![]() |
#451 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2009 cz.2
Cytat:
to nie kwestia tego czy imię jest polskie czy nie, ale kwestia jego spolszczenia.... no ale każdy usc podchodzi indywidualnie edit; znalazałam taki fragment: "Są rodzice, którzy chcą dla swoich dzieci imion, które nie tylko nie powtórzą się w tej samej klatce bloku, ale też z dużym prawdopodobieństwem nie wystąpią też w całym przedszkolu czy szkole. - Nie mogliśmy z mężem dojść do porozumienia: obojgu nam podobały się dla córeczki imiona proste, takie jak Ania czy Zosia - zwierza się Ola. - Ale gdy dochodziło do szczegółów, nigdy się nie zgadzaliśmy. W telewizji usłyszeliśmy imię "Telma". Oboje aż podskoczyliśmy: "To jest to!" Niestety, od tej pory musimy regularnie wysłuchiwać złośliwych uwag otoczenia. Ale przynajmniej jesteśmy zgodni. Możesz oczywiście uruchomić własną kreatywność i wymyślić imię niepowtarzalne jak kod genetyczny. Jeśli mimo protestów pracownic Urzędu Stanu Cywilnego będziesz obstawać przy swoim, twój pomysł trafi najwyżej do Rady Języka Polskiego. RJP, jak to rada, wydaje opinię na podstawie swojej wiedzy i doświadczenia, ale nie może niczego zakazać. Ostateczną decyzję podejmuje zawsze Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego. Dlatego, jeśli się uprzesz, proponowane przez ciebie imię może stanąć w rzędzie z autentycznie zarejestrowanymi w Rządowym Rejestrze Informatycznym PESEL Ziutysławą, Zorrem, Pralą, a nawet, jak donosi Głos Szczeciński, Cipą i Pipą! Co zrobić, żeby się udało? Jeśli urzędnicy nie są skłonni zaakceptować twojego wyboru, napisz pismo do kierownika Urzędu Stanu Cywilnego. W takim piśmie najważniejszy jest argument: dlaczego pragniesz dla dziecka właśnie takiego imienia? - Moim marzeniem było dać córce na imię Carol, bo takie imię nosi kobieta, która wywarła wielki wpływ na moje życie - opowiada Dorota. - Ale czy kierowniczka USC w moim mieście by to zrozumiała? Na szczęście mój mąż jest ćwierć-Anglikiem. W podaniu napisaliśmy, że jego pochodzenie jest dla nas ważne i chcemy je podkreślić, nazywając córkę tak a nie inaczej." (http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod...a_dziecka.html) Edytowane przez rumiankowa Czas edycji: 2009-01-11 o 18:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#452 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nicole - hmmm dziwnie, nie chcecie spolszczonej wersji ale znajac zycie wszyscy beda spolszac ![]() Noemi tez dziwne... nie na zycie w polsce... jakbyscie za granica mieszkali to tak... ale w polsce sie nie spotkalam z takim imieniem jeszcze ale bardzo poba mi sie Marika ![]() ![]()
![]() |
#453 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#454 |
Zakorzenienie
|
Katrin1
![]() ![]() ![]() Esti ja jakbym miała decydować się na imię Nicole czy Nikola to chyba wybrałabym właśnie spolszczone. Dlatego, że mieszkam w Polsce ![]() ![]() Nie wiem czy znacie stronę http://www.znanylekarz.pl/ można sobie poczytać opinie o lekarzach, jacy są przy porodach itp. Edytowane przez Seona Czas edycji: 2009-01-11 o 19:19 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#455 |
Zadomowienie
|
i jeszcze:
" Rejestracja dziecka w USC W ciągu 14 dni od daty urodzenia dziecko należy zarejestrować w urzędzie stanu cywilnego. Trzeba mieć ze sobą zaświadczenie wydane przez lekarza lub zakład służby zdrowia oraz dowody osobiste obojga rodziców a także akt zawarcia małżeństwa. Rejestracji może dokonać ojciec lub matka w USC w tej samej miejscowości lub dzielnicy, w której znajduje się szpital, gdzie dziecko przyszło na świat. Do aktu urodzenia wpisuje się nazwisko, imię lub imiona, płeć, miejsce i datę urodzenia, nazwisko i nazwiska rodowe rodziców, ich imiona, miejsce i datę urodzenia, adres zamieszkania oraz imię, nazwisko i adres osoby rejestrującej dziecko. Urzędnik może odmówić zarejestrowania dziecka, gdy: - rodzice chcą nadać dziecku więcej niż dwa imiona - wybrane imiona są ośmieszające, nieprzyzwoite, zdrobniałe lub nie pozwalają na odróżnienie płci dziecka - imiona nie odpowiadają polskim regułom gramatycznym lub ortograficznym - są w obcym języku (wyjątek - jedno z rodziców jest obcokrajowcem). Nadane imię można zmienić w ciągu sześciu miesięcy od daty sporządzenia aktu urodzenia. Trzeba tylko złożyć kierownikowi USC pisemne oświadczenie z prośbą o zmianę imienia. Jeśli w ciągu roku od urodzenia nie dokonano rejestracji dziecka, urzędnik ma prawo sam nadać mu imię i wpisać je do akt." http://dziecko.interia.pl/bede-mama/...dziecka,477747 |
![]() ![]() |
![]() |
#456 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o jeju ![]() ![]()
![]() |
#457 |
Zadomowienie
|
esti
wybór imienia należy do rodziców jesli Wam się podoba to na reszte nie patrzcie ![]() znam jedną Nicole która ma siostrę Ines a może ,Jowita,Wanessa nie wiem czy tak to się pisze Oliwia, Weronika,Wiktoria, Alexandra, Daria,Rozalka,Kalina,Sara ,Sandra,Lidia może cos Wam sie spodoba ![]() wiecie jak długo pochodze to boli mnie kosć łonowa Wy też tak macie czy tylko ja a może to coś z moją szyjka zwiazane jest ale chyba nie ![]()
#458 |
Wtajemniczenie
|
nie załamujcie mnie
![]() ![]() ![]() Bercia Wanessa to też nie polskie. Mi się podoba ale nie TŻ-towi. Wyobraźcie sobie że wszystkie imiona przejrzeliśmy z neta od A-Z i nic oprócz tych ![]() ![]() rumiankowa dziękuję za to co wkleiłaś ale już nie chodzi o to czy się zgodzą czy nie bo to bym wcześniej sprawdziła, no i coś mi mówi że jest szansa skoro jest ileś tam Nicole w Warszawie z 2007 roku. Niedługo pewnie bedzie statystyka z 2008 roku zobaczę ile będzie ![]() tak bardzo się cieszę że będzie córcia ale co z imieniem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#459 |
Zakorzenienie
|
z imionami Nicole i Noemi sie nie spotkalam jak juz wczesniej mowilam ale Marika to znane bardzo w polsce...
#460 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i mi i TŻ-towi podoba się to imię ale ON ze względu na tą Marikę którą znamy nie zgodzi się dać dziecku tego imienia ![]() jak dla mnie niech ma opinie o tamtym dziecku jaką chce ale żeby tylko tym się sugerował przy wyborze imienia???????? ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#461 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Jedną Noemi znałam (córka nauczycielki z mojej szkoły), ciężko miała z tym imieniem ![]() ![]() Mój jak chce mnie wkurzyć, to mówi, że Dziewczynka to tylko Pamela lub Angelina, bo mu się dobrze kojarzą ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Seona Czas edycji: 2009-01-11 o 19:32 |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 |
Zadomowienie
|
esti, nie dziw się tż-owi
![]() ![]() dlatego też miałam problem z wybraniem imienia dla dziewczynki ![]() ![]() ![]() ja akurat jestem tradycjonalistką - mnie nieszczególnie przekonuja współczesne modne imiona. nie przekonują mnie też nadawane współcześnie dawne imiona, co zrobić... tak już mam. ale uważam, że nadanie imienia dziecku to sprawa indywidualna ![]() edit: tak sobie pomyślałam, że wolę żeby moja córka była jedną z pięciu Gosiek w klasie, niż jedyną Hermenegildą w szkole. moja babcia wymyśliła, jak się urodzialm, że powinnam być Helena, bo w Heleny się urodziłam. i wiecie? bardzo się cieszę, że moi rodzice się nei zgodzili... moje imię nie jest szczególnie oryginalne (mam na imię Sylwia, znam osobiście pewnie z 10 dziewczyn o takim imieniu), ale w podstawówce było nas dwie, w liceum i na studiach też. w pracy nie ma drugiej Sylwii. a Heleny w życiu nie spotkałam żadnej ![]() Edytowane przez rumiankowa Czas edycji: 2009-01-11 o 19:36 Powód: duży dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
uuu ![]() w sumie nic mu na to nie poradzisz ze sie sugeruje tamta dziewczynka.... ja tez jak mysle o jakims imieniu (jak myslalam dla dziewczynki ) Natalia ... strsznie mi sie podba to imie... ale mam mlodsza kuzynke Natalie i az jej scierpiec nie moge ![]() np. teraz dla chlopca szukamy imienia.... i bardzo mi sie podoba MAX (jak Kathi synek) ale sie nie moge przemoc do tego imienia bo moja ciocia ma pieska Maxa ![]() ![]()
![]() |
#464 |
Rozeznanie
|
Esti, Marika bardzo mi się podoba. Noemi też ładne, ale nie wiem czy dzecko byłoby w przyszłości zadowolone z tego imienia. My mamy problem z imieniem dla chłopca, bo mnie się żadne w sumie nie podoba, wybralśmy Błażej, ale jeszcze nie jestem zdecydowana, dla dzewczynki jest znacznie więcej fajnych imion, z tym nie miałabym problemu ale ma być syn podobno.
![]() Mnie podobają się imiona oryginalne, ale nie jakies wymyślne, nie podobają mi sie te, które są nadawane wg. mody chciałabym aby moje dziecko miało ładne imię, ale żeby tego samego nie nosiła połowa klasy, bo akurat była moda na Oskara czy Oliwię chociaz nie mam nic do tych imion, są ładne ale oklepane. |
![]() ![]() |
![]() |
#465 |
Wtajemniczenie
|
już się zdążyłam poryczeć z tego powodu że nie możemy dojść do porozumienia z imieniem
![]() rozumiem że TŻ mógłby wybrzydzać jakbyśmy mieli więcej na oku imion. Ale skoro mamy takie zawężony wybór bo reszta nam się nie podoba to mógłby pójść na ustępstwo. A nie tylko dlatego że jedna mała dziewczynka jest niegrzeczna to nasza nie może tak się nazywać ![]() ![]() ![]() My mamy Julkę nie dlatego że to modne imię tylko dlatego że TŻ od zawsze był zakochany w tym imieniu. Baaaardzo mu się podobało (niby nie miał żadnej dziewczyny Julii ![]() Mi też nie do końca podobał się ten pomysł na Nicole ze względu na to że za bardzo odbiega od innych. Nikola bardzo mi się podoba, ale jak przypomniało mi się ładne imię Marika to teraz Marika jest na 1 miejscu. A TŻ przed chwilą powiedział że on wtedy godzi się na Nikole ![]() ![]() ![]() ![]() Co do tego czy dziecku będzie podobało się jego imię to różnie bywa. Znam kilka osób o pospolitych imionach typu: Gosia, Ania, Kasia i wręcz nienawidzą swoich imion a co więcej wymyśliły sobie inne imiona i każą tak na siebie mówić - tylko w dowodzie tkwi prawdziwe imię. ehhhhhhhhhhhhhh ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#466 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#467 |
Wtajemniczenie
|
no i dziewczyny przeze mnie zaczynacie łapać doła imiennego
![]() ehhhh mnie już głowa rozbolała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#468 |
Zadomowienie
|
ja zanim jeszcze zaczelam starac sie o malenstwo wiedzialam ze jak bede miec coreczke to bedzie Majka i koniec
![]() ![]() ![]()
#469 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#470 |
Zadomowienie
|
znam Fabiana - też jest przed trzydziestką
![]() i dwie Maje też znam - są przed szóstymi urodzinami ![]() wiecie, z imionami jest tak, że człowiek się do nich przyzwyczaja... z moich znajomych, o "dziwnych" dla mnie imionach to mam Aggeusza, Amado i Teresę - wszyscy mniej więcej w moim wieku. zabawnie tu wygląda ta Teresa - ale zanim ją poznałam, to imię kojarzyło mi się tylko z ciotkami w wieku rodziców czy babć ![]() a kiedy już ją poznałam, to zupełnie naturalne wydawało mi się, że mam koleżankę w moim wieku o takim imieniu ![]() spotkałam też kiedyś na praktykach w szkole Ariela - no i niestety ale to imię kojarzy mi sie wyłącznie z proszkiem do prania i małą syrenką :/ podobnie mam z imionami Oliwia i Klaudia - a to z kolei przez gazety :/ jak mówiliśmy wszystkim, że jak będzie chłopak to będzie Tymoteusz, to wszystko kręcili nosem. a nam akurat podoba sie takie imię, i znam kilku Tymków... dlatego uważam, że wybór imienia to indywidualna sprawa ![]() ps. dziadek miał psa Kubę, a jego syn nazwał swojego syna Jakub, i jakoś nikomu to nie przeszkadzało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#471 |
Wtajemniczenie
|
rumiankowa ja też znam Fabiana ale on z Niemiec więc rozumiem
Tymoteusza nam małego ma 2 latka i fajny chłopaczek ![]() ja też mam niespotykane imię ale nigdy nie czułam się z nim źle. Nie miałam takich sytuacji żeby w szkole śmiali się z mojego imienia a wręcz przeciwnie wiele osób zwraca na nie uwagę że takie wyjątkowe ![]() Nie wiem od czego to zależy ![]() Mi nie zależy żeby moje dziecko miało bardzo niespotykane imię albo jakieś oklepane. Po prostu musi mi się podobać ![]() ![]() Znam bardzo wiele Majek i wszystkie fajne dziewuszki ![]() A Oliwia też kojarz mi się z gazetą ale chyba bardziej z Oliwą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#472 |
Zakorzenienie
|
Esti a ja jestem jak najbardziej za Nicole
![]()
#473 |
Wtajemniczenie
|
i nadal tak sobie siedzę ale chociaż coś pożytecznego robię i oglądam wózki
![]() i taki mi się spodobał http://allegro.pl/item523001076_woze...cja_od_ss.html tyle że nie podoba mi się gondola że jest na dole taka plastikowa i wygląda przez to jak wanna ![]() ![]() nadal zastanawiam się nad bolderem http://allegro.pl/item524718432_0052...k_parasol.html ale odstraszają mnie jego wielkie koła ![]() bardzo podoba mi się ten http://allegro.pl/item526205998_woze...ek_kol_83.html widziałam do na żywo ale on jest od 6 mscy, pięknie lekko się prowadzi ![]() szperam nadal na allegro ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#474 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#475 |
Wtajemniczenie
|
katrin1 ehhh:/ Szkoda, że spisałaś tę umowę. A tak na marginesie to co on robi? Śledzi fora???Nie ma nic innego do roboty?
esti1984 a czemu takie imiona wybrałaś? Żeby za granicą było lepiej wymawiać? Z tych imion najlepsze jak dla mnie Marika chociaż wolę normalne imiona tzn hebrajskiego/greckiego pochodzenia;] rumiankowa ![]() ![]() Bercia2000 mnie cały czas boli kość łonowa jak długo chodzę albo długo siedzę ![]() esti1984 ja mam zwyczajne imię i wg mnie jest najładniejszym imieniem ze wszystkich :P:P:P Bez urazy ale chyba bym zabiła kogoś kto dałby mi na imię Nikola bądź Wanessa ![]() Karola_82 Maja to bardzo ładne imię. u mnie będzie Hanna - wg mnie to normalne imię. Zawsze może chcieć żeby mówili do Niej Ania więc ma ułatwienie:P Edytowane przez maugoszatka Czas edycji: 2009-01-12 o 06:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#476 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry brzuchatki
![]() Miałam ciężki weekend i jestem zmęczona. Mieliśmy stłuczkę w sobotę. Mam skasowany przód i nie mam czym jeździć do pracy (a pracuje 50 km od domu) teraz będę musiała najprawdopodobniej busem i pobudka o 4.30 ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#478 |
Wtajemniczenie
|
aha dziewczyny!!! Odpadło mi to coś z cycka i już nie ma nawet śladu :/ Nie wiem czy mam o tym mówić ginowi,czy nie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#479 |
Raczkowanie
|
Witam poranku. Nie śpie od 5-tej. Ide do lekarza i mam stres. Trzymakcie kciuki za mojego Antka.
Ale dyskusja o imionach byla, a ja wszystko przegapiłam. Mam taki apetyt, ze chyba zamieszkam w kuchni. Mój mąż od zawsze chcial Franka, to bylo jego marzenie. Imie dla dziewczynki pozostawiał w mojej gestii. Wybrałam Hannę. Co prawda, ja jestem Anna, ale to ni eto samo. Niestety, kiedy musiałam urodzic mojego martwego synka, nikt mnie nie uprzedził, ze w USC nadaje sie akt urodzenia martwego dziecka. Uwierzycie, ze z nerwów nie byłam w stanie wymyślec żadnego innego imienia i dalam mu Franciszek. Doszliśmy do wniosku, ze w związku z tym teraz musimy znaleźć inne imię. Mąż wybrał Antoniego i nie było zmiluj. A dla dziewczynki podał mi trzy wersje do wyboru: Halina, Helena, Celina. Na szczęscie stanęło na Lenie. Wciąz boję się kupować cos dla małego. Oglądam Wasze typy wózków, ale jak wszystko będzie dobrze, to poroszę Was wiosną o kilka podpowiedzi. Pozdrawiam cieplitko, bo u mnie -10.
#480 |
Raczkowanie
|
maugoszatka, powiedziałbym, oni podobno maja onowiązek badania nam piersi, a niekoniecznie to robią. Korona mu z glowy nie spadnie, jak zerknie.
*kaalinaa*, koniecznie idź sprawdzić, czy wszystko ok. Spokojna mama to ważne dla dzidziusia. Powiedziała najwieksza panikara. ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:38.