Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-07, 20:55   #2131
kasiek87
Kokon pro

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

my se tu gadu gadu :P pewnie wyjdziemy na stare moralizatorki czy cos mie to rybka
kazdy aparat tak czy siak widac jak nie z daleka to z bliska ;] co racja to racja jak ktos zapracuje to bardziej doceni ja musialam poswiecic swoje pieniadze z 18-tych urodzin i nie zaluje ^^

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 21:03   #2132
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

o wlasnie to !
Ze pieniedzy tez mi troche szkoda
Bo niestety to z moich pieniedzy funduje sobie aparat mama zaplaci mi tylko za wizyty

Papierosy
zapuszczanie
WweronikaWw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 21:08   #2133
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WweronikaWw Pokaż wiadomość
o wlasnie to !
Ze pieniedzy tez mi troche szkoda
Bo niestety to z moich pieniedzy funduje sobie aparat mama zaplaci mi tylko za wizyty
Jakoś nie widać, że Ci szkoda funduszy
Stary 2009-01-07, 21:10   #2134
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Jakoś nie widać, że Ci szkoda funduszy
Bo to zalezy
z jednej strony chce najmniej widocny aparat ,a z drugiej pracowalam sama na te pieniazki 2 lata

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-07, 21:34   #2135
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Bo to zalezy
z jednej strony chce najmniej widocny aparat ,a z drugiej pracowalam sama na te pieniazki 2 lata
No to weź nie wydziwiaj-jak to Kamil napisał.
Aparat Ci się spodoba, Twoim znajomym też. I przyszłym znajomym też.
Córka mojej koleżanki jest w Twoim wieku, też nosi aparat i na początku nie chciała się uśmiechać. Okazało się, że wszyscy w szkole bardzo pozytywnie go(aparat) odebrali i każą jej się co chwilę uśmiechać no to szczerzy się dziewczyna pełną gębą.

Słuchajcie możecie wypełnić taką ankietę?
(tu był link, ale to już nieaktualne)
Ktoś potrzebuje pomocy(nie ja ). Ankieta jest o zębach, ale jest warunek-TRZEBA BYĆ PEŁNOLETNIM. Z góry dziękuję.

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2009-02-22 o 16:37
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 21:42   #2136
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
No to weź nie wydziwiaj-jak to Kamil napisał.
Aparat Ci się spodoba, Twoim znajomym też. I przyszłym znajomym też.
Córka mojej koleżanki jest w Twoim wieku, też nosi aparat i na początku nie chciała się uśmiechać. Okazało się, że wszyscy w szkole bardzo pozytywnie go(aparat) odebrali i każą jej się co chwilę uśmiechać no to szczerzy się dziewczyna pełną gębą.

https://ewi.gromada.pl/test.php
Ktoś potrzebuje pomocy(nie ja ). Ankieta jest o zębach, ale jest warunek-TRZEBA BYĆ PEŁNOLETNIM. Z góry dziękuję.
ankieta wypełniona i wysłana

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 21:47   #2137
kurczak31
Raczkowanie

Podpinam się do wątku. Jeżeli tylko istnieje możliwość założenia aparatu to należy z tego korzystać. Sama przez dwa lata nosiłam aparat (na górze i na dole) i nie żałuję. Miałam zęby jak królik, a teraz - wszystkie równe! Warto przecierpieć i mieć takie ząbki --->
Stary 2009-01-07, 21:53   #2138
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Coś ktoś pisał o przezroczystym łuku - ile wiem to taki nie istnieje Drut to drut ewentualnie w białej otulinie ale druta przezroczystego jak żyję nie widziałam ;> A te w białej otulinie obłażą i są naprawdę obleśne W ogóle to ja już nie mam siły pełnić roli psychoterapeuty...naprawd ę, ktoś tu musi dorosnąć I jak Papryka rzekła "skichaj się a nie ukryjesz tego" i taka jest prawda, była i będzie.

Kocimietka bo ja konkretna jestem :-P
Stary 2009-01-07, 21:54   #2139
kanashimi
Raczkowanie

GG do kanashimi

Cytat:
Boże dziewczyno co Ty pleciesz
Może to będzie brutalne, ale muszę to napisać, bo pęknę. Moim zdaniem nie dojrzałaś jeszcze do noszenia aparatu. Nie będę tu pisać o tym, że ludzie na prawdę dobrze to odbierają, bo mnóstwo osób przede mną już to napisało i mam wrażenie, że efekt i tak jest taki, jakby grochem o ścianę rzucał

Decydując się na leczenie ortodontyczne musisz być świadoma tego, że aparatu nie nosi się ani dla przyjemności, ani dla ozdoby. Musisz się liczyć z bólem i dyskomfortem, musisz dbać o zęby bardziej niż przed założeniem aparatu.

Mało tego! Cokolwiek zjesz w szkole- jakieś resztki na pewno utkną Ci pod drutem! I co? Będziesz chodzić z szyneczką zahaczoną o pierścień kilka godzin? No chyba nie bardzo. Być może trzeba będzie w łazience wyciągnąć wykałaczkę, może wypłukać usta... A jak dostaniesz wyciągi do noszenia w ciągu dnia, to kaplica! Jeść z tym za bardzo się nie da, trzeba będzie zdjąć, założyć. Szerszy uśmiech i będzie je widać.

Boże! A co będzie, jak orto zacznie przesuwać zęby i porobią się szpary! Nie daj Bóg mega szpara między górnymi siekaczami! Toż wtedy człowiek wygląda jakby był deczko szczerbaty!

I nic Ci nie pomoże to, że zamki będą przezroczyste-aparatu nie da się ukryć. Może nie każdy zauważy od razu, ale zauważy na pewno. Nie mam nic do osób z aparatami kosmetycznymi-mają kasę, orto chce na tym pracować-ok.

Drażni mnie natomiast podejście-"co by tu zrobić, żeby ukryć to, że prostuję zęby?" I to za wszelką cenę. A propos ceny... Gdybyś sama zapracowała sobie na nawet najtańszy metalowy aparat, bardziej byś go doceniła. Te mniej widoczne sobie kosztują(lingwalny to total kosmos i wcale nie taki dobry) i ja osobiście nie miałabym sumienia naciągać rodziców na ciut mniej widoczne droższe zamki, tylko dlatego, żeby jakiś chłopak nie zauważył mojego aparatu od razu, tylko dopiero po dwóch dniach widywania się na korytarzu. Bo taka jest prawda- skichaj się-nie ukryjesz tego.

A jeśli uważasz, że ludzie źle podchodzą do osób z aparatem, to chyba sama musisz podchodzić podobnie. W przeciwnym wypadku nie zastanawiałabyś się nad tym, co inni powiedzą, tylko robiłabyś swoje, bo nie jest wstydem nosić aparat, a nawet można być z tego dumnym, bo nie każdego na to stać.

Tak że zastanów się dobrze, czy na prawdę jesteś gotowa rozpocząć leczenie, bo jak na moje oko, to ani trochę

brawo Pięknie to wszystko ujęłas

Ankieta wypełniona

WweronikaWw naprawdę nie widać by jednak Ci było cieżko zarobionych pieniędzy które odkładałaś przez 2 lata:/ Mi rodzice za aparat płacą i pewnie za wizyty też jeśli będe chciała bo czują się poniekąd winni, choć ich stać i po części mnie na inny niż metalowy to ostatecznie stwierdziłam że po co kombinować. Fakt ortodontka stwierdzila że poleca zwykły metal bo lepiej itp, ale jakbym się uparła to by mi założyła jaki chce ale po co? by faktycznie po paru dniach i tak każdy widział bo tego nie da się ukryć. Ja o dziwo od kiedy mam aparat zaczęłam się szerzej uśmiechać (calą góre widac), robie to całkowicie nieświadomie dopiero koleżanka mi zwróciła na to uwage. Bo po co kombinować z aparatem.. i tak nie będziesz wiedziala czy ktoś go zauważył, bo przecież nie zaczepią cię na korytarzu i nie powiedzą ci "ale masz beznadziejny (fajny) aparat", bo to że ludzie nie mówią Ci o tym że go zauważają nie oznacza że go nie zauważyli . kurcze masło maślane ale mam nadzieje ze wiadomo o co mi chodziło
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra

"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia"

BECK
kanashimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 22:11   #2140
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Takie pytanie mnie teraz naszło:

gumki separatorki mają dziurki w środku, a gumki ligaturki też, czy są to po porostu gumowe prostokąciki?
obydwa rodzaje gumek są okrągłe z dziurka właściwie niewiele się róznia.

Dziewczyny- dziękujemy za pochwałyBardz o mi miło ,ze udało mi sie zrobic coś konstruktywnego

Weroniko- nei obraź się ale na Twoje pytania po prostu odpowiadać nie będę... Nie mam juz cierpliwości. a i sensu nei widzę pisania tego samego co dziewczyny wyżej

Papryka- ankieta wypełniona

Wiecie co.. kupiłam sobie dziś szczurka Jest taaki maluteńki jeszcze, troche wystrachany, ale kazdy kto go zobaczył- zakochał sie od pierwszego wejrzenia oz ewstawie foty jutro, zeby Wam się pochwalić

w poniedziałek wizyte mam ,w końcu! niech się zębole znowu pomęczą trochę

ps. 17 osób czyta wątek w tym momencie... duużżoo! :O

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 22:17   #2141
smiechotka
Rozeznanie

Poza tym Weroniko, na pozór 'bezbarwne' akcesoria zębowe często są bardziej widoczne niż te 'barwne', metalowe.. Ale o tym było już pisane wcześniej, poczytaj sobie.. No chyba, że przeżyjesz 2 lata bez chipsów, herbaty, kawy, coli, zupek chińskich.. )

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 22:37   #2142
Blondi2989
Blond forever!

Ja też wypełniłam ankietę i dałam linka koleżance też

Mam pytanko małe do Papryki.
Ostatnio rozmawiałam z koleżanką na temat wybielania zębów, bo ona chciałaby wybielić swoje zęby ( pomimo, że nie ma ich prostych, ale ona nie chce mieć aparatu - cóż jej wybór), ale ona chciałaby uzyskać ładny efekt.
Czy ta biała perła daje właśnie taki w miarę fajny i NATURALNY efekt. Bo jej nie zależy żeby to był śnieżnobiały uśmiech ( bo on wygląda u "Gwiazd i Gwiazdeczek" z mediów często właśnie potwornie sztucznie), ale był bielszy od tego co ma teraz.
Stary 2009-01-07, 22:42   #2143
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Dobrze
nie bede juz o nic pytac musze sobie to przemyslec ,a jak bede miala aparat to sie wam pochwale

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-07, 22:46   #2144
kasiek87
Kokon pro

ej ta ankieta po wyslaniu cos wam sie wyswietlalo ? bo ja klikam wyslij i nic no i nie wiem :d

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2009-01-07, 22:57   #2145
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Ja też wypełniłam ankietę i dałam linka koleżance też

Mam pytanko małe do Papryki.
Ostatnio rozmawiałam z koleżanką na temat wybielania zębów, bo ona chciałaby wybielić swoje zęby ( pomimo, że nie ma ich prostych, ale ona nie chce mieć aparatu - cóż jej wybór), ale ona chciałaby uzyskać ładny efekt.
Czy ta biała perła daje właśnie taki w miarę fajny i NATURALNY efekt. Bo jej nie zależy żeby to był śnieżnobiały uśmiech ( bo on wygląda u "Gwiazd i Gwiazdeczek" z mediów często właśnie potwornie sztucznie), ale był bielszy od tego co ma teraz.
W takim razie powinna być zadowolona
Ja nie mam i raczej nie będę już mieć śnieżno białych zębów po perle-aż tak to nie wybiela(a mam już 20 h wybielania za sobą). I nie zależało mi na takim sztucznym efekcie, tylko na lekkim rozjaśnieniu zębów i tak właśnie mam-rozjaśnione, bardziej białe, ale nie jak "sztuczna szczena"
Tak że jak chce tylko rozjaśnić zęby, to niech jak najbardziej próbuje perłą

Cytat:
Dobrze
nie bede juz o nic pytac musze sobie to przemyslec ,a jak bede miala aparat to sie wam pochwale
Dokładnie-przemyśl sobie wszystko. Może warto zaoszczędzić kilka stów, bo aparat i tak będzie widoczny.

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
ej ta ankieta po wyslaniu cos wam sie wyswietlalo ? bo ja klikam wyslij i nic no i nie wiem :d
Mnie się wyświetliło :dziękujemy za wypełnienie.
Osobie bardzo zależy na ludziach po trzydziestce, to jak możecie komuś takiemu przesłać, to obie prosimy

I bardzo dziękuję wszystkim, którzy już wypełnili
Stary 2009-01-07, 23:06   #2146
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
https://ewi.gromada.pl/test.php
ok
Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
Coś ktoś pisał o przezroczystym łuku - ile wiem to taki nie istnieje Drut to drut ewentualnie w białej otulinie ale druta przezroczystego jak żyję nie widziałam ;> A te w białej otulinie obłażą i są naprawdę obleśne W ogóle to ja już nie mam siły pełnić roli psychoterapeuty...naprawd ę, ktoś tu musi dorosnąć I jak Papryka rzekła "skichaj się a nie ukryjesz tego" i taka jest prawda, była i będzie.

Kocimietka bo ja konkretna jestem :-P
podobno z tego białego drutu złazi farba i wygląda to bardzo brzydko. A o przezroczystym też nie słyszałam, bo tak prawdę mówiąc, to z czego on miałby być zrobiony jeśli byłby przezroczysty??? Z kryształu? No nie wiem, nie wyobrażam sobie tego

Cytat:
Wiecie co.. kupiłam sobie dziś szczurka Jest taaki maluteńki jeszcze, troche wystrachany, ale kazdy kto go zobaczył- zakochał sie od pierwszego wejrzenia oz ewstawie foty jutro, zeby Wam się pochwalić
szczurek , też miałam kiedyś, bardzo się do niego przywiązałam. W ogóle kocham gryzonie, teraz mam 2 koszatniczki i też są takie słodkie wstaw później zdjęcia swojego szczurka a jak ma na imię?
Cytat:
no własnie ja też mam ten problem, klikam "Wyślij", i nic, zero reakcji, ale może to się już wysłało?

Edytowane przez kilianna
Czas edycji: 2009-01-07 o 23:10 Powód: jakieś dziwne błędy
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 23:09   #2147
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Juz prawie spalam i wyszlo mi pytanie
czyy aparat lingwalny jest tez na gorny luk ?

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-08, 00:09   #2148
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Juz prawie spalam i wyszlo mi pytanie
czyy aparat lingwalny jest tez na gorny luk ?

google nie gryza ;/ jesli marzy ci sie wydawanie 5 tys za jeden luk to prosze bardzo tylko jakos watpie czy blisko bedziesz miala do takiego orto ktory sie takimi zajmuje

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2009-01-08, 06:17   #2149
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
google nie gryza ;/ jesli marzy ci sie wydawanie 5 tys za jeden luk to prosze bardzo tylko jakos watpie czy blisko bedziesz miala do takiego orto ktory sie takimi zajmuje
ale jeszcze nie wiem cz ten zaloze
No czyli jest na gorny luk ?

No i mam po drodze 2 orto

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-08, 06:35   #2150
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

W Polsce jest ok. 20 ortodontów którzy takie zakładają. I lingwalne są na oba łuki. Ech.
Stary 2009-01-08, 12:21   #2151
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kocimietka Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość

szczurek , też miałam kiedyś, bardzo się do niego przywiązałam. W ogóle kocham gryzonie, teraz mam 2 koszatniczki i też są takie słodkie wstaw później zdjęcia swojego szczurka a jak ma na imię?
A ja mam białego króliczka od Wigilii. Jest przesłodki. Ma jakieś 3 miesiące i jest malutki na razie. Ciekawe jaka bestia z niego urośnie
Stary 2009-01-08, 15:09   #2152
Malwiana
Zadomowienie

Dzisiaj juz moglam zjesc drozdzowke

Malwiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 15:25   #2153
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
Napisane przez Maricken Pokaż wiadomość
W Polsce jest ok. 20 ortodontów którzy takie zakładają. I lingwalne są na oba łuki. Ech.
Dzieki

wlasnie ja mam to ze mam blisko do takiego ortodonty
,ale czemu ceny takiego aparatu sa od 3500-7000 za jeden luk ? przeciez to skora roznica

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2009-01-08, 15:41   #2154
Malwiana
Zadomowienie

Cytat:

wlasnie ja mam to ze mam blisko do takiego ortodonty
,ale czemu ceny takiego aparatu sa od 3500-7000 za jeden luk ? przeciez to skora roznica
To skoro masz blisko to sie przejdz i o wszystko zapytaj i bedziesz wiedziala. A nie meczysz tutaj 100 razy to samo.

Stary 2009-01-08, 15:43   #2155
dzastixxx
Przyczajenie

Hej
Dziś pokaże Wam moje krzywulce- ostatnie dni bez aparatu potem tylko 2 lata i zęby jak perełki!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC05482.jpg (14,7 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05483.jpg (12,8 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05485.jpg (13,8 KB, 46 załadowań)
dzastixxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 15:53   #2156
Malwiana
Zadomowienie

Hej, gdzies na innym forum widzialam cos takiego, ze zrobili tabelke - nazwa uzytkownika, wiek, miasto, kiedy zalozony dol, kiedy gora, rodzaj aparatu, jaka wada i cos tam jeszcze juz nie pamietam. I ew. link do bloga/stronki gdzie byly zdjecia z kolejnych etapow noszenia aparatu.
Moze tez bysmy zrobili cos takiego? bo juz zauwazylam chyba 2 osoby ktore zakladaja aparat w tym czasie co ja.

Stary 2009-01-08, 16:03   #2157
smiechotka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dzastixxx Pokaż wiadomość
Hej
Dziś pokaże Wam moje krzywulce- ostatnie dni bez aparatu potem tylko 2 lata i zęby jak perełki!
Cudowne podejście .
Krzywulce masz piękne i zdrowe, naprawdę cudny kształt ząbków, 'tylko' je wyprostować ;-).

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 16:28   #2158
Roksana1332
Raczkowanie

Ale już dawno nie pisałam... to przez tą głupią nauke wrrr.
Wczoraj na wf dostałam piłką od kosza w buzie dokładnie silne uderzenie w aparat. Kurcze festt bolało, krwawiłam ok 20 min. Mam rozwaloną wargę,ale dobrze,że tylko tak się skończyło Mam nadzieję,że z aparatem się nic nie stało Tato patrzył mi w paszcze i wszystko było ok .
Już się przyzwyczaiłam do aparaciku już mam go prawie 10 dni i jest super, nie boli już jak gryzę i moge normalnie gryźć. Nie wyobrarzam sobie jak było bez aparaciku . Efektów jak na razie jeszcze nie widać, ale napewno po kolejnej wizycie jak zmienią mi łuk powoli ząbki będą się kształtować.

Smak życia nie jest już

taki jak kiedyś...
Roksana1332 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 16:33   #2159
dzastixxx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
Cudowne podejście .
Krzywulce masz piękne i zdrowe, naprawdę cudny kształt ząbków, 'tylko' je wyprostować ;-).

Nawet nie wiesz jak pluję sobie w brodę, że już dawno nie założyłam aparatu- już byłoby po wszystkim. Ale to podpowiedź dla tych, którzy się dopiero zastanawiają. NIE MA NA CO CZEKAĆ! jeśli tylko są na to środki to biegusiem do orto i zakładać aparat.
Mi już odbija- patrze wszystkim w zęby, a jak ma aparat to już się nie mogę oderwać
Najbardziej boję się o moje trójeczki- żeby zniknął ten "efekt wampirzych kłów"
dzastixxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 17:23   #2160
Blondi2989
Blond forever!

dzastixxx te kły to i ja mam takie właśnie dziwadłowate, bo moje są jeszcze wyżej osadzone i długie bardzo. Aparat noszę 6,5 miesiąca, a kły jak stały - tak stoją, bo moja orto się z nimi cacka i czeka na jakiś tam efekt, żeby przekleic zamki niżej i ściągnąć je na dół...
Poza tym moje ząbki też były ( i jeszcze trochę są ) takie leżące, ale ja miałam takie leżące tylko po jednej stronie - druga była ok.
A masz tyłozgryz?

Aha, no i ja też żałuje, że tak późno na aparat się zdecydowałam...

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości