|
|
#2491 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo- sierpniowe 2009 !
Cytat:
Z tego co wiem są szpitale, które dość regorystycznie podchodzą do takich spraw.
|
|
#2492 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Ja część ubranek kupowałam jeszcze zanim byłam w ciąży ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2493 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
hmmm ja do badan genetycznych nie potrzebowalam karty ciazy
przeciez wiadomo, ze jak ktos je robi to musi byc w ciazy - nie oszuka usg
|
|
#2494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poscieli w spzitlau, podpaski higeniczne, ubranka dla dziecka, rozek i kosmetyki do pielegnacjizalezy od spzitala, wiem ze w wiekszosci zaraz po pordodzie dziecko ubierane jest w ubranie spzitalne, ale w rozek rodziców, dopiero drugiego dnia sa przebierane w ubranka przyniesione przez rodziców,wiem tez ze kobieta w spztlau musi zostawic 10 pieluch tetrowych nowych nie uzywanych, nie wiem w jakim celu ale sie zostawia , w niekotrych szpitalach od razu mama przychodzi z cala walizka bo ma ubranka dla dziecka recnziki rożki itd oraz dla sibie pizamy, koszule nocne, do tyego dochodza sztucce, termometr i td
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#2495 |
|
Zakorzenienie
|
P4w - gratuluję zdrowej dzidzi
Svinecko wiem, że u nas można przebierać w swoje na bank, bo właśnie dostałam zdjęcie świeżutkiego synka Mumi Ja tez w nadchodzącym tygodniu idę na morfologię i mocz po raz drugi Niestety w związku z nerwami, przeprowadzką itd aktywowało się moje atopowe zapalenie skóry a sterydowe maści w ciąży zakazane więc strasznie się męczę.
|
|
|
|
#2496 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
o macie na lozko pierwsze slysze - ja zadnej nie przynosilam, moje kolezanki ktore rodzily teraz tez nie, podpasek zadnych tez nie przynosilam bo po porodzie i tak nie mozna w majtkach byc tylko wkladasz se miedzy nogi lignine ktora Ci daja masakra, my wszystkie majtki zakladalysmy a jak byl obchod to chowalysmy pod lozko co do zostawiania pieluch tetrowych - rowniez pierwsze slysze nigdy nikt u nas w szpitalu nie zostawiala jak ja rodzilam synek byl caly czas w ciuszkach szpitalnych i rozku rowniez - w ogole nie bralam swojego
|
|
|
#2497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do leitymacji ubezpieczeniowej (rodzinnej) to kazda z nas jest wpisana u mamy czy taty jelsi jest przy nich ubepziczeona,(jelsi pracuje i jest w sowim zakladzie pracy to ma sie swoja wlasna ksaizeczke gdzie pozniej wpisane do niej dziecko cyz maz jelsi bedzie sie chcialo u siebie w zakladzie pracy ubezpiczyc) u nas wydaja karty czipowe bez ktorych nawet do dentysty sie nie zapiszesz, ksiazeczki papierowe u nas juz sa nie potrzebne taki przezytek. Bez karty chipowej nawet recept (kuponow)nie wydrukuja. wiem ze w innych wojewodzctwach ludzie maja przy sobie plik recept taki bloczek gdzie lekarz wypisuje recepte itd wiec jak mowie co kraj to obyczaj pozdrawiam
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
|
#2498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie odmówią- jest określona ilość dni w jakiej trzeba dostarczyć i okazać książeczkę lub ostatni odcinek od wypłaty. Nie dotyczy to tylko porodu a wszelkich wizyt na NFZ |
|
|
|
|
#2499 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
no a u nas w szpitalu nie wolno kobietom nawet tych majtek jednorazowych zakladac - wiem bo sama takie chowalam pod poduszke
w ogole u nas w szpitalach nie ma zadnego z tych wymogow, o ktorych pisalas
|
|
#2500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2501 |
|
Zakorzenienie
|
Jej, ta książeczka to dla mnie niestety abstrakcja
![]() Czy to pracodawca powinien mi ją dać czy ja sama powinnam ją wyrobić? mnie ojciec drukuje taki raport miesięczny "zus rmua dla osoby ubezpieczonej" podobno to wystarczy? Do wszystkich lekarzy chodzę prywatnie więc nigdzie mnie o nią nie pytali |
|
|
|
#2502 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może to zależy od przychodni, mi kazali się stawić z kartą. Nawet nie słyszałam o karcie NFZ, dostałam książeczkę w pracy, a po ślubie przekreślili stare nazwisko i wpisali nowe.
Edytowane przez olka222 Czas edycji: 2009-01-09 o 11:58 |
|
|
|
|
#2503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O karcie nikt mi nic nie wspominał, a pare dni temu byłam w kadrach...hmmm może do mnie to jeszcze nie dotarło ![]() Co do tzw. przybornika w szpitalu, wiem jak jest w tym co będe rodzić.Maty, i te podpaski o których piszecie, pampersy dla dzidzi, jak i pielegnacyjne do kąpieli maluszka, piżamy, szlafroki, pościele daje szpital. Dla tych mam, które nie wiedzą proponowałabym spakować torbę do szpitala wg. listy z ksiązek o ciąży lub stron z internetu. W razie potrzeby, będzie można skorzystać ze swojego, niż czekać aż rodzinka coś dowiezie. |
|
|
|
|
#2504 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pytaja jesli sie chodzi "państwowo" nie wiem w jakich wojewódzctwach mieszkacie i jakie macie u was zwyczaje . U nas jest tak ze jesli jestes ubezpieczona przy rodzicach czy tez sama sobie płacisz skladki miesieczne to wypisujesz taka duza karte i zanosisz do NFz-tu o wyrobienie karty oni w ciazu 3 tygodni wyraiaja karte i wtedy chodzisz do kazdego lekarza z ta karta , jelsi ja masz to oznacza ze jestes ubezpieczona, ja np jak sie przepisywalam z jednej przychodni do drugiej takze wypisywalam taka karte oraz druga przy kim jestem ubezpieczona, no i wtedy weryfikacje przeprowadzono i mnie przpeisano, takie biurokratyczne to ejst, pamietam ze tak z 608 lat do tylu to chodzilam z ksiazeczka rodzinna czy tez ubepzieczeniowa od taty z zakladu pracy jak jeszcze nakopalni robil, bo u niego skladki ubezpieczneiowe byy tansze niz u mamy w spzitlau. ale ze sie zdarzylo ze tata na emeruture poszedl jak wchodzily kart chipowe to zostalysmy z siostrami przypisane do mamy . i od tej pory TYLKO z karta sie chodzi a do spzitala jak sie na porod przychodzi czy w ogole jak sie ma komplikacje to przychodzi sie z 3 dokumentami 1. dowód osobisty 2. karta chipowa 3 ksizeczka ciązy Cytat:
||
|
|
|
#2505 |
|
Zakorzenienie
|
szukałam szukałam i znalazlam rozne wersje najczesciej powtarzające sie to :
DOKUMENTY: - dowód osobisty - książeczka ubezpieczeniowa - karta ciąży - wyniki ostatnich badań - grupa krwi z czynnkiem RH - zaświadczenie od okulisty o braku przeciwskazań do naturalnego porodu DLA MAMY (czyli dla mnie): - podkłady poporodowe - 2 opakowania - majtki poporodowe - 10 sztuk - wkładki laktacyjne - 1 opakowanie - stanik do karmienia - szlafrok - 4 koszule bawełniane do karmienia - skarpetki - łapcie - 2 ręczniki - maszynka do golenia - szczotka i gumka do włosów - szczoteczka i pasta do zębów - szampon - kosmetyki - płyn do higieny intymnej - tantum rosa i nadmanganian potasu - papier toaletowy - ręczniki papierowe - husteczki higieniczne - laktator i krążki laktacyjne - nakładki silikonowe na piersi - ładowarkę do telefonu - wodę mineralną - suchary - kubek - aparat fotograficzny DLA DZIECKA: - pieluszki - chusteczki nawilżające - gaziki leko do przemywania pępka - pieluszki flanelkowe do wycierania lub okrycia - 3 kaftaniki - 3 czapeczki bawełniane i 1 grubsza - 3 pajacyki welurkowe z długim rękawem - skarpetki - krem ochronny - mydełko dla niemowląt - ręcznik kąpielowy z kapturkiem - oliwka dla niemowląt - zasypka - krem do pupy - szczoteczka do czesania włosków - kocyk i becik - ubranko na wyjście te rzecyz najczensiej sie powtarzaja ! plus jeszcze aparat fotograficzny i inne rzeczy kotre kobiete bedzie potrzebowac ale to sprawa indywidualna ![]() oraz ...... Wyprawka dla niemowlaka Spodziewasz się dziecka, chciałabyś już mieć wszystko przygotowane, ale wciąż nie wiesz, co kupić. Oto lista typowych, najpotrzebniejszych rzeczy dla twojego dziecka. Odzież: koszulki bawełniane rozm. 56-62 body bawełniane w rozm. 56-62 kaftaniki bawełniane rozm. 56-62 śpioszki bawełniane rozpinane w rozm. 56-62 skarpetki bawełniane lub frotte czapeczki po kąpieli bawełniane czapeczki welurowe lub polarowe pajacyki bawełniane, frotte lub welur kombinezon zimowy (zależy od pory roku) rękawiczki Pielęgnacja: wanienka materacyk lub leżaczek do kąpieli delikatna myjka okrycie kąpielowe frotte oliwka puder mydełko chusteczki nasączone oliwką lub mleczkiem kosmetycznym krem do twarzy i ciała krem na odparzenia bezpieczne patyczki higieniczne bezpieczne nożyczki termometr do pomiaru temperatury ciała i wody do kąpieli lub pokarmu pieluszki tetrowe i flanelowe wkładki i ceratki do pieluszek wata bawełniana sterylne gaziki spirytus 70 % sól fizjologiczna szczoteczka do włosów aspirator do nosa pojemnik na wodę (do przemywania pupy) Karmienie: butelki 250ml butelki 125ml szczotka do mycia butelek i smoczków smoczki uspokajające (0-3 miesięcy) smoczki na butelkę do płynów (0-3 miesięcy) smoczki na butelkę do mleka (0-3 miesięcy) podgrzewacz do pokarmu sterylizator do butelek Akcesoria: łóżeczko materac prześcieradełko kołdra i poduszka pościel ceratka na materac kocyk becik lub rożek przewijak na łóżeczko lub komodę wózek śpiwór do wózka lub pościel fotelik samochodowy (0-13kg) zaczerpniete z http://www.we-dwoje.pl/wyprawka;dla;...ykul,1920.html
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-01-09 o 12:29 |
|
|
|
#2506 |
|
Zakorzenienie
|
Gizmiątko czyli w twoim spisie jednak jest książeczka ubezpieczeniowa, nic nie piszą o karcie NFZ.
To chyba zależy jakie reguły ma dany szpital. Ja miałam starą karte NFZ na ktorej był adres zamieszkania, na nowej karcie nie ma, jest tylko pesel, imie, nazwisko i numer ubezpieczenia. Takze jesli karta zastępuje książeczke , to po co brać książeczkę? Zresztą najlepiej popytać w szpitalu, w ktorym bedzie poród.
|
#2507 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za uświadomienie
Właśnie dzwoniłam do administarcji i poczułam się jakbym się cofnęła o jakies 30 lat wstecz Chce miejsce na parkingu należącym do administracji więc zadzwoniłam i pytam czy mogę pojść do pana w budce na parkingu i tam to załatwić (tak robiłam na osiedlu, skąd się wyprowadziliśy). Pani do mnie, że no to dalej, niezrażowa, bo w końcu samochód gdzieś musze stawiać-żeby mi podala maila to im napiszę to podanie - no i oczywiście kolejny zonk, bo jak to MEJLEM to trzeba osobiście złożyć!! no więc się lekko poddenerwowałam i tłumaczę pani, że gdyby nie zauważyła, to mamy XXI wiek i różne sprawy się przez internet zalawia, bo tak ludziom wygodnie i szybciej i co za różnica w jakiej formie jej to przyjdzie.......... |
|
|
|
#2508 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Książeczkę wydaje pracodawca. Gdy byłam ostatnio w szpitalu, to był sierpień, pani z ruchu chorych chciała i rmułę i książeczkę. Nasza kadrowa twierdzi, że powinien wystarczyć druk rmua, bo to jest faktyczny dowód że składka została zapłacona, ale nadal wołają książeczki. Nawet jak poszłam do gin, pytałam się czy rmua wystarczy, to powiedziała że one wolą książeczkę. To chyba kwestia co kto woli, ale mogą się w szpitalu czepić. W szpitalu powiedziała ze ma sie 7 dni na dostarczenie aktualnej książeczki, potem wystawiają rachunek.
|
|
#2509 |
|
Zakorzenienie
|
to co znalazłam na innym forum:
7 sierpnia weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów z 18 lipca 2008 r. w sprawie sposobu i trybu finansowania z budżetu państwa świadczeń opieki zdrowotnej (Dz.U. nr 137, poz. 85). Zgodnie z rozporządzeniem prawo do bezpłatnych świadczeń zdrowotnych przysługuje, oprócz kobiet w ciąży i w okresie połogu oraz dzieci do 18 roku życia, także osobom przebywającym w zakładach karnych i cudzoziemcom osadzonym w polskich aresztach lub ośrodkach strzeżonych. Zgodnie z ustawą z 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.), osoby, które mają prawo do bezpłatnego leczenia, mimo że nie posiadają żadnego tytułu ubezpieczenia, nie mają obowiązku legitymować się w placówkach ochrony zdrowia dokumentem, który to potwierdza. Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Rzecznicy praw pacjenta działający przy oddziałach NFZ podkreślają, że pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia. W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem. Z tego wynika , że nawet nie mając żadnych dokumentów, szpital musi przyjąć ciężarną!!!
Edytowane przez czekoladka21 Czas edycji: 2009-01-09 o 12:57 |
|
|
|
#2510 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() umarlam wlasnie... az sobie to wydrukowalam ![]() a u mnie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuka ze bede mamcia z jajami
|
|
|
#2511 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Starczy, starczy. Jak oddałam książeczkę do podbicia a musiałam iść do szpitala to rejestrowałam się za pomocą RMUA. Nie było najmniejszego problemu.
|
|
|
#2512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2513 |
|
Przyczajenie
|
Ja mieszkam na śląsku i mam kartę czipową . Niestety ona nie we wszystkich szpitalach wystarcza bo jak się dowiedziałam nie jest aktualizowana i na jej podstawie oni nie wiedzą czy jest się ubezpieczonym czy nie. Ja mimo że nie pracuje postanowiłam dla świętego spokoju wyrobić legitymację ubezpieczeniową, a ubezpieczona jestem u męża .
A w praktyce to wygląda tak że jeżeli pracodawca zatrudnia poniżej 20 osób to pracownik samodzielnie składa sobie do Zus`u pismo o wyrobienie książeczki , bo pracodawca nie ma takiego obowiązku. U nas wyrobienie trwa 1-2 dni i potrzebne jest zdjęcie i dokument potwierdzający zatrudnienie od pracodawcy (na druku z Zusu) oraz wypełnienie druku E-22. |
|
|
|
#2514 |
|
BAN stały
|
Hej dziewczyny
Jak tam sie miewacie?? Ja w prwdzie z marcowo-kwietniowych Ale chcialm sie zapytac jak sie miewacie oj ale ten czas szybko leci...![]() A wlasnie co z Malga??? Bo widzialam ze jest w szpitalu bo krwawila???
|
|
|
|
#2515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
TZ Malgi dał nam znać, że ona i bliźniaki mają się dobrze, ale poleżą jeszcze w szpitalu |
|
|
|
|
#2516 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2517 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
nie sugerujcie sie lista, ktora podala Gizmiatko bo wszedzie jest inaczej i najlepiej po prsotu sie dowiedziec jak jest w szpitalach w Waszym miescie
u nas kobieta nie potrzebuje NIC kompletnie, daja wszystko, koszule, reczniki, wkladki, pieluszki, kosmetyki do mycie dziecka, chusteczki, ciuszki, spiworek - niczego nie trzeba brac poza kapciami i szlafrokiem no chyba, ze sie woli swoje to nie ma problemu zeby zabrac i uzywac no i wiadomo, ze po porodzie fajnie jest przebrac sie w swoja koszule a nie lezec w szpitalnej
|
|
#2518 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Jestem po wizycie, wyniki mam dobre, wszystko w porządku .Wydaje mi się, że Svinecka ma rację Pozdrawiam Was piątkowo
|
|
#2519 |
|
Zadomowienie
|
słuchajcie a jak to jest ze szpitalami, czy jest po prostu tak że czuję że poród się zbliża więc jadę do obojętnie jakiego szpitala i tam muszą mnie przyjąć? A co jeśli jest sporo rodzących w tym samym czasie? Z tego co się orientuję nie ma rejonizacji ale czy to oznacza, że skoro ja sobie życzę rodzić np w CZMP w Łodzi to nikt mnie nie może stamtąd odesłać z kwitkiem?
|
|
|
|
#2520 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do listy, jest to ORIENTACYJNA lista, czyli przykład tego co potrzebne jest w szpitalach (listy zamieszczone w Internecie różnią się paroma szczegółami) o ile nie chce się leżeć w piżamach i używać ręczników PO KIMS. Kobiety nie życzą sobie w tym także i ja żeby dziecko ubierane było w czyjeś tam ubranka, po to się kupuje dużo wcześniej ubranka pierze w proszkach dla niemowlaków żeby zabrać je miedzy innymi do szpitala Także jeszcze raz jest to lista która zawiera WSZYTSKIE elementy wymieniane na rożnych stronach forach, indywidualna sprawa każdej z nas jest to co zabierze, myślałam ze taka lista zawsze się przyda , to samo dotyczy ubranek i osprzętu potrzebnego dla niemowlaka, tez nie każda o tym wie. pozdrawiam
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.

.

poscieli w spzitlau, podpaski higeniczne, ubranka dla dziecka, rozek i kosmetyki do pielegnacji
a sterydowe maści w ciąży zakazane więc strasznie się męczę.
nigdy nikt u nas w szpitalu nie zostawial

no to dalej, niezrażowa, bo w końcu samochód gdzieś musze stawiać-żeby mi podala maila to im napiszę to podanie - no i oczywiście kolejny zonk, bo jak to MEJLEM