Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-27, 18:35   #1141
naily
Raczkowanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Do doby mozna spokojnie sie spoznic, u ciebie to chyba troche wiecej,ale jak to tylko na okres,to przynajmniej nie musisz sie bac moim zdaniem nie ma tragedii, ale chyba powinnas zainwestowac w jakis budzik albo zmienic anty na cos bardziej dlugorwalego. implanty? albo choc krazki.
naily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-27, 20:06   #1142
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez naily Pokaż wiadomość
Do doby mozna spokojnie sie spoznic
że co?! co to za głupoty? spóźnić się możemy maks. 12 godzin

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-27, 20:22   #1143
marabut
Przyczajenie

hej, mysle, ze moje obawy jak zwykle przesadzone, ale bede bardzo wdzieczna jesli ktos odpowie marudzie. Biore pierwsze opakowanie yasminelle drugi tydzien. w 6.dniu kochalam sie z moim facetem. Ale teraz dopadlo mni eprzeziebienie i przez 3 dni(wczoraj, dzisiaj i jutro) mam brac antybiotyk. Wczoraj byl 9.dzien z opakowania. Czy nie istnieje wiec ryzyko ciazy? Skoro to juz 2.tydzien? i czy wystarczy, ze bede sie dodatkowo zabezpieczala przez nastepny tydzien, zeby je zupelnie wyeliminowac?
marabut jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-27, 23:48   #1144
ona2008
Rozeznanie

na wizazu jest forum o guzkach w piersiach i tam pojawiaja sie opinie ze one rosna po anty- wiecie cos na ten temat? u gina bede za miesiac- najwczesniejszy termin w nfz. a guzek to moj nowy grudniowy nabytek przedokresowy podobno z tego co wyczytalam i moze sie rozjedzie a moze trzeba bedzie usunac chirurgicznie;/ i wlasnie nie wiem czy brac naty czy nie bo meisiac caly to duzo czasu.. macie jakies takie zmiany po antyZ? slyszalyscie/wiecei cos na ten temat?

podczytuje: http://slawek34.blog.onet.pl/ i http://dwojako.blog.onet.pl/
od 15.02.09:bez chipsow,alkoholu(poza piwem),cwicze na stepie,dbam o cere, //bez kawy od 12.03.09
ona2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-27, 23:54   #1145
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marabut Pokaż wiadomość
hej, mysle, ze moje obawy jak zwykle przesadzone, ale bede bardzo wdzieczna jesli ktos odpowie marudzie. Biore pierwsze opakowanie yasminelle drugi tydzien. w 6.dniu kochalam sie z moim facetem. Ale teraz dopadlo mni eprzeziebienie i przez 3 dni(wczoraj, dzisiaj i jutro) mam brac antybiotyk. Wczoraj byl 9.dzien z opakowania. Czy nie istnieje wiec ryzyko ciazy? Skoro to juz 2.tydzien? i czy wystarczy, ze bede sie dodatkowo zabezpieczala przez nastepny tydzien, zeby je zupelnie wyeliminowac?
Nie, spokojnie. To nie działa wstecz Tak, wystarczy,że bedziesz sie zabezpieczła tydzien.

Btw. może ten antybiotyk nawet nie działa na tabletki?
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 07:43   #1146
stszala
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sysecka Pokaż wiadomość
A ja chciałam zapytać czy to na pewno bezpieczne. Bardzo mi zależy, żeby wziąć dwa blistry na raz tzn. jeden po drugim nie robiąc przerwy na okres. I czy to pewne, że on nie wystąpi? I czy to jakoś wpłynie drastycznie na mnie?
Biorę tabletki od roku, nigdy wcześniej tak nie robiłam. Pomoże ktoś;>?
Jeżeli chodzi o mnie to wzięłam 3 opakowania tabletek pod rząd. Raz, bo coś mi wypadło takiego, że nie chciałam mieć okresu a drugi, bo do ginekologa byłam umówiona. Zupełnie nic mi nie było. Czułam się świetnie. Później śmiałam się, bo chciałam wsiąść już następne i nie mieć okresu - bo to tak przyjemnie go nie mieć:P
stszala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 11:56   #1147
Kiniolek91
Raczkowanie

Kurczę, no dziewczyny, tak się cieszyłam, że nie będę mieć okresu na Sylwestra, bo dostałam w zeszłą niedzielę i wtedy też wzięłam moją pierwszą pigułkę, a dzisiaj nadal mam okres i wcale się nie zapowiada, że minie do środy... A tak się cieszyłam, bo z TŻ mamy załatwiony mały domek na dwa dni i będziemy tam zupełnie sami... Ehh...

A tak ogólnie to po tygodniu brania zauważyłam, ze pojawiło mi się kilka przebarwień na twarzy, ale nie wiem czy wiązać to z Yasminellkami czy winą tego jest nowy krem... Zacznę używać innego kremu i jeśli coś się zmieni to znaczy, ze to nie wina pigułek...

"Trudno jest złapać wiatr,
brać na żarty ten szalony świat.
Trudno jest, przecież wiem,
wierzyć w bajki, jeszcze w życie wplatać je..."

"To, czego tylko chcę - ja z Tobą w chłodnym deszczu"
Kiniolek91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 12:11   #1148
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Kiniolek91 Pokaż wiadomość
Kurczę, no dziewczyny, tak się cieszyłam, że nie będę mieć okresu na Sylwestra, bo dostałam w zeszłą niedzielę i wtedy też wzięłam moją pierwszą pigułkę, a dzisiaj nadal mam okres i wcale się nie zapowiada, że minie do środy... A tak się cieszyłam, bo z TŻ mamy załatwiony mały domek na dwa dni i będziemy tam zupełnie sami... Ehh...

A tak ogólnie to po tygodniu brania zauważyłam, ze pojawiło mi się kilka przebarwień na twarzy, ale nie wiem czy wiązać to z Yasminellkami czy winą tego jest nowy krem... Zacznę używać innego kremu i jeśli coś się zmieni to znaczy, ze to nie wina pigułek...
no niestety tak może być przy tabletkach
może kup sobie jutro w aptece Hemorigen?
tabletki ziołowe, które zmniejszają krwawienie moze cos pomoga

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 12:13   #1149
ChokoGirl
Raczkowanie

Widzę, że brak okresu w Sylwestra to nie tylko moje zmartwienie. Mi tez by wypadł w ten dzień wiec łączę dwa opakowania.
Jestem już po drugiej tabletce z tego 2go opakowania i na razie spokój, bo przestraszyłam się po wypowiedzi truskawkowawiosna. Będę w strachu przez cały miesiąc czy mnie nagle nie dopadną takie dolegliwości
Mogę się jedynie pocieszać tym ze po 6 miesiącach Yasminellki ciągle mi służą. Cera bez syfów, waga stoi w miejscu, piersi o rozmiar większe aaa z humorkami radę sobie Ogólnie cud malina

ChokoGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 12:50   #1150
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiniolek91 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
no niestety tak może być przy tabletkach
może kup sobie jutro w aptece Hemorigen?
tabletki ziołowe, które zmniejszają krwawienie moze cos pomoga
hmm

ja też bralam Hemorigen i faktycznie zmniejszał krwawienie.

ale bralam tez jednoczesnie rutinacea i Cyclo 3 Fort(producent zaleca je wlasnie przy plamieniach spowodowanych niskodawkowymi tabletkami hormonalnymi)

Cytat:
Napisane przez ChokoGirl Pokaż wiadomość
Widzę, że brak okresu w Sylwestra to nie tylko moje zmartwienie. Mi tez by wypadł w ten dzień wiec łączę dwa opakowania.
Jestem już po drugiej tabletce z tego 2go opakowania i na razie spokój, bo przestraszyłam się po wypowiedzi truskawkowawiosna. Będę w strachu przez cały miesiąc czy mnie nagle nie dopadną takie dolegliwości
nie martw sie na zapas kazdy organizm jest inny, moze bedzie ok

łykaj rutinacea(najbogatsza skladowo z preparatow z rutozydem) na uszczelnienie naczyn, unikaj nadmiaru kawy i alkoholu, dlugich goracych kapieli

samo krwawienie problemem nie jest, zle samopouczucie i bol brzucha moze niestety zepsuc wszystko
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 13:16   #1151
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ona2008 Pokaż wiadomość
na wizazu jest forum o guzkach w piersiach i tam pojawiaja sie opinie ze one rosna po anty- wiecie cos na ten temat? u gina bede za miesiac- najwczesniejszy termin w nfz. a guzek to moj nowy grudniowy nabytek przedokresowy podobno z tego co wyczytalam i moze sie rozjedzie a moze trzeba bedzie usunac chirurgicznie;/ i wlasnie nie wiem czy brac naty czy nie bo meisiac caly to duzo czasu.. macie jakies takie zmiany po antyZ? slyszalyscie/wiecei cos na ten temat?
nie dziwie sie, ze jestes wystraszona, tez bym sie bala. niestety, nie wiem nic na ten temat. moze sprobuj zadzwonic do ginekologa? masz taka mozliwosc?

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-28, 13:57   #1152
ChokoGirl
Raczkowanie

Ja mam w lewej piersi guzka, nic poważnego - jakieś tam normatypowe komórki nabłonkowe. Ale lekarze, którzy wykonywali mi usg i biopsje powiedzieli ze może się po tabletkach zwiększać albo wręcz całkowicie się wchłonąć.
Coś w tych korelacjach tabletki-guzki musi być skoro lekarze takie rzeczy mówią.

Moja gin po obejrzeniu wyników z biopsji powiedziała, że bez obaw mogę tabsy brać. Cała ta historia miała miejsce na samym początku brania i jak dotąd nic się nie powiększa ani nie zmiesza. Żadnych guzków mi nie przybyło przez te pół roku od zrobienia badań.

Edytowane przez ChokoGirl
Czas edycji: 2008-12-28 o 14:01
Stary 2008-12-28, 14:21   #1153
ona2008
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ChokoGirl Pokaż wiadomość
Ja mam w lewej piersi guzka, nic poważnego - jakieś tam normatypowe komórki nabłonkowe. Ale lekarze, którzy wykonywali mi usg i biopsje powiedzieli ze może się po tabletkach zwiększać albo wręcz całkowicie się wchłonąć.
Coś w tych korelacjach tabletki-guzki musi być skoro lekarze takie rzeczy mówią.

Moja gin po obejrzeniu wyników z biopsji powiedziała, że bez obaw mogę tabsy brać. Cała ta historia miała miejsce na samym początku brania i jak dotąd nic się nie powiększa ani nie zmiesza. Żadnych guzków mi nie przybyło przez te pół roku od zrobienia badań.
dzieki, uspokoilas ciut^^to umawiam wizyte i zrobie badania , usg i biopsja wystarczy do uspokojenia calkowitego badz paniki tak?
Pani ćma: nie mam, jak sie dzwoni zarejestrowac do przychodni to tez zadko odbieraja, do gina z nfz numeru nie ma(znaczy jest ale dostaja zaciazone do tzw naglych wypadkow)

od 15.02.09:bez chipsow,alkoholu(poza piwem),cwicze na stepie,dbam o cere, //bez kawy od 12.03.09
Stary 2008-12-28, 14:27   #1154
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Pani ćma: nie mam, jak sie dzwoni zarejestrowac do przychodni to tez zadko odbieraja, do gina z nfz numeru nie ma(znaczy jest ale dostaja zaciazone do tzw naglych wypadkow)
u mnie tez mam nr tylko do recepcji, ale jak cos sie dzieje, to po prostu dzwonie i mowie babce w recepcji co i jak [chociaz mile to one nie sa ] i ona mnie wtedy laczy z gabinetem mojej pani doktor lub innego ginekologa, jesli mojej nie ma. sprobuj

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 15:37   #1155
pani_smith
Zakorzenienie

w dodatkach lokalnych do gazet (wyborcza na 100%, na wybrzeżu - dziennik bałtycki) znajdują się strony z nr telefonów do aptek, lekarzy, weterynarzy, etc. pełniących dużury 24h.
dawno nie przeglądałam, ale gdy musiałam jechać z psem na szycie, na bank był wówczas nawet tzw. ostry dużur ginekologiczny.

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 16:59   #1156
P-o-n-y
Zakorzenienie

a ja znowu zapodam Wam porcje takich moich zaobserwowan przy stosowaniu Yasminelle

Otoz, okolo tydzien przed przerwą miedzy opakowaniami pobolewa mnie brzuch tak jak tuż przed okresem. Dziwe, tak jakby cos tam jednak sie dzialo macie podobnie?
wlasnie czasem przez to zastanawiam sie, czy gdybym polaczyla opakowania to nic by to nie dalo, bo moje myslenie tak mi mowi, ze okres dostane tak czy siak :P wlasnie przez ten "przedokresowy" bol brzucha.
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 17:04   #1157
ChokoGirl
Raczkowanie

Cytat:
dzieki, uspokoilas ciut^^to umawiam wizyte i zrobie badania , usg i biopsja wystarczy do uspokojenia calkowitego badz paniki tak?
biopsja powinna Cie uspokoić i będzie po niej wiadomo czy to coś niegroźnego (jak u mnie) czy może (odpukać) jakaś torbielka, włókniak czy inne dziadostwo. W każdym razie bądź dobrej myśli.
Nie wiem jak u Ciebie będzie ale ja czekałam tydzień na wyniki. Daj znać co wyszło z tych badań. trzymaj się cieplutko

Stary 2008-12-28, 17:16   #1158
kiki30
Przyczajenie

eh no niestety u mnie apetyt sie bardzo poiwekszyl. Na początku bardzo bolała mnie głowa i nie mogłam zasnąc. No i przez ten rok brania tabletek bardzo przytyłam i urusł mi biust. I mam takie pytanie- czy tabletki wpłynęły jakoś na wasze libido?? ;/ bo moje jakos spadło i nie wiem dlaczego- moze to tabletki;/
kiki30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 17:23   #1159
ChokoGirl
Raczkowanie

libido? ponad przeciętną do akcji to ja zawsze gotowa po tabletkach wrecz wzrosło bo stresu nie ma że coś pójdzie z gumkami nie tak.
ale wiadomo to sprawa indywidualna, a skoro Tobie spadło to bardzo możliwe ze od tabletek. Zresztą na ulotce pisze w skutkach ubocznych o takiej ewentualności.
Może czas pomyśleć o zmianie na inne

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-28, 17:39   #1160
kiki30
Przyczajenie

tak, tez myslalam o zmianie tabletek, ale szczerze mowiac sie po prostu boje, ze znowu przytyje;/ po tych masakrycznie wzrosla mi waga i nie chcialabym zeby sie to powtorzylo. Zreszta czy jasminelle nie sa najlepsze? najmniejsza dawka hormonow itp...
kiki30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 17:49   #1161
ChokoGirl
Raczkowanie

nie ma tabletek najlepszych, bo gdyby tak było to każda z nas brałaby te same. Dla jednych taka mała dawka hormonów jest odpowiednia a dla innych kobiet nie i źle się czują. Któraś z dziewczyn pisała niedawno ze zmieniła na tabsy o wiekszej ilosci hormonow i czuje sie po nich o niebo lepiej.
Trzeba powtórzyć to po raz setny: sprawa indywidualna. Pogadaj ze swoim ginem co on na to. Może poradzi Tobie zmianę na coś innego.

Stary 2008-12-28, 19:25   #1162
Kiniolek91
Raczkowanie

"może kup sobie jutro w aptece Hemorigen?
tabletki ziołowe, które zmniejszają krwawienie moze cos pomoże"

Dziękuję za radę =)

" eh no niestety u mnie apetyt sie bardzo poiwekszyl. Na początku bardzo bolała mnie głowa i nie mogłam zasnąc. No i przez ten rok brania tabletek bardzo przytyłam i urusł mi biust. I mam takie pytanie- czy tabletki wpłynęły jakoś na wasze libido?? ;/ bo moje jakos spadło i nie wiem dlaczego- moze to tabletki;/ "

Ja po tygodniu brania zauważyłam kilka przebarwień na twarzy, ale jak już napisałam wyżej, być może jest to spowodowane nowym kremem. Czuje też większy apetyt, ale walczę z tym, przynajmniej się staram A libido? Cięgle mam ochotę na mojego TŻ, ale niestety nadal ze mnie leci... tylko nie wiem czy to są faktyczne skutki uboczne (czy po tak krókim zcasie można mówić już o skutkach ubocznych?), czy może są to może moje urojenia... (?), ah no i zauważyłam, ze przez około 30 minut po zażyciu pigułki mam coś jakby mdłości, ale biorę je przed samym pójściem do łóżka, więc nie jest to bardzo męczące...

"Trudno jest złapać wiatr,
brać na żarty ten szalony świat.
Trudno jest, przecież wiem,
wierzyć w bajki, jeszcze w życie wplatać je..."

"To, czego tylko chcę - ja z Tobą w chłodnym deszczu"
Kiniolek91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 19:29   #1163
serduszkowa
Rozeznanie

Zazdroszcze Wam tego libido u mnie przy końcu pierwszego opakowania jest totalny brak ochoty na seks, a jak już się dzieje coś między nami to nie mam orgazmu wcześniej nie miałam z tym problemu. Oprócz tegp zauważam zwiększenie apetytu i powiększone i obolałe piersi.
serduszkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 19:36   #1164
ona2008
Rozeznanie

dobra rozmawialam z ginem- kolezanki bo ona chodzi prywatnie i ma numer^^
mam poczekac z wzieciem tabsow jeden cykl, obserwowac czy rosnie, cos sie zmienia itd i odlozyc na bok druciane staniki(od nacisku cos sie moglo zrobictyle ze uciekl mi drucik lewy a guzek mam aw prawej to logiki nie widze...)i obserwowac, plus zrobic badania wizyte umowie po sylw moze dostane jeszcze termin w styczniu... szkoda bo za dwa dni mialam zaczac wkoncu Y(juz 3 tyg mam w domu wykupione tabsy nienawidze spozniajacych sie okresow, plus sylwester bedzie nie tabsowy;/). hm. z moim mikroskopijnym biustem bez pushapa?;/ damy rade styczen jest zaliczeniowy w lutym sesja bede sie uczyc to jakos przezyje piuerwoszoopakowaniowe plamienia itd.
i nie narzekajcie na tycie bo niektorzy by chcieli utyc:Pnp ja^^

Stary 2008-12-28, 19:50   #1165
kwiatuszek5
Raczkowanie

Czewczyny pomozcie
Wlasnie dzisiaj skonczylam ostatnie opakowanie Yasminelle i chce je odstawic z powodu silnych bolow głowy, podwojnego widzenia - fatalnie sie po nich czuje. Moje pytanie dotyczy tego, czy bez obawy , ze nie zajde w ciaze moge je odstawic. dzisiaj kochalam sie z chlopakiem, jutro zaczyna mi sie tydzien "krwawienia". Czy jak po tym tygodniu nie zaczne nowego opakowania, to nie musze sie obawiac ciazy??:confuse d:
Stary 2008-12-28, 20:56   #1166
marabut
Przyczajenie

kwiatuszek5
Jesli dobrze rozumiem, to boisz sie, ze ewentualna ciaza moglaby wyniknac z dzisiejszego wspolzycia? Jesli wzielas wszystkie tabletki z opakowania, to jestes chroniona przec caly najblizszy tydzien i nie ma takiej mozliwosci, zeby plemniki przetrwaly w Tobie dluzej. Spokojnie mozesz odstawic jesli zle sie po nich czujesz
marabut jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 21:24   #1167
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
kwiatuszek5
Jesli dobrze rozumiem, to boisz sie, ze ewentualna ciaza moglaby wyniknac z dzisiejszego wspolzycia? Jesli wzielas wszystkie tabletki z opakowania, to jestes chroniona przec caly najblizszy tydzien i nie ma takiej mozliwosci, zeby plemniki przetrwaly w Tobie dluzej. Spokojnie mozesz odstawic jesli zle sie po nich czujesz
Ja bym nie ryzykowała Jeśli dziś bym brała ostatnią tabletkę to ja bym bez dodatkowego zabezpieczenia kochała się dzis ostatni raz.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-28, 22:51   #1168
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Ja bym nie ryzykowała Jeśli dziś bym brała ostatnią tabletkę to ja bym bez dodatkowego zabezpieczenia kochała się dzis ostatni raz.
ja tak samo

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-28, 23:22   #1169
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kiki30 Pokaż wiadomość
tak, tez myslalam o zmianie tabletek, ale szczerze mowiac sie po prostu boje, ze znowu przytyje;/ po tych masakrycznie wzrosla mi waga i nie chcialabym zeby sie to powtorzylo. Zreszta czy jasminelle nie sa najlepsze? najmniejsza dawka hormonow itp...
i to jest najgorsza postawa jaka może być :P
wiem to po sobie, też się bałam, że może będę źle się czuła itp itd ale zaryzykowałam i nie żałuję.. zastanów się naprawdę

to że mają najmniejszą dawkę hormonów nie oznacza, że są dla Ciebie najlepsze- każdy organizm jest inny i każdy ma własne wymagania

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-29, 13:20   #1170
kwiatuszek5
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
ja tak samo
Cytat:
kwiatuszek5

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość

Dziekuje
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości