|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Witajcie!
Zdjęcia dzieciaczków śliczne!!! aaliyah zazdroszczę tych 8 przespanych nocy!!!! Paula Szyszka możesz mi napisać kto jest autorem książki "Język niemowląt"? Zażyczyłam ją sobie pod choinkę ![]() scorpionec stosujesz te kropelki sab simplex? edyta nie pij tej herbatki na laktację, jest też taka z kopru włoskiego tak jak pisały dziewczyny, będzie odpowiedniejsza. Gdyby problemy z brzuszkiem się utrzymywały są takie kropelki w aptece Esputicon, albo niemiecki odpowiednik sab simplex, my stosujemy ![]() Od kilku dni zaobserwowałam dziwne zachowanie mojego dziecka. Normalnie to je co 3 godziny, no czasem przedłuża się,lub skraca o pół godziny, ale wyjątkiem jest pora przedpołudniowa tak od rana do 12 mógłby jeść co chwilę, bo jak nie to w ryk i nic nie jest go w stanie uspokoić.. A później już popołudniu znów się normuje. Nie wiem dlaczego tak jest. Dojada po nocy, czy co ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
aaliyah, sorki, nie 8 przespanych nocy tylko godzin
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#784 | ||
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() ale przystojniak ![]() ![]() Cytat:
jest spokojniejsza.. juz nie spina się tak i wali super bąki ![]() ![]() "język niemowlą" autorka to Tracy Hogg mam te ksiązkę w pdf juz kiedys wysyłalam dziewczynom.. i jeszcze pare innych... coś o usypianiu dzieci i pięlęgnacji autorstwa pana Zawitkowskigo ze zdjęciami ![]() ![]() jesli jestes zainteresowana to prześlij mi na pw maila to ci wyślę ![]() moja córka waży 5900 gr ![]() ![]() ![]() na szczepieniach byla grzeczna i płakala tylko chwikę.. za to ja malo się nie rozbeczalam ![]() wzieliśmy 6w1, rota (dwu dawkowa byla do wyboru jeszcze 3 dawkowa) i pnemokoki razem 2 ukucia i picie i i prawie 800 zł ![]() ide bo mala zaczyna marudzić buziaki |
||
![]() ![]() |
![]() |
#785 | ||
Zadomowienie
|
slicznosci, uwielbiam patrzec jak dzieci jedza
![]() pieknie wygladacie ![]() Cytat:
![]() a co wlasciwie robisz zeasypia w lozeczku sam? u mnie sie to nie udaje ![]() na poczatku tak bylo, super sama zasypiala, a teraz tak sie uda raz na ruski rok Cytat:
![]() ale wykosztowalas sie niezle Ja dzis bylam u neonatologa, Mala dobrze sie rozwija, wszytsko jest ok, ale wyglada niby wczesniakowato z zachowania ![]() ![]() Wazy 5380g wiec tez niezle ![]() ![]() Z ropiejacym oczkiem radzila isc do okulisty tak na wszeslki wypadek ,wiec pewnie sie przejde. kontrola w lutym
![]() |
#786 | ||
Zakorzenienie
|
Moja Olimpia wazy 5300gr w 7 tygodniu. A od urodzenia urosla 8cm
![]() Cytat:
![]() Cytat:
No i niestety mamy tradzik niemowlecy. Bidulka ma policzki, uszka i szyjke w kropki... Dostalismy na to balsam, zobaczymy czy pomoze. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Zakorzenienie
|
800zl?! matko, dranstwo to to jest
mloda pije chetnie wode z sokiem pomaranczowym, bardzo ladnie zrobila kupe dzis sama ![]() i musze sie pochwalic - siedziala dzis grzecznie z nami w swoim lezaczku 45 min! ja sprzatalam lazienke, wiec siedziala z tz ktory gotowal obiad. no cudo. jak sie zaczela krecic to 10 min lulania i spi. tzn sie kreci teraz, ale to juz jej pora. chcialam poogladac gwiezdne wojny, ale chyba sie nie uda |
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Zakorzenienie
|
Oj dziewczyny jak ja Wam zazdroszcze, że macie już swoje maleństwa przy sobie! Ja jeszcze czekam do połowy lutego.
Ale już teraz pilnie wertuje Wasz wątek i się dowiaduję coraz to nowych rzeczy.
![]() |
#789 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Zakorzenienie
|
Tak mi sie przypomnialo, ze Lisey pytala. Ja juz dzis dostalam @. Jeszcze nawet 11 miesiecy nie minelo od ostatniej @... Takze Lisey jak nie karmisz piersia to wygladaj swojej @
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Raczkowanie
|
scorpionec dzięki za odpowiedz
![]() ![]() Co do książki to jeśli mogę Cię prosić o przesłanie, będę wdzięczna. A mam pytanko odnośnie szczepien, my mamy w przyszłym tygodniu. Z jakim wyprzedzeniem zamawiałaś szczepionki? Kurczę trochę późno się obudziłam, ale dopiero mąż mnie uświadomił, że to trzeba wcześniej zamówić, ja myślałam, że są normalnie w aptece.. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#792 |
Raczkowanie
|
Witajcie, coraz rzadziej zagladam bo młody w dzień mi prawie wogóle nieśpi , więc non stop jestem prawie przy nim, chyba , że uda się tak , że włącze mu karuzelke i potrafi czasem tak polezeć sam ze 2 godzinki patrząc sie w nia , ale wtedy ja się za obiadek biorę hehe
co do pampersów to my zaczelismy od 2 a teraz już jesteśmy na 3, 1 wcale nieużywalismy dziś idziemy na szczepienie, ciekawa jestem jak Kacper się zachowa co do herbatki Kacperek pije tą z kopru włoskiego od 1 tygodnia na zmianę z herbatka ułatwiajacą trawienie od 1 miesiąca Hippa niestety małemu się chyba zaczyna robić ciemieniucha troche ma na główce , miał też przy brwiach ale smarowalismy i juz zeszło i tez na uszkach mu skórka schodzi troszkę, dziwie się bo cały czas ma nawilżana skórę, ale może taka kolej rzeczy Scorpionec jak sie Iga czuje po szczepionce? dziewczyny maluszki na zdjeciach słodziutkie, może niedługo też coś wrzuce dziś na szczepionce jak pójdziemy zważymy małego , ciekawe ile przybrał mój klocek, bo mnie coraz bardziej plecy i kręgosłup bola od niego ![]() a co do zasypiania to Kacper od początku zasypia w łóżeczku, a ze w nocy budzi się tylko około 3-4 na przebranie i karmienie to niemęczy nas zbyt długo więc zasypia od razu w łóżeczku i naszczęście omija nas do tej pory branie go do naszego łóżka od 3 dni brzuch mnie straznie boli jak na okres ale okresu jak niebyło tak niema , a może to taka bolesna owulacja była ? niewiem co mam już sądzic , jak za 2 tygodnie niedostanę to muszę iść na wywołanie miesiączki do gin po leki pozdrawiam serdecznie Wszystkie Mamusie i pociechy |
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Zadomowienie
|
Witajcie Mamusie,
Dawno mnie tu nie było... pewnie nie zdąże nadrobic zaległości. Gratulacje dla nowych mamusiek. Szczególnie dla Toli - biedula przeżyła dokładnie to co ja ![]() Dzisiaj z Martusią świetujemy 2 tyg. Moja księżniczka jest grzeczniutka. Co 3-3,5 godz je i cały czas śpi. Niestety mamy problemy z brzuszkiem i nieważne jest czy jestem na ścisłej diecie, czy jem wszystko. Wieczorami mała niestety stęka i ma problemy żeby puścic bączka. Jak już się uda to jest od razu lepiej.Wiem, że poruszałyście ten temat i tak na szybko... czy możecie coś poradzic?? Położna mi powiedziała, żebym dała jej między posiłkami troszkę wody z odrobinką koperku. Chyba tak zrobię. No i troszkę się martwie bo córcia nie zrobiła kupki, a dzisiaj już jest 4 dzień ![]() Kolejne pytanko. Kiedy wychodzicie na spacer?? Zaraz po jedzonku? Dzisiaj zaczynamy wietrzenie i tak się zastanawiam...... |
![]() ![]() |
![]() |
#794 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie przed okresem nie bylo zadnych boli a przed zajsciem w ciaze mialam straszne wiec to jest na plus. Za to pierwszy raz w zyciu w tym cyklu mialam plamienie owulacyjne. Ciekawa jestem czy to mi juz tak zostanie... Ppod koniec tego tygodnia prawdopodobnie bede zakladala mirene. Troche sie boje, ale zdecydowalam ze to najlepsza metoda dla mnie. Ja tez pozdrawiam ![]() Skorpioniec, jak Iga ma sie po szczepieniu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Zakorzenienie
|
cześć dziewczynki ! mam mega doła
