![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Najłatwiejsze ciasto świata!!!
Hej, chcę się z Wami podzieliś przepisem na ciasto, które robię namiętnie, ponieważ moja rodzinka je uwielbia, a mój TŻ jest w stanie skonsumować pół blachy naraz. U mnie ciasto to nosi nazwę: Piernik bez miodu. Jest to faktycznie ciacho piernikowe, ale miękkie i puszyste, tak samo pyszne zaraz po upieczeniu jak i następnego dnia. Ciasto jest o tyle łatwe, że nie musimy przejmować się kolejnościa dodawania składników, ich temperaturą czy specjalnym mieszaniem.
Oto przepis: *2 szklanki mąki *1 szklanka cukru *1 szklanka mleka *1/2 słoiczka dżemu (najlepszy jest z czarnej porzeczki lub wiśniowy; dobre są też powidła) *1/2 szklanki oleju *3 jajka *1 łyżeczka cynamonu *1 łyżeczka sody oczyszczonej *1 łyżeczka kakao Wszystko razem wrzucamy do miski i miksujemy chwilę, wylewamy na posmarowaną tłuszczem i posypaną kasza manną (lub bułką tartą)blachę i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od piekarnika- w moim starym piekłam 40 min, teraz mam nowy i 30 min wystarcza) A potem wcinamy ze smakiem.Smacznego. Jak sie wyrobię z porządkami, to cyknę fotki piernika. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Podróżniczka
|
Dot.: Najłatwiejsze ciasto świata!!!
Przepis prezentuje się całkiem smacznie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
ja robie ten piernik bardzo często, nawet jak sie ciasto zwarzy to w pieczeniu wychodzi ok. Bardzo smaczne! A dzem ja daje najczęściej śliwkowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Elu- ja także najczęściej śliwkowy, nawet specjalnie jak robiłam przetwory na zimę to robiłam po pół słoika -akurat porcja do ciasta. Piernik jest naprawdę smaczny i bardzo łatwy, mój TŻ mógłby go jeść codziennie.
![]() MagdziS - miłego pieczenia, ten smakowity zapaszek cynamonu uoszący się w domu...naprawde warto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja tez mam super przepis na ciasto Tiramisu. Pychotka
![]() *0,5 kg sera Marcarpone *4 jaja(z tego 4 zołtka i 2 bialka) *4 male cukry waniliowe *2 paczki biszkoptów *likier Amoretto migdałowy(1 kieliszek) * szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej Masa- zoltka, ser, cukier waniliowy ubic i dodac osobno ubite bialka Kawe wymieszac z likierem.Maczac biszkopty w kawie i ukladac na blaszce.Na biszkopt masa, biszkopt, masa...Na wierzch kakao ![]() ciasto dosyc drogie, ale warto ![]() Edytowane przez ona1981 Czas edycji: 2005-12-04 o 13:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ten ser Marcapone, to jakiś specjalny? Bo nazwa niestety mi nic nie mówi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś robiłam tiramisu z tym serkiem mascarpone- ale jest on strasznie drogi. teraz jak robię tiramisu to kupuję twaróg półtłusty Campiny- różnicy w smaku praktycznie nie ma, a ile w kieszeni zostaje :p)
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Zgodnie z obietnicą wklejam zdjęcia; niestety udało mi sie ocalić tylko te dwa kawałki przed rodzinką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Primavera, strasznie małe są proporcje tych składników. Jaką używałas blachę dla tej ilości składników? Mam zamiar zrobić dziś ten piernik
![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Hej. Własnie zrobiłam tego "piernika bez miodu". Przed chwilą go wyjęłam a teraz czekam az ostygnie co by go skonsumować. Tzn. kawałeczek już zjadłam ale tylko taki tyci co by mnie brzuszek nie rozbolał. No i jest pyszny, tylko niestety dużo chudszy od twojego na zdjeciu. W jaką blachę go wlewasz? No i wydaje mi się ze ciemniejszy ale to chyba zależy od dżemu. Ja dałam z czarnej porzeczki. Dlaczego taki cienki? Podejzewasz? Ja wlałam ciasto na taką zwykłą blachę ktora akurat wchodzi do piekarnika. Może za duża? Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Asiulek, mój właśnie piecze się
![]() ![]() Prawdopodobnie, za duża blacha. Czytając tresc proporcji tego przepisu, zastanawiała mnie mała proporcja składników i zdecydowałam się na małą tortownicę (brak małych blaszek) i chyba się uda ![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. Edytowane przez sportsmenka86 Czas edycji: 2005-12-10 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
No i teraz ładnie styga
![]() ![]() ![]()
Nie mam żadnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeń. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istotą ludzką i to mi wystarczy. Gorsza już być nie może. Po co mi suwaczki? Miłość nie jest na pokaz. Do miłości trzeba dwojga, a nie Internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Cieszę się,że wam smakuje. Przepraszam,że dopiero teraz odpusuję, ale cały dzień byłam na uczelni. Podane składniki wystarczają na taką porcję do prodziża (wielkość tortownicy) lub małą blaszkę. Ja zazwyczaj robię podwójną porcję, ale za to na największej blasze, jaka mi wchodzi do piekarnika (a mam piekarnik z tych szerszych niż normalne)i wychodzi taki wysoki, jak na zdjęciu.
Jeszcze raz przepraszam, że nie podałam wielkości blachy; mam nadzieję, że wam smakuje i takhttp://www.wizaz.pl/forum/images/smilies/redface.gif ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Aha- kolorek z pewnością zależy od dżemu (np z jabłkowym piernik jest jaśniejszy), ale ja też daję o 1 łżeczkę więcej kakao, bo mój TŻ to "czekoladowy łasuch" i chce, żeby piernik bardziej czekoladowy był.
Gratuluję wytrwałości w czekaniu, my zawsze wcinamy jak jeszcze jest ciepły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
mozna to ciasto polukrowac albo chociaz czekoladowa polewa potraktowac- bedzie smaczniejsze i na wygladzie zyska
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
dzisiaj nie ale w poniedzialek przetestuje to ciacho- juz czuje ze jest pyszne. Nie pamietam przepisu ale wydaje mi sie ze cos takiego robilam przed laty - jak jeszcze mieszkalam w Polsce i nazywalo to sie ; murzynek". Pieklam to ciacho w tortownicy( sredniej), przekrawalam na pol, smarowalam powidlami a na wierzch- polewa czekoladowa- pycha. Moj syneczek zjadal prawie cale ciasto sam.Mam przepis na polewe czekoladowa , ktora sie zawsze udaje- ale musze ja znalezc i wtedy podam do ogolnej wiadomosci
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
piernik mniam,mniam! właśnie go jadłam , i tak sobie pomyślałam ,żeby go przełożyć jakąś masą. kiedyś robiłam piernik (wg innego przepisu) ,który przekładałam taką masą:
2 szkl.mleka i 3 łyżki grysiku(kasza manna) ugotować na gęsto.ostudzić.1 kostkę masła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru,do tej masy dodawać po jednej łyżce grysiku.tak przygotowaną masą przekładać piernik,tylko te proporcje trzeba chyba pomniejszyć ,ponieważ ta masa jest na dużą blachę!! ![]() smacznego!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Cieszę sie,m że wam smakowało
![]() ![]() Ja czasami dodaję do niego olejku zapachowego, np. migdałowego- też fajnie smakuje. Irene- kiedys go upiekę i schowam, a gdy "przetrwa" przełożę go twoją masą ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
a ja dzis upiekłam "dziwny bakaliowy kakaowiec" z jabłkami i bakaliami, bez uzycia miksera
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Elu - prosimy coś więcej na temat tego ciasta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
właśnie włozyłam do piekarnika
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
![]()
No pyszne wyszło! wszystkim w domu bardzo smakuje. Dziękujemy za przepis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Bardzo się cieszę, żesmakowało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
DZIWNY BAKALIOWY KAKAOWIEC Składniki: 1) 4-5 średnich jabłek, 2) paczka rodzynek lub orzechów lub dowolnych bakalii ( dla tych co lubią się czepiać wyjaśniam. że ma to być nie więcej niż ćwierć kilograma, ilość dosyć dowolna), 3) opakowanie cynamonu (lub według uznania, lecz powinno go być dosyć dużo), 4) szklanka cukru, 5) 2 szklanki mąki, 6) 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 7) 1 łyżeczka sody (obie te "rosnące rzeczy są potrzebne), 8) 2-3 łyżki stołowe kakao, 9) 2-3 jajka (wszystko zależy od wielkości ![]() 10) pół szklanki mleka, 11) pół szklanki oleju. Jak przyrządzić? Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski-poczekac pol godz. zeby puściły sok. Na jabłka W PODANEJ KOLEJNOŚCI wykładać pozostałe produkty.Odstawić na pół godziny. Potym czasie wszystko wymieszać, przełożyć- najlepiej do formy z kominkiem. Piec w 200 stopniach ok. 40 minut. Wg mnie 200st to za duzo, ja zmniejszyłam na 160. Ciasto podobne do amerykanskiego, ale inne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Kasiulko- nie musi być tłuszcz, to tylko kwestia tego, żeby ciasto do blachy się nie przykleiło.
Podane składniki są na porcję do małej blachy lub tortownicy lub prodziża, jeśli masz zamiar upiec większą blaszkę, najlepiej zrób z 1.5 porcji- wtedy piernik wyrośnie wyyysoookiii że hej ![]() Smacznego ;cmok: |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.