|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1891 | |
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach
Cytat:
![]()
![]() |
#1892 |
Rozeznanie
|
tyle że w moim przypadku się nie sprawdza. mało wydajny i kiepsko mi się domywa. a jak szurnę takim W5 z lidla, albo Purem, to od razu jest efekt, i mało płynu zużywam.
![]() |
#1893 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Kwestia wydajności jest trochę mniej ważna :P Zwłaszcza, że moja mama od zawsze Ludwika używa i jakoś ani na jakość ani na wydajność nie narzeka. Ale możliwe, że to kwestia wody itd.
![]() |
#1894 |
Nie depcze krokusów
|
Na Ludwika nie narzekam, ale W5 jest faktycznie mocniejszy.
![]() |
#1895 |
Rozeznanie
|
u mnie w domu zawsze był ludwik, ale jak zaczęłam używać innych, zapomniałam o ludwiku. dla mnie ważniejsza jest mimo wszystko skuteczność. wolę szybciej umyć naczynia mniej lejąc płynu, niż latać co chwilę i kupować nowy.
![]() |
#1896 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1897 |
Rozeznanie
|
zauważyłam taką prawidłowość u wielu znajomych, że ci, co stosowali ludwika, przerzucają się na pura.
jak dla mnie - jako, że mieszkam w bliskości lidla - płyn W5 rządzi i nie zamienię go poki co na żaden pro-ekologiczny szajs, który nie będzie mył, tylko rozmazywał tłuszcz po talerzach. moje spostrzeżenie - pasta do zębów ekologiczna owszem jest smaczniejsza w ustach, ale NIE MYJE. niby coś tam usunie brudu, ale zęby mam zażółcone i niedomyte... jedno dobre, że szampony urtekramu i dezodorant krystaliczny okazały się dobre.
![]() |
#1898 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a znacie jakis specyfik do golenia dla mezczyzn? pianke/ żel? TZ do tej pory uzywal pianki nivea, jakos nie przychodzi mi do glowy zaden zamiennik....?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1899 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Po ludwiku miałam zmacerowane i spierzchnięte, piekące dłonie. Okropieństwo ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1900 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A dodatkowo, nie ukrywam, że i psychicznie lepiej działają na mnie kosmetyki nie testowane, ale to już kwestia etyczna, więc nawet gdyby gorzej domywała to wolałabym umyć po raz drugi niż kupić testowaną. Albo przynajmniej poszukać innej, posprawdzać różne firmy niż kupić testowaną. Zwłaszcza, że kosmetyków nietestowanych jednak naprawdę sporo. No ale..to zrobiłabym ja, więc nie ma o czym pisać ![]() Kira - to może, jeśli Ludwik się dobrze sprawował przy naczyniach, warto zamiast zmienić płyn na testowany na zwierzętach kupić rękawiczki gumowe do mycia naczyń? Taki pomysł tylko.
![]() |
#1901 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Rękawiczki używam do sprzątania, bo mam bardzo wrażliwe dłonie (skłonność do uczuleń i nadwrażliwość spowodowana odmrożeniem) ale ze zmywaniem mam problem, bo naczynia z łatwością mi się wyślizgują :p Poza tym zapach Ludwika mnie strasznie irytował ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1902 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"Henkel says that it no longer engages in animal testing for cosmetics, but does still use animal testing for certain ingredients." Dla nieznających angielskiego - tłumaczenie: "Henkel mówi, że nie angażuje się już w testy gotowych kosmetyków na zwierzętach, natomiast wciąż testuje poszczególne składniki." Przede wszystkim - współczuję Ci tak mega wrażliwych dłoni ![]() Div58 - kurczę, szukam i szukam tej pianki do golenia. Nie znalazłam nic ciekawego, ale spokojnie - nie poddam się. Jakie są granice cenowe? Edit: no i znalazłam coś konkretnego np. krem do golenia Lavera żel do golenia Alva obydwa znalezione na www.ekostrefa.pl , cenowo w okolicach 20-30 zł. Szukać dalej?
Be happy for this moment. Edytowane przez Veris Czas edycji: 2009-01-03 o 19:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1903 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, przekopałam się przez pierwsze 6 stron wątku ale przez cały się pewnie nie przekopię, a mam pytanie. Na tych listach nie widziałam kosmetyków Dior i stąd pytam: czy oni testują na zwierzętach?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1904 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#1905 |
Rozeznanie
|
Dziękuję za szybką odpwiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1906 |
Rozeznanie
|
Veris - wybacz, ale jak zobaczyłam ceny tych kosmetyków, to mi ręce opadły. nie mogłabyś znaleźć czegoś w NORMALNEJ CENIE a nie w cenie dla Natalie Portman?
