![]() |
#631 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Cytat:
A jeśli chodzi o pieniądze to Świadkowie Jehowy normalnie chodzą do pracy, w odróżnieniu od innych nie obchodzimy drogich świąt tj. Boże Narodzenie i Wielkanoc i mamy pieniądze, również na to by pomóc komuś w zborze.
![]() |
#632 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie mozna nikogo wziac do nieba z cialem wiec co? jak ta dusze wyjac? sama wyjdzie? [quote=Queen Of The Damned;10329684]Do roku 1914 ludzie mają nadzieję na życie w niebie z Jezusem, my zaś mamy już nadzieję na życie w Raju na Ziemi. Po za tym my (Świadkowie Jehowy) uważamy, że Bóg nie dokonuje podziałów dlatego wierzymy, że dusza ludzka jest śmiertelna. A nie jak w KK że jedni idą do nieba drudzy do piekła ... quote] Nikt nie dokonuje podziału, człowiek sam wybiera to nie jest tak ze bog sobie siada i mowi "tego lubie do nieba, a ten brzydki to pieklo.." tylko swoim zachowaniem czlowiek sam zasluguje na niebo lub pieklo, chociaz ja tez sie na tym dokladnie nie znam.
![]() |
#633 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
(Jana 5 :28,29) 28 Nie dziwcie się temu! Nadchodzi bowiem godzina, w której wszyscy, którzy spoczywają w grobach, usłyszą głos Jego: 29 a ci, którzy pełnili dobre czyny, pójdą na zmartwychwstanie życia; ci, którzy pełnili złe czyny No i? Gdzie tu u was dusza? W KK dusza po śmierci idzie do nieba/piekła/czyśćca, i przy armagedonie odbierze swoje ciało... a u was? Skoro dusza umarła? Umiera to umiera, czyli znika, przestaje istnieć, kończy żywot, nie ma opcji 'poczekalni'. Abstrahując od tego, to czy uważasz że Jezus Zmartwychwstał tylko ciałem? Jak zombie w filmach?
Zawsze jest trochę prawdy w każdym "żartowałam", trochę wiedzy w każdym "nie wiem", trochę emocji w każdym "nie obchodzi mnie to" i trochę bólu w każdym "u mnie wszystko w porządku" ... ![]() Edytowane przez Elliannia Czas edycji: 2009-01-03 o 21:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#634 | |
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
wiem, ze jest tak, ze jesli jeden rodzic jest sj i nie zgadza sie na transfuzje, a drugi jest katolikiem i sie zgadza, to lekarze [przy zgodzie katolika i zagrozeniu zycia dziecka] pozbawiaja praw rodzicielskich sj w trybie megaprzyspieszonym, robia transfuzje i przywracaja prawa rodzicielskie sj. nie iem czy we wszytskich przypadkach i na jakich dokladnie warunkach, ale wiem ze tak sie robi.
![]() |
#635 |
Zadomowienie
|
A co z dusza ktora juz umarla? nie ma juz nic? co potem? ozywa? jakis cmentarz dla dusz?
#636 |
Rozeznanie
|
nie roumiem queen of the damned jak mozesz pisac ze jestes swiadkiem jehowy i ze nie obchodzisz swiat a w innym watku pokazujesz uroczyscie jak wyglada Twoja choinka... cos tu nie tak...
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...1#post10152491 |
![]() ![]() |
![]() |
#637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Postępując niezgodnie z wolą Bożą, nie przestrzegając przykazań i zasad, wypierając się Boga i wiary człowiek sam skazuje swoją duszę na wieczne potępienie. Nie Bóg, a człowiek. Bóg może nam odpuścić grzechy, dając tym samym możliwość życia wiecznego w Niebie, MOŻE ale nie musi, jeśli ktoś jest zły do szpiku kości, sam jest sobie winien. Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz innymi słowy.
![]() |
#638 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#639 |
Zadomowienie
|
Julia, wierzą w zmartwychwstanie.
Z tym, że ja wierzę w to, że oni jedzą koty. I taki sens ma cała ta dyskusja. Odpowiedzą na to na co jest odpowiedź w zestawach 'Jak radzić sobie z niewygodnymi pytaniami' i 'Jak udawać, że nie cytuję Strażnicy', resztę pominą a ich nikt do niczego nie przekona, bo dobrze im w tej wygodnej klatce chorej ideologii. Szkoda tylko, że żyją życiem dostosowanym do wyrwanych z kontekstu, oderwanych od symboliki fragmentów księgi którą ktoś napisał, ktoś przepisał, potem przepisał ktoś inny, ktoś przetłumaczył, później przetłumaczył ktoś inny, oprawił w skórkę a Strażnica zinterpretowała i ogłosiła "prawdę". Może pobawmy się teraz w cytaty z innej książki?
#640 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyrak wielki szacunek ![]() I moje kolejne pytanie: Jak się ustosonkuwujecie do opętań?
![]() |
#641 |
Rozeznanie
|
acha no chyba ze tak... chociaz jesli przeszła do SJ z jakiej racji chce oddawac krew (w innym poscie tak pisze) przeciez swiadkowie nie oddaja..... hmmm
|
![]() ![]() |
![]() |
#642 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale i tak pozostaje pytanie, dziecko NIE jest SJ, dlaczego nie mozna zrobic transfuzji? SJ to sa normalni ludzie podejrzewam ze zalezy im na zyciu wlasnego dziecka.
![]() |
#643 |
Zadomowienie
|
Ja SJ raczej nie znam, ale pamiętam ze szkoły muzycznej koleżankę o takim wyznaniu. Kiedyś zapytałam ją kiedy ma urodziny, a ona mi odpowiedziała, że nie obchodzi urodzin. Zapytałam czemu, a ona na to, że po co obchodzić urodziny co roku, przecież wiadomo, że ona urodziła się tylko raz i to jest niemożliwe, żeby rodziła się co roku od nowa. Powiedziała, że tak samo jest w przypadku obchodzenia świąt
Bożego Narodzenia - Pan Jezus urodził się raz a nie dwa tysiące ileśtam razy ![]() Kiedy wspominam to po latach, dla mnie wnioski są dwa: 1. Ludzim robi się, przepraszam za wyrażenie wodę z mózgu, przecież wiadomo, że obchodzi się pamiątkę urodzenia a nie rodzi po raz kolejny na nowo 2. Zadziwiające jest to, że taki mały dzieciak potrafił strzelić mi już wykład na ten temat. Ale ja to rozumiem tak: szkoli się już od najmłodszych lat ludzi, żeby byli przygotowani na dyskusje, nieraz może i ataki innych ludzi. Ale po co? Czyżby dlatego, że ŚJ wiedzą, że nie mają racji i muszą wymyślić do swoich przekonań jakąś ideologię, którą mogliby się wybronić? Trochę w myśl zasady "winny się tłumaczy" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy przetoczenie krwi zabija dusze???jesli tak to dlaczego,to tylko krew Czy przeszczep szpiku tez jest zakazany???albo bycie dawca narzadów np nerki ,albo fragmentu watroby dla czlonka rodziny I co kiedy taka osoba po przeszczepie/transfuzji chce zostac SJ?? edit:jesli to mozliwe prosze o odp wlasnymi slowami pytanie nastepne byc moze padlo,czy kazdy ma powiedzmy nieoficjalny nakaz gloszenia????powiedzmy ze ktos chodzi na spotkania ,wplaca datki ,spelnia pozostale obowiazki oprocz tego Edytowane przez bess Czas edycji: 2009-01-03 o 22:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#645 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem, ale mam wrażenie że ta religia jest nastawiona na komplikowanie ludziom życia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#646 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
2. <lol2> Cytat:
![]() |
#647 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bzdura czy nie- nie ja to wymyśliłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#648 |
Zadomowienie
|
nie pojmuje tej religii. (to jest religia? jej ja nie wiem, wyznanie?)
-20.10 kg ![]() Wymiary na dziś (28.04.13) Ręka: 45 cm - 43.0 cm Talia: 104 cm - 95.5 cm Pas: 122 cm - 105 cm Biodra: 133 cm - 126 cm Udo: 87 cm - 78 cm Edytowane przez Julia91 Czas edycji: 2009-01-03 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#649 |
Zakorzenienie
|
nie. to jest sekta.
#650 |
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawy film :
tutaj link do cz.1 http://www.youtube.com/watch?v=xaLgE...eature=related
#651 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O właśnie, ciekawe....
![]() |
#652 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wlasna modle, nie baczac na klamstwa, byleby tylko zamotac w glowie innym= przeprowadzic pranie mozgu. Watek wedlug mnie nie powstal, by objawic prawde o SJ i zwyczajnie podyskutowac na ten temat, ale by zasiac ziarno niepewnosci i pomieszac ludziom w glowach. Wiele kracy bajek nt. katolicyzmu, a jakos nie widac watkow typu 'ja wam powiem prawde'. Kto chce, ten prawde znajdzie. Sylwuniu, nie pisz wiecej bzdur w stylu, ze rodzica nie odwraca sie plecami do dziecka, gdy porzuci ono wiare. Sama dobrze wiesz jakim klamstwem jest to, co piszesz i tutaj glosisz. Brat mojej znajomej musial wybrac- albo rodzina, albo Kosciol Katolicki. I odszedl od rodziny, czego nie zaluje, z tego co wiem. Poza tym mam porownanie i wiem jak rozni sie dyskusja ze Swiadkami nt. religii ogolem a z czlonkami innych religii: islam, buddyzm, judaizm, bo takich ludzi w swoim zyciu spotkalam. Jeszcze dodam, ze w moim pryzpadku cel zostal osiagniety zupelnie inny od zamierzonego. Dziekuje Wam za wzmocnienie mojej wiary i sprawienie, ze siegnelam po Pismo Swiete i jestem jeszcze bardziej dumna z bycia katoliczka. P.S. Wyrak zasluguje na uznanie juz po raz n-ty ![]() P.S.2 Co do starszych w zborze, ojciec dziewczynki ze szkoly muz. ma taka prace i na przestrzeni 10 lat dorobil sie niezlego majatku. Na wiernych.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#653 |
Paul's girl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#654 |
Wtajemniczenie
|
Jestem w trakcie czytania wątku i muszę sprostować jedno bo jak widzę nikt nie zareagował
![]() katolicy nie modlą się do Maryi ![]() i mam pytanie od siebie. z czystej ciekawości bo nie wiem: Czy wśrod ŚJ znane były przypadki jakis cudów? I co sądzicie o cudach mających miejsce w innych religiach (obraz z guadalupe, nierozkładające się zwłoki świętych katolickich itp)
#655 | |
Zakorzenienie
|
Czy SJ to sekta? tak. Dlaczego ?
Cytat:
Blogi są dwa ![]() blogowo: poradnik emigranta nowy post: 14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali blogowo: aktywnie nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici ![]() Edytowane przez ***luna Czas edycji: 2009-01-03 o 23:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#656 |
Zadomowienie
|
.
-20.10 kg ![]() Wymiary na dziś (28.04.13) Ręka: 45 cm - 43.0 cm Talia: 104 cm - 95.5 cm Pas: 122 cm - 105 cm Biodra: 133 cm - 126 cm Udo: 87 cm - 78 cm Edytowane przez Julia91 Czas edycji: 2009-01-03 o 23:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#657 |
Raczkowanie
|
Ze swojej strony polecam lekture nastepujacych stron
Świadkowie Jehowy - Brooklyn Spółka bez Odpowiedzialnosc - http://www.brooklyn.org.pl/news.php Świadkowie Jehowy pod Lupa - http://www.watchtower.org.pl/ Są tam odpowiedzi na wiele pytan, ktore tutaj padly oraz polemiki ze stanowiskiem i naukami świadków Jehowy. Na obu stronach znajdziecie rowniez linki do innych stron o podobnej tematyce. Do moderatorow: zamieszczone linki nie sa sprzeczne z regulaminem forum - z tytulu ich zamieszczenia nie osiagam zadnych korzyści materialnych i nie sa to strony zbieżne z tematyką serwisu wizaz.pl Edytowane przez irbenqa Czas edycji: 2009-01-03 o 23:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#658 |
Zakorzenienie
|
Julia
na jakiej podstawie się zgadzasz, że KK i chrześcijaństwo to sekta ? Edit: zmieniłaś treść posta ?
Blogi są dwa ![]() blogowo: poradnik emigranta nowy post: 14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali blogowo: aktywnie nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici ![]() Edytowane przez ***luna Czas edycji: 2009-01-03 o 23:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#659 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
w sumie czym sie rozni KK i SJ? oprocz tego co wyznają. Religia jak religia
![]() |
#660 |
Zadomowienie
|
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.