Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-31, 13:27   #1891
Inka558
Raczkowanie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy

Witam, mam pytanie odnośnie paracetamolu. Ostatnio się przeziębiłam i od 19 grudnia przez kilka dni brałam Gripex max. Czytałam że Gripex nie wpływa na skutecznośc tabletek, ale trzeba zachować ostrożnośc przy paracetamolu. W jednej tabletce Gripex max jest 500 mg paracetamolu, a przy braniu tabletek anty można wziąć do 3g paracetamolu na dobę. Ja brałam ponad 3 g na 12 godzin i zdarzało się też wziąć razem z tabletką. Później stopniowo zmniejszałam dawkę. Teraz jestem prawie zdrowa a Gripex'u nie biorę od trzech dni(trzy dni temu wzięłam już tylko jedną tabletką czyli 500 mg). Czy jest możliwośc że po takich dawkach paracetamolu skutecznośc będzie nawet teraz obniżona? Czy poprostu to działa tylko w ten sam dzień kiedy się bierze anty i lek razem? Proszę o szybką odpowiedź...
Inka558 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-31, 14:10   #1892
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Inka558 Pokaż wiadomość
Witam, mam pytanie odnośnie paracetamolu. Ostatnio się przeziębiłam i od 19 grudnia przez kilka dni brałam Gripex max. Czytałam że Gripex nie wpływa na skutecznośc tabletek, ale trzeba zachować ostrożnośc przy paracetamolu. W jednej tabletce Gripex max jest 500 mg paracetamolu, a przy braniu tabletek anty można wziąć do 3g paracetamolu na dobę. Ja brałam ponad 3 g na 12 godzin i zdarzało się też wziąć razem z tabletką. Później stopniowo zmniejszałam dawkę. Teraz jestem prawie zdrowa a Gripex'u nie biorę od trzech dni(trzy dni temu wzięłam już tylko jedną tabletką czyli 500 mg). Czy jest możliwośc że po takich dawkach paracetamolu skutecznośc będzie nawet teraz obniżona? Czy poprostu to działa tylko w ten sam dzień kiedy się bierze anty i lek razem? Proszę o szybką odpowiedź...
wydaje mi się, że to tak samo jak przy antybiotykach które osłabiają działanie, czyli przez kolejne 7 dni po skończeniu 'kuracji' trzeba się dodatkowo zabezpieczać- dla świętego spokoju

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 22:57   #1893
szafirowa
Rozeznanie

czy stosowanie chromu w tabletkach nie wplynie na dzialanie tabletek antykoncepcyjnych ? przypuszczam ze nie ma takiej mozliwosci , ale wolę zapytac , moze ktos ma pewniejsze informacje
szafirowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-01, 23:46   #1894
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szafirowa Pokaż wiadomość
czy stosowanie chromu w tabletkach nie wplynie na dzialanie tabletek antykoncepcyjnych ? przypuszczam ze nie ma takiej mozliwosci , ale wolę zapytac , moze ktos ma pewniejsze informacje
nie, ale podobno powinno się zachować 4 godzinny odstęp między łyknięciem chromu a tabletki anty

Stary 2009-01-02, 23:07   #1895
szafirowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
nie, ale podobno powinno się zachować 4 godzinny odstęp między łyknięciem chromu a tabletki anty
dziekuje za inf ^^ pomysle nad tym
szafirowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 11:51   #1896
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Czy po każdym przyjmowanym antybiotyku nie należy robić przerwy między opakowaniami?
Jestem w trakcie pierwszego opakowania Cyprestu, już je powoli kończę, a dziś lekarka przepisała mi Forcid na zapalenie krtani, a wiem, że ten lek osłabia działanie tabletek.
Czyli przerwy nie robić?
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 12:11   #1897
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;10349845]Czy po każdym przyjmowanym antybiotyku nie należy robić przerwy między opakowaniami?
Jestem w trakcie pierwszego opakowania Cyprestu, już je powoli kończę, a dziś lekarka przepisała mi Forcid na zapalenie krtani, a wiem, że ten lek osłabia działanie tabletek.
Czyli przerwy nie robić?[/quote]
jeśli przyjmowanie antybiotyku będzie nachodziło na przerwę to lepiej jej nie robić- nie tylko chodzi o utrzymanie odpowiedniego poziomu hormonów ale i o to, że krwawienie+antybiotyk może skutkować załapaniem jakiejś infekcji..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-05, 14:13   #1898
Konto usunięte

Czyli jeśli ostatnią tabletkę powinnam wziąć w sobotę, a ostatni antybiotyk w niedzielę, to przerwy nie opłaca się robić, tak?
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-05, 14:20   #1899
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;10351570]Czyli jeśli ostatnią tabletkę powinnam wziąć w sobotę, a ostatni antybiotyk w niedzielę, to przerwy nie opłaca się robić, tak?[/quote]
powiem tak: to już wszystko zależy od Ciebie- ulotka w takim przypadku zaleca nie robić przerwy
ale ja np miałam taką sytuację, że brałam ostatnią dawkę antybiotyku i ostatnią tabletkę w ten sam dzień- przerwę zrobiłam (choć radzono by nie robić) ale dłużej zabezpieczałam się dodatkowo- tj, przez całą przerwę (którą skróciłam do 5ciu dni) i przez 7 pierwszych tabletek z opakowania- tak dla świętego spokoju, by poziom hormonów wrócił do normy (i tak też mi radzono)

Stary 2009-01-05, 14:31   #1900
Konto usunięte

Dzięki za odpowiedź, upewnię się jeszcze w czwartek, bo mam wtedy wizytę kontrolną u mojego gina
Stary 2009-01-05, 15:29   #1901
kaziomna
Przyczajenie

a czy mozna brac tabbletki antykoncepcyjne i tabletki odchudzjace ??????????????????///

bo kolzamka bierze i niby nic sie nie dzieje..
ale no coz no nie wien ... no ..;/
kaziomna jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-05, 17:17   #1902
flybird
BAN stały

no raczej można, zależy jeszcze jakie, bo różne tabletki odchudzające mają różny chyba skład... błonniki itp rzeczy mogą zaburzać wchłanianie
flybird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-06, 12:28   #1903
~Olya~
Rozeznanie

GG do ~Olya~

dziewczyny czy rutinoscorbin, polopiryna, sinupret i cholinki na gardło mają jakiś wpły na działanie pierścienia NR? Troszke mnie choroba łapała na wyjeżdzie i próbowa lam sie troszkę podkurować, a nie pomyślałam zupełnie o wpływie tych leków [mój błąd - następnym razem wszytsko przeanalizuje]...

podaje również skład. Jeśli ktoś się orientuje w temacie to prosiłabym o odpowiedź. Wspomne jeszcze, że w ulotce NR nic niepokojącego nie znalazłam.

Sinupret: 1 tabl. drażowana zawiera 6 mg korzenia goryczki, 18 mg kwiatu pierwiosnka, 18 mg ziela szczawiu, 18 mg kwiatu bzu czarnego, 18 mg ziela werbeny.

Skład Cholinek: - rumianek,
- szałwia,
- tymianek,
- prawoślaz,
- mięta.

Oprócz kompozycji wyciągów roślinnych Cholinki™ ziołowe zawierają również witaminę C

Rutinoscorbin:
1 tabletka zawiera substancje czynne:
Rutyna 25 mg,
Kwas L-askorbowy (witamina C) 100 mg
Substancje pomocnicze: laktoza, skrobia ziemniaczana, sacharoza, alkohol poliwinylowy, talk, magnezu stearynian.
Skład otoczki: Hydroksypropylometylocelu loza, polietylenoglikol 6000, tytanu dwutlenek, talk, żółcień chinolinowa (E 104).

polopiryna: Skład: 1 tabl. zawiera 300 mg kwasu acetylosalicylowego z dodatkiem 100 mg węglanu wapniowego

z góry dzięki, pozdrawiam kobietki!

Faza I: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14
~Olya~ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-06, 12:33   #1904
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ~Olya~ Pokaż wiadomość
dziewczyny czy rutinoscorbin, polopiryna, sinupret i cholinki na gardło mają jakiś wpły na działanie pierścienia NR? Troszke mnie choroba łapała na wyjeżdzie i próbowa lam sie troszkę podkurować, a nie pomyślałam zupełnie o wpływie tych leków [mój błąd - następnym razem wszytsko przeanalizuje]...

podaje również skład. Jeśli ktoś się orientuje w temacie to prosiłabym o odpowiedź. Wspomne jeszcze, że w ulotce NR nic niepokojącego nie znalazłam.

Sinupret: 1 tabl. drażowana zawiera 6 mg korzenia goryczki, 18 mg kwiatu pierwiosnka, 18 mg ziela szczawiu, 18 mg kwiatu bzu czarnego, 18 mg ziela werbeny.

- szałwia,
- tymianek,
- prawoślaz,
- mięta.

Oprócz kompozycji wyciągów roślinnych Cholinki™ ziołowe zawierają również witaminę C

Rutinoscorbin:
Rutyna 25 mg,
Substancje pomocnicze: laktoza, skrobia ziemniaczana, sacharoza, alkohol poliwinylowy, talk, magnezu stearynian.
Skład otoczki: Hydroksypropylometylocelu loza, polietylenoglikol 6000, tytanu dwutlenek, talk, żółcień chinolinowa (E 104).

polopiryna: Skład: 1 tabl. zawiera 300 mg kwasu acetylosalicylowego z dodatkiem 100 mg węglanu wapniowego

na tabletki to wpływu nie ma, wiec wydaje mi sie ze na pierscien rowniez

Stary 2009-01-06, 13:39   #1905
alcatella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ~Olya~ Pokaż wiadomość

- szałwia,
- tymianek,
- prawoślaz,
- mięta.

Rutinoscorbin:
Rutyna 25 mg,

Tylko nie przeginaj z ilością witaminy C, bo masz ją prawie w każdym z preparatów, które podałaś!

alcatella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-06, 17:18   #1906
gosiaaa123456
Przyczajenie

Zazylam wczoraj 4 tabletki Mercilonu stosujac w ten sposob metode yuzpe... Dzisiaj czuje okropne swedzenie i pieczenie w okolicach sromu i glebiej...czy to po tych tabletkach? miala ktoras z Was tak? prosze o odpowiedz...
mam zamiar wybrac sie do ginekologa w tej sprawie, bo uczucie jest straszne...
Tylko wlasnie nie wiem czy te tabletki moga miec jakikolwiek z tym zwiazek?
gosiaaa123456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-06, 17:29   #1907
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaaa123456 Pokaż wiadomość
Zazylam wczoraj 4 tabletki Mercilonu stosujac w ten sposob metode yuzpe... Dzisiaj czuje okropne swedzenie i pieczenie w okolicach sromu i glebiej...czy to po tych tabletkach? miala ktoras z Was tak? prosze o odpowiedz...
mam zamiar wybrac sie do ginekologa w tej sprawie, bo uczucie jest straszne...
Tylko wlasnie nie wiem czy te tabletki moga miec jakikolwiek z tym zwiazek?
toż to jakaś infekcja się dopadła.. niekoniecznie musi mieć związek z tabletkami
do ginekologa, albo do lekarza rodzinnego idź jak najszybciej- samo raczej nie przejdzie.. dodatkowo, jeśli współżyłaś bez prezerwatywy weź coś dla partnera- on również, mimo iż nie ma objawów, mógł załapać jakąś infekcję

Stary 2009-01-06, 17:32   #1908
alcatella
Rozeznanie

Po pierwsze: leć po Postinor, bo Twoje tabletki nie nadają się do metody Yuzpe! Nie mają levonorgestrelu. Stosowanie tej metody polega na podaniu do 72 godzin po stosunku tabletki zawierającej:
100 mcg ethynyloestradiolu z 500 mcg lewonorgestrelu
i powtórzenie tej samej dawki po 12 godzinach.

Z preparatów dostępnych w Polsce możnaużyć:
Gravistat 250,
Minisiston,
Microgynon21,
Rigevidon,
Stediril.

Stosowanie tabletek nowszej generacji nie daje tak dużej pewności w przypadku stosowania ich "po".

Po drugie, taka dawka hormonów mogła stworzyć dogodne warunki do grzybicy, może stąd swędzenie.

