Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 ! - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-09, 11:15   #2491
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
no ja tak samo mialam przy pierwszej ciazy

ale zauwazylam, ze teraz kobiety przebieraja dzieci - ja sama wolalabym swoje ciuszki
Chyba każda mama wolałaby ubrać swoje dzieciątko w swoje ciuszki, ale to zależy jakie wymagania ma dany szpital.
Z tego co wiem są szpitale, które dość regorystycznie podchodzą do takich spraw.

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 11:21   #2492
olka222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość

acha to zmien gina 9 tydzien to juz powinnas miec zorbiony szerewg badan, ja mam 12 tydzien i juz drugi raz mi kazal na badania krwi i moczu isc, ksiazke ciazowa dosatalam na popredniej wizycie to byl 7 tydzien zdaje sie !

Ps. kiedy zacnziecie kupywac ubranka ? ja na pewno bede czekac do 7 miesiaca, bo cos cuzje ze moja dzidzia bedzie duza, ja sama duza sie urodzilam obecnie mam 173 cm a moj narzeczony to urodzil sie kolo 68 zdaje sie cm teraz ma DWA metry bez paru cm !!!
i własnie zastanwiam sie tym bardziej ze na usg w 100 % nie powiedza ze dziecko bedzie miala np 59 cm bo ten pomiar do prau cm sie waha, kolezanka byla na usg powiedzial jej ze dziecko ma 52 cm na pocztaku 9 a dwa tydonie pozniej urodizla i co dziecko 58 i czesc ubranek musiala wywalic bo nawet nie załozyla by na mała !
Badanie krwi i moczu już miałam, dostałam tez skierowanie na badania genetyczne, na które trzeba mieć kartę ciąży .
Ja część ubranek kupowałam jeszcze zanim byłam w ciąży

Cytat:
Napisane przez Agata R Pokaż wiadomość
na pewno siedzi tam dzidziolek tylko ciuchutko i grzeczniutko...

ja bylam w 4 czy 5 tg i dostalam karte i usg tez bylo... dziwne
radze zmienic lekarza czym predzej
Dam jej szansę na wizycie w poniedziałek, jak się nie sprawdzi zmienię.

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
gdyby nie brak okresu, 2 testy z 2 kreskami i zdj. usg też mogłabym tak powiedzieć.
Co prawda brzuch widoczny, ale ani mi mdło, ani nic. Nie jest powiedziane, że trzeba wymiotować i takie tam. Można przejść przez ciążę bezobjawowo- tylko piłka przed nami będzie się powiększać, i nie oznacza to że coś jest nie tak.Trzymam kciuki za twoje samopoczucie, i poinformuj nas wszystkie co było u doktorka.
Napewno dam znać
Stary 2009-01-09, 11:22   #2493
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

hmmm ja do badan genetycznych nie potrzebowalam karty ciazy

przeciez wiadomo, ze jak ktos je robi to musi byc w ciazy - nie oszuka usg
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 11:28   #2494
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
Ja mam toszke inne pytanie, bo wszędzie piszą, że idąc na porodówkę trzeba mieć ze sobą książeczke ubezpieczeniową.....tylko ,że ja jej nie mam!!
W związku ze zmianem nazwiska mam nową karte NFZ, ale zadnej książeczki nie dostałam!! Stara sie gdzies zapodziala i lipa....
Dziewczyny wiecie coś na ten temat? troche to dziwne, bo nikt teraz z ksiazeczka do lekarza nie chodzi tylko z dyskietka NFZ!
Czy to ze np. nie mam tej ksiazeczki moga odmowic przyjecia na porodówke?
Wiem ze to jeszcze szmat czasu, ale jakby co to bede musiala jakos ta ksiazeczke wyrobic.
juz nie ma ksiazeczek ubezpieczeniowych, kiedys byly, teraz tylko i wylacznie idzie sie z dowodem osobistym i karta NFZ, no i jakas mate na łozko na ktorej sie lezy po podrodzie zeby nie zakrwaic przescieradla i drogiej poscieli w spzitlau, podpaski higeniczne, ubranka dla dziecka, rozek i kosmetyki do pielegnacji
Cytat:
Z tego co wiem, moje kolezanki, ktore rodzily nie braly zadnych ubranek dla dziecka. Tylko szpitalne- jakis kaftanik i jest zawiniete w rożek. Dopiero przy wyjsciu do domciu przebieraly w swoje ciuszki.
zalezy od spzitala, wiem ze w wiekszosci zaraz po pordodzie dziecko ubierane jest w ubranie spzitalne, ale w rozek rodziców, dopiero drugiego dnia sa przebierane w ubranka przyniesione przez rodziców,wiem tez ze kobieta w spztlau musi zostawic 10 pieluch tetrowych nowych nie uzywanych, nie wiem w jakim celu ale sie zostawia , w niekotrych szpitalach od razu mama przychodzi z cala walizka bo ma ubranka dla dziecka recnziki rożki itd oraz dla sibie pizamy, koszule nocne, do tyego dochodza sztucce, termometr i td