![]() moja malutka niestety odchorowuje szczepionki... po kąpieli dostała 38.5 gorączki.. i zrobil sie taka apatyczna i oslabiona, zgodnie z zaleceniem lekarza dostala czopka paracetamolu dla dzieci.. ale i tak byla taka osłabiona ze nie miala siły jeść ani wydobyć z siebie żadnego dżwięku (zwykle jest głośna) ![]() potem zasnela na 7,5 h.. w nocy wstawalam mierzyc jej tempkę co 2 h i miala 36.6.. ale jak po 6 postanowilam jaa obudzic i wziąć na cyca bo eksplodowaly doslownie) po jedzeniu znowu dostala 37.4 i trzyma ją do tej pory ![]() teraz zjadla z jednego ilezy taka padnęta.. ja mam wyrzuty sumienia ze męczy sie z mojej winy ze moze nie potrzebnie tyle na raz tych szczepionek ![]() czekam do 15 zeby minela doba i kawalek od szczepień i jak sie jej nie poprawi to dzwonie do lekarza.. trzymajcie kciuki by nie bylo to potrzebne ![]() drobcia my nie zamawialiśmy szczepionek... jak bylam na wizycie 2,5 tyg temu to lekarz powiedział jaki jest wybór i ze mamy sie zastanowić.. potem zarejestrowaliśmy sie na szczepienie.. ale dopiero w gabinecie tuż przed szczepionką pielęgniarka pytala na co sie zdecydowaliśmy.. ![]() dziewczyny które wysłały do mnie maila postaram jeszcze dziś wysłać książkę ![]() właśnie po co wywoływać okres? salomea my wychodzimy po jedzonku.. bo mala wtedy ma najlepszy sen.. jak zglodnieje pod koniec spaceru to zaczyna trzeszczeć i sie wiercić ![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2008-12-17 o 10:14 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Rozeznanie
|
o matko dziewczyny padam
![]() ![]() ![]() edit ledwo dokończyłam posta i słyszę jak z leżaczka dobiega wielkie wrrrrr ![]() ![]() Edytowane przez molka86 Czas edycji: 2008-12-17 o 10:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#798 | ||
Zadomowienie
|
jak to masc? smaruje sie mascia jakos ocka?
zawsze myslalam ze do oczek to tylko kropelki ![]() Cytat:
![]() my na spacer zawsze po jedzeniu i odbiciu zeby wytrzymala jak najdluzej bez placzu ![]() ![]() Cytat:
![]() bedzie ok Karola tez byla spiaca caly dzien, ale na jedzenie sie budzila normalnie. moze dlatego ze mniej szczepien... ale Ty sie nie zamatwiaj, bo przeciez chcesz ja uchronic przed chorobskami. Jakby co dzwon do lekarza. A 37,4 to jeszcze nie goraczka, mi lekarka kazala dawac czopka jak temperatura bedzie dochodzic do 38 a tak to organizm walczy i jest ok. A wlasnie - ja karmie zawsze z jednego cyca na jedno karmienie i Karola sie najda chyba bo wiecej nie chce nawet jak jej daje drugiego. Chyba nie trzeba na kazde karmienie dawac dwoch? I jeszcze jedno - mam plyn do kapieli z oliwka i ja go wlewam do wanienki troche i Napuszczam wode i myje Karolke. Nie uzywam bezposrednia na cialko. A jak Wy robicie?
![]() |
#799 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#800 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mala własnie zjadła po czym wszystko wyrzygala.. kocyk, ubranka i ja wszystko zarzygane ![]() ![]() ![]() brakuje mi jej wrzasków glodomorkowych... nie sądziłam ze to kiedys powiem ![]() Cytat:
![]() ale wiem ze jest metoda ze raz jeden raz drugi... jak ze wszystkim co lekarz/polozna to sposób ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#801 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() co to znaczywczesniakowato z zachowania? ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
aha mega news, nie wiem czy to nie za wczesnie ale wczoraj moj slodziak usmiechnal sie do mnie i to nie na spiocha jak zawsze a na trzezwo ![]() edit: salomea my tez na spacer po jedzonku i bekanku, i miodzio bo mlody spi sobie smacznie,tyle ze chodzimy przynajmniej pol godzinki po karmieniu bo moze sie ulac jak go wytrzesie w wozku,trzeba uwazac na to czasem,ale zdarzylo sie to tylko raz,jak wyszlismy jakies 10 min po karmionku
Gabrielek ![]() ![]() Fasolinka ![]() Edytowane przez lisey Czas edycji: 2008-12-17 o 11:43 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A najlatwiej tradzik niemowlecy poznac po tym, ze jest bardziej widoczny w cieple, a jak wychodzimy na dwor gdzie jest chlodno to krosteczki bledna i sa praktycznie niewidoczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Zadomowienie
|
cześć mamusie
![]() scorpioniec mam nadzieję że Igusia czuję się już lepiej i nie dołuj się nie potrzebnie że to twoja wina każde maleństwo inaczej znosi szczepienie! będzie wszytko dobrze dobcia przepraszam że nie odpowiadałam ale dopiero teraz przeczytała że prosiłaś o autora książki ale widzę że już scorpioniec Ci podała ![]() niobe7 mały zasypia sam ale jak tylko widzę że zaczyna być senny i zwiewa a oczka mu się kleją wkładam go do łożeczka siadam na fotelu przy nim i na głos czytam ksiązki lub gazety a mały wtedy słysząc mój głos zasypia wtedy już odchodzę i śpi sobie smacznie ![]() ![]() teraz muszę lecieć pranie zrobić póki malutki śpi ostatnio brak mi czasu na wszytko chociaż mały jest grzeczny ale muszę skończyć pisać pracę mgr ale na szczęście został ostatni rozdział |
![]() ![]() |
![]() |
#804 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() wiec tylko czekaj az Iga sie obudzi ![]() Moja Karolina je teraz najczesciej dosyc krotko 15 min i koniec. No chyba ze nie w humorze, cos ja rozprasza to dluzej. Cytat:
![]() ![]() a co do uzmiechu to chyba nie za wczesnie, w koncu miesiac juz skonczyl, Karolina tez jakos tak sie usmiechnela ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#805 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i jak?@! lepiej? Cytat:
Cytat:
takie mamy podziwiam. nie mialabym gdzie mgr wcisnac w plan dnia teraz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#806 |
Zakorzenienie
|
obudziłam małą żeby coś zjadła bo odkąd wymiotowała o 12.00 spala.. dałam jej possać po 15 min z każdego cyca i teraz śpi.. gorączka ok 37 st i mala śpi non stop
a ja dołączam no mam pompujących cyce.. ponieważ mala malo je postanowilam troche sie podoić zeby mi sie cyce nie zakorkowaly.. no i po półgodzinnym karmieniu odciągnełam 120 ml z obu cycków w 20 min czy to dużo czy malo? jak to u was wygląda? |
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Zadomowienie
|
katakumba dzieki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() niobe7 naprawdę polecam z tym czytaniem może za pierwszym razem się nie uda ale później będzie już z górki ![]() ![]() ![]() dzisiaj pierwszy raz wyszłam sama z małym na spacerek i było bardzo fajnie ale tak się zmeczyłam ze szok ![]() ![]() ![]() ![]() jak przeglądałam wątek to widzę że wasze maleństwa mają problemy z brzuszkami ![]() ocho muszę lecieć bo mój mały zaczyna się rozbudzać ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#808 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#809 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ostatnio mialam 120 z jednego ale pelnego cyca (takiego w nocy). Wiec mozliwe ze podobnie mialas mleka jak ja, bo ja drugiego mialam oproznionego i juz nawet nie probowalam sciagac, bo bym sie tylko wkurzala jakby lecialo po kropelce. Cytat:
![]() teraz juz o wiele lepiej, bo jak jest zimno to wrecz biegam z wozkiem a nie spaceruje. Chodze wokolo takiego malego stawku, wiec jak w takim szybkim tempie mijam kogos po raz 3 to juz sie na mnie dziwnie patrzy ![]() A Karolina od dwoch dni cos malo je. Mi cycki pekaja, a ona troche pociegnie zeby mi ulzyc i koniec - fakt, ze w dzien co godzine ![]() Moze to przez szczypiorek? Bo wlasnie przedwczoraj sprobowalam dodac sobie troche do twarozku. No i sprobowalam majonez i keczup ![]() ![]()
![]() |
#810 |
Raczkowanie
|
A my dzisiaj jedziemy na wizytę kontrolną do pediatry. Ciekawa jestem ile mała przybrała, bo coś na pewno, ale dalej jest tsks drobniutka i chudziutka. Jak Marysia pozwoli to zdam relacje z wizyty.
No i jeszcze muszę zdecydować dziś jakim schematem i na co będę szczepiła Małą i wszystko byłoby ok, gdyby nie te koszty. Każdy rodzic chce dla dziecka jak najlepiej, ale czy każdego w Polsce stać na to by zaszczepić dziecko mniejszą dawką ukłuć i nie tylko na choroby wg obowiązkowego schematu?? My musimy to przekalkulować, ale są przecież rodziny, gdzie nie ma mowy o nierefundowanych szczepionkach!! Masakra, a niby też jesteśmy w UE ![]() ![]() Tak mnie jakoś wzięło na poruszenie niesprawiedliwości życiowej, że tak to nazwę ![]() Pozdrawiam!! Edytowane przez an.ka.b Czas edycji: 2008-12-18 o 08:20 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:22.