Stary 2009-01-06, 17:36   #1909
gosiaaa123456
Przyczajenie

Myslalam, zeby pojsc do apteki po jakis srodek na grzybice.... bo moze to cos w tym rodzaju. Tylko nie mam pojecia skad by mnie to dopadlo... uprawiam seks z prezerwatywa, higiene chyba tez mam nie naganna. Chyba jednak rzeczywiscie trzeba upewnic sie u lekarza dzieki
Stary 2009-01-06, 17:39   #1910
gosiaaa123456
Przyczajenie

Na tabletke po juz zapozno... choc mam nadzieje, ze nie byla ona potrzebna...
to moje przypuszczenia o grzybicy sie sprawdzily....teraz trzeba to szybko wyleczyc.
slyszalyscie o masci Clotrimazal? podobno jest dostepna bez recepty..
Stary 2009-01-06, 17:41   #1911
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaaa123456 Pokaż wiadomość
Na tabletke po juz zapozno... choc mam nadzieje, ze nie byla ona potrzebna...
to moje przypuszczenia o grzybicy sie sprawdzily....teraz trzeba to szybko wyleczyc.
slyszalyscie o masci Clotrimazal? podobno jest dostepna bez recepty..
clotrimazolum może załagodzić objawy, ale np mi wyleczyć się całkowicie nie pomógł.. konieczna była dawka antybiotyku- po niej przeszło jak ręką odjął..

Stary 2009-01-06, 17:45   #1912
gosiaaa123456
Przyczajenie

Czyli nie obejdzie sie bez wizyty u lekarza. Przy takim przypadku raczej wypadaloby przyznac sie pani ginekolog ze wzielam (nie potrzebnie) te tabletki Mercilonu...mimo wszystko mam nadzieje, ze obejdzie sie bez tego :P
Stary 2009-01-07, 10:06   #1913
mary87
Przyczajenie

cześć Dziewczyny, mam pytanie: od roku biorę cilest i pierwszy raz muszę wziąć antybiotyk - amoksiklav, czyli amoksycylinę. lekarz powiedział, że ten lek nie ma żadnego wpływu na tabletki anty, ale ja mam co do tego pewne wątpliwości. na ulotce nie ma nic na temat interakcji z innymi lekami, o tabletkach anty nie wspominając. musiałam zażyć lek już dzisiaj, a mam właśnie 6 dzień przerwy i pojutrze zaczynam nowe opakowanie. antybiotyk muszę brać przez tydzień, a więc skończę go brać w środę, przy 6 tabletce cilestu. Myślicie, że wystarczy się zabezpieczać dodatkowo przez 2 tygodnie po stosowaniu antybiotyku ( i oczywiście w trakcie)? poza tym, wyżej wyczytałam, że krwawienie+antybiotyk może oznaczać infekcję - od miesiąca zażywam lacibios femina - mam nadzieję, że ryzyko infekcji jest dzięki temu ograniczone... Pozdrawiam
mary87 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-07, 10:13   #1914
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary87 Pokaż wiadomość
cześć Dziewczyny, mam pytanie: od roku biorę cilest i pierwszy raz muszę wziąć antybiotyk - amoksiklav, czyli amoksycylinę. lekarz powiedział, że ten lek nie ma żadnego wpływu na tabletki anty, ale ja mam co do tego pewne wątpliwości. na ulotce nie ma nic na temat interakcji z innymi lekami, o tabletkach anty nie wspominając. musiałam zażyć lek już dzisiaj, a mam właśnie 6 dzień przerwy i pojutrze zaczynam nowe opakowanie. antybiotyk muszę brać przez tydzień, a więc skończę go brać w środę, przy 6 tabletce cilestu. Myślicie, że wystarczy się zabezpieczać dodatkowo przez 2 tygodnie po stosowaniu antybiotyku ( i oczywiście w trakcie)? poza tym, wyżej wyczytałam, że krwawienie+antybiotyk może oznaczać infekcję - od miesiąca zażywam lacibios femina - mam nadzieję, że ryzyko infekcji jest dzięki temu ograniczone... Pozdrawiam
w encyklopedii leków ( http://www.☠☠☠☠☠☠☠/leki/p1871-Amoksiklav ) możemy wyczytać : 'Preparat może obniżać skuteczność działania doustnych środków antykoncepcyjnych'.. zabezpieczenie w trakcie i przez 7 dni po zakończeniu kuracji- myślę, że 2tyg nie jest tu potrzebne

Stary 2009-01-08, 10:59   #1915
Konto usunięte

[1=9dc519fadc633b7a757b479 8db7309973aba49fa_66c3ce7 215651;10351819]Dzięki za odpowiedź, upewnię się jeszcze w czwartek, bo mam wtedy wizytę kontrolną u mojego gina [/quote]
Lekarz stwierdził, że decyzja jest moja, ale on by się skłaniał do normalnej przerwy.
Rozważyłam jednak wszystkie za i przeciw i przerwy nie robię
Stary 2009-01-08, 22:26   #1916
Konto usunięte

Wybaczcie, że tak drążę temat
Czy jeśli antybiotyk skończę brać dzień przed planowaną przerwą, to muszę się jeszcze zabezpieczać przez pierwszy tydzień kolejnego opakowania czy tylko w czasie przerwy?
Stary 2009-01-09, 14:39   #1917
alcatella
Rozeznanie

Wg mnie po przerwie też. Nie bez przyczyny zalecają nie robić przerwy - żeby yrównać poziom hormonów.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 15:03   #1918
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alcatella Pokaż wiadomość
Wg mnie po przerwie też. Nie bez przyczyny zalecają nie robić przerwy - żeby yrównać poziom hormonów.
jestem tego samego zdania

Stary 2009-01-09, 17:43   #1919
maggda854
Przyczajenie

Witam!!! Piszę do was , bo nie mogę pojąć jak to jest z tymi antybiotykami i tabletkami antykoncepcyjnymi. Tydzień temu złapała mnie grypa, próbowałam się leczyć własnymi sposobami, ale niestety, katar zaatakował mi zatoki. Więc dziś postanowiłam odwiedzić lekarza i oczywiście dostałam antybiotyk augumentin, zapytałam panią doktor czy można je mieszać z tabletkami antykoncepcyjnymi ( ja biorę novynette..) ona stwierdziła, że mogę spokojnie nie zabezpieczać się innymi dodatkowymi metodami.
Jednak gdy wykupiłam ten antybiotyk w aptece , weszłam na wasz blog i przeczytałam , że właśnie augumentin wpływa na tabletki anty ... przeczytałam ulotkę i też tam pisze .. więc się przestraszyłam i pobiegłam natychmiast do ginekologa co mam robić ... i właśnie wróciłam od niego i mój lekarz potwierdził to , że mogę brać novynette i augumentin i nie muszę się innymi metodami zabezpieczać... ja taka zdziwiona pytam się go jak to jest... a on mi na to , że tam pisze w ulotce , że mogą zmniejszać skuteczność , ale nie muszą ...no cóż zaufałam lekarzowi wkońcu kto wie najlepiej... jak kazał tak zrobić to tak zrobiłam...
maggda854 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 18:01   #1920
maarcinka
Raczkowanie

słuchajcie dziewczyny, mam pytanie. biore yasminelki i mam pewien problem. walczę z zapaleniem przydatków i dziś zaczęłąm brać antybiotyki i wg moich obliczeń będę je brać 8 dni + inne leki 10 dni. zostało mi 6 tabletek Y.

pytania: czy robić przerwę?
jak długo zabezpieczać się dodatkowo? zależy mi na efekcie anty dopiero w lutym bo do tego czasu nie bede sie widzec z tz wiec chyba nie musze robic przerwy ale mam nadzieje ze mi poradzicie, nie wiem jak jest z tym poziomem hormonow.

biorę: antybiotyk - kefleks - sybst. czynna - cefalexin
Metronidazol - zabija pewne typy bakterii, które żyją w środowisku beztlenowym oraz pierwotniaki (zapalenie pochwy)
diclofenac - niesteroidowy lek przeciwzapalny
+ quatrum a potem lactovaginal.

w żadnej ulotce nie znalazlam nic o tabletkach anty
maarcinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości