![]() |
#331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Dusiu Syliwii nie ma wiec moze skoro juz sie zaoferowalas odpowiedziec na pytania to ty nam wyjsnij co z ta komunia??
dlaczego ignorujecie nakaz Jezusa??
#332 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Powiedz mi jezeli tak doslownie interpretujecie Biblie i opieracie na niej cala swoja wiare, to chyba musicie miec jej tlumaczenia bezposrednio z oryginalow zeby uniknac bledow w tlumaczeniu. Tak? Chodzi mi oczywiscie o Nowy Testament. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#333 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#334 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#335 |
Zadomowienie
|
Elliannia, ale po co odpowiadać w kółko na te same pytania.
O 12 plemionach, Sylwia wytłumaczyła już podając fragment z Pisma Świętego, a o Jezusie mówili - że jest aniołem, a wszyscy aniołowie sa przecież w niebie - a nie są bogami. (no oprócz zbuntowanych aniołów- czyli diabłów ![]() Odpowiedz na nowe pytania, z moich wczesniejszych postów - i jeszcze jedno - jak wyznajecie Jehowie swoje grzechy?
![]() |
#336 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz rozumiem. ;p Nie zdążłas im dopowiedzieć tego. Nie dałaś im szansy. Chcieli zainteresować Cię tym tematem. Gdybyś powiedziała, że to nie możliwe odczytaliby Ci ten werset.
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
expectation, ale oni nie traktują całego ST jako Biblii, dlatego chcę wiedzieć czemu tak wybiórczo, że akurat ten fragment podchodzi
![]() ![]() ![]() A tak poza tematem - możecie się śmiać lub nie, ja jestem tak średnio praktykująca (wierzę w Boga, jako wielką siłę kierującą wszystkim, początek życia i świata, ale kościół mi średnio do wierzeń pasuje), i teoretycznie byłabym łakomym kąskiem dla ŚJ - ale takie dyskusje wywołują u mnie wprost przeciwny skutek, i coraz bardziej popieram, wyznaje i doceniam KK, widząc do czego może doprowadzić ludzi taka wiara jak w tym przypadku, z praniem mózgu i technikami manipulacji. Wiem, KK też ma nieźle za skórą, ale porównując, to jednak to co on głosi wydaje mi się być bardziej spójne i logiczniej wyjaśnione aniżeli to, co ŚJ usiłują nam przedstawić tutaj. Żeby było śmieszniej - mój tż, który nosił się z zamiarem apostazji, po przeczytaniu tego wątku stwierdził, że zostaje przy katolicyzmie, czyli nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ![]()
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-01-03 o 11:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#338 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jesteśmy przekonani, że Jehowa wszystko widzi "zna on nawet nasze serca" więc nierozsądne byłoby zatajanie tych grzechów. Jesteśmy niedoskonali, popełniamy błędy i to jest nieuniknione. Po pierwsze, prawda tak czy owak zazwyczaj wychodzi na jaw. Ale co ważniejsze, Biblia mówi: „Nie ma nic ukrytego, co by nie stało się jawne, ani nic starannie skrytego, co by się nigdy nie stało znane i nigdy nie wyszło na jaw” (Łukasza 8:17). Jehowa wie, co zrobiliśmy i co obecnie robimy. Tak jak Adam nic przed Nim nie ukryjemy (1 Mojżeszowa 3:8-11). Z czasem o naszych grzechach prawdopodobnie dowiedzą się też drudzy (1 Tymoteusza 5:24).
Tajenie występku może ci zaszkodzić jeszcze pod innymi względami. Psalmista Dawid napisał: „Gdy milczałem, schły kości moje od błagalnego wołania przez cały dzień. Bo we dnie i w nocy ciążyła na mnie ręka twoja” (Psalm 32:3, 4). Stres wywołany tuszowaniem sprawy potrafi wywrzeć rujnujący wpływ na stan emocjonalny. Niepokój, poczucie winy oraz strach przed zdemaskowaniem mogą przygnębić. Niewykluczone, iż taka osoba moze zacząć się izolować od przyjaciół i rodziny. Być może poczuje się nawet odcięty od samego Boga! Nasze sumienie wyszkolone na podstawie Bibli nie pozwala na tolerowanie grzechów. Nie chcemy zasmucać Jehowy- kochamy go. Kiedy popełnimy błąd wyznajemyu go Jehowie w modlitwie, pokornie prosimy go o przebaczenie i robimy to szczerze. Jesteśmy przekonani, że ręka Jehowy "nigdy nie jest za krótka". WIemy, że kocha on swoich sług zna nas jeszcze lepiej niż my sami siebie i zdaje sobie sprawę, że jesteśmy grzeszni.
![]() ![]() |
![]() |
#339 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#341 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#342 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ja też się coraz bardziej przekonuje w mojej wierze ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do ST - oni uznają inny kanon, i wielu ksiąg w nim brakuje (tzw. kanon protestancki), i chcę się dowiedzieć czemu jest to potraktowane wybiórczo, czyli to co nam pasuje - zostaje, reszta out ![]() Dobra taka dyskusja, która z założenia ma nas 'nawracać' na inną wiarę, a powoduje powrót do swojej ![]()
![]() |
#344 |
Zakorzenienie
|
Ja mam pytanie jak to jest z seksem przed slubem u was. Można nie można?
Jak się ma sprawa antykoncepcji? Możecie brać wiele ślubów skoro bierzecie tylko cywilny, a po cywilnym mozna przecież dostać rozwód czyli tak jakby pozwolenie na następnego małżonka ?
![]() |
#345 | |
Flawless
|
Cytat:
Zaraz, zaraz, czyli ważniejsze są dla Was przykazania dane jedynie od 'archanioła', niż te od Boga Wszechwładnego?
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ryfko, zginął mi Twój post, przeczytałam i jestem w szoku po prostu ![]() ![]()
![]() |
#347 |
Zadomowienie
|
Ponawiam swoje pytanie o hierarchię u ŚJ - czy u Was wszyscy są "braćmi" czy jest jakiś np "starszy brat" itp ?
Dodatkowo zapytam - jak wygląda przyjmowanie nowego członka (nie wiem jak inaczej to nazwać) do ŚJ ? Powiedzmy przychodzi ktoś kto mocno wtajemniczony nie jest, coś tam słyszał, spodobało mu się i chciałby do Was dołączyć. Czy taki ktoś ma jakieś szkolenia, kursy ? Kto go wprowadza w to wszystko ? No i przede wszystkim w jaki sposób sprawdzacie czy dana osoba się nadaje ?
#348 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że jemu jest łatwo teraz mówić "nie", ale jeśli miałby przed sobą umierającego człowieka, jego rodzinę i personel, który wywierałby na nim mocną presję to mogłoby się to potoczyć inaczej. Zresztą- na pewno groziłyby mu konsekwencje prawne za taki numer. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#349 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To miałam na myśli, a nie, ze odrzucacie Boga. Edytowane przez larva Czas edycji: 2009-01-03 o 13:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
A co do natarczywości to oczywiście większość z nas wie, że nielatwo jest takiego SJ pozbyć się sprzed drzwi. Najczęściej są tak nachalni, że trzeba być niemilym bo nim się obejrzysz już siedzą w Twoim salonie.
Ja kiedyś nie wytrzymalam i powiedzialam, że jesteśmy wyznawcami szatana i zapraszamy na mszę ofiarną i teraz jest spokój. Nie znam nikogo komu podobaloby się to nagabywanie, to jest gorsze niż roznosiciele ulotek, bo oni tak na chleb zarabiają. Wierzcie sobie w co chcecie- każdy ma prawo, ale jakoś czlonkowie KK nie latają po domach i nie irytują ludzi. Wierzący w Buddę też nikomu się do domu nie pchają, ani nawet wierzący w Krisznę... Najpierw sami zrażacie do siebie ludzi i doprowadzacie do tego, że jesteście stawiani na równi z cygankami, które chcą Ci wróżyć z ręki i Rumunami, którzy chodzą i żebrzą a potem jesteście wielce zaskoczeni, że tak się sprawa ma. To cale gloszenie, w waszym przekonaniu chwalebne dla nas jest uciążliwe jak stonka ziemniaczana i każdy się zabezpiecza jak może, żeby tylko przez przypadek Wam drzwi nie otworzyć. I żeby nie bylo- nie mam nic przeciwko SJ do momentu jak nie burzą mojego miru domowego i nie naprzykrzają mi się nieproszeni. |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Zakorzenienie
|
Od razu z góry chciałam przeprosić Moda za taką a nie inną formę wypowiedzi, niemniej jednak odnoszę wrażenie że pytania na które większość chce uzyskać zostają pomijane, a mnie bardzo ale to bardzo interesują odpowiedzi:
1. Dlaczego nie przyjmujecie komunii, skoro Jezus ustanowił sakrament Eucharystii i powiedział aby przyjmować jego ciało i krew pod postacią chleba i wina na Jego pamiątkę. 2. Dlaczego nie świętujecie Narodzin Jezusa? 3. Nigdzie Pan Jezus nie zniósł 10 przyjazań. Powiedział że 2 pierwsze są najważniejsze ale nigdzie nie powiedział że reszta jest nie ważna. Co w takim razie? Pamiętaj aby dzień święty święcić: Każdego siódmego dnia winni brać udział w „odpoczynku Boga” Stwórcy, mieć czas dla Niego i dla siebie, poddać się Jego odradzającemu działaniu. Czcij ojca swego i matkę swoją: Naród, w którym młode pokolenie nie oddaje rodzicom należnej im czci, nie może trwać w swoim istnieniu. Co jeśli Sylwio, Dusiu i inne dziewczyny które są ŚJ, jeśli Wasze mamy postanowią zmienić wiarę i odejsć od ŚJ? Bóg nakazał szanować rodziców. Co w takim razie zrobicie? Zapomnicie że ktoś Was nosił przez 9 miesięcy jak pasożyta w swoim ciele, który żywił się tym co jadły Wasze matki, cierpiały z powodu ciężaru dziecka w swoim ciele i cierpiały rodząc Was? Odchodząc od ŚJ stają się dla Was NIKIM? itd. nie będę wymieniać wszystkich bo są znane. Bardzo proszę o ODPOWIEDŹ a nie sypanie mi cytatami z Biblii dobrze? O ODPOWIEDŹ a nie cytowanie mi pisemek typu Strażnica i inne.
Edytowane przez byliczka Czas edycji: 2009-01-03 o 13:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Zadomowienie
|
Hm...czytając post Darii przypomniała mi się moja historia.
Wracałam kiedyś z korepetycji, było to z 3 lata temu. Spotkałam dwie panie, uśmiechnięte od ucha do ucha, wydawało się, że roznoszą poprostu jakieś broszurki. Pamietam jak dziś, zapytały czy chciałabym dowiedzieć się czegos o raku skóry. Wzięłam od nich ulotkę. Po drodze zaczęłam przeglądać. Na początki niby normalne informacje o zagrożeniach itd. Przewracam strony a tu między wersetami cytaty z Pisma Swiętego a raczej typu ''Jehowa rzekł....'' itd. ![]() ![]() Ech, jak sprytnie SJ probuja przenikać do naszego życia.... Edytowane przez katalinka17 Czas edycji: 2009-01-03 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#354 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
OK, Biblia jako ogólne wskazówki, księga historyczna - jak najbardziej. Ale w żadnym wypadku do ślepego naśladowania! [/quote] ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#355 | |
Zakorzenienie
|
Na początek chciałam powiedzieć, że bardzo ciekawy wątek.
Mam koleżankę, która podobno jest ŚJ, niestety nie mam z nią większego kontaktu, więc jej nie zapytam. W każdym razie prowadzi ona dość.. rozwiązły tryb życia, pije, pali, zbliżenia z chłopakami na imprezach... jak wasza religia się na to zapatruje? (Wiem na 100%, że jej rodzice są ŚJ, jej jednak nie odrzucili, więc teoretycznie też powinna być.. chyba, że nie chce i jest tylko formalnie i robi sobie co chce) Podpinam się też pod pytanie: Cytat:
I jeszcze jedno. Padały pytania o transfuzję krwi, a ja jestem ciekawa jak jest z przeszczepami?
![]() ![]() |
![]() |
#356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja również jestem ciekawa jak to jest z transfuzją ![]()
![]() |
#357 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie dziwi troche to, że Sylwia jest cały dzień dostępna na gg, a na forum jej nie ma ![]() Z tym, że wszyscy piszą, że tylko ŚJ chodza po domach i próbują "nawrócić" ludzi. Przecież wcale tak nie jest. KK też robi akcje ewangelizacyjne - zazwyczaj jest tak że 30 młodych osób - z rekolekcji - wchodzi do jednego miasta, zaczepia ludzi i rozmawia z nimi. Z tym, że akcje te mają troche inny charakter, nikt nie mówi nic na siłę, nie chodzimy po domach. Wiele razy było jednak tak, że gdy na takiej akcji podchodziłam do człowieka - musiałam najpierw mówić "dzień dobry, nie jestem ŚJ" - w przeciwnym razie ludzie byli nieufni - zresztą, co się dziwić...
A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść... Edytowane przez expectation Czas edycji: 2009-01-03 o 14:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#358 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie ignorujemy nakazu Jezusa wrecz przeciwnie. W ksiedze Łukasza 22:19-20 19 Następnie wziął chleb, odmówiwszy dziękczynienie połamał go i podał mówiąc: «To jest Ciało moje, które za was będzie wydane: to czyńcie na moją pamiątkę!» 20 Tak samo i kielich po wieczerzy, mówiąc: «Ten kielich to Nowe Przymierze5 we Krwi mojej, która za was będzie wylana. Jezus dał nam polecenie żeby tak czynic na jego pamiątke.Tak tez czynimy co miesiąc wyznaczany jest data tego spotkania. W czasach Jezusa Żydzi nie mieli unormowanego kalendarza, lecz polegając na zwykłej obserwacji zaczynali każdy miesiąc od pojawienia się nowiu i podobnie na podstawie obserwacji dodawali w razie potrzeby jeden miesiąc. Jeżeli pod koniec roku zorientowano się, że Pascha wypadnie przed wiosennym zrównaniem dnia z nocą [które następuje około 21 marca], wprowadzano dodatkowy miesiąc przed miesiąc Nisan. Świadkowie Jehowy ustala datę Wieczerzy Pańskiej zgodnie z metodą starożytną. 1 Nisan wyznacza się na dzień, w którym w Jeruzalem o zachodzie słońca ukazuje się nów najbliższy wiosennemu zrównaniu dnia z nocą. Przez doliczenie 14 dni otrzymujemy 14 Nisan, który zazwyczaj pokrywa się z pełnią Pamiatka zaczyna sie po zachodznie słońca. Zaczynamy ją spiewaniem pieśni, tak jak rowniez czynili uczniowie Jezusa, pozniej jest wyklad oparty na Bibli na temat życia Jezua i dlaczego oddal on swoje życie. Nastepnie osoby podaja sobie z rak do rak emblematy czyli chleb i wino. Przed podaniem wina jest modlitwa i przed podaniem chleba. Nastepnie konczymy piesnia.Trwa to okolo godziny. Podczas tej pamiatki sa 2 grupy ludzi, ci co spozywaja te emblematy czyli chleb i wino oraz ci ktorzy je tylko miedzy soba podaja. „Wytrwaliście przy mnie w moich doświadczeniach; a ja zawieram z wami przymierze — tak jak mój Ojciec zawarł przymierze ze mną — co do królestwa, żebyście mogli jeść i pić przy mym stole w moim królestwie, i zasiadać na tronach, aby sądzić dwanaście plemion Izraela” (Łukasza 22:28-30). Jezus napisal ze maja znim pic i jesc Ci z ktorymi zawarl przymierze chodzi tu 144tys.Mieli oni być ‛wierni aż do śmierci’ i okazać się ‛zwycięzcami’ (Objawienie 2:10; 3:21).Gdy pomazańcy piją wino symbolizujące „krew przymierza”, dają do zrozumienia, że są objęci tym nowym przymierzem i korzystają ze związanych z nim dobrodziejstw.(Objawienie 20:4, 6). Drugą grupą ludzi są Ci ktorzy nie spozywaja emblematow tylko podaja je sobie z rak do rak.Zważywszy na wszystko, co oznacza spożywanie chleba i wina podawanego w czasie Pamiątki, byłoby niewłaściwe, gdyby emblematy te spożywały osoby mające nadzieję ziemską. Czyli ci nie objeci przymierzem. 144tys ma nadzeje niebianska. Rozumieją one, że nie obejmuje ich nowe przymierze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#359 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Dla Sekt moje drzwi niezmiennie pozostają zamknięte i z tymi osobami nie rozmawiam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.