Mamusie majowo-czerwcowe 2009 cz.2 - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-11, 18:56   #451
rumiankowa
Zadomowienie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2009 cz.2

Cytat:
Napisane przez esti1984 Pokaż wiadomość
witam kochane
poczytam Was troszkę później albo jutro rano

a mam do Was prośbę
napiszcie co myślicie o tych imionach?
Nicole (TŻ zgodził się na to imię ale pod warunkiem że nie będzie Nikola bo nie chce takiego na siłę spolszczonego), Noemi, Marika

wiem że Nicole nie nasze polskie ale słynne imię Amelka też nie jest polskie więc dużo imion mamy nie polskich....
z tego co ja się orientuję, to w polskim usc nie nadają imiona wyłącznie spolszone, chyba że któreś z rodziców dziecka nie jest Polakiem...
to nie kwestia tego czy imię jest polskie czy nie, ale kwestia jego spolszczenia....
no ale każdy usc podchodzi indywidualnie

edit; znalazałam taki fragment:
"Są rodzice, którzy chcą dla swoich dzieci imion, które nie tylko nie powtórzą się w tej samej klatce bloku, ale też z dużym prawdopodobieństwem nie wystąpią też w całym przedszkolu czy szkole. - Nie mogliśmy z mężem dojść do porozumienia: obojgu nam podobały się dla córeczki imiona proste, takie jak Ania czy Zosia - zwierza się Ola. - Ale gdy dochodziło do szczegółów, nigdy się nie zgadzaliśmy. W telewizji usłyszeliśmy imię "Telma". Oboje aż podskoczyliśmy: "To jest to!" Niestety, od tej pory musimy regularnie wysłuchiwać złośliwych uwag otoczenia. Ale przynajmniej jesteśmy zgodni.

Możesz oczywiście uruchomić własną kreatywność i wymyślić imię niepowtarzalne jak kod genetyczny. Jeśli mimo protestów pracownic Urzędu Stanu Cywilnego będziesz obstawać przy swoim, twój pomysł trafi najwyżej do Rady Języka Polskiego. RJP, jak to rada, wydaje opinię na podstawie swojej wiedzy i doświadczenia, ale nie może niczego zakazać. Ostateczną decyzję podejmuje zawsze Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego.

Dlatego, jeśli się uprzesz, proponowane przez ciebie imię może stanąć w rzędzie z autentycznie zarejestrowanymi w Rządowym Rejestrze Informatycznym PESEL Ziutysławą, Zorrem, Pralą, a nawet, jak donosi Głos Szczeciński, Cipą i Pipą!

Co zrobić, żeby się udało? Jeśli urzędnicy nie są skłonni zaakceptować twojego wyboru, napisz pismo do kierownika Urzędu Stanu Cywilnego. W takim piśmie najważniejszy jest argument: dlaczego pragniesz dla dziecka właśnie takiego imienia? - Moim marzeniem było dać córce na imię Carol, bo takie imię nosi kobieta, która wywarła wielki wpływ na moje życie - opowiada Dorota. - Ale czy kierowniczka USC w moim mieście by to zrozumiała? Na szczęście mój mąż jest ćwierć-Anglikiem. W podaniu napisaliśmy, że jego pochodzenie jest dla nas ważne i chcemy je podkreślić, nazywając córkę tak a nie inaczej."
(http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...a_dziecka.html)

Edytowane przez rumiankowa
Czas edycji: 2009-01-11 o 18:58
rumiankowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 18:58   #452
pakusia86
Zakorzenienie

Cytat:
witam kochane
poczytam Was troszkę później albo jutro rano

a mam do Was prośbę
napiszcie co myślicie o tych imionach?
Nicole (TŻ zgodził się na to imię ale pod warunkiem że nie będzie Nikola bo nie chce takiego na siłę spolszczonego), Noemi, Marika

wiem że Nicole nie nasze polskie ale słynne imię Amelka też nie jest polskie więc dużo imion mamy nie polskich....

Nicole - hmmm dziwnie, nie chcecie spolszczonej wersji ale znajac zycie wszyscy beda spolszac troche takie dziwne - nicole (bez obrazy oczywiscie) juz jestem bardziej za spolszczona wersja...

Noemi tez dziwne... nie na zycie w polsce... jakbyscie za granica mieszkali to tak... ale w polsce sie nie spotkalam z takim imieniem jeszcze

ale bardzo poba mi sie Marika ekstra imie ... na koloni bylam kiedys z taka dziwczyna co miala na imie Marika sliczne jest ...

pakusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 18:59   #453
esti1984
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rumiankowa Pokaż wiadomość
z tego co ja się orientuję, to w polskim usc nie nadają imiona wyłącznie spolszone, chyba że któreś z rodziców dziecka nie jest Polakiem...
to nie kwestia tego czy imię jest polskie czy nie, ale kwestia jego spolszczenia....
no ale każdy usc podchodzi indywidualnie
sprawdziłam i u Nas czyli w warszawie nadają imię Nicole bo zajrzałam w statystyki i jest trochę dzieci o tym imieniu. Najwięcej nadano w 2007 roku. Ale i tak chcę jutro zadzwonić i się spytać
esti1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 19:01   #454
Seona
Zakorzenienie

Katrin1 Wątpię żeby w sądzie cokolwiek wygrał, bo od tego są fora, żeby na kogoś narzekać lub chwalić. W szoku jestem normalnie Co za ludzie

Esti ja jakbym miała decydować się na imię Nicole czy Nikola to chyba wybrałabym właśnie spolszczone. Dlatego, że mieszkam w Polsce Wiem, że angielski jest uniwersalny i każdy to imię poprawnie przeczyta, ale jakoś tak wychodzi patriotyzm ze mnie i nadałabym na swoim miejscu spolszczone.

Nie wiem czy znacie stronę http://www.znanylekarz.pl/
można sobie poczytać opinie o lekarzach, jacy są przy porodach itp.

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2009-01-11 o 19:19 Powód: dopisek
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 19:01   #455
rumiankowa
Zadomowienie

i jeszcze:
"
Rejestracja dziecka w USC
W ciągu 14 dni od daty urodzenia dziecko należy zarejestrować w urzędzie stanu cywilnego. Trzeba mieć ze sobą zaświadczenie wydane przez lekarza lub zakład służby zdrowia oraz dowody osobiste obojga rodziców a także akt zawarcia małżeństwa. Rejestracji może dokonać ojciec lub matka w USC w tej samej miejscowości lub dzielnicy, w której znajduje się szpital, gdzie dziecko przyszło na świat. Do aktu urodzenia wpisuje się nazwisko, imię lub imiona, płeć, miejsce i datę urodzenia, nazwisko i nazwiska rodowe rodziców, ich imiona, miejsce i datę urodzenia, adres zamieszkania oraz imię, nazwisko i adres osoby rejestrującej dziecko.
Urzędnik może odmówić zarejestrowania dziecka, gdy:
- rodzice chcą nadać dziecku więcej niż dwa imiona
- wybrane imiona są ośmieszające, nieprzyzwoite, zdrobniałe lub nie pozwalają na odróżnienie płci dziecka
- imiona nie odpowiadają polskim regułom gramatycznym lub ortograficznym
- są w obcym języku (wyjątek - jedno z rodziców jest obcokrajowcem).

Nadane imię można zmienić w ciągu sześciu miesięcy od daty sporządzenia aktu urodzenia. Trzeba tylko złożyć kierownikowi USC pisemne oświadczenie z prośbą o zmianę imienia. Jeśli w ciągu roku od urodzenia nie dokonano rejestracji dziecka, urzędnik ma prawo sam nadać mu imię i wpisać je do akt."
http://dziecko.interia.pl/bede-mama/...dziecka,477747
Stary 2009-01-11, 19:06   #456
pakusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katrin1 Pokaż wiadomość
Kobietki, muszę wam napisać jaka mnie przed chwilą sytuacja spotkała, normalnie paranoja. We wrześniumieliśmy ślub i wzięliśmy jakiegoś przypadkowego kamerzystę, bo wszyscy co lepsi mieli zajęte terminy. I napisałam na naszym lokalnym forum, żeby mi ktoś o nim napisał opinię, bo nie wiem czy jest dobry. Zresztą zacytuję wam co dokładnie napisałam. wcześniej znalazła taką o nim opinię:
K. B. napisał:
Pan T( tu pada nazwisko naszego kamerzysty)filmował u mnie na weselu nie polecał bym go nikomu ponieważ spiepszył moje wesele nie nagrywał tego co najważniejsze, w połowie wesela pojechał do domu bo bateria mu w kamerze padła i nie było go ze 3 godziny, nagrywa na płytach najgorszej jakości, filmować skończył zaraz po oczepinach a jak pojechaliśmy po film to sobie jeszcze krzykną 100 zł. więcej bo pojechaliśmy na plener, tak że naprawdę NIE POLECAM.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH
Ja:Hej, ja właśnie zamówiłam p. T( tu napisałam nazwisko tego kamerzysty) na wesele i chciałabym, żeby mi ktos napisał o nim opinię, bo jak na razie to znalazłam 1 nieciekawą i trochę jestem przerażona.
K.B. odpisał mi:
Jeśli nie wpłaciłaś dużego zadatku, to radzę zrezygnować z tego gościa, bo po prostu on nie interesuje się klientem na weselu tylko tym kto mu się spodoba, on nie jest filmowcem tylko fotografem nie polecam naprawdę.
Ja mu odpisałam:
No to mnie pocieszyłeś, nie za bardzo mogę się juz wycofać, bo popisałam z nim umowę i obdzwoniłam jeszcze we wrześniu różnych kamerzystów i żaden oprócz T. nie miał juz wolnego terminu, film pożyczyłam od niego, nie jest rzeczywiście rewelacyjny, ale co konkretnie ci u niego nie odowiadało?

I na tym sie dyskusja zakończyła, bo K.B. nieodpisał. I pan T. wparował do mnie dziiaj ( skojarzył, bo podawałam w jakichś postach termin ślubu) i miał pretnsje, że pisze dla niego niepochlebne opine, które go krzywdzą. Normalnie psychol. Czy sądzicie że jakoś go skrzywdziłam, tylko opinię wyraziłam swoją, a po to właśnie chyba są takie fora. Powiedział że dotrze do tego K.B.i pozwie go do sądu. Świr kompletny. Gdybym wiedziała, że to taki głupol to w ogóle bym go nie brała, już wolałabym nie mieć kamerzysty, a jeszcze zdarł z nas prawie 2 tys. zł za wątpliwej jakości film. No, ale się wygadałam w sumie nie za bardzo na temat, sorki, ale tż nie ma w domu i nie mam komu powiedzieć o tym. kurde trzeba uważać co sę pisze, bo świrów nie brak wokół

o jeju jakis psychol z niego

Stary 2009-01-11, 19:07   #457
Bercia2000
Zadomowienie

esti
wybór imienia należy do rodziców jesli Wam się podoba to na reszte nie patrzcie
znam jedną Nicole która ma siostrę Ines a może ,Jowita,Wanessa nie wiem czy tak to się pisze Oliwia, Weronika,Wiktoria, Alexandra, Daria,Rozalka,Kalina,Sara ,Sandra,Lidia może cos Wam sie spodoba

wiecie jak długo pochodze to boli mnie kosć łonowa Wy też tak macie
czy tylko ja a może to coś z moją szyjka zwiazane jest ale chyba nie

SYNEK

KOCHAM CIĘ SYNECZKU
Bercia2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 19:15   #458
esti1984
Wtajemniczenie

nie załamujcie mnie

Bercia Wanessa to też nie polskie. Mi się podoba ale nie TŻ-towi.
Wyobraźcie sobie że wszystkie imiona przejrzeliśmy z neta od A-Z i nic oprócz tych chyba że jednemu z nas jakiś inne się podoba np TŻ chciałby Agatkę...

rumiankowa
dziękuję za to co wkleiłaś ale już nie chodzi o to czy się zgodzą czy nie bo to bym wcześniej sprawdziła, no i coś mi mówi że jest szansa skoro jest ileś tam Nicole w Warszawie z 2007 roku. Niedługo pewnie bedzie statystyka z 2008 roku zobaczę ile będzie

tak bardzo się cieszę że będzie córcia
ale co z imieniem
Stary 2009-01-11, 19:19   #459
pakusia86
Zakorzenienie

z imionami Nicole i Noemi sie nie spotkalam jak juz wczesniej mowilam ale Marika to znane bardzo w polsce...

Stary 2009-01-11, 19:24   #460
esti1984
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pakusia86 Pokaż wiadomość
z imionami Nicole i Noemi sie nie spotkalam jak juz wczesniej mowilam ale Marika to znane bardzo w polsce...
tylko jest jedno wielkie ALE znamy jedną Marikę (małą ma 4 latka) i TŻ mówi że jest straszna!!!! już nie będę o niej wiele pisać. Bardzo rozpieszczone dziecko rozkazujące rodzicom....brrr
i mi i TŻ-towi podoba się to imię ale ON ze względu na tą Marikę którą znamy nie zgodzi się dać dziecku tego imienia

jak dla mnie niech ma opinie o tamtym dziecku jaką chce ale żeby tylko tym się sugerował przy wyborze imienia????????
Stary 2009-01-11, 19:30   #461
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
tylko jest jedno wielkie ALE znamy jedną Marikę (małą ma 4 latka) i TŻ mówi że jest straszna!!!! już nie będę o niej wiele pisać. Bardzo rozpieszczone dziecko rozkazujące rodzicom....brrr
i mi i TŻ-towi podoba się to imię ale ON ze względu na tą Marikę którą znamy nie zgodzi się dać dziecku tego imienia

jak dla mnie niech ma opinie o tamtym dziecku jaką chce ale żeby tylko tym się sugerował przy wyborze imienia????????
Esti mój ma tak samo Co powiem imię to od razu źle mu się kojarzy A bo to była taka, a bo to był taki itp. I na nic tłumaczenie, że to będzie NASZE Dziecko i odziedziczy nasze geny i wygląd Chłopu nie przegadasz

Jedną Noemi znałam (córka nauczycielki z mojej szkoły), ciężko miała z tym imieniem Śmiali się z niej

Mój jak chce mnie wkurzyć, to mówi, że Dziewczynka to tylko Pamela lub Angelina, bo mu się dobrze kojarzą

Cytat:
no i coś mi mówi że jest szansa skoro jest ileś tam Nicole w Warszawie z 2007 roku. Niedługo pewnie bedzie statystyka z 2008 roku zobaczę ile będzie
Ale może te Nicole miały jakiego obcojęzycznego Rodzica?

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2009-01-11 o 19:32
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 19:32   #462
rumiankowa
Zadomowienie

esti, nie dziw się tż-owi wydaje mi się, ze dlatego podobają nam się (lub nie) imiona, bo się z kimś lub czymś kojarzą - jeśli to dobre skojarzenie, imię nam się podoba, jeśli niesympatyczne - wtedy nie
dlatego też miałam problem z wybraniem imienia dla dziewczynki dla chłopaka mam całe mnóstwo imion - a dla dziewczynki znalazłam trzy albo cztery, które ewentualnie mogą być no i takich, które pasują do nazwiska

ja akurat jestem tradycjonalistką - mnie nieszczególnie przekonuja współczesne modne imiona. nie przekonują mnie też nadawane współcześnie dawne imiona, co zrobić... tak już mam.
ale uważam, że nadanie imienia dziecku to sprawa indywidualna

edit: tak sobie pomyślałam, że wolę żeby moja córka była jedną z pięciu Gosiek w klasie, niż jedyną Hermenegildą w szkole.
moja babcia wymyśliła, jak się urodzialm, że powinnam być Helena, bo w Heleny się urodziłam. i wiecie? bardzo się cieszę, że moi rodzice się nei zgodzili...
moje imię nie jest szczególnie oryginalne (mam na imię Sylwia, znam osobiście pewnie z 10 dziewczyn o takim imieniu), ale w podstawówce było nas dwie, w liceum i na studiach też. w pracy nie ma drugiej Sylwii.
a Heleny w życiu nie spotkałam żadnej