24,07 - nasza data ;]
Szczęśliwa mama dwóch szkrabów

Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm
Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm

udało sie -moj wykres
Gizmiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 11:32   #2495
truheart
Zakorzenienie

P4w - gratuluję zdrowej dzidzi
Svinecko wiem, że u nas można przebierać w swoje na bank, bo właśnie dostałam zdjęcie świeżutkiego synka Mumi urodzony o 3 w nocy jest już we własnym ubranku
Ja tez w nadchodzącym tygodniu idę na morfologię i mocz po raz drugi do lekarza 20.01.
Niestety w związku z nerwami, przeprowadzką itd aktywowało się moje atopowe zapalenie skóry a sterydowe maści w ciąży zakazane więc strasznie się męczę.
truheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 11:35   #2496
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
juz nie ma ksiazeczek ubezpieczeniowych, kiedys byly, teraz tylko i wylacznie idzie sie z dowodem osobistym i karta NFZ, no i jakas mate na łozko na ktorej sie lezy po podrodzie zeby nie zakrwaic przescieradla i drogiej poscieli w spzitlau, podpaski higeniczne, ubranka dla dziecka, rozek i kosmetyki do pielegnacji

zalezy od spzitala, wiem ze w wiekszosci zaraz po pordodzie dziecko ubierane jest w ubranie spzitalne, ale w rozek rodziców, dopiero drugiego dnia sa przebierane w ubranka przyniesione przez rodziców,wiem tez ze kobieta w spztlau musi zostawic 10 pieluch tetrowych nowych nie uzywanych, nie wiem w jakim celu ale sie zostawia , w niekotrych szpitalach od razu mama przychodzi z cala walizka bo ma ubranka dla dziecka recnziki rożki itd oraz dla sibie pizamy, koszule nocne, do tyego dochodza sztucce, termometr i td
ja nie mam takiej karty - jestem wpisana w legitymacje rodzinna mojej mamy i nia sie posluguje

o macie na lozko pierwsze slysze - ja zadnej nie przynosilam, moje kolezanki ktore rodzily teraz tez nie, podpasek zadnych tez nie przynosilam bo po porodzie i tak nie mozna w majtkach byc tylko wkladasz se miedzy nogi lignine ktora Ci daja masakra, my wszystkie majtki zakladalysmy a jak byl obchod to chowalysmy pod lozko

co do zostawiania pieluch tetrowych - rowniez pierwsze slysze nigdy nikt u nas w szpitalu nie zostawial

a jak ja rodzilam synek byl caly czas w ciuszkach szpitalnych i rozku rowniez - w ogole nie bralam swojego
Stary 2009-01-09, 11:45   #2497
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
ja nie mam takiej karty - jestem wpisana w legitymacje rodzinna mojej mamy i nia sie posluguje

o macie na lozko pierwsze slysze - ja zadnej nie przynosilam, moje kolezanki ktore rodzily teraz tez nie, podpasek zadnych tez nie przynosilam bo po porodzie i tak nie mozna w majtkach byc tylko wkladasz se miedzy nogi lignine ktora Ci daja masakra, my wszystkie majtki zakladalysmy a jak byl obchod to chowalysmy pod lozko

co do zostawiania pieluch tetrowych - rowniez pierwsze slysze nigdy nikt u nas w szpitalu nie zostawial

a jak ja rodzilam synek byl caly czas w ciuszkach szpitalnych i rozku rowniez - w ogole nie bralam swojego
wiesz pisalam , ze to nie w kazym spzitalu wiem ze w tarnowskich gorach w zabrzu gliwicach tak jest! poprostu mowie co słyszalam i kupywalam a aptece dla kolezanki, sa takie maty na łózko na kotrych kładzie sie kobiete po porodzie naturlanym, sa takie podpaski one sa dłuzsze i szersze od tych standartowych, sa tez majtki higiniczne jednorazowe takie z jakby papieru gdzie jest taka podpsaka, u nas sie zostawia tetrowe pieluchy nie wiem dlaczego ale wiem ze sie zostawia, bo jak kobiety przycodizli rodzic w czasie kiedy lezalam w spzitlau to polozne sie je pytaly o te trzy rzeczy (podsatki, mate i tetrowe)
co do leitymacji ubezpieczeniowej (rodzinnej) to kazda z nas jest wpisana u mamy czy taty jelsi jest przy nich ubepziczeona,(jelsi pracuje i jest w sowim zakladzie pracy to ma sie swoja wlasna ksaizeczke gdzie pozniej wpisane do niej dziecko cyz maz jelsi bedzie sie chcialo u siebie w zakladzie pracy ubezpiczyc) u nas wydaja karty czipowe bez ktorych nawet do dentysty sie nie zapiszesz, ksiazeczki papierowe u nas juz sa nie potrzebne taki przezytek. Bez karty chipowej nawet recept (kuponow)nie wydrukuja. wiem ze w innych wojewodzctwach ludzie maja przy sobie plik recept taki bloczek gdzie lekarz wypisuje recepte itd wiec jak mowie co kraj to obyczaj pozdrawiam

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-01-09, 11:46   #2498
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam toszke inne pytanie, bo wszędzie piszą, że idąc na porodówkę trzeba mieć ze sobą książeczke ubezpieczeniową.....tylko ,że ja jej nie mam!!
W związku ze zmianem nazwiska mam nową karte NFZ, ale zadnej książeczki nie dostałam!! Stara sie gdzies zapodziala i lipa....
Dziewczyny wiecie coś na ten temat? troche to dziwne, bo nikt teraz z ksiazeczka do lekarza nie chodzi tylko z dyskietka NFZ!
Czy to ze np. nie mam tej ksiazeczki moga odmowic przyjecia na porodówke?
Wiem ze to jeszcze szmat czasu, ale jakby co to bede musiala jakos ta ksiazeczke wyrobic.
Mi (w pracy)przy zmianie nazwiska przekreślili stare, dopisali nowe i zaparafowali.Nie ma potrzeby wyrabiać nowej.
Nie odmówią- jest określona ilość dni w jakiej trzeba dostarczyć i okazać książeczkę lub ostatni odcinek od wypłaty. Nie dotyczy to tylko porodu a wszelkich wizyt na NFZ
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 11:48   #2499
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

no a u nas w szpitalu nie wolno kobietom nawet tych majtek jednorazowych zakladac - wiem bo sama takie chowalam pod poduszke

w ogole u nas w szpitalach nie ma zadnego z tych wymogow, o ktorych pisalas
Stary 2009-01-09, 11:53   #2500
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
no a u nas w szpitalu nie wolno kobietom nawet tych majtek jednorazowych zakladac - wiem bo sama takie chowalam pod poduszke

w ogole u nas w szpitalach nie ma zadnego z tych wymogow, o ktorych pisalas
no widzisz, tak to juz jest nie wiem czy to od szpitali zalezy czy od widzimi sie poloznych nie mam pojecia zielonego. Najlepiej jest sie wybrac do szpitala w którym zamierza sie rodzic, jakie maja wymogi, co trzeba ze soba przyniesc, zbey pozniej nie gonic meża czy kogos innego po jakies tam rzeczy do domu , sklepu czy apteki. ewentulanie zapytac sie ginekologa prowadzącego. Pewnie sie wsyztsko okarze jak juz bedziemy mialy dzieci w domu wtedy bedziemy pisac co musialysmy miec faktycznie w spzitalu itd

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-01-09, 11:56   #2501
truheart
Zakorzenienie

Jej, ta książeczka to dla mnie niestety abstrakcja
Czy to pracodawca powinien mi ją dać czy ja sama powinnam ją wyrobić? mnie ojciec drukuje taki raport miesięczny "zus rmua dla osoby ubezpieczonej" podobno to wystarczy?
Do wszystkich lekarzy chodzę prywatnie więc nigdzie mnie o nią nie pytali
Stary 2009-01-09, 11:56   #2502
olka222
Zadomowienie

Cytat:
hmmm ja do badan genetycznych nie potrzebowalam karty ciazy

przeciez wiadomo, ze jak ktos je robi to musi byc w ciazy - nie oszuka usg

Może to zależy od przychodni, mi kazali się stawić z kartą.

Nawet nie słyszałam o karcie NFZ, dostałam książeczkę w pracy, a po ślubie przekreślili stare nazwisko i wpisali nowe.

Edytowane przez olka222
Czas edycji: 2009-01-09 o 11:58
olka222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 12:09   #2503
katarzynka00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truheart Pokaż wiadomość
Czy to pracodawca powinien mi ją dać czy ja sama powinnam ją wyrobić? mnie ojciec drukuje taki raport miesięczny "zus rmua dla osoby ubezpieczonej" podobno to wystarczy?
Uważam, że wystarczy. Sama z takim kwitkiem chodziłam choćby do stomatologa.Teraz też chodzę prywatnie, ale książeczkę podbijam co miesiąc jakbym w razie musiała do szpitala w razie nagłego przypadku.
O karcie nikt mi nic nie wspominał, a pare dni temu byłam w kadrach...hmmm może do mnie to jeszcze nie dotarło

Co do tzw. przybornika w szpitalu, wiem jak jest w tym co będe rodzić.Maty, i te podpaski o których piszecie, pampersy dla dzidzi, jak i pielegnacyjne do kąpieli maluszka, piżamy, szlafroki, pościele daje szpital.
Dla tych mam, które nie wiedzą proponowałabym spakować torbę do szpitala wg. listy z ksiązek o ciąży lub stron z internetu. W razie potrzeby, będzie można skorzystać ze swojego, niż czekać aż rodzinka coś dowiezie.
katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 12:10   #2504
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
no, jlsi chodzis zprywatnie to raczej ciebie o nia nie zapytaja pytaja jesli sie chodzi "państwowo" nie wiem w jakich wojewódzctwach mieszkacie i jakie macie u was zwyczaje . U nas jest tak ze jesli jestes ubezpieczona przy rodzicach czy tez sama sobie płacisz skladki miesieczne to wypisujesz taka duza karte i zanosisz do NFz-tu o wyrobienie karty oni w ciazu 3 tygodni wyraiaja karte i wtedy chodzisz do kazdego lekarza z ta karta , jelsi ja masz to oznacza ze jestes ubezpieczona, ja np jak sie przepisywalam z jednej przychodni do drugiej takze wypisywalam taka karte oraz druga przy kim jestem ubezpieczona, no i wtedy weryfikacje przeprowadzono i mnie przpeisano, takie biurokratyczne to ejst, pamietam ze tak z 608 lat do tylu to chodzilam z ksiazeczka rodzinna czy tez ubepzieczeniowa od taty z zakladu pracy jak jeszcze nakopalni robil, bo u niego skladki ubezpieczneiowe byy tansze niz u mamy w spzitlau. ale ze sie zdarzylo ze tata na emeruture poszedl jak wchodzily kart chipowe to zostalysmy z siostrami przypisane do mamy . i od tej pory TYLKO z karta sie chodzi a do spzitala jak sie na porod przychodzi czy w ogole jak sie ma komplikacje to przychodzi sie z 3 dokumentami
1. dowód osobisty
2. karta chipowa
3 ksizeczka ciązy
Cytat:
Napisane przez olka222 Pokaż wiadomość
Może to zależy od przychodni, mi kazali się stawić z kartą.

Nawet nie słyszałam o karcie NFZ, dostałam książeczkę w pracy, a po ślubie przekreślili stare nazwisko i wpisali nowe.
no wąłsnie co kraj to obyczaj, u mnienie trzeba jelsi odbrze sie zorientowalam, przychodzi sie tylko ze skeirowaniem na badnaia i tyle

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Stary 2009-01-09, 12:26   #2505
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

szukałam szukałam i znalazlam rozne wersje najczesciej powtarzające sie to :

DOKUMENTY:
- dowód osobisty
- książeczka ubezpieczeniowa
- karta ciąży
- wyniki ostatnich badań
- grupa krwi z czynnkiem RH
- zaświadczenie od okulisty o braku przeciwskazań do naturalnego porodu

DLA MAMY (czyli dla mnie):
- podkłady poporodowe - 2 opakowania
- majtki poporodowe - 10 sztuk
- wkładki laktacyjne - 1 opakowanie
- stanik do karmienia
- szlafrok
- 4 koszule bawełniane do karmienia
- skarpetki
- łapcie
- 2 ręczniki
- maszynka do golenia
- szczotka i gumka do włosów
- szczoteczka i pasta do zębów
- szampon
- kosmetyki
- płyn do higieny intymnej - tantum rosa i nadmanganian potasu
- papier toaletowy
- ręczniki papierowe
- husteczki higieniczne
- laktator i krążki laktacyjne
- nakładki silikonowe na piersi
- ładowarkę do telefonu
- wodę mineralną
- suchary
- kubek
- aparat fotograficzny

DLA DZIECKA:
- pieluszki
- chusteczki nawilżające
- gaziki leko do przemywania pępka
- pieluszki flanelkowe do wycierania lub okrycia
- 3 kaftaniki
- 3 czapeczki bawełniane i 1 grubsza
- 3 pajacyki welurkowe z długim rękawem
- skarpetki
- krem ochronny
- mydełko dla niemowląt
- ręcznik kąpielowy z kapturkiem
- oliwka dla niemowląt
- zasypka
- krem do pupy
- szczoteczka do czesania włosków
- kocyk i becik
- ubranko na wyjście

te rzecyz najczensiej sie powtarzaja ! plus jeszcze aparat fotograficzny i inne rzeczy kotre kobiete bedzie potrzebowac ale to sprawa indywidualna

oraz ......
Wyprawka dla niemowlaka

Spodziewasz się dziecka, chciałabyś już mieć wszystko przygotowane, ale wciąż nie wiesz, co kupić. Oto lista typowych, najpotrzebniejszych rzeczy dla twojego dziecka.

Odzież:
koszulki bawełniane rozm. 56-62
body bawełniane w rozm. 56-62
kaftaniki bawełniane rozm. 56-62
śpioszki bawełniane rozpinane w rozm. 56-62
skarpetki bawełniane lub frotte
czapeczki po kąpieli bawełniane
czapeczki welurowe lub polarowe
pajacyki bawełniane, frotte lub welur
kombinezon zimowy (zależy od pory roku)
rękawiczki
Pielęgnacja:
wanienka
materacyk lub leżaczek do kąpieli
delikatna myjka
okrycie kąpielowe frotte
oliwka
puder
mydełko
chusteczki nasączone oliwką lub mleczkiem kosmetycznym
krem do twarzy i ciała
krem na odparzenia
bezpieczne patyczki higieniczne
bezpieczne nożyczki
termometr do pomiaru temperatury ciała i wody do kąpieli lub pokarmu
pieluszki tetrowe i flanelowe
wkładki i ceratki do pieluszek
wata bawełniana
sterylne gaziki
spirytus 70 %
sól fizjologiczna
szczoteczka do włosów
aspirator do nosa
pojemnik na wodę (do przemywania pupy)
Karmienie:
butelki 250ml
butelki 125ml
szczotka do mycia butelek i smoczków
smoczki uspokajające (0-3 miesięcy)
smoczki na butelkę do płynów (0-3 miesięcy)
smoczki na butelkę do mleka (0-3 miesięcy)
podgrzewacz do pokarmu
sterylizator do butelek
Akcesoria:
łóżeczko
materac
prześcieradełko
kołdra i poduszka
pościel
ceratka na materac
kocyk
becik lub rożek
przewijak na łóżeczko lub komodę
wózek
śpiwór do wózka lub pościel
fotelik samochodowy (0-13kg)

zaczerpniete z http://www.we-dwoje.pl/wyprawka;dla;...ykul,1920.html

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres

Edytowane przez Gizmiatko
Czas edycji: 2009-01-09 o 12:29
Stary 2009-01-09, 12:34   #2506
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Gizmiątko czyli w twoim spisie jednak jest książeczka ubezpieczeniowa, nic nie piszą o karcie NFZ.
To chyba zależy jakie reguły ma dany szpital. Ja miałam starą karte NFZ na ktorej był adres zamieszkania, na nowej karcie nie ma, jest tylko pesel, imie, nazwisko i numer ubezpieczenia.
Takze jesli karta zastępuje książeczke , to po co brać książeczkę? Zresztą najlepiej popytać w szpitalu, w ktorym bedzie poród.

Dominika 04.11.2014
Stary 2009-01-09, 12:36   #2507
truheart
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za uświadomienie
Właśnie dzwoniłam do administarcji i poczułam się jakbym się cofnęła o jakies 30 lat wstecz Chce miejsce na parkingu należącym do administracji więc zadzwoniłam i pytam czy mogę pojść do pana w budce na parkingu i tam to załatwić (tak robiłam na osiedlu, skąd się wyprowadziliśy). Pani do mnie, że absolutnie, trzeba napisać PODANIE do pani kierownik i ona będzie je rozpatrywać MIESIĄC na moje pytanie czemu tak długo skoro wystarczy spojrzeć w rozpiskę czy sa miejsca i przy jednym więcej postawić krzyżyk oraz zadzwonić d pana parkingowego, pwiedziała, że pani kierownik jest bardzo zajęta..... no to dalej, niezrażowa, bo w końcu samochód gdzieś musze stawiać-żeby mi podala maila to im napiszę to podanie - no i oczywiście kolejny zonk, bo jak to MEJLEM to trzeba osobiście złożyć!! no więc się lekko poddenerwowałam i tłumaczę pani, że gdyby nie zauważyła, to mamy XXI wiek i różne sprawy się przez internet zalawia, bo tak ludziom wygodnie i szybciej i co za różnica w jakiej formie jej to przyjdzie.......... no to łaskawie mogę mailem..
Stary 2009-01-09, 12:38   #2508
AnnGe
Raczkowanie

Cytat:

Książeczkę wydaje pracodawca. Gdy byłam ostatnio w szpitalu, to był sierpień, pani z ruchu chorych chciała i rmułę i książeczkę. Nasza kadrowa twierdzi, że powinien wystarczyć druk rmua, bo to jest faktyczny dowód że składka została zapłacona, ale nadal wołają książeczki. Nawet jak poszłam do gin, pytałam się czy rmua wystarczy, to powiedziała że one wolą książeczkę. To chyba kwestia co kto woli, ale mogą się w szpitalu czepić. W szpitalu powiedziała ze ma sie 7 dni na dostarczenie aktualnej książeczki, potem wystawiają rachunek.
Stary 2009-01-09, 12:56   #2509
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

to co znalazłam na innym forum:

7 sierpnia weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U. nr 137, poz. 85). Zgodnie z rozporządzeniem prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych.
Zgodnie z ustawą z 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.), osoby, które mają prawo do bezpłatnego leczenia, mimo że nie posiadają żadnego tytułu ubezpieczenia, nie mają obowiązku legitymować się w placówkach ochrony zdrowia dokumentem, który to potwierdza.

Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Rzecznicy praw pacjenta działający przy oddziałach NFZ podkreślają, że pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia. W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem.

Z tego wynika , że nawet nie mając żadnych dokumentów, szpital musi przyjąć ciężarną!!!

Dominika 04.11.2014

Edytowane przez czekoladka21
Czas edycji: 2009-01-09 o 12:57
Stary 2009-01-09, 13:01   #2510
Agata R
Rozeznanie

GG do Agata R

Cytat:
szukałam szukałam i znalazlam rozne wersje najczesciej powtarzające sie to :
...

umarlam wlasnie... az sobie to wydrukowalam

a u mnie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuka ze bede mamcia z jajami
Agata R jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 13:04   #2511
eleeri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Mi (w pracy)przy zmianie nazwiska przekreślili stare, dopisali nowe i zaparafowali.Nie ma potrzeby wyrabiać nowej.
Mi też tylko przeskreślili stare i wpisali nowe. Nie wyrabiałam nowej.

Cytat:
Starczy, starczy. Jak oddałam książeczkę do podbicia a musiałam iść do szpitala to rejestrowałam się za pomocą RMUA. Nie było najmniejszego problemu.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-38235.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72900.png

eleeri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 13:19   #2512
truheart
Zakorzenienie

Cytat:
to co znalazłam na innym forum:

7 sierpnia weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U. nr 137, poz. 85). Zgodnie z rozporządzeniem prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych.
Zgodnie z ustawą z 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.), osoby, które mają prawo do bezpłatnego leczenia, mimo że nie posiadają żadnego tytułu ubezpieczenia, nie mają obowiązku legitymować się w placówkach ochrony zdrowia dokumentem, który to potwierdza.

Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Rzecznicy praw pacjenta działający przy oddziałach NFZ podkreślają, że pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia. W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem.

Z tego wynika , że nawet nie mając żadnych dokumentów, szpital musi przyjąć ciężarną!!!
Bardzo fajnie, że nam to wkleiłaś czyli generalnie problem z głowy, tylko ciekawe czy szpitale o ty wiedzą, bo jesli ktoś trafi np. w nocy na oddział to raczej nie zadzwoni przy pani w rejestracji do nfz żeby jej udowodnić, że może bezpłatnie
Stary 2009-01-09, 13:20   #2513
bocianke82
Przyczajenie

GG do bocianke82

Ja mieszkam na śląsku i mam kartę czipową . Niestety ona nie we wszystkich szpitalach wystarcza bo jak się dowiedziałam nie jest aktualizowana i na jej podstawie oni nie wiedzą czy jest się ubezpieczonym czy nie. Ja mimo że nie pracuje postanowiłam dla świętego spokoju wyrobić legitymację ubezpieczeniową, a ubezpieczona jestem u męża .
A w praktyce to wygląda tak że jeżeli pracodawca zatrudnia poniżej 20 osób to pracownik samodzielnie składa sobie do Zus`u pismo o wyrobienie książeczki , bo pracodawca nie ma takiego obowiązku. U nas wyrobienie trwa 1-2 dni i potrzebne jest zdjęcie i dokument potwierdzający zatrudnienie od pracodawcy (na druku z Zusu) oraz wypełnienie druku E-22.
bocianke82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 13:26   #2514
Jaga1111
BAN stały

Hej dziewczyny Jak tam sie miewacie?? Ja w prwdzie z marcowo-kwietniowych Ale chcialm sie zapytac jak sie miewacie oj ale ten czas szybko leci...

A wlasnie co z Malga??? Bo widzialam ze jest w szpitalu bo krwawila???
Jaga1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 13:39   #2515
truheart
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jaga1111 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Jak tam sie miewacie?? Ja w prwdzie z marcowo-kwietniowych Ale chcialm sie zapytac jak sie miewacie oj ale ten czas szybko leci...

A wlasnie co z Malga??? Bo widzialam ze jest w szpitalu bo krwawila???
Oj szybko, szybko, ja w ogóle nie czuję, że to już 2 trymestr zaczęty
TZ Malgi dał nam znać, że ona i bliźniaki mają się dobrze, ale poleżą jeszcze w szpitalu
Stary 2009-01-09, 15:55   #2516
Jaga1111
BAN stały

Cytat:
Oj szybko, szybko, ja w ogóle nie czuję, że to już 2 trymestr zaczęty
TZ Malgi dał nam znać, że ona i bliźniaki mają się dobrze, ale poleżą jeszcze w szpitalu
No to dobre wiesci od Malgi i tak ma byc czyli dobrze
Jaga1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 16:02   #2517
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

nie sugerujcie sie lista, ktora podala Gizmiatko bo wszedzie jest inaczej i najlepiej po prsotu sie dowiedziec jak jest w szpitalach w Waszym miescie

u nas kobieta nie potrzebuje NIC kompletnie, daja wszystko, koszule, reczniki, wkladki, pieluszki, kosmetyki do mycie dziecka, chusteczki, ciuszki, spiworek - niczego nie trzeba brac poza kapciami i szlafrokiem

no chyba, ze sie woli swoje to nie ma problemu zeby zabrac i uzywac

no i wiadomo, ze po porodzie fajnie jest przebrac sie w swoja koszule a nie lezec w szpitalnej
Stary 2009-01-09, 17:01   #2518
Miramej
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny

Jestem po wizycie, wyniki mam dobre, wszystko w porządku . Następna za 4 tygodnie. A za 12 dni USG. Już się nie mogę doczekać .

Wydaje mi się, że Svinecka ma rację . Lepiej dopytać w szpitalu, w którym będziemy rodzić, bo najprawdopodobniej każdy ma "swoją politykę".

Pozdrawiam Was piątkowo

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 17:50   #2519
musicman
Zadomowienie

słuchajcie a jak to jest ze szpitalami, czy jest po prostu tak że czuję że poród się zbliża więc jadę do obojętnie jakiego szpitala i tam muszą mnie przyjąć? A co jeśli jest sporo rodzących w tym samym czasie? Z tego co się orientuję nie ma rejonizacji ale czy to oznacza, że skoro ja sobie życzę rodzić np w CZMP w Łodzi to nikt mnie nie może stamtąd odesłać z kwitkiem?
musicman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 17:57   #2520
Gizmiatko
Zakorzenienie

GG do Gizmiatko

Cytat:
Gizmiątko czyli w twoim spisie jednak jest książeczka ubezpieczeniowa, nic nie piszą o karcie NFZ.
To chyba zależy jakie reguły ma dany szpital. Ja miałam starą karte NFZ na ktorej był adres zamieszkania, na nowej karcie nie ma, jest tylko pesel, imie, nazwisko i numer ubezpieczenia.
Takze jesli karta zastępuje książeczke , to po co brać książeczkę? Zresztą najlepiej popytać w szpitalu, w ktorym bedzie poród.
tak, bo to sa hmm to jest przeglad wsyztskich stron o wyprawkach iz awsze jest o ksiazeczce ale ksiazeczki juz nie jest karta
Cytat:
nie sugerujcie sie lista, ktora podala Gizmiatko bo wszedzie jest inaczej i najlepiej po prsotu sie dowiedziec jak jest w szpitalach w Waszym miescie

u nas kobieta nie potrzebuje NIC kompletnie, daja wszystko, koszule, reczniki, wkladki, pieluszki, kosmetyki do mycie dziecka, chusteczki, ciuszki, spiworek - niczego nie trzeba brac poza kapciami i szlafrokiem

no chyba, ze sie woli swoje to nie ma problemu zeby zabrac i uzywac

no i wiadomo, ze po porodzie fajnie jest przebrac sie w swoja koszule a nie lezec w szpitalnej
Wiesz, chodzi o to, że nie każdy LUBI lezec w piżamie szpitalnej, używać szpitalnych ręczników itd. Wydaje mi się ze 99 % kobiet tu zaglądających jednak woli leżeć w swoich domowych ubraniach (piżamach) wycierać się w pewne czyste ręczniki, które tylko same używały. Nigdy nie wiadomo na co chorowała kobieta która leżała w tej samej piżamie, używała tego samego ręcznika, wiadomo ze ubrania ręczniki i pościel szpitalne nie zawsze sa dezynfekowane a i nie które wirusy i bakterie wytrzymują zwykły proces sterylizacji to samo dotyczy się ubranek dla dzieci, nie każde rodzą się zdrowe, cześć ma jakeis infekcje , itd.

Co do listy, jest to ORIENTACYJNA lista, czyli przykład tego co potrzebne jest w szpitalach (listy zamieszczone w Internecie różnią się paroma szczegółami) o ile nie chce się leżeć w piżamach i używać ręczników PO KIMS. Kobiety nie życzą sobie w tym także i ja żeby dziecko ubierane było w czyjeś tam ubranka, po to się kupuje dużo wcześniej ubranka pierze w proszkach dla niemowlaków żeby zabrać je miedzy innymi do szpitala Także jeszcze raz jest to lista która zawiera WSZYTSKIE elementy wymieniane na rożnych stronach forach, indywidualna sprawa każdej z nas jest to co zabierze, myślałam ze taka lista zawsze się przyda , to samo dotyczy ubranek i osprzętu potrzebnego dla niemowlaka, tez nie każda o tym wie.
pozdrawiam

24,07 - nasza data ;]

udało sie -moj wykres
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości