|
|
#1951 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja czasem piszę "ja bym się nie zdecydowała na aparat kosmetyczny bo..."(sama nosiłam metalowy), ale nie podaję powodów z kosmosu, tylko to co wiem właśnie z forum od innych aparatek, lub od własnej orto ![]() I właśnie żeby nie było, że oceniamy aparaty-ja bym nie umieszczała takich zestawień w FAQ Cytat:
![]() Info które brzmi bardziej naukowo(hass, hyrax) skopiowałam ze stron o aparatach(nie forów). Poza tym na końcu tego wszystkiego myślałam umieścić dużymi literami, że FAQ pisały pacjentki, a nie ortodontki i to są informacje tylko orientacyjne, a najlepiej o wszystko pytać lekarza. Zresztą ja to od zawsze wszystkim powtarzam-pytać orto, pytać orto ![]() Cytat:
kocimietka zredaguj tę swoją część, ja zredaguję swoją-dorzucę to o czym wspomniałam-że są to informacje zebrane na forum, pisane przez pacjentki, podam link do tego wątku. Proponuję na początku napisać "przeczytaj zanim zapytasz" ![]() I jak będziesz miała gotowe, to wklej tu do zaakceptowania, ja wkleję swoje i jak już będzie ok, założymy, wkleimy i poprosimy moderatora o zamknięcie wątku, żeby tam nikt pytań nie dopisywał. Reszta jak coś to tutaj. Tak przynajmniej myślę. I życzę udanego tygodnia wszystkim, jutro powrót do pracy bleeeeeeeee
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-01-04 o 22:11 |
||||
|
|
|
|
#1952 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, chylę czoła za to, że komuś chciało się wreszcie zebrać to wszystko do kupy - nie unikniecie krytyki, ale życzę Wam żeby była ona konstruktywna.
Do FAQ dodajcie pytanie "Ile czasu schodzą się szpary po wyrwaniu zębów?"- ja bym odpowiedziała na to pytanie - zwykle kilka miesięcy, oraz "Czy można zakładać aparat zaraz po wyrwaniu zęba?" - Tak można (ja tak miałam) - tyle narazie mi się nasunęło. A do osób, które oczekują nagłych i spektakularnych efektów...polecam operację najlepiej Rach - ciach i zęby stoją jak trzeba Logicznie myśląc - nasza szczęka i żuchwa nie są z plasteliny, a nasze zęby to nie zapałki - nie da się tak szybko i łatwo poprzesuwać aby uzyskać trwały efekt...ludzie....O i jeszcze dwa pytania "Czy muszę wyrwać X zębów?" - zakładając że to diagnoza przed założeniem aparatu - idź na konsultację do innych lekarzy - czy postąpiliby tak samo. Mając aparat na zębach spytaj lekarza czy jest sposób aby tego uniknąć. Ponadto, żaden aparat nie gwarantuje że nie usuną Ci zęba, nawet Damon. "Nic mnie nie boli, czy to w ogóle działa?" - Aparat działa na pewno, nie musi boleć aby działało - szczegóły u Twojego lekarza. Ech, będzie trochę tego czytania, ale dobrze, bo będzie gdzie odsyłać pytających, którzy twierdzą że nie są w stanie przejrzeć 4 części wątków ![]() Buźka aparatki
|
|
#1953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z drugiej strony są już 4 części wątku i też nie chciałoby mi się tego wszystkiego czytać, gmerać w poszukiwaniu jednej odpowiedzi ![]() A tak-będzie wszystko w kupie ![]() A jak będą jeszcze jakieś pytania, to zainteresowany wejdzie tutaj. Damy radę
|
|
|
#1954 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze pytanka mi się nasunęły:
Czy zawsze zakłada się aparat na obie szczęki na raz? - To zależy od typu wady, czasem tak, czasem nie. Wadę diagnozuje orto. Czy mogę sobie założyć aparat tylko na górę, bo dół mam prosty? - Jak orto się podejmuje takiego leczenia, to możesz. Jednakże nie jest pewne, czy wyprostowana góra będzie pasować do nieprostowanego dołu. Poza tym, zęby można mieć proste a zgryz krzywy, i odwrotnie. Czy można rozłożyć opłatę za aparat na raty? - Niektórzy ortodonci oferują takie możliwości. W ogóle przed tym FAQ warto dać wstęp, że te odpowiedzi są udzielane przez osoby noszące aparat lub takie które go nosiły, zwykle pytające swoich lekarzy. Ponadto, lekarze mają też różne wizje dotyczące leczenia
|
|
#1955 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Jezuu dziewczyny! Nie było mnie 4 godziny a tu taka porcja informacji
heh![]() Cytat:
Cytat:
![]() ps. (tez o nich myślałam w między czasie ale mi uleciały ![]() Cytat:
No mnie też sie nie pomniejszył, a mógłbyCytat:
Cytat:
i tu apel do WWeroniki- czy Ty czasem nie chcesz Damona tylko dlatego ,że ejst o nim głośno w necie i innych mediach? to czysty chwyt marketingowy... Cytat:
ale to nic![]() Cytat:
![]() a i jeszcze jedno : budha.b - pzrecież my prosimy osoby o wiedze jaką mają o swoich aparatach.nie wymądrzam się o hassach bo nie miałam,prawda? ![]() a co do cytowania czyichś opini- sredni pomysł.bo zdania sa podzielone,a poza tym jak osoba która nie ma kryształu moze mówic ,że jej się lepiej nosi metal od kryształu (tak na przykład) ?
![]() Tomorrowland lub UltraMusic Festival dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów ![]() Edytowane przez kocimietka Czas edycji: 2009-01-04 o 23:18 Powód: dopis |
|||||||
|
|
|
|
#1956 |
|
Zakorzenienie
|
kocimietka no chyba wlasnie dlatego go chce ;/ Bo po obejrzeniu tego filmu jak zmienia sie ta twarz zostałam "zauroczona"
Wiec musze jeszcze nad tym powaznie pomyslec
|
|
|
|
|
#1957 |
|
Rozeznanie
|
pomyśl pomyśl
weź pod uwage to co napisała kasiek- większosć z nich to dzieci ,które w tarkcie leczenia jeszcze dorastały. Stad te zmiany rysów. A w normalnym aparacie też Ci się zmienią, jeśli masz wadę która powoduje jakieś znieksztalcenie twarzy![]() Uwaga , wklejam, to już taka wersja prawie do "druku" ![]() W związku z częstym pojawianiem się tych samych pytań odnośnie leczenia ortodontycznego oraz równie licznymi odpowiedziami na nie My, wizażanki- aparatki napisałyśmy listę najczęściej zadawanych pytań wraz z odpowiedziami na nie. Mamy nadzieję ,że wprowadzi to trochę porządku na forum o aparatach.Każda aparatka- szczególnie ta przyszła, ale obecna i była również powinna dokładnie przeczytać ten post, zanim zada pytanie na forum. No więc- START :1. Czy mam zakładać aparat? Jeśli masz krzywy zgryz, zaoszczędzone pieniądze to oczywiście ,że tak! Z aparatem przechodzisz od 1,5 roku do max 3 lat, resztę życia ciesząc się prostymi ząbkami Unikniesz różnych chorób zębów i dziąseł (poza próchnicą), których przyczyną najczęściej jest zły zgryz. Nie musisz się obawiać opinii publicznej- ludzie dobrze odbierają aparat na zębach. Motto: LEPIEJ MIEĆ APARAT I PROSTE ZĘBY, NIŻ WIECZNIE CHODZIĆ Z KRZYWYMI. O!![]() 2. Mam krzywe zęby, chcę je wyprostować, co mam zrobić? Udaj się na konsultacje do kilku ortodontów, wybierz tego,który wydaje się być dla Ciebie najlepszy -> poświęca Ci całą swoją uwagę, wszystko tłumaczy, chętnie odpowiada na Twoje pytania, szczerze mówi, na jakie koszty całego leczenia musisz się przygotować, ewentualnie: nie każe usuwać zębów/każe usuwać minimalną ilość zębów przy gwarancji, że mimo to leczenie przebiegnie prawidłowo, a jego efekty będą trwałe Przygotuj się na to, że jeżeli nie masz swoich zdjęć i wycisków, to u każdego ortodonty z osobna za nie zapłacisz, gdyż bez nich przedstawienie planu leczenia czasem okazuje się niemożliwe. 3. Ile kosztuje całe leczenie? Są to dość duże koszty. Cena aparatu(patrz niżej) plus comiesięczne wizyty( od 50 do 150 zł) plus ewentualne łuki rozszerzające, maski i retainer(noszony po zdjęciu aparatu ort.) 4. Jak wygląda przygotowanie do leczenia ortodontycznego? Kiedy już wybierzesz lekarza, musi on poinformować Cię jak będzie prowadził Twoje leczenie. najprawdopodobniej zleci Ci zrobienie zdjęcia pantomograficznego/cefalometrycznego i panoramicznego. Może zlecić usuniecie jakichś zębów- stanowiących łuk lub zatrzymanych w kości( np. ósemki). Na pierwszych wizytach będziesz mieć robione wyciski , przymiarki,itp. 5. Co to są wyciski? Wyciski wykonuje się poprzez odciśnięcie Twoich zębów w szybko twardniejącej masie, którą lekarz nakłada na specjalną metalową łyżkę. To absolutnie nie boli, ale może być nieprzyjemne i wywoływać odruch wymiotny. Wycisk ten zostanie wykorzystany do zrobienia gipsowego modelu Twojej szczęki. 6. Co to jest separacja? Separacja są to (zazwyczaj niebieskie) gumki ,które ortodonta wciska Ci między piątki i szóstki i/lub szóstki i siódemki. Jest konieczna tylko przy stłoczeniach, po to by móc zainstalować na zębach pierścienie. Separację zakłada się na kilka lub kilkanaście dni przed założeniem aparatu. Najczęściej jest bardzo bolesna. 7. Z czego składa się aparat? Aparat składa się z zamków, przyklejanych na każdym zębie, z pierścieni lub rurek przyklejonych na ostatnich zębach(na piątkach, szóstkach lub siódemkach- to zależy od indywidualnego leczenia), z drutu(łuku) , który jest przeciągnięty przez wszystkie zamki a jego końce zahaczone są o rurki lub pierścienie oraz z ligatur - ligatury dzielimy na gumowe i metalowe, gumowe na gumki-ligaturki i na łańcuszki, metalowe to takie małe pętelki z cieniutkiego drucika które montuje sie tak samo jak gumki, można tez mieć łańcuszek zrobiony z metalowego drucika - ligatur metalowych używa sie gdy potrzebne jest sztywniejsze napięcie łuku. (ligaturki gumowe mają tysiąc pińcet kolorów , można się nieźle zabawić wybierając kolory). To czy będziemy mieć pierścienie lub rurki zależy od preferencji ortodonty. W miarę upływu leczenia lekarz może dodawać różne elementy do naszego aparatu : druciki, wyciągi, i Bóg wie co jeszcze .8. Mam mieć rozszerzaną szczękę, lekarz coś mówił, ale ja nie wiem o co chodzi.... Szczękę rozszerza się poprzez różne ustrojstwa,również zależne od wady i lekarza: -łuk podniebienny(ekspander) : drucik wygięty w pętelkę, zainstalowany na podniebieniu, na pierścieniach; pomaga trochę rozszerzyć szczękę. Czasami założony po to ,by utrzymac szóstki w pozycji. Jego działanie nie powoduje bólu natomiast może on obcierać język , odciskać się na nim, powodować problemy z jedzeniem. Po jakimś czasie te wszystkie przykre objawy przechodzą, zapomina się o jego istnieniu. Taki łuk można nosić od kilku miesięcy aż do całej długości trwania leczenia. -hyrax jest jednym z aparatów zakładanych na podniebienie, który służy do rozszerzania szczęki. Na podniebieniu znajdują się płytki połączone śrubą. Osoba nosząca hyrax co pewien ściśle określony czas musi sama tą śrubę przekręcać, po to, aby rozprężać szczękę. Hyrax może być mocowany na jednym, bądź dwóch pierścieniach, które okalają zęby trzonowe, zwykle szóstki, w przypadku pojedynczych pierścieni i przedtrzonowe w przypadku podwójnych. Hyrax może być noszony jednocześnie z aparatem stałym. Noszenie hyraxa wiąże się z bólem, który towarzyszy rozszerzaniu szczęki. -hass- Podobny do hyraxa aparat stały przyklejony na górne zęby przedtrzonowe i trzonowe służący do poszerzania łuku górnego przez rozerwanie szwu podniebiennego. W typowym przebiegu leczenia noszony jest ok. cztery miesiące. -operacja - to już wersja ekstremalna, wszystkie szczegóły dostępne u lekarza. Jest niewiele przypadków operacyjnych ( na szczęście!). 9. Czy będę musiał/a wyrwać zęby?Czy to boli? Czy szpary są widoczne? To zależy od wady ,ale również od lekarza i planu leczenia ,który dla Ciebie przewiduje. W niektórych przypadkach wyrwanie jest konieczne, w innych zdania są podzielone. Wyrywanie zębów nie boli, bo wyrywa się pod znieczuleniem. Może boleć kiedy znieczulenie przestanie działać, szczęka jest odrętwiała. Przy wyrywaniu ósemek rzadko obchodzi się bez środków przeciwbólowych (np. Ketonal), może spuchnąć buzia, pojawić się siniak, zawroty głowy. Poza ósemkami najczęściej wyrywa się czwórki/piątki. Szpary nie są bardzo widoczne, do tego szybko znikają podczas prostowania ząbków. W ekstremalnych przypadkach zleca się wyrwanie jedynki lub dwójki- wtedy radziłbym konsultacje z innym lekarzem. 10.Po jakim czasie od wyrwania zęba można zakładać aparat? Wśród Nas, aparatek są takie, które musiały odczekać tydzień lub dwa na założenie,żeby rana się wygoiła. Są też takie które po miały zakładane po 2-3 dniach. Były przypadki wyrywania u osób, które aparat już posiadają: Także nie ma reguły ![]() 11. Jaki aparat mam wybrać? Ile to kosztuje? - aparat metalowy- najbardziej popularny , najtańszy (od 1200 do 1800 zł za łuk), jest widoczny ,ale znośnie. Idealny do mixowania kolorów gumek. Zamki mają różne rozmiary. Jeśli masz dość małe zęby dowiedz się czy jest możliwość założyc mniejsze zamki. - aparat Damon - jest to aparat metalowy lub z zamkami do połowy przezroczystymi, bezligaturowy ( nie ma kolorowych gumeczek), z mniejszymi zamkami, które trzymają łuk dzięki zatrzaskom, jest droższy od zwykłych druciaków, 2500zł za łuk i że działa inaczej niż zwykłe aparaty, bo formuje nowy łuk zębowy, sam odpowiednio poszerza szczękę, no i że wizyty są rzadsze Leczenie nim wcal enie musi być krótsze od leczenia aparatem metalowym zwykłym.- aparat ceramiczny- zamki są większe od tych w metalowym, ale maja kolor zęba. aparat jest droższy średnio o 400zł za łuk od metalowego. Jest dyskretniejszy od metalowego. - aparat kryształowy(szafirowy) - zamki jeszcze droższe, ale przezroczyste. Nie ma opcji zabawy kolorami gumek- zakładanie bezbarwnego aparatu po to by nosić czerwono niebieskie gumki wydaje się być bezsensem .Można zakładać na siekaczach zamki kryształowe/ceramiczne a na tzronowcach metalowe(aparat mieszany), ale to już zależy od decyzji pacjenta i możliwości ortodonty. Nie wiadomo jak to jest z trwałością zamków- są opinie o tym,że kryształowe i ceramiczne zamki są mniej trwałe, są też takie ,że materiał nie ma wpływu na trwałość. Jest jeszcze jeden rodzaj aparatu- lingwalny. Jest zamontowany od wewnętrznej strony zębów. Bardzo drogi (kilka tysięcy za łuk), ciężki w utrzymaniu higieny. Poza tym bardzo obciera język u utrudnia mówienie. 12. Jakie jedzonko przygotować sobie na pierwsze parę dni z aparatem, żeby nie umrzeć z głodu? Wszystko to co nie wymaga gryzienia- jogurty, kaszki, zupy. nie zawsze boli tak,że nie da się jeść absolutnie niczego,ale trzeba być przygotowanym na ból Wszystko kroić sobei na małe kawałki, żeby jak najmniej gryźć.13. Jakiego jedzenia unikać? Nie trzeba niczego unikać,co najwyżej jeść ostrożnie. Gumę do żucia trzeba nauczyć się żuć tak,żeby nie przyklejała się do zamków(balonów robić się nie da), orzechy, surowe marchewki, wszystko co twarde- jeść tak żeby nic się nie odkleiło. Unikać gryzienia np całych jabłek- lepiej pokroić sobie w ćwiartki., Ostrożnie z warzywami i owocami, al e tylko kiedy jemy w towarzystwie- nieestetycznie mogą się przyczepić tu i ówdzie, wtedy zostaje tylko wykałaczka lub mycie zębów. Gumki mogą się odbarwiać od rożnych rzeczy i też zależnie od ich koloru. Marchew, kawa , herbata, curry, wszystkie z dyzą ilością barwnika zabronione jeśli mamy przezroczyste gumki i chcemy,żeby trochę dłużej zostały bezbarwne![]() 14. W jakie specjalne przyrządy do mycia zębów się zaopatrzyć? Jak dbać o higienę? -szczoteczka ortodontyczna z rowkiem -szczoteczka interdental lub wyciorek(specjalne końcówki do czyszczenie w trudno dostępnych miejscach, pod łukiem) -zwykła szczotka -nić -płyn- dobrze użyć od czasu do czasu, najczęściej używany, bo łagodny- pomarańczowy elmex, wściekle żrące paszczękę -Listerine i Oral B Advatage -można zakupić irygator i/lub szczotkę elektryczną, ale i bez tego można utrzymać należytą higienę gdzie można kupić: -apteki -sklepy stomatologiczne -drogerie typu rossmann -hipermarkety Przede wszystkim należy pamiętać,żeby myć zęby dokładnie. Ideałem byłoby mycie zębów po kazdym posiłku, ale życie pokazuje ,ze wcale nie jest to łatwe. Wystarczy 2-3 razy dziennie, ale dokładnie 15. Czy aparat przeszkadza w mówieniu, całowaniusię itp? Może przeszkadzać,ale tylko na początku- wargi muszą się przyzwyczaić. Później nie ma już z niczym problemu,naprawdę można robić WSZYSTKO 16. Czy zawsze zakłada się aparat na obie szczęki na raz? To zależy od typu wady: czasem tak, czasem nie. Wadę diagnozuje ortodonta. 17. Czy mogę sobie założyć aparat tylko na górę, bo dół mam prosty? Jeśli tylko ortodonta zdecyduje,że jest taka możliwość. Jednakże nie jest pewne, czy wyprostowana góra będzie pasować do nieprostowanego dołu. Jeśli masz krzywe nie tylko zęby ale i zgryz wtedy najczęściej konieczne są oba łuki. 18. Czy można rozłożyć opłatę za aparat na raty? W niektórych gabinetach jest taka możliwość, musisz zapytać na miejscu, 19. Ile czasu schodzą się szpary po wyrwaniu zębów? Nie ma na to reguły- każdy ząb ma swoje własne maksymalne tempo przesuwania. Zazwyczaj jest to kilka miesięcy, bywa, że ponad rok. 20. Nic mnie nie boli, czy to w ogóle działa? Aparat działa na pewno, nie musi boleć aby działało. Jeśli masz duże wątpliwość zapytaj swojego lekarza.
![]() Tomorrowland lub UltraMusic Festival dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów ![]() Edytowane przez kocimietka Czas edycji: 2009-01-05 o 14:31 Powód: dodaję FAQ part 1 |
|
|
|
|
#1958 |
|
Rozeznanie
|
Nie zmieściło mi sie w jednym poście ;]
21. Co to jest wosk ochronny? Plastyczna przezroczysta masa podobna do wosku, którą nakłada się na wystające części aparatu, żeby nie raniły buzi. Możesz mieć wosk twardszy- wymagający zanurzenia w ciepłej wodzie, lub taki,który od początku jest miękki i nie wymaga specjalnego rozgrzewania. Odrywasz kawałeczek wosku, formujesz kuleczkę i przyklejasz na element aparatu ,który Ci dokucza(kłuje, robi dziurę w śluzówce) Można poprosić o niego orto lub kupić w sklepie stomatologicznym. Koszt pudełeczka ok 5 zł. Do jedzenia lepiej zdjąć wosk z aparatu, ale jak się niechcący trochę go zje, to nic się nie stanie ![]() 22.Jakie gumki wybrać na początek, żeby za bardzo nie rzucały się w oczy? Najlepiej pastelowe- , różowe, zielone lub srebrne- będą zlewać się z kolorem aparatu. Przezroczystych nie polecamy, bo szybko żółkną. Co to są wyciągi? Wyciągi to gumki do korygowania wad zgryzu. W zależności od wady różnie się je mocuje między górnymi i dolnymi zamkami. Lekarz daje je nam w późniejszej fazie leczenia. Czy zakładanie aparatu boli? Nie boli. Jedyny dyskomfort- trzeba dość długo trzymać otwartą buzię. Jak wygląda zakładanie aparatu? Ortodonta dopasowuje pierścienie, mocuje je specjalnym cementem(chyba, że aparat będzie z rurkami zamiast pierścieni, wtedy klei się je jak zamki), zamki przykleja do zębów klejem chemo- lub światłoutwardzalnym, zakłada łuki, ligatury i gotowe. Najczęściej zakładanie jednego łuku to 30 do 45 minut. Co to jest stripping i po co się go robi? Stripping to szlifowanie powierzchni stycznych zębów w celu uzyskania niewielkiej ilości miejsca do ich przesuwania. Najczęściej orto używają do tego ściernych pasków. Uczucie nie jest przyjemne, mogą być trochę poranione dziąsła. Ile czasu nosi się aparat? Aparat nosi się średnio 2 lata +/- pól roku. W ciężkich przypadkach czas może się przedłużyć do 3lat lub więcej. Należy też pamiętać o tym,że po zdjęciu aparatu nosi się retencję. Czy aparat zmienia rysy twarzy? Sam aparat może tylko uwypuklić wargi, natomiast efektem leczenia aparatem jest czasami zmiana rysów. Dotyczy to sytuacji, kiedy pacjent miał poszerzany łuk (wiadomo, buzia wtedy zmienia kształt). Rysy zmieniają się także przy wyprostowaniu zgryzu i zebów – wcześniej to one „deformowały” twarz. Dlatego można się spodziewać ,że po wyleczeniu dużej wady poprawią się również rysy twarzy Czy można założyć aparat np. tylko na jedynki(1-1) (lub 2-1-1-2)? w celu zamknięcia diastemy lub wyprostowania jednego/dwóch zębów owszem. Jednak tylko w niektórych przypadkach. Trzeba iść na konsultację.
![]() Tomorrowland lub UltraMusic Festival dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów ![]() Edytowane przez kocimietka Czas edycji: 2009-01-05 o 14:39 |
|
|
|
|
#1959 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo przyzwoite FAQ powstało, i teraz tylko *myk* przykleić na Medycynie Estetycznej
Ech lecę do pracki dziewczęta...wracam o 21. Miłego dnia
|
|
#1960 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki
takie oczyska zrobilam jak zobaczylam wasze FAQ uwaznie przeczytalam to co stworzylyscie imponujace ![]() Pozwolcie ze zamieszcze kilka uwag, ktore nasunely mi sie podczas czytania owego FAQ ![]() Ad. 7 - zamiast gumek powinno sie uzyc okreslenia ligatur - ligatury dzielimy na gumowe i metalowe, gumowe na gumki-ligaturki i na lancuszki, metalowe to takie male pentelki z cieniutkiego drucika ktore montuje sie tak samo jak gumki, mozna tez miec lancuszek zrobiony z metalowego drucika - ligatur metalowych uzywa sie gdy potrzebne jest sztywniejsze napiecie luku. Osobiscie polecam je osobom, ktore nie chca "kolorowego zawrotu glowy" i boja sie ze beda wygladac jak brzydula Betty Ad.11 - warto dodac ze klasyczne aparaty metalowe maja rozne rozmiary zamkow(min 3 rozmiary) co jest dosc istatone... przy niewielkich licowkach(plytkach zebow) warto zapytac orto o mniejsze zamki ![]() Ad.12 - wszystko kroic na male kesy, tak zeby nie "odrywac" zebami potrawy (jak np. podczas ugryzania kanapki) Ad.13 - nie zachecalabym do "chrupania" marchewki, szczegolnei takiej w calosci, dobrze jest ja pokroic na drobniejsze czastki/slupki - to sie odnosi do wszystkich twardych rzeczy Ad.14 - praktyczna jest szczoteczka podrozna taka skladana, - uzywam elmexu i wiem ze lagodniejszy jest zielony od pomaranczowego nawet pamietam jak tu kiedys dziewczyny ubolewaly nad pomaranczowym ale jak sie nie ma uszkodzonych sluzowek to jest ok - na pocztaki z aparatem jednak polecalabym zielony - pozatym zielonego uzywa sie do zebow wrazliwych i nadwrazliwych, a takie czesto zeby sie robia po zalozeniu aparatu, az sie do niego "przyzwyczja"- dopisalabym info o jakis masciach na obtarcia typu "Sochol" - kasiek87 moze cos podpowiesz, bo pamietam ze mialas niezle info na ten temat ? - wiekszosc z tego wyposazenia mozna dostac w super/hiper marketach i bywa ze duzo taniej niz w aptekach/stomatologicznych - warto sie rozejrzec, Ad.17 - takie male sprostowanie - to nie jest zaden ewenement ze leczy sie zeby tylko na jednym luku!! (wiec stwierdzenie ze "jesli orot sie podejmie" jest niewlasciwe - sugeruje ze preferowane jest leczenie rownolegle, co nie jest prawda) Nawet przy korekcji zgryzu nie zawsze trzeba zakladac obydwa luki - np. ja mam leczona dosc duza wade zgryzu jednym lukiem. Tu trzeba dopisac ze konieczna jest konsultacja z orto Propozycja pytania - "czy mozna zalozyc aparat np. tylko na jedynki(1-1) (lub 2-11-2)? w celu zamkniecia przedzialka lub wyprostowania jednego/dwóch zebow??" - tak w niektorych przypadkach jest to mozliwe [osobiscie sie z takimi spotkalam] Kocimietko, prosze nie odbieraj tego jako krytyki, ale jako maly wklad doswiadczonej kolezanki ![]() Jeszcze raz dziekuje i podziwiam za wlozona w to prace
Edytowane przez Djana Czas edycji: 2009-01-05 o 18:52 |
|
|
|
|
#1961 | |
|
Raczkowanie
|
kocimietka, ja mam taką malutką uwagę czysto techniczną, żeby pytania pisane kolorem zielonym były dodatkowo boldem potraktowane, będą lepiej widoczne.
Cytat:
kłuje :P |
|
|
|
|
|
#1962 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
napisałam na początku "kłuje" ale moj firefox podkreśla to jako błąd, wiec zmieniłam nei zastanawiajac się (było późno jak to redagowałam..) Ale dzięki![]() Może być boldem proszem paniom :P Moż ebyć nawet bardziej zaawansowanie pod względem graficznym tylko,ż emnei już się chyba nie chce tego robić... ![]() Cytat:
Ja nie jestem jakas wszechwiedząca . Bo jakbym byla to napisałabym to sama i od razu bez konsultacji z kimkolwiek umieściła na głównej![]()
|
|
|
|
#1963 |
|
Blond forever!
|
Mi się FAQ bardzo podoba i póki co nie mam żadnych zastrzeżeń
![]() Dziś miałam wizytę ![]() Orto spiłowała mi moje gipsowano ( o właśnie wiem już jak się to nazywa - podwyższenie ), założyła łańcuszek na 8 zębach dolnych (4x4), założyła grubsze druty i dała znowu wyciągi (tym razem baranki - wcześniej miałam liski ). Ból się powoli zaczyna...I nie przeklejone niestety mam zamki na trójkach, ale cieszę się, bo będzie to zrobione tylko jeszcze muszę uzbroić się w cierpliwość i czekać... Możecie dodać pytanie właśnie: Co to jest podwyższenie? (odpowiedź jest moja, bo nie znalazłam w necie konkretnej definicji tego pojęcia) - Podwyższenie jest to taki swoisty gips ( w moim przypadku był on koloru niebieskiego) założony na dwie górę jedynki od wewnętrznej strony w celu prostowania zgryzu ( swoiste utrudnienie, które nie pozwala do końca zacisnąć zębów). Nosiłam to ok 5 miesięcy. Z początku trochę sepleniłam przez ok 1,5 tygodnia. Jeśli ktoś miał również podwyższenie to może coś do mojej odpowiedzi dołączyć. |
|
|
|
|
#1964 |
|
Raczkowanie
|
A dziś pierwszy dzień szkoły i wszyscy od razu zobaczyli na ząbkach aparacik
Troszkę byli zaskoczeni,ale było ok Nie lubię jak ktoś zagląda mi w buzie ale przeżyłam
|
|
#1965 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam dzis u orto i zalozyla mi pierwszy raz metalowy ligatury;p Całkiem fajnie.
Roksana, aparacik to fajna sprawa
Edytowane przez _Emi_ Czas edycji: 2009-01-05 o 18:19 |
|
|
|
|
#1966 |
|
Rozeznanie
|
_Emi_ ale masz piękne ząbki
i jakie bielutkie
|
|
|
#1967 |
|
Zadomowienie
|
emi
ale masz piekne zabki i to w niecaly rok kiedy i moje takie beda
|
|
|
|
|
#1968 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie o dziwo poza rodziną, na razie nikt nie zauważył aparatu, co mnie dość powiem zaskoczyło zobacze jutro jak na uczelni sie pojawię
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia" BECK |
|
|
|
|
|
#1969 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1970 |
|
Zakorzenienie
|
Babeczki pozwólcie, że FAQ zajmę się jutro-mam wolne
![]() kocimietka dodawaj do siebie te wypowiedzi dziewczyn, ja mam trochę inną tematykę jeszcze nie przeczytałam wszystkiego dokładnie, ale jak to zrobię, to zaraz się wypowiem
|
|
#1971 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za pochwały
ielutkie? Cieszę się,że ak wyglądają. Chociaz ja tego nie zauważam.Nie, na dól nie byl zakladany i mam nadzieje,ze nie bedzie trzeba. |
|
|
|
|
#1972 | ||
|
Zakorzenienie
|
nie,mam zwykły metalowy...on w gruncie rzeczy nie jest zwykły...jest niezwykły bo wyprostował mi moje krzywuski
Cytat:
następna wizyta dokładnie za 4tygodnie![]() ![]() a dzis zapowiada się bezsenna nocka....bo bedą ząbki bolały ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2009-01-05 o 20:12 |
||
|
|
|
|
#1973 |
|
Zakorzenienie
|
A ja właśnie po separacji, całkiem przyjemnie było
. Dostałam niebieskie gumki czyli chyba klasyka. Na razie nic nie czuje, trochę przy zaciskaniu zębów po prawej stronie. Zobaczymy jak później, mam nadzieję że przeżyje, w końcu nie mam dużego stłoczenia. Aparacik za tydzień. a FAQ to naprawdę świetny pomysł. |
|
|
|
|
#1974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ładnie Ci w aparaciku |
|
|
|
|
|
#1975 |
|
Zakorzenienie
|
_Emi_ ząbki masz na prawdę bomba
|
|
#1976 |
|
Zadomowienie
|
dzisiaj rano bylam na wizycie i mam zalozone separatory. zęby mam upchane strasznie ciasno, wiec troche sie ortodontka nameczyla zanim odalo jej sie wcisnac te gumki miedzy zęby. Niezbyt to przyjemne uczucie, ale na poczatku byl ok. Ale od polowy dnia juz nie za bardzo moglam gryzc, a teraz to nawet jak nie ruszam to mnie boli
juz nie moge wytrzymac. mam wrazenie ze mnie dziasla swedza, a nie moge sciskac zebow bo strasznie boli
|
|
|
#1977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1978 |
|
Raczkowanie
|
_Emi_Ten twój uśmiech.Prościusi,bialusi
Zazdroszcze Ci Też bym już taki chciała.![]() Właśnie wróciłam od orto wygieła mi haczyk do podkręcania ( nie wiem jak to dokładnie się nazywa) i poprosiłam o zmianę gumeczek, bo już nie mogłam patrzeć na te zabarwione fioletowe kurczę... chciałam znaleźć gdzieś na jakimś wątku co nie wolno jeść aby uniknąć przebarwienia gumek a nie mogłam nic znaleźć. Może o tym pisałyście a ja to przeoczyłam, jak tak to nie krzyczcie
|
|
#1979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem czy umieściłyśmy to w FAQ, jutro wszystko przeczytam i jak nie ma, to się dołączy, ale kilka dni temu pisałam o tym w wątku. Barszczyk czerwony, buraki, gulasz, zupki z torebki, farbuje też kawa, teraz już nic mi do głowy nie przychodzi. Zresztą z tymi gumkami też jest różnie. Kiedyś miałam taki bezbarwny łańcuszek, że jedna kawa i był załatwiony, innym razem mogłam wpieprzać gulasz, pić kawę i po dwóch tygodniach tylko odrobinę pożółkł. Tak że chyba zależy od firmy/partii ![]() No ale jak masz jasne, to unikaj tych farbujących rzeczy.
|
|
|
#1980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.

jak mi nie wyzre paszczeki wieczorem to spac nie moge 
I uważam,że powinno się unikać w FAQ oceniania któregokolwiek typu aparatu stałego-bo wiadomo ile ludzi tyle opinii właśnie.Ale to tylko moje zdanie,i nie chce się wtrącać,zwłaszcza,że jak pisałam będę mieć teraz ograniczony dostęp do neta.
:

takie oczyska zrobilam jak zobaczylam wasze FAQ 

i jakie bielutkie
kiedy i moje takie beda
juz nie moge wytrzymac. mam wrazenie ze mnie dziasla swedza, a nie moge sciskac zebow bo strasznie boli