![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10314391]A skoro Bóg - jakikolwiek - jest tak potężny, to czy może stworzyć kamień, którego nie podniesie?
![]() to pytanie od wieków krąży po necie ![]()
#212 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
" 36 Wtedy przyszedł Jezus z nimi do ogrodu, zwanego Getsemani15, i rzekł do uczniów: «Usiądźcie tu, Ja tymczasem odejdę tam i będę się modlił». 37 Wziąwszy z sobą Piotra i dwóch synów Zebedeusza, począł się smucić i odczuwać trwogę. 38 Wtedy rzekł do nich: «Smutna jest moja dusza aż do śmierci; zostańcie tu i czuwajcie ze Mną!» 39 I odszedłszy nieco dalej, upadł na twarz i modlił się tymi słowami: «Ojcze mój, jeśli to możliwe, niech Mnie ominie ten kielich! Wszakże nie jak Ja chcę, ale jak Ty». wiec jak Jezus mogl sie modlic do siebie? Nie mozna sie modlic do siebie. Ten werset pokaze ze Jezus Chrystus i Jego Ojciec Bog to nie jest to samo. A duch świety? Mateusza 3:16 16 A gdy Jezus został ochrzczony, natychmiast6 wyszedł z wody. A oto otworzyły Mu się niebiosa i ujrzał Ducha Bożego zstępującego jak gołębicę i przychodzącego na Niego. 17 A głos z nieba mówił: «Ten jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie». Jesli Jezus , Bog i Duch swiety to to samo to jak w tym samym czasie Jezus mogl sie chrzcic , glos z nieba Ojca Jezusa mowic a duch bozy zstepowac? Te trzy osoby to nie jest to samo Dzieje 1 : 8 8 ale gdy Duch Święty zstąpi na was, otrzymacie Jego moc i będziecie moimi świadkami6 w Jerozolimie i w całej Judei, i w Samarii, i aż po krańce ziemi». Jak duch swiety byl by osoba jak mogl by zstapic na uczniow? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bardzo proszę, jestem baaardzo ciekawa jak to wygląda. ![]() Wybaczcie, że tak ciągle o tej Komunii, ale bardzo mi jej brakuje ![]()
podpis zawierał niedozwolone treści - usunięty przez administrację forum Edytowane przez Nija_ Czas edycji: 2009-01-02 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#214 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10314391]A skoro Bóg - jakikolwiek - jest tak potężny, to czy może stworzyć kamień, którego nie podniesie? ![]() To samo pytanie można by zadać chrześcijanom? Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#215 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Na ziemi ukazal sie jako postac ludzka. Czyli przez jego ziemskie zycie byl czlowiekiem Ale przed zyciem ziemskim i po zyciu ziemskim jest w niebie i jest postacia duchowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#216 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Błąkacie się po tych pasterskich bajkach jak po niezawodnym przewodniku po życiu i śmierci, traktujecie symbole dosłownie, a dosłowność symbolicznie uzależniając swoje życie od tego co napiszą w jakiejś gazetce. Współczuję. Albo nie. Przecież jestem tylko biednym grzesznikiem który zazdrości wam życia wiecznego ![]() ![]()
I could surf the earth on a banana peel Edytowane przez rabid Czas edycji: 2009-01-02 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jezus uniżył się, stał się człowiekiem, cierpiał, przybliżył się do nas, ale cały czas pozostaje częścią Trójcy Świętej - BOGIEM. Ma takie same prawa jak Bóg - ma prawo sądzić chociaż "przyszedł nie aby świat sądził, ale po to aby świat został przez Niego zbawiony"
![]() ![]() |
![]() |
#218 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U nas jest Świeto Pamiątki, czyli upamitniace Ostania Wieczerze i Smierc Jezusa. Jest to w najczesciej w Kwietniu. JEst to u nas jedyne swieto poniewaz sam JEzus "napisal Zeby czynic to na jego pamietke" |
|
![]() ![]() |
![]() |
#219 |
Raczkowanie
|
myślę, że dogmat Trójcy Świętej to po prostu cos, w co trzeba wierzyć, bo człowiek jest zbyt ograniczony, aby to zrozumieć. Po prostu wykracza to poza możliwość poznania rozumowego (zresztą cała wiara - właśnie o to w tym chodzi).
