|
|
#2101 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV
Dzień chorodupka - dniem nudy, więc pokażę Wam mój postęp w leczeniu
.Niestety nie byłam na tyle wspaniałomyślna, by zrobić zdjęcie zębów przed nałożeniem aparatu, ale wycięłam skądinąd zdjęcie uśmiechu. Cofnięta o jeden rządek prawa 2ka już jest na swoim miejscu! )
|
|
#2102 |
|
Konto usunięte
|
no co
nie mozna sie ponabijac z ludzi ktorzy zalozenie aparatu stawiaja na tym samym poziomie co kalectwo czy ciezkie choroby
|
|
|
|
|
#2103 |
|
Blond forever!
|
smiechotka - niezły postęp <szacun dla ząbków>
![]() Ja też nie zrobiłam zdjęcia przed założeniem aparatu, ale moja orto o tym pomyślała ![]() W ogóle ja mam robione zdjęcia przez moją orto na każdej wizycie. Wy też tak macie? Dlatego ona prowadzi dokumentację foto, także po zdjęciu aparatu udam się do niej z pendrakiem i przegram sobie moje postępy zębowe - tak na wieczną pamiątkę
|
|
|
#2104 |
|
Rozeznanie
|
Pierwsze słyszę o czymś takim, ale super pomysł, podoba mi się!
Mnie orto poinformowała jedynie o wycisku 'na pamiątkę', do pudełka, dla potomnych :P. Póki co nie mogę się doczekać założenia dołu, bo im dłużej mam aparat, tym większe mam uczulenie na krzywizny ;-). Ot zboczenie, chyba każdej aparatki
|
|
#2105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
używa się jej do czyszczenia przestrzeni pod drutami
|
|
|
#2106 |
|
Blond forever!
|
Dzięki za odpowiedź Jagoda.
A napisz mi jeszcze gdzie mogę kupić te wyciorki, czy one są jednorazowe i jak często ich używac (po każdym myciu zębów - bo w czasie noszenia aparatu, to ja szoruję zębiska kilka razy dziennie, czy może wystarczy raz dziennie, np wieczorem).
|
|
|
#2107 |
|
Zadomowienie
|
Blondi, ja ostatnio widzialam w Lidlu po 5,90 w kilku rozmiarch
![]() Uzywasz ich wtedy kiedy szczoteczka sobie nie radzi i wieczorami, kiedy robisz porzadne szczotkowanie ![]() Raczej sa wielokrotnego uzytku. jak je zobaczysz to bedziesz wiedziec o co chodzi
|
|
|
|
|
#2108 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2109 |
|
Blond forever!
|
Ok, txs Djana, w weekend myknę do Lidla, bo dziś nie da rady - zasypało nam Trójmiasto, wciąż pada i końca padania tego śniegu nie widac
|
|
|
#2110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i proszę forum i wszystko wiem. ![]() A ta moja poniedziałkowa separacja tak strasznie nie boli. Wczoraj było ciężka ale dzisiaj da się już coś miękkiego ugryźć. Edytowane przez Karmenka Czas edycji: 2009-01-07 o 15:08 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#2111 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zazdroszczę Ci tego padającego śniegu. U mnie śnieg nawet dopisał, ale chciałabym by było go więcej no i niestety ogromny mróz jest rano było -15 ![]() Współczuje Ci Karmenka, ja na szczęście miałam tylko jeden dzień przed założeniem aparatu więc unikłam tego straszliwego bólu <glaszcze>
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia" BECK Edytowane przez kanashimi Czas edycji: 2009-01-07 o 15:14 |
||
|
|
|
|
#2112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Porównałam po prostu licealistów z gimnazjalistami. W liceum ludzie nie podchodzą krytycznie, czasami obojętnie lub na plus. Jednak w gimnazjum, jeszcze w pierwszej klasie, koledzy wyśmiewali osoby w aparatach. Być może było to na zasadzie "kto się czubi ten się lubi" I raczej nie chodzi o lubienie/nielubienie, tylko o podobanie się. Mi tam aparat u innych nie przeszkadza, u siebie owszem, ale do siebie zawsze podchodzę krytycznie, więc...
|
|
|
#2113 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja tez mialam separacje w poniedzialek, z samego rana. W poniedzialek i wtorek bylo koszmarnie, dzisiaj juz jest ciut lepiej, bo nie boli zwykłe zamykanie buzi. Ale jesc moge caly czas tylko rozgniecione ziemniaki i namoczone w herbacie herbatniki.Kiedy masz zakladanie aparatu? Ja w poniedzialek.
|
|
|
|
#2114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kanapki nie ugryzę ale ziemniaki i inne miękkie lub wcześniej rozmiękczone to tak. W poniedziałek mnie nie bolało ale dopiero o 19 miałam. Za to jak we wtorek się obudziłam to śniadania już nie zjadłam .ale dziś już czuje, że mi powoli mija. |
|
|
|
|
|
#2115 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie!
Jestem tutaj nowa ![]() Ja również w poniedziałek zakładam aparat
|
|
|
|
|
#2116 |
|
Zakorzenienie
|
No juz prawie zdecydowałam sie na aoarat staly
![]() ,ale ktory jest mneij widoczny szafirowe (kryształowe) czy kompozytowo-ceramiczne
|
|
|
|
|
#2117 |
|
BAN stały
|
szafirowe świecą się jak szkło...ładnie wygląda ALE przy idealnie białych zębach. ja polecam porcelane , w kolorze zęba.
|
|
|
|
|
#2118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ja chhyba sobie zalatwie porcelanowy z przezroczystym lukiem caly przezroczysty ![]() Taki jak ten tylko luki przezroczyste ![]() a te zamki to roznej wielkosci sa ?
|
|
|
|
|
|
#2119 |
|
Kokon pro
|
porcelana nie zawsz jest w kolorze zeba bo kazdy ma inny kolor zebow :P a krysztalowe sa przezroczyste i mniej widoczne od porcelany, i of kors sa drozsze ;]
weronika nie zdziw sie jak nie dostaniesz przezroczystych lukow, czy nawet bialych bo nie kazdy orto lubi na takich pracowac ;] i nie ma ze chcesz ;] Edytowane przez kasiek87 Czas edycji: 2009-01-07 o 19:28 |
|
|
|
|
#2120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Weronika, porcelanowy nie jest cały przezroczysty, jest w kolorze zbliżonym do koloru zęba, jak chcesz to Ci na PW wyślę link do strony, gdzie są prezentowane wszystkie rodzaje aparatów, ale na zębach normalnych pacjentów, a nie na modelach co to mają zęby jak śnieg białe. Lil coco, serio ten kryształ tak się świeci? Nigdy u nikogo nie widziałam takiego, więc nie wiem nawet jak to wygląda, a oglądać na zdjęciach to nie to samo A dzisiaj spotkałam dawno nie widzianą koleżankę, która od 2 miesięcy ma aparat i ma mix fioletowy i wygląda to cudnie |
|
|
|
|
|
#2121 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale ja chce przezroczyste ![]() Sa Damonu przezroczyste ??
|
|
|
|
|
|
#2122 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma sie co sugerowac. Kazdy reaguje inaczej. Ja mam bardzo ciasno zęby upchane (czesto mam problem np zeby wyjac nitke dentystyczna jak nia czyszcze) wiec dlatego mnie tak boli.
|
|
|
#2123 |
|
Blond forever!
|
WweronikaWw, najpierw to Ty idź i skonsultuj swoją wadę z ortodontą. Bo Ty się nastawisz, że założysz taki, siaki, czy owaki, a potem może się okazać, że Twój orto nie zakłada takiego aparatu lub Twoja wada powoduje to, że będziesz musiała mieć zamki metalowe (bo one się nadają do każdej wady).
Orto nie gryzie, na pytania Ci odpowie i aparat doradzi.
|
|
|
#2124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale wiesz na wizyte sie czeka i to dlugo
|
|
|
|
|
|
#2125 |
|
Zakorzenienie
|
Takie pytanie mnie teraz naszło:
gumki separatorki mają dziurki w środku, a gumki ligaturki też, czy są to po porostu gumowe prostokąciki? Edytowane przez Karmenka Czas edycji: 2009-01-07 o 19:47 |
|
|
|
|
#2126 |
|
Blond forever!
|
WweronikaWw, ale Ty pójdziesz do orto na KONSULTACJE, a nie na wizytę - a to jest różnica.
|
|
|
#2127 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2128 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Weronika ja poszłam zadrutowana do nowej pracy i jest ok,a jestem od ciebie 10 lat starsza i powoli i mi zaczyna juz powieka drżeć od Twoich pytań ![]() ....bo sama musiałam na niego zarobić bo nie pochodzę z domu w którym kaska się przelewa i mogę sobie wybrać taki albo siaki aprat...pozdrawiam i życzę podjęcia decyzji
|
|
|
#2129 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może to będzie brutalne, ale muszę to napisać, bo pęknę. Moim zdaniem nie dojrzałaś jeszcze do noszenia aparatu. Nie będę tu pisać o tym, że ludzie na prawdę dobrze to odbierają, bo mnóstwo osób przede mną już to napisało i mam wrażenie, że efekt i tak jest taki, jakby grochem o ścianę rzucał ![]() Decydując się na leczenie ortodontyczne musisz być świadoma tego, że aparatu nie nosi się ani dla przyjemności, ani dla ozdoby. Musisz się liczyć z bólem i dyskomfortem, musisz dbać o zęby bardziej niż przed założeniem aparatu. Mało tego! Cokolwiek zjesz w szkole- jakieś resztki na pewno utkną Ci pod drutem! I co? Będziesz chodzić z szyneczką zahaczoną o pierścień kilka godzin? No chyba nie bardzo. Być może trzeba będzie w łazience wyciągnąć wykałaczkę, może wypłukać usta... A jak dostaniesz wyciągi do noszenia w ciągu dnia, to kaplica! Jeść z tym za bardzo się nie da, trzeba będzie zdjąć, założyć. Szerszy uśmiech i będzie je widać. Boże! A co będzie, jak orto zacznie przesuwać zęby i porobią się szpary! Nie daj Bóg mega szpara między górnymi siekaczami! Toż wtedy człowiek wygląda jakby był deczko szczerbaty! I nic Ci nie pomoże to, że zamki będą przezroczyste-aparatu nie da się ukryć. Może nie każdy zauważy od razu, ale zauważy na pewno. Nie mam nic do osób z aparatami kosmetycznymi-mają kasę, orto chce na tym pracować-ok. Drażni mnie natomiast podejście-"co by tu zrobić, żeby ukryć to, że prostuję zęby?" I to za wszelką cenę. A propos ceny... Gdybyś sama zapracowała sobie na nawet najtańszy metalowy aparat, bardziej byś go doceniła. Te mniej widoczne sobie kosztują(lingwalny to total kosmos i wcale nie taki dobry) i ja osobiście nie miałabym sumienia naciągać rodziców na ciut mniej widoczne droższe zamki, tylko dlatego, żeby jakiś chłopak nie zauważył mojego aparatu od razu, tylko dopiero po dwóch dniach widywania się na korytarzu. Bo taka jest prawda- skichaj się-nie ukryjesz tego. A jeśli uważasz, że ludzie źle podchodzą do osób z aparatem, to chyba sama musisz podchodzić podobnie. W przeciwnym wypadku nie zastanawiałabyś się nad tym, co inni powiedzą, tylko robiłabyś swoje, bo nie jest wstydem nosić aparat, a nawet można być z tego dumnym, bo nie każdego na to stać. Tak że zastanów się dobrze, czy na prawdę jesteś gotowa rozpocząć leczenie, bo jak na moje oko, to ani trochę Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() I dzięęęękujemy ![]() Cytat:
Przecież pójdziesz prywatnie-nie czeka się długo.
Papryczki wróciły!!! Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-01-07 o 20:44 |
||||||
|
|
|
|
#2130 |
|
Rozeznanie
|
Również uważam, że do założenia aparatu trzeba dojrzeć. Rodzice mnie namawiali kilka lat temu ale zawsze było mi nie po drodze do ortodonty. I tak aparat założłam majac 22 lata i ani przez chwile nie pomyślałam o tym czy komuś się to spodoba czy nie. W końcu najlepszą inwestycją jest dbanie o zdrowie a między innymi temu służy aparat. Wcześniej śmiałam się ukratkiem a teraz pęłą gębą
Dzisiaj byłam na wizycie i pochwalę się, że na górnym łuku zostało lekko wydłużyć dwójkę i ściągamy (jak dobrze pójdzie będzie to 11 lutego). Za to na dole nadal istny sajgon i żałuję, że tak długo czekałam po założeniu góry na zadrutowanie dołu. Z pozytywnych rzeczy mam w końcu zamek na dolnej dwójce i nie mam sprężynki
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:30.

.

nie mozna sie ponabijac z ludzi ktorzy zalozenie aparatu stawiaja na tym samym poziomie co kalectwo czy ciezkie choroby

używa się jej do czyszczenia przestrzeni pod drutami

rano było -15 

ooo matko 

3/3/6-22/7/8