|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3991 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Ale ja nie sugeruję, że ktoś krzyczy na mnie tylko przed faktem ostrzegam, że o soczewkach nie mam pojęcia, także jak palnę jakąś głupotę to się nie gniewajcie
![]() Myślę o soczewkach, bo naprawdę nie cierpię chodzić w okularach. Dla mnie to zmora. Pomyślałam, że może spróbuję z tymi kwartalnymi, ale i tak poproszę okulistkę o radę. Może jednak zrezygnuję i dalej nie będę rozpoznawać ludzi na ulicy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3992 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A z soczewkami jest tak, ze im maja dluzsza zywotnosc tym z czasem podczas ich noszenia coraz slabiej nawilzaja oko. Tak wiec np. juz w 3 miesiacu uzytkowania musialabys co dzien uzywac zakraplac do oczu krople nawilzajace. U mnie tak bylo juz w 2 tygodniu podczas noszenia miesiecznych i 3 tygodniowych, wiec nawet nie mysle, co bym miala przy kwartalnych, tak wiec o takich nawet nie mysle. Na jednodniowe tez mnie nie za bardzo stac, no ale juz wole zaplacic za komfort oczu niz pozniej miec problem np. z zapaleniem spojowek spowodowane wysuszeniem oczu przez noszenie soczewek. Nie noszenie okularow/soczewek majac wade tez nie jest za dobre, bo po pierwsze czlowiek robi sie bardziej nerwowy a dwa to to, ze to sie niestety przyczynia do powiekszania wady wzroku (udowodnione naukowo)... ![]()
![]() |
#3993 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a) wymienić całe okulary (tj. szkła i oprawki) b) spróbować ze szkłami kontaktowymi Jak na razie przysługuje mi tylko jedna opcja, bo kasy nie mam a na to pieniądze ma wydać moja mama. W sumie mam jeszcze sporo czasu na zastanowienie, bo jeśli taka zmiana nastąpi to najwcześniej w lutym, ale już się zastanawiam. Sama nie wiem co zrobić... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3994 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3995 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3996 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
saulone ja ze względu na problem suchego oka w praktycznie wszystkich soczewkach, mogę używać bardzo niewielu, gdyż większość jest wysokouwodniona, a właśnie takie soczewki najbardziej pochłaniają wilgoć z oka. Dlatego noszę właśnie kwartalne B&L, bo są niskouwodnione i tylko ich na oczach kompletnie nie czuję, a większość miesięcznych mnie uwierało. A wypróbowałam większość istniejących. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3997 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3998 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście to nie jest reguła że Tobie też przypasują ale ja gorąco polecam! Zaczęłam je nosić w liceum też ze względów finansowych, teraz jestem na 5 roku studiów, pracuję a ciągle jestem ich wierna.
Pewnie gdybym mogła nosiłabym jakieś nowsze, "zdrowsze" soczewki częstszej wymiany, bo stać mnie na to, ale żadne nie są dla mnie tak komfortowe jak te. |
![]() ![]() |
![]() |
#3999 |
Nie depcze krokusów
|
soulone - a, to jak zdecydowana nie jesteś na te, tylko na jakiekolwiek, to zaufaj na początku lekarzowi (zazwyczaj pierwsza para jest gratis, warto zapytać przed wizytą). Zresztą zawsze możesz poprosić o dobranie 2 rodzajów (nowe i kwartalne) i wybrać te, w których lepiej się czujesz. Tak naprawdę to my, użytkownicy, niewiele mamy do powiedzenia, decydują nasze oczy
![]() Z wysychaniem oczu też jest różnie, przeważnie jest spowodowane siedzeniem przy kompie, przesadzaniem z czasem noszenia (od rana do wieczora), długim stażem zasoczewkowania (może się pojawić po paru latach), nienawilżaniem oczu (jak komuś szkoda kasy na krople ok. 20 zł na 2-3 m-ce). Generalnie twierdzi się, że starsze, hydrożelowe soczewki o wysokim uwodnieniu nie są dobre dla suchych oczu (kwartalne B&L mają niskie, sprawdzają się świetnie u Lalaith), w nowszych nie jest to takie jednoznaczne (choć Optixy N&D reklamowane są jako mało uwodnione i niewysuszające). Każdy użytkownik weryfikuje po swojemu te teorie. Tak jak Jaga wspomniała, może się zdarzyć, że kwartalne będą Cię gryzły po miesiącu-dwóch (moja koleżanka tak miała po paru latach ich noszenia i musiała je zmienić), wtedy już nie są tak opłacalne, bo w tej cenie można dostać lepsze miesięczne.
![]() |
#4000 |
Przyczajenie
|
Jeszcze tego samego dnia wszystkiego sie dowiedziałem u optyka, musiałem isc bo mało czasu było:p
lalaith, Malla dzieki za odpowiedzi ![]() Gosc ze sklepu mi własnie powiedział, ze te Acuvue2 to są jeszcze wczesniejsze niz Advance i pomału będą wycofywane:P Zapytałem się go o te Moisty i powiedział że jak będe nosił te BC=8,5 i ze srednicą 14,2mm to wszystko powinno być ok. I właśnie tego samego dnia je zamówiłem, a potem założyłem w środe i nie było żadnych problemów. Nawet nie czułem jakiegoś dyskomfortu po tych przeszło 20h noszegnia:P Malla, też tak próbowałem kombinować żeby zamienić ten 'tryb noszenia' z dnia na noc, ale nie chciałem ich wyrzucać, a z drugiej strony branie ze sobą płynu i pudełeczka nie było zbyt opłacalne, więc pomyślałem ze jednodniowe będą najlepszym wyjściem ![]() A z tym urwaniem filmu to przesadziłaś moja droga :PP Wiadomo można sie napić troche dla przyjemności, ale trzeba mieć jakiś umiar. Poza tym wolę kawę ![]() Szczęśliwego Nowego Roku ![]() PS. to już rok minął, jak tu jestem, strasznie leci szybko.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4001 |
Zakorzenienie
|
Malla niestety z tym "zaufaniem lekarzowi" to się nie zgodzę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4002 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() wyglądało to szałowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4003 |
Zakorzenienie
|
Zniszczyłam soczewkę po tygodniu używania. I żebym jeszcze nosiła po 12 godzin, gdzie tam- noszę po 6-8 godzin bo np. do pracy przy komputerze nie potrzebuję.
Co ja zrobiłam źle? Soczewka po włożeniu uwierała mnie i nie dała się ułożyć na oku- jakby odstwała, po wyjęciu okazało się że jest jakby zgięta na trwale - czy ja je za brutalnie traktuję przy wyjmowaniu? ![]() Druga jest OK. ![]()
#4004 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4005 |
Przyczajenie
|
Mam duży problem...Chciałem zakupić soczewki i dzisiaj moja mama jak byłem w sql zadzwonila do lekarza prywatnego i chciala sie umowic na wizyte aby dobrac soczewki do oka...Recepcjonistka zapytala sie dla kogo to ma byc i jaka ma wade...Mama powiedziala ze dla syna i wade ma Prawe oko -0.5 a lewe oko -0.25 (z bliska widze...z daleka troche sie rozmazuje to chyba minusy xD) i recepcjonistka powiedziala ze mam za mala wade aby nosic soczewki ale jak cos to musze jeszcze z lekarzem porozmawiac...I wlasnie nie wiem czy oplaca mi sie isc na wizyte...zaplacic 100zl i co? no wlasnie co...Jak jest z tymi soczewkami?? Sa takie abym ja mogl nosic czy trzeba miec wieksza wade??
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4006 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Wg mnie ważne jest bycie ugodowym, słuchającym, ostrożnym i dużo pytającym pacjentem, który jest świadomy tego, że soczewki to koszty i nieraz komplikacje - jeśli specjalista to widzi, wydaje mi się, że jest skłonniejszy do ugodowego rozwiązania niż pacjent, który idzie po linii najmniejszego oporu. Preferuję dogadanie się w 4 oczy przed wizytą - nie przez telefon, ale osobiście. Teraz jest moda na kupowanie sobie samemu upatrzonego modelu i chodzenie z gotowym na obserwację - mnie to nie przeszkadza, zwłaszcza że nie ma sensu kupować całego opakowania nowego, niewypróbowanego produktu w ciemno w salonie, ale domyślam się, że może to doprowadzić do wzrostu cen wizyt w przyszłości.
![]() ![]() |
![]() |
#4007 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zazwyczaj przy takich małych wadach rzadko stosuje się soczewki bo ich używanie zawsze niesie ze sobą zwiększenie ryzyka infekcji i ewentualnych powikłań i nie ma sensu ryzykować lepiej po prostu nie założyć okularów i widzieć trochę gorzej w sytuacjach gdzie mogłyby okulary przeszkadzać Natomiast w Twoim przypadku jeżeli kategorycznie nie chcesz okularów soczewki nawet o tak małych będą dobrym rozwiązaniem. W końcu lepiej żebyś widział wyraźnie w soczewkach ( chociaż niektórzy mogą twierdzić że przy takiej małej wadzie noszenie soczewek nie jest uzasadnione) , niż żebyś się męczył i mrużył oczy bo z tego co piszesz do okularów nie dasz się przekonać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4008 |
Nie depcze krokusów
|
Dziewczyny i rodzynki, właśnie po lekturze wątku kapnęłam się, że mam przecież od godz. 8 soczewki na oczach i czas je wyrzucić...
Fajne porównanie znalazłam: http://www.allaboutvision.com/produc...comparison.htm
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-01-06 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#4009 |
Przyczajenie
|
Witam pięknie. Chciałam się zapytać, po czym poznać, że należy soczewkę wymienić? Powiedzmy, że mam miesięczne soczewki i noszę je dłużej. Czy coś się z nimi dzieje po dłuższym okresie użytkowania? I jak to stwierdzić? Czy są widoczne oznaki? Z góry dzięki za odp.
![]() |
#4010 |
Nie depcze krokusów
|
Poznać po tym, że są miesięczne, więc po miesiącu do kosza.
![]() |
#4011 |
Zakorzenienie
|
kurcze, ja bym chciala soczewki, ale nie wiem, czy mi sie uda je zalatwic, bo to chbya troche kosztuje no i z lekarzem amm trochę lipę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4012 |
Nie depcze krokusów
|
To kosztuje poniżej 50zł miesięcznie, a dobrych lekarzy w Warszawie jest mnóstwo.
![]() |
#4013 |
Zakorzenienie
|
a ile kosztuje taka wizyta?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4014 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4015 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - polecam na Floriańskiej. Zwykła wizyta kosztowała mnie 50zł, nie wiem ile jeśli robi się szczegółowe badania. Umawia się na kilka dni (max. tydzień) przed, np. przez internet lub telefon. Najlepiej przyjść w noszonych soczewkach, w trakcie badania zdjąć na miejscu, dobrze mieć własne pudełeczko, ale płynu już nie trzeba (gdy byłam, to akurat do zalewania służył pacjentom Zeiss, on jest podobny składem do Renu). Albo w soczewkach przed terminem, wtedy można od razu wyrzucić ;] Wizyta trwa spokojnie godzinę, co mnie zdziwiło, bo nie robił mi tak szczegółowych badań jak w VE na Czyżynach (ale spokojnie, robi takie, tylko ja miałam inny problem, z krzywizną oraz widocznymi naczynkami przy zdrowych oczach badanych gdzie indziej chwilę wcześniej), tylko gadał, gadał, gadał, tłumaczył, pokazywał, pytał o moje oczekiwania, odpowiadał na pytania... Nie jest przeciwnikiem kwartalnych soczewek (mówił, że lepsze takie rozsądnie używane niż przedłużanie najnowocześniejszych do takiego czasu dla oszczędności), tylko zwolennikiem regularnych wizyt, podpowiada jak zaoszczędzić, bardzo lubi płyny z H2O2 i czyszczenie mechaniczne, nie przepada za mocno silikonowymi N&D. Ostatnio Fiolka go widziała, to może więcej powie, bo ja już od lata i testów Surevue (które lubi i chomikuje niezły zapas) trochę o nim zapomniałam, może za miesiąc się z nim zobaczę, bo pół roku od wizyty w VE (i koniec zapasu soczewek) się zbliża.
![]() |
#4016 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny! Dawno mnie tutaj nie bylo! Na poczatku zycze Wam samych pomyslnosci,spelnienia marzen w Nowym Roku!
Co do moch soczewek purevsion to sa ok, nosze je juz 3 miesiac. Idę na wizytę kontrolną, gdyż czasemi po np. 8h noszenia oczy robią mi się czerwone, a przecież mam soczewki,które można nosić 24 h na dobę. Jednak wiem, że nie wszystkim oczom pasują takie soczewki. Czy któraś z Was nosi CIBA VISION? Jestem ciekawa jakie one są w porówaniu z purevision. Koleżanka mi polecała ma Air Optix 02 tylko na stronie http://www.cibavision.pl/lenses/airo...ptix_gen.shtml takich nie ma są takie: AIR OPTIX™ AQUA, AIR OPTIX™ NIGHT&DAY™. Czy wiecie może czym one różnią się od tych o2? I ogólnie kto jest z nich zadowolony? Dziękuję za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
#4017 |
Wtajemniczenie
|
nie ma takich soczewek jak AIR OPTIX O2 są
O2 OPTIX albo AIR OPTIX i są to te same soczewki tylko firma zmieniła nazwę ponieważ nazwy O2 używa chyba jakiś operator komórkowy i się przyczepili do Ciby Vision że nie mogą używać tej nazwy. Natomiast różnica między AIR OPTIX a AIR OPTIX AQUA jest taka że te drugie zawierają dodatkowy składnik nawilżający, który sprawia że ich powierzchnia jest łatwiej zwilżalna Edytowane przez fiolka85 Czas edycji: 2009-01-08 o 11:17 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4018 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4019 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith
![]()
![]() |
#4020 |
Wtajemniczenie
|
lalaith nie ma do mnie zaufania, więc moja wypowiedź na ten temat nie ma sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.