![]() |
#1907 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie,
Prześledziłam parę stron rozmowy i postanowiłam się wtrącić. Otóż - to że Pani z działu obsługi klienta TWIERDZI, że jej firma nie stosuje surowców testowanych na zwierzętach - to nie jest to żaden dowód. NA liście Klubu OK! - kosmetyków nietestowanych - znajdują się te firmy, które dały prawną gwarancję na to, że nie testują. Czyli napisały to czarno na białym - i podpisały. To jest dowód - ponieważ jeśli w takiej sytuacji okaże się, że firma stosowała takie surowce - to ten dokument będzie dowodem kłamstwa danej firmy w sądzie. A my - jako oszukani konsumenci - będziemy mogli taką firmę pozwać. Natomiast nie jest dowodem słowo Pani z działu obsługi klienta. Nie jest dowodem - znaczek przekreślonego króliczka ani inf na produkcie: nietestowane na zwierzętach. Ja też mogę sobie taki znaczek na czole przykleić. Pani w dziale obsługi Ziai - może twierdzić, że kosmetyki jej firmy robią kosmici - firma nie bierze za to odpowiedzialności. Ziaja wie że lista OK! istnieje i że zgodnie z podawanymi nam informacjami może na niej się znaleźć, ale - nie chce dać potwierdzenia tego na piśmie i z podpisem przedstawiciela i tu cytuję "Być może w przyszłości również będziemy zainteresowani istnieniem na liście". Więc ja - być może w przyszłości kupię ich produkty, jak na tej liście już będą. Podobnie - inne wspominane tu firmy. Jeśli jakaś firma nie stosuje surowców - to znajduje się na listach wegetariańskich kosmetyków - bo to jest dla danej firmy zdobywanie nowego klienta. Uwierzcie mi - całkiem sporej grupy klientów na całym świecie. Jeśli firma nie jest zainteresowana znalezieniem się na niej - widocznie stosuje takie surowce... I z takiego założenia lepiej wychodzić. Pozdrawiam serdecznie Ashte a P.S. osobiście polecam kosmetyki firmy EcoCosmetics. Edytowane przez Ashtea Czas edycji: 2009-01-04 o 20:35 Powód: uzupełnienie |
![]() ![]() |
![]() |
#1908 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli dla Ciebie krem do golenia za 20 zł. to jest dużo to przepraszam nie mam pomysłu na pewne, w 100% nie testowane kosmetyki ekologiczne (swoją drogą, kremy do golenia np. Gillette kosztują coś w okolicach 16-18 zł. [pamiętam, bo kiedyś je kupowałam], więc jest to tylko parę złotych różnicy, a nie "kosmetyk dla Natalie Portman". Może coś Ziai? Albo innych drogeryjnych? Albo mydło (przepraszam, niepotrzebna nic nie wprowadzająca złośliwość)? Dodatkowo: Janino, jak zależy Ci na tańszych kosmetykach to..sobie ich poszukaj. Chciałam pomóc Div, a Ty wyskakujesz z pretensją. Nie wiem skąd to wynika, ale jest nieprzyjemne. Tak jakbym tylko ja miała dostęp do Internetu i wyszukiwarki. Edycja: Przepraszam Cię, Janino za ten agresywny ton. Dałam się sprowokować, a co najbardziej możliwe mylnie odebrałam Twe intencje. Zostawiam swój post w niemalże niezmienionej wersji przede wszystkim po to, abym mogła, za każdym razem kiedy pomyślę o agresywnej reakcji, spojrzeć na niego i przypomnieć sobie, że to do niczego nie prowadzi i, co najważniejsze, jest niezgodne z moim sumieniem. Jutro postaram się znaleźć kosmetyki 'nie testowane' na każdą kieszeń, ale, jeśli mogę sobie na to pozwolić, proszę Cię o pomoc - może wspólnie uda nam się coś wymyślić. Pozdrawiam, Weronika
Be happy for this moment. Edytowane przez Veris Czas edycji: 2009-01-04 o 22:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1909 |
Wtajemniczenie
|
Yves Rocher jest w miarę tani. Dodatkowo jest upust rabatowy, gdy wyrobi się kartę stałego klienta.
Niestety nie mają szerokiej gamy wyboru (nie ma wspomnianych wyżej pianek do golenia etc.) ale mają bardzo dobre żele do mycia, kremy itp. itd.
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1910 |
Rozeznanie
|
wybacz, że poczułam się poirytowana... Yves Rocher jest w miarę dobre i ceny nie są aż takie straszne jeśli się wyrobi kartę stałego klienta, no i Ziaja - chociaż trzeba u nich trafić dobry kosmetyk. Zresztą YR też wypuszcza buble.
![]() |
#1911 |
Wtajemniczenie
|
To było skierowane do mnie?
![]() Jeżeli w jakiś sposób Cię uraziłam, to przepraszam.
![]() ![]() |
![]() |
#1912 |
Przyczajenie
|
Widzę, że zostałam olana - ale gwoli ścisłości - proszę - to jest dokładna lista kosmetyków nietestowanych, firm dających PRAWNĄ GWARANCJĘ gwarancję, że nie stosują RÓWNIEŻ testowanych na zwierzętach surowców:
Lista Klubu OK!:
Co z tego, że kosmetyk nie jest testowany - skoro zawiera żelatynę wieprzową? Czyli surowce pochodzące z uboju zwierząt? Prawda jest taka, że smarujecie sobie buzie cierpieniem zwierząt, a dezodorantujecie się zapachem ich strachu. I jak widzę - wcale Was to tak naprawdę nie interesuje. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1913 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To nie jest imho kwestia wygodnictwa, co braku informacji i niewiedzy oraz ufności, w stosunku do sprzedającego. Ja wierzyłam w informacje na jakie natrafiłam w internecie, nie pytałam się sprzedawcy, bo oni z reguły są niedoinformowani. Sprawdziłam więc w internecie i faktycznie jest tam czarno na białym napisane (na wielu stronach), że YR nie testuje na zwierzętach. Może teraz podpadnę wielu osobom w tym temacie, ale nie dziwię się, że wiele osób z przymrużeniem oka traktuje wszelkiej maści ekologów. Kochacie zwierzęta a tak atakujecie ludzi. Informacja, pomoc, dialog, to jest potrzebne...a nie atak. To tylko zniechęca. Z góry przepraszam, jeżeli kogoś uraziłam. Edit: Ja nie jestem ani wegetarianką, ani ekologiem ale chcę zmienić swój styl życia, bo kocham zwierzęta. Staram się...może nie robię wszystkiego dobrze, ale nikt nie urodził się z pełnym zasobem wiedzy na każdy temat i z doświadczeniem. Jest to jednak pewien proces i nie mogę zrobić wszystkiego od razu. Dlatego zbieram informacje...od osób doświadczonych w tym temacie oczekuję pomocy a nie pogardy. Nikt nie jest idealny proszę Państwa.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan Edytowane przez Kira87 Czas edycji: 2009-01-05 o 14:12 Powód: ort |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1914 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nie chcę, żeby ktoś czuł się zaatakowany przeze mnie... co do kosmetyków dla facetów nietestowanych na zwierzakach i w miarę dobrych cenach, to polecam Oriflame - przypomniało mi się, że mój facet dostał zestaw kosmetyków do golenia z Oriflame. a tam są naprawdę fajne promocje.
![]() ![]() |
![]() |
#1915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli kogoś uraziłam, z góry przepraszam. A jeśli w czymś się mylę to proszę o sprostowanie.
![]() |
#1916 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1917 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1918 |
ma zielone pojęcie
|
Nawiążę do kwestii, która była ostatnio poruszana, a mianowicie do tego, że słowa pani z obsługi nie są dowodem na działalność firmy. Według mnie tak nie jest. Owszem, jej słowa nie zawsze odzwierciedlają prawdę, ale na 99% są pewne. Tak samo jak lista O.K. ;] W końcu gdyby każda pani tudzież pan z obsługi mogli bez ponoszenia konsekwencji mówić co chcą, to pan z P&G już dawno by mi napisał, że nie testują na zwierzętach. A jednak zasłaniał się różnymi rzeczami. Także jak widać słowa pani/pana z obsługi mają wartość, i to dużą. A to dobrze
![]()
#1919 |
Nie depcze krokusów
|
Pokazana tu lista OK! jest uboga, kosmetyki ciężko dostać, próbki to już w ogóle, a ceny jak dla Natalie Portman, że tak to ujmę
![]()
![]() |
#1920 | |||
Przyczajenie
|
martajg:
Cytat:
marchewkowe pole: Cytat:
Nie musisz być wegetarianką, by używać kosmetyków cruelty free. To kwestia przekonań. Kira87: Cytat:
To, że na polskiej liście OK! jest tak mało firm zależy od nas. Jeśli jako konsumenci zaczniemy zwracać uwagę firm na to, ze nie zgadzamy się na cierpienie zwierząt na którymkolwiek etapie produkcji kosmetyku - to takim firmom jak Joanna, Ziaja, Farmona - zacznie zależeć na tym, by się na takiej liście znaleźć. Najprostszy sposób - to pisać maile z pytaniem czemu na tej liście ich nie ma? Na liście OK! są nie tylko eko kosmetyki. Większość firm nawet nie jest wegańska (to znaczy są tam firmy wprowadzające pochodne mleka, jaj, miodu). To, że produkt kosmetyczny zawiera w sobie surowce z certyfikatem EcoCert nie oznacza, że inne jego składniki nie były testowane na zwierzętach. O tym dlaczego surowce używane do produkcji kosmetyków są testowane na zwierzętach - można przeczytać tutaj. O tym, jakie firmy moga się znaleźć na liście OK! przeczytacie tutaj. A czemu zaatakowałam - no cóż, właśnie po to, byś nie okraczyła mojego posta - jak widać, skutek odniosło. Pozdrawiam |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.