Mozna to sobie tlumaczyc w taki sposob : spojrzcie na wode. Czesto wystepuje w 3 stanach skupienia jednoczesnie. Zamarzniete jezioro to lod, ale pod spodem jest ona w stanie cieklym, przy czym w okolicy mozna znalezc tez pare wodna ![]() a co z kwestia, ktora poruszylam w moim ostatnim poscie?
#220 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ojciec i syn to dwa wyrazy ale nie dwie osoby, żeby nie było niejasności to dlatego Jezus mówi, że "Ja i Ojciec jedno jesteśmy" i jeszcze, że Kto widzi mnie , widzi i Ojca, albo: " Ojcze zachowaj ich w Twoim imieniu, które mi dałeś,aby tak jak My stanowili jedno I wiele innych. Możemy się tak zasypywac cytatami wzajemnie, ale dla mnie jedno twierdzenie jest pewne, jeżeli uznaję, że Bóg jest wszechmogący to uznaję, że może być i w trzech osobach a nie tylko w sobie Tym twierdzeniem pożegnałem się z pewnym miłym panem, który chciał mnie nawrócić. Udowodniłem mu, że wogóle nie wierzy w Boga skoro nie wierzy w Jego wszechmocność i już nie przychodzi. A wogóle dlaczego katolicy mają przyjąć tłumaczenia Świadków Jechowy, którzy jako społeczność mają lat kilkadziesiąt, a nie nauki Jezusa i apostołów zgłębianej prze wielu Ojców Kościoła Rzymsko Katolickiego i ogłaszanej na wielu soborach powszechnych, to tak jakby wnuczek chciał uczyć prapradziadka jak ma wierzyć.
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2009-01-02 o 21:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#221 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaraz. To kto Waszym zdaniem napisał Biblię? Jezus? czy jak, bo już się gubię? Prawda, powiedział to czyńcie na moją pamiątkę - ale w tym kontekście: "Następnie wziął chleb, odmówiwszy dziękczynienie połamał go i podał mówiąc: To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę! Tak samo i kielich po wieczerzy, mówiąc: Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej, która za was będzie wylana." (Łukasza 22:19-20) Więc my - rzeczywiście czynimy to przyjmując Komunię Świętą- Ciało i Krew Chrystusa - pod postacią Chleba i Wina.
A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść... Edytowane przez expectation Czas edycji: 2009-01-02 o 21:33 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
|
Jezus jest aniołem...
Nawet moja katechetka heretyczka tego nie powiedziała na religii. Jestem w szoku. A Pan Jezus zakazał obchodzić Boże Narodzenie? Zakazał obchodzić Święto Bożej Rodzicielki?
#223 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#225 |
Zadomowienie
|
Nie - są to TRZY OSOBY BOSKIE - (osoby nie w sensie posiadania ludzkiego ciała) Ale One - we Trzy - tworzą Jednego Boga
![]() Dodam jeszcze - są to Trzy Osoby Boskie - które są jednym Bogiem, bo mają tą samą naturę - czyli te same doskonałości ![]()
A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść... Edytowane przez expectation Czas edycji: 2009-01-02 o 21:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tam specjanie obeznana w religiach nie jestem, (a i religijna tylko od swieta) ale obilo mi sie o uszy ze nawet nawet Mahomet uznawal Jezusa za proroka i czlowieka..
![]() |
#227 |
Zadomowienie
|
Kiedys biegnac na tramwaj uslyszalam 'Czy chcesz wejsc do Krolestwa Niebieskiego'. Zdazylam tylko odpowiedziec, ze nie mam na to czasu. Panie mialy bardzo zdziwione miny, ale ja naprawde sie spieszylam
![]() Panie te agitowaly zaraz kolo Urzedu Pracy - co tez pozostawiam waszej ocenie ![]() Ktos wyzej napisal ze to ludzie oczytani i inteligentni. Nie zgodze sie. Sa nauczeni standardowych tematow i maja tym zagiac rozmowce (w koncu tyle godzin spedzonych na szkoleniach nie idzie w las). Ale najczesciej nie maja na tyle wiedzy zeby odpowiedziec na bardziej skomplikowane zagadnienia. Pare lat temu mialam okazje rozmawiac z jedna SJ na temat ewolucji. Powiedziala mi ze to bzdura, bo kon skrzyzowany z oslem na nieplodne potomstwo ![]() Pozniej wpadl mi w rece dosc obszerny artykul w Straznicy na temat ewolucjonizmu. Musze przyznac ze wiekszych bzdur nie czytalam ![]() To link do podobnego aktykulu http://www.watchtower.org/p/20080101a/article_01.htm , nie moge znalezc tego ktory czytalam, bo to bylo pare lat temu. A tu na temat ksztalcenia sie http://www.watchtower.org/p/20051015/article_01.htm szczegolnie mnie rozbawil fragment : Zdarza się, że ludzie podziwiani za osiągnięcia intelektualne przejawiają niepożądane cechy charakteru, zawodzą w życiu rodzinnym, a nawet popełniają samobójstwo. Teraz mieszkam w Anglii i mialam juz 2 wizyty SJ. Odpowiedz zawsze mam jedna, ze nie wierze w swietosc Biblii. Dla mnie przepychanki slowne i ząglowanie cytatami z Biblii sa bez sensu. Ma to dla mnie taka sama wartosc, jak rozmowa o wierzeniach starozytnych Grekow na podstawie Iliady i Odysei. Nie mam nic przeciwko SJ, znam kilku i to uczciwi i sympatyczni ludzie. Ale nie moge zrozumiec dlaczego daja sobie nakladac klapki na oczy. Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2009-01-02 o 21:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aniol, archaniol, to moze potem szatanem sie okaze?
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Zadomowienie
|
Kim jest więc dla Ciebie Anioł?
Dla mnie anioł jest to duch, który ma rozum i wolną wolę, ale nie ma ciała. A Jezus przecież ciało miał - bo stał się człowiekiem. Poza tym, archanioł - dla mnie to też anioł. Bo aniołowie dzielą się na bodajże 9 chórów (nie jestem pewna ![]()
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się że dla ŚJ pojęcie Trójcy Świętej będzie zbyt trudnym dokonaniem. Chyba nie potrafią zrozumieć że coś może być czymś innym niż jest napisane.
#231 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tylko nie można wyrywać jednego zdania z kontekstu...
![]() ![]() |
![]() |
#232 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak juz mowilismy Bog nie mial poczatku a czy Jezus mial poczatek? Ksiedza Objawienia/Apokalpisy 1i 3:14 1 Objawienie Jezusa Chrystusa, które dał Mu Bóg, aby ukazać swym sługom, co musi stać się niebawem1, a On wysławszy swojego anioła oznajmił przez niego za pomocą znaków słudze swojemu Janowi. 14 Aniołowi Kościoła w Laodycei13 napisz: To mówi Amen13, Świadek wierny i prawdomówny, Początek13 stworzenia Bożego: Jezus jest poczatkiem stworzenia Bozego. Wiec jesli Bog niema poczatku a Jezus ma poczatek to czy sa oni jedni tacy sami? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#234 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#236 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo w niebie nie moze byc cialo , w niebie sa tylko postacie duchowe |
|
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Zadomowienie
|
Posłuchaj. Ja Cię nie chcę przekonywać. Uznaje Twoją wiarę, i chcę ją bliżej poznać, i mówię Ci o mojej, też abyś Ty ją bliżej poznała. U nas to jest tak Bóg jest jeden - tak jak woda jest jedna (nie uważam tego za dobre porownanie ale jest obrazowe) Ale jest w trzech osobach NARAZ (tak jak woda jest w trzech stanach skupienia naraz) Bóg Ojciec i Duch Święty - są to Duchy. Duchy - czyli są one niewidzialne, nieśmiertelne, nie mają ciała ale mają rozum i wolną wolę. Mogą przyjmować postacie np. Duch Święty - zstąpił w postaci języków ognia, czy gołębicy. A Syn Boży - to Jezus. Jest on człowiekiem.
Tego nie da się pojąć rozumowo - w to trzeba uwierzyć i wiem, że jest to trudne jeśli od dziecka wpajają człowiekowi co innego. Uznaje to, bo wiem, ze gdybym urodziła się w rodzinie świadków Jehowy - nie wiem czy przeszłabym na chrześcijaństwo.
![]() |
#239 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To spytam o co w ty mi odpoweidz albo TAK albo NIE czy te trzy osoby w jednej wedlug ciebie moga ze soba rozmawiac? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#240 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Powiedz mi jeszcze kto dla Was jest obiecywanym Zbawicielem świata?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:53.