![]() |
#1 |
S. Sssss. SSSSS.
|
Allegro-opisy perfum zaczerpnięte z naszych recenzji
Przeglądając allegro trafiłam na taką aukcję:
http://www.allegro.pl/item512684205_...ona_1_5ml.html opis jest zaczerpnięty z wizazowych recenzji (w tym mojej). Czy to dozwolone? Bo dla mnie na pewno nieetyczne. Rozumiem, ze pisząc recenzje na wizazu (czy gdziekolwiek indziej w internecie) upubliczniamy je ale chyba nie dajemy tym samym innym prawa do kopiowania ich i wklejania gdzie popadnie? chciałam zgłosić do allegro naruszenie opisu ale wśrod wymienionych powodów nie ma żadnego, który by pasował do tej sytuacji. Co o tym myślicie? Może ja po prostu jestem przewrazliwiona i przesadzam?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Allegro-opisy perfum zaczerpnięte z naszych recenzji
Nie jesteś przewrażliwiona
![]()
![]() |
#3 |
Lady of Harley-Davidson
|
jest to moja aukcja [nie chodzi tu o reklamę, przyznaję się bez bicia]
opisy umiescilam w cytatach, nie mam i nie mialam zamiaru udawac ze sama to pisalam. szczerze powiem, ze nie wiedzialam ze nie mozna kopiowac tego co wizazanki pisza w swoich ocenach - umiescilam nie swoje slowa w cudzyslowiu. zaraz usune aukcje i szczerze przepraszam, to sie juz wiecej nie powtorzy. p.s. widzialam juz pare razy takie aukcje.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No cóż, tak naprawdę to nie chronimy treści swoich wypowiedzi prawami autorskimi - więc na dobrą sprawę każdy może z tego korzystać wg. własnego sumienia.
Tutaj są ewidentnie wycięte cytaty - ale nie sądzę, bo można było w jakikolwiek sposób temu zapobiec. Nie znam się na tym - ale tak mi się wydaje. ps. Poza tym - nie wydaje mi się, by było to coś złego - bez przesady dziewczyny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedynym właścicielem i dysponentem wortalu Wizaz.pl jest Agnieszka Zembrzycka. "Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione". Zresztą nawet jeśli cytuje się fragmenty artykułów, czy wyniki badań innych autorów, należy podać źródło, a tutaj tego nie zrobiono. Na niektórych forach jest to dość konsekwentnie egzekwowane, żeby uniknąć ewentualnych kłopotów z prawami autorskimi. Dlatego trzeba z cytatami uważać ![]() Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2008-12-27 o 20:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
Zgadzam się ,że to sprawa naszego morale .
Ale spójrzcie też na niektore recenzje produktów na KWC - one też sa żywcem słowo w słowo skopiowane ze stron producentów albo sklepow rozprowadzających dany produkt. Ten proceder też niejako narusza prawa autorskie. A to też według mnie nie jest ok |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wizażanka się przyznała, przeprosiła i dobrze, znalazła się w sytuacji. Natomiast ważna jest świadomość. Bo w sieci się wydaje, że wszystko wolno. Otóż, właśnie nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Napiszę coś, co się wyklucza, ale tak to odczuwam
![]() Z jednej strony uważam, że wszelkie cytowania bez podania źródła, autora jest nieetyczne, nie fair, nieeleganckie. Z drugiej - jeżeli chodzi o moje recenzje, nie czułabym się urażona. Nie traktuję ich jako "dzieł", moich "dzieci", nie czuję potrzeby chronienia ich czy odczuwania gniewu, jeżli ktoś z nich skorzysta. Podkreślam, że to jest tylko moje do bólu subiektywne odczucie ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja też bym się nie obraziła gdyby ktoś zacytował kawałek którejś z moich recenzji. To znaczyłoby,że się podobała i napisałam cos fajnego..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Tak samo myślę. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
grozi wypollizowaniem
|
według mnie cytowanie opini z forum publicznego nie narusza prawa autorskiego. Niestety nie są to utwory. Inna sprawa jest z cytowaniem blogów i artykułów.
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2008-12-27 o 22:44 Powód: zastąpienie słowa dzieła- słowem utwory |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ale recenzje z KWC to nie są wypowiedzi na forum.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś któryś ze sprzedających cytował nasze recenzje, m.in. moją, na emaila w tej sprawie zareagował uprzejmie i zaoferował zniżkę na zakupy oraz podał link do Wizażu.
Z oferowanej zniżki byłam zadowolona.
Kot najgorszego sortu Edytowane przez Kota Czas edycji: 2008-12-27 o 22:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
grozi wypollizowaniem
|
przedmiotem prawa utorskiego są utwory a utwór to:
przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze. Wypowiedź: 'Subtelny, bardzo kobiecy, delikatny, swiezy i naturalny.' Nie wypełnia tej definicji z tego wynika że nie podlega ochronie z tyt. prawa autorskiego- to tyle
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponadto, nasze wypowiedzi mają charakter publiczny - więc nie są objęte prawami autorskimi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
grozi wypollizowaniem
|
Owszem są różne indywidualne przypadki ale -co do zasady- uznaje się że tego typu recenzje nie są utworami, a w tym przypadku żadna z opini by sie nie załapała na ochronę. możemy popatrzeć jeszcze raz:
'Subtelny, bardzo kobiecy, delikatny, swiezy i naturalny.' 'To jeden z najpiekniejszych zapachow jakie znam ! Niezwykle kobiecy i subtleny. Pasuje zarowno na dzien do pracy jak i na wieczorne wyjscie. Mimo,ze preferuje raczej slodkie i owocowe zapachy, zakochalam sie w nim bez pamieci' 'Już dawno żaden zapach mnie tak nie oczarował... Cherry Blossom jest delikatny, łagodny, niewinny... Słodki ale nie przesłodzony. Powiedziałabym, że ta słodycz jest idealnie wyważona. Zapach bardzo mi przypomina jedne z moich ukochanych perfum-Just Cavalli Her. Jest bardziej owocowy, a konkretnie bardziej wiśniowy. Ja nie wiem czy dokładnie tak pachnie kwiat wiśni ale ja chcę tak pachnieć.' 'Właściwie ten zapach jest prosty... Ale w tej prostocie jest po prostu zachwycający' Te opinie w świetle prawa nie róznią się od opini np. "ta gra jest głupia, w życiu nie grałem w gorszą"
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Powiem tak. Pewne zasady, jeśli nie prawne, to uznaniowe (netykieta) powinny obowiązywać. I tyle chyba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Utwór tak, nasze recenzje niestety nimi nie są - co pisała polly już wcześniej. Cytat:
Mogłaby co prawda jeszcze dopisać, że cytaty pochodzą z naszego forum. Edytowane przez Favkes Czas edycji: 2008-12-28 o 09:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||||||||
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
fajnie, że sie przyznałaś ale wypadąłoby najpierw kogoś zapytać czy nie ma nic przeciwko skopiowaniu jego recenzji Cytat:
może nie jest to złe ale nie fair moim zdaniem oczywiście Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
dobre i to ale chyba też być wolała, żeby najpierw zapytał czy może zacytowac Twoją wypowiedź?
![]() |
![]() |
#21 | ||||
S. Sssss. SSSSS.
|
przepraszam za post pod postem ale w poprzednim mi się wszystko nie zmieściło
Cytat:
akurat te kilka epitetów to rzeczywiscie nie recenzja Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#22 | |||||||||
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Acha i nie jest tak ,że Pani Agnieszka Z. jest właścicielem wszelkich praw do treści zamieszczanych na wizazu. Osobiste prawo autorskie jest niezbywalne- tzn np. do podpisywania utworu własnym nazwiskiem
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2008-12-28 o 11:33 |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Nie jestem specjalistką od prawa autorskiego, ale moim zdaniem dłuższa rozbudowana wypowiedź (nie tylko wymienione same przymiotniki) - w tym wypadku recenzja - może być uznana za utwór w świetle pr. autorskiego. Ta ochrona sięga bardzo daleko, np. zdjęcie zrobione przez fotografa, którego zadanie polega wyłącznie na naciśnięciu spustu migawki nie podlega ochronie, ale jeśli ustawi choćby ostrość czy jakiekolwiek inne parametry, to wtedy już tak (oczywiście sprawa jest bardziej skomplikowana, ale przedstawiam to w duuużym uproszczeniu).
Tzw. 'prawo cytatu' uregulowane jest w art. 29 pr. autorskiego: Cytat:
To co się komuś wydaje, to jego sprawa - ale prawo jest prawem - i koniec. ![]()
Poszukuję do kolekcji flakoników perfum Etro i Thierry Mugler ![]() Edytowane przez Layila Czas edycji: 2008-12-28 o 12:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ecenzja=236590 i która też została zacytowana w opisie perfum co do bloga i recenzji to sie jednak nie zgadzam, dla mnie nie ma znaczenia czy opublikowałam swoją recenzję na blogu czy w KWC, ona jest MOJA i nikt nie powinien jej kopiować bez mojej wiedzy i zgody
![]() |
![]() |
#25 | ||
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A tak na marginesie, przed sądem da się udowodnić praktycznie wszystko, szczególnie gdy w grę wchodzą pieniądze. Duże pieniądze. Parametry techniczne są bardzo często głównymi dowodami stron i pełnią doniosłą rolę w trakcie sporów na gruncie prawa autorskiego, stąd nie bardzo rozumiem Twoją uwagę.
Poszukuję do kolekcji flakoników perfum Etro i Thierry Mugler ![]() Edytowane przez Layila Czas edycji: 2008-12-28 o 12:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
czy moge Ci to w jakis sposob wynagrodzic/zadoscuczynic? jeszcze raz przepraszam. p.s. tak tylko z ciekawosci - skoro AgaZ jest wlascicielem wizazu, to czy ona moglaby wykorzystywac np recenzje z kwc? albo inne wypowiedzi np z forum?
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
grozi wypollizowaniem
|
Chodzi mi o to, że zdjęcie zrobione aparatem automatycznym, czy telefonem też podlega ochronie prawa autorskiego, z Twojego postu wynikało, że nie podlega. To miała na celu moja uwaga.
Cytat:
1. tak, ale podając kto jest autorem- jeśli coś jest utworem i czerpać z tego zysk jeśli taka była umowa. 2. tak, jak i każda inna osoba, nie podając źródła ani autora jeśli coś nie jest utworem
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez dzika truskawa Czas edycji: 2008-12-29 o 16:30 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
S. Sssss. SSSSS.
|
Cytat:
zaraz napiszę do Agi, bo naprawdę jestem ciekawa jak to wygląda, mam nadzieję, że tu zajrzy i nam wszystko wyjaśni
![]() |
![]() |
#30 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Kluczowa jest definicja utworu- nie będe pisać tego setny raz- w przypadku aukcji agnieszki nie było wykorzystanych żadnych utworów- więc ustawa prawo autorskie nie ma tu zastosowania Poza tym art 29 mówi o zupełnie innej sytuacji- o zamieszczaniu utworu w utworze. Tu nie ma tej sytuacji. jesli komuś się wydaje, że jego dzieło powinno być chronione zawsze może się tego domagac, mówiąc to moje i koniec- już to pisałam, ale nie jest tak, że całe KWC jest z mocy ustawy objęte ochroną i każdy kto coś cytuje musi pytać o zgodę. Wydaje mi sie że teraz już w miarę sensownie to wytłumaczyłam I oczywiście może być tak,że część recenzji będzie miał prawo do ochrony a częśc nie
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2008-12-28 o 13:47 Powód: zupełnienie treści posta |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:57.