Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-11, 18:56   #2281
papryka85
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Cytat:
Napisane przez kocica m Pokaż wiadomość
Witam wszystkich posiadaczy aparacików, bo myślę że jakiś pan nam też się trafił. Jestem powiedzmy szczęśliwym posiadaczem od środy czyli 7.01.2009 aparatku na dwóch szczękach. Na razie chciałabym go jak najszybciej wyrzucić , tak mi dało do wiwatu, te podrażnione śluzówki, ból całej szczęki, niemożność pochrupania sobie. Tragedia narazie. Ale powtarzam sobie że to wszystko muszę znieść żeby mieć hollywood smile i oczywiście sama sobie zgotowałam ten los i te pieniądze zainwestowane. Trudno trzeba sie przyzwyczaić. Pozdrawiam wszstkich i trzymajcie za mnie kciuki.
Dasz radę
Będzie lepiej
A ten "pan" to tylko Kamil
Stary 2009-01-11, 19:11   #2282
Blondi2989
Blond forever!

Fajnie Kocica M, że jesteś z nami
Będzie Ci łatwiej przez to przebrnąć, bo to czasem niełatwa droga...
Stary 2009-01-11, 19:21   #2283
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Fajnie Kocica M, że jesteś z nami
Będzie Ci łatwiej przez to przebrnąć, bo to czasem niełatwa droga...
to prawa, ja od kiedy zaczęłam poczytywać forum, znacznie mniej boję się zakładania aparatu i wiem, że jak już go będę miala pod koniec stycznia, to wszyscy będą się tu łączyć ze mną w bólu i będzie łatwiej znieść wszystkie niedogodnośći Super mieć taki wspierający wątek
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 19:28   #2284
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
to prawa, ja od kiedy zaczęłam poczytywać forum, znacznie mniej boję się zakładania aparatu i wiem, że jak już go będę miala pod koniec stycznia, to wszyscy będą się tu łączyć ze mną w bólu i będzie łatwiej znieść wszystkie niedogodnośći Super mieć taki wspierający wątek
dokładnie

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 20:23   #2285
jagoda
Raczkowanie

GG do jagoda

Cytat:
Zgadzam się

jagoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 21:15   #2286
Blondi2989
Blond forever!

No i proszę, po burzy z kolczykami na twarzy wzeszło słońce i atmosfera w wątku się znów ociepliła
Miło
Stary 2009-01-11, 21:24   #2287
skorpio84
Raczkowanie

GG do skorpio84

To prawda, forum pomaga przetrwać ciężkie chwile z aparatem

PM 7-5-2011

skorpio84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 21:27   #2288
kanashimi
Raczkowanie

GG do kanashimi

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Miała wsadzone po 2 nitki złożone na pół do dziurki w gumce. Łapała za końce tych dwóch nitek i do szpaki między zęby. Później jak jej dobrze weszło to wyciągała nitki i już.
Ja miałam na szczypcach czy cos podobnego, w sumie zdziwiła mnie postawa tej pani co mi to robiła, byla prze miła (choć przeważnie ma pewnie ze mną niemiłe wspomnienia, każdy by się zdenerwował chyba czekając na wizyte, która miala 2h poślizgu) i nawet mówiła, że jak nie będzie chciała dobrowolnie gumeczka wejść nic na siłe robić nie będzie

czy jest możliwe, że to co mam na szóstkach (kończy się tam aparat) zejdzie z zęba? Chodzi o to, że po prawej stronie to metalowe cos co jest na całym zębie nie czuje, zaś po lewej stronie coraz bardziej uwiera, zachacza mi o język, jakby się poluzowało, wcześniej raczej czegoś takiego nie miałam
Aparatka 23.12.2008 godzina 12:30 - góra

"Smutek to coś czego nienawidzę, ale to on ukształtował moje uczucia"

BECK

Edytowane przez kanashimi
Czas edycji: 2009-01-11 o 21:30 Powód: brak słów;p
kanashimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 01:15   #2289
Veneno
Raczkowanie

Po jakim czasie luki po wyrwanych zębach powinny zaniknąć?? Na dole luzik, bo praktycznie się zsunęły zęby, ale na górze nadal kiepsko.

Kocica M - na pocieszenie napiszę Ci, że przez pierwsze 3 dni miałam ochotę zdjąć ten aparat w cholerę i żałowałam, że go założyłam, tak mi zameczki poobdzierały śluzówkę.
Veneno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 09:29   #2290
201701160959
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Dasz radę
Będzie lepiej
A ten "pan" to tylko Kamil
jaka !
Cytat:
Napisane przez Veneno Pokaż wiadomość
Po jakim czasie luki po wyrwanych zębach powinny zaniknąć?? Na dole luzik, bo praktycznie się zsunęły zęby, ale na górze nadal kiepsko.
u mnie likwidowanie luki po zebie na gorze trwa juz od 3 miesiecy i jeszcze malo

Edytowane przez 201701160959
Czas edycji: 2009-01-12 o 09:33
201701160959 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 10:33   #2291
Veneno
Raczkowanie

No ba, u ,mnie prawie rok..
Veneno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 11:51   #2292
Blondi2989
Blond forever!

Cieszę się, że mnie ominęło wyrywanie zębów i oczekiwania związane z likwidowaniem luk po nich...
Mnie się za to zęby rozsuwają i zamiast zamykać szpary to one mi się dopiero tworzą...
Stary 2009-01-12, 12:19   #2293
201701160959
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Mnie się za to zęby rozsuwają i zamiast zamykać szpary to one mi się dopiero tworzą...
normalne zjawisko
Stary 2009-01-12, 12:28   #2294
Blondi2989
Blond forever!

Ja jestem świadoma tego, że to jest normalne, ale jestem zaskoczona, że mam tam w buzi tyle miejsca, aby tworzyły się tam tak szerokie szpary
Stary 2009-01-12, 12:41   #2295
kilianna
Zakorzenienie

Jak myślicie, czy można zmienić ortodontę w czasie leczenia aparatem? Moja przyjaciółka dzisiaj mi się skarżyła, że jej ortodontka ją lekceważy. Ona ma już 10 miesięcy aparat i efektów nie widać. Była ostatnio u swojej orto z pytaniem, kiedy coś zacznie być widoczne, a ta powiedziała, że nie powie jej dokładnie,bo sama do końca nie wie . Poradziłam, żeby może udała się do innego orto, ale ona ma obawy, z tego względu, że ta "stara" ma jej wyciski, wszystkie zdjęcia, no i te wyliczenia co ortodonci sobie robią, jaka siła ma działać itd. (czy co oni tam sobie wyliczają, nie wiem dokładnie). Wtedy chyba by trzeba było to od nowa porobić? I czy wówczas od nowa zakłada nowy ortodonta aparat?
Moze ktos ma podobne doświadczenia? Bo chyba głupio by było być skazanym przez całe leczenie na 1 ortodontę, który np. zawiedzie nas i nie chcemy już się leczyć u niego.
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 12:41   #2296
kocica m
Przyczajenie

Dziękuję wszystkim babeczkom i naszemu rodzynkowi Kamilowi za miłe wsparcie. Co prawda moja droga z aparatem się dopiero zaczęła i nie mam za dużego doświadczenia ale myślę ze moje cierpienie będzie wynagrodzone. Na razie żel sachol robi u mnie furorę i pomaga na obtarcie śluzówki.
kocica m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 13:00   #2297
201701160959
Konto usunięte

Cytat:
Jak myślicie, czy można zmienić ortodontę w czasie leczenia aparatem? Moja przyjaciółka dzisiaj mi się skarżyła, że jej ortodontka ją lekceważy. Ona ma już 10 miesięcy aparat i efektów nie widać. Była ostatnio u swojej orto z pytaniem, kiedy coś zacznie być widoczne, a ta powiedziała, że nie powie jej dokładnie,bo sama do końca nie wie . Poradziłam, żeby może udała się do innego orto, ale ona ma obawy, z tego względu, że ta "stara" ma jej wyciski, wszystkie zdjęcia, no i te wyliczenia co ortodonci sobie robią, jaka siła ma działać itd. (czy co oni tam sobie wyliczają, nie wiem dokładnie). Wtedy chyba by trzeba było to od nowa porobić? I czy wówczas od nowa zakłada nowy ortodonta aparat?
Moze ktos ma podobne doświadczenia? Bo chyba głupio by było być skazanym przez całe leczenie na 1 ortodontę, który np. zawiedzie nas i nie chcemy już się leczyć u niego.
pewnie ze mozna zmienic orto
aparat napewno nie bedzie zakladany na nowo bo przeciez zapłaciła za niego i jest juz jej wlasnoscią te inne rzeczy wydaje mi sie ze powinny przejsc z reki do reki ale nie jestem pewien
Cytat:
Napisane przez kocica m Pokaż wiadomość
Dziękuję wszystkim babeczkom i naszemu rodzynkowi Kamilowi za miłe wsparcie. Co prawda moja droga z aparatem się dopiero zaczęła i nie mam za dużego doświadczenia ale myślę ze moje cierpienie będzie wynagrodzone. Na razie żel sachol robi u mnie furorę i pomaga na obtarcie śluzówki.

badz twardsza od tego "zelastwa"! o ile realnie jest to mozliwe bo to metal
Stary 2009-01-12, 14:42   #2298
sabona89
Raczkowanie

Cytat:
Poradziłam, żeby może udała się do innego orto, ale ona ma obawy, z tego względu, że ta "stara" ma jej wyciski, wszystkie zdjęcia, no i te wyliczenia co ortodonci sobie robią, jaka siła ma działać itd. (czy co oni tam sobie wyliczają, nie wiem dokładnie). Wtedy chyba by trzeba było to od nowa porobić?
Myślę, że nie powinno być większego problemu z uzyskaniem całej historii leczenia, zdjęć i wycisków, skoro za to wszystko koleżanka (czy jej rodzice) musiała zapłacić z własnej kieszeni (bo wydobywanie czegoś z karty NFZ-u to jest jakiś kosmos - krzywo patrzą i jeszcze się trzeba tłumaczyć, po co mi moja własna historia leczenia ).
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 15:33   #2299
Malwiana
Zadomowienie

AAA no to i ja mam aparat
Ale dziwne uczucie, ciezko sie je strasznie. Czy u was tez pierscienie maja takie duze zamki od wewnetrznej strony? przez to nie moge wogole ruszac jezykiem jak jem :/

A w najgorszym szoku bylam, jak orto daje mi pudeleczko z gumkami i mowi "wybierz kolor". Ja zagladam, a tam: czarne, brazowe, ciemnozielone, pomarancz i zolty Pytam sie czy nie ma czegos bardziej przezroczystego - nie ma....
W koncu wygrzebalysmy skads jasnorozowe - podobaja mi sie
jutro dam zdjecie.

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Miała wsadzone po 2 nitki złożone na pół do dziurki w gumce. Łapała za końce tych dwóch nitek i do szpaki między zęby. Później jak jej dobrze weszło to wyciągała nitki i już.
Mialam zakladane dokladnie tak samo
Ortodontka powiedziala,ze jakby mi wypadly we wtorek lub w srode to przyjsc po nastepne. A jak pozniej to juz trudno. W czwartek robilam pantomogram i bylo widac juz ladne szparki pomiedzy

Malwiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 16:06   #2300
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kamil.o Pokaż wiadomość
jaka !

Cytat:
normalne zjawisko
Wow-jaki wyedukowany

Cytat:
pewnie ze mozna zmienic orto
aparat napewno nie bedzie zakladany na nowo bo przeciez zapłaciła za niego i jest juz jej wlasnoscią te inne rzeczy wydaje mi sie ze powinny przejsc z reki do reki ale nie jestem pewien
Czasem jednak trzeba założyć nowy aparat-gdy drugi ortodonta stwierdzi, że ten jest źle założony(co mogłoby tłumaczyć brak efektów). Może poprzeklejać zamki, albo wszystko zdjąć i pracować na nowym aparacie-znam takie przypadki.
A z przekazywaniem dokumentacji też nie zawsze bywa różowo
Jednak lepiej zmienić ortodontę, niż wydawać kasę i tracić czas na "leczenie" u kogoś, kto nie prowadzi tego jak należy. Z tym, że ortodonci niechętnie przejmują pacjentów w trakcie leczenia.

Cytat:
Napisane przez Malwiana Pokaż wiadomość
AAA no to i ja mam aparat
Gratulacje
Witamy! (chociaż tak po prawdzie, to ja już nie powinnam nikogo witać wśród zadrutowanych, bo sama już nie jestem ale jakoś nie mogę się przyzwyczaić, że już nie jestem aparatką)
Stary 2009-01-12, 16:18   #2301
smiechotka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Malwiana Pokaż wiadomość
Czy u was tez pierscienie maja takie duze zamki od wewnetrznej strony? przez to nie moge wogole ruszac jezykiem jak jem :/
Coś nowego w buzi, po prostu ;-). Ale po kilku dniach się przyzwyczaisz i w ogóle zapomnisz, że masz cokolwiek na ząbkach.

Mi ostatnimi dniami puścił chyba klej na prawym pierścieniu, bo czuje jak lata góra-dół :-P. Na szczęście mam tak pościskane zęby, że nie spada, a no i wizyta u orto za półtorej tygodnia, więc damy rady ;-).

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 16:33   #2302
Blondi2989
Blond forever!

Oj tam, Papryka możesz witać - nie opuściłaś wątku po zdjęciu aparatu, także jesteś wciąż w gronie zadrutowanych ( a retencja to wisienka na torcie?? )

Edytowane przez Blondi2989
Czas edycji: 2009-01-12 o 16:41
Blondi2989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 17:03   #2303
Ewcia**
BAN stały

Cześć dziewczyny
Noszę się z zamiarem założenia aparatu lingwalnego, choć zdaję sobie sprawę z tego, że cena takiego aparatu na dwa łuki to aż 14 tyś zł :/ czy kótras z Was ma jakies doświadczenia w tej kwestii? słyszałam wiele niepochlebnych opinii na ten temat ale jest tez wiele pozytywów np krótszy czas noszenia no i najwazniejsza sprawa dla mnie ... całkowita dyskrecja:P
Jeżeli któraś z Was nosiła taki aparat, prosze o opinie
Ewcia** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 17:14   #2304
paulinciax07
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ewcia** Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Noszę się z zamiarem założenia aparatu lingwalnego, choć zdaję sobie sprawę z tego, że cena takiego aparatu na dwa łuki to aż 14 tyś zł :/ czy kótras z Was ma jakies doświadczenia w tej kwestii? słyszałam wiele niepochlebnych opinii na ten temat ale jest tez wiele pozytywów np krótszy czas noszenia no i najwazniejsza sprawa dla mnie ... całkowita dyskrecja:P

jak już tu kiedyś Kamil pisał: "nie wydziwiaj- bierz normalny"
paulinciax07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 17:21   #2305
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć dziewczyny
Jesteś w bardzo poważnym błędzie moja droga-aparat lingwalny nie jest wcale taki dyskretny jak Ci się wydaje
Będzie Cię uwierał w język, utrudniał mówienie(w końcu jest od strony języka) i trudniej będzie Ci utrzymać higienę w takim aparacie. Sorry, że tak napiszę, ale moim zdaniem zakładanie takiego aparatu(zwłaszcza, że cena jest kosmiczna) jest po prostu głupotą

PS. Nosiłam metalowy i jak już miałabym polecić coś dyskretniejszego, to aparat ceramiczny lub kryształowy-przynajmniej cena do przeżycia i wygodniejszy.
Zresztą gdyby nawet nie był wygodniejszy, to i tak cena lingwalnego jest po prostu masakryczna-nie warto tyle wydawać, żeby ludzie nie widzieli, że...no właśnie....że co?

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2009-01-12 o 17:25
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 17:57   #2306
Blondi2989
Blond forever!

Nie wiem ile Ewcia masz lat, ale mogę się domyślać, że jesteś nastolatką (choć oczywiście mogę się mylić) i znów działa presja otoczenia jak w przypadku WweronikiWw.
Jak teraz sobie przypomnę to ja też mając 15, 16 lat chciałam miec jak najbardziej dyskretny aparat...
Zatem dobrze się stało, że zaczekałam z decyzją o druciaku i teraz mam aparat metalowy i nie robi mi to różnicy, a trochę kasy w kieszeni parentsów zostało
Stary 2009-01-12, 18:27   #2307
Ewcia**
BAN stały

Prosiłam o opinie osób, które nosiły taki aparat a nie o złote myśli dotyczące mojej rzekomej głupoty, jestem zdecydowana na taki aparat, wykonuję taki zawód , ze nie moge sobie pozwolic na zwykły aparat i nie mam juz nastu lat...choć swoją drogą uwazam, ze takie druty na zębach sa szpecące nie ma co do tego wątpliwości, nie czarujmy sie...
Papryka, skoro nie nosiłaś tego apratu i nie masz własnych doświadczen to nie powtarzaj opinii które gdzies tam usłyszałas czy przeczytałas..i prosze nie krytykuj mojego wyboru, bo to bez sensu, tak jak pisałam jestem przekonana ze chce ap. lingwalny i powtarzam prośbę: jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii, prosze o odp
Ewcia** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 18:47   #2308
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Prosiłam o opinie osób, które nosiły taki aparat a nie o złote myśli dotyczące mojej rzekomej głupoty, jestem zdecydowana na taki aparat, wykonuję taki zawód , ze nie moge sobie pozwolic na zwykły aparat i nie mam juz nastu lat...choć swoją drogą uwazam, ze takie druty na zębach sa szpecące nie ma co do tego wątpliwości, nie czarujmy sie...
Papryka, skoro nie nosiłaś tego apratu i nie masz własnych doświadczen to nie powtarzaj opinii które gdzies tam usłyszałas czy przeczytałas..i prosze nie krytykuj mojego wyboru, bo to bez sensu, tak jak pisałam jestem przekonana ze chce ap. lingwalny i powtarzam prośbę: jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii, prosze o odp
Nie mam swoich doświadczeń, ale opinię chociażby mojej ortodontki, która akurat pewne rzeczy wie, bo leczy ludzi
Nie wiem co to za zawód masz, że na druty nie możesz sobie pozwolić skoro nawet aktorzy i piosenkarze mogą sobie pozwolić na aparaty zakładane od zewnątrz.

Z osób, które dotychczas tu pisały nikt Ci tu nie napiszę opinii z własnego doświadczenia, bo nikt tu takiego aparatu nie nosi ani nie nosił(wiem, bo jestem w wątku prawie od początku). No chyba, że nagle ktoś nowy z takim aparatem się pojawi

Dziwisz się, że Blondi pomyślała, że jesteś nastolatką? Bo póki co-same nastolatki nam się tu użalają, jaki to aparat jest wstrętny i szpecący(po założeniu zmieniają zdanie)

Proszę Cię bardzo-chcesz lingwalny-bierz, ale opinii na jego temat od pacjentów, którzy go nosili będziesz musiała poszukać na wielu forach. Nie bez powodu mało kto go zakłada i nie wszyscy ortodonci chcą na nim pracować.

PS. Wybacz określenie głupota. Sama ostatnio pisałam, że nie wszystko, czego się nie rozumie musi być od razu głupotą, ale jestem już przewrażliwiona na zdanie "chcę, żeby był jak najmniej widoczny" mnóstwo ludzi tak mówiło, pozakładali metalowe i szczerzą się pełną gębą i nie mówię, co słyszałam-znam tych ludzi.

Edytowane przez papryka85
Czas edycji: 2009-01-12 o 19:44
papryka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 18:48   #2309
smv
Zakorzenienie

Ewcia szpecące? Ja mam mam 23 lata i jestem nauczycielem. nosze kolorowe gumki? Nikt nie powiedział mi nic złego na temat aparatu i wcale nie jest szpecący.

Lingwialny? Heh powiem ze mam metalowca na zebach i ciezko mi sie go czysci tyle roboty przy Nim, a tu od spodu nie wyobrazam sobie czyscic czyscikami drucików.
a jakby sie jakies jedzenie zaplatało i plesniało w buzi fee;]
Nie wiem nie znam sie nie powiem nic, ale mysle ze chyba ciezko sie go czysci no i jezyk-ałłł to boleć musi, o kieszeni nie wspomne;]

dziewczyny co mnie znają-1,5 godz temu odszedł mi dziadek;(( jest TAM w niebie. [*]

Edytowane przez smv
Czas edycji: 2009-01-12 o 18:52
smv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 18:58   #2310
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
dziewczyny co mnie znają-1,5 godz temu odszedł mi dziadek;(( jest TAM w niebie. [*]

Czyli jednak cóż, taka kolej rzeczy

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości