|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1411 |
Zakorzenienie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Cześc Dziewczyny!!!!!!!!!!!Meld uję się wreszcie na odchowalni!!
![]() Na razie nie mam siły siedziec przed kompem, więc napiszę tylko DZIĘKUJĘ za ciepłe słowa i pozdrowienia od Was ![]() Od niedzieli jesteśmy w domciu i dopiero wtedy zdecydowalismy się wreszcie na imię dla córeczki-EMILIA ![]() ![]() ![]() Mam szybkie pytanko, bo teraz nie mam czasu szukac w necie-od kiedy podawac wit.D?Nic mi w szpitalu nie powiedzieli, a położna środowiskowa nie będzei do mnie przychodzic, bo moja przychodnia takowej w tym roku nie zatrudniła ![]() Edytowane przez xandra78 Czas edycji: 2009-01-14 o 08:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#1412 |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
xandra gratuluje Emilki
![]() ![]() Mamuski czy nadal macie kreche na brzuchu? Bo ja mam i juz mnie wkurzac zaczyna ![]() A jeszcze pytanie do mamusiek po cesarce. JAk tam wasza blizna? Mi sie moja zagoila bez zadnych komplikacji, ale te szwy wewnetrze teraz chyba sie rozpuszczaj i mam takie uczucie jakby mnie ciagnely od srodka i kuje mnie w miejscu blizny. No a najbardziej jak karmie mala i opiera mi sie o brzuch. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Takie grzeczne dziecko to skarb, mi tez sie udalo. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1414 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() wit D od 15 doby sie podaje - tak mam wbite w ksiazczce zdrowia - po 1 kropelce Cytat:
a to juz 3 miesiace mijaja i tez mnie drazni - mam nadzieje, ze do lata chociaz zniknie ![]() Chrzciny ustalilam i beda 8 lutego - ale nie zaltwilam jeszcze, bo nie hccieli spisywac, bo za wczesnie kurde mialabym juz to z glowy a tak to jeszcze raz tam bede musiala drylowac - jak ja to uwielbiam takie odsylanie ![]()
![]() |
#1415 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ja z mamuś styczniowo-lutowych. Mam do Was pytanie. Czym czyściłyście kikut pepowiny Waszych maluszków?
Wiem, że trzeba to robić 70% spirytusem, ale w żadnej aptece u mnie nie ma takiego! Sa tylko te gaziki nasączone Leko :/ Czy ja cos pomyliłam?
![]() |
#1416 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
i patyczkami do uszu tymi najzwyklejszymi czyscilam ![]()
![]() |
#1417 |
Zadomowienie
|
xandra witaj kochana,dluga podroz dobiegla konca
![]() nelijka ja tez mam jeszcze kreche,w sumie nie przeszkadza mi,ale wyglada gorzej,ladniejsza byla jak byl brzusio,teraz to flaczek ![]() niobe no to szybko zleci,niecaly miesiac ![]()
#1418 |
Zadomowienie
|
"magdalena" aniak2888, xandra śliczne te Wasze dzieciaczki są
![]() Xandra super że jesteś już w domu z Emilka i mam nadzieję że szybko nabierzesz sił żeby częściej wpadać na wizaz ![]() drama jak po szczepieniu? ja dzisiaj idę na 13 z małym i bardzo się denerwuję mam nadzieję że dobrze zniesie szczepionkę co do smoka to mój go uwielbia ale on od początku miał bardzo silny odruch ssania i w szpitalu nawet kazali mi dawać smoka ![]() ![]() passionfruit musisz iść do monopolowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1419 | |
Wtajemniczenie
|
Cudowna malutka! Jakie slodkie minki robi! Gratuluje!
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1420 |
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny!
Co za ciemnota ze mnie, że na to nie wpadłam!
![]() |
#1421 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Xandra witamy ![]() ![]() U nas szczepienie spoko, na razie była tylko szczepionka Infanrix hexa - na rotawirusy i pneumokoki pewnie też pójdziemy, ale nie chciałam wszystkiego na raz. A Ty Paula na co szczepisz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1422 |
Zadomowienie
|
ja przemywalam woda, bo spiritu tu ni ma a zapomnialam poprosic mame zeby przywiozla,no i nam kikutek odpadl w 10 dniu,czy jakos tak.woda przegptowana
#1423 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ja dostałam w szpitalu przy wyjsciu recepte na spirytus do zrobienia w aptece. Czysciłam najpierw gadzikiem a potem patyczkami bo wszedzie docieraja. niobe7 - no to chrzcimy nasze maluchy w ten sam dzien. Tez zalatwilismy chrzciny na 8 lutego i tez jeszcze raz musze tam isc zalatwic resztebiurokracji |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1424 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny czy wasze dzieci przechodziły skok rozwojowy w 5 tygodniu???? Bo moja od trzech dni tak daje czadu, że już nie wiem co robić. Moje do tej pory w miare spokojne dziecko jak nie śpi i nie je to się drze. Juz nawet branie na ręce nie pomaga
![]() ![]() Co do blizny po cesarce to u mnie wszystko się dobrze zagoiło, tyle że jeszcze nie do końca rozpuściły mi się szwy i skórę wokół mam taką bardzo wrażliwą. |
![]() ![]() |
![]() |
#1425 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1426 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1427 |
Zakorzenienie
|
Aniak, Xandra! Śliczne Wasze dzieciaczki!
No to już na 100% wiemy, że mamy kolki... ![]()
#1428 | |||
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() tylko nam joany brakuje do kompletu i mozna by poczekalnie zamykać Cytat:
![]() Cytat:
u nas drgi tydzień cisza..chyba kolki przeszly - obym nie zapeszyla ![]() ja dziś mialam wychodne.. mama zostala z butla i Igą (ta księżniczka strzelala fochy i nie chciala jesc z butelki ale w koncu jak głód ja przycisnął to sie zdecydowala ![]() ja bylam u fryzjera i zrobilam maraton po sklepach.. super mi sie humorek po prawil ![]() ale stęskinlam sie za moja niunią szybko i biegiem do domku przyleciałam.. zjadlam i znówna spacer tym razem z malą.. ledwo zyję.. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1429 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A kiedy wasze pociechy zaczeły robic kupkę rzadzej? Moja cała noc nie zrobila i dopiero teraz cos tam walnela. Tak to non stop po prawie kazdym karminiu byla kupa a teraz tylka baczki. I zapomnialam sie pochwalic. Mamy dzisiaj miesięcznicę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1430 |
Zakorzenienie
|
Pewnie i ja mam wpisane w książeczkę zdrowia dziecka informację dotyczącą podawania wit.D.Na razie nie chce mi się sprawdzac, dzięki za odpowiedzi
![]() Ja wciąż się czuję kiepsko, rana bardzo mnie ciągnie, boję się prostowac i chodzę zgarbiona-przez to okropnie mnie bolą plecy. Boli mnie też jedna brodawka podczas karmienia-tak jakby żle ją chwytała(ale czy to możliwe, że jedą brodawkę zasysa dobrze, a drugą źle??). Teraz Emilka sobie grzecznie śpi już trzecia godzinkę, a my czekamy aż się obudzi,żeby ją wykąpac.Task się zastanawiam, czy rzeczywiście jest sens kąpac noworodka codziennie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1431 |
Zadomowienie
|
drama ja byłam z małym dokładnie na tych samych szczepionkach co ty
![]() ![]() xandra78 ja czytałam ostatnio że niektóre dzieci nawet nie chcą ssać z drugiej piersi często dlatego że muszą być inaczej ułożone a to mu nie pasuje a może masz ten sutek bardziej wklęsły i też może być trudno wciągnąć małej ? scorpionec ja też muszę się wybrać w końcu na jakieś zakupy zawsze to można sobie jakoś humorek mocno poprawić ![]() tola3804 magdalena współczuję problemów kolkowych mam nadzieje że niedługo przejdą te wstrętne kolki i będzie już dobrze ![]() a teraz lecę do wanny póki mały śpi ciekawe czy będzie spal dzisiejszej nocy aż się boję biedactwo moje wolałabym sama dostać te wszytkie szczepionki |
![]() ![]() |
![]() |
#1432 |
Zadomowienie
|
ale tu dzisiaj cisza
![]() ![]() mój maluszek już dzisiaj się dobrze czuje no i w nocy w miarę ładnie spał pomijając to że obudził się o 4 i tak odżył po tej szczepionce że postanowił nas zabawiać w nocy ![]() u mnie dzisiaj paskudna pogoda wrrrr pada śnieg z deszczem nawet nie ma jak na spacer wyjść |
![]() ![]() |
![]() |
#1433 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
![]() ![]() dobrze ze zmalaym oki po szczepionce... my za 2 tyg mamy druga dawkę.. juz sie zamartwiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1434 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do kąpieli, to nam położna środowiskowa na początku jak był jeszcze kikut pępuszka, zaleciła kąpiel co drugi dzień. Później powiedziała, że generalnie odchodzi się od kąpieli codziennie i jak czasem nie wykąpiemy małej, to nic się nie stanie. Cytat:
Cytat:
No nic, zmykam, bo za chwilę jedziemy na USG bioderek. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1435 |
Zadomowienie
|
rzeczywiscie dzis pustki
![]() ja dzis rano zaliczylam po raz pierwszy sama wyprawe do lekarza samochodem - myslam, ze gorzej mi pojdzie, ale zamontowanie fotelika trwalo doslownie chwilke, chcoiaz robilam to po raz pierwszy, Karolka byla grzeczna i zasnela jak tylko ruszylam, u lekarza smiala sie i gadala do niego - wiec moge sobie sama dac rade ![]() a bylysmy u okulisty z ropiejacym oczkiem - dostala kopelki i mam jej tez masowac to oczko na szczepionke idziemy we wtorek, mam nadzieje ,ze zniesie ja dzielnie ![]() ostatnio samo badanie bylo gorsze od uklucia ![]() Paula - jaki dawals czopek przeciwbolowy malemy? paracetamol? wlasnie nagrywam fotki na plytke i po poludniu idziemy oddac do wywolania ![]() a to tylko mala czesc, bo cala masa czeka na swoja kolej a wiecie co - ja mimo, ze tez swistak to sie nie czuje jak bohater dnia swistaka ![]() moze dziwna jestem, ale jakos mi dobrze z ta codziennoscia xandra - ja jak Karola byla malutka nie kapalam jej codziennie - bo ona strasznie krzyczala i nie chcielismy jej wkurzac ![]() ![]() aha - odwiedzila nas pielegniarka - w sume nic ciekawego nie powiedziala - przyniosla troche ksiazeczek reklamowych - typu jak karmic piersia, zywienie dzieci od 0-12 m-cy - to co w przychodniach lezy wypelnila swoje papierki, popytala sie o Karolke, chciala zeby pokazac jak lezy na brzuszku i powiedziala, ze wroci za miesiac ![]() na szczescie mila babka i gadula
#1436 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi
![]() Teraz będę miała mnóstwo pytań,które juz pewnie kiedyś padły w tym wątku, ale nie chce mi się wertowac, bo teraz z czasem krucho ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1437 |
Raczkowanie
|
ja też nie kapie codziennie jak mały spi w porze kąpieli to go nie budze a za połtorej godz mamy szczepienie już sie boję
dziewczyny rzućcie jakies pomysły na jedzenie dla mam karmiacych najchętniej coś słodkiego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1438 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, musze wam opisac horror jaki dzisiaj przeżyłam...Moja Mała zachłysnęła się herabtką i śliną. Zrobiła się czerwona i nie mogła złapać oddechu. To było straszne. Instynktownie wdmuchiwałam jej powietrze do ust, klepałam po pleckach, ale chwilę trwało zanim doszła do siebie. Teraz czytam co należy robić w takich sytuacjach (przełożyć przez kolano głową w dół i oklepywać po plecach). Teraz jeszcze mi łzy lecą jak sobie to przypomnę
![]() Także Mamusie, poczytajcie o pierwszej pomocy Naszych Maleństw, bo nigdy nic nie wiadomo Zuzia po tych przejściach zasnęła snem kamiennym, a ja siedzę nad nią i sprawdzam czy oddycha...i chyba pierwszy raz z utęsknieniem czekam aż się obudzi i będzie wołać o jedzenie... |
![]() ![]() |
![]() |
#1439 |
Raczkowanie
|
Zastanawiam się nad jedną rzeczą.. moja malutka ma dwa miesiące i praktycznie caly czas wolny od spania i jedzenia(śpi tylko w nocy) spędza na dość śmiałych próbach siadania. z pozycji półleżącej ciągnie główke do przodu i podciąga się trzymana za rączki.. i zawsze się cieszy jak już się znajdzie w tej wymarzonej pozycji. a ona ma przecież TYLKO dwa miesiące. Czy Wasze dzieciaczki też są tak aktywne?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:25.