Edytowane przez rumiankowa
Czas edycji: 2009-01-11 o 19:36 Powód: duży dopisek
Stary 2009-01-11, 19:33   #463
pakusia86
Zakorzenienie

Cytat:

uuu
w sumie nic mu na to nie poradzisz ze sie sugeruje tamta dziewczynka.... ja tez jak mysle o jakims imieniu (jak myslalam dla dziewczynki ) Natalia ... strsznie mi sie podba to imie... ale mam mlodsza kuzynke Natalie i az jej scierpiec nie moge tak juz jest ze czasami sie imie psuje

np. teraz dla chlopca szukamy imienia.... i bardzo mi sie podoba MAX (jak Kathi synek) ale sie nie moge przemoc do tego imienia bo moja ciocia ma pieska Maxa i nie chce jak pojade do polski i bedzie moja ciocia z psem to co... zawolam Maxiu i przyleci i moj brzdac i ten pies????!!! nie moge tego przebolec normalnie

Stary 2009-01-11, 20:14   #464
katrin1
Rozeznanie

GG do katrin1

Esti, Marika bardzo mi się podoba. Noemi też ładne, ale nie wiem czy dzecko byłoby w przyszłości zadowolone z tego imienia. My mamy problem z imieniem dla chłopca, bo mnie się żadne w sumie nie podoba, wybralśmy Błażej, ale jeszcze nie jestem zdecydowana, dla dzewczynki jest znacznie więcej fajnych imion, z tym nie miałabym problemu ale ma być syn podobno. Mam kilka znajomych o takich nitypowych imionach jedna z nich ma na imię Kornelia, ja uważam, że jest ładne, ale ona bardzo nie lubi swojego imienia, zawsze się jeżyła, kiedy ktoś coś wspominał na temat nietypowych imion. Z takich jeszcze innych trochę "dziwnych" z którymi sie spotkałam to przypomina mi się np. Kwiatosława ( na studiach ze mną taka była), Malwina, Weneta, Jasmina, Łucja, Gilbert, Amadeusz, Fabian, Hadrian, Heronim. Wszystkie te imiona noszą osoby, które są w wieku przed 30- tką lub dzieci, bo możnaby się zasugerować, że niektóre to imiona jakichś starszych osób.

Mnie podobają się imiona oryginalne, ale nie jakies wymyślne, nie podobają mi sie te, które są nadawane wg. mody chciałabym aby moje dziecko miało ładne imię, ale żeby tego samego nie nosiła połowa klasy, bo akurat była moda na Oskara czy Oliwię chociaz nie mam nic do tych imion, są ładne ale oklepane.

1 maj 2009- Marcelek
9 wrzesień 2012- Igorek
katrin1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 20:32   #465
esti1984
Wtajemniczenie

już się zdążyłam poryczeć z tego powodu że nie możemy dojść do porozumienia z imieniem

rozumiem że TŻ mógłby wybrzydzać jakbyśmy mieli więcej na oku imion. Ale skoro mamy takie zawężony wybór bo reszta nam się nie podoba to mógłby pójść na ustępstwo. A nie tylko dlatego że jedna mała dziewczynka jest niegrzeczna to nasza nie może tak się nazywać

My mamy Julkę nie dlatego że to modne imię tylko dlatego że TŻ od zawsze był zakochany w tym imieniu. Baaaardzo mu się podobało (niby nie miał żadnej dziewczyny Julii)

Mi też nie do końca podobał się ten pomysł na Nicole ze względu na to że za bardzo odbiega od innych. Nikola bardzo mi się podoba, ale jak przypomniało mi się ładne imię Marika to teraz Marika jest na 1 miejscu.
A TŻ przed chwilą powiedział że on wtedy godzi się na Nikole brrrrr i gadaj tu z takim

Co do tego czy dziecku będzie podobało się jego imię to różnie bywa. Znam kilka osób o pospolitych imionach typu: Gosia, Ania, Kasia i wręcz nienawidzą swoich imion a co więcej wymyśliły sobie inne imiona i każą tak na siebie mówić - tylko w dowodzie tkwi prawdziwe imię.

ehhhhhhhhhhhhhh
Stary 2009-01-11, 20:35   #466
pakusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katrin1 Pokaż wiadomość
Esti, Marika bardzo mi się podoba. Noemi też ładne, ale nie wiem czy dzecko byłoby w przyszłości zadowolone z tego imienia. My mamy problem z imieniem dla chłopca, bo mnie się żadne w sumie nie podoba, wybralśmy Błażej, ale jeszcze nie jestem zdecydowana, dla dzewczynki jest znacznie więcej fajnych imion, z tym nie miałabym problemu ale ma być syn podobno. Mam kilka znajomych o takich nitypowych imionach jedna z nich ma na imię Kornelia, ja uważam, że jest ładne, ale ona bardzo nie lubi swojego imienia, zawsze się jeżyła, kiedy ktoś coś wspominał na temat nietypowych imion. Z takich jeszcze innych trochę "dziwnych" z którymi sie spotkałam to przypomina mi się np. Kwiatosława ( na studiach ze mną taka była), Malwina, Weneta, Jasmina, Łucja, Gilbert, Amadeusz, Fabian, Hadrian, Heronim. Wszystkie te imiona noszą osoby, które są w wieku przed 30- tką lub dzieci, bo możnaby się zasugerować, że niektóre to imiona jakichś starszych osób.

Mnie podobają się imiona oryginalne, ale nie jakies wymyślne, nie podobają mi sie te, które są nadawane wg. mody chciałabym aby moje dziecko miało ładne imię, ale żeby tego samego nie nosiła połowa klasy, bo akurat była moda na Oskara czy Oliwię chociaz nie mam nic do tych imion, są ładne ale oklepane.
kurcze ... dokladnie cie rozumiem i co tu wybrac, ja juz trace nadzieje na cokolwiek... przelecielismy wszystkie meskie imiona i zadnego nie wybralismy

Stary 2009-01-11, 20:39   #467
esti1984
Wtajemniczenie

no i dziewczyny przeze mnie zaczynacie łapać doła imiennego

ehhhh mnie już głowa rozbolała
Stary 2009-01-11, 20:55   #468
Karola_82
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Karola_82

ja zanim jeszcze zaczelam starac sie o malenstwo wiedzialam ze jak bede miec coreczke to bedzie Majka i koniec no i na szczescie bede miec coreczke i TZ sie zgodzil na to imie ale czasem burczy jeszcze ze mogla by byc tez Otylia, w skrocie Oti, nie powiem, podoba mi sie, ale to moze damy 2giej corci, pierwsza bedzie Majeczka i basta

Dieta (znowu): 178 cm / 64kg
Cel pt. "wakacje w sexy ciele"
do 1.06 - 9 kg (55kg)
Karola_82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 21:08   #469
esti1984
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Karola_82 Pokaż wiadomość
ja zanim jeszcze zaczelam starac sie o malenstwo wiedzialam ze jak bede miec coreczke to bedzie Majka i koniec no i na szczescie bede miec coreczke i TZ sie zgodzil na to imie ale czasem burczy jeszcze ze mogla by byc tez Otylia, w skrocie Oti, nie powiem, podoba mi sie, ale to moze damy 2giej corci, pierwsza bedzie Majeczka i basta
mi też się podoba Maja nawet braliśmy to imię pod uwagę i podobało się mi i tz-towi ale w ostatniej chwili Marika ma nr1
Stary 2009-01-11, 21:18   #470
rumiankowa
Zadomowienie

znam Fabiana - też jest przed trzydziestką
i dwie Maje też znam - są przed szóstymi urodzinami
wiecie, z imionami jest tak, że człowiek się do nich przyzwyczaja...
z moich znajomych, o "dziwnych" dla mnie imionach to mam Aggeusza, Amado i Teresę - wszyscy mniej więcej w moim wieku. zabawnie tu wygląda ta Teresa - ale zanim ją poznałam, to imię kojarzyło mi się tylko z ciotkami w wieku rodziców czy babć
a kiedy już ją poznałam, to zupełnie naturalne wydawało mi się, że mam koleżankę w moim wieku o takim imieniu
spotkałam też kiedyś na praktykach w szkole Ariela - no i niestety ale to imię kojarzy mi sie wyłącznie z proszkiem do prania i małą syrenką :/ podobnie mam z imionami Oliwia i Klaudia - a to z kolei przez gazety :/

jak mówiliśmy wszystkim, że jak będzie chłopak to będzie Tymoteusz, to wszystko kręcili nosem. a nam akurat podoba sie takie imię, i znam kilku Tymków...
dlatego uważam, że wybór imienia to indywidualna sprawa

ps. dziadek miał psa Kubę, a jego syn nazwał swojego syna Jakub, i jakoś nikomu to nie przeszkadzało
Stary 2009-01-11, 21:34   #471
esti1984
Wtajemniczenie

rumiankowa ja też znam Fabiana ale on z Niemiec więc rozumiem
Tymoteusza nam małego ma 2 latka i fajny chłopaczek

ja też mam niespotykane imię ale nigdy nie czułam się z nim źle. Nie miałam takich sytuacji żeby w szkole śmiali się z mojego imienia a wręcz przeciwnie wiele osób zwraca na nie uwagę że takie wyjątkowe
Nie wiem od czego to zależy

Mi nie zależy żeby moje dziecko miało bardzo niespotykane imię albo jakieś oklepane. Po prostu musi mi się podobać i nie tylko mi bo TŻ-towi też

Znam bardzo wiele Majek i wszystkie fajne dziewuszki

A Oliwia też kojarz mi się z gazetą ale chyba bardziej z Oliwą ale też ładne
Stary 2009-01-11, 21:59   #472
boszenka69
Zakorzenienie

Esti a ja jestem jak najbardziej za Nicole Nikola juz mi sie nie podoba.
boszenka69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-11, 22:07   #473
esti1984
Wtajemniczenie

i nadal tak sobie siedzę ale chociaż coś pożytecznego robię i oglądam wózki

i taki mi się spodobał

http://allegro.pl/item523001076_woze...cja_od_ss.html

tyle że nie podoba mi się gondola że jest na dole taka plastikowa i wygląda przez to jak wanna ale w gondoli to dziecko będę wozić 4-5 miesięcy więc bym przeżyła

nadal zastanawiam się nad bolderem

http://allegro.pl/item524718432_0052...k_parasol.html

ale odstraszają mnie jego wielkie koła a najwięcej korzysta się ze spacerówki więc zależy mi na funkcjonalnej

bardzo podoba mi się ten

http://allegro.pl/item526205998_woze...ek_kol_83.html

widziałam do na żywo ale on jest od 6 mscy, pięknie lekko się prowadzi

szperam nadal na allegro muszę sobie humor poprawić
Stary 2009-01-11, 22:08   #474
esti1984
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez boszenka69 Pokaż wiadomość
Esti a ja jestem jak najbardziej za Nicole Nikola juz mi sie nie podoba.
jakby było więcej takich boszenek nie miałabym problemu a lubię wysłuchać opinię różnych osób

a wcześniej podobało Ci się Nikola?
Stary 2009-01-12, 06:24   #475
maugoszatka
Wtajemniczenie

katrin1 ehhh:/ Szkoda, że spisałaś tę umowę. A tak na marginesie to co on robi? Śledzi fora???Nie ma nic innego do roboty?

esti1984 a czemu takie imiona wybrałaś? Żeby za granicą było lepiej wymawiać? Z tych imion najlepsze jak dla mnie Marika chociaż wolę normalne imiona tzn hebrajskiego/greckiego pochodzenia;]

rumiankowa już bym wolała ziutysławę niż telme;/ Jak jakaś delma margaryna;P Super imie-Prala nahahahah Prala a na drugie Frania :P

Bercia2000 mnie cały czas boli kość łonowa jak długo chodzę albo długo siedzę więc to normalne

esti1984 ja mam zwyczajne imię i wg mnie jest najładniejszym imieniem ze wszystkich :P:P:P Bez urazy ale chyba bym zabiła kogoś kto dałby mi na imię Nikola bądź Wanessa

Karola_82 Maja to bardzo ładne imię.

u mnie będzie Hanna - wg mnie to normalne imię. Zawsze może chcieć żeby mówili do Niej Ania więc ma ułatwienie:P

Edytowane przez maugoszatka
Czas edycji: 2009-01-12 o 06:26
maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 06:31   #476
*kaalinaa*
Zadomowienie

Dzień dobry brzuchatki

Miałam ciężki weekend i jestem zmęczona. Mieliśmy stłuczkę w sobotę. Mam skasowany przód i nie mam czym jeździć do pracy (a pracuje 50 km od domu) teraz będę musiała najprawdopodobniej busem i pobudka o 4.30 . Poza tym średnio się czuję, jutro jadę do lekarza, boję się, że coś się mogło dzidziusiowi stać, niby uderzenie nie mocne ale jednak strach jest...

*kaalinaa* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-12, 06:35   #477
maugoszatka
Wtajemniczenie

*kaalinaa* współczuję trzymaj się i koniecznie zbadaj!!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-12, 06:36   #478
maugoszatka
Wtajemniczenie

aha dziewczyny!!! Odpadło mi to coś z cycka i już nie ma nawet śladu :/ Nie wiem czy mam o tym mówić ginowi,czy nie...

Stary 2009-01-12, 06:42   #479
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

Witam poranku. Nie śpie od 5-tej. Ide do lekarza i mam stres. Trzymakcie kciuki za mojego Antka.

Ale dyskusja o imionach byla, a ja wszystko przegapiłam. Mam taki apetyt, ze chyba zamieszkam w kuchni.

Mój mąż od zawsze chcial Franka, to bylo jego marzenie. Imie dla dziewczynki pozostawiał w mojej gestii. Wybrałam Hannę. Co prawda, ja jestem Anna, ale to ni eto samo. Niestety, kiedy musiałam urodzic mojego martwego synka, nikt mnie nie uprzedził, ze w USC nadaje sie akt urodzenia martwego dziecka. Uwierzycie, ze z nerwów nie byłam w stanie wymyślec żadnego innego imienia i dalam mu Franciszek. Doszliśmy do wniosku, ze w związku z tym teraz musimy znaleźć inne imię.
Mąż wybrał Antoniego i nie było zmiluj.
A dla dziewczynki podał mi trzy wersje do wyboru: Halina, Helena, Celina. Na szczęscie stanęło na Lenie.

Wciąz boję się kupować cos dla małego. Oglądam Wasze typy wózków, ale jak wszystko będzie dobrze, to poroszę Was wiosną o kilka podpowiedzi.

Pozdrawiam cieplitko, bo u mnie -10.
Stary 2009-01-12, 06:45   #480
pimach
Raczkowanie

GG do pimach

maugoszatka, powiedziałbym, oni podobno maja onowiązek badania nam piersi, a niekoniecznie to robią. Korona mu z glowy nie spadnie, jak zerknie.

*kaalinaa*, koniecznie idź sprawdzić, czy wszystko ok. Spokojna mama to ważne dla dzidziusia. Powiedziała najwieksza panikara. Może da Ci L-4 na jakis czas, zanim autko się nie wyklepie? Masz 100 % płatne, odpoczniesz sobie...

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości