę z oliwek i orzechy |
|
|
|
|
#4350 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
za zdrowo ![]() chylę czoła.
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

Kawałek pomarańczy. to ma byc sniadanie? Toz to nawet 200 kcal nie ma :[!

, jakis lanczyk maly
jak zawsze