![]() |
#361 | |||
Wiedźma
|
Dot.: TE PERFUMY, a nie "ta perfuma" czy też "ten perfum"
Cytat:
![]() Może mu się nie spodobała, Jakoś mało mnie to zasmuca. ![]() A co do perełek ![]() ![]() Cytat:
Dla mnie "pisze na tablicy" oznacza jednoznacznie, że ktoś tam stoi i smaruje. Inaczej to jest alogiczne. ![]() Cytat:
Kiedy przyjęła się "puenta" zamiast "pointy" i "dwie postacie" zamiast "dwie postaci" i parę innych zmian - poczułam się trochę wydutkana z tą swoją lingwistyczną edukacją. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie chyba najbardziej rozwala wersja ORIGINALNY, też często spotykana. ![]()
![]() |
![]() |
#363 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do tych "perełek" językowych - no cóż zrobić. Język dostosowuje się do rzeczywistości. A właściwie językoznawcy go do tej rzeczywistości dostosowują.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na ile umiem czytać ze zrozumieniem to ta forma _jeszcze_ jest przez niektórych uważana za dopuszczalną, a nie już..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Konto usunięte
|
Było kilka stron temu w tym wątku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 |
Zakorzenienie
|
Nie znalazłam, a nie mam czasu czytać całego wątku. Zainteresowanym formami "pisze" oraz "jest napisane" polecam lekturę króciutkiej wypowiedzi ---> http://poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?modul=13 (wypowiedź znajduje się prawie w połowie strony).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 |
Konto usunięte
|
Szkoda, w razie czego jest dwie strony temu. Pozdrawiam!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Zakorzenienie
|
[quote=Sabbath;8998737]Łomatko! Zabiłam Eenax!
![]() ![]() Eenax, nie umieraj! Nie umieraj! Nie zostawiaj nas! Nie umieraaaaaaj!!! ![]() Albo zmartwychwstawaj w te pędy, o Boska. ![]() Dopisuję do tego, bo strasznie podoba mi się zawołanie: zmartwychwstawaj w te pędy ![]() anna87 - czytasz ze zrozumieniem, ale nie do końca. Pisząc, że "ta" forma jest JUŻ uważana za poprawną miałam na myśli "pisze" (w znaczeniu: jest napisane). Wydawało mi się, że jasno wynika to z moich wypowiedzi, tamtej oraz poprzednich. Nie mówiłam o perfumach ![]() I przy okazji przytoczę, co znalazłam w moim Słowniku Poprawnej Polszczyzny (PWN, Warszawa 1997): perfumy (nie: ta perfuma, ten perfum) ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 |
Raczkowanie
|
Zasłyszane w sklepie:
- Może mi Pani pokazać jeszcze Ten perfum? - a skąd Pani wie, że to samiec? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#372 |
Rozeznanie
|
"Ta perfuma" czy "ten perfum" - i ja nie znoszę, nie znoszę
![]() A teraz coś z zupełnie innej (nie perfumowanej) beczki. Podzielę się z Wami jeszcze czymś, co mnie wnerwia. Mianowicie, odwrotne używanie słów "bynajmniej" i "przynajmniej". Nie błędne, bo błąd zakłada chociaż od czasu do czasu poprawne użycie, ale odwrotne używanie tych słów ZAWSZE, bez wyjątku ![]() I staje się ten haniebny proceder coraz bardziej powszechny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ooo, tego to jeszcze nie słyszałam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Cytat:
perełka wyglądałaby tak: "piękny ten perfum , bynajmniej mi się podoba" ![]() dopisek: Po zmianie miejsca zamieszkania (Galicja zdradzona na rzecz pn-wsch Lubelszczyzny) szokowało mnie ogromnie to (i dalej mnie irytuje), że tubylcy zamiast celownika używają dopełniacza (poskarżę dla pani, powiedziałam dla męża) oni natomiast stale się śmiali, że wychodzę na pole, a nie na dwór ![]() (zwykle słyszałam "masz pole?" albo "to daleko będziesz szła" )
![]() Edytowane przez BigMama Czas edycji: 2008-12-11 o 12:10 Powód: dopisek. Lubelszczyzna |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#376 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#377 |
Raczkowanie
|
Bynajmniej zamiast przynajmniej mnie wyprowadza z równowagi za każdym razem.
A jeśli chodzi o inne perełki językowe to znam osobę która zamiast 'musisz' mówi 'masz prawo' - czasem dłuższą chwilę zajmuje mi zrozumienie jej wypowiedzi... ![]()
![]() |
#378 |
grozi wypollizowaniem
|
Mnie dziwi:
Nie patrz się po mnie... ![]() spójrz się na mnie ![]() często to spotykam A dziś kolega mnie skomplementował "Fajny masz perfum, ciekawy taki, a ja bardzo lubię takie ładne zapachy"no to ja ![]() a on dalej ...bo wiesz kiedyś w Norwegi widziałem jak śledzie ładują do takich bek....no to ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
BAN stały
|
Po zmianie miejsca zamieszkania (Galicja zdradzona na rzecz pn-wsch Lubelszczyzny) szokowało mnie ogromnie to (i dalej mnie irytuje), że tubylcy zamiast celownika używają dopełniacza (poskarżę dla pani, powiedziałam dla męża)
oni natomiast stale się śmiali, że wychodzę na pole, a nie na dwór ![]() (zwykle słyszałam "masz pole?" albo "to daleko będziesz szła" )[/quote] coś jest nie tak ![]() ![]() a słowa ten perfum nie cierpię ![]() a tak z innej beczki moja córka nie mówiła kołdra tylko kordła i tak już zostało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#380 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
grozi wypollizowaniem
|
W malopolsce też się chodzi na pole, mój ojciec ma na to swoją teorię
![]()
![]() |
#382 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
Cytat:
![]() powinnaś napisać : Będąc dzieckiem bardzo się temu dziwiłam lub Co mnie bardzo dziwiło, kiedy byłam dzieckiem
![]() |
![]() |
#383 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#384 |
Zakorzenienie
|
Ego te absolvo
![]() błąd jest to coraz powszechniejszy niestety
![]() |
#385 |
Rozeznanie
|
Prawda, ale fajnie wykorzystywany. Pamiętacie skecze w "Powtórce z rozrywki" z serii: "Będąc młodą lekarką, przyszedł do mnie pacjent..."?
![]() |
#386 |
Przyczajenie
|
Witam,
czytam i czytam ten wątek i w związku z tym, że wywiązała się bardzo burzliwa dyskusja na ten temat w końcu sięgnęłam do słownika języka polskiego , a dokładnie do wersji Mały słownik języka polskiego, pod red. Skorupka, Auderska , Łempicka. Pod hasłem (i tu UWAGA!!!) PERFUMA a nie perfumy znalazłam taką odpowiedź : rodzaj ŻEŃSKI, słowo pochodzi z francuskiego i jest to IV deklinacja, co do słowa PERFUMY to jest to forma zwyczajowa. Tak że odpowiedź jest prosta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli ktoś ma jeszcze wątpliwości wystarczy wejść na stronę jakiejkolwiek poradni językowej. Tutaj wszystko po kolei od XVI wieku po współczesność:
"Czy poprawna jest reklama: Sklep z dobrymi perfumami. Kup perfum dla siebie lub na prezent? Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie !(ten) perfum… Rzeczownik ten (nazywający substancję, a więc byt niepoliczalny) w polszczyźnie nie występuje w liczbie pojedynczej, lecz wyłącznie w liczbie mnogiej, odmieniając się następująco: M. perfumy, D. perfum, C. perfumom, B.perfumy, N. perfumami, Ms. perfumach. Perfumy, w polszczyźnie używane od połowy XVI wieku, pojawiają się w pismach Mikołaja Reja i są zapewne zapożyczeniem z dawnego włoskiego perfumo (dziś profumo), choć współczesne nam słowniki podkreślają francuski rodowód tego słowa (od perfum). Siedemnastowieczny słownik Grzegorza Knapskiego (Thesaurus Polonolatinograecus seu Promptuarium linguae Latinae et Graecae, t. 1, Kraków 1643, s. 679) podaje definicję: „perfumy, wonne rzeczy drogie robione, mokre, suche”. Odmiana tego wyrazu wyglądała nieco inaczej niż dziś, ponieważ – jak podaje S. B. Linde w Słowniku języka polskiego (Lwów 1807-1814) – forma dopełniacza brzmiała w tych czasach perfumów. Kolejny słownik – tzw. Słownik wileński, czyli Słownik języka polskiego, pod red. A. Zdanowicza i in. (Wilno 1861) – zawiera już hasło w liczbie pojedynczej: perfuma (rodzaj żeński), podobnie jak tzw. Słownik warszawski, czyli Słownik języka polskiego pod red. J. Karłowicza, A. Kryńskiego i W. Niedźwiedziego (t. 4, Warszawa 1908), w którym dodano jednak, że perfuma częściej występuje w liczbie mnogiej: (te) perfumy – (tych) perfum. Wydany w 1937 roku Słownik ortoepiczny Stanisława Szofera notuje już hasło w liczbie mnogiej i zaznacza, że żeńska perfuma w podanym przykładzie dzieł Goethego (Pachniał miłą perfumą) jest formą rzadką. Wydany w latach 1958-1962 Słownik języka polskiego PAN pod red. W. Doroszewskiego również wskazuje, że wyraz ów rzadko występuje w liczbie mnogiej, podaje także przykład z Pana Tadeusza, a więc z tekstu XIX-wiecznego: Dobywa flaszki perfum, słoiki pomady, Pokrapia Zosię wkoło wyborną perfumą. Współcześnie interesujący nas rzeczownik jest używany prawie wyłącznie w liczbie mnogiej, a żeńskiej formy !(ta) perfuma jako regionalizmu wschodniego nie aprobuje żadna publikacja poprawnościowa. Nagle jednak mamy przed sobą postać męską !(ten) perfum. Skąd się wzięła? Odpowiedź wydaje się prosta – skoro na buteleczkach zagranicznych pachnideł widnieją francuskie napisy eau de parfum, co mniej świadomi użytkownicy naszego języka przyjęli, że forma parfum – po spolszczeniu !(ten) perfum – musi być tą wzorcową. Tymczasem wzorcowy tekst reklamy z Pani pytania powinien mieć postać: Sklep z dobrymi perfumami. Kup perfumy dla siebie lub na prezent." Edytowane przez Aggis Czas edycji: 2009-01-10 o 19:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 |
Zakorzenienie
|
Kilka dni temu byłam na wykładzie z gramatyki kontrastywnej i omawialismy rózne rodzaje błędów z przykładami. Rodzaj zdania podanego przez KomEwę "Będąc młodą lekarska, przyszedł do mnie pacjent" też omówilismy. A w temacie perfumy, perfum czy perfuma istnieje tylko jedna prawidłowa forma - TE PERFUMY.
![]() |
#389 |
Zakorzenienie
|
Jestem właśnie w trakcie poszukiwań pewnego mebelka. I trafiłam na taki opis:
"Biurko po prawej stronie posiada szafkę z szufladką oraz drzwiczką poniżej za drzwiczką znajduje się dodatkowo praktyczna półeczka." Ze zdjęcia wiem, że chodzi o drzwiczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() no tak jak są drzwiczki, to jedna drzwiczka ew. drzwiczek ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:58.