Świadkowie Jehowy-prawda - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-03, 15:42   #451
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez Sylwiunia15 Pokaż wiadomość
Jezus napisal ze wejdzie do krolestwa niebieskiego tylko ten ktory spelnia wole jego ojca a powiedz jesli Jezus nie nakazal nam obchodzic jego urodzin.
Jezus niczego nie napisal. Nie wiadomo nawet czy umial pisac.

Czy ja sie moge wreszcie dowiedziec o wasza wersje Nowego testamentu. Skoro wierzycie w nia bezkrytycznie czy macie tlumaczenie bezposrednio z oryginalow, aby uniknac przeklaman?
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 15:43   #452
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wsiowy_gupek Pokaż wiadomość
Dziekuje pieknie za odpoweedzi

Co do tego seksu przed ślubem mam jeszcze jedno pytanie:

Czy ŚJ stosują się do tego tak samo jak Katolicy? Czy nie ma mowy o tym żeby któryś z was uprawiał seks przed ślubem?

I czy kiedy małżonkowie wezmą rozwód cywilny bez zdrady to czy nadal są uznawani za małżeństwo w świetle waszej wiary?
W kościele katolickim małżeństwem z tego co wiem przestaje się być dopiero po unieważnieniu przez kościół...
nawet jak wezma rozwod cywilny Bog dalej uznaje ich jako małzenstwo, i wtedy niby w swietlne prawa sa wolni i jak wezma slub z kims innym i bede uprawiac z nim seks to wtedy zdradza swojego partnera.
Kazdy SJ stosuje sie do tego w 100%.
Jesli sie uprawia seks przed slubem i po pouczeniu nie zmienia sie postepowania jest sie wykluczonym. W dodatku kazdy porzadny SJ nie wezmie sobie za zone nie-dziewice. Ja bym nigdy nie wziela za meza chlopaka ktory ma to juz za soba
Sylwiunia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 15:45   #453
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
Jezus niczego nie napisal. Nie wiadomo nawet czy umial pisac.

Czy ja sie moge wreszcie dowiedziec o wasza wersje Nowego testamentu. Skoro wierzycie w nia bezkrytycznie czy macie tlumaczenie bezposrednio z oryginalow, aby uniknac przeklaman?
Przepraszam, chcialam napisac Jezus powiedział.

Wierzymy w werscje NT tak samo jak w ST, oczywiscie bezposrednio z orginalow, orginaly nawet widzialam. A co do tego ze nasze biblie sie roznia , chce przypomniec ze tak nie jest i ze nadal korzystam z Katolickiej Bibli Online http://online.biblia.pl/ Mi to bez roznicy z jakiej korzystam, biblia zawsze bedzie biblia, i zawsze zawiera to samo
Stary 2009-01-03, 15:46   #454
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale ja to co podkreśliłam na czerwono odebrałam jako Twoją interpretację tektu, a teraz napisałaś że ty tylko wklejasz cytaty a interpretacje pozostawiasz nam. Więc te czerwone zdania to jest co? przecinki?
w takim razie poslucham jak ty to interrptetujesz
Stary 2009-01-03, 15:47   #455
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Psalm 32
"5 Grzech mój wyznałem Tobie
i nie ukryłem mej winy.
Rzekłem: «Wyznaję nieprawość moją wobec Pana»,
a Tyś darował winę mego grzechu4. "

Dawid tutaj mowi ze wyznal grzechy Bogu. tak samo my wyznajmy grzechu Bogu w modlitwie. A nie jakiemus innemu czlowiekowi ktory tez popelnia grzechy.

Mateusza 6:6

"6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. "
A co ze słowami Jezusa (skierowanymi do Apostołów)
"Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane " (Jan 20, 23)

?????
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 15:48   #456
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
nawet jak wezma rozwod cywilny Bog dalej uznaje ich jako małzenstwo, i wtedy niby w swietlne prawa sa wolni i jak wezma slub z kims innym i bede uprawiac z nim seks to wtedy zdradza swojego partnera.
Jesli sie uprawia seks przed slubem i po pouczeniu nie zmienia sie postepowania jest sie wykluczonym. W dodatku kazdy porzadny SJ nie wezmie sobie za zone nie-dziewice. Ja bym nigdy nie wziela za meza chlopaka ktory ma to juz za soba
A powiedz mi, co w sytuacji, kiedy kobieta jest bita, katowana przez męża - ŚJ? Kobieta domaga sie rozwodu, ma do tego prawo.

Poza tym skarbie, nie opowiadaj farmazonów, znam ŚJ i mężczyzn,i kobiety, którzy mieli pierwszy raz z kim innym a wyszli za kogo innego

Ty masz 16 lat i tak naprawdę niewiele wiesz o życiu
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 15:50   #457
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
w takim razie poslucham jak ty to interrptetujesz
Swoją interpretację zachowuje dla siebie.
Nie będę zachowywac się jak ŚJ i rozgłaszać to wszem i wobec. To jest moja wiara, ja z tego co robię na ziemi będę rozliczana tam na górze. Za to czy pomagam bliźnim, czy jestem dobrym człowiekiem. Nie potrzebuje sypać cytatami z biblii bo to o niczym nie świadczy.

Więc jak z tą prokreacją?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 15:50   #458
kybele
Rozeznanie

Cytat:

padłam jak to przeczytałam

to jakbys przyprowadziła do zboru zainteresowanego ktory ma juz to za soba i potem zostałby swiadkiem to juz bys takiego chłopa nie chciała pomimo ze jest swiadkiem ???

znam wiele swiadków ktrzy przed slubem ze soba spali i nie sa wykluczeni - po prostu sie nie przyzanli i tyle
kybele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 15:51   #459
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

Cytat:
Dziękuje.
A czy taka wykluczona osoba ma jeszcze prawo być kiedyś przyjęta?
Czy osoby zdradzające męża/żone też są wykluczane?
Kto poucza i skąd wie że miał miejsce ten seks przed ślubem?
Sorki za tyle pytań ale zainteresowana jestem tym tematem jakoś...

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 15:53   #460
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Jedyne co mnie irytuje u ŚJ to faktycznie jest to ze narzucaja sie ludziom innej wiary probujac ich "nawrocic"

Mateusz rozdz. 23. werset 15

"Biada wam uczeni w pismie i faryzeusze, obludnicy bo obchodzicie morze i ziemie zeby pozyskac jednego wspołwyznawce. A gdy sie nim stanie czynicie go dwakroc bardziej winnym piekła niz wy sami"

Amen

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 15:53   #461
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

GG do wsiowy_gupek

Cytat:
Dziękuje.
A pieszczoty, oglądanie się nago?
A Pocałunki?
To też grzech tak samo jak w kościele katolickim?
Mówie o sytuacji przed slubem...

Zapuszczam:
włosy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robię - robię tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest coś co lubie,
tych co pracują i się uczą nie rozumiem!
wsiowy_gupek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 15:54   #462
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Przepraszam, chcialam napisac Jezus powiedział.

Wierzymy w werscje NT tak samo jak w ST, oczywiscie bezposrednio z orginalow, orginaly nawet widzialam. A co do tego ze nasze biblie sie roznia , chce przypomniec ze tak nie jest i ze nadal korzystam z Katolickiej Bibli Online http://online.biblia.pl/ Mi to bez roznicy z jakiej korzystam, biblia zawsze bedzie biblia, i zawsze zawiera to samo
A to bardzo dziwne, bo oryginaly ksiag Nowego Testamentu nie istnieja. Nie wiem co widzialas, ale nie mogly to byc oryginaly bo te nie zachowaly sie do naszych czasow. Za to mamy kilkaset przekladow, ktore sie od siebie roznia i niektore znacznie.
Zapytaj na spotkaniu o oryginaly, ciekawe co powiedza twoi zwierzchnicy.

I teraz skad pewnosc ze wasza wersja jest najblizsza temu co glosil Jezus okolo 2000 lat temu.
A jesli macie zla wersje i zle zinterpretowaliscie sprawe transfuzji krwi, to co wtedy. Ci ludzie umarli na prozno, bo nie dali sobie pomoc w imie religii?
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 15:55   #463
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje.
może trzeba przynieść zaświadczenie o czystości od ginekologa.

PYTANIE ODE MNIE
a jak to wyglada u ludzi,ktorzy przeszli na śJ zyjąc już z np drugim mężem?
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 15:55   #464
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Znaczy co? Nie ma u was miłosierdzia, wybaczenia, popełnianina błędów?
A jak nie-dziewica się nagle nawróci na SJ to zostanie starą panną?
A jeśli została rozdziewiczona wbrew swej woli, zgwałcona np.? to co ?
blogowo:
aktywnie
Stary 2009-01-03, 15:56   #465
katalinka17
Zadomowienie

Moje pytanie może się wydać niebyt istotne, ale dlaczego nie obchodzicie urodzin swoich, kogos z rodziny, przyjaciół?? Moja dobra koleżanka która jest SJ nie wzięła w liceum nawet cukierka, którym częstowała wszystkich jubilatka. Powiedziała, ze nie może. Dlaczego??

Po drugie: dlaczego nie wolno SJ nieść sztandaru szkoły, obchodzić świąt narodowych??

SYN
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 15:58   #466
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuje.

Pozwole sobie odpowiedzieć na te pytania.
1. Oczywiście. Jeśli okazuje naprawdę szczerą skruchę, żałuje swojego postępowania po jakimś czasie znów zostaje przyłączona do zboru i nie wraca do tamtych błędów.
2.Jeżeli nie okazują szczerej skruchy-tak. W przeciwmnym razie tak zwany komitet łączności rozważa co zrobić.
3.To chyba lepiej niech odpowie Sylwunia, bo ja trochę nie w temacie- przyznaję się-nie przeczytałam wszystkich poprzednich postów;]

Mam małą sugestię: TEN WĄTEK NIE JEST PO TO, BY DAWAĆ JAKIEŚ ZŁOSLIWOŚCI NA TEMAT NASZEJ WIARY. DARUJCIE SOBIE UWAGI. NiE lICZCIE TEŻ NA TO, ŻE NIE BĘDZIEMY ODPOWIADAĆ PRZY POMOCY WERSETÓW. TO NASZ AUTORYTET. JESLI CHCECIE POPROSTU MOŻEMY TO OGRANICZYĆ.
Nie jest za późno!
dusia139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 16:00   #467
kilianna
Zakorzenienie

a mnie ciekawi dlaczego Strażnica zachęca ŚJ do kłamstwa? Mam tu na mysli chocby te dwa cytaty pochodzące ze Strażnicy:

Strażnica 1 maj 1957, s. 285
"Czy ona powiedziała kłamstwo? Nie, bynajmniej. Ona nie była kłamcą. Raczej zastosowała teokratyczną strategię wojenną, ukrywając prawdę poprzez postawę i słowa na użytek służby." dot. siostry, która zastosowała kłamstwo podczas pełenienia służby.

Strażnica 1 czerwiec 1960, s. 351
"Okłamywanie wrogów Boga nie jest w rzeczywistości kłamstwem, lecz strategią wojenną" (Strażnica 1 czerwiec 1960, s. 351

czyli można stosować kłamstwo np w rozmowie z kimś, kto jest "wrogiem Boga", czyli chyba na myśli autor miał osoby nie będące ŚJ
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 16:00   #468
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Jezus napisal ze wejdzie do krolestwa niebieskiego tylko ten ktory spelnia wole jego ojca a powiedz jesli Jezus nie nakazal nam obchodzic jego urodzin. Tak samo pozniej powiecie "czy nie obchodzilismy urodzin Jezusa?"
Cytat:

Jezus napisal ze idzie do Ojca bo Ojciec jest wiekszy od niego?
a mowisz ze to ta sama osoba, juz 2x ktory to potwierdza, pierwszego mi nie wytulmaczylas a ten?
Cytat:

JEzus pisze ze idzie do Ojca czyli do Boga bo Bog jest wiekszy od niego.
albo ...
O mamo! Ja widzę, że jesteś dobrze przygotowana do rozmowy, ale nie podkopuj autorytetu swojej wiary pisząc takie herezje.
Jeśli do was JESUS coś PISAL to znaczy, że sluchać was nie warto, bo bzdury gadacie. Moja wiedza jest taka, że Jezus nie pisal nic, slowo boże przekazywane bylo ustnie a zostalo spisane przez zwykle (nieboskie)osoby na dlugo po śmierci Jezusa.
Ciekawa jestem Twojej na ten temat opinii,
to jak to jest u was, Jezus sobie was upatrzyl i do was pisywal a dla KK nie zrobil już tej grzeczności?

DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 16:00   #469
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
A co ze słowami Jezusa (skierowanymi do Apostołów)
"Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane " (Jan 20, 23)

?????
Niema tutaj nic o tanej spowiedzi , prawda? Jeżeli jednak Chrystus rzeczywiście nakazał tymi słowami praktykowanie spowiedzi, to dlaczego Biblia nic nie wspomina o tym, żeby apostołowie podczas swej działalności kaznodziejskiej wysłuchiwali czyjejś spowiedzi i odpuszczali grzechy?Najwidoczniej chodziło mu o następującą sprawę: ponieważ warunki, które trzeba spełnić, żeby uzyskać od Boga przebaczenie grzechów, są zapisane w Biblii, więc apostołowie, pod kierownictwem ducha świętego, mogli orzec, czy dany człowiek spełnił te warunki, i na podstawie tego stwierdzenia mogli potem oświadczyć, czy Bóg mu odpuścił, czy też nie.
Przykladem moze byc Anianiasz i Safira ktorzy zgrzeszyli i nie spelnili wymagian zeby uzyzkac przebaczenia czyli nie okazali skruchy wiec zostali zgladzeni przez Boga/dzieje apostolskie 5/

albo 1Koryntian 5

"2 A wy — czy jesteście nadęci, zamiast pogrążyć się w żałości, żeby człowieka, który się dopuścił tego czynu, usunąć spośród siebie? "

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 16:01   #470
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katalinka17 Pokaż wiadomość
Moje pytanie może się wydać niebyt istotne, ale dlaczego nie obchodzicie urodzin swoich, kogos z rodziny, przyjaciół?? Moja dobra koleżanka która jest SJ nie wzięła w liceum nawet cukierka, którym częstowała wszystkich jubilatka. Powiedziała, ze nie może. Dlaczego??

Po drugie: dlaczego nie wolno SJ nieść sztandaru szkoły, obchodzić świąt narodowych??

To pytanie często jest zadawane, więc nie koniecznie jest nieistotne. Rzeczywiście nie obchodzimy urodzin.
Biblia donosi jedynie o dwóch ludziach, którzy świętowali swe urodziny — byli nimi egipski faraon (XVIII w. p.n.e.) i Herod Antypas (I w. n.e.). Obaj urządzili z tej okazji wystawną ucztę i rozdawali zaszczyty, obaj też w czasie jej trwania wydali wyrok śmierci: pierwszy rozkazał ściąć głowę przełożonemu piekarzy, a drugi — Janowi Chrzcicielowi . Byli to ludzie nie służący ehowie Bogu- jego przeciwnicy.
Świadkowie Jehowy biorą pod uwagę fakt, że Słowo Boże nie pochwala obchodzenia urodzin, więc stronią od tego zwyczaju.
Zacytuję też pewne dzieła historyczne :
Przeróżne zwyczaje, które się upowszechniły wśród ludzi świętujących urodziny, mają długą historię. Wywodzą się ze sfery magii i religii. Składanie życzeń, dawanie prezentów i świętowanie przy zapalonych świecach miało — jak wierzono w starożytności — chronić solenizanta przed demonami i zapewniać mu bezpieczeństwo w nadchodzącym roku. (...) Aż do IV wieku chrześcijaństwo odrzucało obchodzenie urodzin jako zwyczaj pogański” (Schwäbische Zeitung, dodatek do czasopisma Zeit und Welt z 3/4 kwietnia 1981, s. 4).
„Grecy wierzyli, że każdy ma swego opiekuńczego ducha, czyli demona, który był obecny przy jego narodzeniu i czuwa nad nim przez całe życie. Ten duch zachowywał mistyczny związek z bogiem, w którego urodziny ów człowiek przyszedł na świat. Również Rzymianie przyswoili sobie takie wyobrażenie. (...) Pogląd ten przetrwał w ludzkiej wyobraźni i znajduje odbicie w wierze w anioła stróża, dobrą wróżkę i świętego patrona. (...) Zwyczaj zapalania świec na ciastach zapoczątkowali Grecy. (...) Okrągłe niby księżyc miodowniki, ozdobione zapalonymi cienkimi świeczkami, stawiano na ołtarzach świątyń [Artemidy]. (...) W ludowych wierzeniach świeczki urodzinowe mają szczególną siłę magiczną w spełnianiu życzeń. (...) Odkąd człowiek zaczął budować ołtarze dla swych bóstw, zapalone świeczki i ogień ofiarny miały specjalne znaczenie mistyczne. Świeczki urodzinowe są zatem wyrazem czci i hołdu dla solenizanta i zapewniają szczęście. (...) Istotnym elementem tego święta są urodzinowe powinszowania i życzenia pomyślności. (...) Pogląd ten zakorzeniony jest w magii. (...) Urodzinowe życzenia wychodzą na dobre albo na złe, ponieważ człowiek jest w tym dniu bliżej świata duchów” (Ralph i Adelin Lintonowie, The Lore of Birthdays, Nowy Jork 1952, ss. 8, 18-20).
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 16:01   #471
***luna
Zakorzenienie

Dlaczego, gdy mówię SJ, że nie zyczę sobie ich odwiedzin i tak wracają ??????
Dlaczego, rejestrujecie reakcje osób w poszczególnych mieszkaniach, podczas głoszenia ?
blogowo:
aktywnie
Stary 2009-01-03, 16:01   #472
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
O mamo! Ja widzę, że jesteś dobrze przygotowana do rozmowy, ale nie podkopuj autorytetu swojej wiary pisząc takie herezje.
Jeśli do was JESUS coś PISAL to znaczy, że sluchać was nie warto, bo bzdury gadacie. Moja wiedza jest taka, że Jezus nie pisal nic, slowo boże przekazywane bylo ustnie a zostalo spisane przez zwykle (nieboskie)osoby na dlugo po śmierci Jezusa.
to jak to jest u was, Jezus sobie was upatrzyl i do was pisywal a dla KK nie zrobil już tej grzeczności?

przepraszaam mialam na mysli Jezus mówil a Apostołowie spisywali Miałam na mysli ze zostały spisane słowa Jezusa, przepraszam za ten bład ,
Stary 2009-01-03, 16:02   #473
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusia139 Pokaż wiadomość
Pozwole sobie odpowiedzieć na te pytania.
1. Oczywiście. Jeśli okazuje naprawdę szczerą skruchę, żałuje swojego postępowania po jakimś czasie znów zostaje przyłączona do zboru i nie wraca do tamtych błędów.
2.Jeżeli nie okazują szczerej skruchy-tak. W przeciwmnym razie tak zwany komitet łączności rozważa co zrobić.
3.To chyba lepiej niech odpowie Sylwunia, bo ja trochę nie w temacie- przyznaję się-nie przeczytałam wszystkich poprzednich postów;]

Mam małą sugestię: TEN WĄTEK NIE JEST PO TO, BY DAWAĆ JAKIEŚ ZŁOSLIWOŚCI NA TEMAT NASZEJ WIARY. DARUJCIE SOBIE UWAGI. NiE lICZCIE TEŻ NA TO, ŻE NIE BĘDZIEMY ODPOWIADAĆ PRZY POMOCY WERSETÓW. TO NASZ AUTORYTET. JESLI CHCECIE POPROSTU MOŻEMY TO OGRANICZYĆ.
Już przywykłam do cytatów, ale chciała bym uzyskać odp. na temat prokreacji? Jak to jest u ŚJ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-03, 16:03   #474
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość

Nie rób z tego takiej afery!Jak to mówisz : o mamo ;p
Rzeczywiście Jezus nie pisał, ale mówił. Drobny błąd i nie ma co podważac słów Sylwuni;-)
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 16:03   #475
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Dlaczego, gdy mówię SJ, że nie zyczę sobie ich odwiedzin i tak wracają ??????
Dlaczego, rejestrujecie reakcje osób w poszczególnych mieszkaniach, podczas głoszenia ?

poniewaz jak ktos jest bardzo zainteresowany i mowi zeby go ponownie odwiedzic to sobie zapisujemy ze ta osoba chce zeby odwiedzic, chodzi o to zeby nie zapomniec i nie przeoczyc takiej osoby. Oraz jak ktos sobie nie zyczy odwiedzin tez zapisujemy.

Ci sami napewno nie wracaja widocznie jzu ktos inny ma ten teren i niewie wiec mozna powiedziec jescze raz ze nie zyczyc sobie odwiedzin
Stary 2009-01-03, 16:04   #476
dusia139
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Już przywykłam do cytatów, ale chciała bym uzyskać odp. na temat prokreacji? Jak to jest u ŚJ?
To dośc obszerny temat. Co Cię dokładnie interesuje?
Nie jest za późno!
Stary 2009-01-03, 16:05   #477
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
Pierwszym razem aż mi głupio było bo przyszło 2 MEGA przystojnych facetów i chyba w głębi duszy chyba liczyłam że mnie pomęczą haha
haha ja wiem bo jestes na studiach w poznaniu i to moj tz do Ciebie przyszedl

Edytowane przez Agniesia666
Czas edycji: 2009-01-03 o 16:08
Agniesia666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-03, 16:06   #478
byliczka
Zakorzenienie

Cytat:
Niema tutaj nic o tanej spowiedzi , prawda? Jeżeli jednak Chrystus rzeczywiście nakazał tymi słowami praktykowanie spowiedzi, to dlaczego Biblia nic nie wspomina o tym, żeby apostołowie podczas swej działalności kaznodziejskiej wysłuchiwali czyjejś spowiedzi i odpuszczali grzechy?Najwidoczniej chodziło mu o następującą sprawę: ponieważ warunki, które trzeba spełnić, żeby uzyskać od Boga przebaczenie grzechów, są zapisane w Biblii, więc apostołowie, pod kierownictwem ducha świętego, mogli orzec, czy dany człowiek spełnił te warunki, i na podstawie tego stwierdzenia mogli potem oświadczyć, czy Bóg mu odpuścił, czy też nie.
Przykladem moze byc Anianiasz i Safira ktorzy zgrzeszyli i nie spelnili wymagian zeby uzyzkac przebaczenia czyli nie okazali skruchy wiec zostali zgladzeni przez Boga/dzieje apostolskie 5/

albo 1Koryntian 5

"2 A wy — czy jesteście nadęci, zamiast pogrążyć się w żałości, żeby człowieka, który się dopuścił tego czynu, usunąć spośród siebie? "
Oczywiście że nie ma o spowiedz bo zamiast tego Jezus używał słowa odpuszczać grzechy.
Dla mnie to oczywiste że nakazał apostołom spowiadać.

Sakrament pojednania (spowiedź) jest praktykowany w Kościele od początku Jego istnienia. Zmieniało się tylko na przestrzeni wieków podejście do formy zewnętrznej tego sakramentu. Na początku stosowana praktyka jednorazowej spowiedzi po przyjęciu chrztu, ustąpiła praktyce częstej spowiedzi. Pokuta publiczna, została zniesiona. Rozgrzeszenie otrzymujemy przed wypełnieniem pokuty. W świątyniach pojawiły się konfesjonały.
Nie to jednak jest ważne. Do istoty sakramentu pojednania należy wyznanie grzechów przed biskupem lub kapłanem i otrzymanie rozgrzeszenia (jeśli spowiadający spełnia 5 warunków dobrej spowiedzi). Tutaj praktyka Kościoła jest taka sama od dwóch tysięcy lat.
Stary 2009-01-03, 16:07   #479
Sylwiunia15
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
a mnie ciekawi dlaczego Strażnica zachęca ŚJ do kłamstwa? Mam tu na mysli chocby te dwa cytaty pochodzące ze Strażnicy:

Strażnica 1 maj 1957, s. 285
"Czy ona powiedziała kłamstwo? Nie, bynajmniej. Ona nie była kłamcą. Raczej zastosowała teokratyczną strategię wojenną, ukrywając prawdę poprzez postawę i słowa na użytek służby." dot. siostry, która zastosowała kłamstwo podczas pełenienia służby.

Strażnica 1 czerwiec 1960, s. 351
"Okłamywanie wrogów Boga nie jest w rzeczywistości kłamstwem, lecz strategią wojenną" (Strażnica 1 czerwiec 1960, s. 351

czyli można stosować kłamstwo np w rozmowie z kimś, kto jest "wrogiem Boga", czyli chyba na myśli autor miał osoby nie będące ŚJ
mozesz mi podac nazwe arykułow?
Stary 2009-01-03, 16:08   #480
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusia139 Pokaż wiadomość
Nie rób z tego takiej afery!Jak to mówisz : o mamo ;p
Rzeczywiście Jezus nie pisał, ale mówił. Drobny błąd i nie ma co podważac słów Sylwuni;-)

Widzę powtarzającą się nieścislość obok wielu innych nieścislości i mam prawo podważyć (jak wiele osób w tej rozmowie przede mną) slowa Sylwuni....chociaż podziwiam jej cierpliwość i upór w gloszeczniu internetowym
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości