Aparaty ortodontyczne cz. IV - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-20, 20:07   #2821
parodia
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
w ZG w ogóle wszystko jest fajne Piękne miasto, studiowałam na uniwerku, zrobiłam licencjat i zaczęłam mgr, ale przeniosłam się do Poznania, bo chciałam trochę inną specjalizację robić.

żeby tak nie odbiegać od tematu, chciałam zapytać, czy ktokolwiek tu mial aparat krócej niż 2 lata?
a mi dzisiaj ortodonta powiedziała, że rok - półtora, jak usłyszała, ze jestem drugiej liceum, to powiedziała "o, to może do studniówki się wyrobimy "
i w ogóle, że ma same takie ciężkie przypadki, dawno nie miała takiego lekkiego jak ja

i poprawa w kosztach - 1400 za jeden łuk, możliwe, ze jeszcze dojdzie koszt zapory na język
a dzisiaj miałam wyciski i separacje i zapłaciłam połowę kasę czyli 1400

parodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 20:11   #2822
_Paulinka_
Zakorzenienie

Ja jak w czwartek będę miała zakładany, to tez muszę się zapytać ile tak dokładniej tego czasu to zajmie. ;P
_Paulinka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 20:17   #2823
butterfly008
BAN stały

Dziewczyny, a czy to prawda, zamki z haczykiem powinny być tylko na 5-tkach ? Bo ja mam je też na 3-kach Mam Damona.
butterfly008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 20:19   #2824
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
a mi dzisiaj ortodonta powiedziała, że rok - półtora, jak usłyszała, ze jestem drugiej liceum, to powiedziała "o, to może do studniówki się wyrobimy "
i w ogóle, że ma same takie ciężkie przypadki, dawno nie miała takiego lekkiego jak ja

i poprawa w kosztach - 1400 za jeden łuk, możliwe, ze jeszcze dojdzie koszt zapory na język
a dzisiaj miałam wyciski i separacje i zapłaciłam połowę kasę czyli 1400
oo to fajnie, a masz krzywy zgryz, czy tylko ząbki?

Dziewczyny, czyli lepiej mieć krzywe zęby niż krzywy zgryz, bo prostowanie zgryzu trwa dłużej? A ja zawsze myślałam, że krzywe zęby to inaczej krzywy zgryz, a tu się okazuje, że to są jednak rózne rzeczy.
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 20:22   #2825
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly008 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy to prawda, zamki z haczykiem powinny być tylko na 5-tkach ? Bo ja mam je też na 3-kach Mam Damona.
Ja też mam na 3, chyba to normalne
Stary 2009-01-20, 20:57   #2826
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez butterfly008 Pokaż wiadomość
Ja też miałam na 3, i na 4 i 5
Do wyciągów były wykorzystywane najbardziej te haczyki na 3 właśnie

Cytat:
Dziewczyny, czyli lepiej mieć krzywe zęby niż krzywy zgryz, bo prostowanie zgryzu trwa dłużej? A ja zawsze myślałam, że krzywe zęby to inaczej krzywy zgryz, a tu się okazuje, że to są jednak rózne rzeczy.
Nie nie, to nie to samo. Jeśli chodzi o estetykę to lepiej mieć proste zęby, ale jeśli chodzi o zdrowie-lepiej mieć prawidłowy zgryz. Wada zgryzu wadzie nie równa, trudno powiedzieć co się dłużej leczy. U mnie prostowanie zębów trwało 2 lata, zgryz orto ustawiła w miesiąc(jednocześnie prostując zęby), dla utrzymania efektu wyciągi nosiłam parę miesięcy.

Ale produkujecie. Nie nadążam, bo do pracy wróciłam. Będę nadrabiać w weekend
Stary 2009-01-20, 21:13   #2827
jagoda
Raczkowanie

GG do jagoda

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Wogóle uważam, że to właśnie jest bardzo długo dwa lata nosic aparat na zęby. Nic ta technika nie idzie do przodu, tylko ceny rosną. Niektórym zęby wyprostowały się na luks po 3 miesiącach, a potem musi i tak nosic aparat 21 miesięcy - po co? Żeby zęby się przyzwyczaiły?
Wybaczcie, ale ja czasem mam w niektórych kwestiach mały rozumek i pewne rzeczy ciężko mi początkowo zrozumiec... Ja tu czuję biznes - dłużej nosisz - dłużej płacisz. Tak już się utarło - nosisz dwa lata i masz proste zęby. A przecież każda wada jest inna i indywidualna, a wszyscy noszą tyle samo czasu... Ciekawe jakby przyszła osoba z jednym krzywym zębem i prostym zgryzem, to też by musiała nosic aparat dwa lata? Z tego wszystkiego wynika, że tak.
Krótko, nie musi też wcale oznaczac, że następnego dnia obudzisz się ze stanem sprzed założenia aparatu - tak myślę...
Trochę się rozpisałam, ale musiałam to wyrzucic to z siebie
Ja będę nosić aparat 2,5 roku, więc z mojej perspektywy 2 lata to nie tak długo A tak na serio - przy noszeniu apartu nie chodzi tylko o prawidłowe ustawienie zębów, bo to trwa stosunkowo niedługo, ale o to, by te zęby "ustaliły" się w nowych miejscach, co jest związane z pewną (mniejszą lub większą) przebudową kości, bo to w niej siedzą zęby. Tkanka kostna jest twarda i nie odbudowuje się błyskawicznie (vide złamanie ręki czy nogi), trzeba jej dać czas. Dlatego gdybyś zdjęła aparat np. po czterech miesiącach to nawet przy sumiennym noszeniu retencji zęby by Ci sie z powrotem "porozjeżdżały".
Jeżeli płacisz za każdą wizytę z osobna, to czasem istnieje prawdopodobieństwo, że nierzetelny lekarz będzie przedłużał leczenie z powodu korzyści finansowych. Ale to mam nadzieję, nie zdarza się zbyt często

jagoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 21:27   #2828
88Ekaterina88
Zakorzenienie

ja czasami płace co wizytę, a czasami co dwie Zalezy jak wiatr powieje

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 21:33   #2829
smiechotka
Rozeznanie

Luudzie, dziewczyny.. Ja jestem doprawdy jakaś pechowa.

Po caałym dniu, głodna, postanowiłam wszamać świeżą bułeczkę z sałatką łososiową.. Napalona na żarcie, biorę pierwszego kęsa, a tu pach.. metal między zębami.. Obluzowany prawy pierścień wyleciał mi z zęba.. Moja reakcja - śmiech . Zaciekawiona mamcia wbiegła do pokoju, jak zobaczyła co się stało, to az zasłoniła oczęta z przerażenia.. Wizyta pojutrze.. co tu robić... Poszłam przepłukać zęby płynem i zaczęłóam wciskać ten pierścień na siłę.. A, że zęby jak monolit, to przez ok. 40 minut się z nim mocowałam przy pomocy noża i palców, aż wlazł na miejse .

Czasem jak sobie pomyślę jaka fajtłapa ze mnie, to aż mi szkoda samej siebie

Kalosza aparatkowa:
góra: 30.10.2008r.-21.10.2010r.
dół: 19.03.2009r.-7.07.2011r.
Koszt leczenia: 4 285zł.

Obsesja <3

smiechotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 21:40   #2830
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Nie nie, to nie to samo. Jeśli chodzi o estetykę to lepiej mieć proste zęby, ale jeśli chodzi o zdrowie-lepiej mieć prawidłowy zgryz. Wada zgryzu wadzie nie równa, trudno powiedzieć co się dłużej leczy. U mnie prostowanie zębów trwało 2 lata, zgryz orto ustawiła w miesiąc(jednocześnie prostując zęby), dla utrzymania efektu wyciągi nosiłam parę miesięcy.

ahaaa, czyli wcale niekoniecznie prostowanie zgryzu musi trwać dłużej niż prostowanie zębów. Ileż to się człowiek może dowiedzieć z Wizażu
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 21:43   #2831
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smiechotka Pokaż wiadomość
Luudzie, dziewczyny.. Ja jestem doprawdy jakaś pechowa.

Po caałym dniu, głodna, postanowiłam wszamać świeżą bułeczkę z sałatką łososiową.. Napalona na żarcie, biorę pierwszego kęsa, a tu pach.. metal między zębami.. Obluzowany prawy pierścień wyleciał mi z zęba.. Moja reakcja - śmiech . Zaciekawiona mamcia wbiegła do pokoju, jak zobaczyła co się stało, to az zasłoniła oczęta z przerażenia.. Wizyta pojutrze.. co tu robić... Poszłam przepłukać zęby płynem i zaczęłóam wciskać ten pierścień na siłę.. A, że zęby jak monolit, to przez ok. 40 minut się z nim mocowałam przy pomocy noża i palców, aż wlazł na miejse .

Czasem jak sobie pomyślę jaka fajtłapa ze mnie, to aż mi szkoda samej siebie
Eee tam-poradziłaś sobie i pierścień jest na miejscu

Cytat:
ahaaa, czyli wcale niekoniecznie prostowanie zgryzu musi trwać dłużej niż prostowanie zębów. Ileż to się człowiek może dowiedzieć z Wizażu
Pewnie, że nie. Zależy jak krzywe zęby i jaki zgryz. Inna rzecz, że jak zęby krzywe, to i zgryz nie taki jak powinien być.
Stary 2009-01-20, 21:53   #2832
ankaw001
Przyczajenie

hej dziewczyny, a ja postanowilam pokazac jakies efekty noszenia aparatu -bo warto.............Mam go od 23 grudnia- czyli niecaly miesiąc.
z początku troche sie balam, bo na dodatek z prawej strony mam prawie same martwe zęby, ale jakos daje rade, pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.jpg (34,8 KB, 108 załadowań)
ankaw001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 21:54   #2833
Malwiana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Paulinka_ Pokaż wiadomość
A później trzeba jeszcze jechac na usunięcie tych szwów? bo ja kurde mam kawałek do tego chirurga ;/
Ja za kazdym razem mialam jechac na wizyte kontrolna po 3 dniach i na zdjecie szwow po tygodniu.

Malwiana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 22:04   #2834
werusia88
Przyczajenie

GG do werusia88 Send a message via Skype™ to werusia88

Witam!!! Mam pytanie czy po założeniu stałego aparatu to rzeczywiście zęby bardzo bolą??
werusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 22:08   #2835
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez werusia88 Pokaż wiadomość
Witam!!! Mam pytanie czy po założeniu stałego aparatu to rzeczywiście zęby bardzo bolą??
Werusia nie każdego boli tak samo. Poczytaj FAQ, link masz choćby w moim podpisie
Stary 2009-01-20, 22:11   #2836
ankaw001
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez werusia88 Pokaż wiadomość
wiesz co wydaje mi sie, ze kazdy to przechodzi inaczej...mnie na przyklad na początku bolaly tylko 1- jedynki i trochę ciąglo z tyłu, ale dalo sie przezyc teraz są takie dni kiedy boli, ale przestaje i potem spokój...
Stary 2009-01-20, 22:11   #2837
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
oo to fajnie, a masz krzywy zgryz, czy tylko ząbki?

głównie chodzi o te szpary, ale krzywy zgryz chyba też - mam trochę wysuniętą górną szczękę, orto ma ją "cofnąć", ale nie użyła akurat sformułowania "krzywy zgryz" więc nie jestem pewna
zaraz sobie porobię zdjęcia (tak na pamiątkę, żeby potem porównać efekty ) to wrzucę

Stary 2009-01-20, 22:14   #2838
truskawaa
Raczkowanie

Witam!
Przeleciałam pobieżnie wątek, ale nie znalazłam
Również w podwieszonym nic..
Także pytam tutaj

Szukam dobrego, poleconego, zdecydowanie poleconego ortodontę w Krakowie. Chcę założyć aparat jeszcze przed 16 lutym, także może się uda I będę należeć do grona "aparatek"

Pozdrawiam!
Stary 2009-01-20, 22:18   #2839
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankaw001 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, a ja postanowilam pokazac jakies efekty noszenia aparatu -bo warto.............Mam go od 23 grudnia- czyli niecaly miesiąc.
z początku troche sie balam, bo na dodatek z prawej strony mam prawie same martwe zęby, ale jakos daje rade, pozdrawiam
dwójkę ci wyrwali ? masakra
ale widać, że ładnie te trójeczka wjeżdza soboe do przodu i troszku zabki się poluzowały

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-01-20, 22:23   #2840
Blondi2989
Blond forever!

ankaw001 - usuniętą miałaś dwójkę na górze??
Stary 2009-01-20, 22:25   #2841
ankaw001
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
ankaw001 - usuniętą miałaś dwójkę na górze??
no jak widać tak postanowila moja orto, ze względu ze z prawej strony wogole dwojki nie mialam.
Stary 2009-01-20, 22:53   #2842
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankaw001 Pokaż wiadomość
no jak widać tak postanowila moja orto, ze względu ze z prawej strony wogole dwojki nie mialam.
a to wszystko się teraz zgadza

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-01-20, 22:55   #2843
esmera
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Ja też miałam na 3, i na 4 i 5
Do wyciągów były wykorzystywane najbardziej te haczyki na 3 właśnie

Papryka, piszesz że orto w miesiąc zgryz ci ustawiła? a możesz napisać jaką wadę zgryzu miałaś?
esmera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 23:00   #2844
mariolkowa
Przyczajenie

Ojej a ja już niedługo(nie wiem kiedy i czy w ogóle to nastąpi) też będę posiadać te cudowną rzecz zwaną aparatem stałym. Cóż ciężko ukryć ale mam pewne obawy, pytania i zagwozdki. Mianowicie: nie wiem który z aparatów jest lepszy, metalowy czy kosmetyczny??? poza tym jest też pewien problem...cena. Niestety moi rodzice nie zarabiają kokosów i prawdopodobnie kupią mi metal :/. Ale z tego co wiem to kosmetyczne mniej widać i w ogóle jest bardziej dyskretny, więc będę usilnie prosić o ten właśnie ten model(jeśli można to tak nazwać).
Następnie mam pytanie. Jak myślicie czy z wysuniętą górna szczęką będę musiała w tym popalać 2 lata czy też krócej???
No to oczywiście nie koniec moich jakże dociekliwych pytań, ale aktualnie tyle mi przyszło do głowy.
mariolkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 23:06   #2845
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolkowa Pokaż wiadomość
Ojej a ja już niedługo(nie wiem kiedy i czy w ogóle to nastąpi) też będę posiadać te cudowną rzecz zwaną aparatem stałym. Cóż ciężko ukryć ale mam pewne obawy, pytania i zagwozdki. Mianowicie: nie wiem który z aparatów jest lepszy, metalowy czy kosmetyczny??? poza tym jest też pewien problem...cena. Niestety moi rodzice nie zarabiają kokosów i prawdopodobnie kupią mi metal :/. Ale z tego co wiem to kosmetyczne mniej widać i w ogóle jest bardziej dyskretny, więc będę usilnie prosić o ten właśnie ten model(jeśli można to tak nazwać).
Następnie mam pytanie. Jak myślicie czy z wysuniętą górna szczęką będę musiała w tym popalać 2 lata czy też krócej???
No to oczywiście nie koniec moich jakże dociekliwych pytań, ale aktualnie tyle mi przyszło do głowy.
faq ortodontyczne u góry tego działu...
u mnie z wysuniętą górną szczękę orto przewiduje leczenie rok, półtora

Stary 2009-01-20, 23:15   #2846
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
dwójkę ci wyrwali ? masakra
ale widać, że ładnie te trójeczka wjeżdza soboe do przodu i troszku zabki się poluzowały
Hehe, telepatia
Stary 2009-01-21, 07:00   #2847
ariva
Wtajemniczenie

A u mnie kurcze-sielanka. Aparat kocham i chyba nie pozowle go sobie zdjac.
Jjeku,tylko czemu ja tyle czasu sie decydowalam,tak byloby juz dawno po. ...

Jesli jest taka potrzeba i bmacie pieniadze to nie wahajcie sie. Na pewno nikt was nie wysmieje,a bedzie zadzroscil.
Stary 2009-01-21, 11:33   #2848
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Napisane przez ariva Pokaż wiadomość
Jjeku,tylko czemu ja tyle czasu sie decydowalam,tak byloby juz dawno po. ...
Jesli jest taka potrzeba i bmacie pieniadze to nie wahajcie sie. Na pewno nikt was nie wysmieje,a bedzie zadzroscil.
Dokładnie, zgadzam się z Arivą w 100% - jednego czego ja też mogę żałować w kwestii aparatu to tego, że nie założyłam go wcześniej (shit!)
Ale cóż, teraz pocieszającą jest myśl, że już go długo noszę, teraz już tylko z górki
Stary 2009-01-21, 11:43   #2849
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Chciałam powiedzieć, iż aparat mnie obdarł dziś w nocy :P Ni stąd, ni z owąd tak o. Ech ;P
Stary 2009-01-21, 11:57   #2850
tuneyourbrain
Przyczajenie

witam wszystkich Po przeczytaniu wszystkich wątków postanowiłam się do was przyłączyć Aparat noszę jakieś 5 miesięcy, góra i dół metal. Na górze zęby wyprostowały się bardzo szybko, jeszcze tylko jedna dwójka trochę wystaje, gorzej z dołem, który jakoś nie chce się ruszyć. Zębów nie miałam jak narazie wyrywanych żadnych, ale po zdjęciu czeka mnie wyrywanie ósemek... I jakoś cały czas mam wątpliwości, czy jak te już wyrosną, to nie skrzywią mi na nowo przednich zębów...
tuneyourbrain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości